Levierul financiar Levierul financiar reprezinta raportul dintre datoriile financiare si capitalurile proprii, reflectand capacitatea managerilor financiari

de a atrage resurse externe pentru a dinamiza eficienta capitalurilor proprii. Formula :

Rezultatul trebuie sa fie subunitar, o valoare supraunitara insemnand un grad de indatorare ridicat. O valoare ce depaseste 2,33, ceea ce este echivalent cu faptul ca creditele bancare reprezinta 70% din activele totale, exprima un grad foarte ridicat de indatorare, societatea putandu-se afla chiar in stadiul de faliment iminent daca rezultatul depaseste in mod repetat pragul de 2,33. Efectul levierului financiar Efectul de levier financiar exprima influenta pe care indatorarea - sursele de finantare atrase, adica in principal creditele bancare - o are asupra rentabilitatii capitalurilor proprii ale firmei, sursele de finantare proprii fiind: capital social, rezerve, amortizare, profit net ramas la dispozitia firmei. Efectul de levier financiar masoara capacitatea firmei de a investi capitalul imprumutat la o rata superioara ratei dobanzii. La prima vedere, indatorarea influenteaza rentabilitatea in mod negativ, intrucat dobanzile aferente maresc costurile si micsoreaza profitul. In realitate insa, daca rata rentabilitatii este mai mare decat rata dobanzii, indatorarea are o influenta pozitiva asupra rentabilitatii si asupra sporirii averii firmei. Efectul levierului financiar reflecta variatia ratei rentabilitatii financiare a capitalurilor proprii in functie de corelatia dintre rata rentabilitatii economice si costul datoriei sau rata dobanzii, precum si fata de gradul de indatorare – levierul financiar. Atat pentru capitalul investit (capital propriu + datorii financiare), cat si pentru capitalurile proprii si pentru datoriile financiare (creditele bancare) se pot asocia anumite rate de rentabilitate. Astfel, capitalului propriu ii corespunde rata rentabilitatii financiare (Rf), datoriilor financiare le corespunde rata dobanzii (Rd), iar capitalului investit rata rentabilitatii economice (Rec). Rata rentabilitatii financiare – Rf sau ROE exprima eficienta investitiei efectuate de actionari in cadrul firmei si se calculeaza ca raport intre profitul net si capitalul propriu. Rata rentabilitatii economice – Rec sau ROA exprima eficienta utilizarii capitalurilor investite si se determina ca raport intre profitul net si activele totale. Pot fi utilizate si activele nete care mai sunt denumite si capital investit, reprezentand o fractiune din activul total finantat pe seama capitalurilor proprii si a datoriilor pe termen lung. Relatia de legatura dintre Rf si Rec poate fi demonstrata avand in vedere urmatoarele restrictii:
  

Veniturile financiare si extraordinare sunt neglijate ; Cheltuielile financiare sunt limitate la cele cu dobanzile de platit ; Cheltuielile extraordinare sunt neglijate de asemenea.

Astfel, Rf = [Rec + (Rec – Rd) * LF] * (1-cota impozitului/profit)

Deci efectul de levier financiar este pozitiv decat in masura in care rata rentabilitatii economice este superioara ratei dobanzii. activitatea firmei respective se caracterizeaza prin ineficienta si va conduce treptat la decapitalizarea sa.RAD Rata de acoperire a dobanzii reflecta masura in care o companie obtine suficient profit pentru a sustine dobanzile aferente imprumuturilor si de asemenea pentru a atrage atentia actionarilor daca profitul nu este la un nivel suficient de ridicat pentru ca. apelarea la capitaluri imprumutate va conduce la cresterea rentabilitatii financiare si a valorii de piata a intreprinderii. in urma inregistrarii dobanzii . In acest caz.  daca Rec < Rd. Rata dobanzii efective Masoara procentul dobanzii platite de societate pentru toate creditele si imprumuturile realizate. deoarece efectul de levier financiar va fi pozitiv si va reveni actionarilor (Rf > Rec).  daca Rec = Rd. efectul de levier financiar este 0. intreprinderea va avea interesul sa foloseasca cat mai multe imprumuturi pentru a beneficia de efectul de levier financiar. Formula : In formula este utilizata rata dobanzii efective si nu rata dobanzii de pe piata deoarece o valoare medie nu este reprezentativa pentru societate. In esenta el indica de cate ori profitul din activitatea companiei inainte de plata impozitelor si a dobanzilor acopera cheltuielile cu dobanzile. sa le mai ramane si lor o parte care sa fie distribuita sub forma de dividende.Din analiza corelatiei dintre rata rentabilitatii economice si rata dobanzii. iar o valoare contractuala nu este stabila. insa pana la limita riscului de insolvabilitate. efectul de levier financiar va fi pozitiv sau negativ. deoarece bancile modifica rata dobanzii la anumite perioade. In acest caz. efectul de levier financiar fiind negativ. Problema fundamentala este de a sti daca eventualele conditii economice nefavorabile pot conduce la reducerea rentabilitatii economice astfel incat sa provoace un efect de levier financiar negativ. Daca este calculata la soldul datoriilor trebuie comparata cu rata obtinuta in perioada de comparatie iar daca este calculata la volumul creditelor utilizate intr-o anumita perioada trebuie comparata cu rata medie a dobanzii de pe piata. Rata de acoperire a dobanzilor . se pot intalni urmatoarele situatii:  daca Rec > Rd. Formula : . contractarea unor noi imprumuturi va conduce la reducerea ratei rentabilitatii financiare (Rf < Re). adica apelarea la credite bancare va conduce la cresterea sau scaderea rentabilitatii financiare. apelarea la credite nu va avea nici un efect asupra rentabilitatii financiare. nivelul acesteia fiind egal cu cel al rentabilitatii economice (Rf = Re). Astfel.

folosirea indatorarii va conduce la cresterea ratei rentabilitatii financiare si a valorii de piata a intreprinderii.4 reprezinta o valoare minima acceptata. Valoric este egala cu activul net contabil. societatea putandu-si platii dobanzile (teoretic deoarece. este mai mare decat rata dobanzii efective de 2. In acest caz. respectiv. Cu cat valoarea rezultata este mai ridicata cu atat este mai bine. Indicatorul trebuie sa fie supraunitar cat mai aproape de 2.14% la jumatatea anului 2009 si 2. Exprima capacitatea de autofinantare a societatii.17% la jumatatea anului 2010. . Solvabilitatea globala (SG) Indica posibilitatea acoperirii datoriilor totale cu active. este echivalentul unui levier financiar de 2. O alta varianta de calcul a acestui indicator este raportarea profitului inainte de amortizare. altfel exprimat datoriile reprezinta 71. Levierul financiar (LF) Ponderea datoriilor financiare in capitalurile proprii. Rezultatul este subunitar. a dobanzilor la cheltuielile cu amortizarea. plata impozitelor. Rentabilitatea economica pentru ATB atat in 2009.5%. Daca rentabilitatea economica este mai mare decat rata dobanzii efective (Rec > Rd). Efectul levierului financiar (ELF) Rentabilitatea economica in semestrul 1/2009 pentru ATB si BIO este aproximativ la fel de 6%.5. O valoare a acestui indicator de 1. Solvabilitatea patrimoniala (SP) Indicatorul indica pronderea capitalurilor proprii in pasivul total. capitalurile proprii. cat si in 2010. precum si masura in care poate face fata obligatiilor sale de plata. Este echivalentul ratei de finantare a activelor si inversul parghiei financiare. exprimata prin levierul financiar. Este recomandat ca nivelul acestei rate sa fie mai mare de 30%. Nivelul recomadat este minim 3. O valoare ridicata a acestui indicator semnifica o sporire a capacitatii de autofinantare a societatii. dar pana la limita riscului de insolvabilitate. O tendinta descrescatoare a ratei de acoperire a dobanzilor poate indica un management ineficient sau previziuni prea optimiste la momentul contractarii creditelor.Indicatorul este foarte utilizat in analiza investitiilor finantate din imprumuturi.4% din total active. chiar si cand se inregistreaza pierdere dobanda se achita daca exista numerar in banca). intreprinderea va fi interesata sa utilizeze cat mai multe imprumuturi pentru a beneficia de efectul pozitiv de levier financiar. de asemenea in semestul 1/2010 rentabilitatea economica pentru cele doua societati este de aproximativ 7. este redusa pentru ambele companii.

fata de cazul in care intreaga activitate ar fi finantata de acestia. . Nivelul acestei rate atat pentru ATB. Rata de acoperire a dobanzilor (RAD) Ambele companii obtin suficient profit pentru a-si putea sustine dobanzile aferente imprumuturilor contractate. Efectul levierului financiar pentru BIO de -0.1% in 2009 si 1. situatia este inversa si anume rentabilitatea economica este mai mica decat rata dobanzii efective. Daca rentabilitatea economica este mai mica decat rata dobanzii efective (Rec > Rd) nu este in interesul actionarilor imprumutarea suplimentara a companiei. deoarece fiecare leu investit de acestia va genera un profit mai scazut decat in cazul in care firma nu va mai fi indatorata. arata influenta pozitiva pe care o are indatorarea asupra capitalurilor proprii. Rentabilitatea financiara calculata pe baza profitului din exploatare a firmei ATB este mai mare decat cea a firmei BIO.8% in 2010.01% arata influenta negativa pe care o are indatorarea asupra capitalurilor proprii. Efectul levierului financiar pentru ATB de 1. Prin imprumutul realizat de societate actionarii participa la finantarea activelor cu o suma mai mica. se poate constata ca 1 leu investit in ATB aduce un profit mai mare decat 1 leu investit in BIO. Conform rentabilitatii financiare obtinute la societatile ATB si BIO. cat si pentru BIO depaseste nivelul minim recomandat de 3.Pentru BIO insa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful