You are on page 1of 1

www.michelangelo.

cn

AZ ANYAISTEN
AVAR* CSECSEM ISTEN* ATALHYK* KERESZTNY KERESZT* SZVISTEN KERESZT* ISTENKERESZT* TURULKERESZT* DSZTS* SZLS* DOHNY* ETRUSZK* EVOLCI* ARANY BLVNY* SZV ANYAISTEN* HETTITA* INDOEURPAI* KRS* VONAL* LINZI* MAKEDNIA* FRFI ISTEN* NET* PALMETTA* TERHES* QUIZ* RMA* SOR* SZARMCIA* SZASZANIA* SELYEMT* SVJCI* TAMGA* VINA* JECSI* JURTA* 6 G NAP* ordine alfabetico Msolja ki s illessze be a fenti kulcsszavak valamelyikt (vagy brmilyen szt, ill. mondatot) az Acrobat keresjbe s tallja meg a PDF-ben. Ha a kulcsszt s a csillagot msolja be, akkor csak a cmekben keres. Ha csak a kulcsszt msolja be a csillag nlkl, vagy brmilyen ms szt, akkor a szvegben elfordul sszes tallatot kiadja: ebben az esetben jobb, ha az Open Full Reader Search opcit hasznlja. Megjegyzs: egy lelet eredete akkor van kln feltntetve, ha az klnbzik az oszlop tetejn megjellt helytl, vagy ha szksgesnek reztem (s volt hely is a ngyzetben!). SZJEGYZK: a klnbsg az magyar and magyar elnevezs kztt (az n munkmban) az, hogy az els a honfoglals kori magyarokra vonatkozik, mg a msodik a Pannoniban l magyarokra, akik Pazyrykibl Arsiba vndoroltak, majd visszatrtek Eurpba: ezek 10 vezreden keresztl magyarok maradtak. Az Indogermanista s az Indonmet kztt a klnbsg az n olvasatomban: az els egy tuds, a msodik az nem. Isten a magyarok si Anyaistent jelli, a patriarchlis vlts elttrl.

PALEOLITIKUS VNUSZOK FIGURLIS ANYAISTENEK


Lsd a Pre-rja-szemita-mongol rtusok, Vnuszok kivonatokat.

A SZIMBOLIKUS ANYAISTENEK
Az eurpai paleolitikus Vnuszokat a neolitikumban felvltottk az Anyaisten szimbolikusabb brzolsai. A tudat, hogy az Istent nem lehet brhogyan brzolni, egy tabut generlt a figurlis brzolssal s az istensg megnevezsvel kapcsolatban. Ez a tabu jelen volt a korai buddhizmusban, a korai keresztnysgben (ikonoklasztia), s mai napig is rvnyben van a kzp-keleti vallsokban (iszlm, judaizmus). Vgl, az rja-szemita-mongolok megjelensvel az Anyaistent felvltottk a harcos, antropomorf, tesztoszterontl duzzad, macs Istenek. 0 0 1 K o r a i S z Finnorszg, Paleolitikum Izrael, 10.000 Kr. Trypillia 6000 Kr. e. Bronze Age, Erdely, RO Pannonia, 3000 Kr. e. i A fenti kpek az ltalam tallt legsibb szimbolikus brzolsmdjai az istensgeknek. A m kkorszakban megjelenik nhny szimbolikus bra Eurpban: ezeket ltalban Orantes-nak b nevezik, mivel a kezket felfel tartjk, mintha imdkoznnak. A finn Varikallio szikltl o nhny szz ngyzetmterre elterjedt vrs okker bsges hasznlata bizonytja az brzols l szentsgt: szl Anyaistenek a szimbolikuss vls tjn jvorszarvasokkal s szarvasokkal. i A cucuteni s pannoniai anyagedny dsztse (egy termszetfeletti lny melyet a z Pannonhalmi ton talltak, Budapest, HU) mr tartalmazza a ketts spirlt, a V formj m mintt, a pontos krket, pontos ketts krket, a szvmintt, s az Anyaisten szimbolikus u brzolst (balra). Az sszes minta, a finn kivtelvel, 3 vonalbl kszlt: a 3 vonal a s nisggel prosthat. Ezekbl a mintkbl lettek a Pannonico mintk, amik a magyarok szentsgszimblumai maradtak visszajvetelkig. Krem, vegye figyelembe, hogy nem vagyok felels a knyvemben megtallhat egyik dtumozsrt sem: a lekzlt dtumok a mzeumok vagy a knyvek szerzi ltal kzlt dtumok, ahonnan a kpeket vettem. Szfiai Trt. Mzeum, BG.

ATALHYK*, A SZIMBOLIKUS ANYAISTENEK


atalhyk (Kzp-Anatlia, 8000-5700 Kr. e.) volt az els polisz s ez az egyik hely, ahol a paleolitikus Vnuszok a szl Anyaisten 0 szimbolikus brzolsaiv fejldtek. A atalhyk civilizci (Anatlia, szak-Mezopotmia s Levante, belertve Jerikt) Kr. e. 5700-ban 0 leldozott. Ebben az idben jelenik meg a szl Anyaisten szimbluma Vinaban, Krptiban s az si Eurpban. A atalhyki kpeket 2 a atalhyk, the leopards tale, Ian Hodder knyvbl vettem.

Szl Istenn, akit terhes Uralkod Istenn Nem egy vibrtor, turulok segtenek Pontos kettskr anyamh Egy szl medve? (rekonstrult fej) hanem 2 kar A fejezet, amit Ian Hodder a msodik kphez trst: female sexuality (ni szexualits). Gondolom, mivel Ian patriarchalizmus prti, el akarja hitetni az olvasval, hogy a hlgy egy vibrtorral jtszik. A tny viszont az, hogy ppen szl. Amit Ian vibrtornak nz, az nem ms, mint a httr sznezete. A valdi kp a vibrtor krl van egy fekete kontrrel krberajzolva: a csecsem kt kis karja vagy lba. A 4. kp Ian szmra valsznleg egy medve. A tblzat tovbbi rsze megmutatja, hogy IAN HODDER TVEDETT. 0 0 3 a t a l h y k Szembenll leoprdok

Szl szimblum

Ktfej

Szarvas, fegyverek nlkl. 4 spirlis nap 0 0 4

Eltvoltott fej, mint Vinaban Szent szimblumok Arany blvnyok? Sr, rk szerelem si eurpai fenotpus ATALHYK AZ A HELY, AHOL A MAGYAROK EGYES SZIMBLUMAI, MINTI S RTUSAI MEGSZLETTEK. (Anyaisten szl pozitrban (szlets szimblum), ktfej figurk, szarvasok, szembenll leoprdok, spirlok, a halott fejnek eltvoltsa a testrl, halotti maszkok, a koponyk vrsre festse, bucrania). Ha a atalhyki emberek hoztk be a fldmvelst Eurpba, akkor Krptiban telepedhettek le. A neolitikumban egy npvndorls zajlott le Anatlibl a Balknra. Ezt a genetika bizonytotta, Cavalli Sforza kutatsai ta. Vajon milyen mret volt ez a npvndorls, s ez hozta volna be fldmvelst Eurpba? A fenti rgszeti bizonytkokbl tudjuk, hogy a npvndorls a Kr. e. 6. vezredben zajlott. Abban az idben, egyes tudsok szerint, a fldmvels mr elterjedt volt a Krpt-medencben, s gyakoroltk a balkn bizonyos rszein is. De mi van akkor, ha ez a npvndorls csupn a nket rintette, csak nk vndoroltak? Akkor dnthettek az elvndorls mellett, amikor reztk, hogy atalhyk kzel ll a patriarchlis a vltshoz; amikor lttk, hogy a templomokban httrbe szorultak az Anyaistenek; amikor j blvnyok jelentek meg, mint ez a jobb t oldalon (Gbekli Tepe). (A finnugor nyelvszek azt gondolnk, hogy egy farok! Lsd a tblzat vgn, mi ez valjban!) a Mindenesetre ez a migrci hozzjrult a magyarok kulturlis etnogenezishez mg akkor is, ha nem volt jelents genetikai befolysa a l modern eurpai nk szrmazsra (W. Haak), s ltalban az eurpai DNS-re, amit nem befolysolhatott csupn az, hogy a h atalhykiek s az eurpaiak DNS-e megegyezik. A hipotzis, miszerint a atalhyki np Krptiba vndorolt megegyezik a jelenlegi frambeli idszmtssal: atalhyk Kr. e. 5700-ig y volt lakott; az si eurpai kultrt pedig 5500-tl az rjk rkezsig szmtjk. A MAGYAROK AZ EGYETLEN NP, AKINEK A TRTNELME 10.000 VRE NYLIK VISSZA, S AKINEK A TRTNELMT S k KULTURLIS KONTINUITST NEM LGBLKAPOTT NYELVSZETI SPEKULCIK, HANEM RGSZETI KUTATSOK REKONSTRULTK. Ian Hodder a knyvben felttelezi, hogy a atalhyki np hozta be a fldmvelst Sumriba is, s ez a felttelezs altmasztja az n felttelezsem Agglutnia l tezsvel kapcsolatban, ami egy nagy terlet Mezopotmitl Trkorszgon s Etrurin t Kzp-Eurpig, ahol agglutinl nyelveket beszltek.

