Kertas Kerja Program Kitar Semula 2012

Kertas Kerja Program Kitar Semula Peringkat Sekolah 2012
SK PANDAN PERDANA, Ampang, Selangor. 1.0 Pendahuluan
Bagi melaksanakan salah satu projek intership di sekolah ini, kami guru praktikum IPG Kampus Pendidikan Teknik ingin menjalankan Program Kitar Semula yang juga banyak dijalankan di sekolah-sekolah lain. Tujuan program ini dilaksanakan adalah untuk memberi kesedaran kepada warga sekolah tentang kepentingan menjaga alam sekitar. Selain itu ia juga membantu untuk menjaga kebersihan, kecantikan dan keceriaan sekolah.

2.0 Objektif
2.1 Memenuhi kehendak IPG yang menghendaki guru praktikum mengendalikan program-program di sekolah. 2.2 Melatih pelajar untuk mempraktikkan amalan kitar semula dalam kehidupan seharian. 2.2 Memupuk semangat cinta akan alam sekitar dalam diri pelajar. 2.3 Mengurangkan pembuangan sampah di dalam kawasan sekolah.

3.0 Matlamat
3.1 Melahirkan generasi masa hadapan yang cintakan alam sekitar dengan mempraktikkan amalan kitar semula untuk mengurangkan pencemaran, menjimatkan kos, tenaga dan menjimatkan sumber kita.

4.0 Sasaran
Seluruh warga SK Pandan Perdana.

Kertas Kerja Program Kitar Semula 2012

5.0 Pelaksanaan
Tarikh: 9 – 13 Jun 2012 Tempat: Sekolah Kebangsaan Pandan Perdana Ampang, Selangor. Masa: Sepanjang minggu kedua bulan Jun. Aktiviti: Hari/ Aktiviti Majlis Perasmian Refleksi Minda Kuiz Pertandingan Kitar semula Penyampaian Hadiah. Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Isnin

Pada 9 Jun 2012 akan datang (minggu hadapan), Guru Praktikum dari IPG Kampus Pendidikan Teknik akan mengadakan Majlis Pelancaran Program Kitar Semula peringkat sekolah bagi memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pelajar mengenai program ini. Program ini akan dijalankan sepanjang minggu kedua bulan Jun bermula dari tarikh ini. Guru praktikum yang bertanggunkawab terhadap

Kertas Kerja Program Kitar Semula 2012 program ini akan member penerangan ringkas mengenai kitar semula dan seterusnya menerangkan langkah-langkah yang betul dalam mengendalikan bahanbahan yang boleh dikitar semula semasa majlis pelancaran ini. Bagi menarik minat pelajar untuk menyertai kempen ini, akan dijalankan pertandingan pengumpulan bahan kitar semula yang paling banyak. Pertandingan akan diadakan bagi dua tahap secara berasingan, iaitu tahap satu dan tahap Dua. Pemenang pertama, kedua dan ketiga akan dipilih berdasarkan berat bahan yang dikumpulkan. Pertandingan akan dijalankan sepanjang minggu, dan pemenang akan diumumkan pada perhimpunan rasmi minggu hadapan. Pengumpulan akan dijalankan setiap hari di mana setiap kelas akan mengumpul. Pengurusan pengumpulan bahan-bahan ini akan dibantu oleh para pengawas sekolah dan guru-guru yang terlibat. Tarikh dan waktu pengumpulan akan diberitahu dari semasa ke semasa melalui perhimpunan pagi yang dijalankan pada setiap hari.

6.0 Kos
Perbelanjaan RM 50 akan diperuntukkan untuk hadiah pelajar-pelajar yang mendapat tempat dalam pertandingan pengumpulan bahan kitar semula yang paling banyak.

7.0 Penutup
Kejayaan pelaksanaan Program Kitar Semula ini bergantung kepada kerjasama dan komitmen yang tinggi daripada seluruh warga SK Pandan Perdana terutama guru dan pelajar. Melalui program ini, diharapkan perasaan cintakan alam sekitar dapat disemai di dalam diri setiap warga sekolah , menjadikan persekitaran

Kertas Kerja Program Kitar Semula 2012 sekolah lebih bersih dan kondusif dan seterusnya mengurangkan masalah pencemaran yang semakin membimbangkan kini. Semoga usaha murni ini mendapat kerjasama dan komitmen yang tinggi daripada semua pihak untuk memastikan kejayaan program ini.

Disediakan oleh:

Disahkan oleh:

...................................... (Heriansyah Bin Hamsyah)

...................................... (Pn Hjh Salmah B Kamaruddin) Guru Besar SK Pandan Perdana

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful