Design nih setakat bateri 12V jek, tak pasti lak boleh pakai ke dak kalau lebih dari

tuh. Okay macam nih, motor dapat bekalan eletrik dari bateri dan alternator. Tapi voltage dia tak tetap. Ada masa turun, ada masa naik. Masa naik tu takpe la, masalahnya masa voltan turun, jadi current tak cukup. Jadi masa ni lah VS muncul sebagai hero, menyelamatkan keadaan. VS yang hensem akan membantu boost balik voltan tu supaya mencukupi... Sebab tu pikap terasa. Voltan biasanya rendah masa rpm motor rendah dan masa enjin ada bebanan kuat macam masa panjat bukit... Motor cc kecik especially cub biasanya guna altenator murah je. Makanya cub lebih terasa kalau pakai VS nih berbanding motor yang lebih mahal cam ZX14 idamanku...

DIY Penstabil Voltan Motorsikal.
DIY Voltage Stabilizer untuk motorsikal anda oleh xcited_blue. Setinggi-tinggi penghargaan kepada sahabat saya, Kelana_XR kerana mengizinkan saya

menumpang laman blognya. Idea serta ciptaan asal ialah hakmilik propower dari Saga Iswara Owners Club (SIOC). Sekapur sirih: Secara teorinya, kita mengandaikan bahawa bekalan kuasa elektrik pada motorsikal boleh diperkukuhkan dengan penambahan satu takungan kuasa elektrik. Kapasitor yang digunakan akan menstabilkan serta ‘membersihkan’ bekalan kuasa elektrik. Secara langsung, ia akan mempengaruhi aruhan kuasa melalui tindakan CDI serta pembakaran yang lebih sempurna. Secara tidak langsung ia akan memanjangkan hayat bateri kerana ia tidak lagi perlu bekerja dengan keras sepanjang masa. Rekaan:

Kemahiran asas menggunakan pemateri sudah mencukupi untuk menyiapkan alat ini. Sila tambah atau kurangkan kapasitans mengikut keperluan motorsikal anda. satu set fius 10A serta papan litar diperlukan. perintang.20 (Nota: Semua kapasitor adalah 16V) 2 x 3300µF kapasitor RM3.Rekacipta litar agak mudah. Diperlukan: 2 x 4700µF kapasitor RM3.40 4 x 1000µF kapasitor RM4. hanya kapasitor.00 . sebiji mentol. Seperti yang dapat dilihat dari gambarajah. Sesuai bagi mereka yang ingin mula berkecimpung dalam bidang DIY elektronik.

saya guna yang 16V.10 1 x LED (sebarang warna). LED juga tidak akan menyala sekiranya sambungan tidak betul. RM3. Sambungkan terminal +ve komponen kepada sumber +ve litar anda.50 2 x klip penyambung. Jumlah anggaran: RM 22. sila rujuk pakar elektronik berhampiran anda… . RM0. Sekiranya timbul sebarang masalah.1 x 1kΩ perintang. RM0. Pastikan kapasitor tidak dipasang terbalik polaritinya kerana ia boleh meletup dan menyebabkan fius terbakar. RM0.80 1 x suis kecil.30 1 x 10A set fius dan pemegang. RM0.50 Nilai vltage capacitor yg digunakan? Sepengetahuan saya. wayar penyambung. voltage boleh guna bigger than 12V. 25 pun boleh jugak. Seterusnya set pemateri. wayar tebal untuk sambungan ke bateri dan kotak PVC untuk mengisi litar yang dibina.50 Pembinaan: Bina litar berpandukan rajah yang diberi.

Hidupkan suis dan perhatikan. Ulangi dengan wayar –ve. LED sepatutnya menyala dan tidak padam buat beberapa ketika walaupun setelah bateri ditanggalkan.Alat yang sudah siap boleh diuji menggunakan bateri 9V ataupun sambungkan bateri 1. lampu LED akan menyala. Sambungkan wayar +ve alat ini kepada terminal +ve motor anda.5V AA secara bersiri untuk mendapatkan voltan yang dikehendaki. Sekiranya tiada masalah. Pastikan pemerhatian dibuat untuk beberapa jam berikutnya . Pemasangan: Pastikan suis telah ditutup (off) sebelum sambungan dibuat.

Kuasa pada rpm tinggi turut dirasakan bertambah. kuasa pada rpm lebih rendah dirasakan bertambah dengan memuaskan. Lahuan enjin juga terasa kasar dan halaju maksimum turun daripada 125km/h kepada 120km/j. Purata penjimatan sebanyak 8.13 liter) ataupun 48km/l.83 liter) setiap isian dengan kadar 52. Andaian ini telah diuji dalam tempoh tunggangan hampir 2 minggu.3km/l. Akibatnya terasa sedikit kekurangan kuasa. Tangki minyak diisi penuh untuk tempoh tunggangan dua hari sejauh 150km. Bagaimanapun. Puncanya kerana saya telah menggantikan lampu kembar asal 18W dengan lampu 25W. Kelajuan purata tunggangan ialah 90km/j. Saya tidak lagi perlu membuka pendikit minyak dalam tempoh yang lama sebelum kelajuan melahu menstabil. setiap penunggang merasakan tindakbalas pendikit yang lebih baik pada rpm rendah. Sebelum alat ini digunakan. Hasilnya: Sebelum alat ini dipasang. sekiranya dahulu motorsikal ini akan mencapai halaju 100km/h pada 7000rpm. Saya keberatan untuk menukarkan semula lampunya kerana suluhannya yang lebih terang..00 (3. Saya sarankan alat ini dibiarkan terpasang semalaman sebelum motorsikal anda ditunggangi untuk proses ‘burn-in’. motorsikal saya lebih mudah dihidupkan. Setelah alat ini dipasangkan.50 (2. Kadar ini sama seperti yang dicadangkan oleh pengeluar.5km yang telah ditetapkan.32%.untuk memastikan komponen sudah stabil dan tidak menimbulkan masalah. Dengan bantuan alat ini. Alat ini dihidup dan dimatikan secara rawak. Secara tidak lansung ini menjanjikan pengurangan penggunaan bahan api. Enjin Xcite asal mempunyai sifat hanya mula bertindak ganas selepas 5500rpm. Suluhan lampu utama juga sudah kurang kelipannya semasa enjin melahu. motorsikal saya menghadapi beberapa masalah kecil. Keputusannya sebulat suara. Hasil ujian. kini ia mampu mencapai 110km/j pada rpm yang sama. motorsikal menggunakan purata RM5. Halaju maksimum belum dapat dipastikan kerana tidak berkesempatan. purata penggunaan ialah RM6. Halaju 125km/j sudah dapat dicapai semula dengan agak mudah. Di akhir kata: . Setiap penguji telah menunggang sebanyak 3 kali melalui litar 3. Untuk mengujinya. tiga orang penunggang telah mengambil giliran untuk menunggang motorsikal yang dipasang alat ini.

50. Cukup kos efektif dalam era kenaikan harga barang yang kita lalui sekarang. Terima kasih sekali lagi kepada semua yang telah memberi sokongan dan bantuan. hasil dan pengalaman anda mungkin berbeza… Sila tinggalkan sebarang komen anda. Kepuasan yang tidak terhingga dengan hasil tangan sendiri. Walau bagaimanapun. Selamat mencuba… Xcited_blue dan KBX9709 .Hasil yang memuaskan bermodalkan RM22.

.

**note..bhagian capacitor yang ada jalur adalah negatif -capacitance : C1+C2+Cn..=Ctotal =>parallel .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful