P. 1
Refleksi

Refleksi

|Views: 9|Likes:
Published by Shawn Zikri

More info:

Published by: Shawn Zikri on Oct 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

MUHAMMAD ZIKRI BIN SAADON

T2 MT 1

Refleksi
Alhamdulilah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya, dapat saya menyelesaikan tugasan kerja kursus untuk subjek WAJ 3107 Seni Dalam Pendidikan dengan jayanya. Jutaan terima kasih diucapkan kepada pensyarah pembimbing iaitu Dr. Mohd Azhar bin Bahari atas bimbingan dan tunjuk ajar beliau dalam tempoh pelaksanaan tugasan ini. Selain itu, terima kasih juga kepada ahli kumpulan yang lain kerana memberi kerjasama yang baik untuk melaksanakan tugasan ini dari awal sehingga akhir. Banyak ilmu yang telah saya peroleh sepanjang saya mempelajari subjek Seni Dalam Pendidikan ini. Antaranya ialah dengan melakukan pengintegrasian antara elemen-elemen seni seperti seni pergerakan, seni visual dan seni muzik dalam pengajaran dan pembelajaran mampu untuk menarik minat murid-murid di samping memudahkan mereka untuk memahami sesuatu perkara. Dengan adanya elemenelemen tersebut, murid akan lebih bersemangat untuk belajar kerana mereka suka melakukan sesuatu yang menyeronokkan bagi mereka. Subjek Seni Dalam Pendidikan sememangnya memberi saya pengalaman dan ilmu yang baharu. Contohnya ialah, apabila saya mempelajari teknik seni visual seperti teknik tiupan, teknik titisan, teknik celupan, dan teknik pualaman. Kebanyakkan kemahiran seperti ini tidak ada pada saya sebelum ini. Jadi melalui kelas Seni Dalam Pendidikan, saya mampu belajar bagaimana mahu menghasilkan sesuatu hasil seni dengan menggunakan teknik yang betul dan mampu untuk menghasilkan hasil seni

Dalam tugasan kerja kursus pula. Saya berharap agar ilmu ini dapat digunakan semasa saya berpraktikum dan apabila menjadi guru kelak. mengkehendaki saya untuk melaksanakan satu rancangan pengajaran harian yang menggabungkan ketiga-tiga elemen seni dalam pendidikan. Beberapa kelemahan dan kelebihan dapat dikenalpasti sepanjang kerja kursus ini dilaksanakan. saya bersama ahli kumpulan yang lain telah melakukan beberapa kali perbincangan untuk untuk melaksanakn rancangan pengajaran harian. Pelbagai idea yang timbul dan cadangan untuk memurnikan idea tersebut. Contohnya. Perkara ini sangat penting untuk diterapkan agar murid tidak menjadi seorang yang terlalu pasif di dalam kelas nanti. akan tetapi kami memilih idea yang paling baik untuk dilaksanakan. Hal ini kerana. muzik memainkan peranan yang amat penting dalam membentuk pemahaman murid dalam sesuatu perkara. saya bertambah yakin apabila melakukan aktiviti yang berkaitan dengan muzik di dalam kelas. sedikit sebanyak tekanan yang saya alami dapat dikurangkan. dapat membina keyakinan diri untuk berdiri di hadapan orang ramai. Selain itu. dengan menerapkan elemen muzik ini dalam pengajaran dan pembelajaran harian.MUHAMMAD ZIKRI BIN SAADON T2 MT 1 yang cantik. Elemen muzik pula sewajarnya diselitkan di dalam rancangan pengajaran harian yang dilakukan di sekolah nanti. Saya akui melalui kelas seni ini. Secara peribadinya. Antaranya ialah kekurangan kemahiran dalam sesuatu seni itu. untuk menerapkan seni visual dalam sesuatu rancangan pengajaran harian adalah suatu perkara yang bukan mudah untuk dilaksanakan. Secara tidak langsung murid akan dapat memahami denan lebih cepat tentang apa yang dipelajari di sekolah nanti. Oleh itu. Sebagai seorang guru. .

mereka juga mencurahkan idea yang bernas untuk melakukan aktiviti yang mampu untuk menyelitkan elemen-elemen seni dalam pendidikan dalam rancangan pengajaran harian yang telah kami hasilkan. saya berpuas hati dengan aktiviti yang dijalankan untuk mengajar kanak-kanak. Jadi. Namun itu tidak mematahkan semangat kami semua untuk menerapkan nilai seni visual ini dalam rancangan pengajaran harian. Walaupun pelbagai masalah yang kami hadapi untuk melaksanakan rancangan pengajaran harian dan membina bahan bantu balajar. namun ahli kumpulan saya memberi komitmen yang tinggi dalam melaksanakan kerja kursus ini. Secara keseluruhanya. kita dapat menilai dan membuat penambahbaikkan terhadapat sesuatu aktiviti itu. Mungkin apabila menjalankan pengajaran mikro ini. Selain itu. Antara kelebihan yang dapat saya kenalpasti adalah. Hal ini penting untuk mengelakkan kita daripada melakukan kesilapan yang sama semasa menjalani praktikum mahupun apabila sudah bergelar guru kelak. Akan tetapi saya bersama ahli kumpulan yang lain tidak mempunyai kemahiran yang tinggi dalam seni visual ini. Pengajaran mikro ini bertujuan untuk melihat sejauh mana keberkesanan aktiviti yang dilakukan dalam rancangan pengajaran harian terhadap pelajar. semangat kerjasama dalam ahli kumpulan saya. semua murid akan mendengar . tetapi saya mempunyai sedikit kegusaran terhadap kemampuan diri saya untuk mengajar kanak-kanak dalam situasi yang sebenar. melalui pengajaran mikro ini juga. Tugasan yang kedua mengkehendaki kami untuk melakukan pengajaran mikro.MUHAMMAD ZIKRI BIN SAADON T2 MT 1 seharusnya mahir dalam menggunakan seni visual di dalam kelas.

.MUHAMMAD ZIKRI BIN SAADON T2 MT 1 kata. tidak semuanya indah. Saya berharap agar dapat menggunakan ilmu yang telah saya pelajari untuk melaksanakan aktiviti yang menarik di dalam kelas dan mampu untuk membuat pelajar faham tentang apa yang saya sampaikan nanti. tetapi dalam situasi yang sebenar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->