Poluarea aerului

Iancus Silvia Clasa a XI-a D

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia naturală a ecosistemelor. Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi erupţiile vulcanice, cea mai mare parte a substanţelor poluante provine din activităţile umane.

1.Naturale
 Eruptii vulcanice
 Furtunile de praf  Erodarea solului  Pulberile de meteoriti

2. Artificiale
 Procesele de combustie  Deseurile menajere si industriale

 Procesele industriale
 Defrisarile

Efectul de sera
Gazele deja existente in atmosfera trebuie sa retina caldura produsa de razele soarelui reflectate pe suprafata Pamantului. Fara aceasta Pamantul ar fi atat de rece incat ar ingheta oceanele iar oamenii ,animalele si plantele ar muri. Insa atunci cand din cauza poluarii creste proportia gazelor numite gaze de sera ,este retinuta prea multa caldura si intregul Pamant devine mai cald. De asemenea, frecventa cazurilor de cancer de piele a crescut datorita stratului de ozon deteriorat, care nu mai retine radiatiile ultraviolete nocive

Gauri in stratul de ozon

Producţia excesivă a compuşilor care conţin clor a epuizat stratul de ozon. Efectul respectiv a fost semnalat pentru prima oara in anul 1985 de catre oamenii de stiinta care lucrau in Antarctica ,in momentul in care au observat formarea unei gauri in stratul de ozon. Din nefericire, cativa ani mai tarziu s-au descoperit alte gauri in mai multe locuri de pe glob.

Ploi acide
Majoritatea poluanţilor sunt eventual "spălaţi" de către ploaie, zăpadă sau ceaţă dar după ce au parcurs distanţe mari, uneori chiar continente. În timp ce poluanţii se adună în atmosferă, oxizii de sulf şi de azot sunt transformaţi în acizi care se combină cu ploaia. Aceasta ploaie acidă cade peste lacuri şi păduri unde poate duce la moartea peştilor sau plantelor şi poate să afecteze întregi ecosisteme.

Sa nu ajungem de rasul Universului. Fa Pamantul mandru!