RUGACIUNEA ICONARULUI

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care nemarginit esti cu firea dumnezeirii si pentru mantuirea oamenilor, in vremile acestea mai de pe urma, Teai intrupat in mod tainic din Maria Fecioara si de Dumnezeu Nascatoarea si ai socotit vrednic lucru sa fii zugravit; Care singur chipul preacuratei fetei Tale l-ai zugravit in preacinstita mahrama, si printr-insa ai vindecat boala eparhului Abgar regale Edesei si sufletul lui l-ai luminat spre cunostinta Ta, a adevaratului Dumnezeului nostru; Care prin Duhul Tau cel Sfant l-ai inteleptit pe dumnezeiescul apostol si evanghelist Luca a zugravi chipul Preacuratei Maicii Tale, care Te poarta pe Tine ca pe un prunc intr-ale ei brate si-I zice lui (binecuvantandu-l):“Darul celui nascut din mine, prin mine, impreuna cu el sa fie”; Insuti, Stapane, Dumnezeule al tuturor, lumineaza, intelepteste sufletul, inima si cugetul robului Tau (numele); si mainile mele le indrepteaza fara de prihana si prea bine a zugravi chipul asemanarii Tale si al preacuratei Maicii Tale si al tuturor sfintilor, intru a Ta slava si intru stralucirea si infrumusetarea sfintei Tale bisericii si spre iertarea pacatelor celor ce cu cinstire cuviincioasa le aduc acestora inchinaciune si cu buna cucernicie le saruta, si cinstire catre cel infatisat inalta; si ma izbaveste de toata uneltirea diavoleasca, sporind in toate poruncile Tale, prin mijlocirile prea curatei Maicii Tale, ale sfantului slavitului apostol si evanghelist Luca si ale tuturor sfintilor Tai. Amin.

Cinstirea sfintelor icoane Ca sa zugravim sfintele icoane, am luat si am primit(indemnul) nu numai de la sfintii parinti, ci si de la apostoli, si de la insusi Domnul nostru Iisus Hristos. Drept aceasta, pe Hristos il zugravim ca pe un om, fiindca El a fost vazut si aratat pe pamant, si a petrecut impreuna cu oamenii, facandu-se om desavarsit. De asemenea Il zugravim si pe Tatal cel fara de inceput, ca pe un batran, precum il vazu proorocul Daniel, si pe sfantul Duh, ca pe un porumbel, precum a fost vazut si aratat la Iordan, si inca si pe prea-sfanta si de Dumnezeu Nascatoarea si pe toti sfintii. Si, cu cinstirea cea cuvenita celor zugraviti si inchipuiti in icoane, le aducem icoanelor cinste si inchinaciune; insa nu cu cinstea si inchinaciunea cea cuvenita insesi dumnezeirii, adica nu zicem cum ca in icoana este insusi Hristos, sau preasfanta Fecioara, sau sfantul acela care este zugravit, ci pe cinstirea aceea pe care o facem la icoana, o ducem sus catre intaiul chip. Pentru ca, daca icoana aceea careia ii aducem inchinaciune este a lui Hristos cinstirea pe care o facem catre dansa, o aducem catre insusi Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Nu vopselelor le aducem cinstire si
Page | 1

Se mai foloseste si paltinul. Se mai pot folosi in ziua de astazi si materialele mai noi si anume acele placi din rumegus si furnir (statificat) care se comporta foarte bine in timp. Nu este recomandat Pal deoarece se macina in timp. ci lui Hristos carele este in ceruri. De asemenea zicem si pentru icoana prea-sfintei Fecioare si pentru zugravirea si inchipuirea tuturor sfintilor. Se stie foarte bine ca lemnul continua sa se usuce chiar si atunci cand el a fost tinut spre uscare ani intregi. poruncind si noua asemenea.clei granule si 950(ml) apa Page | 2 . Asa si cea impotriva. adica ocararea si necinstirea icoanei catre intaiul chip trece. bun si ieftin. Cu dreptate dara si noi le inchipuim si le aducem cinstire si inchinaciune sfintelor icoane.cinstirea icoanei trece catre intaiul chip" dupa cum zice sfantul marele Vasile. Nu se incovoaie si nici nu crapa netrebuindu-i traverse pe spate. Important este sa fie bine uscat. gonindu-i de la sfanta biserica. si vom cadea in greseala neevlaviei. De aceea si sfaturile celor din vechime dar si materialele moderne ne ajuta foarte mult sa gasim un suport cat mai bun. Aceasta operatiune o poate face orice tamplar iscusit fara prea multa cheltuiala din partea beneficiarului. Se taie dupa masurile dorite sau se incleie mai multe scanduri cand icoana este mai mare si apoi se fixeaza traverse(contraforte) pe spatele lemnului pentru ai impidica incovoierea.inchinaciune. (Erminia Picturii Bizantine) Pregatirea suportului pentru pictura Alegerea lemnului Lemnul pe care dorim sa pictam o icoana trebuie ales cu mare grija. deoarece avem in vedere faptul ca lucrarea noastra trebuie sa reziste un timp cat mai mult.. Iar pe cei ce s-au lepadat a se inchina sfintelor icoane i-au dat anatemii. carora li s-au inchinat ei atunci. iara hulitorii si necinstitorii sa fie toti dati anatemii. Ideea de baza este sa gasim un suport care nu mai "lucreaza" in timp. La sinodul al saptelea ecumenic. pentru ca . Clei pentru impregnarea suportului 5%: 50 gr. Prepararea cleiului Vom folosi clei de oase (bobite mici transparente-este mai calitativ si nu miroase) deoarece este usor de procurat. toata neintelegerea si lupta sfintilor parinti a fost pentru sfintele icoane si pentru podoaba sfintei biserici cu inchipuirile sfintilor. Recomandat de vechii artisti este lemnul de tei ca fiind un foarte bun suport.

