P. 1
6526181 Omar Khayyam Rubayate Catrene

6526181 Omar Khayyam Rubayate Catrene

5.0

|Views: 4|Likes:
Published by Bea Daubner

More info:

Published by: Bea Daubner on Oct 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2013

pdf

text

original

1

Omar Khayyam Cine nu cunoaste acest personaj ce a trait între anii 1048-1131, poet, medic si astronom oficial al curtii regale iraniene, voi face prezentarea lui în continuare, dar nu înainte de a cita doua catrene ( în literatura însemnând "strofa"= versuri, din lb.fr.quatrain = quatre= patru), pe care recitindu-le de curând, mi-am zis ca acest om a fost un clarvazator. Nu întâmplator a fost si astronom, poate si un psihanalist, putând sa scrie asemenea catrene, câteva sute, dar care sunt perfect aplicabile si în zilele noastre. Iata primul catren: "Sa ai putini prieteni. Din tine nu iesi. Caci prea des falsitatea credinta ne-o înfrânge. Când ti se-ntinde-o mâna, înainte de-a o strânge, Gândeste-te ca poate te va lovi-ntr-o zi." sau "Sa nu-ti dezvalui taina din suflet celor rai, Nebunilor, nu spune durerea niciodata, In zâmbet sa te ferici de toti semenii tai. Nadejdile, ascunse sa-ti stea de lumea toata"

2

La celebrele versuri redate mai sus, aparute în traducere la Bucuresti în anul1969, în volumul intitulat CATRENE Omar KHAYYAM - îmi permit sa adaug o Amintire, care consider ca are tangenta cu cele de mai sus, scrisa de una din colegele mele de liceu la finalul Bacalaureatului (1945) si care suna asa: "Înainte de a întinde mâna dupa un trandafir/Gândeste bine, ca poate avea si spini".. Viata mi-a dovedit acest adevar. Consider ca este suficient de explicit ce a spus poetul, fata de constatarile unora în ceea ce privesc relatiile interumane. Nu TOTI AU SPINI, dar oricum PRUDENTA ESTE MAMA ÎNTELEPCIUNII. Acest fost si actual poet al Orientului, specialistii afirma ca reprezinta "HAMLETUL ORIENTAL AL ÎNTREBARILOR, ÎNDOIELILOR SI INCERTITUDINILOR".

3

OMAR KHAYYAM, s-a nascut în ziua de 18 Mai 1048 la Nishapur, în Persia, (în prezent Iran) si a murit în 4 Decembrie 1131. Khayyam a lasat literaturii orientale doar câteva sute de stihuri, suficiente însa pentru a-i asigura vesnicia - decât mult si prost, mai bine putin si bun, este o realitate. Era un singular si se cunosc putine amanunte din viata lui. Numele lui adevarat era Abul-Fath-Omar- IbnIbrahim - Khayyam fiind un pseudonim, care înseamna "fabricant de corturi", adoptând acest nume în amintirea tatalui sau care avea îndeletnicirea în a lucra corturi. Studiile le-a urmat la colegiul din orasul natal, unde si-a facut doi prieteni, care au avut destine cu totul particulare, si anume, unul va ajunge vizir al sultanului, iar al doilea a devenit celebru, fiind numit "batrânul muntilor", conducator al unei secte sângeroase, denumita a Kassissinilor, termen de la care pare ca deriva cuvântul ASASIN. Acesti trei prieteni, au facut un legamânt, în sensul de a se ajuta unul pe altul în cazul când unul din ei va ajunge pe înalte trepte sociale. Cum primul, numit Nizam, ajungând vizir la suprema dregatorie a statului, îi ofera lui Khayyam protectia sa pentru a studia matematica si astronomia, stiinte care îl pasionau, iar al doilea prieten, numit Alp Arslan, este si el chemat de Nazim la curtea regala, drept "multumire" începând sa unelteasca intrigi, încercând sa ia locul celui care în fond îi facuse bine, respectiv Nazim. Neizbutindu-i uneltirea, se refugiaza în munti, de unde si porecla scrisa înainte, iar acolo organizeaza o temuta banda terorista. Una

4

din primele crime ale acestuia a fost uciderea lui Nizam, deci a binefacatorului sau. ("Pazeste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur", sau "Fa-mi tu mie bine, ca-ti arat eu cine sunt", cugetari românesti). Acest trist episod în viata lui Khayyam i-a lasat urme adânci în sufletul lui, dar care i-au servit drept inspiratie, scriind primul catren pe care l-am redat la început. Omar Khayyam a fost directorul Observatorului din Merv si a prezidat grupul celor 8 astronomi care, sub domnia sultanului Malik Shah, au efectuat reformarea calendarului musulman în anul 1074. Fapt interesant, acest calendar este mai precis decât cel gregorian, întreprins cu cinci secole mai târziu. Dupa moartea prietenului sau Nazim, binefacatorul, Khayyam se întoarce la Nishapur, unde si moare în 4 Decembrie 1131, iar mormântul lui se pare ca exista si în zilele de azi. Medic si astronom oficial al curtii regale iraniene, a ramas renumit de-a lungul Evului Mediu pentru studiile sale în domeniul matematicii si fizicii. Lucrarea sa stiintifica cea mai importanta este un Tratat de algebra, tradus în limbile europene înca din secolul XIX. A mai scris si alt tratat asupra unor dificultati ale definitiilor lui Euclide si alte 7 scrieri de stiinta sau filozofie, care însa s-au pierdut de-a lungul timpului. În afara Catrenelor a mai transmis o opera beletristica, foarte pretuita în Iran, numita în trad."Cartea Anului Nou", un adevarat monument al prozei persane,

în acest caz ar fi privit viata contemplativ sau chiar cu o nuanta de . scriitor francez (18411945) afirma ca. Astfel se poate spune ca Omar Khayyam este un caz unic în istoria culturii. nu le mai poti uita niciodata". mai ales filozofia Greciei antice. dar posedând si însemnate cunostinte de filozofie. produce o vâlva extraordinara. Savant ilustru al epocii sale si în acelasi timp unul din marii poeti ai omenirii.5 consacrat traditiilor legate de sarbatorirea Anului Nou la musulmani. Aceasta vasta eruditie este subtil utilizata în catrene si exegetii încearca sa desluseasca aluziile filozofice sau stiintifice ascunse în opera sa poetica. asa cum remarca si Théophile GAUTIER. poetul punând în umbra pe savant. Omar Khayyam a fost unul din marii umanisti ai vremii pe plan universal. Din cercetarile facute de oamenii de specialitate. el ramâne o figura stranie si fascinanta ale carei meditatii asupra destinului omenesc te impresioneaza din primul moment atât de puternic. scriitor francez (1811-1872). dupa ce i-ai parcurs catrenele. încât. citez "GENIUL TREBUIE SA EPUIZEZE CEL PUTIN DOUA VALENTE CREATOARE. Prima traducere europeana a Catrenelor. " nu sunt opera unui creator care sa fi fost exclusiv poet. Paul VALÈRY. realizata în 1859 de Fitz GERALD. filozof si de poet. spun specialisti ai literaturii orientale. poet american. matematicii si astronomiei. cunoscând nu numai tot ce se stia pâna în acel moment în domeniul fizicii. Omar KHAYYAM a reunit în personalitatea sa prestigioasa trei destine: de savant. Aceste catrene.

"caci poate bucata de pamânt pe care o sfarmi sub piciorul tau. mâini de cersetoare. iar prefacerile de dupa moarte ale substantei noastre vor fi completa evolutie dialectica a fiintei umane în fragile sinteze. Khayyam spunea. Este o iluzie sa ne închipuim ca moartea este un repaos. Schimbarea este eterna. Catrenul (în lb. Suferinta este tema principala a unei alte filozofii orientale. El a scris laconic si putin. si 4 rimeaza între ele. La fel spunea si EMINESCU în una din cele mai frumoase postume ale sale intitulate "Bolnav în al meu suflet".MOARTEA . care ramâne si în conceptia lui Khayyam parte integranta a conditiei umane.opera lui este a unui om de stiinta.2. "Participând integral . Khayyam a fost fratele spiritual al lui Eminescu din poezia "Stelele-n cer". inimi de îndragostiti. iar versul 3 ramâne alb. Olarul framânta pe roata sa cranii de sultani. citez:: " Natura s-a întrecut pe sine când a creat durerea. ca ea încheie ciclul suferintei".6 gratuitate sau cochetarie metaforica . Catrenele lui Khayyam întrunesc cele doua ipostaze fundamentale ale oricarei gândiri umane lucide si anume: incertitudinea în fata marilor probleme ale existentei si glorificarea clipei prezente ca unica sursa a bucuriei omenesti". "Sa calci usor". VIATA ESTE TEZA .araba robayat=patru) persan are o forma deosebita în sensul ca versurile 1. spune Khayyam.ANTITEZA. budismul. Chiar si zâmbetul nu este deseori decât solia unei tristeti care va urma. a unui cercetator pasionat al UNIVERSULUI. altadata erau doi ochi albastri sau buzele aprinse ale unei fete.. Spunea ca.

"singurul bun real pe care-l posedam" . mai cu seama ca au ramas atât de actuale."Traieste clipa data/Caci clipa-i viata ta". dar foarte realiste . nu se pot uita Catrenele lui KHAYYAM.Dumitrescu . osmoza cu natura". iar acum m-au ajutat sa înteleg si mai bine fiinta umana. Nu credeam ca dupa câtiva zeci de ani. reale si în zilele secolului XXI. A avut dreptate Théophile GAUTIER. filozofie ce a tradus-o în urmatoarele câteva cuvinte. perfida si ipocrita. gândind ca mâine îti va deveni dusman". gândind ca mâine îti va deveni prieten si poarta-te cu prietenul în asa fel.spunea el. Venera E.7 la viata. am sa recitesc aceste Catrene care m-au marcat. ce uneori este atât de complicata. simtirea noastra trebuie deschisa tuturor senzatiilor care fac comuniunea cu UNIVERSUL. sau "Poarta-te cu dusmanul în asa fel. Khayyam a glorificat clipa de fata.

Şi ce dacă-i aşa? Puteţi orice să spuneţi pe socoteala mea. Îmi aparţin. Dar totuşi nu mi-e teamă: curat am fost în toate. nu afirmă. cînd muşc din fruct oprit. Nici vântul nu-ţi aţâţe. Nu ştiu dacă există o Milă sau Dreptate. Cătat-am horoscopul în a iubirii carte. Virtuţile să-mi numeri doar una câte una. nici aerul mânia. Nu mi-am făcut vreodată din rugi şirag de perle Ca să-mi ascund noianul păcatelor cu ele. Tu ştii: curat şi sincer am fost întotdeauna. Cu-o mînă ţin Coranul şi cupa cu cealaltă. sunt! Necredincios mă faceţi.Omar Khayyam Autoportret Un om prin lume trece.8 Rubayate / Catrene . Păcatele îmi iartă cu sutele. cu mia. Nu neagă. Sunt cînd de partea legii. Cînd mi-amintesc savantul ce-am fost. Nu crede-n legi şi zei. El nu e musulman. Aşa mă ştie zilnic cupola cea înaltă: Nici infidel cu totul. Şi-un înţelept strigat-a: „A fericirii parte Aceasta este: . azi îl compar Cu apa ce ia forma impusă de pahar Şi fumu-n care vîntul năluci ciudate ţese.o fată ca luna argintie Şi-o noapte care ţine un an cât o vecie". Ei bine. Mă dojeniţi că veşnic sunt beat. . nici musulman smerit. Nici infidel nu este. Pricepeţi? Şi sunt ceea ce sunt! Avui vestiţi maeştri. Făcusem mari progrese. Dar vezi în ochii săi Că nimenea nu este mai trist şi mai uman.

fermecătoare Făptură plămădită din rouă şi eter! Câte minuni ca tine zeflemitorul cer De mii de ori schimbat-a în cupe şi ulcioare? Aceste ornamente pe cupa delicată Un băutor le-nscrise cu mâna-nfrigurată.de cine? Olarul stă în faţa roţii. Curând te vei întoarce sub chip de iasomie Pe care un netrebnic o va călca-n picioare. Şi totuşi vinul şi cu mine şi draga-n ceasuri de iubire. îndurerat . Prefacerea eternă Dă-mi cupa şi ulciorul! Să bem. Mai bine fripţi într-o tavernă decât cruzi într-o mănăstire. ce-ai făcut? .ce tristă nebunie! Nebun şi cel ce crede în pacea viitoare. ai grijă! Tu chinui sfântul lut Din care-n ziua-ntâia fu modelat Adam. iar altu-mi umple cupa goală. Cântă. poate. De dragul căror gene le-a vrut aşa de fine? Şi-o să le sfarme. Ascultă! Macii roşii îşi trag rubinul pur Din sângele fierbinte al unui împărat. Pe roata ta văd mâna cea fină-a lui Bahram Şi inima lui Kosru. lar vioreaua-şi scoate culoarea de azur Din ochi adânci de fată care-a iubit curat. la seama. El cranii mândre de sultani frământă Şi ofilite mâini de cerşetoare. Un sfat mă-mpinge spre moscheie.9 Nu pot să fac deosebire între capcană şi momeală. Olarule. El modelează şolduri şi ulcioare. S-aspiri aici la tihnă .

Unul strigatu-mi-a: „Omar. Vorbeau în şoaptă. Priveam uimit olarul cum harnic modela. de aur. Deodată auzit-am bucata de argilă: Rugându-l pe şoptite: „Frământă blând. . Şi sufletu-o să cheme La despărţire trupul. poate. Să calci uşor. Vor trece pururi inimi.10 De mii şi mii de veacuri se-nvârt în spaţii aştrii. Cel ce creat-a stele şi-ntreaga vastă lume. O mie de ulcioare. ai milă! Un om la fel ca tine am fost şi eu cândva".alt'dată era doi ochi albaştri. Evocă pe olarii şi pe cumpărătorii Ce-am fost de mult sub aştrii. Voi. o să-l calce olarii în picioare. Câte sunteţi acolo sub ţărna fără nume? Treci vesel prin viaţă! Sub cer. rătăcitoare. căci. acasă la olar. fărâma de pământ Pe care-o sfarmi . rotitorii". Dar mi-am întors privirea cu groază şi ruşine. buze ca rubinul şi voi. am spart paharul de-o lespede aseară. lar craniul care geme De patimi. De mii şi mii de veacuri zori şi-asfinţituri sunt. vei fi şi tu ca mine". Şi-am auzit din ţăndări mustrarea lui amară: ” Am fost asemeni ţie. mi-oi desfrunzi atomii Precum de vânt şi ploaie se scutură toamna pomii. Şi am să ies din lume voios printr-o spărtură Pe care-o s-o astupe zidarul cu-a mea zgură. Când a creat durerea s-a depăşit pe sine. Hain. Când am să trec prin moarte. pleoape fine.

Te-ai destrămat tăcut Cum se destramă zilnic blândeţea primăverii. Nu am însă puterea să mă despart de lume Şi nici să-mi duc viaţa fără sâ-mi pese-anume. spunea ieri trandafirul. A lui Djemşid ţărână E pulberea ce joacă în faţa ta-n lumină. „Eu sunt minunea lumii". Să bem! Şi. fără teamă. să ascultăm din vid Tăcerea fără nume pe univers stăpână. Din cărămizi făcute din trupul tău. Căci un miraj e lumea. spărgând-o într-o zi. De mult timp tinereţea s-a scuturat ca merii. Împrejmuit cu moarte. Gândeşti la al lor merit? Priveşte cum surâd. un an de lacrimi cere. Viaţa e un vis. ”Cine-ar avea curajul să-mi facă vreo durere?” Cânta privighetoarea şi repeta zefirul: ”O zi de fericire. Noi toţi am admirat-o Şi-am pus pe dulcea-i frunte săruturi mii şi mii Dar timpu'. Fii vesel. Acest vas fu odată un biet îndrăgostit Gemând de nepăsarea unei femei frumoase. ce-a modelat-o. Tu cauţi fericirea? Dar drumul e închis. căci tristeţea o să dureze pururi! Mereu aceleaşi stele s-or învârti-n azururi. lar toarta era braţul ce mângâia mâhnit Suavul gât cu-atingeri uşoare. de-a pururea pierdut! Te-ai stins pe nesimţite. Tu îţi evoci strămoşii? Sunt ţărnă în ţărână.acest zănatec olar.11 Artistică e cupa. . n-ai teamă Se vor zidi palate pentru neghiobi de seamă. O. clar april al vieţii. Tot el o să se-amuze. de mătase. ." Mă întristează pururi a Roţii învârtire Şi răzvrătit sunt zilnic pe ticăloasa-mi fire.

La ce tot numeri stele? Gândeşte mai degrabă că vei dormi sub ele. . virtuţi căinţi şi rugi: Cenuşi pe care Timpul le spulberă. . „Căci mâini îngerul morţii în iarbă ne-o preface. Sosesc. Aşează-te pe iarbă. Oglinda ei cea strâmbă mă doare. Pe răi îi fericeşte nedreapta lumii Roată. Câinii cadavru-o să-ţi sfâşie. S-alerge după moartea-mi. Din buzunarul humei şi-a cerului cutie Mereu făpturi s-or naşte. harfe şi bucle aurii: O. căci Dumnezeu nu moare. . Ce-s oamenii? Podoabe ce-atârnă din tărie. Dar a mea minte nu-ncape şi nu ţine Mai multe ca a celor pe care îi răsfeţi. renunţare.de sânge. Ochiu-mi plânge Pe-obrajii supţi asemeni cu-o cupă răsturnată.” Vanitas vanitatum Miresme cupe. Dă-mi chipul îngeresc. Şi totuşi.. lar inima mi-e plină . tu ştii bine: Paharnicul ei toarnă sub chip de stropi de vin În cupa veşniciei mii alţi Khayyāmi ca tine. O. fără ca ea să ţie De calculul tău seama. Cereasca Roată-ascunde-al tău destin Şi-a-nchis orice discuţii. Khayyām.. iubito. Somn fără vise. se duc şi iarăşi sosesc aici sub soare. faptă.ca un ulcior. uneltesc. Roată a tăriei! Dezleagă-mă de tine! Căci tu te-amuzi să dărui nectaru-acestei vieţi La proşti.12 Din veac se-nvârte Roata. jucării sfărmate de Vreme. jucării! Gând. Eternei Roţi îi place Şi împotriva noastră.cenuşi.

Fă-o să umple-o veşnicie. Bagdadul. destinul ei şi-al tău Sunt taine-aici şi taine vor fi în veci şi-n moarte. Căci pacea te-aşteaptă dincolo.răni negre în lumină. Tu află adevărul din adâncimi de cupe: Că totul pendulează între miraj şi scrum. Popoarele şi evii stinşi rând pe rând sub stele. cu luna laolaltă. lar lumea e-o cortină Pe care defilează în hora lor eternă Imaginile noastre . Surâde-le ca unor pericole deşarte. Măgarii pasc pe ele. nimicu-o să rămâie.spune-mi. -n negrul hău. ce s-a ales din ele? Fatală e şi-o briză când floarea-i invoalată. Un foc sunt. Unde cântau fecioare pândesc lei singuratici. Atât ai: clipa. Balkul. Când s-o stinge. . neîntrecutul la prins măgari sălbatici Sub trei movile doarme. Crearea ta şi-a lumii. Am fost a lui Djem cupă. Şi ieri şi mâini şi astăzi iluzii sunt şi ceaţă.13 Spuneţi-mi. Fatalitatea O-nchipuire-i lumea din năluciri de fum. dar spartă . în mână timpul lăsatu-mi-a doar vânt.nimic sunt. Cereasca boltă pare o magică lanternă Şi soarele e lampa. . Nu plânge după ierii ce rupţi ţi-au fost din viaţă Şi nu gândi la ziua ce nu ştii de-o să vie. Bea! Şi evocă-n noapte. Un loc vrea fiecare pe scenă să ocupe. A' lui Bahram palate refugiu-s de gazele. Bahram. ce aduse a lumii bogăţie? Nimic.

suflete. iar altul pribeag în infinit. Nici lacrimile tale nu pot să şteargă-un rând. Tot ce există fost-a marcat din prima zi. Nici rugi. în astă lume până şi adevărul Hyperbolă doar este. Să scrie totul altfel.14 Khayyām. lar pasărea-ncântării numită tinereţe Nu ştiu nici când venit-a şi nici când a plecat . O. în piept de ce-ai venit? Şi pentru ce pleca-vei rănită la sfârşit? De-adolescenţă anii încep să mă dezveţe. Ce-a scris . Ce este-aceastâ goană de umbre colorate? Fantastica lor fugă absurdă-i şi sublimă. Un cerc imens înscriem în acest scurt popas. Când eşti sortită zilnic prin zodie cerească Mâhnirea şi durerea mereu să te lovească. poţi spune. Absenţi pe chipul lumii sunt binele şi răul. nici argumente.nu şterge Zeul. Te chinuie mereu Această înjosire? Dă-ţi sorţii trupul tău Şi sufletu-ntâmplării. nici spaima ta de moarte Nu vor îndupleca-o să şteargă vreun cuvânt. -mpreună suntem ca un compas C-un braţ în lut. cădea-vom la sfârşit. în veci nu-ndupleci zeul. O. Se scurse primăvara cu farmecu-i curat. inimă. O mână-ascunsă scrie şi trece mai departe. alături. Ea naşte dintr-o mare ce astfel se exprimă Şi în aceeaşi mare se-ntorc pe urmă toate. Dintru-nceputuri Cerul a-nscris tot ce va fi. Dar într-un punct.

tu n-ai să fii. Dar vălul când cădea-va. Există-o uşă-ascunsă ce-nchisă stă mereu. Pe drumul Cunoştinţei. Cortina sorţii-i trasă şi nimeni n-a pătruns Destinul plin de taina ascunsă în culise. Dar într-o zi un glas Are să strige: "Nu e nici drum şi nici potecă!" În vălmăşagul vieţii acei sunt fericiţi Ce cred că le ştiu toate. Cel care prin ştiinţă ajunse pân' la stele Fu refuzat de taina de dincolo de ele. Unii îl cată ceas de ceas. Şi plec pe-aceeaşi poartă pe care am intrat. Că l-au aflat zic alţii. şi cei ce totul neagă. spre fascinanta Meccă. Şi este-un văl prin care răzbat graiuri străine. Şi n-am avut cui taina aici s-o-mpărtăşesc. Uimit în veci de aştri şi pururi ameţit. Pe ţărm un cer de gânduri rămân fără răspuns. Intrârile enigmei rămân mereu închise. Vor toţi să meargă.15 Imposibilitatea cunoaşterii În sfere fără nume înalt m-am avântat. Sunt gata de plecare . Am căutat o viaţă. Şi-acum stă ca şi bolta pe spate răstignit. . Dar zboru-a fost cădere în cercul pământesc. dar n-am aflat răspuns. Şi eu am vrut să-mi fie cunoaşterea întreagă Şi-azi pizmuiesc pe orbii pe cale întâlniţi. De tine se vorbeşte acolo şi de mine. nici eu. Idei fără de număr rămân netâlmăcite.şi timpul ce mâhnit e! Din mii şi mii de perle doar una am străpuns.

s-au dovedit Profeţi doar ai minciunii? Dispreţu-a desminţit Cuvântul lor. E tot ce ştiu. Ce drum l-aşteaptă oare la marginile zării? Păduri? Câmpie stearpă? . dând cu gura În a vorbi de lumea din cer. ori sub ea? Cine ştie? De ce toţi înţelepţii şi sfinţii. Căci neputinţă-i totul ce-un sân a conceput. Pe-un înţelept bătrân l-am întrebat: "Ce ştii despre acei care-au plecat?" "N-au să se-ntoarcă-n lume niciodată. lar mâini. Principiu-ascuns e-n taină.Nu ştiu. . De jos pân' la maeştri aceeaşi neputinţă. iar gura le-a astupat-o zgura. În mintea mea tot lucrul un loc anume-avea. Căci dincolo de mine tot necuprinsu-i mut. Că în oglindă roză pământul străluceşte. la cupa şi-o bea toată!" Sunt clipe când îmi pare că tot ce-a trebuit Să aflu despre lume. lar mintea ta şi astăzi va bâjbâi în ceaţă." Din pragul aurorii cocoşu-ţi aminteşte Că s-a mai scurs o noapte din scurta ta viaţă. demult am desluşit. Dar stelele mă mustră tăcut din patru zări: „N-ai dezlegat nici una din marile-ntrebări. Dar tihnă-abia aflat-am când totul-am aruncat. Multe-nvăţai şi multe cu voie-am şi uitat. Plutim în neştiinţă. Ştiind că-i imposibil să afirmăm ceva.16 Un călăreţ se pierde în negura-nserării. ce scrie? Va fi întins pe iarbă. .

Dar şi-n imperiul humii Ne-aşteaptă altă taină. el ştie adevărul. la fel de nepătrunsă. Pământul. Nesfârşirea Cu logica şi metrul.. Dar n-avui nicăirea Mai multâ profunzime ca-n faţa cupei mele. Şi doar cel ce ne poartă mereu din val în val. Străini suntem oriunde. Eva. Din câţi scrutară noaptea în jur neliniştiţi. Şi nici un ochi nu vede dincolo de cortină. întâiul tău sărut. Ni-i casa în ţârână. În lume ca pe-o minge ne-aruncă-un joc fatal. Şi-atunci fumul Fu spulberat de Parce în patru vânturi. Nu ştie nimeni taina ascunsă Sus sau Jos.precum vrea jucătorul. Am întrebat Savantul şi-am întrebat şi Sfântul Sperând c-au să mă-nveţe suprema-nţelepciune.17 În spatele cortinei din veac se află-ascunsă Adevărata faţă a vieţii şi a lumii. Scrumul L-a dat pe mai nimica un negustor avar. Dar Căzu în creuzetul mâhnirii. şi chiar şi fără ele Le-am definit adesea. lar ţărna ni-i sălaşul. Bea şi termină-odată cu vorbe de prisos! .. Ce-amar va fi fost. Spre cercul Umbrei nimeni un pas nu a făcut. Khayyām cosea la cortul filosofei. Şi după-atâta râvnă atât se poate spune: Că am venit ca apa şi-o sâ plecăm ca vântul. Fiinţa şi Neantul. 'n stânga . Că ne-ai născut atâta de desnădăjduiţi. Ne azvârle-n dreapta. El singur ştie sensul.

Fiindcă sunt urâte? Dar cine-i vinovat? Sau pentru că-s frumoase? Nu mai pricep nimic. Ferice de copilul sfârşit în prima zi. Şi nimeni nu-i să-mi spună ascunsul tâlc al spumii: Ce sens avu venirea? Şi-acum . Nici zâmbet.ce sens plecarea? Un joc ce se repetă e viaţa . lar noi suntem pionii. Un joc de şah e viaţa. fiinţe a creat. Zădarnic este gândul. pasăre şi floare sunt umbre în abis. . eroare şi-adevăr. şi zic Că pentru a distruge.vis.căci gândul meu o ţine. Când am să plec din lume n-au să mai fie flori. Această boabă-i chipul şi tâlcul vieţii tale. nici vin cu-arome fine. un timp ne mută încă Şi apoi în cutia neantului ne-aruncă. Nici chiparoşi.18 Nimicnicia şi absurdul vieţii Ivirea mea n-aduse nici un adaos lumii. Om. Credinţă şi-ndoială. Un punct pierdut e lumea în haosul imens Toată ştiinţa noastră: cuvinte fără sens. Ca boaba unei spume. iar existenţa . nici buze. Ne mută. uşoare sunt şi goale. ne opreşte. Spun unii că există un Creator. Nu va mai fi nici lumea . Opacă sau bogată în irizări de cer. lar moartea n-o să-i schimbe rotundul şi splendoarea. nici tristeţe. Mai fericit acela ce n-a venit pe lume. nici înserări şi zori. Destinul singur joacă.şi tu ştii: Câştigul e durere şi moartea fâră nume. Vrând de urât să-i treacă.

Văpăi de toţi uitate. nebune. bătrână lume. Şi chiar dacă-aş fi liber.şi s-au trezit plângând. N-aduceti lampa! Mortii nu mai au dimineată.19 Tu ai să pleci spre ziuă sau poate chiar diseară. Tu te compari. Durerea. Dar astâzi. Se-ntunecă.să ţi-l fure? Toti cei care plecarâ au adormit pe rând În pulberea săracă a vanităţii lor. Mesenii extenuaţi de viaţă Au adormit. Vreau beat să fiu într-una şi-aş vrea să dorm mereu.la fel sunt pentru mine. Să bem. Cu mii de taine plină . Tu eşti. cu o comoară rară Şi crezi că hoţii-aşteaptă cadavrul . În umbră. Am renunţat să aflu ce-i bine şi ce-i rău. inimă-ostenită. spuneţi-mi. şi-ascultă-aicea amarul adevăr: Tot ce-a spus fiecare. a fost vânt. Ai vrut mai mult să afli. o. nu ştim de ce-am venit. N-aş fi venit aicea de-aş fi putut alege. Cenuşă spulberată-n vânt: un om a fost. unde-aş merge? . când fără urmă am să mă pierd în moarte? Un scurt incendiu-i viaţa. palatul trist în care Aleargă nopţi şi zile. E timpul să bei vinul cu sufletul uşure. spre moarte galopând. bucuria . o. la plecare. priviţi ce palizi sunt! Întinşi şi reci! Tot astfel vor fi şi în mormânt. Căci zâmbetu-i solia tristeţii care vine. Mă-ntreb: ce-mi aparţine cu-adevărat? Ce rost Avui.alt lucru n-am găsit. Şi unde şahi de-a rândul visară fiecare Mărire sau iubire . Durere şi mâhnire în lumea nesfârşită. Saki.

ai pus câte-o capcană. Ce scop avu cerescul Zugrav când m-a schiţat? Incertitudinile credinţei Cât timp voi încerca să umplu cu pietre marea nesfârşită? Dispreţuiesc şi libertinii.de ce nu eşti decât pământ? Prisos de strălucire eu lumii n-am adus. ori poate numai sunt beţi de-a fi trăit? Cu toate că-s frumoasă şi am parfum de lotuşi. orice-ncercare-i vană. Voi merge-n Rai sau în Gheenă? Dar mai întâi e-adevărat C-aceste stranii ţări există? Care din voi le-a vizitat? La orice pas. Tot ce mă înconjoară . Nedumerit şi singur mă-ntreb neîncetat: De ce-am venit pe lume? De ce sunt alungat? Prietenii mei unde-s? Călcatu-i-a-n picioare Ne-ndurătoarea moarte? Dar noaptea mi se pare Că-i mai aud cum cântă prin parcul adormit. . De ce-ai fost fericit şi-acuma ..de ce să mai plecăm? Beţivule. eu nu ştiu cin' te-a modelat. Doamne.Sunt morţi. dar şi credinţa ipocrită.. Deşi am ca laleaua obraz catifelat Şi svelt ca chiparosul mi-e trupul. totuşi.Acum însă că suntem . Şi tu m-acuzi acuma zicând că-s vinovat.de mine-i mai presus. Părinte. imensă urnă. Ştiu doar că poţi să-ncapi trei vedre şi ştiu c-ai să te sfarmi curând.20 Să nu te naşti mai bine-i. Mult timp am să mă-ntreb atuncea: de ce ai fost oare creat. De-aş vrea ca să mă apăr. Când Tu le faci pe toate. spune-mi. Dar cum să evităm? . . că nu-i nenorocire Să n-o împărtăşească şi ultimul atom. ce faci Tu e păcat? Atât de larg eşti.

Şi. mâna când cupa o cuprinde! . Adânca desnădejde din glasul lui mă doare. Spuneţi-mi. şi-ai merita Să arzi în focul veşnic. de ce te rogi la zei? Ce punte-ascunsă-aflat-ai ducând până la ei? Prin ce putere rară îi vei îndupleca? Trăit-am ani o sută sub dulcea-Ţi bunătate Şi-aş mai trăi o sută făcând numai păcate. cupă a lacrimii eterne. Când astfel e tiparul ce mi l-ai imprimat. N-ai da nici o smochină pe-aşa o fericire.21 Dar ia aminte bine: de-ai fi şi Tu tot om. iar ea să nu se verse? Ai plămădit în mine un amalgam ciudat. îndură-te. Şi-ai poruncit de-asemeni ca omul să se-abţie. din două ce-i mai mare: Mânia Ta cumplită sau blânda-Ţi îndurare. Şi de-al meu suflet. Ca să măsor la urmă. de ce oare Alah de sus ne-ascultă indiferent suspinul?" Tu. cum pot eu să devin? De inima-mi captivă. iartă-mi Doamne. Mulţi cată-nţelepciunea în temple şi în Carte. cel ce arzi şi încă mai arzi. Îmi iartă paşii slobozi ce duc către taverne. Nedumeriţi ne zbatem între porunci inverse. Părinte.sufletu-mi se-aţin. Dar unul stând ia pândă deodată va striga: "Besmetici. adevărul nu e de nici o parte!" "Ce mare este Domnul!" repetă muedinul. A cincea oară-i astăzi. Cum poţi să-nclini o cupă. Pe alţii-i chinuieşte incertitudinea. Mii de-ntâmplări bizare în. Ne-ai pus în suflet patimi adânci cât o vecie. Mai bun decât atâta.

De ce apoi. Cum curge-n gâturi vinul ca apa dintr-un râu. căci vinul duşman este de moarte Al lui Alah". Doamne. Tu sau Te-ascunzi de lume. E-un act de pietate. căci dupâ moarte Veni-va sau iertarea sau neantul absolut. şi renunţarea cui. sau Te arăţi în toate Şi te amuză . Am renunţat la ceruri. nici sânii tăi de nufăr. şi vinul cel curat În iarbă sângereazâ. Oriunde este-o cupă.zic eu . Khayyām. Te chinuieşte gândul că faci mereu păcate. Întorsu-ne-am prieteni la vechiu-ne desfrâu. în lume m-ai zvîrlit? . E fără rost tristeţea. moschei şi mănăstiri Se-ascund cei ce au teamă de-a iadului urgie. Din orice bucurie o vină ţi-ai făcut.pentru Prea-Naltul Voi bea păgânul sânge. la rugi şi cele sfinte. Atuncea . Şi-apoi de mine însumi„ de ce m-ai despărţit? Şi dacă-n ziua-ntâia m-ai vrut mereu cu Tine. Când ceru-i surd şi poate în el şi zeii sufăr? De la-nceput voit-am să mă cunosc pe mine. dar află: Tu eşti acum cel beat. Dar cel care cunoaşte divina măreţie Nu-şi răsădeşte-n suflet nici rugi nici tânguiri. Ce-mi mai rămâne-n loc? Tu mi-ai închis şi drumul spre ultimul noroc. În temple şi biserici. Ucide-mă. bezmetic. Beau vin şi mi se spune de unul şi de altul: "Să nu mai bei.aceste efecte minunate De a juca în lucruri. s-aruncăm ţărână pe faţa cerului. Ca să nu-mi vadă cupa.şi eşti şi spectator. Tu ai să vezi Părinte. Căci Tu eşti şi actor În propria Ta piesă .22 Mi-ai spart ulciorul. Hai. Cui ruga ta s-o dărui.

