P. 1
Cerita Kaum Melayu

Cerita Kaum Melayu

|Views: 88|Likes:
Published by Yumi Kumiko

More info:

Published by: Yumi Kumiko on Sep 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

CERITA KAUM MELAYU

NAKHODA TANGGANG
Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. Kehidupan mereka sangat miskin. Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. Pada suatu hari, dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Di muara sungai , terdapat sebuah kapal sedang berlabuh. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang. Akhirnya, Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar. Semasa dalam pelayaran, Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu. Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat. Akhirnya, nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang. Pada suatu petang, setelah jauh belayar, Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu. Namun begitu, Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur. Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya. Ibunya, Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru,"Oh,Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut. Keadaan pada masa itu sungguh cemas. Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. " Oh ,Ibu! Ampunkanlah anakanda ....," teriak Nakhoda Tanggang, tetapi sudah terlambat. Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya. Setelah ribut reda, kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu. Itulah balasan kepada anak yang derhaka.

CERITA KAUM CINA

KONG ZHI MEMINTA TUNJUK AJAR BUDAK KECIL Kong Zhi merupakan seorang sasterawan dan tokoh pemikir yang terkenal pada zaman dahulu. Pada suatu hari, Kong Zhi dan anak muridnya pergi ke suatu tempay dengan menaiki kereta kuda. Dalam perjalanan, mereka bertembung dengan seorang budak yang berumur enam tahun. Budak itu sedang bermain di tengah jalan. Anak muriod Kong Zhi yang melihat keadaan ini mengarahkan budak itu supaya ke tepi.

Pada suatu hari. cepat beri laluan! " Budak kecil itu berkeras untuk tidak beralih.: Kita boleh nampak bintang di langit. tetapi kami kesempitan masa. matahari menjadi besar. keretalah yang berjalan mengelilingi kota. mana ada kota yang beri laluan kepada kereta!" Kong Zhi yang tertarik dengan percakapan budak itu turun dari kereta kuda dan berkata. bilakah matahari paling dekat dan paling jauh dari kita?" Kong Zhi terkejut mendengar soalan nudak kecil itu. elok tuan cari jalan lain untuk lalu dari sini. Beliau berfikir sejenak. Berapa banyakkah bintang di langit?" Kong Zhi menjawab. "Boleh. Anak murid Kong Zhi berasa lucu dan berkata." Saya dengar tuan seorang yang berpengetahuan luas. lalu dia pun memberikan laluan kepada mereka. " Saya sangat menyesal. Silalah beri tunjuk ajar kepada saya. Bagaimanakah boleh kita mengiranya?" Budak kecil itu berkata lagi. Matahari pula satu sahaja. " Di sini ada sebuah kota. bolehkah tuan memberitahu saya." Kong Zhi bersetuju dengan cadangan itu. Walaupun saya berpengetahuan. "Kata-kata kamu memang benar. " Tetapi bintang di langit terlalu banyak. Kong Zhi mengajar muridnya supaya mengaku jika tahu dan jangan berpura-pura tahu jika tidak tahu. Adakah kota saya perlu elakkan kereta tuan. Kemudian beliau berkata. dengan syarat tuan dapat menyatakan kebenaran. " Wahai penduduk kampung. Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon. tetapi masih tidak cukup. " Budak nakal. atau tuan yang perlu elakkan kota saya? Sejak dahulu lagi. saya akan beri laluan kepada tuan.Budak kecil itu menjawab. Budak kecil itu menunjukkan ke arah langit dan bertanya." . saya seorang ahli sihir terkemuka di India. Dia berkata." Anak murid Kong Zhi nampak ada sebuah kota batu yang telah dibina di atas tanah. Pada waktu pagi. Bolehkah kamu berikan kami laluan?" Budak kecil itu pula berkata lagi." Budak kecil itu melihat Kong Zhi begitu bersopan. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu. Kalau tuan dapat menjawab soalan saya. " Bintang di langit banyak. CERITA KAUM INDIA AHLI SIHIR YANG ANGKUH Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India. tetapi kecil semasa tengah hari. Kita sepatutnya meminta tunjuk ajar daripada sesiapa sahaja yang berpengetahuan kerana ilmu tiada batasnya. Sejak peristiwa itu.

. " Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda. Dengan menggunakan tangan kanannya.Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. CERITA KAUM IBAN KURA-KURA YANG PINTAR Pada zaman dahulu. mintalah apa-apa sahaja . dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. "Baiklah Tukang Sihir. Dia sedaya upaya berusaha untuk merampas kembali seruling kesayangannya itu. sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka. Raja Ungka mengalami kecederaan yang parah kerana disepit oleh Si Ketam Gergasi. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh. Dalam usaha merampas seruling tersebut." kata Tukang Sihir." kata Thenaliraman. Raja Ungka berkeinginan untuk memiliki seruling itu. Dia melakukan pelbagai cara untuk memperdayakan Si Kura-kura. Akhirnya ." kata Thenaliraman. saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka. Si Kura-kura mengambil seruas tulang kera itu dan meminta Dewa Bubuk membuat seruling untuknya. Apabila Si Kera tersebut mati. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta. di Pulau Borneo tinggal seekor kura-kura bujang yang yatim piatu. saya ingin mencabar anda. " Baiklah Tukang Sihir. Seruling itu dibawanya ke mana-mana sahaja dan ditiup semasa dia kesepian. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. " Wahai Tukang Sihir." kata Tukang Sihir. Kemerduan tiupan seruling Si Kura-kura itu telah sampai ke pendengaran Raja Ungka. Raja Ungka dapat merampas seruling tersebut dan terus membawa seruling itu naik ke mahligainya . Si Kura-kura menjadikan seruling mainannya. akan saya kabulkan permintaan anda. iaitu di kemuncak pokok Tapang Udang. Bagi Si Kura-kura. Dia berkawan dengan seekor kera yang nakal dan tidak bertimbang rasa. Raja Ungka yang parah telah menggunakan perkhidmatan beberapa orang bomoh untuk merawatnya. kecederaan itu membawa maut kepada Raja Ungka. Tukang Sihir itu terdiam. perbuatan Raja Ungka itu amat melampau. Si Kura-kura mendapatkan pertolongan daripada Ketam Gergasi. Setelah berjaya memperdayakan Si Kurakura. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya. Itulah akibatnya yang diterima oleh Raja Ungka disebabkan sifat tamak haloba.

burung layang-layang menoleh ke kiri dan ke kanan lalu melihat beberapa helai bulu burung merak tercicir di atas tanah. Burung-burung lain yang menyaksikan kejadian tersebut ketawa berdekah-dekah sambil berteriak. tinggal seekor burung layang-layang yang suka meniru. Semasa berjalan dengan kepala bertunduk.CERITA KAUM KADAZAN BURUNG LAYANG-LAYANG Dalam sebuah hutan yang tebal. " kami tidak suka kepada burung yang cuba menyamar menjadi burung yang lain. satu demi satu bulu burung merak tertanggal dan tercicir di atas tanah. Pergi dari sini!" Burung layang-layang segera terbang meninggalkan kawasan tersebut. " Rupa-rupanya burung layang-layang menyamar menjadi Raja Burung. Tidak lama kemudian. burung layang-layang telah terlanggar burung merak. burung layang-layang mengutip semua bulu merak yang tercicir di atas tanah dan menyisipkan ke badannya. Lalu. Apabila selesai." Ke tepi! Ke tepi! Berikan laluan kepada Raja Burung. Semasa terbang. Apabila kumpulan burung merak telah berlalu. Pada suatu petang. timbullah perasaan pada burung layang-layang yang ingin menjadi seperti burung merak. burung layang-layang ternampak sekumpulan burung seakan-akan serupa dengan dirinya. " Burung layang-layang berasa hairan mendengar teriakan tersebut. Maka. Burung layang-layang terpegun melihat kecantikan bururng merak. dia mendapati burung merak sedang berdiri di hadapannya dengan muka yang bengis. Burung layang-layang mendekati burung dalam kumpulan tersebut." Burung layang-layang berasa sangat seronok dan berjalan lebih pantas sehingga terlupa tentang bulu-bulu burung merak yang disisipkan di badannya." Burung layang-layang berlalu dari situ sambil menundukkan kepalanya kerana berasa sangat malu. Burung merak berkata. burung layang-layang berjalan di atas laluan burung merak tadi. Apabila burung layang-layang mendongak.Burung-burung lain yang melihatnya berteriak. "Ke tepi! Ke tepi! beri laluan kepada raja Burung. burung layang-layang telah mendengar suara teriakan daripada burung-burung yang lain. . beberapa ekor burung merak melalui kawasan itu.

com/p/koleksi-cerita.Seekor burung dalam kumpulan itu bertanya.blogspot. saya ahli baru dalam kumpulan ini. "Ya.html?zx=de9c1fb47ba0aec ." Burung layang-layang berasa sangat gembira kerana telah mendapat sahabat baru. Sumber: http://dsyro. "Anda ahli baru dalam kumpulan inikah?" Burung layang-layang pun menjawab.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->