CERITA KAUM MELAYU

NAKHODA TANGGANG
Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. Kehidupan mereka sangat miskin. Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. Pada suatu hari, dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Di muara sungai , terdapat sebuah kapal sedang berlabuh. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang. Akhirnya, Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar. Semasa dalam pelayaran, Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu. Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat. Akhirnya, nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang. Pada suatu petang, setelah jauh belayar, Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu. Namun begitu, Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur. Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya. Ibunya, Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru,"Oh,Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut. Keadaan pada masa itu sungguh cemas. Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. " Oh ,Ibu! Ampunkanlah anakanda ....," teriak Nakhoda Tanggang, tetapi sudah terlambat. Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya. Setelah ribut reda, kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu. Itulah balasan kepada anak yang derhaka.

CERITA KAUM CINA

KONG ZHI MEMINTA TUNJUK AJAR BUDAK KECIL Kong Zhi merupakan seorang sasterawan dan tokoh pemikir yang terkenal pada zaman dahulu. Pada suatu hari, Kong Zhi dan anak muridnya pergi ke suatu tempay dengan menaiki kereta kuda. Dalam perjalanan, mereka bertembung dengan seorang budak yang berumur enam tahun. Budak itu sedang bermain di tengah jalan. Anak muriod Kong Zhi yang melihat keadaan ini mengarahkan budak itu supaya ke tepi.

Matahari pula satu sahaja. Kemudian beliau berkata. keretalah yang berjalan mengelilingi kota. matahari menjadi besar. Kalau tuan dapat menjawab soalan saya. Bagaimanakah boleh kita mengiranya?" Budak kecil itu berkata lagi. Sejak peristiwa itu. cepat beri laluan! " Budak kecil itu berkeras untuk tidak beralih. Adakah kota saya perlu elakkan kereta tuan. tetapi kami kesempitan masa.: Kita boleh nampak bintang di langit. bolehkah tuan memberitahu saya. dengan syarat tuan dapat menyatakan kebenaran. CERITA KAUM INDIA AHLI SIHIR YANG ANGKUH Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India. Berapa banyakkah bintang di langit?" Kong Zhi menjawab. Kita sepatutnya meminta tunjuk ajar daripada sesiapa sahaja yang berpengetahuan kerana ilmu tiada batasnya. "Kata-kata kamu memang benar. Silalah beri tunjuk ajar kepada saya. Beliau berfikir sejenak." Budak kecil itu melihat Kong Zhi begitu bersopan." ." Kong Zhi bersetuju dengan cadangan itu. " Bintang di langit banyak. "Boleh. Kong Zhi mengajar muridnya supaya mengaku jika tahu dan jangan berpura-pura tahu jika tidak tahu. Pada suatu hari. " Di sini ada sebuah kota. elok tuan cari jalan lain untuk lalu dari sini. " Saya sangat menyesal. bilakah matahari paling dekat dan paling jauh dari kita?" Kong Zhi terkejut mendengar soalan nudak kecil itu. Bolehkah kamu berikan kami laluan?" Budak kecil itu pula berkata lagi. tetapi kecil semasa tengah hari. " Budak nakal. " Wahai penduduk kampung. Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon. saya seorang ahli sihir terkemuka di India. Anak murid Kong Zhi berasa lucu dan berkata. tetapi masih tidak cukup. lalu dia pun memberikan laluan kepada mereka. Walaupun saya berpengetahuan. Pada waktu pagi." Anak murid Kong Zhi nampak ada sebuah kota batu yang telah dibina di atas tanah. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu." Saya dengar tuan seorang yang berpengetahuan luas. Budak kecil itu menunjukkan ke arah langit dan bertanya.Budak kecil itu menjawab. atau tuan yang perlu elakkan kota saya? Sejak dahulu lagi. " Tetapi bintang di langit terlalu banyak. Dia berkata. mana ada kota yang beri laluan kepada kereta!" Kong Zhi yang tertarik dengan percakapan budak itu turun dari kereta kuda dan berkata. saya akan beri laluan kepada tuan.