Te voi opri pe cale şi te voi întreba: "Când singur tu mi-ai dat-o. O-nghiţitură face cât şaptezeci de rugi. Urmează Raiul? ladul? Mi-aştept senin destinul. O sută de religii nu fac cât vinul sacru. Dar ai s-auzi cum cântă tot cerul pentru tine.cine-l ştie? Din cer. acum de ce-mi iei viaţa?" O gură parfumată arginţii mi i-a stors Şi-ncrederea-Ţi în mine a năruit-o vinul. Afar' de vin. cine s-a-ntors? Dervişule. .când ceaţa O să orbească aştrii şi s-or întuneca. să vină iarăşi ceaţa. Ascultă marea taină: când prima dimineaţă llumina cuprinsul. nu este un singur lucru acru În stare să plătească un cer de îngeri dulci. . Sau să te tângui zilnic cu sufletul pustiu. Nu-i nimeni să nu fie preocupat de Tine. căci stingerea-i eternă. Îngenunchind în templu? Dar eu nu vreau să ştiu De-Alah şi altă viaţă. Adam era deja Făptura cea mai tristă. aruncă acest văl înflorat Şi-mbracă-al sărăciei vestmânt neîntinat. şi-ndurerat chema Să se întoarcă noaptea.23 Nu-i nici un om pe care absenţa Ta nu-l doare. Pe toţi iluminatii i-ncântă-a Ta splendoare. Deşi spre om privirea-Ţi nu vrea să se încline. În ziua când tot cerul s-o prăbuşi. N-ai să mai vezi pe nimeni grăbit să ţi se-nchine. Căci ladul . Spuneţi-mi ce-i mai bine? Să mergi într-o tavernă.

nimica tu n-ai să ştii vreodată. . Nimic din ce-nconjoară această oră tristă.ascunse să-ţi stea de lumea toată. Nu te-ngriji de Cerul cu-naltele-i feştile! Puţinul să-ţi ajungă." Singurătatea omului Să-ţi faci puţini prieteni. şi zăvorât în tine. Nebunilor nu spune durerea niciodată. Din tine nu ieşi. Dincolo de pământ şi infinit. Căci prea des falsitatea credinţa ne-o înfrânge. Să nu-ţi dezvălui taina din suflet celor răi. Când ţi se-ntinde-o mână. 'nainte de-a o strânge. căci altul poate dincolo nu există. Tăcut contemplă jocul umanelor destine. Gândeşte-te că poate te va lovi-ntr-o zi. Încearcă să-ţi faci Raiul. tânăr fără prieteni mai vechi de două zile. Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte Neîncetat să-i cauţi. O. Trăieşte-adânc prezentul! lar mâini? Nici Dumnezeu Nu ar putea să spună ce taină-ascunde ceaţa. Aici.24 Sărmane om. Şi fugi de tonţi şi răi. promis de zei odată. În zâmbet să te ferici de toţi semenii tăi. Cătam să aflu cerul unde vine. De ce incertul mâine te tulbură mereu? Căci nu-ţi stă în putere să-i schimbi de astăzi faţa. . Şi-un glas solemn atunci s-a auzit: "Şi cerul şi infernul sunt în tine. Nădejdile.

Căci. Dar dacă te vei ţine departe de mulţime. N-a fost sultan mai fericit vreodată Şi nici un cerşetor mai trist ca mine . Atât timp cât ţi-s limpezi şi văz.Dar timpul. să mă smulg. Doamne.25 Dacă-ţi va da otravă un înţelept. fără milă . s-o bei Şi-aruncă antidotul.şi roza desfrunzeşte… Puţină apă şi puţină pâine Şi ochii tăi în umbra parfumată. Cum. Tu mi-ai ucis căinţa şi mintea îngereşte. lubirea pentru tine Mi-a pus în mână cupa cu degetele-i fine. şi-auz. ascundele-n tăcere. un prost de ţi-l întinde. Să nu mă ştie nimeni şi să nu ştiu de nime? Mai toarnă-mi vinul roşu ca un obraz de fată. Străini suntem oriunde. Bea .şi termină-odată cu vorbe de prisos! Târzii acum mi-s anii. Şi nici un ochi nu vede dincolo de cortină. nici limbă să nu ai. Ni-i casa în ţărânâ. Uneltitor te-or crede. Nu ştie nimeni taina ascunsă Sus sau Jos. Khayyām azi nu mai are Măcar un singur prieten cu inima curată. Renume de-ai să capeţi. Cel care are pâine de astăzi până mâine Şi-un strop de apă rece în ciobul său frumos. De ce-ar sluji pe-un altul ce-i este mai prejos? De ce să fie sclavul unui egal cu sine? Când zările din suflet ni-s singura avere. şi grai Nici ochi şi nici ureche. Păstrează-le în taină. hulit vei fi de vulg. . Curatul sânge scoate-l din gâturi de ulcioare. în afara cupe-i.

în gesturi . Acum buzele tale îmi sunt şi vin şi cană. Şi totuşi douâ zile indiferente-mi sunt: Ziua de ieri şi ziua care-o să vină mâine. în glas. fug zilele-mi puţine. Tot vrea să mai iubească. De ce? Atâtea dulci alinturi şi-atâtea farmece În ochi. firava. rapidă caravană. Mi-ai sfâşiat vestmântul cusut de-nţelepciune. Căci ni s-a dat iubirea Aşa cum unor plante le-a dat Alah otrava. Dar inima.apoi. făptură diafană. dar iubirea m-a prins iar în capcană. "Trăieşte-ţi clipa! Căci clipa-i viaţa ta!" Viaţa se grăbeşte. Mai toarnă-mi vin! Amurgul m-atinge cu aripa… Bea vin! în el găsi-vei Viaţa-fără-moarte. De ce? Şi-acum De ce sunt toate ură şi lacrimă şi fum? Bătrân sunt. Nu mă-ntrista şi astăzi. Tu vezi doar aparenţe. Divinul timp al rozei şi-al inimii curate! Trăieşte-ţi clipa dată! Căci clipa-i viaţa ta! Grăbite ca şi apa şi repezi ca un vânt Ce-aleargă prin pustiuri. Mi-ai umilit mândria şi biata raţiune. Nu depăşi prezentul cu gândul! Ştii tu oare Măcar dacâ-ai să termini cuvântul început? . Un văl ascunde firea. Opreşte-te şi-ncearcă să-ţi faci intensă clipa. Tu ştii de mult aceasta.26 Atâta duioşie la început. Pierduta tinereţe din nou ţi-o va reda.

De m-aş gândi atuncea la rai şi mântuire. nici ochii ce-i săruti. Mâini . Mi-e părul alb. căci. prieteni.poate-i prea târziu. E aspru.beată de iubire Tu îmi întinzi paharul. Culege din viaţă tot ce-i surâs şi floare. Nu este timp să-l plângi. Serbează orice clipă! la cupa cea mai mare! Alah nu ţine seama de vicii sau virtuţi. când . N-aş preţui. eu uit ziua de mâine. Am şaptezeci de ani. Dar veşnic s-în cătarea de vin trandafiriu. Eşti singur cu palida tristeţe. iubito. Nu mă certaţi. are gustul vieţii. mai mult decât un câine. Cei dragi sunt morţi. Cât de sărac e-acela ce nu poate să spună: "Sunt beat mereu de vinul cel tare al iubirii!" Cum poate el să simtă în zori uimirea firii Şi noaptea vraja sfântă a clarului de lună? . În parfumatul prier.27 Mâini poate deja fi-vom asemeni celor care De şaptezeci de veacuri în neant au dispărut. Vreau să mă bucur astăzi. Priveşte-n jur: durerea cu mii şi mii de feţe. Chiar aspru-l preţuiesc. Nu numără mătănii. Nu caut nici minciună nici adevăr viclean. Ridică însă fruntea! Culege tot ce-atingi! Trecutul e-un cadavru. Se-ntoarce anotimpul suav al tinereţii. Mi-e dor de vinu-acesta în care înfloresc Surâsurile toate.

Vreau prin intensul mâne S-ajung din urmă viaţa pe care n-am trăit-o.. Pe drumul spre iubire cădea-vom în curând. . cupă vrăjitoare! Dă-mi buzele aprinse cât încă nu-s pământ! Nădejdi nesăbuite mi-au risipit. . uşoară. Căci mâine poate luna te va căta-n zadar. . Şi dacă sunt cu tine. . Chiar stând într-o ruină. Tu bucură-te astăzi! Atâta îţi rămâne.dacă heruvi există. iubito. căci în afara dragei şi-a cupei . Dă-mi vin! la astă seară Cea mai frumoasă roză din lume-i gura ta. De Rai grijă să n-ai. În vânt mulţi ani din viaţă.. la cupa şi te-aşează sub luna de cleştar.ce alt Rai mai dulce-i. Vreau doar o cupă plină. râme.dacă este ceva ce Rai numim. Ridică-te copilă .mai fericit ca mine Nici un sultan nu este cu-o sută de palate. Noi nu vom şti vreodată ce ne aşteaptă mâne. Ci tu în cânt de harfă bea vin dintr-un cleştar. Căci poate mâini cleştarul o piatră-o să-l sfărâme. Dă-mi vin! Să strălucească aprins la fel ca ea! Căinţa mea să fie ca bucla ta. Fă-ţi rost de vin şi-o fată cu chip de heruvim.o. o pâine de jumate Şi-o carte de poeme. Dar timpul ce-mi rămâne Din plin de-acum trăi-l-voi. Nepăsător destinul ne va călca-n picioare. Ce ruşinos e timpul celui gândind amar Că-n lume afli zilnic în loc de îngeri.28 Nimic nu mai m-atrage.

Nimic n-au să te-nveţe savanţii. voi nebuni de viaţă! Voi. Redaţi-mă vieţii. lar mintea ta şi chipul ţi le-ai îndoliat.. Dar alintul Suav al unor gene o să te instruiască .29 În zori într-o tavernă s-a auzit un glas: "O. Bea vin şi poartă-ţi paşii pe căile-ncântării. chemări ale iubitei! În loc s-o faci să cânte cu fiece zvâcnire.durerea mea! Tăcere! Îţi voi găsi balsamul ce vindecă şi minte! Vreau să-mi revăd iubita.Mă tot uimesc într-una: "Ce ignorant ciudat!" Priveşte! Trandafirul se leagănă în vânt. cât inima o cere. inimi vestejite! Se-ntoarce bucuria! Vor vinde iar surâsuri Cei care poartă vinul . 'nainte ca destinul Cu lacrime să umple paharu-acestui ceas!" Nu mai cârti. Ce-a fost şi ce-i de faţă Să nu te mai frământe. Ce-i înţelept? Să-ţi bucuri cămările fiinţei Având în mână o cupă. . Ci răsfoieşte zilnic a desfătării carte. Ce pătimaş îi cântă de sus privighetoarea! Bea! Ca să uiţi că vântul va scutura azi floarea Şi va lua cu dânsul fermecătorul cânt.. nu geme . Tu inima ţi-ai pus-o în lanţuri de mâhnire. Sfârşit e Ramazanul! O.. Nu-ţi răsădi în suflet copacul întristării. Vreau să trăiesc! Căci morţii nu-şi mai aduc aminte. tineri veseli! Vinul Turnaţi-l iar în cupe.. Căci măsurat ţi-e drumul de la surâs la moarte. Fă-ţi dintr-o clipă-o viaţă Şi sufletul sloboade-l din temniţele minţii.neguţători de visuri.

S-au desfăcut în juru-mi. 'Nainte ca-n ţărână şi-n noapte să intrăm. prieteni o să stăm. Esenţa sa-i eternă. Căci îngerul cel negru al morţii-aşteaptă-n poartă. Ni-i vinul şi prieten şi aur şi noroc. Să dăm pe vin avutul ce n-a fost cheltuit. Să nu crezi că prin asta înseamnă că el moare. Vinul . căci .. vinul mă inundă în marea lui lumină! Se risipeşte ceaţa ce-a fost sau ce-o să vină. nu-i cerem îndurare. De cer nu ne e fricâ. Trăiesc iar anii tineri. când stea. Desfă-ţi şi tu simţirea în bucuria firii. Acest vin în esenţa-i sub zeci de forme-apare: Când pasăre. când plantă. când nenufar. Căci ţărnă în ţărânâ. C-un înger blond alături. Pe cel mai bun găsi-l-voi la fel de-amar ca viaţa. Căci ţărna e grăbită ca sâ te găzduiascâ. Fără de vin şi vise . ia cupa şi-o deşartă. Aprinsul tămâios În flăcări să mă ardă. Căci suflete şi inimi şi cupe şi ulcioare N-au teamă de ţărână.iată . de apă şi de foc.şi fără de sfârşit.renasc eliberat. . Nu sunt pretenţios. Preschimbă-n vin argintul. Vin! Nu importă care. Doar formele dispar.vine ceaţa.30 Ce este fericirea.eliberator O. Cad lanţurile grele de rob întemniţat Şi într-un nimb de aur .. aprinşi iar trandafirii.

Mângâie cupa plină. De ai alăturea de tine două măsuri de vin şi-o cupă. Imperiile toate pentru o cupă plină! Toată ştiinţa noastră pe parfumatul vin. Cei mărginiţi la minte şi cei trufaşi susţin Că între trup şi suflet ar fi deosebire. Tu-ai vrea să schimbi paharul pe viaţa viitoare? Dar vinul e un suflet ce dă desăvârşire. şi-un munte o să danseze-n soare. Dar şi tristeţea ne-o preschimbă într-un izvor răcoritor. El ne redă şi tinereţea şi ce-am pierdut şi ce ni-i dor. şi când eşti singur iarăşi bea! Căci Cel ce face şi reface tot ce-i în lume nu se-ocupă Nici de musteti ca ale tale şi nici de bărbi cum e a mea.31 Acum din fericire doar numele persistă. Să bei în orice adunare. E singurul tău bine În ora asta goală. Căci vinu-i filtrul magic al liniştii perfecte. E-un alchimist ce schimbă în aur plumbul vieţii. Eu ştiu un singur lucru: tu vei afla în vin Uitarea care-mpacă nemărginita fire. Cântările iubirii pe glasu-i cristalin Şi slava lumii pentru curata lui lumină! Înneacă-n vin şi teama şi umbrele tristeţii! N-ai să mai şovăi între nenumărate secte. Dispreţuirea cupei e cea mai grea smintire. în ora asta tristă. În flăcări aurii ne arde într-un ameţitor vârtej. . lar cel mai vechi prieten tot vinul nou rămâne. În vin cel înţelept găseşte extazul celora Aleşi. De-i dăm să bea.

De-aş pune-un singur lucru de cupă mai presus! . câtă vreme vei da cu cenuşiu Pe trandafiri. trandafirii şi-aprinsele lalele. o voi scuipa în faţă. Aud chiar şi cuvântul nespus al dragei mele.32 Turnaţi-mi vin! Să curgă prin vine-n val. pe cerul de safir? Umpleţi-mi iarâşi cupa. Şi. .tot vinul lumii aduceţi-mi! Căci am Atâtea răni! Tot vinul din toate vrănile! lar inima păstreaze-şi deschise rănile! Secretul fericirii doar cupa ne învaţă. vrei să-mi spui: Cum poate podgoreanul să-şi vândă vinul lui? Ce poţi să cumperi oare mai bun şi mai curat? Mâhnire. Mai dă-mi o-nghiţitură de vin. totuşi. căci nu ştiu De-am să expir parfumul pe care îl inspir. Aud zicând că vinul e singurul balsam. Cunosc şi Dinlăuntrul a tot ce-i sus şi jos. Cunosc la chip Fiinţa şi ştiu şi Nefiinţa. hai. prieteni. pe buze. aud ce spun Narcişii. vin fără credinţă! De mult m-ai dezbrăcat De haina pietăţii. O. Căci mintea cleveteşte şi deseori dezarmă. mai iute! Am şi îmbătrânit! Nu mă certaţi! Lăsaţi-mi pe masă vinul bun! Căci ascultaţi: atuncea când beau..Ce ruşinată însă mi-ar rămânea ştiinţa. Atunci . De mai cârteşte încă. de-a-nnotul! Fără răgaz să fiarbă în creieru-obosit! Umpleţi-mi altă cupă! Ah! O minciună-i totul! Mai toarnă-mi.. ca să adoarmă.

vin . Mâini. Credinţelor lumină şi inimii uimire. cine pe mormântu-mi o să contemple flori? Sub cerul îndărădnic bea vin. Din nou în iarbă. Când m-a creat Ştia c-are sâ-mi placă să beau. 'Nainte ca al morţii pahar să te îmbete Şi-a timpului rotire în neant să te alunge. Bea vin. în lut când vei ajunge. Ca să trăieşti bea vinul cu magice culori. căci el dă minţii supremă strălucire. Dacă m-abţiu Eu i-aş ştirbi ştiinţa şi-aş face un păcat. . Sub bolţile tavernei sorbind din plin nectarul Am câştigat iar timpul în temple irosit. Tu soarbe vin din cupă cât pentr-un ev de sete. căci locuieşti O lume a durerii. Să nu ai mâna goală. . parcă te-aş şti din veac! Beau vin precum bea apă o salcie din râu. Azi eu contemplu roua ce-n iarbă irizează. roză. s-ar fi-nchinat Cu o mie de mătănii la tot Adamul beat.şi totuşi. Tu să trăieşti Ca om care se află deasupra. Alah.33 La margini de ulcioare alesu-ne-am altarul Şi demni de a fi oameni. le ştie toate. De la Principiu până La ultima zi . eşti asemeni c-un chip ceresc de zână! O. O. un nour lăcrămează. De-ar fi băut şi dracul un strop. bând vinu-am devenit.nu sub tină. iată. spui tu.ţărnă e tot.rubin cu raze ce-n suflet se desfac! Capricioasă soartă! Îmi pari tot mai străină În orice ceas .

Mai sus de el nimic Nu are preţ. Tu crezi că-nţelepciunea te-nvaţă fericirea? Ci află: . Dau glorii şi dau aur pe cupa mea de vin. În cupă stă Firea şi Nefirea. . Respect pe-ndrăgostitul gemând de fericire. Când Lumea tot ruinează şi-ţi frânge-al vieţii fir. Şi nu vei lua cu tine nimic din ce ţi-i drag. Vor merge-n iad. Cât ţine-o zi? Doar spaţiul dintre inspir şi-expir. Detest pe ipocritul scâncind în mănăstire.cartea sfântă . Pe cei ce beau se spune că Ceru-o să-i condamne. niciodată. şi intervalul să-l umpli-aşa deplin.citimu-l câteodată. Bea vin. Cât adevăr e-n asta. Dar dacă băutorii şi-ndrăgostiţii. eu n-aş putea să ştiu. Bea vin! Curând vei trece şi tu supremul prag. Aceasta-i marea taină: laleaua scuturată Nu înfloreşte iarăşi. Imit-o zi şi noapte ruinându-te în vin.34 De-un veac tot laud vinul.acest maestru mi-e doar un ucenic. Coranul . desigur că raiul e pustiu. Saki. Puterii lui Kai-Kaus prefer ulciorul plin. Doamne. Dar cine se desfată cu el în orice ceas? Pe cupa plină însă o maximă-i gravată Pe care zi şi noapte o soarbem cu nesaţ. o.

N-o plânge însă. La vremea primăverii pe margini de alee Cu bunii tăi prieteni şi-o fată cum e crinul. Ce sorb stând gură-n gură licoarea fermecată. vino cu bătrânul Khayyām. dar aminteşte-ţi că ai şi tu păcate. În timp ce noi dormi-vom în ţărnă somnul greu. Numai acela ştie că azi e ca şi ieri Şi mâini va fi asemeni cu Ziua cea Dintăi. . iar restul atât e . Roza se va-nnoi mereu. Eu beau. Cereasca boltă pare o ceaşcă răsturnată. de templu sau moschee.detaşarea O.. Tu să imiţi iubirea dintre ulcior şi cupă. Cel ce-a cules în viaţă al Cunoştinţei Măr.o minciună. şi vezi de-nvaţă Înţelepciunea-i sfântă: ştim că această viaţă E-un zbor înfrânt. Pe-adevărata Cale purta-va paşii săi. ci cată să-nţelegi. Sub ea-nţelepţii temniţi de teorii ocupă. Apleacă-te asupra durerii lumii-ntregi. Aduceţi-mi o cupă! Cei care-n zori beau vinul Nu ţin de sinagogă. Un vânt de miazănoapte a vestejit azi floarea Pe care o cântase în zori privighetoarea.35 Suprema înţelepciune .. Nu judeca pe nimeni. De vrei s-ajungi la pace şi seninătate. Corolele se-nvoaltă anume ca să-apună.

. Mă străduiesc Să trec fără uimire sau mânie.. Se varsă. Adună-aici o vreme ceva fărâmituri Şi-pleacă apoi cu grabă în neantul nesfârşit. la cupa şi goleşte-o! Dă-ţi lacrima pe-un cânt. Când zorii strălucire pe sânii Terei varsă. Dar intactă rămâne cupa goală. Nu poţi aprinde marea. Natura cu-ale sale stihii şi elemente. uşor chiar de-o atingi. Khayyām..îmi sunt indiferente. Căci totu-i scris în cartea pe care-o răsfoieşte La întâmplare vântul uituc al veşniciei. Dă-mi vin şi-atinge harfa cu modulaţii moi Asemeni cu-ale brizei ce trece ca şi noi. nici omul să-l convingi Că fericirea multă adeseori înşală. Zâmbeşte! Să crezi că-un lucru poate fi altfel. Pe când în jur dansează din veac nemărginirea. Plecând. Căci cupa care-i plină.. Aş vrea să-ţi spun o taină omisă din Scripturi: Din tină de mâhnire e omul încropit. Pe-aprinsele ei buze Să sorbi adânc căci mâine vei fi un pumn de spuze. Nu am cerut să fiu. În para aurorii înalţă cupa plină Cu vinul ca laleaua! O altă cupă-nchină lubitei ce-ţi surâde.. A stelelor rotire care-nconjoarâ firea Provoacă ameţeală la cei din valea lunii. Sofismul şi-adevărul .36 Răsplata cuvenită iar n-a venit. Când noi vom fi cu faţa întoarsă spre pământ. nu-ntreb pe nimeni dacă ştie Ce-a fost popasul straniu pământesc. ţine-te bine de firu-nţelepciunii. Căci zori mereu veni-vor spre noi cu faţa-ntoarsă. nebunie-i.

Zădarnic cercetasem şi cărţi şi înţelepţi Şi-am întrebat la urmă şi cupa: "Ce va fi Când am să plec din lume?" Ea gura îşi lipi De-a mea: "Bea vin! Din moarte n-o să te mai deştepţi. O fată ca o roză şi cupa te aşteaptă Surâzătoare. anume. Cu-a ta indiferenţă. Oare Supremul zeu nu-i unda? Deşi suntem departe. . desparte-te de toate: Prieteni şi iubite. De-a lumii nedreptate cât timp roşi-vom oare? Cât timp vom arde-n focul acestei lumi stupide? Ridică-te şi-alungă chemările-i perfide Şi să serbăm parfumul şi-a vinului culoare! Plângea un strop de apă: "Sunt despărţit de Mare!" Zâmbi atuncea Marea: "Noi suntem totul. Nu-ţi aminti şi astăzi de cei ce nu mai sunt." Îmi deghizez tristeţea. Viaţa nu ţi-o zvârli în vânt. nici zâmbete-nşelate." Acestei lumi nedrepte să nu-i dai viaţa ta. Nu-ţi aminti durerea ce-a fost şi ce-o să vie. Vin! Şi să spunem glume! Vin. Lângă o zână albă cu sâni de iasomie Ascunde-te de lume cu-o cupă-alăturea. căci pasărea rănită Se-ascunde ca să moară. frumoasa mea iubită! De vrei s-atingi sublima singurătate-a serii Şi-a stelelor înalte. Un punct ce nu se vede abia de ne desparte. trandafiri şi cântec! Şi tu aici. Nici lacrimă durerii Străine să nu dărui.37 Nu fii mâhnit că lumea-i perfidă şi nedreaptă.

De ce să ne lipsim De vinul roşu şi-o fată cu chip de serafim? Câţi au murit cu gândul că lumea e eternă? Când n-oi mai fi.de vrei. ce-i bine . . Şi-apoi te-aş mai ruga Să-mi dai o altă viaţă. Ferice-acel ce-n lume străin şi liber trece. din nou sub ochii mei. Cât o să-ţi chinui mintea cu-a fi şi a nu fi? Nu-ţi irosi câştigul de fiecare zi Cârpind la zdreanţa vieţii pe care-ai s-o dai humii. Şi dacă lubita te alintă. Sau . Căci moartea e neantul pe veşnicia-ntreagă. chiar apa vieţii. zâmbeşte mulţumit.mai curând . prieteni. Ai milă şi mă şterge pe veci din Cartea ta." Urzeşte lumea. Să-ţi spun cum s-o faci altfel. Tu te hrăneşti cu fumul sărac din vatra lumii. ce-mi pasă de-i veche sau modernă? Cât timp au să te-nşele parfumuri şi culori? Ce-i rău. Indiferenţi mi-s zeii şi orice erezie. Doamne. Să beau şi să mă bucur .38 Dacă eşti beat. Khayyām. Ca vulturul se-nalţă spre cer.aceasta-i partea mea. Fără să creadă-n secte şi în porunci divine. De-ntreb mireasa lumii: "Ce dotă mi-aduci mie?" Ea-mi spune: "A mea dotă e bucuria ta. Tot în pământ la urmă tăcut ai să cobori.Cartea pe cei naivi înveţi-i. lar când visezi că nu eşti. De-ai fi tu chiar izvorul Zemzem. Mâini vom pleca. fii iarăşi fericit. fii fericit. şi nu petrece Ca bufniţele printre tenebre şi ruine.

Când sorbi o-nghiţitură din vinul roz în spume. de-un calcul fără capăt. Un sclav sunt câtă vreme cunosc ce-i rău. Vreau ca să ies din mine. Sloboade-mă Părinte. . Şi pentru că la capăt neantul ne aşteaptă. Tu ieşi din tine însuţi ca să te-ntorci în tine. Dar vinul libertatea mă face să-mi recapăt. Uita-vei şi-astă lume şi cea din ţara ceţii.şi liber ai să fii.39 Închide Coranul şi liber gândeşte Şi liber la toate în jur să priveşti. Să poată lesne-atinge tot ce-un om a visat Şi fiecârui lucru să-i dea nou sens şi nume. Şi că dureri mai grele în univers pot fi. De-aşi fi cu zeii-asemeni. . Azi ce-am să fac? Voi merge la umbră c-un ulcior? Voi medita? Voi scrie? .în necunoscut. Nu cheltui-n tristeţe părelnica ta zi! Pe drumul nedreptăţii să-ţi fie calea dreaptă. Cu minusuri şi plusuri. Dă totul şi iartă oricui te răneşte Şi-ascunde-te-n taină când vrei să zâmbeşti. la cupa grea din mâna paharnicului vieţii. Eşti trist? Adu-ţi aminte că-n jur atâţia sufăr.eliberat -.sus . Închipuie-ţi că nu eşti . Nu mai cerca din pierderi câştigul să-l alegi. ce-i bine. aş arde-ntreaga lume Şi-aş face-o alta-n care Adam .O pasăre-a trecut Şi-acum se pierde beată în cerul arzător. Când laşi ca a ta frunte la idoli să se-nchine. Ca dânsa m-aş vrea liber. Tu. Tu te desparţi de tine şi te desparţi de lume. ce eşti rezumatul Creaţiei întregi.

Altfel. amar te vei căi. Nici dânsa să nu poată iubi. Şi izbăvit eşti astfel de-aceste vagi icoane Şi gândul imposibil ce zilnic te-asaltează. Îţi place să sorbi cupa cu buze rubinii. în sfântă curăţie. În vin o moarte afli. Îţi place să sorbi viersul de harfă şi de flaut. Căci neantul-acesta naşte o ramură-a veciei Mă reînvie suflul lui Dumnezeu pe cruce Şi moartea cea carnală în hău de mine fuge. Aruncă de pe suflet al lutului vestmânt.40 Alege-ţi o femeie cu sânii albi. Există două lucruri la baza înţelepciunii Şi două revelaţii deschise-s pentru unii: Să nu te-nfrupţi din toate ce se numesc mâncare Şi să te ţii departe de tot ce viu îţi pare. O. . te doare popasul pe pământ. Căci dacă n-am să caut Să mă desprind de toate . Înneacă-le în cupă păstrându-ţi mintea trează. de nufăr. Ci-n cupă o magie-i. Înţelepciunea-n viaţă-i deplina renunţare La orice lucru. Să n-o iubeşti. Dar astea sunt deşarte. desprins de tină. Tu sufletul păstrează-l mereu desprins şi pur.nimica nu voi fi. Un joc de artificii e lumea: umbre vane. Şi-astfel. Doar rupt de orice grijă înseninat vei fi. Afar' de asta totul e chin şi tulburare. inimă. Spre ceru-nalt să-ţi afli şi sens şi bucurie. Să nu cazi în capcana amară a plăcerii. Cel care nu refuză tot ce-l momeşte-n jur Un sclav e al dorinţii şi-o victimă-a durerii.

.şi-n ceruri.Ci. nici celor buni secretul. În cupa cum e crinul torn vin cu-obraz de roză. bând . ieşind din strâmtul eu. Condiţia umană cu greua-i umilire Dizolv-o în delirul beţiei.41 Eu vinu-l sorb nu pentru o mulţumire strâmtă. Eu văd un loc mirific. Nici pentru ca să tulbur morala cea mai sfântă. răsărit divin! În cupe scânteiază câte-un imens rubin! Fă dintr-un ram de santal o harfă să vibreze Şi arde altă creangă ca să ne parfumeze! Din flori cereşti coboară petale de lumină Şi-alcătuiesc corole de aur în grădină.respir o clipă. La cei răi nu-mi voi spune.. O taină am pe care n-o pot dezvălui.. Mântuiţi Vom fi astfel . Plutim desprinşi dincolo de orice-ngrădire. Nu beau pentru refuzul vreunui dumnezeu. În asfinţit nori vineţi mor în apoteoză.. dar nimănui nu-ncredu-l. căci zorii în cupe toarnă aur. . E-un nimb fragil de ceaţă? Vrej de parfum e oare? Un rest din vălul nopţii e părul tău de maur? Trezeşte-te. A gândului esenţă în verb săracă-ar fi. . Poezia absolută În juru-acestei roze pluteşte-o fină boare. de trupuri despărţiţi. Surâs şi puritate! O.

Fiece floare albă e mâna lui Moisi Şi-n fiecare briză respiră. mai vii să se deschidă. Încât cei ce vor trece pleca-vor îmbătaţi. Mă fascinează pururi un chip frumos de fată Şi mâna-mi are veşnic magnet pentru pahar. lar şoapta ta e harfa ce-mi face ora sfântă.42 În zori stropi puri de rouă pun perle pe lalele. În astă seară vinul mă-nvaţ-un sens mai pur: Cu sânge cast. lisus. E-april. Şi-atât senin pluti-va în nimburi diafane.. iubito. paharele ni-s pline. pentru ca trandafirii Pe-obrajii tăi. de roze. Khayyām. blând. lar fluturii sunt oaspeţi. lar mugurele rozei plăpânde şi sfioase Îşi strânge-n juru-i pudic tunica de mătase. lar cupa-i modelată din închegat azur. Se nasc din nou speranţe şi-ndemnuri de a fi. Şi noaptea-i pleoapa unei lăuntrice lumine. Încât trezi deodată din somnu-i aurora. Un câmp de roze-i lumea. Privighetori le cântă. nici fluturi . Oricărei părţi din mine o bucurie-i dată. puţin mai multă tristeţe fericirii. . Când nu-s privighetori. Nici trandafiri. Că-ndrăgostiţii sta-vor în loc transfiguraţi. Puţin mai mult vin roşu. leri dis-de-dimineaţă cu-o fată ca o stea Sorbeam parfumul nopţii şi vinul roz şi ora.am stele-n loc de flori. Ca perla-n scoică vinul aşa intens lucea.. Duios şi-nclină fruntea timide viorele. Pluteşte-n aer o vrajă de nespus. Căci în curând iubita va-ncepe să-ţi surâdă. Căci orice-atom din mine se bucură de-un har. Din cripta mea arome de vin au să emane.

lar roza la suflarea zefirului se-nvoaltă.43 Zefirul răcoreşte obrajii rozelor Şi-n umbră parfumată ne mângâie extazul. Atât de plin de vrajă şi de noroc e ceasul. Gândeşte-te la roua din geana unei flori..Când ştii că-n clipa asta smintiţi visează glorii. vânătorul din Est c-un nimb de aur L-a prins în laţ pe Turret. Cu trandafiri se umple azurul de cleştar. şi toţi aştrii din cer i-a alungat. Şi când ai vrea ca noaptea din urmă să coboare. Că tristul ieri dispare ca fulgul de uşor. În aer curge-n picuri viersul privighetorii. Gândeşte la trezirea unui copil în zori. Al lumii cerc l-aseamăn cu un inel de aur În care omul este rubinul încrustat. vestitul rege maur. .. iată. Şi. Noi suntem sensul unic al veşnicului Faur Şi noi esenţă primă din ochiul său curat. Ce mătăsos ţi-e părul şi trupul cât de clar! Când vioreaua-n haină de ametist apare. . Bea vin c-un trup alături.. Trezeşte-te căci zorii în noapte-au aruncat Cu pietre.. Mi-ai înnecat tristeţea în vinul parfumat Şi mi-au vândut la urmă renumele pe-un cântec. sculptat de-o fină daltă Şi sparge apoi cupa cuprins de încântare! Când te-a secat de lacrimi viaţa care doare. Toţi idolii pe care atât i-am adorat Mi-au sângerat credinţa cu răni ce nu se vindec.

Ce zi frumoasă-i astăzi! Şi cât de blând zefirul! În rouă-şi spală faţa aprinsă trandafirul. bea cupa şi-o aruncă. Vin. . Duh clar de vin e-n cupă. fetelor frumoase. Când briza dimineţii desface-a rozei haină Şoptindu-i: "Toporaşul s-a desfăcut în luncă" Demn să trăiască-i numai cel ce contemplă-n taină lubita care doarme. Doar sfântul meu pahar. Vin vechi de tămâioasă. . E mai. Căci ţărna-i dă viaţă şi ea din nou o-ntaină.. Zefirul blând desface a rozei fină haină. Vin roz ca trandafirii. Divina-i frumuseţe privighetoarea-ncântă. ca să-nnec tristeţea! lar mâna ta duioasă Să-nlăcrămeze harfa din strune de mătase.44 Mai toarnă-mi vin în cupă! Mi-e inima bolnavă. Mergi şi te odihneşte la umbra ei cea sfântă. cu-obraji de catifea. Priveşte cedrul mândru! Atâtea braţe are! Dar nu ca să cerşească.şi-n vasul de cleştar Un suflet străveziu e. Vorbesc însă limbajul tăcerii şi-al luminii. Căci el este deodată şi dens şi diafan. Cel ce-i opac şi van Nu-i demn să-mi stea la masă. ci ca s-adune soare. Privighetoarea-i spune în grai străvechi şi sfânt: "Îmbată-te tot timpul de-arome şi de cânt!" Voi.. Vom face-un lucru oprit de Sfânta Carte: O să vărsăm în iarbă vin roz până departe Şi-o să schimbăm grădina în cîmpuri de lalea. Şi limbi nenumărate au nuferii şi crinii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->