Egymás felé forduló régiók KeletKözép Európában • Approaching regions in East-Central Europe

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ
2012.
OKTÓBER

8.,

HÉTFŐ

BOÉR KRISZTINA boerkriszta@gmail.com admin@cecid.net kboer@cecid.net

Közérdekű
Pályázati felhívás – A magyar nyelv hivatalos használatáért díj elnyerésére – A Magyar

Nemzeti Tanács Nyelvhasználati Bizottsága pályázatot hirdet a magyar nyelv hivatalos használata területén kimagasló teljesítményt nyújtó személyek tevékenységének elismerésére alapított A MAGYAR NYELV HIVATALOS HASZNÁLATÁÉRT DÍJ elnyerésére. A díj ünnepélyes átadására a kisebbségek világnapja alkalmából kerül sor. Jelölni lehet minden olyan szerbiai állampolgárságú, szerbiai lakóhellyel rendelkező, magyar és nem magyar nemzetiségű természetes személyt, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a magyar nyelv hivatalos használatának érvényesítéséhez. A díjazottak személyére a Magyar Nemzeti Tanács és a Bizottság tagjai, polgárok csoportja legalább 20 támogató aláírással, közmegbízatást végző szervek és egyéb intézmények, valamint civil szervezetek tehetnek ajánlást (Hét Nap)

Médiaajánló
Tanácskozás Esterházy János gróf életútjáról, történelmi szerepvállalásáról – Interjú Szarka László és Ondrej Toth történészekkel a Duna TV Közbeszéd című műsorában (Duna TV)

Magyarország
Ülést tart ma a Magyar Diaszpóra Tanács [ELŐZETES] – Ülést tart ma a Magyar Diaszpóra Tanács, a résztvevők többek között áttekintik a Julianus-program helyzetét. A tanács ülését Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár korábban elmondta: a Julianus-program keretében átfogó katasztert szeretnének készíteni a nagyvilágban található magyar emlékhelyekről és értékekről. Nemcsak a kifejezetten magyar tulajdont keresik, szeretnék, ha minden diaszpóraközösség felmérné, milyen magyar emlékhelyek vannak náluk - mutatott rá, kiemelve: ez nagy igény a diaszpóra magyarsága részéről is, mert szeretnék ezeket az értékeket megőrizni és átadni a következő nemzedéknek (MTI)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

2 Trükközés a létszámleépítéssel: évek óta csak szándék a karcsúsítás – Harmincmilliárdos megtakarítást vár a nemzetgazdasági miniszter a bürokrácia csökkentésétől, ami ezúttal a nyugdíjkorhatárt elérő alkalmazottak kötelező nyugdíjazását jelenti, a megüresedő helyeket pedig nem lehet betölteni. Matolcsy György szerint már jövőre 22 ezer fővel csökkenhet a létszám, ami szerinte harmincmilliárdos megtakarítást jelent. Részletekkel azonban sem ő, sem a kormány intézkedéseit tartalmazó dokumentum nem szolgált (Nsz) MSZP-s győzelem Sopronban – „Az MSZP színekben induló Varga Gyula nyerte a soproni időközi önkormányzati képviselő-választást” – tájékoztatta Dobos József városi jegyző, a választási iroda vezetője vasárnap este az MTI-t. A szocialista párt időközi választásokért felelős kampányfőnöke nagyszerű, fölényes győzelemnek nevezte Varga Gyula sikerét – Molnár Zsolt, az MSZP időközi választásokért felelős kampányfőnöke szerint a vasárnapi eredmény "túlmutat Sopronon" (Nsz) Bokros nem érti, mit akar az ombudsman – „Vitatható és számunkra nem elfogadható” – fogalmaz Bokros Lajos annak kapcsán, hogy az ombudsman elutasította a Szabadság és Reform Intézetnek a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló törekvéssel szembeni, az Alkotmánybíróság előtti fellépést kezdeményező kérelmét (Nsz) Sopronban is győzött az MSZP – Az eredmény egy héten belül már a második jelentős baloldali győzelem [FRISSÍTVE] (Nszv)

Románia
Kelemen Hunor: a Kolozsvári nyilatkozat szellemisége kötelezi az RMDSZ-t – Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint az RMDSZ-t ma is kötelezi a húsz évvel ezelőtt elfogadott Kolozsvári nyilatkozat szelleme. Az RMDSZ vasárnapi hírlevele emlékeztet: a napokban lesz húsz éve annak, hogy a párt nyilatkozatot fogadott el a nemzeti kérdésről, és erre a szövetség vezető testülete, illetve parlamenti csoportjai felesküdtek a kolozsvári Szent Mihály templomban. A hírlevél idézi Kelemen Hunor álláspontját a romániai magyar közösség autonómiatörekvéseit először rögzítő, az emlékezetben Kolozsvári nyilatkozatként rögzült dokumentum ügyében. Kelemen Hunor úgy véli, hogy a nyilatkozatba foglalt célok jó része megvalósult, hiszen áttörést ért el a szövetség a kisebbségi jogok alkotmányos és jogi kereteinek megteremtésében, valamint lényegesen sikerült megfékeznie az elvándorlást (MTI) Tőkés "nem szívesen" indulna a választásokon – „Nem valószínű, hogy jelöltként részt vesz a december 9-ei parlamenti választásokon Tőkés László” – szögezte le október 7-ei marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján, rámutatva: meg kell büntetni a korrupt magyar politikusokat. Néhány nappal ezelőtt, az RMDSZ zilahi Szövetségi Képviselők Tanácsán az RMDSZ néhány vezetője tudni vélte, hogy Tőkés László is indul a választásokon, méghozzá a marosvásárhelyi szenátori körzetben, Frunda György ellen. Az EMNT elnöke, a Néppárt védnöke erre azt válaszolta: „Ez nevetséges, gyerekes. De miért ne indulhatnék? Minden jogom megvan erre. Amúgy őszintén szólva nem szívesen indulnék, és nem is tevődött ilyen formában fel, hogy döntsem el, hogy indulok, vagy nem indulok, de ha nagy szükség lesz erre, akkor akár az is előfordulhat, hogy részt veszek a választásokon”. Tőkés László elmondta, elszomorítja, hogy a Kós Károly Akadémia Bajnai Gordont, Kovács Lászlót és Kuncze Gábort hívta meg a rendezvényeire. Szerinte „Kós Károly forog a sírjában” emiatt. „Feltételezem, látok olyan jeleket, hogy az RMDSZ az MSZP-vel egyeztet, alkudozik arról, hogy részt vegyenek a 2014ben esedékes magyarországi választásokon” – fogalmazott az EP-képviselő – „Az RMDSZ teljes, egypárti kizárólagosságra hajt, a nyitottság részükről hazugság. Politikai arrogancia, hogy a zilahi SZKT-n azt mondták: Tőkéséktől akarják megvédeni az erdélyi magyarságot. Jelöltjeik azt hiszik, hogy örökös tagságot kaptak a parlamentben és a mentelmi jogba
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

menekülnek, ennek pedig semmi köze a demokráciához. Ez nem vagy-vagy helyzet, hanem is-is: az már most biztos, hogy az RMDSZ bejut a parlamentbe, tehát ezzel nem riogathatnak, a Néppárt pedig az alternatív küszöb segítségével szintén ott lehet a bukaresti döntéshozásban, ezzel pedig a magyar közösség lehet a választások győztese. A parlamentből viszont ki kell szorítani a korruptakat, akik megfélemlítik a magyarságot, mint például Markó Bélát, Frunda Györgyöt, vagy a Bihar megyében induló Bíró Rozáliát és Szabó Ödönt” – ismertette az európai parlamenti képviselő (Székelyhon.ro)

RMDSZ, MPP: a nemzeti ügy hátráltatói Tőkés László irodája a sajtótájékoztatóval egy időben közleményt is kiadott, amelyben többek között ez áll: „A parlamenti választások közeledtén csak sajnálni lehet, hogy az egypárti kizárólagosságra 3 törekvő RMDSZ újból meghiúsította a nemzeti minimumon alapuló erdélyi magyar összefogást. Hasonlóképpen sajnálatos, hogy saját tagságával és választóival szembe menve, az MPP csúcsvezetősége szintén hátráltatja a nemzeti együttműködést. Pedig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyében, tavaly október 6-án megvalósult közös fellépés, valamint a Református Székely Mikó Kollégium ügyében kialakult – idei – szeptember elsejei kiállás komoly eszmei és erkölcsi alapjául szolgálhattak volna az olyannyira kívánatos demokratikus új magyar egységnek. Fájdalmas, hogy az RMDSZ pártvezetősége első kormányra kerülése óta – immáron tizenhat éve – inkább szót ért az akármely politikai oldalon álló román versenypártokkal, mint saját magyar „testvérpártjaival”, melyekkel szembeni alapmagatartása: a posztkommunista kizárólagosság. Általános összefüggésben szólva, éppen ennyire fájdalmas, hogy a posztkommunista politikai elit önző pártérdekei oltárán kész feláldozni a társadalmi közérdeket.”

Még mindig nem tesznek eleget a nemzeti kisebbségek védelmében – „A román

hatóságok jelentős lépéseket tettek a nemzeti kisebbségek védelmében és a romák elleni hátrányos megkülönböztetés ellen, de továbbra is léteznek előítéletek” – áll az Európa Tanács kisebbségügyi bizottságának jelentésében. A tegnap bemutatott dokumentum üdvözli a tavaly elfogadott törvényt, mely jogi biztosítékkal szolgál a kisebbségek anyanyelvi oktatására, és megkönnyíti azok médiához való hozzáférését. Ennek ellenére, a jelentések szerzői a romák támogatására buzdítanak, emlékeztetve arra, hogy közülük sokan elfogadhatatlan életkörülmények között léteznek, nélkülözve a folyóvizet, a villanyáramot és az egészségügyi szolgáltatásokat (Marosvásárhelyi Rádió) Egyesült jobboldal – Harminc százalék a cél – „A Demokrata-Liberális Párt és az Igaz Románia Szövetség politikai célja az, hogy megszerezzék a szavazatok 30 százalékát a decemberi parlamenti választásokon, hogy részt vehessenek a leendő kormányban” – nyilatkozta Cristian Preda, a Demokrata-Liberális Párt első alelnöke. „Ha nem sikerül elérni ezt, az a bizalmi válság elmélyülését fogja eredményezni és a 2014-es elnökválasztáson minden eddiginél gyengébb tekintélyű államfő kerül az ország élére. Ha idén erős kormány alakul, az államelnök szerepe 2014-ben igen szerény lesz” – tette hozzá a politikus (kolozsvariradio.ro) Barroso és Schulz Bukarestbe jönnek – „José Manuel Barroso EB-elnök és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Bukarestbe jönnek, hogy az uniós alapokról tárgyaljanak a román hatóságokkal” – jelentette be Victor Ponta kormányfő, rámutatva, hogy a nyári politikai válság után Románia a „normális kerékvágásban” van (Nyugati Jelen) Történelmi esély vagy kudarcpolitika? (EMNP–RMDSZ-vita az alternatív küszöbről) – „Minden erdélyi megyében állít jelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt a decemberi parlamenti választásokon” – jelentették be az alakulat vezetői tegnap Marosvásárhelyen. Toró T. Tibor pártelnök hangsúlyozta: az alternatív küszöb biztossá teszi, hogy az erdélyi magyarságnak lesz képviselete, így történelmi esély nyílt arra, hogy két magyar párt jusson be a törvényhozásba. Tőkés László, az EMNP védnöke szerint a Néppárt indulásával megteremtődött az erdélyi magyarság számára a választás szabadságának joga. Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke viszont úgy véli: a szövetség versenypártjai eleve kudarcpolitikát folytatnak: a magyar közösség számára ugyanis nem az alternatív küszöb a megoldás (Háromszék) Energiafüggetlen lehet Románia – Az OMV-Petrom szerint az ország hosszú időre függetlenítheti magát az orosz importgáztól a Fekete-tengerben nemrég feltárt földgázkészletnek köszönhetően. Egyelőre nem tudni, miként befolyásolhatja a jelentős tartalék a földgáz lakossági fogyasztói árát (Krónika) Lezárta a jelöltállítást az RMDSZ – Lezárult tegnap az RMDSZ júliusban kezdődött jelöltállítási folyamata. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte, a jelöltek több tízezer
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

4

támogató aláírást gyűjtöttek, civil partnerekkel, ifjúsági szervezetekkel, véleményformálókkal beszélgettek, végigjárták azokat a településeket, illetve helyi RMDSZ-szervezeteket, amelyek a megpályázott választási kerületben találhatók (Krónika) Megalakította országos választmányát az EMNP – „Történelmi lehetőség kínálkozik arra, hogy Románia parlamentjébe két magyar párt is bejusson a december 9-ei választásokon” – nyilatkozták az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői tegnap Marosvásárhelyen, a szervezet országos választmányának alakuló ülésén (Krónika) Terrormerényletek célpontja lehet Románia – Van alapja Omar Bakri muzulmán hitszónok múlt heti bejelentésének, miszerint Románia terrorista merényletek célpontja lehet – erősítették meg a hazai titkosszolgálatok vezetői. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, George Maior szerint az Al-Kaidával is kapcsolatban álló sejk Romániába is megpróbált bejutni (Maszol.ro) Országos premier: új központ a BBTE-n – Kolozsvárra látogatott tegnap Dacian Cioloş, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa. Cioloş elsőként a Babeş–Bolyai Tudományegyetemre volt hivatalos, ahol felavatta azt a nemzetközi tárgyaló és közvetítő központot, amely az első ilyen jellegű létesítmény Romániában, és amelyet a BBTE Európai Tanulmányok Kara létesített. „Európaiaknak kell lennünk azzal is, amit csinálunk, nem csak azáltal, hogy Románia Európában van” – mondta a jelen lévő hallgatóságnak, majd a központot vezető Vasile Puşcaş, Románia egykori EU-s főtárgyalója jelentette ki a központ fontosságát hangsúlyozva, hogy az utóbbi két évtizedben a tárgyalás lett a legtöbbet használt eszköz a konfliktusok megoldásában, kezelésében. Hozzátette: a központ az akadémiai környezeten túl hasznos azoknak is, akik menedzserként, tárgyalóként, tanácsadóként tevékenykednek, egyszóval mindazoknak, akik valamilyen konfliktushelyzetet kell megoldaniuk az üzleti életben, a társadalmi-szociális konfliktusokban, politikában, önkormányzatokban (Szabadság) Tőkés mégis vállalhatja az indulást a parlamenti választásokon – „Az RMDSZ nem azonos az erdélyi magyarsággal, a közösség voksa nem az RMDSZ tulajdona” - jelentette ki az EMNT elnöke Marosvásárhelyen. Tőkés László szerint az erdélyi magyarok jó ideje kiábrándultak a politikából, kínálatot kell nyújtani nekik, hogy szabad lelkiismeretük szerint valóban érdemesnek lássák eljönni a választásra. „Egy demokráciában nem lehet elvitatni a polgárok választási jogát” – fogalmazott a politikus. Szerinte az RMDSZ "kizárólagos" egysége helyett az EMNP plurális egységet szorgalmaz. Úgy vélekedett, miután az RMDSZ elutasította a magyar összefogást, a választási törvényben szereplő alternatív küszöb teremt lehetőséget arra, hogy azok a magyarok is bejuttassák képviselőiket a parlamentbe, akik elégedetlenek az RMDSZ politizálásával. „Az ötszázalékos parlamenti küszöb mellett szerepel a törvényben egy alternatív küszöb is: így azok a pártok is képviselethez juthatnak, amelyeknek a jelöltjei legalább hat képviselői és három szenátori választókerületben megszerzik a szavazatok többségét” – mondta (Transindex)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

5

Szerbia
Petíció a vajdasági magyar közösségért – Vajdasági magyar pártok, civil szervezeteket és

magánszemélyek nyújtanak be felhívást/petíciót a magyar képviselőkhöz, az Európai Unió anyaországi vezetőihez, amelyben nevesítik a vajdasági magyarokat sújtó problémákat. A petíciót a vajdasági magyar közösség azonosságának megőrzése érdekében készítették. Szeptember végén, Újvidéken gyűltek össze mindazok, akik aláírásukkal támogatták a petíció létrehozását, amelyben a vajdasági magyar közösséget érintő legfőbb gondokról írtak, valamint azok lehetséges megoldási javaslatairól. Abból a megállapításból indultak ki, hogy vajdasági magyar közösség demográfiai, gazdasági és foglalkoztatási helyzete, a 2000-es rendszerváltás óta tovább súlyosbodott, visszaesett a gyermekvállalás, a fiatal és képzett lakosok elvándorlása pedig fokozódott, ami miatt a lakosság elöregedése is egyre kifejezettebb (Kitekintő) Fasizmusellenes séta Újvidéken – Megnyertük a csatát, de a háborút nem – A székváros sétálóutcájában, a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete épületének erkélye alatt vasárnap délben több száz polgár gyűlt össze, ők a szélsőjobboldali eszmék ellen meghirdetett, tiltakozó sétán vettek részt. A belvárosi átjárókban, kapualjakban, sőt még a távolabb eső városrészekben is erős rendőri jelenlét volt tapasztalható, védőöltözetbe bújt egyenruhások vigyáztak a sétálókra (Magyar Szó)
Békévé oldott emlékezés – Kiss Ernő sírjánál tartottak gyászünnepet az aradi kivégzés 163-ik évfordulóján, a vajdasági magyarság központi megemlékezésén – Nemzeti

gyásznapunkon, Eleméren, Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál, a Szent Ágoston-templomban tartotta szombaton a központi megemlékezését Vajdaság magyarsága. A szentmisét msgr. Gyuris László nagybecskereki plébános celebrálta, az egybegyűltekhez Kiss Nándor református és Dolinszky Gábor evangélikus lelkész szóltak. A gyászmise után a szervezőbizottság nevében Tóthné dr. Glemba Klára, a nagybecskereki Petőfi MME elnöke és a budapesti Nemzetőrség küldöttsége elhelyezték a kegyelet virágait a templom homlokzatán levő emléktáblára (Magyar Szó) A vajdasági zsidó kultúrörökségek nyomában – Magyarország Külügyminisztériumának és Szabadkai Főkonzulátusának, valamint a Szabadkai Zsidó Hitközség, a Szombat folyóirat, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a zentai Városi Múzeum, Zenta és Szabadka önkormányzatai, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE), az első független magyarországi zsidó civil szervezetek egyike, négynapos vajdasági látogatást szervezett magyarországi zsidók számára. A cél: megismerni a külhoni zsidó közösség múltját, kulturális örökségét. A MAZSIKE tavaly szervezett először hasonló körutat, akkor Kárpátaljára látogattak el, jövőre pedig várhatóan a szlovákiai Kassát tűzik ki úti célnak (Magyar Szó)
Megemlékezés az adai temetőben és a Damjanich-emlékműnél – Az adai önkormányzat vezetői megkoszorúzzák az 1849-es feszületet – Az aradi vértanúk tiszteletére Adán

szombaton két helyszínen is tartottak megemlékezést és koszorúzási ünnepséget. A helyi önkormányzat szervezésében szombat délelőtt az adai katolikus temetőben lévő 1849-es feszületnél rendeztek ünnepi megemlékezést. Ezen Rákos Rózsa, a községi tanács művelődési ügyekkel megbízott képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédében az aradi vértanúk áldozatvállalását és emberi nagyságát méltatta. Ezt követően a feszületnél koszorút helyezett el az adai önkormányzat nevében Bilicki Zoltán polgármester és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke, a Magyar Polgári Szövetség részéről Sass Tamás alelnök, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében Kalmár Gábor, a községi szervezet elnöke, valamint a Demokrata Párt nevében Tóth Tamás és Tóbiás József tartományi parlamenti képviselő (Magyar Szó)
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

6 Koštunica a szerbiai vezetést dicséri az EU-val szembeni tartózkodása miatt – A DSS vezetője Vajdasággal kapcsolatban is véleményt mondott – Vojislav Koštunica, a Szerbiai

Demokrata Párt (DSS) elnöke megdicsérte az új szerbiai vezetést, amiért már nem követi vakon Brüsszel utasításait. Hozzátette azonban, veszélyes, hogy a hatalom továbbra is Szerbia jövőjét az Európai Unióban látja. "Brüsszel Szerbiát csak a közösen ellenőrzött határokig látja. Az EU számára kétségkívül ez Szerbia határa, az új hatalom azonban észrevette, hogy az EU sem tejjel-mézzel folyó Kánaán, s kérdéses, fennmarad-e egyáltalán ebben a formában, s észrevette azt is, hogy a brüsszeli nyomás is vesztett erejéből", mondta Koštunica a DSS főbizottságának a belgrádi Száva Központban megtartott ülésén. Emlékeztetve arra, hogy az új hatalom azt nyilatkozta, tiszteletben fog tartani minden korábbi megállapodást, Koštunica azt mondta, hogy ez az állam kötelessége ugyan, de az már nem, hogy tiszteletben tartson olyan megállapodásokat, amelyek alkotmányellenesek, s "amelyek létrehozzák a független Koszovót Szerbia területén" (Vajdaságma.info)

Horvátország
Határvita igen közel Magyarországhoz – Létkérdés a Vukovár közeli Sarengrád lakosai

számára a 999,7 hektáros dunai sarengrádi sziget sorsa, amiről Horvátország és Szerbia egyéb rendezetlen határkérdések mellett 11 éve tárgyal (MNO)

Szlovákia
Visszatér-e valaha az SNS a parlamentbe? – Az SNS-nek a végét járó HZDS-szel szemben esélye lehet arra, hogy visszakerüljön a parlamentbe, vélik a politológusok (Bumm.sk) Közös államfőjelöltet állíthat a Népi Platform – A népi platform képviselői a TA3 vitaműsorában egyetértettek abban, hogy Pavol Hrušovský megfelelő államfőjelölt lenne (Hírek.sk) Bugár a jobbközép pártok memorandumát szorgalmazza – A Híd elnöke, Bugár Béla a párt egy hete megtartott kongresszusán vetette fel, hogy a jobboldali pártoknak közös memorandumban kellene rögzíteniük felelős politizálásuk értékrendjét (Paraméter.sk) A magyar és a szlovák mérnöki kamara támogatja az új komáromi Duna-híd megépítését – A magyar és a szlovák mérnöki kamara is üdvözli a két ország energetikai, közlekedési és infrastrukturális kapcsolatainak fejlesztését (Paraméter.sk) Frešo a roma problémakör kezeléséről – Mindenkire egyformán vonatkozzanak a szabályok, a munkáért járó jutalom legyen nagyobb a szociális juttatásoknál, és a legkevésbé képzett rétegek is jussanak munkához! – az SDKÚ-DS szerint ennek a három fő elvnek kell érvényesülnie a roma problémakör kezelése során. Pavol Frešo pártelnök örül annak, hogy az SDKÚ-DS indítványaival sikerült vitát indítani a romák helyzetével kapcsolatban, mert ez a kérdéskör eddig nem volt a média és a politika érdeklődésének a homlokterében (Új Szó) Frešo maradna Pozsony megye elnöke – Pavol Frešo kész újra indulni a pozsonyi megyei elnök posztjáért, de van egy feltétele. Azt szeretné, ha minden régióban közös programot készítenének, és olyan megyeielnök-jelöltet állítanának, aki képes legyőzni a Smer-SD támogatta jelöltet (Új Szó) Népi Platform: Hrušovský ideális államfőjelölt lenne – A Népi Platformot alkotó három ellenzéki párt (SDKÚ-DS, KDH és Híd) vezetői szerint a kereszténydemokrata Pavol Hrušovský ideális államfőjelölt lenne (Új Szó) 2013: az egyedüli prioritás a 3% alatti hiány – Nem várható pedagógus-béremelés. Nincs pénz arra, hogy a jövő évben kiemelt költségvetési támogatásokat kapjanak az egyes tárcák. Peter Kažimír pénzügyminiszter a Markíza televízió Testre szabva c. vitaműsorában
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

7

bejelentette: szerdán a kormány elé terjeszti a jövő évi költségvetés javaslatát, amely 2,94 %-os költségvetési hiányt irányoz elő 2013-ra (Felvidék.ma) Elkezdődtek a pozsonyi Városi Kulturális Napok – A Csemadok szervezésében október 6-én Pozsonyban megkezdődnek a Városi Kulturális Napok rendezvénysorozat, mely egészen december 2-ig tart (Felvidék.ma)

Ukrajna
Nem ideológiák, hanem oligarchikus klánok mérkőznek az ukrajnai választásokon –

„Ukrajna politikai életének sajátossága, hogy nem ideológiák mérkőznek a választásokon, hanem különböző pénzügyi oligarchikus klánok” - állapította meg pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében a CIS-EMO elnevezésű, a volt szovjet térség választásait megfigyelő nemzetközi szervezet. "Ukrajnában elsősorban az tűnik szembe, hogy nem különböző ideológiák ütköznek, hanem pénzügyi oligarchikus klánok, amelyek a választók szimpátiája alapján állnak vagy a kormányzó vagy az ellenzéki oldalra" - jelentette ki a Korreszpondent ukrán hírportál híre szerint Andrij Kocsetkov, a CIS-EMO igazgatója (KárpátInfo)

A régió hírei  Világtükör
Ötven éve működik a svédországi magyar protestánsok gyülekezeti otthona – Gyülekezeti

otthona fennállásának ötvenedik évfordulójáról emlékezett meg a hét végén a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség. A Dél-Svédországban, Boras és Ulricehamn városok közötti Tangagärde tanyán fekvő otthon 1962-ben vált a magyarok tulajdonává. Az eredetileg svéd paplaknak épült XIX. századbeli házat az akkori lelkész, Glatz József kezdeményezésére a svéd helyi egyházvezetés segítségével vette meg a magyar egyházi közösség (MTI) Megerősítették az Orbán-Merkel-találkozót – „Angela Merkel német kancellár október 11én hivatalában fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt” - közölte tegnap a német kormány szóvivője a várakozások szerint. Mint azt lapunk megírta: a német kancellár szóvivői irodája szeptember végén azt közölte, Angela Merkel programja rendkívül zsúfolt, egy esetleges nemzetközi válsághelyzet esetén változhat, ezért csak előző hét péntekjén szokták véglegesíteni és megerősíteni a következő heti programot. Emiatt október 5-re ígértek megerősítést az Orbán-Merkel találkozó ügyében. Steffen Seibert elmondta: "a találkozó középpontjában a kétoldalú kapcsolatok és az euróövezet helyzete állnak", további témák pedig "a két ország belpolitikai fejleményei és regionális kérdések". A tervek szerint a csütörtökön délben kezdődő megbeszélés után a német kancellár és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatót tart. Orbán Viktor tavaly és 2010-ben is tett hivatalos látogatást a német kancellárnál (Nszv) La Libre Belgique: kizsákmányolják a kelet-európai munkásokat – „Kizsákmányolják Belgiumban a kelet-európai munkavállalókat, különösen azokat, akiknek nincs munkavállalási engedélye” - írta hétfői számában a La Libre Belgique című napilap. Az írás szerint "könnyű prédát" jelentenek a "kevéssé gátlásos" munkaadóknak azok, akik engedély nélkül dolgoznak. „Legtöbbjük nem tanúskodik munkaadója ellen, mert attól tart, hogy elveszíti állását” - idézi Luc De Valck szakszervezeti vezetőt az újság. A belga társadalombiztosítási szövetség vizsgálati osztályának vezetője, Claude Heirman úgy látja, hogy sok kelet-európait vonzanak a belgiumi szinthez mérten alacsony, de a hazaihoz viszonyítva magas fizetések (Maszol.ro)

Vélemény, publicisztika, interjú
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

8 Német gesztusra magyar vita – Magyarország lesz a főszereplő kedden Lipcsében a német egyesítésre, illetve az azt megelőző békés tiltakozásokra emlékező rendezvényeken. A hivatalos ünnepi beszédre Lipcse városa Dalos György Berlinben élő magyar írót kérte fel még márciusban. Ő örömmel mondott igent, mert több szállal kötődik a városhoz. 2010-ben megkapta a lipcsei könyvvásár rangos fődíját, és történészként is úgy gondolja, sok mindent tudna mondani az 1989-es rendszerváltó évről. Az ünnepi beszédet úgynevezett békeima előzi meg, majd nagyszabású fényünnep követi. Az író úgy tudja, hogy a magyar nagykövetség a szervezőknek jelezte: nincs megelégedve azzal, hogy ő mondja az ünnepi beszédet. Ehelyett inkább azt szerették volna, ha a beszéd helyett Dalos pódiumvitán venne részt Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, aki a kormány német kapcsolataiért is felelős. „Én szívesen vitatkozom Balog Zoltánnal, akit egyébként régről, még ellenzéki politikusként ismerek – mondta lapunknak Dalos –, ám engem most ünnepi beszédre és nem pódiumvitára kértek fel.” Az író szerint a berlini magyar nagykövet Lipcsébe is elutazott, hogy lebeszélje Burkhard Jung polgármestert, de ő kitartott az eredeti terv mellett. Végül belement, hogy Balog vele együtt nyissa meg az ünnepet (Nsz) Orbán "hidegháborús hős", a Fidesz pedig nem Jobbik – Az amerikai neokonzervatív The Weekly Standard magazin online kiadása nagy terjedelemben foglalkozik Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral. A szerző, Christopher Caldwell arra keresi a választ, hogy Európának megvan-e a joga bizalmatlanul kezelni Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét. „Orbán Viktor szerint tízmillió szabadságharcos él az országban, melynek megvannak az előnyei, de kormányzati szempontból igen nehéz helyzet ez” – írja a szerző. Orbánt a „legfiatalabb magyarországi hidegháborús hősnek” írja le Caldwell. „Még mindig csak a 40-es éveiben jár, olvasott, kálvinista (ahogy a legtöbb magyar politikus), kemény, amikor annak kell lennie (néha akkor is, amikor nem kéne), és van egy víziója egy büszke és virágzó Magyarországról” – véli a miniszterelnökről a The Weekly Standard vezető szerkesztője (MNO) Szanyi: Az SZDSZ soha nem volt az MSZP szövetségese – „Ismerek elég sok pártnevet, de az MSZP-n kívül mástól alig hallottam, hogy deklaratívan kijelentette volna, hogy ő baloldali lenne” – mondta el az mno.hu-nak adott interjújában Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, aki ezenkívül arról is beszélt, hogy az európai parlamenti választáson nem lesz olyan listájuk, ami fűt, fát, virágot tartalmazna (MNO) Orbán és a nemzeti érdek – „Azt, hogy egy kormány, egy vezető politikus szolgálja, vagy károsítja-e az ország, a nemzet érdekeit, azt politikájának hatása dönti el. A nemzeti érdekekre történő hivatkozás nem azonos annak tényleges szolgálatával. A hivatkozás lehet álságos, ami egy szűk kör, egy politikai párt vezetésének hatalmi törekvéseit leplezi. Nem csak hazánkban, de a nemzetközi szintéren is megütközést keltett, amikor a 2002-es választási vereségbe beletörődni képtelen Orbán Viktor nyilvánosan hangoztatta: ő és pártja nincsenek ellenzékben, mert "a haza, a nemzet nem lehet ellenzékben." Egy tekintélyes európai jobboldali politikustól hallottam, hogy kérdésére, miszerint ő maga hogyan látja saját közjogi helyzetét, Orbán Viktor azt válaszolta: ő valójában "emigrációban lévő miniszterelnök." Miközben saját magát és pártját az országgal, a nemzettel azonosította, 2005 nyarán az erdélyi Tusványoson elmondott beszédében azt állította, hogy "a baloldal, amikor tehette rárontott saját nemzetére." Ezzel szemben elég a két világháború sok milliónyi magyar halottjára és országunk iszonyatos anyagi káraira gondolni, hogy lássuk a hazánkat háborúba kényszerítő jobboldali kormányok súlyos történelmi felelősségét. Orbán Viktornak és pártjának nincs erkölcsi alapja a szocialistákat a hazai viták külföldre vitelével vádolni azok után, hogy 2003 tavaszán a kereszténydemokrata világszervezet lisszaboni konferenciáján egy határozatban Magyarországot Kubával és Mianmarral (Burma) együtt ítéltették el az emberi jogok állítólagos lábbal tiprása miatt. Ez a durva hazugság valóban kimerítette a hazaárulás fogalmát. A tényleges magyarországi
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

9

viszonyokat jól ismerő jobboldali európai politikusok felháborodása miatt két nap múlva maga a nemzetközi szervezet tüntette el honlapjáról a szégyenletes dokumentumot. Hivatkozhat-e a nemzeti érdekekre Orbán Viktor és pártja, amelyet 2002-2010 között ellenzékben láthatóan az a felfogás vezetett, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek. 8 éven keresztül mindent megtettek a szocialista kormányok ellehetetlenítésére. Népszavazást kezdeményeztek a vizitdíj és a tandíj ellen, az egészségügyi és az oktatási reform megakadályozására. Folyamatosan szították a kormány ellenes indulatokat és ösztönözték az erőszakba torkolló tüntetéseket…” Kovács László (Nszv) Szégyen – Kisebbségjogi jegyzet – „Szeptember 27-i ülésén a Magyar Nemzeti Tanács – 15 hónapos (megfelelési) próbaidő után – Varjú Mártát nevezte ki egyetlen napilapunk, a Magyar Szó főszerkesztői posztjára. Székfoglalója alkalmából a főszerkesztő – inkább ne mélyedjünk most bele eddigi munkájának elemzésébe – a lap szeptember 29-i számában Az olvasóhoz c. írásában hangoztatja: „Számomra a legnagyobb kihívás mégis az, hogy az olvasó elvárásának eleget tegyek. A Magyar Szó a vajdasági magyar közösségnek és közösségről szól.” Azon a napon, amikor Varjú Mártát megtették főszerkesztőnek, Újvidéken négy vajdasági magyar párt és nyolc civil szervezet tanácskozást tartott közösségünk helyzetéről. (Az ülésen – a meghívás ellenére – a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői nem vettek részt.) A részvevők elfogadták A vajdasági magyar közösség azonossága megőrzésének és fejlődésének alapkövetelményei c. felhívást. Az aláírók dokumentumot, amelynek alkalmazástól közösségünk helyzetének javulását várják, a magyar képviselőkhöz, az anyaországi vezetőkhöz az Európai Unió magyar képviselőihez szándékoznak eljuttatni. A mai napig az okiratot az interneten (http://www.peticiok.com/petition for the maintenance of the national identity of the Hungarian minority community in Vojvodina) már 199 aláírással támogatták a világ szinte minden részében élő magyarok…” Bozóki Antal (http://bozokiantal.blogspot.hu/ ) Egyenes beszéd – „Sokan vannak, akik úgy érzik napjainkban, összezavarodott a szlovákiai magyar közélet, nem tiszták a szándékok és nem világosak az irányok. Többen úgy látják, céltalanul sodródunk, nincs párt, társadalmi szervezet, egyéb közösségi képződmény, amely nyíltan be tudná tájolni a közeljövő igyekezeteit. Engem is többen kapacitáltak, mondjak véleményt a lehetséges fejlődési irányokkal kapcsolatban. Rendben van, megteszem, azzal a tudattal, hogy az én véleményem is szubjektív, egy a sok lehetséges közül. Ám most éppen olyan időszakot élünk, amelyben arra van szükségünk, hogy együtt gondolkodjunk, s próbáljuk meg kicsiszolni a jövő útjainak irányait. Hullik szét a Híd, billeg a Most – mondják néhányan. Ez akár örömteli jelenség is lehet – teszik még hozzá. Mégiscsak van igazság a Földön. Számomra ez nem több, mint egy szomorú folyamat újabb visszataszító epizódja, amely mélységeiben is mutatja, milyen közegben élünk, s mennyire vigyáznunk kell az illúzióinkkal. Arról is szól, hogy az alulképzett szlovákiai magyar tömegeket mennyire lehet manipulálni – s hogy mindeme manipulációkat nem valamiféle magyarfaló szlovákok viszik végbe, hanem a szlovákiai magyar vezetők egy csoportja. Az, hogy egyre többen lépnek ki a Hídból, nem meglepő, inkább törvényszerű jelenség. A Most-Híd is halad azon a pályán, amelyen végigment Ján Ľupták, Rudolf Schuster és Pavol Rusko pártja. Akár legyinthetnénk is erre: beteljesedik a sorsuk, azt kapják, amit megérdemelnek. De nem legyinthetünk, egy dolog miatt: a szlovákiai magyar közösségben, a szlovákiai magyar lélekben végeztek, végeznek komoly rombolást…” Csáky Pál (Felvidék.ma) Erdély legjobbjává válni – „Akár Erdély legjobb egyetemévé is fejlesztené rektora a Sapientia EMTE-t minapi kijelentése szerint, s ebben, úgy érzem, nem csupán pillanatnyi eufóriájának adott hangot. Különben jó hangulata is teljesen indokoltnak tűnik, miután épp az idei évnyitóra nagyvonalú ajándékban részesült az intézmény, a Partiumi Keresztény Egyetemmel együtt két év alatt négymilliárd forintos támogatást kapnak a magyar kormánytól további fejlesztések érdekében…” B. Kovács András (Háromszék)
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

10 Futok a pénzem után – „Kezdem bánni, hogy a kilencvenes években nem szaladtam én is világgá, mint annyian az ismerőseim közül. Hazudnék, ha azt mondanám, fel sem merült bennem az elköltözés gondolata, mégis a maradás mellett döntöttem. Ha most látnék megfelelő lehetőséget, egy pillanatig sem töprengenék, úgy itt hagynék mindent, hogy vissza se néznék. De most már hova mehetnék? Benne vagyok a korban, bizonyára sehol sem kellenék! A huszonéves gyerekemet viszont küldöm, mindennap azt szajkózom neki, szedje a sátorfáját, és menjen máshová szerencsét próbálni, de neki meg esze ágában sincs felkerekedni, jól érzi itt magát. Pedig olyat már csak végső kétségbeesésében mond egy szülő, hogy szeretné a gyermekét minél messzebb tudni innen. Egy ismerősöm szájából buktak ki ezek a keserű mondatok, de nem ő az egyetlen, akitől ilyeneket hallok mostanában. És sokan vannak olyanok is, akik nem beszélnek, inkább készülődnek…” Tóth Lívia (Hét Nap) Nemzetpolitika a gyarapodás jegyében – „Az Orbán-kormány megalakulása óta vallja és következetesen érvényesíti azt az egységes politikai akaratot, amit úgy hívunk: a magyar nemzeti közösségek határokon átívelő újraegyesítése. A világ magyarságának lelki közössége csak úgy állítható helyre, ha legfontosabb lépésnek a külhoni magyarság és az anyaországi magyarok közötti bizalom helyreállítását jelöljük meg. Nemzetpolitikai elveinket, céljainkat, illetve az ezekre épülő programokat és intézkedéseket ennek a kiemelt feladatnak a szolgálatába állítottuk. Ha egységes nemzetről beszélünk, fontos tisztáznunk, hogy mi köti össze ennek a közösségnek a tagjait, őseinket és a még meg nem születetteket a világ bármely pontján. Minket az egymás iránt érzett szeretet és a közös akarat kell, hogy összekössön, amely a világ valamennyi magyarját szolgálja. Ez a közös akarat kizárólag az egymás iránt érzett felelősségre, odafigyelésre épülhet. A határokon átnyúló magyar–magyar kapcsolatok terén ezért a közös jövőbe tekintés és a kölcsönös felelősség az iránymutató: az új alaptörvény deklarálja a magyar nemzet összetartozását és Magyarország felelősségét a külhoni magyarság iránt. Az eddigi megfogalmazáshoz képest sokkal erősebben fejezi ki a külhoni magyarság iránti felelősségünket és a magyar nemzeti közösségek elválaszthatatlan egységét… Pontosan tudjuk, hogy egy nemzet fennmaradása, gyarapodása folyamatos erőfeszítéseket igényel. Egy nemzeti közösség a rá jellemző sajátosságok összessége: emberek közös múlttal, hagyománnyal és kultúrával. Feladatunk van, amelyet csak összefogással, az egymásra való odafigyeléssel vihetünk sikerre. Ez az alapja gyarapodásunknak, amely a kiszámítható, versenyképes és büszkeségre okot adó közös magyar jövő záloga” Répás Zsuzsanna1 (Krónika) Fanyalgók – „Bírálatok kereszttüzében a díjátadás – számol be Orbán Viktornak a Sapientia egyetem 12. tanévnyitó ünnepségén átnyújtott elismerés kapcsán a Népszabadság. Amelynek bukaresti tudósítója nagyítóval látott neki kifürkészni azokat az erdélyi magyar virtuális kommentárokat, amelyek gúnyolódással vegyes felháborodással fogadták, hogy a magyar kormányfőt „fejedelemhez méltóan” fogadták Marosvásárhelyen, megköszönve, hogy első kormányzása idején a magyar állam által finanszírozott magánegyetemet hozott létre Romániában. A hivatásos fanyalgók egyike, Szigeti L. Péter – akit az anyaországi napilap mérvadó véleményként idéz a hasonlóképpen „hivatkozott” Manna.ro hírportálról – amiatt dohog, hogy a budapesti kormány nem restelli az erdélyi magyar felsőoktatás működtetésére költeni az anyaországi adófizetők pénzét, egyféleképpen „megrövidítve” a magyarországi egyetemeket és hallgatókat. Persze háborítatlanul lehet szórakozni Kató Béla szentenciáján, miszerint „Orbán Viktor belépett iskolaalapító erdélyi nagy fejedelmeink” sorába. Szakmai vitát lehet – és kell – kezdeményezni arról, miként működhetnek együtt a magyar nyelvű képzést (is) nyújtó erdélyi felsőoktatási intézmények a például sehová sem vezető konkurencia, az egymást „kioltó” szakok működtetésének kiküszöbölése érdekében. Ellenben kétségbe vonni az első Orbán-kormány korszakos, az erdélyi magyar társadalom megmaradását szem előtt tartó döntésének helyességét, több mint szűklátó optika. Arról árulkodik, hogy sokan ma is beérik a
1

a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára
Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

2012-10-08.

11

Petőfi–Schiller-egyetem délibábjával, és természetesnek veszik, hogy a román állam nem hajlandó részt vállalni a kizárólag Budapestről finanszírozott erdélyi magyar felsőoktatás fenntartásában…” Rostás Szabolcs (Krónika) Harminc bajkeverő – „Ennyien voltak azok, akik október 6-a délutánján Arad belvárosában tüntettek a tizenhárom forradalmi vértanú tiszteletére az emlékműnél rendezett hagyományos megemlékezés ellen – egy órával annak befejezése után. Hírügynökségi jelentés szerint az Új Jobb aktivistái által szervezett magyarellenes felvonulás repertoárjából nem hiányoztak az immár tőlük megszokott – és megkopott, elkoptatott – jelmondatok: „Ne emlékezzetek nálunk háborús bűnösökre!”, ”Hargita és Kovászna román fold!”, „Besszarábia román fold!”, „Románia egységes nemzetállam!”, „Románia román fold!”, „Csak a román nyelv a hivatalos!”, „Avram Iancu az igazi roman!”, „Aki román, csatlakozzon hozzánk!”…” Ördög I. Béla (Szabadság)
Nyilván nem ez az első – és nem is az utolsó – kormány, amely populista intézkedéseket hoz – Előjáték egyenes adásban – „Bő két hónappal a romániai parlamenti választások előtt

javában tart a hivatalosan még meg sem kezdődött kampány: a képviselők azt szorgalmazzák, hogy 10%-kal emeljék meg a kismamák gyesét, a kormány pedig azonnal utasította a pénzügyminisztérium illetékeseit, szedjék le a finánc honlapjáról azt a tervezetet, mely szerint 2013. január elsejétől 16%-kal megemelnék a helyi adókat és illetékeket. Persze az, hogy a leendő kormány egyik első intézkedésével majd ismét elveszi a 10%-ot a kismamáktól, utána pedig megemeli 16%-kal a helyi adókat, már nem ide tartozik. Azt majd nyomja le a nép torkán az akkori kormány. Mert most mindennek szépnek és jónak kell tűnnie: lám, van pénz arra, hogy figyelmesebbek legyünk a kismamákhoz, a családokhoz, úgy, hogy közben nem emeljük az adókat. Hogy mindez illúzió? Az nem számít…” Balázs Bence (Új Szó) Slota-sirató – „Egy kicsit sajnálom Ján Slotát. Nem őt személy szerint, hanem háttérbe vonulását. Igazán kár, hogy nem maradt továbbra is a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. És nem azért, mert hozzátartozott a szlovák politikai folklórhoz, mert az továbbra is képes primitíven szórakoztató figurákat produkálni. Nem kell Slota ahhoz sem, hogy a szlovákiai közélet színvonala valahova a bányabéka ülepe alá süllyedjen; ebben elég profi a politikai garnitúra Slota nélkül is. Slotát azért sajnálom, mert amíg ő testesítette meg a szlovák nacionalizmust, kellőképpen alpárinak mutatkozott. Mert a nacionalizmus alpári. Nincs intelligens nacionalizmus, csak megpróbálja annak tettetni magát. Slota azonban nem tűnt el, csak a funkciója alakult át. A háttérből mozgatja majd a nacionalista szálakat tiszteletbeli elnökként. Mert a nacionalizmus marad, csak éppen megpróbál emberarcúnak mutatkozni. Andrej Danko, az új elnök nyugodtabb, mint elődje, intelligensebbnek mutatkozik, nem fröcsög részegen marhaságokat, nem provokál. Visszafogottan buta, ami azért veszélyes, mert a nacionalizmus elveszti primitív arcát, s a háttérben bonyolítja bizniszeit. A Ficótól elpártolók számára vonzó lehet, aki többet akar, tovább megy. Amíg mindez a parlamenten kívül zajlik, mondhatnánk, rendben…” Molnár Norbert (Új Szó)

Cikkek
 Ülést tart ma a Magyar Diaszpóra Tanács - ELŐZETES Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) - Ülést tart ma a Magyar Diaszpóra Tanács, a résztvevők többek között áttekintik a Julianus-program helyzetét. A tanács ülését Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár korábban elmondta: a Julianus-program keretében átfogó katasztert szeretnének készíteni a nagyvilágban található magyar emlékhelyekről és értékekről.

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

12
Nemcsak a kifejezetten magyar tulajdont keresik, szeretnék, ha minden diaszpóraközösség felmérné, milyen magyar emlékhelyek vannak náluk - mutatott rá, kiemelve: ez nagy igény a diaszpóra magyarsága részéről is, mert szeretnék ezeket az értékeket megőrizni és átadni a következő nemzedéknek. Emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor a diaszpóra tanácsot létrehozták, nem merev, lezárt struktúrában gondolkodtak. Akkor több mint 50 szervezetet hívtak meg, idén kilenc új tag jelentkezett, velük bővül a tanács. A Magyar Diaszpóra Tanács tavaly novemberben alakult, az alapító okiratban az áll: a kormány elkötelezett, hogy az új alaptörvényben az egységes nemzetre megfogalmazott felelősségviselést a diaszpóra tekintetében is megvalósítsa. Az alapító okirat tartalmazza, hogy a diaszpórában élő magyarságnak - húsz évvel a rendszerváltoztatás után végre kellő figyelmet kell kapnia a nemzetpolitikában. A tanács a világon szétszórtságban élő magyarság szervezeteinek közös fóruma, amely a diaszpórában élők sajátos igényeit és érdekeit tartja szem előtt, valamint megteremti a diaszpóra magyarságának önálló képviseletét. vissza  Kelemen Hunor: a Kolozsvári nyilatkozat szellemisége kötelezi az RMDSZ-t Kolozsvár, 2012. október 7., vasárnap (MTI) - Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint az RMDSZ-t ma is kötelezi a húsz évvel ezelőtt elfogadott Kolozsvári nyilatkozat szelleme. Az RMDSZ vasárnapi hírlevele emlékeztet: a napokban lesz húsz éve annak, hogy a párt nyilatkozatot fogadott el a nemzeti kérdésről, és erre a szövetség vezető testülete, illetve parlamenti csoportjai felesküdtek a kolozsvári Szent Mihály templomban. A hírlevél idézi Kelemen Hunor álláspontját a romániai magyar közösség autonómiatörekvéseit először rögzítő, az emlékezetben Kolozsvári nyilatkozatként rögzült dokumentum ügyében. Kelemen Hunor úgy véli, hogy a nyilatkozatba foglalt célok jó része megvalósult, hiszen áttörést ért el a szövetség a kisebbségi jogok alkotmányos és jogi kereteinek megteremtésében, valamint lényegesen sikerült megfékeznie az elvándorlást. Az RMDSZ elnöke szerint, "sikerekben gazdag és nehézségekkel teli utat" tett meg a szövetség közösen a képviselt magyar emberekkel, ezt az utat azonban folytatni kell. "Az önálló erdélyi politizálás kialakítása, a legnagyobb európai jobboldali pártszövetséghez való tartozás, az önkormányzati, parlamenti és kormányzati szintű felelősségvállalás mind egy céllal történik: a Kolozsvári nyilatkozatban megfogalmazott belső önrendelkezés, az autonómia elérése céljával" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. Az RMDSZ elnöke hozzátette, "a szövetség parlamenti képviselői és szenátorai számára mindenkor kötelező érvényű a Kolozsvári nyilatkozat szellemiségének és betűjének a képviselete", és így van ez a mostani jelöltek esetén is. "Csak ily módon tudjuk elérni, hogy vállalva a nemzeti entitásunkat és identitásunkat megmaradjunk, boldoguljunk és gyarapodjunk szülőföldünkön" - zárta nyilatkozatát a szövetség elnöke. Az 1992. október 25-én elfogadott Kolozsvári nyilatkozat idézte az erdélyi románság 1918-as Gyulafehérvári nyilatkozatát, amelyben a Romániával való egyesülést kimondó erdélyi románság teljes nemzeti szabadságot ígért az összes együtt élő nép számára. A Kolozsvári nyilatkozatban az RMDSZ leszögezte: "a romániai magyarság politikai alanyként államalkotó tényező, s mint ilyen, a román nemzet egyenjogú társa", és kinyilvánította, hogy "a belső önrendelkezés útján" kíván haladni. Az RMDSZ belső majd külső ellenzéke gyakran rótta fel az elmúlt 20 évben a szövetség vezetésének a Kolozsvári nyilatkozatban tett vállalások feladását. vissza  Ötven éve működik a svédországi magyar protestánsok gyülekezeti otthona Stockholm, 2012. október 7., vasárnap (MTI) - Gyülekezeti otthona fennállásának ötvenedik évfordulójáról emlékezett meg a hét végén a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség. A Dél-Svédországban, Boras és Ulricehamn városok közötti Tangagärde tanyán fekvő otthon 1962-ben vált a magyarok tulajdonává. Az eredetileg svéd paplaknak épült XIX. századbeli házat az akkori lelkész, Glatz József kezdeményezésére a svéd helyi egyházvezetés segítségével vette meg a magyar egyházi közösség. A gyülekezeti élet különböző alkalmai mellett, Tangagärde évtizedeken át adott helyet, elsősorban Skandináviából, de a világ minden tájáról érkezett magyaroknak is, számos népi, anyanyelvi és más hagyományőrző rendezvények megtartására. Glatz József és Koltai Rezső 25 éves szolgálata után a jelenlegi lelkész, Molnár Veress Pál 1990 óta szolgál Svédország 12 magyar gyülekezetében. Tevékenységének területe Finnországra és Észtországra is kiterjed.
KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

13
Az ünnepi megemlékezésen az összegyűltek felelevenítették az alapítástól eltelt öt évtized kitartó munkájának eredményeit. Molnár Veress Pál lelkész hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy a világ mely táján él valaki, a nemzeti összetartozás érzésével mindenki otthon érezheti magát ott, ahol anyanyelvén, szabadon, a saját maga által felépített "Házban" gyakorolhatja hitét, szülőföldje szokásait és kultúráját. A megemlékezés vasárnap istentisztelettel zárult. vissza
Készítette: Boér Krisztina

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

14
a Figyelőben előforduló rövidítések: - Nsz = - MN = - MH = - Nszv = - EH = - MaNcs = - ÉS = - VH = - Vg = - Ng = - MR = - NYEST= - ÚMSZ = - ÚMKÚ = - KISZo = - SZFÚ = SZÚonline= - SZMH = - UH = - ROH = Népszabadság Magyar Nemzet Magyar Hírlap Népszava Esti Hírlap Magyar Narancs Élet és Irodalom Vasárnapi Hírek Világgazdaság Napi Gazdaság Magyar Rádió Nyelv és Tudomány Új Magyar Szó Új Magyar Képes Újság (Eszék) Kárpáti Igaz Szó Szatmári Friss Újság Szabad Újság Online Szatmári Magyar Hírlap Udvarhelyi Híradó Romániai Online Hírhatár

Románia

Szlovákia Szerbia Horvátország Szlovénia Ukrajna Ausztria

A Figyelőben szemlézett külhoni sajtó Bihari Napló, Brassói Lapok, Erdon.ro, Erdély.ma, Hargita Népe, Háromszék, Krónika, Új Magyar Szó, Nyugati Jelen, Szabadság, Transindex, Reggeli Újság, Manna.ro, Erdélyi Napló, Erdélyi Riport, Központ.ro, Szatmári Friss Újság, Szatmári Magyar Hírlap, Romániai Online Hírhatár Új Szó, Felvidék.ma, Szabad Újság, Szabad Újság Online, Bumm.sk, Paraméter.sk, Komáromi Lapok, Hírek.sk Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Vajdaság.ma Új Magyar Képes Újság, Magyar Egyesületek Szövetsége Népújság (Lendva), Muravidéki Magyar Rádió Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, KárpátInfo, Beregi Hírlap, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség - Hírek, Kárpátalja.ma Bécsi Napló

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

Civitas Europica Centralis (CEC) • H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10.. •  +3630 904 6164, http://www.ceucent.net/ admin@cecid.net

2012-10-08.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful