You are on page 1of 8

PERJUMPAAN 2

AKTIVITI:CARA MENGGUNAKAN KOMPAS. MASA :8.00pg-10.00pg TEMPAT: TARIKH:

Objektif:
-Mengajar mencari arah apabila sesat di dalam hutan.
-pelajar dapat mempelajari cara penggunaannya kompas dengan betul.

Langkah-langkah Sebelum -Ketua kumpulan berjumpa dengan mentor masing-masing dan pengerusi untuk perbincangan. -Menyediakan soalan tunjuk arah menggunakan kompas. -Sediakan kompas(meminjam dari bilik kokurikulum)

Semasa -Nyanyian lagu Kadet Polis. -Ikrar Kadet Polis. -Mengambil kehadiran. -Guru memberi penarangan cara-cara menggunakan kompas kepada ahliahli. -Kumpulan 1 dan 2 diminta mencari arah masjid Kampung Jaya Sepakat. -Kumpulan 3 dan 4 diminta mencari BHP Taman Aman. -Kumpulan 5 dan 6 diminta mencari arah masjid Senai. -Setiap kumpulan perlu menyediakan soalan tunjuk arah dan menyoal kepada kumpulan lain.

Selepas -Pengerusi mengarahkan semua ahli berkumpul. -Penerangan tentang penggunaan kompas oleh setiap wakil kumpulan dan meyerahkan kembali kepada guru penasihat. -Bersurai.

PERJUMPAAN 3
AKTIVITI:KAWAD KAKI MASA :8.00pg-10.00pg TEMPAT: TARIKH:

Objektif
-Menggajar murid asas berkawad -Melatih murid berkawad statik

Langkah-langkah Sebelum -Perjumpaan antara AJK dan mentor. Semasa -Nyanyian lagu Kadet Polis. -Ikrar Kadet Polis. -Mengambil kedatangan. -Ahli-ahli dibahagikan kepada kumpulan masing-masing,ahli-ahli baru satu kumpulan dan ahli lama satu kumpulan. -Seorang komander memberi arahan masuk baris. -Ahli baru diajar bagaimana untuk kawad asas. -Ahli lama menjalani kawad farmasi pelbagai bentuk. -Membuat pertandingan kawad farmasi antara kumpulan bagi ahli lama. -Kumpulan yang menang akan untuk mewakili Kadet Polis ke peringkat sekolah. -Ahli lama yang terpilih juga diajar memberi koman. Selepas -AJK dan guru memilih ahli baru yang sudah mahir untuk menjadi pelapis Kadet Polis bagi pertandingan kawad. -Bersuarai.

PERJUMPAAN 4
AKTIVITI:SIMPULAN/IKATAN MASA :8.00pg-10.00pg TEMPAT: TARIKH:

Objektif:
-menunjuk ajar pelajar cara ikatan/simpulan dengan betul. -mempelajari asas ikatan.

Langkah-langkah Sebelum -AJK meminjam tali di bilik kokurikulum. -Perjumpaan mentor-mentor dan pengerusi untuk perbincangan.

Semasa -Nyanyian lagu Kadet Polis. -Ikrar Kadet Polis. -Mengambil kehadiran. -Pengerusi memberi arahan kepada ahli untukl bergerak ke tempat yang telah ditetapkan. -Ahli baru akan diajar mengikat tali yang mudah seperti: -bunga keti. -tindih kasih. -buku sila. -Guru akan mengajar ahli lama mengikat tali yang lebih mudah seperti: -lilit lacang. -ikatan belitan. -ikatan tali gantung. Selepas -Setiap kumpulan menghantar wakil untuk menunjukkan semula ikatan yang mereka pelajari di depan guru penasihat. -Memberi tali yang telah digunakan kepada pengerusi. -Bersurai.

PERJUMPAAN 5
AKTIVITI:GAJET MASA :8.00pg-10.00pg TEMPAT: TARIKH:

Ojektif: -Memberi tunjuk ajar cara membuat gajet & cara ikatan yang betul
Langkah-langkah Sebelum -Sediakan buluh,tali dan parang. -Pengerusi meyuruh ahli-ahli ke padang. -Pengerusi mambahagikan 10 orang satu kumpulan untuk membuat satu gajet.

Semasa -Nyanyian lagu Kadet Polis. -Ikrar Kadet Polis. -Mengambil kehadiran. -Pengerusi menerangkan serba sedikit dan cara membuat gajet kepada ahli baru. -Kumpulan 1 dan 2 membuat gajet tripod dengan menggunakan buluh dan tali yang disediakan. -Kumpulan 3 dan 4 membuat gajet para-para. -Kumpulan 5 dan 6 memnuat gajet dapur.

Selepas -Mengemas tempat yang digunakan. -Memulangkan segala peralatan yang telah digunakan. -Bersurai.

SMK SENAI
MODUL KADET POLIS 2010
DISEDIAKAN OLEH,
(NUR SYUHADAH BTE ABD RAHMAN)

DISEMAK OLEH,
(PUAN.RAHMAH BTE KASMON)

PERJUMPAAN 7
AKTIVITI:IKHTIAR HIDUP(masak nasi dan bakar ikan) MASA :8.00pg-10.00pg TEMPAT: TARIKH:

Objektif:
-memperkasa jati diri dalam hidup setiap ahli -memberi bayangan masak di dalam suasana perkhemahan. Langkah-langkah Sebelum -Mentor-mentor dan pengerusi membuat perbincangan. -Menyediakan bahan yang diperlukan untuk memasak dan membakar -Menyuruh ahli-ahli membawa beras dan ikan.

Semasa -Nyanyian lagu Kadet Polis. -Ikrar Kadet Polis. -Mengambil kedatangan. -Semua ahli di beri arahan untuk pergi tempat yang ditetapkan. -Kumpulan 1-3 diminta untuk memasak nasi. -Kumpulan 4-6 diminta untuk memnakar ikan.

Selepas -Mengemas tempat dan barang yang digunakan. -Menghias makanan mengikut kretiviti masing-masing. -Meminta guru mengadili hasil masakan bagi setiap kumpulan. -Kumpulan yang masakannya paling memikat hati guru akan dipilih untuk mewakili sekolah untuk pertandingan memasak (ikhtiar hidup). -Bersurai.

PERJUMPAAN 8
AKTIVITI:PERTOLONGAN CEMAS(first aid dan anduh) MASA :8.00pg-10.00pg TEMPAT: TARIKH:

Objektif: -menunjuk ajar ahli asas pertolongan cemas.


Langkah-langkah Sebelum -Guru menjemput wakil BSMM. -Menyediakan kos untuk membeli hadiah penghargaan kepada wakil . -Mentor-mentor berjumpa dengan pengerusi untuk perbincangan. -Anduh dan first aid disediakan oleh wakil BSMM. Semasa -Nyanyian lagu Kadet Polis. -Ikrar Kadet Polis. -Mengambil kehadiran. -Kumpulan 1-3 belajar bagaimana menggunakan first aid dahulu. -Kumpulan 4-6 belajar bagaimana menggunakan anduh: -anduh kepala. -anduh kaki. -Kumpulan 1-3 dan 4-6 bertukat aktiviti. Selepas -Wakil-wakil kumpulan menunjukkan cara-cara menggunakan kain anduh danfirst aid di hadapan guru dan wakil BSMM. -Bersurai.

PERJUMPAAN 9
AKTIVITI:MALAM KEBUDAYAAN MASA :8.00pg-10.00pg TEMPAT: TARIKH:

Ojektif: -mengeratkan hubungan silaturrahim.


-menyatupadukan kaum. Langkah-langkah Sebelum -Mentor-mentor dan pengerusi membuat paerbincangan. -AJK membuat anggaran dan menyediakan hadiah. -Membuat taklimat kepada semua ahli-ahli tentang malam kebudayaan. -Menjemput juri iaitu semua penolong kanan dan guru penasihat. Semasa -Nyanyian lagu Kadet Polis. -Ikrar kedatangan. -Mengambil kedatangan. -Memberi pilihan kepada ahli untuk membuat persembahan seperti: -lakonan -menyanyi -sajak -Membuat undian untuk memulakan persembahan.

Selepas -Juri mengadili persembahan tersebut. -Pemilihan pemenang. -Bersurai.