La fel se procedeaza si cu celelate cel putin cinci straturi. Cleiul este fiert atunci cand punem degetul in el si frige dar nu atat cat sa-l ridicam repede din vas. Se incleie si canturile. clei granule si 920(ml) apa Granulele de clei se pun in apa rece si se lasa 4-5 ore la inmuiat dupa care vasul de metal cu clei se introduce intr-un vas mai mare cu apa cat sa cuprinda vasul mai mic pe exterior (bain-marine). Dupa cateva minute se amesteca pana la omogenizare. Se mai foloseste si tifonul. Se taie dupa masurile suportului incluzand si canturile dar cu un centimetru mai mare de rezerva. fiind inca cald. Dupa uscarea primului strat se da si cel de-al doilea la fel ca primul. Ultimele doua se aplica cu cartela telefonica obtinandu-se o suprafata destul de neteda. clei granule si 860(ml) apa Clei pentru grund 8%: 80 gr. Aplicarea panzei Este recomandata folosirea unei panze de bumbac nu prea fine dar care in prealabil a fost spalata si uscata pentru a evita strangerea la apa a panzei. Se taie restul de panza de pe margine cu un cuter sau se slefuieste cu glass papier. se intinde pe suprafata suportului cu un penson destul de lat.Clei pentru lipire panza 14%: 140 gr. Nu imbibati foarte mult suportul dar nici nu faceti economie prin intinderea fortata. Cleiul nu trebuie sa fie foarte fierbinte deoarece se formeaza bule de aer in clei. Se lasa sa se usuce pana a doua zi. Page | 3 . Cu pensonul lat se impregneaza din nou panza cu clei insistand pe toata suprafat astfel incat cleiul sa patrunda panza. Se aplica cu pensonul primul strat ajutand sa intre bine in textura cu ajutorul degetelor pentru a nu ramane gauri in panza. Cleiul nu trebuie sa clocoteasca. Se umezeste tot suportul cu clei apoi se asterne panza pe suportul ud si se intinde cu mana pana la margini si pe cant. Se pune vasul mai mare pe foc potrivit si se lasa pana cand cleiul se dizolva si este destul de fiebinte. Prepararea grundului In vasul cu clei sau in altul special pregatit se pune clei cu concentratia de 14% dupa care se presara praf de creta micronizata pe suprafata cleiului pana cand nu se mai vede cleiul insa fara sa se amestece in el. Daca a clocotit mai bine nu-l folosim pentru ca si-a pierdut din proprietati. Incleierea su portului Cand este cleiul pregatit (5%).

Slefuirea grundului Grundul se slefuieste cu un glass papier fin cu ajutorul unui slefuitor electric (ar fi ideal)sau cu mana. Luam cu atentie cate o foita si lipim din coltul drept de sus al icoanei spre stanga randuri Page | 4 . Pe masura ce vom copia modelele celor vechi vom deprinde si mestesugul desenului. Mai usor vom lucra cu cele care au suport de hartie deoarece nu exista pericolul rupeii foitei. Cu ajutorul unui compas sau obiect fin ascutit mergem pe liniile principale ale desenului apasand pentru a face un mic canal (nu prea gros). Dupa uscare slefuim cu piatra de agat sau cu un glass papier foarte fin fara sa apasam prea tare. Nu va avantati sa faceti compozitie personala. Trebuie sa fie lipicios. Trebuie doar sa exersam constant. Aplicarea foitei de aur Mai intai pregatim o solutie de serlac cu alcool tehnic 15%. apeland la un cantar electronic). Uscarea definitiva duce la imposibilitatea de a lipi foita. 3 ore sau 12 ore. Dupa care cu ajutorul unui pix cu o mina fara tus apasam pe hartie (sub care sa pus indigo) liniile desenului cele mai importante. Dupa ce ne-am ales modelul de icoana facem o copie xerox color sau alb-negru. Dupa aplicarea culorii (ebosa) raman inciziile care ne vor ghida. Dupa relativa uscare verificam daca mixtionul "canta" frecand degetul umezit de suprafata suportului. Atentie! Nu lasati mai mult decat trebuie sa se usuce mixtionul. Incizia desenului pe grund Pentru a vedea desenul si dupa ce acoperim suprafata grundului cu culoare apelam la incizie. Intindem apoi mixtion (solutie de lipire) de 15 minute. Ne ajuta foarte mult daca udam superficial suportul inainte de incizie. Este indicat sa folosim cele mai bune modele ale vechilor iconari. Lasam o jumatate de zi sa se inmoaie apoi aplicam cu pensonul trei straturi de serlac cu alcool pe suprafata unde vom aseza foita de aur. Foitele de aur le gasim in comert sub forma libera si cu suport. Pentru 100 ml alcool punem 15 gr. serlac (este indicat sa masuram cat mai exact. Aplicarea desenului. nu mai prinde.

Se amesteca si se strecoara. ornament. cladiri. semicarnatie. Cand un pigment nu se amesteca bine trebuie bine frecat sau i se adauga putin alcool tehnic. Chiar daca modelul care il aveti are o proplasma inchisa ganditiva ca orice copia intotdeauna este mai inchisa la culoare decat originalul. putin galben cadmiu si un pic de alb.orizontale. Ordinea straturilor de culoare: proplasma. Pentru fete si maini: Proplasma sau culoare de baza (prima): urmarim sa obtinem o culoare maslinie . Se ia ca unitate de masura gaoacea de ou. Vom amesteca culorile ocru deschis si un pic de negru apoi un pic de alb. in functie de spatiul unde vrem sa lipim foita. Cu foita de slagmetal procedam astfel:luam o foaie de scris pe care o introducem sub foita si o ridicam. se separa galbenusul de albus si amesteca galbenusul cu doua parti de apa sau o parte apa una de otet (pentru o mai lunga folosire). adica culoarea de baza pentru fiecare vesmant. Semicarnatia: jumatate proplasma. Culori sau pigmenti. galben orange si un pic de alb. Executia cromatica (pictarea in sine) Dupa aplicarea foitei de aur se trag aureolele si se scrie numele sfintilor sau sfantului dupa caz. Nu incepeti cu o proplasma inchisa la culoare. Pregatirea emulsiei. stravezie. Trebuie mentionat ca se pormeste de la culoarea cea mai inchisa spre cea deschisa. Sau verde cu ocru. Dupa lipire se aplica un strat de alcool cu serlac pentru protejare. Reteta: se sparge un ou. Aveti grija la pigmenti sau oxizi sa fie minerali iar nu organici. Dintre toate emulsiile cunoscute cea mai uzuala este cea cu galbenus de ou. fete . jumatate carnatie.maini etc. Punem apoi ebosa. carnatie apoi din carnatie doua trei straturi pe care le obtinem adaugand putin galben cadmiu si alb. Apasam apoi cu un penson moale pentru a se lipi mai bine dupa care punem o foaie de hartie peste foitele aplicate pe suport si netezim cu podul palmei pentru a se lipi foarte bine foitele. Punem apoi o alta foaie de hartie deasupra dupa care taiem cu un foarfec atat cat ne trebuie. Carnatia: ocru galben cu rosu cadmiu. Page | 5 . Folositi varianta care va iese mai bine. Puteti folosi culori tempera in tub din comert sau prafuri oxizi sau pigmenti. Astfel sfintii deja scrisi cu numele ne vor indruma si ei spre o executie cat mai buna a icoanei.

Page | 6 . Evitati sa folositi negru sau alb pur decat pentru cateva accente. Pentru a tempera din intensitatea unei culori grizati-o cu ocru galben sau negru cu alb. Nu folositi culorile pure.Urmariti cu atentie modelul pe care l-ati ales si asezati straturile respectand punctele de lumina si de umbra. Incercati sa nu deschideti prea mult culoarea pentru a nu avea un aspect varuit. La fel procedati si cu celelalte elemente ale icoanei pornind de la culoarea cea mai inchisa spre culoare deschisa cu doua trei straturi mai luminoase.

Page | 7 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful