P. 1
Guia de lectura de sis poemes medievals trets del llibre Les veus del temps

Guia de lectura de sis poemes medievals trets del llibre Les veus del temps

|Views: 4,638|Likes:
Published by Dept. de Valencià

More info:

Published by: Dept. de Valencià on Oct 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/23/2012

pdf

text

original

Guia dels poemes medievals per a les tertúlies i per a escriure al quadern de lectura 1. P.

53: El viatge de les mans – Ibn Khafaja d'Alzira (Poeta arabigovalencià) 1.1 Què descriu el poema? 1.2 Quins termes o mots et són difícils d'entendre? És important que resolgues els dubtes preguntant als companys o buscant al diccionari o enciclopèdia. Anota'ls durant la lectura per a preguntar i defineix-los en trobar la solució. 1.3 El poema és ple de metàfores del següent tipus: A és B, on A és el terme real i B és l'imaginari; B (metàfora pura); B de A. Busca al text 3 metàfores i localitza'n el terme real. 1.4 Quin és el vers o els dos versos seguits que més t'han agradat o que trobes bells. Copia'ls i explica les raons per les quals els destaques. Si contenen metàfores, indica en l'explicació els termes reals a què fan referència. 1.5 Caracteritza tot el poema amb dos adjectius deixant a banda els més comuns (bonic, bell, impressionant...) 2. P. 57: Tinc un desfici, ai, inclement – La Comtessa de Dia (Trobairitz) 2.1 Què descriu el poema? 2.2 Quins termes et són difícils d'entendre? És important que resolgues els dubtes preguntant als companys o buscant al diccionari o enciclopèdia. Anota'ls per a preguntar i defineix-los en trobar la solució. 2.3 A qui es dirigeix el “jo líric” del poema? Què pretén? 2.4 Quins personatges apareixen en el poema i quina és la relació entre ells? 2.5 L'amor de què es parla en aquesta composició és real o simbòlic? En què et bases? 2.6 Què t'ha cridat més l'atenció del poema? Comenta-ho breument. 2.7 Quins dos versos (aproximadament) destacaries del poema que d'alguna manera resumeixen la situació relatada al llarg d'ell. 2.8 Què creus que s'està proposant en la darrera estrofa del poema? 3. P. 133: Balada -Andreu Febrer (Entre els trobadors i el segle d'Or) 3.1 La llengua d'aquest poema mostra una transició entre dues varietats lingüístiques. Quines són? 3.2 De què es lamenta el jo líric al poema? 3.3 Com encara el poeta l'actitud de l'amada? Explica-ho amb dos exemples diferents que hi a dins el poema. 3.4 Podries esmentar alguna cançó coneguda de tema semblant? Què hi succeeix? 4. P. 158: Poema LXVIII – Ausiàs March (Segle d'Or) 4.1 Les dues primeres estrofes del poema estableixen una comparació amb les dues restants. Quina és la intenció del poeta a l'hora de comparar-se a un vailet (jove criat)? Què pretén explicar? 4.2 Quina actitud amorosa vol mostrar el poeta a la seua amada en les dues darreres estrofes? 4.3 Amb quina expressió o senyal es dirigeix a l'amada? 5. P. 226-227: Fragment d'Espill o Llibre de les dones – Jaume Roig (Segle d'Or) 5.1 El poema relata els primers dies de la vida marital després de les noces. Qui parla de qui? Resumeix breument quatre o cinc anècdotes comentades al poema. 5.2 Què et sorprén d'aquest fragment? 5.3 Quins sentiments hi ha darrere d'aquesta dura descripció? Intenta imaginar-te'ls. 5.4 Rimar i compondre versos de quatre sil·labes és difícil. Si els lliges en veu alta t'adonaràs del procediment o característica del valencià que ho facilita una mica. Quin?

6. P. 248: La balada de la garsa i l'esmerla – Joan Roís de Corella (Segle d'Or) 6.1 La segona estrofa del poema (“Del mal... haja morir”) és complexa sintàcticament i per tant el sentit és més difícil de captar. Desfés el galimaties i explica què hi vol dir el poeta amb paraules senzilles. 6.2 Quina prova demana el poeta a l'estimada com a senyal de l'amor recíproc? 6.3 Per què la primera estrofa és diferent a les tres restants? 6.4 Trobes alguna relació entre les dues aus (garsa i merla) i els personatges de les tres darreres estrofes del poema? Explica les possibles semblances.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->