KERTAS KERJA PENUBUHAN KELAB BASIKAL KSAH DI INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, SUNGAI

PETANI, KEDAH.

ANJURAN INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, SUNGAI PETANI, KEDAH.

emosi dan jasmani.0 PENDAHULUAN Sukan berbasikal adalah sebuah aktiviti sukan yang telah wujud sejak berdekad lamanya. Aktiviti berbasikal boleh dijalankan di pelbagai tempat samada di jalanraya ataupun kawasan bukit. basikal telah melalui banyak evolusi dalam penciptaannya sehingga melahirkan beberapa jenis basikal seperti basikal bukit. Ahli-ahli jawatankuasa kelab terdiri daripada mereka yang sememangnya arif tentang sukan lasak ini. Sejak dari awal penciptaannya. dari yang amatur sehingga kepada golongan profesional di peringkat antarabangsa. Sukan berbasikal kini telah menjadi trend dan berjaya menarik minat dari semua lapisan masyarakat dari golongn muda sehingga golongan tua. 3. Setiap jenis basikal tersebut mempunyai keistemewaan tertentu. sukan berbasikal juga mampu meningkatkan tahap kesihatan fizikal serta menambah jaringan sosial guru pelatih dengan komuniti luar semasa menyertai acara-acara berbasikal yang dijalankan di seluruh malaysia. Objektif utama penubuhan kelab ini adalah untuk melahirkan bakatbakat baru dalam sukan berbasikal lasak di IPG KSAH disamping untuk memenuhi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti berfaedah. basikal lumba. 2.0 MATLAMAT Memenuhi hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah memperkembangkan lagi potensi guru pelatih secara menyeluruh dan seimbang dari segi intelek. Sukan ini telah dimainkan dari pelbagai peringkat.1. . basikal bmx dan sebagainya. Selain itu.0 RASIONAL Kewujudan kelab ini diharap dapat mendedahkan guru pelatih dengan aktiviti yang berfaedah dan menambahkan ilmu pengetahuan berkaitan sukan berbasikal. Segala khidmat nasihat serta tunjuk ajar akan diberikan kepada ahli dari masa ke semasa. rohani.

8.3 Meningkatkan kemahiran diri guru pelatih agar dapat diaplikasikan dalam aktiviti kokurikulum ketika bertugas di sekolah kelak.0 TAPAK DAN MASA LATIHAN Rujuk lampiran 1.0 BORANG KEAHLIAN KELAB Rujuk lampiran 3 . staf sokongan dan pensyarah IPG KSAH.4 4.0 OBJEKTIF Selepas penubuhan KELAB BASIKAL KSAH di kampus ini.2 Menambah ilmu dan kemahiran berhubung sukan berbasikal secara menyeluruh.1 Mendukung hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah melahirkan insan yang menyeluruh dan seimbang dari aspek jasmani. 6. rohani dan intelek.4.6 Menggalakkan aktiviti bepersatuan di kalangan guru pelatih.5 4.0 SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN MENJADI AHLI Rujuk lampiran 2. 4. bakal guru dapat: 4. 4. 4. 7. Mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah. emosi. 5. Mengeratkan hubungan silaturrahim antara guru pelatih.0 KUMPULAN SASARAN Penyertaan dibuka kepada semua guru pelatih.

0 KESELAMATAN Keselamatan adalah di atas tanggungjawab ahli persatuan. Pihak institut tidak bertanggungjawab atas keselamatan ahli persatuan. Rujuk lampiran 4 10.0 AHLI JAWATANKUASA PENAJA PENASIHAT : EN. Peralatan yang diperlukan adalah seperti yang disenaraikan dalam lampiran 4. 11.9.0 PERMOHONAN PERALATAN UNTUK AKTIVITI KELAB Kelab kami ingin memohon kerjasama dari pihak institut bagi menyediakan beberapa alatan untuk basikal yang dirasakan perlu untuk menjalankan aktiviti kelab. NURIZAN BIN ABDUL RASHID (Penyelaras PULAKO Tunku Putra dan Penyelaras kurikulum tambahan) PENGERUSI : KU MUHAMMAD ASLAM BIN KU ABDUL HALIM T/PENGERUSI: MUHAMAD AMERHAKIM BIN CHE RASHID SETIAUSAHA : AZINUDDIN MUHAMMAD BIN ZAINUDIN BENDAHARI AJK : KHAIRUL IMRAN BIN KAMARUL ZAMAN : GOPINATH A/L KUMARASAMY : SITI ALIA BINTI SANUDIN : MOHAMED ALAFIQ BIN ISMAIL .

Kelab Basikal IPG Kampus Sultan Abdul Halim. Diharap kelab ini dapat berjalan dengan lancar dan mencapai matlamat serta objektifnya. . --------------------------------------------------------(AZINUDDIN MUHAMMAD BIN ZAINUDIN) Setiausaha Penaja. Disediakan oleh. Kerjasama dan sokongan yang diberikan samada dalam bentuk idea.0 PENUTUP Adalah diharapkan agar kertas kerja penubuhan Kelab Basikal KSAH ini diluluskan. Sungai Petani. Kedah. sumbangan dan sebagainya amat kami hargai dan kami dahului dengan ucapan ribuan terima kasih.12.

15 petang – 7.LAMPIRAN 1 Kayuhan dijalankan pada setiap hari dan kayuhan jarak jauh akan dijalankan pada waktu hujung minggu.30 petang HARI Isnin-khamis jumaat@sabtu KAWASAN KAYUHAN Kawasan Sungai Petani Mengikut perancangan kelab (kayuhan jarak jauh atau “off-road”) .00 petang 5. MASA 5. 2. Jadual latihan akan dipinda dari masa ke semasa BILANGAN 1.15 petang – 6.

Sihat tubuh badan. 10. penampal tiub dan pencungkil tayar. Oleh itu ahli adalah disarankan menjaga tatasusila pergaulan. Ahli-ahli kelab terdiri dari perbagai lapisan umur dan latabelakang. spanar 15 mm jika tidak memakai Quick Release hubs. spoke key. snack. Lain-lain alatan seperti pam. Yuran keahlian kelab sebanyak RM30 dikenakan hanya sekali setahun (tidak dikembalikan). 9. 8. lawatan.LAMPIRAN 2 SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN MENJADI AHLI 1. tiub simpanan. Penggunaan sebarang jenis dadah adalah dilarang sama sekali. 12. 4. Pihak kami akan mengambil tindakan bagi mana-mana ahli yang melanggar peraturan atau membuat sesuatu dengan sengaja menjatuhkan imej kelab serta IPG KSAH seperti bergaduh atau cuba memecah-belahkan kalangan ahli. 2. Ahli hendaklah sentiasa menjaga tatatertib dan disiplin diri. chain tool. dan sama sekali tidak menyinggung perasaan ahli lain dan masyarakat sekeliling amnya. 7. Semua jenis basikal dibenarkan(sesuai dengan aktiviti kayuhan). Pemakaian topi (MTB helmet) dan kasut adalah WAJIB. Tiada had umur. Lampu depan dan belakang untuk kayuhan malam. Membawa kelengkapan MTB sendiri seperti air yang cukup (1 liter/jam). yuran pertandingan dan sebagainya akan diberitahu dari masa ke semasa. 3. hormatmenghormati. Bayaran-bayaran lain seperti kutipan perkemahan. 11. Terbuka kepada semua guru pelatih. 5. multi-tool (allen keys). 14. . dan lain-lain adalah digalakkan membawa sendiri. makanan. 6. staf sokongan dan pensyarah IPG KSAH.

K/P ALAMAT : : NO.LAMPIRAN 3 BORANG KEAHLIAN KELAB BASIKAL KSAH NO. TEL PERTALIAN : (rumah) (hp) . AHLI GAMBAR (A) PERMOHONAN NAMA : JANTINA : SAIZ BAJU: S / M / L / XL UMUR : PANGGILAN : NO. TEL : (rumah) (hp) (B) JIKA BERLAKU KECEMASAN NAMA ALAMAT : : NO.

DI SAH TERIMA OLEH. ADAKAH ANDA MEMPUNYAI ALAHAN PADA UBAT-UBATAN? JIKA YA SILA NYATAKAN : 3. ADAKAH ANDA MENGHIDAPI APA-APA JENIS PENYAKIT? JIKA YA SILA NYATAKAN : 2. --------------------------------(T. PEMOHON. SAYA AKAN MEMATUHI SEGALA PERATURAN DAN PENALTI YANG DISYARATKAN OLEH KELAB INI.(C) SEJARAH KESIHATAN 1. SEMASA ATAU SELEPAS APAAPA AKTIVITI YANG SAYA SERTAI DI DALAM KELAB.SAYA JUGA BERSEDIA UNTUK MENERIMA BANTUAN ATAU PERTOLONGAN KECEMASAN DARIPADA PIHAK KELAB JIKA BERLAKU SEBARANG KEMALANGAN. PERNAHKAH ANDA MENGALAMI KECEDERAAN YANG TERUK? JIKA YA SILA NYATAKAN : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (D) DEKLARASI SAYA DENGAN INI MENGESAHKAN SEGALA BUTIRAN YANG TERCATAT DI ATAS ADALAH BENAR DAN BERJANJI TIDAK AKAN SEKALI-KALI MENGAMBIL SEBARANG TINDAKAN UNDANG-UNDANG JIKA BERLAKU APA-APA KECUAIAN YANG BERPUNCA DARI SAYA SENDIRI SEBELUM.TANGAN PEMOHON) ------------------------------------------(PENGERUSI KELAB BASIKAL KSAH) .

BIL 1 2 3 ALATAN Tapak menyimpan basikal Rak basikal Rantai JUMLAH 1 1 10 Senarai alatan di atas adalah perlu bagi kemudahan ahli kelab untuk menyimpan basikal. .LAMPIRAN 4 Senarai tempat dan alatan yang diperlukan adalah seperti berikut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful