ÎN

CE CONSTĂ METODA

KOUSMINE?

Metoda Kousmine se bazează pe studiile clinico-ştiinţifice ale dr. Catherine Kousmine, care şi-a dedicat întreaga viaţă îngrijirii bolnavilor, iniţial celor afectaţi de tumori, ocupându-se nu în ultimul rând de cei cu boli degenerative. Această metodă nu poate fi catalogată a fi doar "medicină naturistă", întrucât se fundamentează pe principiile generale care stau la baza medicinii occidentale clasice: bazele biochimice, analiza ştiinţifică a metabolismului, studiul asupra cauzelor diferitelor boli, într-o cât mai amplă viziune holistică a organismului uman. Există câţiva pilaştri pe care metoda Kousmine se bazează: -alimentaţia sănătoasă -controlul acidităţii -igiena intestinală -integratorii alimentari -sănătatea pishologico-spirituală Este oarecum impropriu şi reductiv a defini metoda Kousmine cu termenul ”dietă”, întrucât aceasta nu se referă la un stil de alimentaţie care să comporte restricţii şi privaţiuni. Pentru început, putem spune că metoda constă mai degrabă într-o revenire, din punct de vedere alimentar, la modul în care se mânca acum cca. 150 de ani, înainte de dezvoltarea masivă a industriei alimentare, care a constrâns societatea să adopte un stil nutritiv bazat preponderent pe alimente rafinate, lipsite de caloriile, vitaminele şi proteinele cu care organismul nostru s-a obişnuit veacuri întregi. În concepţia kousminiană există o deschidere amplă spre toate produsele naturii (în măsura în care activitatea umană nu le-a micşorat sau chiar suprimat potenţialul nutritiv), accentuând mesele alcătuite din produse -printre cele mai diversificate-, şi roadele de sezon. Dr. Kousmine recomandă evitarea alimentelor pe care activitatea umană industrială le-a golit de factori activi, adică evitarea alimentelor rafinate (zahăr alb, uleriuri rafinate, etc). A se consuma uleiuri presate la rece (disponibile în magazine

datorită compoziţiei sale echilibrate şi benefice. aceste uleiuri au fost obţinute (precum s-a întâmplat secole de-a rândul) prin presare la temperatură normală a seminţelor şi filtrarea succesivă a uleiului. Neîndoielnic. mentă. tocmai pentru că sunt "vii" şi "active". naturală. raportul dintre vitamine. De altfel. însă se oxidează extrem de rapid. este acceptată cu drag de copii.naturiste). industria alimentară a început să preseze seminţele la temperaturi foarte ridicate. de regulă nu este menţionată nicăieri. Atenţie. Dr. Este cel mai puternic anti-oxidant natural! -Crema Budwig Crudă. Kousmine recomandă folosirea uleiului de in. făcându-l să rezulte o substanţă uşor de păstrat. ce trebuie prelucrată mai apoi chimic. În scrierile ei. zilnic -ulei de măsline: 2 linguriţe. roiniţă. Nu este relevantă data expirării. cu riscul de a deveni chiar dăunător pentru organism. făcând să devină superflue gustările din a doua parte a dimineţii. dar goală ca şi conţinut sau chiar nocivă. N-ar trebui consumat ulei de in care să fi fost produs de mai mult de 2 săptămâni. zilnic. Kousmine. Conferă o stare de saţietate ce durează destul de mult timp. Iată o propunere de schemă dietetică generală: DIMINEAŢA -Un ceai uşor (tei. . verbină). pentru a epura culoarea şi mirosul pe care producerea la cald le imprimă produsului. acesta este foarte benefic. crema Budwig a fost compusă de către doctoriţa germană Budwig. Se numesc astfel. în general. pentru că. obţinând o cantitate de ulei mai mare. după deschidere. şi adoptată mai apoi de către dr. Este uşor de digerat şi. uleioase şi calorii este deosebit de benefic. uleiurile presate la rece se vor păstra întotdeauna întuneric şi la frigider: -ulei de floarea soarelui: 6 linguriţe. compusă exclusiv din produse proaspete. vitalizantă. înscrisă pe ambalaj: ar fi important să cunoaştem data de producţie care. cafea de orz -(după indicaţia unui medic român) se poate amesteca în ceai ori chiar direct în apă (preferabil rece!) pudră de orz (se poate procura în Plafaruri sau/şi farmacii naturiste). Rezultatul acestui procedeu distruge principii activi şi potenţialii nutritivi ai uleiului. În ultimul secol şi jumătate.

pepene. sau ca şi „biftecuri” -FELUL II aliment proteic (variind în fiecare zi) -legume. cu condiţia ca acestea să fie făcute dintr-un singur tip de cereale.de vârstnici. Dacă această ultimă condiţie de măcinare proaspătă nu este respectată. floarea soarelui. 1 dată pe săptămână -brânză proaspătă. dar şi de bolnavi în condiţii fizice grave. Crema Budwig se pregăteşte acasă. condimentate cu ulei de floarea soarelui presat la rece. nuci ori alune -se adaugă (eventual răzuit sau tăiat în bucăţele mici) un fruct de sezon (măr. 1 dată pe săptămână (preferabil cu cât mai puţine grăsimi. ovăz. se striveşte o banană coaptă bine (în lipsa ei.01%) ori un iaurt de soia -sucul dintr-o jumătate de lămâie stoarsă -2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece -se macină împreună (într-o măcinătoare de cafea sau o mulinetă electrică) şi apoi se adaugă pe farfuria cu conţinutul cremei: -2 linguri de cereale (cu excepţia grâului şi a secarei) -2 linguri de seminţe uleioase (in. însumând următoarele elemente. 1 dată pe săptămână (atenţie. LA PRÂNZ -se începe cu un aperitiv de salate şi crudităţi (recomandabil trei tipuri diferite). chiar zilnic. de 2 ori pe săptămână -carne. combinând câte mai mult. hrişcă. susan) sau 6 migdale. proaspăt măcinate. grâu. cerealele devin de serie B şi folosinţa lor va fi doar ocazională (maxim o dată pe săptămână). fierte sau în supă. în general în această ordine: -pe o farfurie adâncă (ori în blender). mazăre. năut. linte. alac. struguri. biologic integrale. -FELUL I cereale întregi (schimbând des. ca mămăligă ori sub formă de pilaf cu verdeţuri. de un singur fel. fiartă) -ouă. brânză de oaie) -pâine integrală – Galete – Paste integrale. mei. secară. doar carne albă de pasăre. se poate adopta o linguriţă de miere sau două de stafide) -un iaurt degresat (grăsime 0. pere. portocală. prune. tipul de cereale): orez. Dacă s-au consumat cereale la felul I. Este bine de consumat în fiecare sezon al anului verdeţuri caracteristice. de 2 ori pe săptămână (soia. tofu) -peşte. se poate omite consumarea . fasole. etc).

pe o scară de la 5 . 1. însă fără alimente proteice de origine animală. aciditatea depinde de alimentaţia noastră.pâinii. De două ori pe săptămână ar trebui practicată o clismă. constând în inserarea anală a cca. -verdeţuri fierte: facultative. nivelul normal ar trebui să fie în jurul lui 7 /7 .3. este important controlul constant al acidităţii în propriul organism.8. înmulţeşte radicalii liberi. Chiar şi în cazul unei alimentaţii sănătoase. Controlul pH-ului va trebui efectuat de 3 ori pe zi. În timpul nopţii care urmează după clismă. Pe lângă alimentaţia sănătoasă. este important controlul acidităţii. În ceea ce priveşte aportul de vitamine (integratori alimentari în uleiuri) mi-au fost recomandate. Atunci când nivelul acidităţii rezultă a fi prea mare. dacă au fost luate la aperitiv verdeţuri crude (obligatorii). : -dimineaţa (a doua urină. care acţionează prin simpla îmbibare a hârtiei în urină. stări inflamatorii în ţesuturi. va trebui făcută o corecţie prin înghiţirea unei linguriţe de bicarbonat (în Italia –Basenpulver). Igiena intestinală este un alt punct fundamental al metodei Kousmine. este recomandată introducerea în intestinul gros a unei cantităţi de 60 . cu ajutorul unui indicator de pH urinar. LA CINĂ Aceeaşi schemă a prânzului. Înainte de toate. atacă mielina în sistemul nervos. Acidoza creează o stare periculoasă pentru sănătatea noastră: produce oboseală.5 l de ceai de muşeţel în intestinul gros. Există în comerţ hârtii care indică nivelul acidităţii (indicatori de pH). sub formă de capsule următoarele: -ulei de germeni de grâu: 2 caps după prânz / 2 caps după cină -ulei de luminită de seară: 2 caps după prânz / 2 caps după cină -ulei de peste: 1 caps după prânz / 1 caps după cină -ulei de ficat de merluciu (poate e cel mai greu de găsit în România): 1 caps după prânz / 1 caps după cină. aruncând cea dintâi) -înainte de prânz -înainte de cină.

cu ajutorul unei pompiţe de micro-clismă (disponibilă în farmacii). (4 linguri) de ulei de floarea soarelui presat la rece. Aceasta ajută la refacerea florei intestinale .ml.