" Wahai Tukang Sihir. Si Kura-kura menjadikan seruling mainannya. Dalam usaha merampas seruling tersebut. Raja Ungka berkeinginan untuk memiliki seruling itu. . Akhirnya . saya ingin mencabar anda. Tukang Sihir itu terdiam. Dengan menggunakan tangan kanannya. "Baiklah Tukang Sihir." kata Tukang Sihir. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya." kata Thenaliraman." kata Tukang Sihir. perbuatan Raja Ungka itu amat melampau. Setelah berjaya memperdayakan Si Kurakura. Raja Ungka yang parah telah menggunakan perkhidmatan beberapa orang bomoh untuk merawatnya. kecederaan itu membawa maut kepada Raja Ungka. tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka." kata Thenaliraman. dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka. Dia sedaya upaya berusaha untuk merampas kembali seruling kesayangannya itu.Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu. di Pulau Borneo tinggal seekor kura-kura bujang yang yatim piatu. Si Kura-kura mendapatkan pertolongan daripada Ketam Gergasi. Si Kura-kura mengambil seruas tulang kera itu dan meminta Dewa Bubuk membuat seruling untuknya. Raja Ungka dapat merampas seruling tersebut dan terus membawa seruling itu naik ke mahligainya . Seruling itu dibawanya ke mana-mana sahaja dan ditiup semasa dia kesepian. Kemerduan tiupan seruling Si Kura-kura itu telah sampai ke pendengaran Raja Ungka. CERITA KAUM IBAN KURA-KURA YANG PINTAR Pada zaman dahulu. Dia berkawan dengan seekor kera yang nakal dan tidak bertimbang rasa. " Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda. Dia melakukan pelbagai cara untuk memperdayakan Si Kura-kura. Bagi Si Kura-kura. Apabila Si Kera tersebut mati. iaitu di kemuncak pokok Tapang Udang. mintalah apa-apa sahaja . akan saya kabulkan permintaan anda. Raja Ungka mengalami kecederaan yang parah kerana disepit oleh Si Ketam Gergasi. saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta. Itulah akibatnya yang diterima oleh Raja Ungka disebabkan sifat tamak haloba. " Baiklah Tukang Sihir. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh.

Pada suatu petang. burung layang-layang mengutip semua bulu merak yang tercicir di atas tanah dan menyisipkan ke badannya. Burung layang-layang mendekati burung dalam kumpulan tersebut. Lalu.Burung-burung lain yang melihatnya berteriak.CERITA KAUM KADAZAN BURUNG LAYANG-LAYANG Dalam sebuah hutan yang tebal. Maka. "Ke tepi! Ke tepi! beri laluan kepada raja Burung. dia mendapati burung merak sedang berdiri di hadapannya dengan muka yang bengis. . burung layang-layang telah mendengar suara teriakan daripada burung-burung yang lain. timbullah perasaan pada burung layang-layang yang ingin menjadi seperti burung merak." Ke tepi! Ke tepi! Berikan laluan kepada Raja Burung. satu demi satu bulu burung merak tertanggal dan tercicir di atas tanah." Burung layang-layang berasa sangat seronok dan berjalan lebih pantas sehingga terlupa tentang bulu-bulu burung merak yang disisipkan di badannya. Semasa berjalan dengan kepala bertunduk. Tidak lama kemudian. " Rupa-rupanya burung layang-layang menyamar menjadi Raja Burung." Burung layang-layang berlalu dari situ sambil menundukkan kepalanya kerana berasa sangat malu. " kami tidak suka kepada burung yang cuba menyamar menjadi burung yang lain. " Burung layang-layang berasa hairan mendengar teriakan tersebut. Burung layang-layang terpegun melihat kecantikan bururng merak. Semasa terbang. Apabila selesai. tinggal seekor burung layang-layang yang suka meniru. Pergi dari sini!" Burung layang-layang segera terbang meninggalkan kawasan tersebut. burung layang-layang telah terlanggar burung merak. Burung-burung lain yang menyaksikan kejadian tersebut ketawa berdekah-dekah sambil berteriak. Apabila kumpulan burung merak telah berlalu. burung layang-layang berjalan di atas laluan burung merak tadi. burung layang-layang menoleh ke kiri dan ke kanan lalu melihat beberapa helai bulu burung merak tercicir di atas tanah. burung layang-layang ternampak sekumpulan burung seakan-akan serupa dengan dirinya. Burung merak berkata. Apabila burung layang-layang mendongak. beberapa ekor burung merak melalui kawasan itu.

"Anda ahli baru dalam kumpulan inikah?" Burung layang-layang pun menjawab.com/p/koleksi-cerita. saya ahli baru dalam kumpulan ini.blogspot. Sumber: http://dsyro.html?zx=de9c1fb47ba0aec . "Ya." Burung layang-layang berasa sangat gembira kerana telah mendapat sahabat baru.Seekor burung dalam kumpulan itu bertanya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful