You are on page 1of 76

Molnr Ferenc

Jtk a kastlyban
anekdta hrom felvonsban
SZEMLYEK. TURAI GL DM ANNIE ALMDY TITKR LAKJ Trtnik egy kastlyban, az olasz tengerparton.

ELS FELVONS.
Dszes vendgszoba egy nagyon szp tengerparti kastlyban. Balrl s jobbrl ajt. A sznpad kzepn garnitura: kanap, asztal, kt karosszk. Htul nagy ablak. Csillagos jszaka. A sznpadon sttsg van. Mikor a fggny felgrdl, a baloldali bejratajt fell hangos frfibeszlgets hallatszik. Nylik a bejratajt s hrom szmokingos r lp be a szobba. Az egyik rgtn felcsavarja a villanyt. Nmn mennek a kzpre, ott az asztal kr llnak. Mind a hrom rgyujt. Aztn egyszerre lnek le. Gl a baloldali, Turai a jobboldali karosszkbe. dm kzptt, a kanapra. Igen nagy, majdnem knos sznet. Fstfelhk. Knyelmes terpeszkeds. Csend. Aztn: GL. Min gondolkozol olyan nagyon mlyen? TURAI. Azon gondolkozom, hogy tulajdonkppen milyen nehz egy szndarabot elkezdeni. Mindjrt a darab legelejn, mikor elkezddik, bemutatni a fszereplket. DM. Az nehz is lehet. TURAI. De mg milyen nehz. Elkezddik az elads. A nztr elcsendesedik. Sznszek lpnek be a sznpadra s kezddik a knlds. Eltart egy rkkvalsgig, nha plne egy egsz negyedrig, amg a publikum megtudja, hogy melyik kicsoda s mit akar. GL. rdekes a te agyveld. Egy pillanatra sem tudod elfelejteni a mestersgedet. TURAI. Azt nem is lehet. GL. Nem mlik el egy flra, hogy ne beszlnl sznhzrl, sznszekrl, darabokrl. Ms is van a vilgon. TURAI. Nincs ms. Drmar vagyok s ez nagy tok. Mr Alphonse Daudet megrta az emlkirataiban, hogy mikor az apja meghalt, arra gondolt, micsoda hatsos jelenet volna ez a sznpadon. GL. J, azrt ennyire mgsem lehet az ember rabszolgja a mestersgnek. TURAI. Aki nem lehet ura, az rabszolgja. Kzpt nincs. Hidd el az nem trfa: egy darabot jl elkezdeni! Ez egyike a legnehezebb sznpadtechnikai problmknak. Gyorsan mutatni be a figurkat. Vegyk pldul itt ezt a kpet: mi hrman. Hrom szmokingos r. Ha nem ennek a nagyri kastlynak ebbe a szobjba lpnnk be, hanem egy sznpadra, pp mikor egy darab kezddik. Egy csom rdektelen dolgot kellene sszevissza beszlnnk, amg kiderlne, hogy kik vagyunk. Ht nem volna sokkal egyszerbb a dolgot gy kezdeni, hogy elllunk s bemutatkozunk? Felll. J estt. Mi hrman itt ebben a kastlyban vendgek vagyunk, most az

ebdlbl jvnk, kitnen vacsorztunk, megittunk kt veg pezsgt. Az n nevem Turai Sndor, sznmr vagyok, harminc ve rok darabokat, ebbl lek. Pont. Most te. GL felll. Nevem Gl, szintn sznmr vagyok, ugyancsak darabokat rok mg pedig kivtel nlkl mindig ennek az itt jelenlev rnak a trsasgban. Mi ketten hres darabr-firma vagyunk. Minden j bohzat s operettszveg sznlapjn ez ll: rta Gl s Turai. Termszetesen szintn ebbl lek. GL s TURAI egyszerre. Ez a fiatal r pedig... DM felll. Ez a fiatal r pedig, engedelmkkel, dm Albert, huszontves, zeneszerz. n rtam a zent ennek a kedves kt rnak a legjabb operettjhez. Ez az els sznpadi munkm. Ez a kt ltes angyal fedezett fel engem s most az segtsgkkel szeretnk hres lenni. k hivattak meg ide ebbe a kastlyba is. A frakkomat s a szmokingomat k csinltattk. Tudniillik egyelre mg szegny s ismeretlen vagyok. Egybknt: korn rvasgra jutottam s a nagymamm nevelt fel. A nagymamm mr meghalt. Most egyedl vagyok a vilgban. Se nevem, se pnzem. TURAI. De fiatal vagy. GL. s tehetsges. DM. s szerelmes vagyok a primadonnba. TURAI. Ezt mr nem kellett volna mondanod, ezt mr a publikum magtl is kitallta volna. Mind a hrman lelnek. TURAI. Ht nem ez volna a legegyszerbb, gy kezdeni egy darabot? GL. Hiszen ha ezt lehetne, knny volna darabot rni. TURAI. Nem olyan nehz az, hidd el. Nzd krlek: az egsz dolog... GL. J, j, j, csak ne kezdj megint sznhzrl beszlni. Torkig vagyok vele. Majd holnap beszlnk, ha parancsolod. TURAI. Igazad van. Vgre egy pr boldog, gondtalan ra. Ez a szp aututazs! Olaszorszg! s Isten veled rasztal, rgp, Isten veletek rosszillat kulisszk, hamis sznszek s igazi direktorok! Egsz vben rlk ennek a pr htnek, amelyet itt szoktam tlteni. Remek hely, nagyszer hzigazda, igazi bart s igazi r, aki szabadjra engedi a vendgeit! Aztn szeretem ezt a finom, gazdag vilgot itt, amely annyira nlklzhetetlen mg a legrosszabb operettszvegben is. s ne felejtsk el a legnagyobbat, - uraim - kszen van a munka! Kszen van az j operett!

s nyr van, s szp az jszaka, s elttnk a kk tenger s remek volt a vacsora... rjra nz... s mg nincs is nagyon ks. Kt ra tz perc. Egy szp nap. rdemes megjegyezni. GL. Pntek. TURAI. gy van. GL. Br ne volna gy. TURAI. Pff! Kezddik az nknzs a babonval. GL. Krlek, nem szabad pnteken rkezni. DM boldogan brndozik a kanapn. Ugyan uraim... mindegy az... pntek, szombat, vasrnap, tavasz, nyr, sz, tl. Minden szp! Lecsukja a szemt. TURAI. Nekem a kedd a rossz napom. Glhoz. Pldul te kedden szlettl. GL. Ht krlek. Eddig mr a kvetkez pechjeink voltak a pntek miatt. Dlben San Martinnl zuhog es s gumidefekt, emiatt: egy ra kss. Dlutn Fiernl kutyagzols, meglls, npgyls, veszekeds s fizets. Emiatt: iderkezs este nyolc helyett tzkor. Pntek. Ki nincs itthon? A nagyszer hzigazda s az egsz trsasg, kztk az, aki miatt tulajdonkppen idejttnk. Kirndulson vannak. Pntek. Hol a primadonna, az ifj s tehetsges, a legszebb, a legdesebb, ennek a kastlynak legfontosabb vendge? Velk van a kirndulson. Visszajn estre? Nem. Mikor jn vissza? Nem tudja senki. Pntek. TURAI. Majd csak hazajn. GL. Ha most jn, mr szombaton jn. DM brndozva. Ah! Holnapig vrni... hogy lthassam... Egy egsz hossz jszaka... GL. Pntek. TURAI. Ht j. Most jvk n. Pntek: ragyog ebd San Martinban, fellmulhatatlan espresso-kv. Igaz: mialatt ebdeltnk, zpor. De a kvnl vratlanul napsts, teht pormentes orszgt s illatos leveg. Kutyagzols, npgyls, igaz. De kt szerencse: kutya letben maradt s minket nem vertek meg. Megrkezs a kastlyba ksn, igaz, de megint szerencse: senki sincs itthon, a fradt utasoknak nem kell knos trsalgst folytatniok s mgis felsges paprikscsirkt kapnak, messze a haztl, az olasz tenger partjn. s a fszerencse, a legnagyobb: ez a szoba itt, ez a szoba itt az angyal mellett, evvel az tjrajtval... dmhoz, ersen hangslyozva... evvel az tjrajtval... pp ez a szoba res s hla rgi bartsgomnak a fkomornyikkal, szmunkra kijelltetik. Ez csak szerencse.

GL dm fel. Az szerencsje. TURAI. Az szerencsje a mi szerencsnk is. Ha k ketten boldogok, neki szebb meldik jutnak eszbe s az angyal szebben nekli. A siker pedig kzs. Mindeniknk. Nincs itthon? Annl szebb lesz a meglepets: az angyal az j folyamn mit sem sejtve hazarkezik a kirndulsrl, bemegy a szobcskjba, lenyugszik az gyacskjba... GL. Mrt kicsinytesz, te bjos? Szp nagy szobja van s risi gya. n ismerem ezt a helyet. TURAI. Mindegy. A f, hogy hazajn, nem is sejti, hogy mi itt vagyunk s elhoztuk neki a ksz operettet, - uraim! - a ksz operettet, s hajlandk vagyunk neki ebbl az operettbl elnekelni azt a mg nem vilghr, de biztosan vilgot hdt nagy valcert, a fvalcert, az gbeszrnyal valcert, amelyet ez az rtatlan gyermek, szerelmes fiatal szvnek minden lelkesedsvel... GL kzbevg. Elg! Mg elbizakodik. rjra nz. Mindjrt flhrom. Uraim! Van egy indtvnyom. Fekdjnk le. Holtfradt vagyok. nekeljnk holnap. Ha eddig nem jtt, reggelig marad. n ismerem ezt a hzat. Reggel tkor keltnk fel, ngyszz kilomter zg a fejemben. Az rtatlan ifj mr alszik is. DM fllmbl felriad. Nem alszom. Minden szt hallok. GL. Ht mit mondtam? DM. Reggel tkor, ngyszz kilomter, valamit a fejeddel... GL. Na ltod. TURAI. n se bnom, ha a meglepetst reggelre halasztjuk. Majd a valcerrel bresztjk fel. DM. Csak addig meg ne tudja, hogy megjttnk. TURAI. Te csak mindig bzzl bennem. Szigoran meghagytam lent az reg portsnak, hogy holnap reggelig a vilgon senkinek ne mondja meg, hogy megrkeztnk. dmhoz. A ports itt majdnem olyan nagy r, mint a hzigazda. DM felll. Akkor n megyek frdni. TURAI. Nagyon szp logikus sszefggs. Mi kze a portsnak a frdshez? DM. Gyllm a logikt. GL. Most akarsz frdni?
5

DM. Igen. GL. A tengerben? DM. Nem, kdban. gy lmosan, fradtan, remnyteljesen, boldogan lni a langyos vzben, lehunyt szemmel... nagyszer! Megyek is. TURAI. Erigy fiam. Csak ami jl esik. A mvszt, mikor alkot, polni kell Glhoz. Ismerted a nagymamjt? GL Nem. TURAI. Ilyen kicsi volt. Mutatja. A legkisebb regasszony, akit valaha letemben lttam. az oka, hogy ez a fi ilyen gymoltalan gyerek maradt. Sohasem felejtem el, mikor elszr hozta fel hozzm, hogy bemutassa. Valsggal rmkiltott! Ez a gyerek egy genie, azonnal hallgassa meg a szerzemnyeit! DM. Hogy reszkettem n akkor! TURAI. Ht mg n! Bizony, bizony. Elgondolkozva: Az anyja... szp csendes asszony volt. DM meghatottan. n nem is igen emlkszem r. TURAI. Oh, n szinte magam eltt ltom! - Bizony, az ilyen fiatal mvsznek nha nagyon sokat kell kzdenie, amg berkezik. De veled ez nem fog megtrtnni. Terd kt okos ember vigyz. Naht eredj fiam, frdj, aludj, szeress, rlj a menyasszonyodnak, rlj ennek a szp letnek itt! GL. Te neveled lmodozv. Meg kell neki ismerni az let kesersgeit is. TURAI. Ez neked srgs? GL. Nekem nem. TURAI. Ht neki mg kevsbb. Menj fiam, pihend ki magad, holnap aztn lgy friss s jkedv. DM krlnz. Szval ez itt az n szobm? TURAI. Hogyne, angyalkm. Jelentsen. s e mgtt a fal mgtt lakik , a boldog menyasszony. Tulajdonkppen klasszikus helyzet. Ugyanaz, mint Pyramus s Thisbe helyzete a Szentivnji lomban. Szerelmesek egymsba... s egy fal vlasztja el ket. Hogy mondja Pyramusz? Te fal, oh fal, drga kedves vlasz, Mely az telekjk, s a mink kzt llasz.
6

GL. J, j. Megint sznhz, megint sznhz! DM. s ti ketten? GL. Nyugodt lehetsz. Mi az ellenkez oldalon lakunk. A mi szobnk arrafel van. Mutatja. DM. Egy szobban laktok ketten? TURAI. Mindig. Igazi trsszerzk egy pillanatra se hagyjk el egymst. Egyetlen kis tletnek se szabad elveszni. Azonkvl, n lmomban beszlni szoktam. lltlag olyankor mondom a legjobb vicceket. meg bren alszik s mindig mindent feljegyez. DM a bejratajtnl. Atyim! Egy kijelentst hajtok tenni. Szeretlek benneteket, az let szp s n boldog vagyok! Meghajtja magt s kimegy. TURAI sznet utn. Erre a hatrozott kijelentsre hajland vagyok meginni egy pohr j konyakot. GL. Kettt. TURAI csenget. rl a lelkem, hogy ezt a gyereket ilyen boldognak ltom. Nekem sohasem volt gyerekem s gy tven v krl az ember gy tele van atyai szeretettel, hogy szinte kell hozz valami gyerek. Erre, szegnykre bizony rfr az apai gondoskods. Ismt csenget. Remlem, a szemlyzet mg nem ment aludni. Elgondolkozva. Bizony... az anyja kedves, szp, csendes asszony volt. Kinz az ablakon. A hotel eltt a parton mg tncolnak. Reflektorokkal vilgtjk a tncol prokat... J sznpadi kp volna ez egy operettben, a finlban... tudod, ezzel a szp kk csillagos ggel a httrben... a tenger, csupa kis sznes fnypontokkal... gynyr dszlet! Eljn az ablaktl. Azt kell hinnem, igaza van a finak: az let szp! Lel. Boldog. GL. Te. Nem akartam az elbb mondani. De tulajdonkppen mg ez is a pntekhez tartozik. TURAI. Mi az? GL. Nem kellemes. Van egy hrem szmodra. Nem kellemes. TURAI. Klns llat vagy te. Amint az ember t percig jl rzi magt, mindjrt van valamid. GL Vrj, mindjrt lesz neked is valamid. TURAI. Na gyere regem. Rontsd el a kedvemet. Mi van?

GL. Lttam egy nevet lent a portsnl. Megnztem a nagy vendgknyvet, hogy ki mindenki van itt. Cseppet sem kellemes. TURAI. Mit ijesztgetsz? Ki az? GL. Almdy. TURAI. A sznsz? GL. Igen. TURAI. Itt a kastlyban? GL. Igen. TURAI. Ez tnyleg kellemetlen. GL. Na ltod. TURAI. Most rlsz? GL. Dehogy rlk. n pesszimista vagyok, de fjdalom, tisztessges ember. Ez azt jelenti, hogy sohasem rlk, ha igazam van. Tny az, hogy Almdy r itt van. TURAI. De ht hogy kerl ez ide? Mr van vagy tz ve, hogy nem szoktk meghvni. gy tudom, a felesgvel meg a gyerekeivel nyaral a Balatonnl. Sajt villjban. GL. Ht most megint meghivatta magt. Bizonyra volt r oka. TURAI. Tudja ezt a fi? GL. A fi semmit se tud. Sejtelme sincs arrl, mg most sem, hogy mit jelent Almdy r a menyaszszonya letben. TURAI. Ugyan erigy. Olyan sokat nem jelent... Istenem... Ht leckket adott neki, tantotta a szniiskolban... llekzetvtelre tantotta, meg mint mondani szoktk: elre hozta a hangjt... Ugyan krlek! A hres hsszerelmes s a kis szninvendk! Megszokott histria. Magtl rtetdik. Eltart pr hnapig. Ugyan! Ennek mr rg vge. s Annie sokkal okosabb. s menyasszony. Van neked arrl fogalmad, milyen szenvedlyesen tud egy sznszn menyasszony lenni, ha valaki tnyleg el akarja venni? n ugyan nem vagyok elragadtatva ettl a gondolattl, de engem csak az rdekel, hogy a fi boldog-e vagy nem. Ugyan krlek! Majd bolond lesz avval a

komdissal... mg ha itt is van... ugyan erigy! Egy ngygyerekes csaldapval. Annl mr igazn tbb esze van. GL. n nem mondtam semmit. n csak azt mondtam, hogy lttam a nevt egy knyvben a portsnl, teht itt lakik. Kellemes ez? Nem. Ez kellemetlen. Ezt mondtam. De most mondok mg valamit: telegraflni kellett volna, hogy jvnk. TURAI. Ezt mr mondtad reggel. J. Megint igazad volt. GL. Megint nem rlk. Krlek szpen, nt sohase szabad meglepni. Mindig telegraflni kell j elre. Ahnyszor n mg az letben ilyen kedves meglepetst csinltam egy hlgynek, vgl mindig n lepdtem meg. Kopogtats. Szabad! Lakj belp. TURAI. Mi az? Ja vagy gy. Konyakot krnk. LAKJ. Szabad krdeznem, melyik a kedvenc mrkja a nagysgos doktor rnak? TURAI Glhoz. Krlek, menj be egy kicsit a fihoz, tartsd benn egy pr percig... n szeretnk itt ezzel... fejvel a lakj fel int... pr szt szeretnk vele beszlni. Gl kimegy. TURAI a lakjhoz. Hogy hvjk? LAKJ. Engem? TURAI. Igen. Magt. LAKJ. Dvornicsek Jnos. TURAI. Hny ves? LAKJ. tvenkett. TURAI. Hol szletett? LAKJ. Podmokli, Csehorszg. TURAI. Ns, ntlen? LAKJ. Ns vagyok. Kt gyermekem van.

TURAI. Maga tavaly mg nem volt itt. LAKJ. Nem, krem. TURAI. Az idn jtt? LAKJ. Most nyron. TURAI. Ksznm. LAKJ nagyon szernyen, kis sznet utn. Bocsnatot krek, nagysgos uram. Mirt tetszett felvenni az adatokat? TURAI. Ne fljen, nem vagyok detektv. Majd megmondom a vgn. Teht Dvornicsek Jnos: feleljen a krdseimre. Ebben a szomszd szobban lakik Balogh Annie nagysga? LAKJ. Igenis. TURAI. Mg nincs itthon? LAKJ. Nem lttam hazajnni. TURAI. Elmenni ltta? LAKJ. Dlutn mentek el hat rakor. TURAI. Mentek? Kik mentek? LAKJ. Az egsz trsasg. A kegyelmes grf rral egytt. Kirndulsra mentek, azt hiszem San Pietrba. TURAI. Messze van az? LAKJ. Msfl ra motoroson. A nagy motoros hajn mentek, huszonhat szemly. Hideg vacsora van a hajn. Csuds bff. TURAI. s mikor jnnek vissza? LAKJ. Rengeteg ital van a hajn.

10

TURAI. Nem azt krdeztem. Azt krdeztem, mikor jnnek vissza. LAKJ. Ht arra feleltem, nagysgos uram. Rengeteg ital: tven veg pezsg, tizennyolc veg konyak, klnbz likrk s hatvan veg sr. Reggel jnnek haza. TURAI. Mirt? LAKJ. Mert ezt elbb mind megisszk. TURAI. Ja gy. s ki mindenki van abban a trsasgban? LAKJ. A zme, nagysgos uram, hogy gy mondjam, a zme egy amerikai csald. A kegyelmes grf rnak tvoli rokonai. Azok kvetelik a kirndulst minden nnepnapon. TURAI. Ma milyen nnep van? LAKJ. n nem tudom, nagysgos uram. Nekik minden hten ktszer nnepjk van. Nem ismerem ezt a vallst. Elmennek jjel lumpolni a tengerre. A mvszn nagysgt imdjk. nekel nekik a hajn. Cignnyal. TURAI. Cigny is van? LAKJ. Ngy szl. Klnben itt jtszanak a hotelben, a Corona dItalia-ban. De nem jk. A cigny nem r semmit a vizen. A cignynak talaj kell. TURAI. Talaj. Igen. Hogyne. Na gyernk tovbb. Almdy urat ismeri? LAKJ. Almdy? TURAI. Sznmvsz. A Nemzeti Sznhztl. LAKJ felkiltva. Hogyne krem! Hogyne! Almdy mvsz urat ne ismernm? Itt van nlunk hrom nap ta. TURAI. Itt a kastlyban? LAKJ. Igen, a rgi traktusban. A kertre nylik az ablaka. TURAI. Ezen az emeleten? LAKJ. Igenis, nagysgos uram.
11

TURAI akit ez bosszant. s... is a trsasggal van? LAKJ. Hogyne krem. Egytt mentek nagysgval. TURAI. Hogyhogy: egytt mentek? LAKJ. Ht... ksrte a hajra. Egytt szoktak. TURAI. Mit szoktak egytt? LAKJ. Ht... csak gy, mint kollgk. Almdy r szaval a hajn. TURAI. Honnan tudja? LAKJ. Kedden n voltam velk. TURAI. Kedden. Persze kedden. LAKJ. Igenis. Kedden. TURAI. Tudom, tudom. Ht... ksznm. Sznet. LAKJ. Vge? TURAI. Vge. LAKJ. Csak mert azt tetszett mondani, hogy a vgn meg tetszik mondani... TURAI. Hogy mirt vettem fel az adatait. LAKJ. Igen. TURAI. Tanuljon tlem, gyermekem. Fogadja ezt hlm jell, mint blcs tancsot: aki bemutatkozik, az a vallatsnl kevesebbet hazudik. Felelssget rez. Ez a blcsessg egy detektvdrmbl van, rtk Gl s Turai. LAKJ. Ksznm szpen. TURAI. Szvesen.
12

Sznet. LAKJ. s most milyet tetszik parancsolni? TURAI szrakozottan. Hogyhogy, hogy milyet tetszem? LAKJ. Konyakot. TURAI. Ja igen. Pardon. Hiszen konyak miatt csengettem be. Ht mifle van kznl? LAKJ. Nagysgos uram: minden, ami j s francia. Hennesy, Dubouch, Rivire-Gardrat... TURAI. Ht akkor legjobb lesz, ha egy pohr... Kis sznet. Kint egy ajt csapdik. LAKJ felfigyel. Pardon, nagysgos uram! Felemeli az ujjt. LAKJ. Pardon! Azt hiszem... Tessk csak csendben maradni! Azt hiszem, most jn haza nagysga. Figyelnek. A szomszd szobbl hallani, amint Annie cseng hangon, btran, hangosan nekel egy operettrit. LAKJ. Igen, az. Hallgatjk az neket. TURAI. Nagyszer! az! Boldogan, jkedven. Ht krem, akkor nem kell a konyak, hanem kertsen el valahonnan jghideg pezsgt s egyszersmindenkorra vegye tudomsul: hzi mrkm s kedvenc italom Mumm, Cordon Rouge. Mozogjon fiam, gyernk, gyernk! LAKJ. Ide hozzam? TURAI. Persze hogy ide. Lakj elsiet, az nek tovbb szl. TURAI kiss figyel. rdekes. A mi menyasszonyunk s mgis Klmn Imrtl nekel. Fejcsvlva megy a bejratajt fel, kinyitja s kiszl. Urak! Fik! Megllj! Ne menj be a frdbe! Hazajtt az angyal! Pszt! ltzz fel rgtn! Te is! Kimegy, nem ltni, csak hallani: Ht mondom, hogy megjtt! Hamar, hamar! Pezsgt mr hozattam! Vrj fiacskm, majd segtek! Az ajt becsukdik. A sznpad res. A szomszd szobbl mg hallatszik egyideig az nek, aztn elhallgat. Azutn tisztn, hangosan, rtheten a kvetkezk hallatszanak a falon keresztl a szomszd szobbl. ALMDY HANGJA. Mondd krlek, truccbl nekelsz? Pukkasztani akarsz?

13

ANNIE HANGJA. Azrt nekelek, mert nekelni akarok. Ha te pukkadni akarsz, azt ettl fggetlenl megteheted. ALMDY. Knozol? Knozol? Knozol? ANNIE. Egyltaln micsoda szemtelensg, hogy csak gy egyszeren bejssz a szobmba jjel? ALMDY. Veled jttem be. ANNIE. n nem hvtalak. ALMDY. Tegnap te voltl nlam. ANNIE. Mert megint ngyilkossggal fenyegettl s azzal, hogy kiirtod az egsz csaldodat. Vedd tudomsul, hogy nekem ebbl a komdibl elg volt. Az n letem ms irnyt vett. n menyasszony vagyok s tisztessges felesg akarok lenni. A legnagyobb szemtelensg, hogy engem itt ebben a trsasgban kompromittlsz. ALMDY. n kompromittllak? n? Tged? n? Tged? ANNIE. Ma is a kirndulson. Ehhez semmi jogod nincs! ALMDY. Nekem nincs jogom? Nekem, ki neveltelek? Nekem, akivel annyi lngol rt ltl t, annyi szerelmes, des, felejthetetlen... ANNIE. Nem igaz! Nem felejthetetlen! Felejthet! Majd megltod, milyen felejthet! Menj innen! Ne nylj hozzm! Nem mgysz! Nzd, lgy okos s utazz el. Ne tegyl idegess. A vlegnyem minden nap jhet. ALMDY ordtva. Meglm! ANNIE. Nem ld meg. Almdy hangosan zokog, kis sznet. Naht, ezt aztn hagyd, krlek. Ezt nem brom nzni, ha srsz. Ne srj, krlek, ez rmes! Egy felntt frfi! Egy csaldapa, akinek ngy gyereke van! ALMDY zokogva. De mikor olyan borzasztan szeretlek! ANNIE. Te olyan feltnen szenvedsz, Almdy! Ezt nem brom ki! Kis sznet. Mi az? Leveted a kabtodat? ALMDY. Nagyon meleg van.

14

ANNIE. Rgtn vedd fel a kabtodat! Nzd csak! Sznet. gy! s most erigy szpen a szobdba, hagyj aludni. Holnap nekelnem kell a nagy hangversenyen. Menj szpen. Trelmetlenl. Nzd, menj mr, ne lgy tolakod! ALMDY. J, fiam. Csak megvrom, amg lefekszel. Van itt valami plinka? ANNIE. Ott van az elszobban. Vidd el az egsz veget. De aztn menj rgtn! Kis sznet. Felkiltva. Ott, ott, abban a kis szekrnyben! De most maradj ott kint egy kicsit, ne nzz ide, amg felveszem a pyjammat! Fordulj el! Csend. A hrom szmokingos r lbjjhegyen bejn. TURAI figyel. Csend van. Lefekdt! DM suttogva. Taln mr alszik. TURAI. Ki van zrva. Ide gyertek. gy, ide, a falhoz! A fal fel mennek, amelyen tjrajt van. Ott sorakoznak, arccal a kznsgnek. TURAI halkan. Vigyzz! Mindenekeltt hromszor kiltjuk: Annie, Annie, Annie! Majd n diriglok. A fal fel fordulnak. Turai magasra emeli a karjt mint valami karmester, mikor diriglni kezd. Ebben a pillanatban a szomszdbl a kvetkez hallatszik: ANNIE kiltva. Nem, nem! Nagy megrknyds. Villmgyorsan elre fordulnak. ANNIE. Mit akarsz? jra kezded? Nagy rmlet, ijedt mozdulat. ALMDY szenvedlyesen kiltva. jra kezdem! Igenis jra kezdem! Szeretlek, imdlak, megrlk rted! Mind a hrman rmlten szaladnak el a falrl. Hirtelen megllnak s figyelnek. ALMDY kiltva. gy szeretlek, mint egy felhkarcol a felht, amely felette lebeg, de az els szllel elrpl! Nem brok nlkled lni! Egy htig se! Egy napig se! Egy rt se! A hrom r egyszerre l le. ANNIE. Csal vagy! Ezek frzisok!

15

ALMDY. Nem! nem! Megrlk rted! De te kihasznltl s kifacsartl mint egy citromot s most el akarsz dobni! ANNIE. Ki akar eldobni, te bolond? Ne rjngj! Az elbb mr okos voltl. Gyere ide, megcskolom ezt a szp, klasszikus fejedet. Csk. ALMDY. Ez nem csk, ez borraval! Sznet. DM a kezbe temeti arct. GL. Itt nem lehet semmit se csinlni. Ez vilgos, mint a nap. Ez egy fejlvs. DM suttogva. Ezek a szavak! Ez a hang! Fjdalmas gnnyal ismtli. Megcskolom azt a szp, klasszikus fejedet. Odat. ALMDY. Borraval! ANNIE. Ne ordts! ALMDY. De ordtok! Kifacsart citrom vagyok! Citrom vagyok! Zokogva. Tudja meg az egsz vilg, hogy citrom vagyok! Turai s Gl a fejkhz kapkodnak. DM. Istenem! Az asztalra borul. Odat. ALMDY. Oh sok szerelmes jszaknk fellngol emlke! Csend. DM maga el meredve. Ez Almdy. GL flnken. Nem biztos. TURAI. Szamr vagy. Egy egsz orszg ismeri ezt a baritont. Zensznek akarsz hangot letagadni? Itt nem segt semmi. Ez katasztrfa. GL. Pntek.

16

Odat. ANNIE. Az emlkek megmaradnak. - Erigy innen. Sznet. Turai dmhoz megy. Odat. ALMDY. Oh ha ezt ltom! Nagyon rzkien. Oh! Ezek a formk! Ez az isteni rzsaszn br! Ht van mg ilyen a vilgon? Oh, ezt simogatni! ANNIE. Nem mgy innen? ALMDY. Oh! mily gmbly! Sma! Brsonyos! Illatos! ANNIE. Ne, ne harapj! ALMDY. De mikor olyan kvnatos! Csend. GL halkan. Telegraflni kellett volna. TURAI dm fejt simogatva. Menj innen, des fiam. Menj t a mi szobnkba. DM. s ezt a nt, ezt a nt gy tiszteltem, mint egy Madonnt! Meg tudnm gyilkolni azt a frfit, aki most a karjaiban tartja... simogatja! Odat. ALMDY. J, j, tudom, hogy semmit nem jelentek szmodra. ANNIE. Hogy mondhatsz ilyet? Ne keseredj gy el. Eskszm neked mindenre, ami nekem szent, hogy az n letemben frfi soha nem jelentett annyit, mint te. Ezt n nem fogom se elfelejteni, se letagadni. Mert frfi vagy, tettl talpig. Ki tudja, ha n nem! Csend. GL. risi szerencse. pp res volt ez a szoba. risi szerencse. Nagy protekcival megkaptuk. risi szerencse. Pyramus s Thisbe. Oh fal, oh fal, te drga, kedves vlasz. - Most itt van. TURAI. Elg volt ebbl a krogsbl. Most krlek, azonnal... Odat. ALMDY nagyot ordtva. Te, n gy szenvedek, mint egy beteg l!

17

ANNIE. Csak ezt ne mondd, mert megszakad a szvem! Ne szenvedj! Ne llj ott olyan ktsgbeesetten. Gyere ide, cskolj meg, te szamr. TURAI felsegti dmot. Menj fiam, menj, innen menj ki. DM. sszetrt az letem. GL karonfogja dmot. Gyere des fiam. n mondtam, hogy telegrafljunk. Gyere. Ott fogsz aludni a mi szobnkban. DM keseren. Aludni? TURAI. Vidd ki. Menjetek. Kituszkolja ket. Mindketten kimennek. Turai tovbb hallgatzik. Odat. ALMDY. Bcszul megcskolhatlak? ANNIE. Igen, de menj rgtn. Pillanatnyi sznet. ALMDY. Erre a cskra emlkezzl mg sokig, sokig. ANNIE. A te rgi cskod volt. Forr s des, mint az g puncs. De most menj szpen a szobdba. Rmes, hogy bejttl ide. Mg meglt valaki a folyosn! Meglm magamat, ha a vlegnyem megtud valamit. De mindennek az n buta jsgom az oka, ez a buta szvem. Te engem tnkreteszel! Utazz el, korn reggel, az els vonattal. ALMDY. Mg csak egy estt tlts velem! ANNIE. Nem lehet. Este fellpek a koncerten. ALMDY. Mondd le. ANNIE. Azt nem tehetem meg a grfnak. Utazz el. Minden nap megjhetnek. Az a drga fi, avval a kt vn csirkefogval. Turai mozdulatot tesz. Minden nap vrom a tviratot. Turai megint mozdulatot tesz. Utazz el! Kiltva. Mit akarsz? Meg akarod akadlyozni a hzassgomat? ALMDY. J desem. gy lesz, szvem, ahogy parancsolod. Elmegyek. s dlben elutazom. P desem. Most csak azt engedd meg, hogy utoljra megcskoljalak. Csend.

18

TURAI. Azt a fzfn ftyl rzangyalt ennek a sznni nem akar gazembernek. Odat. ANNIE. De most menj. ALMDY. Jjszakt, des angyalom. ANNIE. Jjszakt, te csacsi. Sznet, majd ajtcsapdst hallani. TURAI. Na vgre. Jjszakt. Lel. Sznet. Gl belp. GL krd mozdulatot tesz. TURAI. Mit akarsz? GL. Mit jelent ez a csend? TURAI. Csak ne vigyorogj, tvedsz. Ez nagyon erklcss csend. A bariton eltvozott. GL. s az angyal? TURAI. Lefekdt aludni. GL. De elbb minket fektetett le. Kt vllra. Alaposan. Rmes volt. Sma, gmbly, illatos! s mg harapni is akart. Almdy r, mint felhkarcol s mint citrom. TURAI. A fi hol van? GL. Lefektettem. Pyramus most sr az gyban, mint egy kis tves gyerek. Oh fal, oh fal, kedves drga fal. Sznet. Citrom! Hallatlan. TURAI. Nem merek a szeme el kerlni. Felelsnek rzem magam ezrt a katasztrfrt. GL. Ilyen pech. Persze, meglepets kellett. Turai r az klti fantzijval. Ht most van meglepets. Sma, gmbly, rzsaszn, brsonyos s illatos! s mg harapni is akart! A felhkarcol. TURAI. Erigy a pokolba.

19

GL. Bocsss meg, akrhonnan nzem ezt a katasztrft, mindennnen te vagy az oka. Mi az rdgnek kellett pp ez a szoba, a hlgy mellett? TURAI. n a legjobbat akartam. GL. Nem szabad a legjobbat akarni. Elg a j is. Most itt az eredmny. Nincs menyasszony, nincs szerelem, nincs valcer, nincs operett, nincs primadonna. De viszont a kutya letben maradt, a kv j volt s a szobt megkaptuk. Na, minket jl kiksztett ez a pntek. TURAI. n csak a fit sajnlom. GL. n a fit s az operettet. Hallatlan. megcskolja az klasszikus fejt. Pont a fejt. - Ki fogja most ezt a szerepet nekelni? TURAI. Ugyan krlek. Engem most a fi rdekel. Mit mond szegny? GL. Sr. TURAI. De kzbe... nem mond szavakat? GL. Mond. Jobb nem hallani. TURAI. Mit mond? GL. Azt mondja: sszetpem. TURAI. A nt? GL. Dehogy. Rosszabb. A kottt. s azt mondja: Meglm! TURAI. Almdyt? GL. Dehogy! A nt. A gmblyt, az illatost. Most mr igazn kvncsi vagyok: ha sszetpi a zent s megli a primadonnt, hogy lesz ebbl premir? TURAI kiss gondolkozik, majd lendlettel mondja. Ht lesz premir. Muszj, hogy legyen. GL. Ezek utn? TURAI. Ezek utn. Lgy nyugodt, lesz premir.

20

GL. Evvel a zenvel? TURAI. Evvel a zenvel, evvel a primadonnval, evvel a szerzvel. Ezt n mondom neked. s minden lesz. Hzassg lesz, siker lesz, boldogsg lesz. GL. Ugyan, te optimista! Az ilyen jslatok helyett jobb tennd, ha megmondand, hogy mit lehet itt csinlni! Egy katasztrfval llunk szemkzt. TURAI. gy van. GL. Na hres r urak! Most kaptunk az lettl feladatot! Na mester! Itt a bonyolult helyzet. Ezt tessk kibogozni, rendbehozni. Na te hres! Most vedd el a tehetsgedet! Most mutasd meg, mit tudsz! TURAI. Meg fogom prblni. Egyelre azonban az a fontos, hogy a szegny fi ne maradjon magra. Mellette kell maradnod. Itt a kis tskja, vidd ezt be neki s hozd ide az enymet. Majd n alszom itt ebben a szobban. GL kiviszi a kis tskt. Turai fel-al jr gondolkozva. Gl visszajn Turai kis tskjval. TURAI. Mit csinl? GL. Fekszik s nz a levegbe. TURAI. Mereven? GL. Mereven. TURAI. Rossz. GL. De mg milyen rossz. Nem is felelt a krdsemre. TURAI. Mit krdeztl tle? GL. Azt krdeztem: hogy vagy? TURAI. Mondd krlek, ilyen baromi krdsre mit feleljen? Ebben a helyzetben. Szegny gyerek. GL. Nos, van valami jelenteni vald?

21

TURAI idegesen. Mi az, a fnkm vagy? Ez a nagyzsi hbort mr kezd idegess tenni. GL. Na, na, na! TURAI. Mit hencegsz? Mert a sznlapon az ll, hogy: Gl s Turai, nem pedig Turai s Gl, mr azt hiszed hogy alattvald vagyok? GL. Krlek. Hdolattal s alzattal krdezem teht, mi a megolds? TURAI. Majd az orrodra ktm. Elg j tletemet rontottad el azzal, hogy trsszerzmm lettl. Ezt majd magam intzem. Trs nlkl. Az asztalhoz lp. Pr felvilgostst krek tled. Adatokra van szksgem. Ceruzt vesz el. GL. Erre j vagyok. TURAI. Csak erre. - Hol van most Almdy felesge s csaldja? Jegyzsre kszen tartja a ceruzt. GL. gy tudom, a Balatonnl. TURAI. A cmk? GL Fred, Corioln villa. Nem felhkarcol. TURAI felrja. Az Annie anyjt hogy hvjk? GL. zvegy Baloghn. TURAI feljegyzi. Hol lakik? GL Erzsbet-krt hetven. TURAI. Gondolod, hogy most Pesten van? GL. Azt nem tudom. - De ht... TURAI. Nos? GL. Most jut csak eszembe. Mirt nem krdezzk ezt mind meg tle? A szomszd szoba fel mutat. Nekem az a nzetem, hogy fel kellene klteni.

22

TURAI. Mirt? GL. Meg kellene neki mondani, hogy mi trtnt. Htha tud tancsot adni. A nk ilyenkor a legmeglepbb megoldsokat tudjk. Kltsk fel. TURAI. Isten ments. A nk csak akkor nagyok, amikor tagadni lehet. Ez itt most nem r semmit. A sajt szavait nem tagadhatja le. Se azt a vad rzki tmadst, amely ellen olyan gyengn vdekezett. Mg szp tle, hogy a harapst megtiltotta. Mit lehet itt letagadnia? GL. Van nekik ms is. Trdrerogys, eljuls srgrcs, nevetgrcs, merevgrcs, egyltaln: grcs. TURAI. Grcs, az j mineknk. regeknek. Negyven ven tl, plne sznhznl, rl az ember, ha ilyen j alkalom nylik a megbocstsra. De ez a fi huszont ves s semmi kze a sznhzhoz. Remnytelen. GL. Vagyis nincs megolds. TURAI. Mindenre van megolds, csak meg kell tallni. GL. Te, ez nagyszer. Ez direkt egy aforizma. TURAI. rd fel, mindenesetre. s most a fdolog: gyengden s nagyon okosan bnni a fival. lj az gya mellett, amg elalszik. GL. Ez nem alszik mma. TURAI. Akkor adj neki altatszert. Holnapig ki kell pihennie magt. Az lelki nyugalma neknk... GL. Sikernk, zletnk. TURAI. Csunya szavak. GL. Tegnap mg milyen szpek voltak... TURAI. Most menj s bzz rm mindent. tveszem a kommandt. Hagyj magamra - mint darabjainkban mondjk. Az j tancsot hoz. Bzzl bennem. s fleg arra alaptsd bizalmadat, hogy amint te nem segtesz nekem, rgtn megtallom a megoldst a legnehezebb helyzetnek is. GL. Fogadd szvbl jv forr ksznetemet.

23

TURAI. Nincs mirt. GL. Jjszakt. TURAI. Jjszakt. Korn reggel legyen szerencsm. Addig ne mozdulj a fi melll. Ez szigor utastsom. Volt szerencsm. Gl fejcsvlva elmegy, Turai gondolkozik. Kopogtats. TURAI. Szabad! LAKJ pezsgvel, poharakkal, belp. A pezsgt hozom, nagysgos uram. TURAI. Micsoda pezsgt? LAKJ. Mumm, Cordon Rouge, ahogy mondani tetszett. TURAI. Ja gy. - Igen. - Na az rgen volt. - Az nagyon rgen volt. Azta nagyot vltozott a vilg. - Na mindegy. Pezsgt vissza mg letemben nem kldtem. Tegye le. LAKJ. Elg lesz ngy pohr? TURAI kommandirozva. Hrom vissza. Egy itt marad. Lakj egy poharat az asztalra tesz. Sznet. Turai bmulja a lakjt. LAKJ szernyen. Ltom a szemn, nagysgos uram, hogy a nevemen gondolkozik. TURAI. gy van. LAKJ. Dvornicsek. TURAI. Persze. - Ht Dvornicsek, elmehet aludni. LAKJ. A reggelit mikor parancsolja? TURAI. Most hny ra? LAKJ. Negyedngy. Mr virrad. TURAI. Ht mondjuk... gy ht ra krl... Klnben majd csengetek.

24

LAKJ. s mit mltztatik parancsolni reggelire? TURAI. Ht... lehet egy kis sonka, tojs, hideg csirke, valami hal, roastbeef... szalmi, nyelv, szardinia, szalonna... sajt, vaj, tej, mz, jam... rozskenyr, konyak... s tea. LAKJ. Citrommal? TURAI felkilt. Nem! Halkan. Nem. - Rummal. LAKJ. Rendben lesz minden. TURAI. Mondja, tulajdonkppen mikor alszik maga? LAKJ. Tlen, nagysgos uram. TURAI. s nyron? LAKJ. Soha. Sznet. TURAI a lakjra nz. Mit akar? LAKJ. Nincs tbb krds nagysgos uram? TURAI. Nincs. LAKJ. Mert n szvesen felelek, nagysgos uram, mindenre, amire csak tetszik. Imdom az ilyen vendget, aki nem a szolgt nzi bennem, hanem az embert. Tessk mg krdezni. Olyan jl esik. TURAI. Ksznm. Mra mr ppen eleget tudok. Szeretnk sokkal kevesebbet tudni. LAKJ. Akkor nyugodalmas jjszakt kvnok, kedves, j nagysgos uram. TURAI. Vrjon csak Dvornicsek. Hol van itt levlpapr? Meg tviratblankettkra is volna szksgem. Toll, tinta? LAKJ. A knyvtrban mindenfle rszer van, nagysgos uram, de ide is hozhatom... TURAI. Nem! De vrjon... ez j eszme. Majd a knyvtrban rom meg a leveleimet. Ott senkise zavar.

25

LAKJ indul. Majd felgyujtom a villanyt, nagysgos uram. TURAI. llj! A pezsgre mutat. Ez itt... velem jhet. LAKJ veszi a vdrt s a poharat. TURAI. Csak menjen elre, des fiam. LAKJ. Nagyon szpen ksznm, kedves, j nagysgos uram. Kimegy. TURAI. az asztalnl mg cigarettra gyujt, aztn rnz Annie szobjnak falra. Aztn gyorsan kimegy. Fggny.

26

MSODIK FELVONS.
Ugyanaz a szoba. Msnap reggel. St a nap. Turai az asztalnl l, eltte paprlapok, melyeket olvasgat s itt-ott javtgat. Az ra hetet t. Turai csenget. Aztn felll s nyujtzik. Kopogtats. TURAI. Szabad. LAKJ belp, risi tlcn hozva a reggelit. Jreggelt kvnok nagysgos uram. TURAI. Jreggelt. LAKJ leteszi a tlct az asztalra. TURAI jsgot vesz fel a tlcrl. Mi ez? LAKJ. Pesti jsg. TURAI. Maga mr olvasta? LAKJ. Igenis, nagysgos uram. TURAI. Elfordulok benne? LAKJ. A nagysgos r nem fordul el benne. TURAI. Akkor nem kell. Visszaadja az jsgot. LAKJ a tlcra mutat. Tea, tej, rum, tojs, sonka, csirke, roastbeef, lazac, szalmi, nyelv, szalonna, szardinia, sajt, vaj, mz, jam, rozskenyr, konyak, mustr, s, paprika s citrom. TURAI dhsen dobja ki az ablakon a citromot. Mit bmul? n utlom ezt a gymlcst. Egybknt rendben van a reggeli. Hogy lehet, hogy semmit nem felejtett el? LAKJ. Mert a nagysgos urat szeretem. A szvemet tettem ebbe a reggelibe. TURAI. Ksznm szpen. A teval foglalatoskodva. Ez jl esik. LAKJ. Nagysgos r nem aludhatott valami sokat.

27

TURAI. Nem. LAKJ. n se. n ilyenkor szoktam ledlni egy kicsit. TURAI a tenl. Szval mgis alszik. LAKJ. Egy-kt rt. Ezrt szeretek nyron tengernl szolglni. Ott mindenki dlben kel fel. Hegyvidken nagyon rossz. TURAI. Ott korn kelnek? LAKJ. t rakor. Meg mg korbban is. Mert mind a hegyek kz msznak nagy botokkal. Ott viszont este kilenckor mindenki alszik. TURAI. Megint tanultam valamit. Sznet. Turai tet iszik. LAKJ. Nagysgos uram, igazn borzaszt, hogy nagysgos uram nem vigyz nagysgos uram egszsgre? TURAI. n? Az egszsgemre? LAKJ. Igen. A knyvtrban, a hamutartban, legalbb tven cigarettavget talltam. TURAI. Ez tveds. Pontosan harmincht volt. LAKJ. Az is sok. TURAI. Maga mennyit szv? LAKJ. Tizentt. TURAI. Sokig fog lni. LAKJ. Ksznm, tanr r. TURAI. Nem vagyok tanr. LAKJ. Csak mert azt tetszett mondani, hogy sokig lek...

28

TURAI. Inkbb csak kvnom, fiam. LAKJ. Ksznm, nagysgos uram. n srni szeretnk, nagysgos uram. TURAI. Mirt? LAKJ. Ebben a mai nz vilgban egy ilyen aranyos ember, mint a nagysgos r. Hogy rdekli minden! Mit tehetnk a nagysgos r rdekben? TURAI. Most, fiam, a legtbb, amit tehet, hogy kimegy s magamra hagy. Azonkvl: brki keresne, alszom s nem szabad engem zavarni. J? LAKJ. Kitn, nagysgos uram. Indul. Turai meglltja. Nmajtk: Turai arcn az ltszik, mintha ezt mondan: vrjon, most knyszerteni fogom magamat, hogy eszembe jusson a neve. - De ez nem sikerl. Turai lemond mozdulatot tesz. A lakj megrti ezt, elmosolyodik s odasgja neki: Dvornicsek! Aztn kimegy. Turai lezrja mgtte az ajtt kulccsal. A telefonhoz megy, flhez emeli a kagylt. TURAI. Ports? Krem kapcsolja ide Balogh Annie nagysga szobjt. Vr. Odat ers telefoncsengs. Sznet. Magban. Alszik! Odat ismt ers csengets. ANNIE odat, dhsen, mint akit felbresztettek. Hall! TURAI. Hall! ANNIE dhsen. Ki beszl? TURAI. Bocsnat, hogy felbresztettem. Itt Turai Sndor beszl. ANNIE sikoltva, boldogan. Sndor, Sndor! TURAI. Kezt cskolom. ANNIE. Honnan beszl? TURAI. Meg fog lepdni, Annie. A szomszd szobbl beszlek. A ngyes szm vendgszobbl. ANNIE. Hogy lehet az?

29

TURAI. Annie drga, mindent meg fogok magyarzni, de most nagyon srgs s fontos dologrl van sz. ANNIE. Szent Isten, csak nincs valami baj? TURAI. De igen. Valami baj van. ANNIE kiltva. Az Istenrt, ne ijesszen meg! Mi trtnt? TURAI leteszi a kagylt, gy felel, telefon nlkl. Nem kell megijedni. Ellenben arra krem... kzben rgyujt... hogy azonnal jjjn ide t hozzm. Azonnal. ANNIE. Most rgtn? TURAI. Most rgtn. Nyissa ki azt az ajtt, amelyik ebbe a szobba nylik. Vegyen magra valami pongyolt. ANNIE. Mit csinljak? TURAI. Vegyen magra valami pongyolt. ANNIE. Gyalzatos ez a telefon. Olyan rosszul hallani. TURAI kzel megy a falhoz. Vegyen magra valamit s jjjn rgtn t! Most hallani? ANNIE. Most jl hallottam. Jvk rgtn. Kis sznet. Aztn kulcs fordul az ajt zrjban. Az ajt nylik, Annie belp reggeli pongyolban. TURAI. J reggelt. Bezrja az ajtt. ANNIE. Az Istenrt, Sndor, n rosszat sejtek. Mi trtnt? Hogy kerl maga ide? Mikor jtt? Mirt zrta be azt az ajtt? TURAI kezet cskol. Foglaljon helyet, Annie. Nincs id felesleges trsalgsra. ANNIE. Mi trtnt, az Istenrt? TURAI. ljn le.

30

ANNIE. Mirt ljek le? TURAI. Mert nem akarom, hogy attl ljn le, amit mondani fogok. Inkbb gy, szvessgbl. Gyengden a fotelba erlteti. Drga Annie! Magnak, dacra, hogy az n fiatal bartomnak a menyasszonya, mg mindig viszonya van Almdyval. ANNIE. Ez szemtelen hazugsg. TURAI. Ez ms. n azt hittem, azt fogja mondani, hogy semmi kzm hozz. ANNIE. Azt nem mondhatom, mert maga a Bertinek a dadja vagy gymja, meg bartja, meg prtfogja, meg tudom is n micsodja. s nekem szerzm s bartom. Csak azt mondhatom, hogy hazugsg s rgalom. TURAI. Akkor j. Mert erre tudok felelni. n mr itt vagyok ebben a szobban tegnap este ta. s ez a fal olyan vkony, mint a papr. ANNIE. Szent Isten! TURAI nyugodtan. Citrom. ANNIE eltakarja az arct. TURAI. Citrom. Sznet. Felhkarcol. Naht, drga Annie. Ltom, maga okos asszony. Beszljnk gy, mint kt frfihez illik. Itt srgsen segteni kell. ANNIE. Ha hallotta, akkor azt is hallotta, hogy n mit mondtam! TURAI. Mindent hallottam. ANNIE. Dlben elutazik. n rkre kidobtam. Mr most, ha maga, amit felttelezek, errl hallgatni fog, akkor... TURAI. Ne siessnk gy, krem. Ha ilyen egyszer volna a dolog, maga sohse tudta volna meg tlem, hogy n hallottam magukat. Itt nagyobb baj van. ANNIE a szkre rogy. Te jsgos Isten! TURAI. Ltom, hogy sejti. ANNIE. Nem is merem kimondani.

31

TURAI. Majd kimondom n. Igen, a fi is hallotta. ANNIE. Ht is itt van? TURAI. Itt. ANNIE. Hol? TURAI. Csendesen. Ott. Ott alszik Gl rnl. s az jjel is itt volt velnk, ebben a szobban, mikor nk odat... ANNIE. n beveszem az egsz veronlt, ami nlam van. TURAI. Az kevs. ANNIE. Tz gramm. TURAI. Nem a veronl kevs. Az n halla kevs a megoldshoz. ANNIE. n semmifle megoldst nem lek tl. Itt csak kt lehetsg van: meghalni vagy teljesen letagadni mindent. TURAI. Nyugodjk meg, des fiam. Izgalommal nem megynk sokra. Ha ezt le lehetne tagadni, nem frasztottam volna nt ide. Mr rg le volna tagadva. ANNIE. Marad a veronl. TURAI. gy van. Marad. A skatulyban. Most csak arra krem, hagyjon engem nyugodtan intzkedni. ANNIE srva. Hisz maga tudja legjobban, mennyire szeretem ezt a fit! Ms n vagyok, mita ismerem! gy becsl, mint egy madonnt! s igaza is van, mert n azta megtisztultam, hiszek a plymban, boldog voltam, szerelmes vagyok... TURAI. s mgis megcsalja. ANNIE ktsgbeesve. Hogy mondhat ilyet? n a jsgom ldozata vagyok. Hisz tudja, hogy ezzel a nyomorult Almdyval taln csak kt hnapig tartott az a dolog... Llekzetvtel, meg hogy a hangom elre jjjn, meg aztn hla s tudom is n micsoda... Mr azt hittem, megszabadultam tle. De gy oda van szegny s rgtn sr. n azt nem brom nzni. Ez a legtolakodbb ember a vilgon. Mit csinljak vele? Eskszm, ezek itt tegnap csak olyan utrezgsek voltak.

32

TURAI. n a maga helyben mr rg nem rezegnk. De mindegy, most mr megtrtnt. Most nzzk, hogy mszunk ki ebbl a bajbl. ANNIE. Sndor! Sndor! Ht lehet? TURAI. Lehet. Nem a maga kedvrt, gyermekem. Mert maga megrdemli, hogy ngyfel vgassk, meggettessk s hamvai a szlnek szrassanak. De ennek az rtatlan j finak a kedvrt. Ha egy ilyen gyereknek megtrik a szve, vge. Igen, igen, kedves Annie! Kedvem volna nt a legkomolyabban felszltani, hogy szveskedjk magt szgyelni. ANNIE. De ht, hogy lehet itt segteni? TURAI a telefonhoz megy. Mindjrt megtudja. Nem lesz rme benne. De minden j orvossg keser. A flhez veszi a kagylt. Hall! Krem, kedves ports r, kapcsolja ide Almdy mvsz r szobjt. ANNIE ijedten. Mit akar tle? TURAI nem felel. Vr. Aztn ismt a telefonba beszl. Mindegy, krem, ha megtiltotta is, tessk csak ersen odacsngetni hozz. letveszly van. ANNIE. Mit akar tle? TURAI a telefonba. Almdy r? - J. J. Igen krem, igenis, megmondta a ports, hogy nem szabad zavarni. - Ht krem, ne vitatkozzunk, itt Turai Sndor beszl. - Igen, igen. Itt vagyok a kastlyban. - Igen, ma jjel, automobilon. - J reggelt. - Annl jobb, ha mr bren volt. Ht krem, azonnal jjjn be hozzm, a szobmnak ngyes a szma. De ebben a pillanatban. - Igen, n mondtam, hogy letveszly van. De most kijavtom. Hallveszly van. - Igen. - Igen. De azonnal. - J. Visszateszi a kagylt. ANNIE felkel, indul. TURAI. Hov megy? ANNIE. Ht ha most idejn... TURAI. Csak maradjon itt. Kinyitja kulccsal a bejratajtt. ANNIE srva. gy nz fel rm, mint egy szentre! Neki n vagyok a legtisztbb, a legszentebb! llandan Madonnnak nevez! TURAI. Na ltja.
33

ANNIE. De ht mit szlt szegny hozz? TURAI. Ne is krdezze. ANNIE. Borzaszt! s maga mit akar tulajdonkp csinlni? Mirt nem mondja meg? TURAI. Trelem. ANNIE. Micsoda szerencstlensg! Ez mind, mind az n buta jsgom. Sznet, aztn kopogtats. TURAI. Szabad. ALMDY belp. Jreggelt. Csodlkozva nz Anniera. Kezt cskolom. n itt? TURAI. itt. Bezrja az ajtt. ALMDY. Mi az? Trtnt valami? ANNIE. ljn le. TURAI. Majd lel. rte nem kr. ALMDY Anniehoz. Krem bocssson meg... de egy kicsit ideges vagyok... TURAI. Pohr konyakot? ALMDY. Ksznm, reggel soha. TURAI. Almdy r! n csaldos ember ltre szerelmvel ldzi a ms ember menyasszonyt. ALMDY. Ez rgalom. TURAI. Azt hittem, azt fogja mondani, hogy semmi kzm hozz. Ebben igaza lett volna. De rgalom, ez tlzs. ALMDY agresszven. n egy s mindenkorra kikrem magamnak, hogy... TURAI erlyesen. Csend. - Citrom.

34

ALMDY nmn lel. TURAI. Mondtam, hogy le fog lni. Kis sznet. Trjnk gyorsan a trgyra. Nincs id. n ezt rendbe akarom hozni. ALMDY a falat nzi. TURAI. gy van. Vkony, mint a papr. ALMDY felll. Mint gentleman, krem a becsletszavt, a diszkrcijt. TURAI. ljn le. ALMDY lel, kvncsian, flve. Mi az? Mg jn valami? TURAI. Mg jn. l? ALMDY. Igen. TURAI. Ht nem csak n hallottam mindent. A vlegny is hallotta. is itt volt a szobban. ANNIE fojtottan felzokog. ALMDY rekedten. Krek egy konyakot. TURAI mikzben tlt neki. Reggel? ALMDY. Reggel mindig. Iszik. ANNIE. Mit fogsz most csinlni, te gazember? Ltod, mit tettl velem? ngyilkossgba kergetsz! Istenem! Meghalni! Meghalni! ALMDY hsiesen. Egytt! Ketten egytt! ANNIE. Nem kellesz! A hallban se kellesz! Mit fogsz most csinlni? Most karcold a felht, te... te... sr. ALMDY. llok annak az rnak rendelkezsre. TURAI. Hogyne. Mg csak az kellene. n azt fogja most csinlni, amit n parancsolok.

35

ALMDY. Parancsol? ANNIE. Hallgass! Igenis parancsol. Beszljen krem. akrmit harsog, maga csak beszljen. ALMDY. n harsogok? Az n pianmra ezt mondod? TURAI. Tegye el a pianjt. rljn, hogy kihzom ebbl a bajbl. Ns ember! Csaldapa! Ngy gyerek! Kis citromok otthon! Majd adok n magnak! Mg egy sz s feladom azt a srgnyt a felesgnek, ami ott fekszik megrva. s most gyeljenek ide. ALMDY megint a falat nzi. ANNIE. Oda figyelj! Azt mr hiba nzed. Tegnap nzted volna! TURAI. Abban a szobban ott, tegnap jszaka az trtnt, hogy... ANNIE idegesen. Krem, tudjuk, hogy mi trtnt. TURAI. Nem tudjk. Most fogjk megtudni. Az trtnt, hogy szerepeket tanultak. rti? ANNIE. jjel? TURAI. Igen, jjel. ALMDY. Mi az... hogy szerepet tanultunk? TURAI. Az a hangos prbeszd, amely ide thallatszott, az szerep volt, amit maguk ketten tanultak, gyakoroltak. rti? ANNIE. n mr rtem. Te nem rted, te buta? ALMDY. Kezdem. ANNIE. Jaj de remek! Jaj, te drga csavaros fejem! Meg akarja cskolni Turait, de visszaijed. TURAI. Na, mi az? ANNIE. Baj van. Nem fogja elhinni. TURAI. Mirt ne hinn el?

36

ANNIE. Ugyan! Hol van az a darab, amelyikben... ilyen szerepek vannak? TURAI. Hol? Az rasztalhoz lp. Itt! A paprcsomra mutat. ANNIE. Hogyan? TURAI sszerendezve a csomt. Igen. Itt van az a darab. Ez az. ANNIE. Ki rta? TURAI. n. Ne bmuljon, gyermekem, azzal a tiszta kk szemvel. Inkbb krdezze azt, hogy mikor rtam. Ma jjel. Ngy rtl hatig. Amint hallottam, rgtn megrtam. Az ember vagy sznmr vagy nem sznmr. Egy rvid kis egyfelvonsos darab, nem is ostobbb, mint a tbbi. A felt hallottam a falon keresztl, a msik felt hozzkltttem. Ki-ki a sajt fegyvervel harcol az letben. n a tollammal harcolok. gy rzem magam most, mint egy cirkuszi akrobata, aki az gyessgt vletlenl egyszer letmentsre hasznlja fel. Ennl tisztessgesebb szndkkal mg ember darabot nem rt. Kr, hogy ezzel a mi kzs operettnket is megmentem, mert ez anyagi hasznot jelent. De nem bnom, elszenvedem ezt is. Ha csak kt ember boldogsgrl volna sz, szebb volna az tlet. De gy se csunya. s most: nem bmulni, hanem rgtn tvenni, kivinni, megtanulni s eljtszani. ANNIE. Eljtszani? TURAI. El bizony. Csak ezzel lehet igazn bebizonytani, hogy az, amit odat beszlgettek... hogy az kt szerep volt. Ma dlutn fprba. Ma este premir. ALMDY. Ma este? Hol? TURAI. Lent a nagy szalnban, a mai nagy hangversenyen. Vacsora utn, mint tudjk, nagy koncert kszl. Anniehoz. Maga mr rajta is van a msoron. ANNIE. Igen, egy pr dalt akartam nekelni. meg Petfi-verseket szaval. TURAI. Ht egy kis msorvltozs lesz. Maga nem nekel, meg nem szaval, hanem ketten egytt egy kis vgjtkot adnak el. Egy kis egyfelvonsost. Nem mindegy? ANNIE belenz a kziratba. De ht, hogy tanulom n ezt meg estig? TURAI. Na hallja, az jjel mr egszen jl tudta. ALMDY risit shajt.

37

TURAI. Mi baja? ALMDY. Felllekzettem. Turai r! Ismeri a felesgemet? TURAI. Ht nem mondtam a telefonba, hogy hallos veszly van? ALMDY. Ksznm. Kezet akar vele szortani. TURAI nem fogadja el a kezt. Nem magrt tettem, des bartom. St ha lehetne, magt benne hagynm a bajban. De, fjdalom, gy van megszerkesztve a dolog, hogy automatikusan maga is kimszik belle. ANNIE. Mondja... TURAI. Na megint baj van? ANNIE. Igen. Az, hogy mirt tanultuk ezt ppen jjel hromkor? TURAI. Azt n is krdezem. Annie s Almdy szgyenkez mozdulatot tesz. De felelek is r. Mert srgs volt. Mert ma este van az elads. ALMDY idegesen. Ht akkor gyernk mris s tanuljunk. Nekem nagyon gyenge a fejem. Gyernk. ANNIE zokog. TURAI a telefonnl. Mg egy perc. Csak mindent nyugodtan. Ki rendezi ezt a hangversenyt? ANNIE zokogva. A titkr. TURAI. Maga most lesz szves bejelenteni a titkrnak ezt a msorvltozst. Hall! Krem a titkri irodt! tadja a kagylt Annienak. ANNIE zokogva veszi t. De mit mondjak? TURAI. Csak nyugalom. Majd n sgok. ANNIE abbahagyja a srst. ANNIE a telefonba. Hall! Ki beszl? Titkr r? Turaira nz.

38

TURAI sgva. Jreggelt. ANNIE minden tmenet nlkl kacr, cseng kacagsokkal tarktja beszdt: J reggelt. Legdesebb titkrja ennek a vilgnak, egy kis msorvltozs van, aminek azt hiszem a vendgsereg is fog rlni. Nem egyedl lpek fel, hanem Almdy mvsz rral egytt. Eljtszunk maguknak egy szellemes, elragad, nagyszer kis prjelenetet. Turai meghajol. ANNIE figyel a telefonba, aztn arct Turai fel fordtva beleszl a kagylba. Hogy milyen darab? TURAI. Francia. ANNIE a telefonba. Francia darab. Ismt Turaira nz. Hogy kitl van? TURAI. Graldy. ANNIE. Azt hiszem Graldytl. - Igen? Bravo. TURAI. Mit mond? ANNIE. Azt mondja, hogy Graldyt imdja. Minden darabjt ismeri. TURAI. Ajjaj! Akkor nem! Nem! Akkor Sardou rta! ANNIE. Pardon, most ltom, hogy tvedtem. Nem Graldy rta, hanem Sardou. TURAI. Victorien Sardou! ANNIE. Victorien Sardou. - Igen. - Turaihoz. Azt mondja, attl csak a Nr-t ismeri. TURAI. J. Ilyen ember kell neknk. ANNIE a telefonba. Ilyen ember kell neknk. TURAI. Nem! Ez privt volt. ANNIE. Privt volt! P des! A viszontltsra, drga! P cukros! Folyton kacag. Hogyne aranyos! Nagyon szvesen, des! Maga lesz a sg, cukros. Hogyne. Termszetesen. Tessk? Hogy mi a cme? Belenz a kziratba. Fogat fogrt. Viszontltsra. Leteszi a kagylt. tmenet nlkl, hirtelen, hangosan, ismt zokogni kezd. Srva krdezi: Mondja, mirt francia darab? TURAI. Hogy r ne lehessen jnni abban a rengeteg francia irodalomban. s szintn megvallva,
39

letemben annyit loptam a franciktl - illik, hogy vgre n is adjak nekik valamit. Na, de most engedjk meg, hogy erlyesen fejezzem ki magamat. Szeretetremltan. Mars tanulni! Almdyhoz. Maga pedig azonnal msolja le a darabot, hogy senki r ne ismerhessen az rsomra. rja le. ALMDY. Egyszer? TURAI. Legalbb. ALMDY. Mindenre gondol! TURAI. Nem gy, mint nmely dli gymlcs. ANNIE, aki abbahagyta a srst s most a kziratot olvasgatja. Mr nem j. TURAI. Mirt? Hol? ANNIE. Itt. n nem mondtam neki, hogy: Utlatos a cskod. Fjdalom, azt mondtam neki: A cskod... TURAI. ... des s forr, mint az g puncs. Tudom. Hallottam. De szerencsre ezt a fi mr nem hallotta, mert kituszkoltuk innen. ALMDY. s ha szabad krdeznem, mirt utlatos a cskom? TURAI. Ez mr a msodik rszben van, amit n rtam hozz az igazihoz. ALMDY. De mirt utlatos a cskom? TURAI. Nekem utlatos. Ez az n klti vlemnyem az n cskjrl. Az ajt fel tuszkolja ket. ANNIE. Borzaszt ez! Ht nem tudott zrgni vagy khgni, mikor ez thallatszott? Valami jelt adni? ALMDY. Khgni! Tnyleg... Khgni! TURAI. Mondja, fiam: akkor most mit csinlnk? Mr az els szavak olyan borzalmasak voltak. Most minden el volna veszve. ALMDY. Csodlatos agyvel! TURAI. Ne hzelegjen!

40

ANNIE. Igaza van. s mr abban az els pillanatban megvolt az tlete? TURAI. Nem. Az tletet maga adta. ANNIE. n? TURAI. Igen. n mindig a jt ttelezem fel. Az els percben tnyleg azt hittem, szerepet tanulnak. Ksbb aztn rjttem, hogy igazi. ANNIE. Mibl gondolta, hogy szerep? TURAI. Olyan hamisan mondta. Meggyzds nlkl. Klnsen a szerelmi vallomst. ANNIE. Mert nem szeretem. Innen kezdve igen gyorsan. ALMDY. Nem szeretsz? ANNIE. Nem. ALMDY. Teht hazudtl az jjel. ANNIE. Hazudtam. ALMDY. Csak hogy megszabadulj. ANNIE. Igen. Gylllek. ALMDY. Kgy! ANNIE. Meg tudnlak lni! ALMDY felzokog. Innen kezdve megint rendesen. TURAI. llj! Elg! Mg csak ez hinyzik! Almdyhoz. Figyelmeztetem, nekem aztn srhat, n ezt direkt szeretem nzni. ALMDY. s mibl jtt r, hogy mgse szerep volt, hanem igazi?

41

TURAI. Abbl, hogy maga frfiatlanul viselkedett. Ilyen szerepet szerz nem r egy hsszerelmesnek. Innen kezdve igen gyorsan. ALMDY. n, frfiatlan? TURAI. De mg milyen! ALMDY. Az n helyzetemben... TURAI harsnyan. Elg! ALMDY hirtelen meghnyszkodik. Krem. Innen kezdve megint rendesen. TURAI. Minden percben jhetnek a bartaim. Tessk tvozni, tanulni, rvid az id. Anniehoz, aki a kziratban lapoz. s fleg ezt a rszt tanuljk meg pontosan. ANNIE. Melyiket? Almdy is belenz a kziratba. TURAI mutatja. Ezt a retteneteset... amit mr hallottunk az jjel... itt van... ANNIE nzi. rdekes, n mr alig emlkszem r. TURAI. De n igen. s a vlegnye se fogja elfelejteni. ANNIE olvassa. Szeretlek... szeretlek, mint egy felhkarcol a felht, amely felette lebeg... Almdy szgyenkezve fordul el... Csal vagy, ezek frzisok... ALMDY olvas. De te kihasznltl s kifacsartl mint egy citromot. ANNIE. Igen, igen... mr emlkszem. Szgyeld magad. ALMDY. rdekes. Szszerint lerta az egszet. TURAI. Ezt a rszt alhztam piros ceruzval. Hrom egsz oldal. Innen... a tizenhatodik oldaltl... ez mg mind... Gyere ide, megcskolom azt a szp klasszikus fejedet... s itt tovbb... s itt van a legrmesebb... ez a kjes rzki ordts, mely gyltszik mersz kzmozdulatokkal prosult: Hadarva olvassa. Ah ezek a formk, ez a finom rzsaszn br, ezt smogatni... ANNIE. De hiszen n...

42

TURAI. Hogyne, hogyne! Tovbb olvas. Azt mondta: Nem mgy innen? De gy ltszik nem ment el onnan, mert gy kiltott fel: Ah mily gmbly, milyen sma, milyen brsonyos! - St gyltszik, az orrt is odatolta, mert ezt mondta: Milyen illatos! gy volt? ANNIE. De krem, n... TURAI. Maga hallgatott Annie. Ne vitatkozzunk. Hallgatott, aztn felkiltott: Nem, nem, ne harapj! Mindkett szgyenkezve fordul el. Igen, igen. Szgyeljk magukat. A kziratot visszaadja nekik. s most gyernk. Lerni s megtanulni. Ez legyen az a kt szerep, amit letkben a legpontosabban tanultak meg. Este nyolckor itt az n szobmban fprba. n majd kihallgatom magukat. s vacsora utn, tz rakor van a nagy szalnban premir. Most pedig... ANNIE. Mars ki? TURAI. gy van. s vigyzat: mi hrman mr hnapok ta nem is lttuk egymst. ALMDY tvozban. Micsoda imponl agyvel! Annieval kimennek a szomszd szobba. TURAI kinyitja a bejratajtt, kimegy, aztn visszajn Gllal. Lel a reggelihez s enni kezd. A kvetkezk alatt nyugodtan, lassan, j tvggyal eszik. GL. Mr rg fenn vagy? TURAI. Nem tudtam aludni. Eszik. Mi van a gyerekkel? GL. Most bredt fel. ltzik. TURAI. Te mr reggeliztl? GL. Nem ment le egy falat se a torkomon. Irgyellek, hogy neked annyi megy le s olyan knnyen. Nzi. Itt lsz s eszel, mintha semmi sem trtnt volna. Ht nem tudod, hogy tnkre vagyunk tve? n mr betege vagyok ennek az esetnek. TURAI. A fi aludt valamit? GL. Hajnalban aludt el a sok srstl. Tkrbe nz. Spadt vagyok. TURAI. Nem beszlt? GL. Nem. A plafont bmulta mereven. Ez nagyon rossz.

43

TURAI. Plafon? Nem is rossz. Fal: az rossz. GL. n nem is rtem, hogy lehet gy ptkezni. TURAI. Na, olyan messzire ne menjnk vissza. GL. Krlek, ne egyl folyton. Tkrbe nz. Borzaszt, milyen spadt vagyok. Nos, mi van a megoldssal? TURAI. Ht krlek itt tbbfle lehetsg is van. Mindeniket alaposan tgondoltam jszaka. Az asztalra mutat. Srgnyk, levelek vannak kszenltben. De vgl a legegyszerbb megoldst vlasztottam. GL. s pedig? TURAI. Mindent el fogok kvetni, hogy szaktson ezzel a nvel. GL. Mirt? TURAI. Mert ez a legbiztosabb mdja annak, hogy megint sszekerljenek. GL. Ezt talltad ki jjel? Csak gy a fejedbl? Egszen egyedl? Nlklem? Ezt? TURAI. Igen, ezt. GL. Gratullok. Te, n mr egy v ta veszem szre, hogy ijeszten cskkennek a szellemi kpessgeid. A legutbbi operettnk is azon bukott meg, hogy llektant rtl bele. Aztn megfigyeltem, hogy beszd kzben a mssalhangzkat folyton sszecserled. Veled baj van. Te klt kezdesz lenni. Te anyagilag tnkre fogod tenni magadat, st engem is. Ht nem rzed, hogy ennek a finak az letben, ez, ami itt trtnt, olyan csaps, olyan katasztrfa, hogy... TURAI. Pszt! Figyel, aztn a bejratajtra mutat. Vigyzz! Jn. DM belp. Sznet. Nmn megy el mellettk. TURAI. Na drga fiam, nem is ksznsz? Jreggelt. DM fradtan. Jreggelt. GL. Reggeliztl, fiam?

44

DM. Nem. TURAI. Aludtl? DM. Nem. TURAI. n se. DM izgatottan lp hozz. TURAI. Nem, nem! Odat csend volt. Egy sz se volt. A frfi eltvozott s a hlgy aludt. n te miattad nem aludtam. GL enni kezd. TURAI. Mi az? Mr lemegy a falat? GL abbahagyja. Nem. Nem tudok nyelni. Rmesen ideges vagyok. Oda vagyok. DM. n... des Sndor... n nem akarok tovbb terhetekre lenni ezzel az sszetrt letemmel. TURAI. Na, na, na. DM. Nem. n ezt beltom. Ezzel a vrz sebbel a szvemen, ezzel a ktsgbeesssel... TURAI. Ht des fiam, ebbl a hangbl ez a kevs is elg volt. Frfi vagy. Mondd meg, mit akarsz. DM. Mindenekeltt elutazom innen. TURAI. Azt jl teszed. Tovbb. DM. Aztn a zent, amit neki rtam, sszetpem s elgetem. TURAI. Noht aztn mg mit csinlsz? DM. Ne bnj velem ilyen lenzen. Nzd, nekem nincs senkim, csak te. Csak ti ketten. Ha most nem volntok itt, mr rg vgeztem volna magammal. TURAI Glhoz, aki megint a reggelit piszklja. Mit csinlsz ott folyton?

45

GL. Megint prbltam, de nem megy. Kptelen vagyok nyelni. Engem betegg tett ez a dolog. DM. Ltod, ennek is n vagyok az oka. TURAI. Ht des fiam, beszljnk komolyan. Ami trtnt, megtrtnt. De te fiatal vagy. Tehetsges vagy. Tid a jv. s milli ms n van a vilgon. DM. De mikor ezt olyan rettenetesen szeretem! TURAI. El fogunk utazni. Voltl mr Prizsban? DM. Nem. TURAI. Ht az lesz az els lloms. Prizs a boldogtalan szerelmesek rk vigasztalja. De itt most a legkzelebbi jvrl van sz. A mai naprl s a holnaprl. DM. El innen, rgtn el innen! Nem akarom ltni! TURAI. De igenis fogod ltni. Nem trm, hogy itt botrny s pletyka legyen. jjel jttl meg, mindenki tudja, hogy a menyasszonyod s ma reggel megszkl. Mg csak ez kne! Ne flj, nem kvnom, st nem is engedem meg, hogy kibklj vele. De ssze kell szedned minden erdet. Dleltt szpen dvzlni fogjuk s egy-kt napig mg itt maradunk. Egy rva szt sem szlunk neki arrl, ami itt trtnt. Te kedvesen s okosan viselkedel vele, akrhogy vrzel is bellrl. Tudom, hogy ez fj. Glra mutat. azt mondta az jjel, hogy meg kell ismerned az let kesersgeit. Ht ez az. s... a legkeserbb keser. Ma lettl frfi, fiam. DM. Igazad van. Letrli a knnyeit. TURAI. Amit most a kezeddel tettl, annak szimblikus rtelme legyen. s ez legyen a programmod jvre is. Semmi srs. Er s nuralom. Holnaputn elutazunk. s akrhogy fj is, fiam, evvel a nvel, erre az letre te vgeztl. DM ert vve magn. gy lesz, ahogy mondod. s ha majd... nem brom a fjdalmat... ne flj, nem fogok visszakredzkedni hozz. Annyi erm mindig lesz, hogy golyt rptsek a szvembe. GL. Tessk. Ezt mr elrted a pszicholgiddal. TURAI dmhoz. Szgyeld magad. DM keseren. Ne haragudjl... hiszen ltod, hogy uralkodom magamon... Bocsss meg ezrt a buta szrt. Meg leszel velem elgedve.

46

GL. Brv. Szval nem tpsz ssze semmit. DM. Nem. TURAI. Annieval szemben gy viselkedel, mintha nem trtnt volna semmi. DM. gy. Itt a szavam. Kezt nyujtja. TURAI. Meg vagyok veled elgedve. GL a reggelinl lve. Nagyon megnyugtat, hogy ilyen remekl viselkedel, fiam. Eszik. Nagyon megnyugtat. TURAI. El vagyok tled ragadtatva. Bszke vagyok rd. Mg, ltom, van egy knny a szemedben fiam. Trld le s ez volt az utols. Igen? DM. Igen. Elfordul, letrli a knnyt. GL evs kzben. Gyere ide, fiam. n mr tudok nyelni. Gyere ide szpen. Most majd neked is megjn az tvgyad. Megltod. Eszik. Turaihoz, aki mellette ll, halkan. Borzasztan szenved. Ez gy nem fog menni. TURAI. Meg kell prblni. GL. Gyere fiam... egyl valami knnyt... ilyen esetekben hideg csirke nagyon ajnlatos. Nzd ezt a szp fehr mellet. DM mosolyogva l le. Ne beszlj szp fehr mellrl... gy nagyon nehz lesz a felejts. GL. J. Ht nzd ezt a szp, nagy vastag lbt. Egy kis forr tea... konyakkal? DM. Ksznm. GL Turaihoz, aki tle tvol gondolatokba merlve ll. Na s te? DM. Mi az? Most te lettl szomor, mikor n vgre vidm vagyok? GL. Dehogy. Fogadni mernk, hogy megint... TURAI. Megnyerted a fogadst. Megint ms problma rdekel...

47

GL. Sznhz! TURAI. gy van. Mint mindig. GL. Ht ez mr aztn... TURAI. Ht krem. Tegnap, mikor megjttnk, azt mondtam: milyen nehz egy darabot elkezdeni. Most azon tndm, milyen nehz egy felvonst befejezni. GL. Gyere inkbb enni. TURAI. Ne viccelj. Ez most nagyon izgat engem. Vegyk pldul megint a mi esetnket. Mi most egy katasztrfa utn vagyunk. De hla Istennek, killtuk, sszeszedtk magunkat. Elhatroztuk, hogyan fogunk viselkedni, most egy kicsit felllekzettnk. A felvonsnak tulajdonkppen vge. Ht ha ez itt most megint sznpad volna s ez a hrom figura valami darabban llna itt, ezek utn az esemnyek utn - hogy vgeznd be ezt a felvonst? GL. Ht be van vgezve! TURAI. Igen. De mieltt a fggny lemegy, a legvgre mg kell valami. gynevezett felvonsvg. Egy rdekes, izgat perc. Egy csattan! Egy felvonsvg! Felvonsvg! Legyen befejezve s mgse legyen vge. A publikum rdekldse meglep mdon legyen felfggesztve. Na, kedves pajts, annyi sok darab hres trsszerzje! Hogy fejeznd te be ennek a mi szomor esetnknek ezt a... hogy gy mondjam, msodik felvonst? GL. Megmondom. Nagyon knny. Gyere ide. lj le ide harmadiknak. Turai lel az asztalhoz. Ht krem. n szeretem a hangulatos, kellemes, knnyedn francis felvonsvget, aminek egy kicsit mondain sznezete van. Teht a hrom j bart reggelihez l. tkezs a sznpadon mindig kedves dolog. A vihar elmult, az g ugyan mg felhs, de mr a nap sugarai csillogni kezdenek a szveken. Most ezt a hangulatot, mint mondani szoktk, kicsengeni hagyni. Kis sznet. Nagyon elegnsan. Krlek, parancsoljatok, itt a reggeli! Mindegyik eveszkzhez nyl. halkan, szinte sgva folytatja. Mg egy kicsit mindenki a killott fjdalomra gondol. gy. s most nagyon elegnsan... poharval kezben... egy szellemes aforizma... dmhoz. Fiatal bartom! Te ma lettl frfiv, mert frfiv bennnket az asszonyoknl nem az els gyzelem avat, hanem az els veresg! Felemeli pohart. ljen a htlen menyasszony, aki egy gyermekbl frfit csinlt! Koccintanak. gy. s most... Mosolyogva, desksen... Fggny! Egyszerre teszik le a hrom poharat az asztalra, anlkl, hogy ittak volna. Gl diadalmasan mosolyog. TURAI szrazon. Nagyon rossz. Igazn nagyon rossz. A pillanat nem elg rdekes. gy kls formban elg csinos, kellemes, st elegns is, de nem el rdekes. dmhoz. Hogy csinlnd te? DM keseren mosolyogva. n? A mostani helyzetemben?
48

TURAI. Igen. Mondd meg. Mutasd meg. DM idegesen, komolyan, majdnem fenyegetleg. J, n megmutatom nektek. Felkel. Nem, n nem koccintok veletek! Eldobja a pohart. nnekem ez a n nem fut pillanat volt az letemben. Nekem ez a n az els nagy szenvedlyem. n megteszem nektek azt a szvessget, hogy uralkodom magamon, amg brok. De a gondolat, hogy n az letemet adtam neki s egy ms emberrel szerelmes szavakat beszl, hogy egy ms ember rintheti a testt... hogy egy ms emberrel jszaka szerelmeskedik s cskolzik, ez mind olyan rettenetesen fjdalmas s elviselhetetlen szmomra, hogy ennek csak egyetlen megoldsa van... zsebbe nyl, kihzza revolvert. TURAI hirtelen odaugrik hozz. Oh! Oh! Halt! DM dulakodva vele. Nem! Nem! Hagyj! GL szintn odarohan izgatottan. Na! Csak nem komolyan... DM mindkettvel dulakodva fjdalmasan kilt. Hagyjatok! Hagyjatok meghalni! Turai elvette tle a revolvert. Most nzegeti a fegyvert. dm nmn, spadtan, dacosan ll. Gl dm hajt simogatja. TURAI a revolverrel a kezben. Mi volt ez? Mit akartl? DM fjdalmasan mosolyogva. Ht... felvonsvget... akartam csinlni. Lel. s most... azt hiszem elg rdekes a pillanat... Teht... halkan, mosolyogva. Fggny! TURAI. Rossz. Nagyon rossz. Zsebredugja a revolvert. Nagyon, nagyon rossz. Elszr is hall nem passzol egy msodik felvons vgre. Hallnak csak a legvgn van hatsa. s a jelenet nem rdekes, hanem brutlis. A pillanat ijeszt s mgis rdektelen. Feszltsg kell! rdekessg kell, mieltt a fggny lemegy. GL. Ht mondd mr meg, hogy hogyan csinlnd te. TURAI. Azt hiszem, sokkal jobban. DM. Na erre igazn kvncsi vagyok. TURAI. Krem. A telefonhoz megy. Hall! Krem Balogh Annie nagysga szobjt. Odat telefoncsengs. ANNIE odat. Hall!

49

TURAI. Hall, Annie? ANNIE. Igen. Ki beszl? TURAI. Nem ismeri meg a hangomat? Turai beszl. ANNIE. Turai? Turai Sndor? TURAI. Igen. Kezt cskolom. ANNIE. Naht ez... Ht maga itt van? Honnan beszl? TURAI. Itt vagyok a kastlyban. A szomszd szobban. Maga mellett. Ngyes szm. Ma jjel jttnk meg autn. Itt vagyunk mind a hrman. Elhoztuk a ksz operettet! ANNIE. Szenzcis! Ez aztn a meglepets! TURAI. Nem akartuk korn reggel zavarni. De most mgis arra kell krnem, hogy jjjn t egy pillanatra ide. Visszateszi a kagylt, az ajthoz megy. dm s Gl felll, meglepetten. ANNIE az tjrajtn boldogan rohan be. Ht ez szenzcis meglepets! Milyen kedves tletek! Albert! Berti! dvzls dmmal. Szvem! Egyetlen drgm! Naht ez igazn meglepets volt! Kezt cskra nyujtja Glnak s Turainak. Turai! Sndor! Hrom hnapja nem lttam! Le van slve! Megfiatalodott! Mutassa magt! Naht... pomps sznben van! s Gl! Hozta Isten! Ht ez igazn aranyos maguktl! Itt mr olyan trelmetlenl vrjk magukat! Mikor rkeztek? TURAI nagyon komolyan. Pardon. ljn le Annie. Benz Annie szobjba. Ah! Kedves mester! Almdy r! Tessk, tessk, tessk csak bejnni. Legyen szerencsnk. ALMDY belp, idegesen, rosszat sejtve. Jreggelt. TURAI. Maga is itt van, annyi sok v utn jra? ALMDY. Itt utazgattam... autzgattam, ppen csak ksznteni akartam a hzigazdt, de erszakkal lefogtak s itt tartottak. Tudniillik ma van a nagy hangverseny. Ht... hogy lpjek fel... ANNIE erltetett jkedvvel, de ijedten. Naht ilyen meglepets! TURAI. Bocsnat, hogy zavartam nket s most taln elrontom a viszontltsnak ezt a napsugaras hangulatt, de nekem nagyon fontos mondanivalm volna. ANNIE. Na! Csak nem komoly?

50

TURAI. De igen. St taln tbb is mint komoly. ANNIE ijedten l le. TURAI Almdyhoz. Tessk lelni. ALMDY ijedten. Nem! Ksznm nem. TURAI. Ht krem. Mi megrkeztnk ide ma jszaka. Nagy sznetekkel beszl. s most... hrman... egytt ltnk itt a reggelinl. Glhoz. Ugyebr? GL kvncsian. Igen... DM. Na s? TURAI. Csak nyugodtan krem. Itt lnk gyebr, kedlyesen... hangot vltoztatva, nagyon komolyan. Bocsssanak meg, de mindnyjukat hatrozottan arra krem, hogy amit most mondani fogok, azt fogadjk nyugodtan s ne vesztsk el a hidegvrket. ANNIE ijedten. De ht az Istenrt... DM nyugtalanul. De ht mi az?... TURAI. Krem! Hallgatst parancsol mozdulatot tesz. Halotti csend. Amit n most itt vgre ki fogok mondani, az valsznleg mindnyjunk, mind az tnk lete tovbbi folysra dnt jelentsg lesz. De ht most mr el vagyok sznva! nneplyesen. Kedves Annie! n nt ezennel... Abbahagyja. Halotti csend. Aztn nagyon egyszeren, Glhoz. Ez csak rdekes pillanat? GL nagyon izgatottan. Igen. Nos? TURAI nagyon egyszeren. Ht... most menjen le a fggny! mosolyogva nyujtja karjt Annienak... tudniillik felvonsvgekrl vitatkoztunk... lassan a bejratajt fel vezeti Anniet, mialatt a megrmlt trsasg felllekzik... hogy hogyan kell a legegyszerbb eszkzkkel rdekes felvonsvget csinlni... ez tudniillik krem... a fggny legrdl, mikzben tovbb beszlve kivonulnak. GL gnek emelt kezekkel. Ez mr mnia nla... Sznhz! ALMDY. Micsoda agyvel! Fggny.

51

HARMADIK FELVONS.
Ugyanez a szoba, ugyanaznap este nyolc rakor. A titkr, csinos, lnk fiatalember, pp egy szket tol a helyre. A btorok most a kvetkezkppen llanak: balrl ell, a kznsggel szemben a kt fotel, kztk kicsiny asztalka. Jobbrl ell a nagy kanap, mellette szk. Az asztal nincs a sznpadon. A titkr mg egy utols pillantst vet erre a btorrendre, mikor belp a lakj, aki ezst tlcn egy knyvet, egy szibarackot s kt levelet hoz. A lakj nagy dszben van, csillog az aranytl. TITKR. Tegye le azt oda valahov. LAKJ. Igenis titkr r. Leteszi a tlct. TITKR. Nyolc rra mondtk a prbt s mg senki sincs itt. Hny ra magnl kedves Devorni? LAKJ. Pont nyolc. TITKR. A vacsort pontosan kezdik? LAKJ. Pont kilenckor. A neuf heures, prcises. TITKR. Merci. LAKJ. Pas de quoi, Monsieur le Secrtaire. ALMDY belp frakkban. TITKR. Ah, van szerencsm. Ez aztn a pontossg, mvsz r. Pont nyolc. ALMDY rosszkedven. Jestt. TITKR. Mvsz r az els a porondon. ALMDY. Mindjrt jnnek a tbbiek is. Most lettek kszen az tltzssel. TITKR. Csods volt ma a vadszat. Remekl sikerlt! Mvsz r bizonyra szintn nagyon lvezte. ALMDY ggsen. n nem vadsztam. TITKR. Ah! Ht hol volt?

52

ALMDY. A szobmban. rtam. TITKR. Szabadna krdeznem, mit mltztatott rni? ALMDY. Nem szabadna krdeznie. Hogy msrl beszljen. sszesen egy ra idnk van a prbra. A hangverseny rgtn vacsora utn kezddik? TITKR. Feketekv utn. ALMDY. s a mi szmunk? TITKR. Az utols. Pice de rsistance. A fotelekre mutat. s ez itt a prbasznpad. A mvszn azt mondta, hogy ehhez a darabhoz nem kell ms, mint kt dszes fotel s egy dszes asztalka. lltgatja a btorokat. A stlus: tizentdik Lajos. Ez megfelel? ALMDY. Nekem brmelyik Lajos megfelel. TITKR. Engedjen meg egy krdst, mvsz uram. Mondja: mirt nincs tizenhetedik Lajos? Van egy tizenhatodik Lajos s egy tizennyolcadik Lajos. Mirt nincs tizenhetedik? ALMDY. Krdezze meg egy btorkereskedtl. TITKR. Mr megkrdeztem. De azok csak a tizenhatodikig tudjk. Onnan kezdve sejtelmk sincs a tbbirl. Homlokt trlgetve. Nagyon izgatott vagyok, mvsz r. ALMDY. Mirt? TITKR. Ht ez az nnepsg ma, hangverseny, tnc! Az egsz felelssg az enym. Mindig n rendezem a grf rnak ezeket az estlyeit! Titkrnak mr ez a sorsa. n itt rendez vagyok, dszletmester, sg, kottalapoz, hlgyksr, virgtnyujt... st n vagyok a klakkvezr is, minden n vagyok. Rajongok a mvszetrt, mvsz uram! A lakjhoz, akit rajtakap a vigyorgson. n eltvozhatik, Devorni. LAKJ. Oui, Monsieur le Secrtaire. Kimegy. TITKR. Mvsz rnak nincs j kedve. ALMDY. Eltallta. Zg a fejem a sok tanulstl. TITKR. J a szerepe?

53

ALMDY. A szerepem? Undort. TITKR. Ne mondja. Mirt jtssza akkor? ALMDY. Knyszer. TITKR. Knyszer? ALMDY. Kollgialits. TITKR. Na majd a mi vadsztrsasgunk krptolni fogja mvsz urat tapssal. Megltja, milyen lelkes kznsgnk van. Itt a legtehetsgtelenebb mvszeknek is sikerk van. ALMDY. Ksznm. TITKR. Pardon. Nem gy rtettem. Belp Annie nagy estlyi ruhban s dm frakkban. ANNIE. gy ltom, mr egytt vagyunk. ALMDY nmn meghajol. TITKR Anniehoz rohan. Kezt cskolom! dmhoz Lehczki, titkr. DM. dm. ANNIE a titkrhoz. Jegyezze meg ezt a nevet. rja a zent a mi j operettnkhz. TITKR. Ah, mester! DM. Na, az mg nem vagyok! ANNIE. Ht kezdjk a prbt? ALMDY. Tulajdonkppen meg kellene vrnunk Turai urat. Hisz oly szves volt s meggrte, hogy segt neknk. ANNIE. Mindjrt itt lesz. Hol a sg? TITKR. Itt vagyok.
54

ANNIE. Itt a darab. tadja a kziratot. TITKR bszkn. Jl rendeztem el a prbasznpadot? ANNIE. Elragadan. dmhoz. Most megint rosszkedv. DM. Sz sincs rla. Bocssson meg, de mint mr mondtam, rettenetesen kifrasztott ez az aututazs. Nem gyerekjtk: Bcsbl egy trban ide le a Fldkzi-tengerhez. Az jjel nem tudtam aludni... a kimerltsgtl. Fradt vagyok, ez az egsz. Higyje el. A titkr idegeskedik. Na kezdjk, nzze, a titkr r mr trelmetlen. ANNIE a titkrhoz. Na, mi az? TITKR. Nagyon izgatott vagyok, mvszn. ANNIE. Maga? Mirt? TITKR. Mert titkr vagyok. ANNIE. Ht csak nyugalom, krem. gyis olyan nehz a dolgunk. s n nagyon ideges vagyok. dmhoz, aki lelt. Mi az? Maga jelen akar lenni a prbn? DM. Igen. ANNIE nagy zavarban. Ugyan krem... ez untatni fogja. Egy ostoba kis francia darab. Elg, ha majd vacsora utn hallja. DM. Meg kellett grnem Turainak, hogy itt maradok s segtek maguknak, amg jn. s n mindig szentl megtartom, amit nekik grek. ANNIE. J. Ahogy akarja. Nagyon idegesen. Ht kezdjk, krem. Hol vannak a kellkek? TITKR. Minden megvan. A tlcra mutat. Ahol n vagyok a kellkes! Egy knyv, kt levl s egy szibarack. ANNIE elveszi a knyvet s a levelet. A tbbi a mag, Almdy. ALMDY zsebredugja a barackot s a msik levelet. ANNIE. s most gyernk, kezdjk el a fprbt. A grfn, az n vagyok... Egyedl van a sznpadon. Fotelben lk s regnyt olvasok. Lel. Maga nincs bent, Almdy, csak ksbb jn.

55

ALMDY htramegy, elbjik valahol. TITKR. Mehet? ANNIE. Ne krdezzen annyit! Mehet! TITKR sg neki. Csinosan btorozott szaln. ANNIE. Micsoda? TITKR sgva. Csinosan btorozott szaln tizentdik Lajos stlusban. ANNIE. Szerencstlen! Hiszen ezt nem kell sgni! TITKR. Nem? n eddig mindig az ilyet is sgtam. ANNIE. Ezt a krpitosnak kell sgni, az elads eltt. A sznsznek csak azt, amit beszl. TITKR. Naht ez rdekes. Butn bmul a fzetbe. ALMDY elrejn. Mi az? ANNIE. A titkr r nem tud sgni. DM elveszi tle a fzetet. Adja ide. Majd n sgok. Tessk kezdeni. ANNIE s ALMDY egyszerre. Nem! Nem! ANNIE. Maga ne sgjon. DM. Mirt? ANNIE. Mert nem akarom. DM. Mirt nem akarja? TITKR srtdtten, gnyosan. gyltszik, ez megalz foglalkozs. Tessk csak visszaadni nekem. DM. Nem, krem, maga idegess teszi ket.

56

TITKR. n teszem idegess ket? k tesznek idegess engem. DM. Na nyugodjk meg krem. Majd n sgok most itt a prbn, maga figyelje meg, hogy hogy kell csinlni, aztn este az eladson majd maga sg. J? TITKR mlyen megsrtve. Krem. ANNIE a titkrhoz. Most megsrtdik? TITKR. n mindig, krem. De utna rgtn kibklk. Titkr vagyok. ANNIE. Akkor kezdjk. Almdyhoz. Menjen ki, krem. A grfn a fotelben l s olvas. Veszi a knyvet. Csend. Almdy elbjik. DM sgva. Ah milyen desks... ANNIE szerept mondva. Ah milyen desks ez a regny. Becsukja a knyvet. Minden regny egyforma. A frj szereti a felesgt. A felesg mst szeret. A frj rjn s botrnyt csinl. Vagy elkergeti a felesgt, vagy megbocst neki. DM sg. Ah de mit csinljak... ANNIE. Ah, de mit csinljak? Frjem, a grf, kilovagolt s gy egyedl oly hosszak ezek a dlutnok. Ha ezek nem volnnak, trhet volna az let ebben az srgi kastlyban. Itt, oly messze Prizstl, a normandiai erdk s mezk kzepette. DM sg. Lpsek... Almdy dobog a lbval. ANNIE. Ah, lpseket hallok! Csak nem az uram? Hiszen nyergeltetett s azt mondta, hogy elltogat Benoithoz, hsges reg brlnkhz. ALMDY elrejn, vsztjslan. Asszonyom! DM sgva. Na mi az, mirt oly feldlt... ANNIE. Na mi az? Mirt oly feldlt, grf? ALMDY. Hogy mirt vagyok olyan feldlt? Mindjrt meg fogja tudni grfn, oly igaz, mint hogy a nevem...
57

DM sg. Maurice du Veyrier... ALMDY. ...mint hogy a nevem grf Maurice du Veyrier de la Grande Contumace Saint Emilion, hogy n azonnal meg fogja tudni feldltsgom okt. ANNIE. n rm ijeszt, Maurice! ALMDY. nre sajt bntudata ijeszt r, asszonyom! DM sgva. n engem megcsal asszonyom! ANNIE nagyon idegesen nz dmra. ALMDY nagyon idegesen. n engem megcsal, asszonyom! Az idegesked Anniehoz. Mi az? Mi baja? ANNIE. Semmi. Kicsit ideges vagyok. Folytassuk. ALMDY. n engem megcsal asszonyom! Mr rgta lek a gyanperrel. De most vgre a kezem kztt van a bizonytk. Igen, igen! Persze, n azt hiszi rlam, hogy n... n... DM sg. ...n hiszkeny vagyok, engem knny becsapni... Turai s Gl frakkban belp. DM Almdyhoz. Na, mirt nem mondja? Hangosabban sg, ezltal azt a benyomst keltve, mintha valsgban beszlne Almdyhoz. ...n hiszkeny vagyok, engem knny becsapni, nekem brmit be lehet adni! TURAI rmlten kzeledik hozz. Mi az? DM. Csend! Ismt sgva. n hiszkeny vagyok, engem knny becsapni... TURAI felllekzik. Ja gy! Elveszi tle a fzetet. Add ide. DM. Mirt? Anniehoz. Nem jl sgok? ANNIE s ALMDY egyszerre. Nem! DM. Naht, ez hallatlan! TITKR. Velem se voltak megelgedve.

58

DM. De ht mi volt a hiba? TURAI. Ne krdezz annyit. Lel dm helyre. tveszem a munkt. ANNIE nagyon idegesen. Ez mind azrt van, mert maga nem pontos. Azrt van az egsz. DM. De ht mi van? Mirt ez a nagy izgalom? Nem trtnt semmi! TURAI. Hadd fiam, ahhoz te nem rtesz. A sznsz ideges, mikor prbl. Neked ez a szveg j, de k mr tudja Isten hnyadszor mondjk. DM oldalt lel. TITKR dmhoz. Mindenkit megsrtenek. TURAI a fzetbe nz. Ht... gyernk, mondjk mgegyszer az utols mondatot. ALMDY nagyon folykonyan. n engem megcsal, asszonyom! Mr rgta lek a gyanperrel. De most vgre a kezem kztt van a bizonytk. Igen, igen! Persze, n azt hiszi rlam, hogy n hiszkeny vagyok, engem knny becsapni, nekem brmit be lehet adni! Nem, asszonyom. Most az egyszer elszmtotta magt. TURAI. De hiszen ez remekl megy. ANNIE. Mert nagyszer sgnk van. DM. De hiszen egy szt se sg! ANNIE. Az pp a nagyszer benne. TITKR. Hagyja mester, mi ezt sohse fogjuk megtanulni. DM. gyltszik, nem. TURAI. Tovbb. ALMDY. Eddig is gyanakodssal nztem ismtelt stalovaglsait a szomszd birtokossal, Franois Gilette de la Tour dAuvergne mrkival, akivel naponta rkig get a Duvernois Sur Sane-tl Saint Sulpice de la Grande Parmentire fel vezet ton. ANNIE. Oh, ez az aljas gyansts!
59

ALMDY. Egy szt se, asszonyom! Zsebemben a bizonytk! Hltlan gyermek! Ki volt n, mikor nl vettem? Atyja, Pierre-Jean Bourmond de la Seconde-Chaumire-Rambouillett dandrtbornok, elesett Grande Lagruyre Sur Marne mellett s n mint kis varrn nyomorban lt anyjval Sainte Genevive falucskban, a Seine et Oise dpartementban. n nnek, asszonyom, nevet, rangot s vagyont adtam, n nt du Veyrier de la Grande Contumace Saint Emilion grfnv tettem, rirattam nemcsak Pardubien Grand-Amanoir-i birtokomat, hanem mg kt kastlyomat is Challanges-Dbicourt de la Romaneban s Rivalieux-Quandamouzires Sur Ventera aux Alpes Maritimesban. Abbahagyja, idegesen. TURAI. Na, mi az? ALMDY. Rettenetes ez a sok francia nv. TURAI vllat von. Mit csinljak? ALMDY. Szksg van erre? TURAI a fzetre mutat. Benne van. ALMDY. De megrlk, amg bebiflzom ezt a sok kilomteres nemesi s helysgnevet. s mind az n szerepemben vannak! TURAI nyugodtan. pp azrt tessk nnek ket megtanulni. ALMDY fuldokolva a dhtl. Rmes! Legalbb ezt a msodik kastlyt hagyjuk ki. TURAI hidegen, mint egy hhr. Nem lehet. Ha ez a grf csak egy kastlyt ajndkoz a felesgnek, akkor nem olyan felhbort az, hogy a n megcsalja. Egy kastlynl mg elcsszik az ilyen. Hrom kastlynl is megcsalhatja, mert annyit mr csak egy balek ad egy nnek. pp pont kett kell. Ez a kzpt. Ezt nevezzk ppen okos francia szndarabrsnak. Gyernk tovbb. ALMDY shajtva. Grfnv s gazdagg tettem nt. s a hla? n megcsal, igenis megcsal a szomszdommal, Jean Franois Gilette de la Tour dAuvergne mrkival, Prigord des Champignons s Saint Sulpice de la Grande Parmentire urval. A fene egye meg. A bmul Turaihoz. Ezeket a hossz neveket. Bocsnat. TURAI. De ht krem, ezek francia emberek, mit kvn, hogy hogy hvjk ket? ALMDY. Hogy? Pldul: Briand. Briand! Az is francia. ANNIE idegesen. Gyernk tovbb. - Elg volt, grf! Nem trm tovbb ezt a megalz vdbeszdet! n rgalmazza azt a nt, aki az n nevt viseli.

60

ALMDY Turaihoz. Ez nem igazsg, krem. TURAI. Micsoda? ALMDY. nnekem mindig ki kell mondanom azt az egsz nevet s csak azt mondja: Az n nevt. TURAI fagyosan. Tovbb. ALMDY. Mg egy sz asszonyom s elkerl a bizonytk! ANNIE teatrlisan nevetve. Hahaha! Bizonytk? Kacagnom kell! ALMDY. Ajkra fogom fagyasztani ezt a kacagst! Elhzza zsebbl az szibarackot. Itt a bizonytk! ANNIE tragikus sikoltssal. Ah! A barack! ALMDY az asztalra teszi a barackot. Igenis a barack, asszonyom! Az els szibarack, amely simarineux-i gymlcsskertem fltverztt, kornr, trpe kelet-indai barackfjn elsnek termett s ezzel egsz Franciaorszg minden szibarackjt megelzte! n tudja, hogy szenvedlyes gymlcskertsz vagyok, n tudja, hogy ezt a barackot mr virgkora ta polom, gondozom, naplt vezetek rla, gy vrom, mint a messist! s mi trtnik? Ma dlutn kilovagolok s midn nyugodtan poroszklok ugyancsak a Duvernois Sur Sanetl a Saint Sulpice de la Grande Parmentire fel... Turaira nz. TURAI fagyosan ...vezet ton... ALMDY mrgesen ...vezet ton, kit ltok ott gyalogszerrel baktatni? Julietett, az n komornjt. Megszltom, zavartan dadog. Megkrdezem tle, hov megy. Megijed, srva fakad s vlaszol: rnm kldtt Franois Gilette de la Tour dAuvergne mrkihoz. Az rdg vigye el! Turaira nz. TURAI. J, j. Ez most benne van. ALMDY. Az rdg vigye el, mondom, mirt kldte magt rnje a mrkihoz? Jobban megnzem, ltom, hogy kis csomagot szorongat kezben. Elveszem tle kibontom, ht... a barackra mutat... ez volt benne! A barackok kirlya, a primeurk primeurje, az n bszkesgem, az els simarineux-i fajbarack, amelyet gy poltam, mintha gyermekem lett volna. s ez mg nem minden, asszonyom! me, a gymlcs mellett volt ez a levl! Kiveszi zsebbl a levelet s felolvassa. desem! Ez az els barack, amely az idn Franciaorszgban megrett. Neked kldm, edd meg htattal. Az orra al tartja a levelet. me! ANNIE. Mit csinljak vele? Szagoljam meg?

61

ALMDY. Igen. Mert ha az rst letagadn, a parfmjt, asszonyom, azt nem tagadhatja le. Vagy letagadja? ANNIE. Nem. ALMDY. Ah! Teht bevallja! ANNIE. Be. ALMDY. n kldte neki ezt a barackot? ANNIE. n. ALMDY Turaihoz. Ez igazsgtalansg, krem. Nekem mteres mondataim vannak s az szerepe csupa rvid sz: Nem! Be! n! TURAI. gy van. Sardou ezzel a rvid beszdmodorral szokta jellemezni darabjaiban az hres asszonyi alakjait. Gyernk tovbb. ALMDY folytatja szerept. Teht tlem elfogadni szerelmemet, nevemet, rangomat, birtokomat, kt kastlyomat - s ezzel szemben a legkedvesebb gymlcsmet elkldeni a szeretjnek! ANNIE sznpadias sikoltssal. Ah! Ezt nem trm! Vonja vissza ezt a szt! ALMDY. Taln nem szeretje a mrki? ANNIE. Nem! ALMDY sznpadiasan, keseren felkacag. Hahaha! Asszonyom, n kertsz vagyok, Franciaorszg els amateurkertsze, a prizsi gymlcsklub elnke. n tudom, hogy ilyen becses ritkasgot csak annak kld az ember, akit szeret. n nt megvetem, asszonyom. ANNIE. n teht megvetendnek tartja, amit tettem? ALMDY. gy van. ANNIE. Ksznm. Akkor most mg csak egyetlen krdsemre feleljen. Az idn, kora tavasszal, kinek kldte el simarineux-i kertszete msik bszkesgt, az els kosr kornr cseresznyt? ALMDY zavartan. Anymnak. Az anyagrfnnak.

62

ANNIE. Az anyagrfnnak? Ht majd n is mutatok magnak valamit. Ha nnl van egy rdekes levl, nlam is van egy. Keblbl levelet vesz el, orra al tartja. Szagolja meg! Ezt a parfmt is ismeri? TITKR. rlt rdekes kezd lenni! Igazi Sardou! ANNIE. Csak olvassa el! Remlem, az rst ismeri. ALMDY kezben a levl. Ismerem. ANNIE. Ez a parfm s ez az rs Emilienne kisasszony, a Folies Bergres prmaballerinj, akit n bartsgval s protekcijval tntet ki. ALMDY. Hogy kerl nhz ez a levl? ANNIE. Ahhoz semmi kze. A levl olyan, mint a kiltt nylvessz: nem lehet tudni, hol ll meg. TITKR dmhoz, tapsolva. Aforizma! Szellemessg! ANNIE. Csak olvassa. ALMDY olvas. des kutyukm! Ma reggel az n rozoga reg grfom... ANNIE. Csak olvassa. gy r nrl az imdottja! Olvassa! ALMDY. ...reg grfom egy kosr cseresznyt kldtt nekem. Azt mondja, ezek Franciaorszg els cseresznyi, melyeket szerelme jell kld nekem. Kutyuskm-putyuskm, gyere fel hozzm ma este, egyk meg egytt az reg hlye cseresznyjt. Izgatottan vr trelmetlen Emilienned. ANNIE. Na ltja. Ha te gy, n is gy. Szemet szemrt. Fogat fogrt. Primeurt primeurrt. Barackot cseresznyrt. Ltom, nem tagadja. A cseresznyt nem az anyagrfnnak, hanem Emilienne kisasszonynak kldte. gy van? ALMDY megtrten. gy van. ANNIE. Most tvozzk lakosztlyombl. Ah, gyalzat! n engem tbb nem lt. Mg ma este csomagolok s elutazom anymhoz. Az anyavarrnhz. s ha pp tudni akarja, a mrki, akivel gyanst, mr rg nem is lakik itt. Prizsban van. s ha fradsgot vesz magnak a komornmat tovbb vallatni, azt is megtudhatja, hogy tlem volt megbzsa addig kborolni az orszgton, amg n arra lovagol s ha n megszltja, dadogst sznlelve tadni a barackot s a levelet. Sznpadiasan kacag. Hahaha!
63

ALMDY. Teht csak lecke volt? ANNIE. Erre mr akkor r kellett volna jnnie, mikor a komornm engem elrult. Ha igazn megcsalnm nt, a komornm inkbb ngyfel vgatn magt, de hallgatna. J komornk olyanok, mint a halak: minl tbb rszre vgjk ket, annl mlyebben hallgatnak. TITKR elragadtatva, sgva, Glhoz. Aforizma! GL. s mg milyen! ALMDY. Bevallom, elvesztettem a jtszmt. ANNIE. Kztnk mindennek vge! ALMDY. Yvonne! Letrdel. Csak azt ne mondja, hogy kztnk mindennek vge! Yvonne! Bocsssa meg ezt az egyetlen ballpsemet! ANNIE. Ne alzkodjk meg. Egy grf, aki ilyen nevet visel! Keljen fel! Egy ids ember! Almdy felkel. Bevallom, most meg vagyok hatva. De nem a trdrerogysa hatott meg, hanem az okossga, hogy nem tagadott le semmit. Egy frfi, aki hazudik, olyan, mint egy oroszln, amely csicsereg. A titkr dmhoz fordul, elgedetlen arcot vg s fejt rzza, mintha azt mondan: Ez a szellemessg nagyon buta. dm igenlleg int. ANNIE. Megbocstok nnek. De kt bntetsben fogom rszesteni. Elszr is megtiltom nnek, hogy ezt a barackot megegye. ALMDY. Ah ez fj. De trm. ANNIE. Msodszor: holnap Prizsba utazom. Egyedl. Szrakozni. rti? Egyedl! ALMDY ktsgbeesetten. Yvonne! ANNIE. Egy szt se, grf! Vagy bzik a tisztessgemben, vagy nem. Ha igen, visszajvk ide, ha nem, rkre elmegyek. TITKR sgva dmhoz. Most nem tudom, krem: szellemessg volt ez, vagy nem? DM. Nem. TITKR. Ksznm.

64

ANNIE. Prizsba utazom s n epedni fog utnam. ALMDY. Ah! s meddig akar Prizsban maradni? ANNIE. Egy htig! Kis sznet. ALMDY felordtva. Nem, nem! Azt nem brom ki! Szeretlek, imdlak, megrlk rted! gy szeretlek, mint egy felhkarcol a felht, amely felette lebeg, de az els szllel elrpl! Nem brok nlkled lni! Egy htig se! Egy napig se! Egy rt se! ANNIE. Csal vagy. Ezek frzisok. Gl s dm mr a felhkarcol sznl lassan s nagyon csodlkozva egymsra nztek. GL. Bocsnatot krek, de... pardon egy percre! Mi volt ez? ANNIE. Tessk? TURAI. Krlek, ne zavarj. pp, mikor a legjobb lendletben vannak! TITKR. Nagyszer! s milyen rdekes! dmhoz izgatottan. Mit gondol, elutazik az asszony? GL. dmhoz. Te... ez pokoli. TURAI. Csendet krek. Almdyhoz. Tessk tovbb mondani. Taln ide menjnk vissza: gy szeretlek. ALMDY. gy szeretlek, mint egy felhkarcol a felht, amely felette lebeg, de az els szllel elrpl. Nem brok nlkled lni! Egy htig se! Egy napig se! Egy rt se! ANNIE. Csal vagy. Ezek frzisok. ALMDY. Nem, nem! Megrlk rted! De te kihasznltl s kifacsartl, mint egy citromot s most el akarsz dobni! Elfordul, eltakarja arct. Gl s dm a citrom sznl ismt egymsra nztek. Most Gl felll, nagyon idegesen. GL. Turaihoz, halkan, de nagyon izgatottan. Krlek szpen... TURAI trelmetlensget sznlelve. Mi az?

65

GL. Krlek egy pillanatra. Anniehoz s Almdyhoz. Bocsnat egy pillanatra, de okvetlenl mondanom kell neki valamit. Turaihoz. Te... Hallod, te, amit ezek jtszanak? TURAI. Ht hogyne. GL remegve az izgalomtl. Ht akkor... nem emlkszel te ezekre a mondatokra? TURAI. rdekes. Most hogy mondod... tnyleg... n is szrevettem valamit, csak nem akartam szlni. GL. dmhoz, izgatottan. Gyere ide. Turaihoz. Te... ez a szveg szrul-szra ugyanaz, amit mi jjel a falon keresztl hallottunk. TURAI a fzetbe nz. Tnyleg... Ht te... ht ez fantasztikus! GL izgatottan. Menj, folytasd... mert mg szrevesznek valamit. Halljuk tovbb. Turai visszamegy, Gl karonfogja a szintn nagyon izgatott dmot s mindketten feszlten figyelnek. TURAI. Ht gyernk krem tovbb. Hol hagytuk el? Most el akarsz dobni. ANNIE. Ki akar eldobni, te bolond? Ne rjngj! Az elbb mr okos voltl. Gyere ide, megcskolom azt a szp, klasszikus fejedet. GL nagyot ordt. h! ANNIE idegesen. Mi baja? GL. Ezer bocsnat! Bocsnatot krek! Alig tud az izgalomtl beszlni. Kedves Annie! s mlyen tisztelt mvsz r! Bocsnat, megint meg kell nket zavarnom, de okvetlenl kell valamit mondanom Turainak. dmhoz. Gyere csak ide. Turaihoz, aki hozzja lpett. Te! Itt ezen a helyen vltozzam sblvnny, ha ezek szrul-szra nem ugyanazt a szveget mondjk, amit az jjel beszltek. Ezek ketten tegnap jjel... ezeket a szerepeket tanultk. s mi szamarak vagyunk. TURAI. J, j, szamarak vagytok, de most, krlek ne csinlj feltnst. Megjtssza az izgatottat. risi meglepets!... Micsoda furcsa vletlen! DM Glhoz. Vgy nrlam pldt. n ordtani szeretnk a boldogsgtl s nzd, trtztetem magamat. TURAI. Egy szt se!

66

ANNIE. De krem Sndor, mit csinlnak ott maguk? ALMDY. Mi van krem? TURAI visszatrve Almdyhoz. Gl azt mondja s gy rzem, hogy igaza van, hogy majd este az eladsra valami szp klasszikus fejet csinljon magnak. ALMDY. Mi az, hogy klasszikus fejet csinljak? TURAI. A n azt mondja: Azt a szp klasszikus fejedet. ALMDY. Igen. TURAI. Ht csinljon valami fejet, amire ezt joggal lehet mondani. ALMDY. Mi az, az enymre nem lehet? GL szintn. Nem. TURAI. Igaza van. Az n kobakja minden, csak nem szp s nem klasszikus. ALMDY mrgesen. Pedig ezt mr mondtk r. TURAI. Ebben a darabban. De bocssson meg, jzls n ilyet errl a fejrl nem mondhat. ALMDY dhsen, Anniehoz. nnek is ez a vlemnye? ANNIE. Engem hagyjon krem, n a szerepemhez tartom magamat. ALMDY keser mosollyal. J. Ht majd csinlok egy szp klasszikus fejet. Dl-fl. DM trelmetlenl. Urak, mlik az id! Gyernk, gyernk! Gyorsan! Folytassuk! TURAI. A tisztelt nz urak szveskedjenek bkn maradni. Mirt vagy olyan trelmetlen? DM zavartan. Kilenc rakor van a vacsora... s... titkrhoz ...ugye? TITKR. Igen. Mr csak nhny percnk van. TURAI. Ht akkor gyernk gyorsan.
67

ANNIE. Vagyis: Gyere ide, megcskolom azt a szp klasszikus fejedet. Cskot lehel homlokra. ALMDY. Ez nem csk, ez borraval. GL odaszl Turainak. Ez a hasonlat ordinr. Csodlom egy francia szerztl. TURAI. Deht egy ordinr embert akar vele jellemezni. GL. Bocsss meg, ez egy grf. TURAI. De kznsges, ostoba ember, akinek a szkincsben nincs finomabb hasonlat. Csak te ne tantsd Sardout darabot rni. ALMDY mrgesen. Krem, gyernk tovbb. - Ez nem csk, ez borraval. ANNIE. Ne ordts! ALMDY. De ordtok! Kifacsart citrom vagyok! Citrom vagyok! Tudja meg az egsz vilg, hogy citrom vagyok! A lbhoz borul s zokog. GL. Ez a citrom is. Direkt hlye. Gl suttog dmmal, dm boldogan mosolyog, aztn ersen megrzzk egyms kezt. TURAI. De krlek, mit csinltok ott? GL. Semmit. Azt sgtam neki, hogy ezt a citromhasonlatot ostobnak tartom. TURAI. n nagyon jnak tartom. Egy buta gymlcstenyszt, aki onnan veszi a hasonlatait, ahol az lete eltelik: a gymlcsei kzl. Ne tantsd te Sardout darabot rni. ALMDY, aki Annie eltt trdel, e szidalmakra felkapja a fejt Annie lbl s dhs arcot mutat. TURAI. Folytassuk! Knyrgm, ne trdelj! ANNIE visszanyomja Almdy fejt az lbe. Knyrgm, ne trdelj, ne srj, mert azt nem brom. Tudod te jl, hogy csak tged szeretlek. Az asztalhoz megy, ahol a barack van. ALMDY a dhtl majdnem srva. Oh sok szerelmes jszaknk fellngol emlke! Felkel. Az asztalhoz lp s meg akarja rinteni a barackot.

68

ANNIE. Erigy innen! ALMDY a barackot nzegetve. h, ha ezt ltom! Nagyon rzkien. h, ezek a formk! Ez az isteni rzsaszn br! Ht van mg egy ilyen a vilgon? A barackhoz nyl. h, ezt simogatni! ANNIE. Nem mgy innen? ALMDY felkapja a barackot, az egyik kezben tartja, a msikkal kjesen simogatja. Oh! Mily gmbly, sma, brsonyos, illatos! A szjhoz emeli. ANNIE felsikolt. Nem! Ne harapj bele! Kiragadja a barackot a kezbl s visszateszi az asztalra. Gl komikusan felordt s elkezd grcssen nevetni. dm Gl fel trja karjait s szintn szvbl nevet. lelkeznek s cskolznak. Gl nem brja abbahagyni a nevetst. Almdy s Annie elfordulnak tlk, Almdy mrgesen, Annie szgyenkezve. TITKR izgatottan. Mi ez, krem, ha szabad krdeznem? n is szeretnk az urakkal nevetni. DM. Ezt maga nem rti. GL dmhoz, Turaira mutatva. A legjobb az, hogy mrges. ANNIE. De ht min nevetnek maguk? TURAI erlyesen. Elg volt, gyernk tovbb. GL. J. Gyernk tovbb. Halljuk. Gnyoldva. Gmbly, sma, brsonyos, illatos! DM. s: ne harapj bele! ANNIE zavartan, szerept mondva. Ne harapj bele! ALMDY mrgesen. De mikor olyan kvnatos. Gl s dm halkan tovbb nevet. ALMDY. J, j, tudom, hogy semmit nem jelentek szmodra. ANNIE. Hogy mondhatsz ilyet? Ne keseredj el gy. Eskszm neked mindenre, ami nekem szent, hogy... abbahagyja, mi is kvetkezik most? TURAI. Nem jut eszbe? Amire ilyen szentl eskdtt?

69

ANNIE. Elfelejtettem. Szerep! ALMDY keseren. Szerep. ANNIE idegesen. Igenis, szerep. TURAI sg. Az n letemben frfi... ANNIE darlva. Ja igaz... soha nem jelentett annyit, mint te. Ezt n nem fogom soha elfelejteni! Mert frfi vagy tettl-talpig. Ki tudja, ha n nem? TURAI. Ht ezt a mondatot kihzzuk. ANNIE. Mirt? TURAI. Rendes n ilyet nem mond. Ez olyan vilgos s brutlis clzs a nemi viszonyra... ezt ilyen elkel kznsg eltt nem lehet elmondani. ANNIE szgyenkezve. De ht ez a n ezt a darabban mondja. Ngyszemkzt. TURAI titkrhoz. Lesznek fiatal lnyok is a koncerten? TITKR. Hogyne! TURAI kihzza a mondatot. Akkor kihzzuk. Ehelyett azt fogja mondani: Mit tagadjam, szeretlek, br mindennek ltszol, csak frfinek nem. Almdy mozdulatot tesz. Tovbb! Almdyhoz. gy szenvedek... ALMDY. gy szenvedek, mint egy beteg l! Turaihoz. Lssa, ezt kellene kihzni. TURAI. Mirt? ALMDY. Ht hogy mondhat az ember ilyet nmagrl? TURAI. Mr elfordult. Hozztartozik egy llattenyszt szkincshez. ALMDY. Pardon. Gymlcstenyszt. A szakmja: gymlcs. TURAI. s llat. llat is.

70

ANNIE. Ah, Maurice, ne szenvedj. Ne llj ott olyan ktsgbeesetten. Gyere ide, cskolj meg, te szamr. ALMDY Turaihoz, rekedten. Ht bocssson meg, ...l s szamr! megcskolja Anniet. DM Glhoz, suttogva. Ennl a mondatnl mentem n ki a szobbl. Milyen komikus! TURAI idegesen. Mi az? Nem tetszik nektek? GL. Nem. Ez a szerelmi prbeszd se nem igaz, se nem szp. Rossz munka. Ht ilyen az let? Beszl gy egy jlnevelt riember egy hlggyel? TITKR. Tnyleg, az eleje jobb volt. GL. Mert az maga volt az igazi let. Egy szp, eleven alak. A gymlcss grf. De ez a szerelmi prbeszd? Ez papiroscsinlmny. Nem gondolod? TURAI. n lethnek tallom. A fzetbe nz. Na, gyernk a vgre. Most megcskoltk egymst. ALMDY. Ah Yvonne! zlett a cskom? ANNIE. Nem Maurice, cskod undort, szr a szakllad. ALMDY Turaihoz. Ezt benne hagyjuk? TURAI. Na hallja, mindent csak nem lehet kihzni! ALMDY. De nekem ilyet mondani. Hisz a kznsg meg fog engem utlni! GL. ltalban... mi az rdgnek vlasztott ilyen szerepet? Mirt jtszik ilyen gymoltalan hlyt? TURAI. Igaz is, n csak nem akarok beleszlni, de n se rtem, mirt jtszik ilyen szerepet. Ha ki is hagyunk itt-ott valamit, hiba, maga az alak utlatos s nevetsges. GL. Az ilyen szerepeknl rgtn megrzi a szakember, hogy a szerz tnyleg undorodott ettl az alaktl. Turaihoz. Te ezt nem rzed? TURAI. Dehogy nem. Hogyne reznm. ANNIE idegesen. Krem, vgezznk mr. Hidd el, Maurice, gy is szeretlek, br tudom, hogy az egsz vilg kinevet tged.

71

ALMDY. Azt meg is rdemlem, Yvonne. ANNIE. Nem szgyenled magad a felesged eltt, Maurice? A gyerekeid eltt? ALMDY. Oh! Gyermekeim! ANNIE. Ha a fiad ezt megtudn! Mit szlna hozz? Fiad, a huszrezredes! ALMDY szernyen, Turaihoz. Krem, nem lehetne itt hadnagyot mondani? Az n fiam ezredes? Ez borzasztan regti az embert. ANNIE. Pedig n mr enyhtettem, mert a szvegben az van: tbornok. ALMDY. Az n fiam tbornok? ANNIE. Meddig mehetek vissza, Sndor? TURAI. Legfeljebb kapitnyig. ANNIE. J. Mit szlna hozz fiad, a huszrkapitny? ALMDY. Igazad van, Yvonne. Ktsgbeesne! Nevetsges vn szoknyavadsz vagyok, pfuj. TURAI. Krem... ezt ne ilyen lmosan. Tbb hvvel. Krem mg egyszer. ALMDY. Nevetsges vn szoknyavadsz vagyok, pfuj. TURAI. Mg mindig nem elg szinte. Hangosabban, szintbben! ALMDY kiltva. Nevetsges vn szoknyavadsz vagyok, pfuj! TURAI fagyosan. Krem mg egyszer. ALMDY ordtva, nagyon szintn. Nevetsges vn szoknyavadsz vagyok, pfuj!!! TURAI. Most j. Tovbb. ALMDY nagyon szintn. Eskszm, Yvonne, hogy soha tbb nem tolakszom ahhoz a hlgyhz, aki engem megunt s most mr mst szeret. Soha, soha tbb.

72

ANNIE. Soha tbb? ALMDY szintn. Soha. ANNIE. Akkor Maurice, n nagylelk leszek. Nem utazom Prizsba s te megeheted a barackot. ALMDY a barackra rohan. Ah! Vgre! Beleharap a barackba. TURAI felkel. Vge. Itt lemegy a fggny. ALMDY flrell s eszi a barackot. GL. Vge? TURAI. Vge. GL. Azt a barackot tulajdonkppen a felesgnek kellene adnia. gy szebb volna a vge. TURAI. Ejnye, de csknys vagy. Ez egy ordinr, nz frter. Ez sajnlja attl az asszonytl a barackot. GL. Nagyon antipatikus alak. De kitnen jtssza. TURAI. Mintha a testre rtk volna. Titkrhoz, aki ktsgbeesve mozgoldik. Ht magnak mi baja? TITKR. Bocsnatot krek, de most rohanok, valahol egy msik barackot felhajszolni, n nem tudtam, krem, hogy ezt megeszik a darabban! Kiszalad. ANNIE dmhoz, aki a boldogsgtl butn ll ott. Nos, hogy tetszem magnak ebben a szerepben? DM. Bocsnat egy pillanatra. Rettenetes ervel cskolja meg. ANNIE fuldokolva. Te! Te! Hisz ez botrny! DM. Bnom is n! jabb csk. Annie! nem csak hogy maga istenien jtssza, hanem nzetem szerint ez a vilgon a legjobb darabok egyike. Turaira mutat. Ha meg is fog lni ez az reg smokk, n odaadom az egsz Shakespeare-t ezrt a kis darabrt! Megleli Anniet. GL. n ezt a darabot nagyon elavultnak tallom. Mikor rhatta ezt Sardou?

73

TURAI. n eddig nem is ismertem. Almdyhoz. Mondja, mvsz r, mifle darabja ez Sardounak? ALMDY. Ha nem csaldom, ez az utols mve. GL. Nagyon reg lehetett, mikor ezt rta. Ilyen gyenge dolgot mr csak rviddel a halla eltt rhatott. TURAI. Vagy rviddel a halla utn. Anniehoz. Mg csak pr kis rendezi megjegyzsem volna a maga szmra. ANNIE. Igen, igen, azt nagy ksznettel vennm. Glhoz s dmhoz. Menjetek csak, n mindjrt jvk! GL mikzben kifel megy. n nem rtem, hogyan kereshet ki egy hsszerelmes ilyen trotli-szerepet magnak. Ez mr valsgos mazochizmus. El dmmal. TURAI az oldaltll Almdyhoz. Maga sr? ALMDY knnyekkel a hangjban. Nem! Vadul nz Turaira. TURAI. Mit gondol, fog menni? ALMDY. Fog. TURAI. Nem rti. gy gondolom: fog-e menni. Nem a darab. Maga. Az elads utn. Az jjeli vonattal. Haza. Fog menni? ALMDY. Fogok. TURAI. Akkor elengedem a kapitnyt. Lssa, kivel van dolga. Annie, mondjon hadnagyot. ALMDY. Tulajdonkppen mg hadnagy is egy kiss... TURAI felhborodva. Na, bocssson meg, krem, csecsemig mr mgse menjnk vissza. ALMDY megadja magt. Krem. Mindezek dacra, kedves Turai r, ksznm, amit rtem tett. Indul. TURAI. Nincs mirt. Hov megy? ALMDY. Mg hamar biflzom egy kicsit a francia neveket. Meghajtja magt. Asszonyom! Uram!

74

TURAI. A viszontltsra, Maurice! Almdy el. Sznet. ANNIE Turait meglelve. Ksznm, te drga csavaros fejem! Nehz volt? TURAI. Nem. Csak ez az tkozott barack volt nehz. Sma, gmbly, brsonyos s illatos s ne harapj bele! Ez volt a legslyosabb. Azt hiszi, fiam, olyan knny dolog egy tisztessges trgyat tallni, amelyik sma is, gmbly is, brsonyos is s amibe nem szabad beleharapni? ANNIE szgyenkezve. A vllamra mondta. TURAI. Igen? n azt hittem, a homlokra. ANNIE. Maga egy nagy gazember. TURAI. Azt n tudtam, hogy a vgn mindenki gentleman, csak n leszek a gazember. Nem, Annie. n egy fiatalembert megmentettem sok-sok csnya szenvedstl. n nagyon meg vagyok magammal elgedve. Gl s dm belp. GL. Gyertek, mr egytt van a trsasg! LAKJ belp. Tlalva van. A kzpen ll. dm karonfogja Anniet, elindulnak. GL. Turaihoz. Ne szgyeld azrt magad, regem, mert mskp trtnt, mint ahogy te gondoltad. Rgi dolog, hogy sok j drmar van a vilgon, de a legjobb drmar mgis csak maga az let. Karjt nyujtja Turainak. TURAI belekapaszkodik s indul vele. Mr csak azrt is, mert nem veled rja a darabjait. Mind a kt pr kimegy. LAKJ elrelp, a kznsghez. Tisztelt hlgyeim s uraim... tlalva van! Meghajol, htralp. Fggny.

75

MEGJEGYZS. Ezt a szndarabot tulajdonkppen ppgy lehet sznpadon, mint nagy szalnban, vagy kis teremben eladni. Ez a terem akkor nztr s egyszersmind sznpad is. A tulajdonkppeni sznpad a terem egy rsze s nem ll egybbl, mint egy sznyegbl, amelyen kanap, asztal s nhny karosszk van elhelyezve. A cselekmnyhez kt ajt szksges: egy ltalnos bejrat s egy ajt, mely a szomszd szobba vezet. Az asztalon telefon. Ez mind a hrom felvons sszes dszlete. Fggnyre nincs szksg. A nzk fesztelen sszevisszasgban lhetnek a teremben, mintha estlyen vennnek rszt s a szalnban valami eladst hallgatnnak. Fggny helyett a felvonsok vgt a terem sznpadul szolgl rsznek elstttsvel lehet jelezni.

76

You might also like