You are on page 1of 19

Csakrk

A test energia kzpontjai

Csakrk
A csakra forg- rvnyl energiakzpontot jelent, melyek az energia test fontos rszei; energiacentrumok, melyekhez hozz lehet rendelni bels szerveket, testrszeket. Ezek ltjk el energival a test szerveit, s ha nem kielgten mkdnek, akkor a hozzjuk kapcsold szervekben, testrszekben rendellenessg lp fel ami elbb-utbb megnyilvnul a fizikai testben is, mint betegsg.

A csakrk klcsnsen thatjk egymst, tlnylnak a fizikai test lthat hatrain tlcsrszeren prgve szvjk - lkik ki magukbl az energit jobbra s balra prgve. A csakrk mkdsre hatssal vannak a gondolatok s rzelmek.

A csakrk legfontosabb funkcii:


magukba szvjk s feldolgozzk, majd a test klnbz pontjaiba eljuttatjk az energit. a csakrk szablyozzk s tltik fel a test egszt valamint szablyozzk a szerveket ,belselvlaszts mirigyek mkdst a fcsakrk szablyozzk s tltik fel energival sok betegsg oka a csakrk rendellenes mkdse.

bizonyos csakrk felelsek a szellemi fejldsrt


legbiztonsgosabban a kzcsakrk aktivlhatak melyek a tenyr kzepn tallhatak a kzcsakra aktivlsval rzkelhet pldul az aura vagy aura rtegek,vagy msfle energiamezk mint mgneses tr, vzr .

A csakrk legfontosabb funkcii:


Jung a kt als csakrt az sztnkhz rendelte (tlls s szexualits), ha ezek ki vannak elgtve, akkor jhet a tbbi szksglet. A kldk az n energiit fejezi ki (solar plexus)

A szv csakra a megismers, a tudatossg szkhelye. Itt kezdnk tudatra bredni mentlis kpessgeinknek, itt pillanthatunk be a tudatunkba, ez a leveg minsg. A leveg, akrcsak a szeretet mindennel sszekt. A hetes feloszts szerint ez a kzps csakra, itt keverednek s egyenslyozdnak ki a fldi s gi energik. A szv szanszkritul adst, elfogadst is jelent.
Torok csakra: nfegyelem s kommunikci. rdemes odafigyelni a lgzsre, melyik hangslyosabb ez megmutatja hogy llunk az ads s elfogads egyenslyval.

A csakrk legfontosabb funkcii:


A harmadik szem a llek szkhelye, a tiszta rzkels, az intuci, a bizalom. Ez a csakra irnytja a nevetst. Ennl a csakrnl fontos, hogy ne azonostsuk magunkat nnkkel. A homlok csakra leggyakoribb problmja a bels kp nlklisg. Ilyenkor az rintettnek nincs jvkpe, nem ltja, hogyan tovbb. A gyengn mkd homlok csakra a pszicht befolysol nvnyekkel val visszalst jelenti: a drogokkal prbljk tugrani a bels rsi folyamatokat, melyek adott esetben veket jelenthetnek. Ha ezeket hasznljk, akkor elszakadhatnak a valsgtl, a gykr csakrjuk nagyon meggyengl s jelents mennyisg letenergit vesztenek.
A korona csakra az univerzlis tudat, a fny, az emelkedett (isteni) tudat ember. Ezen a szinten tllpnk az tlkezsen, az elvrsokon, tllpve a dualitson elrjk a

Alap vagy gykr csakra


A gerinc tvnl tallhat, e csakra tlti fel a fizika test egszt. Ersen aktivlt alapcsakrju emberek j egszsgnek rvendenek, mg ha alulmkdik akkor gyengbbek, srlkenyebbek. Szablyozza s tlti fel: az izom s csontrendszert, a vrkpzs folyamatt s minsgt, a mellkvest, a test szveteit, a vitalitst, a testhmrsklett. Rendellenessgei: reuma, zleti gyullads gerinc problmk alacsony vitalits Hormonok: kortizon, adrenalin, noradrenalin Szne: vrs, ngy szirma van

Szex csakra
Ez a csakra az gyknl tallhat, a nemi szerveket s a hgyhlyagot szablyozza s tlti fel energival. Ennek a csakrnak a zavarai a szexulis problmkban nyilvnulnak meg. Az ajna-, torok- s gykrcsakra zavarai is jelentkeznek ennl a csakrnl.
Szablyozza s energival tlti fel: a nemi szerveket, a hgyhlyagot, hgycsvet, komoly szerepet jtszik a lbak energia feltltsben, kihat a torok s a fej krnykre.
Rendellenessgei: vizelsi problmk impotencia termketlensg prosztata panaszok nemi betegsgek Szerv: petefszek, here

Hormon: sztrogn, progeszteron, tesztoszteron


Szne: narancs, hat szirma van

Meng mein csakra


A kldkcsakra mgtt helyezkedik el s az alapcsakrbl szrmaz energit szivattyzza fel a gerincen. Szablyozza s energival tlti fel: a vest, a mellkvest, szablyozza a vrnyomst. Rendellenessgei:

vese problmk, ht problmk, alacsony vitalits, vrnyoms gondok.

Szne: narancssrga, nyolc szirma van

Kldk csakra
Ez a csakra a kldkn tallhat s energival tlti fel s szablyozza a vkonybelet, a vastagbelet, a fregnylvnyt, a szletsi idt, az ltalnos vitalitst. Rendellenessgei: gyorsult perisztaltika tpanyagok felszvsi kpessgnek hinya szkrekeds vakblgyullads szlsi nehzsgek blbetegsgek alacsony vitalits Szne: srga, nyolc szirma van

Lp csakra
Ez a csakra tlti fel a tbbi fcsakrt, az energiatestet, valamint a fizikai testet. Ez azt jelenti, hogy a tbbi fcsakra s a legfontosabb szervek alapveten a lp csakrra szorulnak energia utnptlsrt.
Szablyozza s energival tlti fel: a fizikai lpet, a test prna energia szintjt s az ltalnos vitalitst, befolysolja a vr minsgt, befolysolja az immunrendszert. Rendellenessgei: -lp betegsgek, -alacsony szint vitalits, -vr betegsgek, -zleti gyullads, reuma.

Szne: fehr, amibl lebonthat a tbbi szn. Hat szirma van.

Solar plexus csakra


Napfonat vagy elfogads csakra. Ez a csakra egyfajta szrknt viselkedik, ahogy thaladnak rajta a lentrl s fentrl rkez energik. A taoistk szerint ez a kzpont az rzelmi agy, hozz tartozik a gyomor, a hasnylmirigy, a rekeszizom. E csakrn keresztl az egsz emberisg ssze van ktve. Szablyozza s energival tlti fel: a mjat, a rekeszizmot, a hasnylmirigyet, a szvet, tdt s mellkvest, a gyomrot, nagymrtkben a vkony- s vastagbelet. Rendellenessgei: lgzsi nehzsgek mj-epe betegsgek szv problmk vr betegsgek magas koleszterin szint emsztrendszeri betegsgek Szne: vrs, srga, zld, kk, de srgnak, aranysznnek ltjuk. Tz szirma van.

Szv csakra
Ez a csakra energival tlti fel s szablyozza:
a csecsemmirigyet (timusz), befolysolja a fizikai szvet, a keringsi rendszert, a tdt.

Rendellenessgei: tdbetegsgek, asztma, tuberkulzis, keringsi rendellenessgek igen rzkeny a negatv rzelmekre a szvcsakra befolysolja a test ellenll kpessgt. A szvcsakra a felsbbrend finom rzelmek kzpontja. Szorosan sszefgg a solar plexus csakrval, mert mindkett rzelmi kzpont. A solar plexus csakra kihat a szvcsakrra, ezrt van az, hogy a hosszan tart negatv rzelem krostja a szvet. Szne: arany, zld, rzsaszn. Tizenkt szirma van. Hormon: timozin

Torok csakra
Felels a kommunikcirt, a mindennapi megnyilvnulsokban mutatkozik meg ennek a csakrnak a fontossga: ki mernk e mondani dolgokat, elszorul torok, bbeszdsg, szkszavsg. Szablyozza s energival tlti fel: a pajzsmirigyet s mellkpajzsmirigyet, a nyirokrendszert, a torkot, a ggeft. Rendellenessgei: -strma -torokgyullads -asztma Szne: kk Tizenhat szirma van Hormon: tiroxin

Ajna csakra
Az ajna csakra szablyozza s energival tlti fel:
az agyalapi mirigyet, a bels elvlaszts mirigyeket.

Rendellenessgei: cukorbetegsg, bels elvlaszts mirigyek zavarai, irnytja a tbbi fcsakrt s a velk sszefgg bels elvlaszts mirigyeket, hatssal van a szemre s az orra. E csakrn keresztl feltlthet az egsz test
Szerv: hipofzis

Hormon: azok a hormonok, melyek a tbbi mirigy hormon termelst irnytjk


Szne: vilgoslila, vagy szivrvny Sznezete nagyban fgg a pszicholgiai llapottl. Kilencvenhat szirma van.

Homlok csakra
Szablyozza s energival tlti fel:
a tobozmirigyet, az idegrendszert.

Rendellenessgek:
emlkezetveszts bnuls epilepszia Szne: vilgoskk Szznegyvenngy szirma van.

Korona csakra
Ez a csakra a fejtetn tallhat, szablyozza s energival tlti fel: a tobozmirigyet, az agyat, az egsz testet. A prna legfontosabb belpsi pontja. A korona csakra feltltse az egsz test feltltst eredmnyezi. Rendellenessgei: a tobozmiriggyel s az aggyal kapcsolatos betegsgekben nyilvnul meg. Ezek lehetnek fizikai s pszicholgiai problmk.

rdekessgek:
Az embereknek 88 ezer csakrjuk van,az llatoknak csak egy. A Frfi ltalban 2-6-4 mg a N 4-6-2 csakra ltal vezrelt, kivtel van mindkt nemnl. A solar plexuson keresztl az egsz emberisg ssze van ktve, ezrt rezzk a gyomrunkban, ha valaki belp az ajtn. Az energik megelzik a fizikai megjelenst. A taoistk szerint a solar plexus az rzelmi agy, a fizikai agy pedig adat gyjt, adathalmaz, az egyikkel gondolkodunk, a msikkal rznk. A tl sok adat miatt felborul az egyensly s ekkor kezddnek a problmk. Ha megfigyeljk a vidki embereket, nha mg rajtakaphatjuk ket, mint vitznak. Az egyik kezk a hasukon, a msik pedig szinte szurklja az ellenfelet, gy adva nyomatkot a mondanivalnak, s hogy ne vesztsenek energit. A torok csakra s a szex csakra sszefggsben van, a mly hang ltalban potencilt jelez. Egyszer csakra gyakorlat: egyik keznk hrom ujjt fogjuk ssze, majd tegyk a fej legtetejhez, kzben llegezznk ki s be tzszer. rezzk a megrintett pontot, majd a kvetkez ponthoz: ajna, torok, szv-mellkas kzepe, solar plexus s szex csakra, vgl a gerinc legals pontja.

FIGYELEM !
Ez a prezentci tbb m felhasznlsval s tanulmnyozsval lett szerkesztve ! A szerkeszt mentes minden felelssg all brmilyen dokumentum, illetve kp hasonlsga miatt, vagy a gyakorlatokbl ered, hozz nem rt ember brmilyen szint krosodsa miatt. Ez az anyag kizrlag ismeretterjeszt ! Karma Ngedn Dargye