1

P
ernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna... Duduk
dalam kelas kawan2 semua tak suka... Saya nak join,
diaorang kata saya menyibuk... Ada juga yang kata saya
kuat emo... Sikit2 nak marah... Padahal sebenarnya saya nak
tegur diaorang buat salah...
Lepas tu saya cuba buat lawak konon nak tarik perhatian
orang lain saya paling gembira bila ade orang gelak dengan
lawak saya espcially budak2 perempuan... Budak2 lelaki semua
kata saya Mat Capap... tapi saya tak kisah... asalkan ada yang
terhibur...
Tapi saya tetap merasakan kekosongan... Memang lumrah
manusia... Seorang lelaki akan tertarik kepada wanita.
Macamtulah yang saya rasa... Saya tengok kawan2 dah ada yang
couple... kat dorm SMS awek smpai pagi... ada yang call awek
sampai 1 mlm boleh habis 10 ringgit...
Saya mula fkir... Adakah aku perlu BERCINTA?
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu...
saya pun mula menanam tekad untuk bercouple... dan masa
tu la saya kenal awak... saya rasa saya dah jumpa orang yang
paling penting dalam hidup saya...
Mula2 awak jual mahal... tapi saya tak kisah...nak beli juga...
last2 pendek cerita... saya pun mulalah BERCINTA...
Masa bercinta, memang saya sangat2 bersemangat. Ape org
minang kata... ALL OUT lah...
Khas Untuk Para
Daie Yang Ber-couple
Khas buat dirimu...
Z
Huhu~~ Saya selalu call awak, awak pun selalu call saya...
gayut malam2... kadang2 saya pun habis RM10 satu malam...
Tapi segala PENGORBANAN yang dilakukan masa tu... Tak
terasa pun kehilangannya...
Masa bercinta memang indah... Semuanya indah... Sikit2
gurau2 dan gelak2. Kalau merajuk main pujuk2... Kalau birthday
main wish2...
Untuk diri ini, terasa amat bahagia... Sebab masa tu la terasa
diri ini dihargai... Saya pernah fkir... Biarlah kawan2 saya tu
pandang saya semacam dan kata saya macam2... Asalkan awak
memahami saya...
Satu hari saya dengar ceramah... Alhamdulillah... Dalam
ceramah tu saya sedar, saya banyak buat dosa dan saya kena
berubah... Hidup saya mesti selari dengan Islam... Saya kena jadi
baik... Sebab memang itu ftrah manusia... Inginkan kebaikan...
semua orang nak masuk syurga kan?
Sejak dari tu saya mula rapatkn diri dengan masjid... Rapat­
kan diri dengan Al­Quran... Selalu solat jemaah... Selalu dengar
tazkirah...
Saya tak nak jadi baik sorang2... so saya ajak awak
sekali... Saya ajak awak baca quran... saya kejut awak bangun
subuh...(calling) saya bagi tazkirah...
Mula2 awak terkejut dengan perubahan saya... Awak ingat
saya dah nak jadi alim, nak berhenti couple. Saya kata, kita
bukan buat salah... bercinta kerana Allah... Kita couple tak
macam orang lain... Orang lain couple jiwang2 je... ada yang
siap buat maksiat lagi... pegang2 tangan and so on... Tapi kita
couple baik2... Jaga batas2 syara’... tak nak guna ayat jiwang2
janji tak nak jumpa, takut berlaku maksiat...
Dan awak terima perubahan saya tu... Saya pun banyak
nasihat awak... Awak pun terima... Walaupun kadang2 awak
merajuk sebab teguran saya tu awak tak dapat nak adapt...
tapi saya faham, perubahan memerlukan masa... Dan akhirnya
saya rasa... Hubungan kita semakin diredhai... Saya selalu doa
supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan...
Dalam proses perubahan saya, saya mula sedar dakwah itu
3
wajib... Kita kena menyampaikan pada orang tentang kebenaran.
Kalau tak... kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di
akhirat kelak. sesuai dengan frman­Nya:
Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka ber­
kata: “Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan mem­
binasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang
amat keras?” Mereka menjawab: “Agar kami mempunyai
alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan
supaya mereka bertakwa”. Al-A’raf: 164
Pastu saya mulalah bagi tazkirah pada kawan2... adik2...
Tegur dia orang apa2 sahaja yang dia orang buat silap... Saya
tak boleh tahan bila tengok orang buat salah atau dosa... Saya
mesti nak tegur. Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab
saya nak jadi orang yang kuat iman... apa lagi... tegur je la
direct...
Pastu satu masa... saya terbaca tentang couple...
“Couple HARAM”
Saya tak percaya... tapi bila baca detail2 yang dia bagi...
macam betul pulak... huhu~~ tapi biasa la kan... kalau kita suka
satu benda tu... kita tetap akan cari alasan untuk meneguhkan
pendapat kita...
Saya pun buat tak tahu pasal benda tu... dan teruskan je
hubungan kita... kita tak buat maksiat... Kita tak jalan2 pegang
tangan... tak jiwang2... Just saling ambil berat... Tanya khabar...
Borak2... Siap bagi tazkirah2 lagi... Apa yang haramnya dengan
benda macamni kan? huhu~~
Tak kisahlah...
Masa terus berlalu.... Masa ni dah nak dekat Trial SPM...
lagi 3 minggu kot trial... ntah... lupa la... tak catat dalam diary...
sebab saya takde diari pun... huhu...
Dalam masa tu, saya memang rajin ajar2 kawan... Pada masa
yang sama bagi tazkirah kat dia orang... Ada yang respek... ada
yang prospek... (pandang slack). Kadang2 bila tegur... saya kene
marah balik... macam2 la ada kata tegur tak berhikmah... ada
yang kata saya poyo je... Tapi takpe... saya ada tempat ngadu...
huhu~~
4
Suatu masa... ketika sedang bertadabbur Al­Quran seorang
diri... saya terjumpa ayat ni...
Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan,
sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal
kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu
berpikir? - Al-Baqarah : 44
Saya pun terfkir...
“Selama ni aku dok tegur orang je. Tapi aku sendiri masih
banyak kekurangan, cepat marah, suka buang masa, ada gak
dosa2 kecil yang masih dilakukan... macam mana ek?”
Pastu terjumpa lak ayat ni...
Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan
yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu,
sedang kamu mengetahui. - Al-Baqarah : 42
Tetiba saya terfkir satu kritikan kawan... “Ala ko tu...cakap
berasap... gaya alim, tapi couple gak... sama je ko dengan kita
orang... tegur orang konon...”
Berfkir sejenak... Sebenarnya bercouple ni boleh ke tak?
Adakah selama ni saya hanya menganggap ia boleh? Dah tu,
kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah tahu saya selalu
contact perempuan? Dan terkadang rasa serba salah? Kerana
saya terperasan parent saya mengerling ke arah saya semasa
saya leka berSMS, pasti dengan awek, fkir parent saya.
Macam2 yang saya fkir...
Dipendekkan cerita lagi sekali... saya ke Penang untuk
mengikuti satu seminar dakwah... Saya harap dengan seminar
ini kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap...
Sebelum pergi seminar tu... saya still SMS2 lagi dengan awak...
tanya khabar... sempat lagi pesan2 supaya jangan lupa baca
quran arini... dalam fkiran saya... “Ni kira dakwah gak ni...
saling ingat­mengingati...”
******
Majlis malam tu berakhir dengan sesi ta’aruf, pukul 10 semua
orang dah bebas nak buat apa2... Lagipun kita orang penat...
b
tak kan nak panjang2kan program sampai tengah malam...
pihak penganjur pun faham...
Tetiba saya tergerak hati untuk berkongsi masalah dengan
fasilitator yang ada kat situ... Saya rasa ini la masa terbaik
hendak tanya pendapat dia pasal couple. Tapi saya teragak2...
“kalau betullaa couple tu salah... habis tu, nak buat macamana?
Aku kene clash ke? Aaah, kenapa fkir macamtu... tanya je la.
Kalau tak buat salah nak buat apa takut...”
Lalu saya menghampiri Brother fasilitator tu... Masa tu dia
tengah belek2 terjemahan quran sorang2...
“Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit boleh?”
“Em, boleh... duduklah. Anta nak tanya apa?”
“Er... macamni, saya nak tanya sikit. Sebelum saya terlibat
dengan dakwah ni, saya ada la kenal seorang kawan ni,
perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa... rapat gak la.
Bukan rapat biasa, tapi rapatla...”
“Bercinta ke?”
Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula
Brother tu kata... mesti dia pandang slack nanti. Saya angguk
je la. Pastu saya tanya...
“Sebenarnya... couple ni boleh ke tak bang?”
“Akhi, memang ftrah manusia, lelaki akan tertarik kepada
perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kapada lelaki.
Tapi dalam Islam, perasaan tu perlu ada batasnya. Pergaulan
perlu dijaga. Kan Allah berfrman dalam surah Al­Isra’, dlm ayat
yg ke 32: Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya
zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan
yang buruk.”
“Tapi bang, saya tak nampak pun menghampiri zina. Niat
kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan
kami. SMS2 pun takla jiwang2, selalu bagi tazkirah. Kami
selang2 bagi, harini saya, esok dia. Kan ke baik tu?”
Saya tak nak mengalah.
“Memang betul niat anta baik. Tapi ingat, niat tak pernah
menghalalkan cara. Yang batil tetap batil, yang haq tetap haq.
ó
Cuba tengok ayat ni.” Sambil Brother tu buka quran dia, dan
tunjuk kat saya ayat ni:
Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata
bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing­puing) tempat
tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang
baik perbuatan­perbuatan mereka, lalu ia menghalangi
mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang­
orang yang berpandangan tajam. - Al-Ankabut : 38
“Akhi, kalo anta tengok ayat ni, syaitan telah buat anta
pandang indah benda buruk yang anta lakukan. Walaupun anta
berpandangan tajam, maksudnya anta berilmu tinggi. Memangla
pada mulanya niat anta baik, tapi ingat, syaitan licik. Dia akan
sedaya upaya buat anta terjerumus ke dalam kemaksiatan...”
Saya pun cakapla... “Tapi bang, saya dah janji dengan dia
tak nak jumpa lagi. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti
banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama2 menjaga
diri. Tak kan ia boleh membawa kepada zina jugak bang?”
“Em, betul, anta dah janji tak nak jumpa dengan dia lagi.
Anta dah dapat elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. Kalau
anta janji tak nak call dia selalu, anta dapat elak zina telinga
dan zina lidah. Tapi akhi... masih ada zina yg tetap anta tak
dapat elak bila bercouple...”
“Zina hati?” Saya mencelah.
“Betul, zina hati. Semua ni la yang Rasulullah jelaskan
dalam hadithnya bagaimana menghampiri zina tu. Anta boleh
check dlm Riyadhus Solihin, bawah bab larangan melihat
wanita. Rasulullah sabda, mata boleh berzina dgn melihat,
lidah boleh berzina dengan kata2, tangan boleh berzina dengan
berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat
maksiat. Hati pula boleh berzina dengan merindui, mengingati,
membayangi si dia. Hakikatnya, macamana pun anta buat, anta
tetap tak dapat lari daripada zina hati.”
Saya terdiam... kelu. Tak tahu nak kata apa2. Semua yang
Brother tu kata tak nampak apa yang salahnya. Pastu dia
sambung...
“Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada anta. Sejak
7
sekolah sampai dah masuk U, dekat nak grad. Tapi bila ana
sedar pasal ni, ana terus tinggalkan. Ana siap dah fkir, dialah
bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak2 ana. Kalau
nak ikutkan lagi besar masalah ana daripada anta.”
“Saya risau la bang. Nanti apa kawan2 dia kata. Dulu saya
selalu minta tolong dia orang untuk rapat dengan dia. Sure
nanti diorang semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri
lak, saya takut apa akan jadi kat dia kalau dia tak dapat terima
keputusan ni. Sebab kami dah rapat sangat2.”
Masa tu saya dah mula sebak dah. Malu betul. Nangis depan
Brother tu cerita pasal bende ni. Ntah ape2. Nasib baik takde
orang lain tengok masa tu. Brother tu jawab...
“Kalau kawan2 dia tak puas hati pun, dia orang nak buat
apa? Paling teruk pun, dia orang akan mengata di belakang
anta. Anta tak kurang sikit pun. Lagi pun, dalam berdakwah
ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa2 sekali
pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya
dah tak bermakna lagi.” Saya terdiam lagi.
“Pasal dia pula, cuba anta fkir dari sudut positif, mungkin
dia akan terima keputusan anta secara matang. Mungkin dia
juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin,
dia tak kan buat apa2 perkara bodoh. Kalau dia buat sekali pun,
tu bukan tanggungjawab anta, apa yang anta nak buat tu betul,
meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan
atas perbuatannya sendiri.”
Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa tu saya nangis, saya
dah sedar gaya saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang,
Couple tu haram.
“Jadi macamana nak buat bang?”
“Ana dulu, hantar 1 SMS je kat dia. Ana terangkan kat dia
hubungan yang dibina tu salah. Minta maaf, kita berakhir di
sini. Tolong jangan cari saya lagi. Pastu ana terus tukar nombor
handphone. Dia tak contact ana langsung dah lepas tu.”
“Maksudnya, saya tak boleh contact dia lagi ke? Tapi bang,
saya ada gak kawan perempuan lain, boleh pula saya contact
diaorang?”
ß
“Dengan dia ni lain. Anta dah pernah ada ‘sejarah’ dengan
dia. Tapi, kalau nanti ditakdirkan anta satu universiti dengan
dia, satu kuliah, lepastu kena pula buat group discussion, masa
tu anta hanya layan dia just as group discussion partner.”
Tetiba saya terfkir...
“Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang
gak? Takkanlah awal sangat?” Saya cakap... “Saya rasa saya
belum ada kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya
ada kekuatan baru saya tinggalkan bende ni?” Saya bajet nak
lari la. Sekali dia jawab...
“Akhi, anta kena ingat. Kekuatan tu tak boleh ditunggu,
tapi ia perlu dibina. Allah tak kan ubah keadaan sesuatu kaum
sehingga kaum itu mengubah keadaan dirinya sendiri, boleh
rujuk surah Ar­Ra’du, surah ke­13, ayat 11.
Lagipun, anta nak tunggu sampai bila baru nak tinggalkan
couple ni... abang2 kat sini pun ramai yang pernah couple, bila
masuk dakwah, dia orang tinggalkan.”
Alamak.... tak leh lari lagilah nampaknya... saya rasa macam
brother ni paksa saya clash masa tu juga.
”Semuanya dah jelas rasanya... Nampaknya saya kene
tinggalkanlah benda ni juga ye. Macam tak larat rasanya nak
tekan button telefon ni. Rasa tak sanggup.”
“Kalau tak sanggup meh ana tolong tekankan.”
“Eh, takpe la bang. Biar saya taip sendiri.”
Teragak2 saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkan juga
diri... “Semuanya dah jelas... buat apa aku tangguh2 lagi. Takut
nanti hidayah ni Allah tarik, susah lak nak tinggalkan. Kan aku
selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat... jadi rasanya, inilah
masanya...”
Lalu perlahan­lahan saya taip SMS tu...
“Assalamualaikum... Sebenarnya selama ni hubungan kita
salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan
kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya
harap awak akan istiqamah teruskan perubahan yang awak
dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang
9
dah berlaku. Kalau ada jodoh insya­Allah, akan bertemu jua.
Assalamualaikum...”
Berat betul nak hantar msg tu kat awak. Saya masih tak
mampu nak ucap selamat tinggal. Sebab tu dalam SMS tu saya
just akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika...
saya tekan gak button [SEND].
Pastu tertera kat skrin... [SENDING...]
[MESSAGE SENT]
Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang.
Macam tak percaya je... saya dah hantar 1 SMS, dan clash
dengan awak...
“Terima kasih bang...”
“Takpe, dah tanggungjawab...”
Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata...
Tak sangka... memang tak disangka... Saya memang tak
pernah terfkir untuk clash, tapi tu la yang terbaik untuk kita
sebenarnya... Teringat ayat Allah... surah Al­Baqarah, ayat
216...
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu
adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci
sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula)
kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah
mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
*******
Masa terus berlalu... Saya terus sibukkan diri dengan kerja2
lain... Dalam usaha nak lupakan awak... bukan senang... tapi
saya terus cuba.
Saya selalu bagi tazkirah... ingatkan orang. Saya bagi taklim
kat masjid, cerita kat orang, couple haram, tunjuk segala dalil...
Macam2 yang berlaku.... ada kritikan... ada gak yang setuju...
tapi tak kisahlah semua tu...
10
Tibe2 1 pg ni... dapat lak msg dari awak... awak bagi gambar
bunga... bawah tu ada ayat... “Seindah gubahan pertama...”
Saya rasa awak still tak boleh lupakan saya... Saya pun
fkir...k ene tegaskan rasanya... Lepastu saya hantarlah SMS ni...
Dan rasanya itulah yang terakhir...
“Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredhaan Ilahi...
seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat
keredhaan­Nya, tetap tak berguna... Assalamualaikum... saya
tahu dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya­Allah akan bertemu
juga. Tapi saya tak nak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah
yang menentukan... Lagi 1, jangan cari cinta manusia, ia penuh
dengan penipuan, kekecewaan, dan tak kekal...
Tapi carilah cinta Allah... tiada penipuan, tidakkan pernah
mengecewakan itulah cinta abadi... Cinta yg diredhai...
­Yang Terakhir­
[SEND]
[SENDING...]
[MESSAGE SENT]
Saya dah buat keputusan. Saya pasti apa yang saya buat ni
betul. Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.
Saya tak kan berpatah balik... Tak kan... buat selama­lamanya.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.