A VINA* JELEK... A MAGYAR VALLSOS RS


V i n a 0 0 5
3 6 3

M a g y a r

0 0 6
3

0 0 7

Lituus Szl Isten Csecsem I letfa 6 g nap 3 V alak Spirl Szl Isten Szl Isten Istenkereszt A Vina jelek a vallsos rst jelentettk. Az Anyaisten brzolsai, amik vltozatlanok maradtak 8 vezreden keresztl, mr lteztek a Krpt-medencben, amikor a Vina jelek hasznlatosak voltak. Az Anyaisten brzolsok a vizulis kommunikcis jelek lettek Krptiban, tamgk Arsiban, illetve palmettkknt s tulipnokknt kerltek vissza Magyarorszgra a honfoglals idejn. Mint a rovsrs esetben is a legsibb Vina jelek szgletesek voltak; az jabbak viszont lekerektettek. A Vina jelek forrsa: prehistory.it (jabb klfldiek, akik megrjk a magyarok trtnelmt, amit a magyar intelligentsia kptelen megtenni!). A Vina szimblumok egyfajta proto-rst jelentettek: zenetet kzvettettek, de nem egy nyelvet (vizulis kommunikci). A vizulis kommunikci gyakorlata 40.000 B.P. kezddtt Pannoniaban (Lsd Vnuszok, a Pre-rja-szemita-mongol rtusok fejezetben). A tamgk forrsa*: Bakay Kornl, strtnetnk rgszeti forrsai. III.

A KRRP KRS* SATSOK


Spirlis blvnyok, szgletes profil vzk, trypilliai mellstk, 3, 4 s 6 krs mintk, kpok, agyarok, szvek, kettskp formk,... s 0 arany blvnyok kerltek el a Krs vlgybl (KRRP, Krs Regionlis Rgszeti Program) a Kr. e. 6-dik vezredbl, amik elksrtk a 0 magyarokat a kvetkez 8 vezredben is. A KRAP honlapjt az vek folyamn krlbell 1600 magyar ltogatta meg, akik tlagosan 2 8 percet tltttek itt (2009)! Rgszek? Nem! Egyes magyar rgszeknek nincs ideje erre, tl elfoglaltak az sdi szovjet rgszeti knyvek olvasgatsval!

K R R P 0 0 9

A KRRP keretben szmos leleltre akadtak, amit orsnehezknek s orsknak titulltak. Nhny orsn tl kicsinek K bizonyul a lyuk, ezrt nem felelnek meg a clnak. (Egy kis tmrj ors knnyben eltrik a fldre trtn essnl, ami gyakran megtrtnt). Mi tbb, a hagyomnyos ors kp alak volt, s nem kettskp, mivel a lapos fele jobban r megtartotta a fonaltekercset. A kettskp alak orsk nem a legclravezetbbek: az orsk hatkonysga annl jobb, minl tvolabb van a s nehezk a tengelytl. Idelis esetben ezek nagy tmrj O alak trgyak, amiket kllk ktnek ssze a kzpen lv lyukkal, akr a lendkerk esetben. A kettskp alak orsk inkbb gyngyszemek lehetnek, mivel ezek magyar jellegzetessgek. A szerkezetk nem bizonytja, hogy a KRRP helyesen tlte meg ezek mibenltt, ezek a leletek nem bizonytkok arra, hogy anyagok szvsre hasznltk ket Lepinski Virben vagy a Krs-vidkn. A orsnehezken lv tl kicsi lyuk ugyancsak nem tnik praktikusnak: az akkori fonalak nem voltak olyan vkonyak, mint a mai crnk! Teht a felttelezs, hogy a fenti orsnehezkek szentsgszimblumok nem istenkroml vagy egyhzi. Az si orskat s orsnehezkeket gyakran dsztettk szentsgszimblumokkal s feliratokkal, hogy vja s megtiszttsa a fon szemlyt munka kzben (Vina, jobbra, nem kettskp). Szinte az sszes KRRP ltal tallt orsnehezken ugyanaz a minta volt; ez bizonyos jelentst hordozott azon np szmra: neknk nincs szksgnk egy bizonyos mintra, hogy egy orsnehezket ksztsnk. Mi tbb az utols 2 (vagy 3) fenti orsnehezken dudorok lthatk, amik knnyen lehetnek mellek. Ha ezek az orsnehezkek szimblumok, akkor egy terhes has jelkpei, a lyuk pedig a hvely vagy az anyamh, akrcsak az Arany Blvny esetben. Ktlem, hogy a atalhyki emberek orsnehezkeket tettek volna egy gyereksrba (jobbra), hacsak ezek nem szentsgszimblumok. Mg akkor is, ha a krsi s atalhyki orsnehezkek nem szentsgszimblumok, hasonlsguk jele lehet annak, hogy atalhykiek Krptiba jttek, vagy az si eurpai ethnoszhoz tartoztak.

MINDEN ESETRE A LEGTBB KRRP LELET EGYBEVG A MAGYAR MVSZET 10.000 VES KONTINUITSVAL, AMIT WILLIAM A. PARKINSON MG NEM LTOTT MEG. PANNONIA -1500 > > -1500... -500 Magna Pannonia,
Kimmria

A fenti leletek kpei a kivonat megfelel sorai is tartalmazzk. Lsd albb, hogyan fejldtt az orsnehezk Lepinski Virben: Arany Blvny lett.

Arany Blvny,

Agglutinia, Pannonia

> > KZP ZSIA > > -900... -200 -900 Pazyrykia: Arsia: Pazyryk, Tagar, Tarim med., Berel, Aran, Esik Kashmir,NyTienShan

>

> MAGYARORSZG -200 +895 Honfoglals

A MINTK S SZENTSGSZIMBLUMOK VGIGKVETSE PANNNITL ARSIBA, MAJD VISSZA MAGYARORSZGRA A LEGJOBB BIZONYTKAI A MAGYAROK VNDORLSAINAK

AZ ARANY BLVNY* - EGY TERHES* ANYAISTEN


A r a n y B l v n y Mg atalhykben a figurlis Vnuszok (terhes Anyaisten) szl Anyaistenn fejldtt, Krptiban a Vnuszokat felvltottk a terhes Anyaisten olyannyira szimbolikus brzolsai, hogy kzel 10.000 vbe kerlt felismerni ket. Mind a atalhyki, mind a krptiai istennket tvette a Pannonici np, vgigkvettk az smagyarokat vndorlsaik sorn, s mai napig lnek a magyar mvszetben. A atalhyki Anyaisten szl Anyaisten lett (balra, 1934) s a terhes Anyaisten az Arany Blvny tulipn (jobbra). A terhes Anyaisten szimbolikus brzolsban a kr az anyamhet, mg a lyukak az anyamhet vagy a hvelyt vagy a szemremtestet vagy/s a melleket s szemeket jelkpezte. Nhny Arany Blvny ruhadsz volt: ez igazoln a tl sok lyuk jelenltt nhny leleten. 0 1 0

S t o n e A g e
6

Lepenski Vir x3. Krs, mezolitikum vge. Sesklo. Aravissos Yannitsa (Makednia) Kr. e. 4. vezr. Magnesia, Makednia, Lekythos, Kr. e. 7. sz. Honfoglals

0 1 1

0 1 2

Pannonia Merv, Oxiana Pannonia Pannonia Cucuteni 2 Trypilliai blvnyon 3 lyuk van, ami a mell s a szemremtest lenne (3 krs minta?)

Trypillia,

Wideiko 0 1 3

M e t a l

Tarim Basin, + 3 kr 0 1 4

A g e Celtic, DE Tagar 0 1 5 F M K O r Abashevo, Volga/Kama Sintashta, South Ural Saka

Gold Idols and cones = pregnant belly, Varna, BG

Tuva (Aran)

Sarmatian Sarmatian 6+6. 0 1 +breast 6

Tagar

M e Troades Altai Cimmeria Ostrogothic Tarim Basin t Felhvom a figyelmet, hogy a kimmriai Arany Blvny a trait dunion (ktjel) az eurpai s zsiai Arany Blvnyok kztt. a A kzp-zsiai fekete-fehr kpek forrsa: Ermitzs Mzeum, Szentptervr, RU. Egy a leletekkel egytt killtott rs szerint ezek a Kr. l eltti 8. s 3. szzad kz tehetk. A tagr, tuvai, pazyryki kultrk kihaltak a Kr. eltti 3. szzadban, a hun portykkal. Csak a tagr

kultra maradt fenn: miutn a hunok s magyarok egyesltek a Minuszinszki-medencben: ltrejtt a Tastyk-kultra. A magyar hanti/manysik az arzani, pazyryki, minuszinszki magyarok voltak, akik megmenekltek a hunoktl s szak fel vndoroltak. A ketek, akiket korbban osztjkoknak (hantiknak) hittek, s akik nyelvt a hun nyelvhez ktttek, a tastykkultra leszrmazottai lehetnek. (lsd a The Huns c. knyvet). Az orosz rgszek ismeretei gy ltszik csak Oroszorszgra s a volt szovjet birodalom terletre korltozdnak: k ugyan A sszehasonltottk ezeket a leleteket a Birodalom egyb leleteivel, de nem vettk a fradsgot, hogy a Birodalom hatrain kvl keressk g ezek eredett. e ! NYISSK MEG A VASFGGNYT, S NZZENEK KI, A VILGRA, A BIRODALMON KVLRE! Az oroszok azt felttelezik, hogy az si eurzsiai kultrk oroszok. Nhny indogermanista mg azt is felttelezi, hogy ezek a kultrk egy indoeurpai nyelvet beszltek! DAVID W. ANTHONY, EGY AMERIKAI LDOKTOR, AZ INDOEURPAIAK URHEIMAT-JT (SHAZJT) AZ ABASEVO/SZINTASTAVIDKRE TESZI!!! Azrt, hogy ezt a terijt igazolja, David kzz tette a The Horse, The Wheel, and Languages, (Princeton University Press)-ben a fenti abasevi s szintastai magyar leletek kpeit s ms kpeket is, amiket a Szentsgszimblumok fejezet tartalmaz.

A TERHES* ARANY BLVNY* MINTA EVOLCIJA*


S t y l i z e d 0 1 Remlem, a nyelvszek nem 7 tartanak ki amellett, hogy ezek a leletek a jugriai Flintstone-k srnyiti!

Britannia

Tagar

Finnish

Aran

Tarim Basin 0 1 8

H e a r t S h a p e d

Starevo, Neolithic, + wave (double symbol)

Pannonia

Mosuo Museum, S. CN

Siberia, transitional 0 1 9 Avar

Pannonia

Cimmeria

Pazyryk Tarim

Tagar

Crete and Mycenae

Honfoglals

A spirlok ugyanott vannak, ahol a paleolitikus Vnuszok esetben: a szemremtest helyn.

Neolithic Jade Bi, China Canaanite, 1650 B.C., BM Ukraine (Sarmatian) Italy Sarmatian, Britannia Anglo-Saxon, 525 A.D., BM Sok furcsa rgszeti lelet lehet nket vagy ni nemi szerveket brzol Arany Blvny. A Kr. eltti tdik vezredben a kelet-knaiak ksztettek kgyrket. A jde gyrket gondosan a halottakra helyeztk a Hong-San kultra (Kr. e. 3800-2700) korabeli srokban. Ezeknek a gyrknek fontos ritulis szerepe kellett, hogy legyen, mivel a temetsi rtus rszt kpeztk. Van, aki azt felttelezi, hogy ezek jelkpeztk az anyamhet s elmozdtottk a feltmadst. A rztvzet mellt (a szokatlan legyezszer mintval (Dorset, Britannia, Wessex Archaeology, UK) knnyen lehet egy magyar Arany Blvny, mint ahogy az angol-szsz lelet is: a mell s a szemremtest pozcija helyes mindkt leleten. Quelli di cividale versione anthropomorfa di canaanite

AZ ANYAISTEN SZL* POZITRBAN


0 2 0

a t a l h y k

atalhyk

Pannonia>Bayern, +1811

Pannoniberia

Pannoniberia?

Szeged, 1934, Shell Ferenc 0 2 1

Vina

atalhyk, delivery CZ, Pannonia, Pregnant Balkans, MNM Baekie, Korea, 0-500 A.D. Gan Su, CN, -2100 az si Eurpa trkpe (Gimbutas), megegyezik a 0 2 Vina jelek elterjedtsgnek trkpvel D 2 (www.prehistory.it), s nagyon hasonlt az n Arany e Blvny Civilizci trkpemhez. l Meg vagyok rla gyzdve, hogy az eurpai prei indoeurpaiak (si Eurpa) s ms szak-eurzsiai v npek ugyanahhoz az ethnoszhoz tartoztak. e (legtbbjk szke vagy vrs haj volt. A legrgibb vrs haj mmit r a Tarim-medencben talltk (egy nt, aki tollas cscsos fejfedt viselt, i mint a tbbi egy vezreddel ksbbi mmia) s Kr. e. 1800-ra datljk. n "Xaiohei szpsg"). Ezen mmik DNS-nek mind az Y s X kromoszmja lnyegben eurpai g volt. Az si eurzsiaiak ugyanahhoz a civilizcihoz tartoztak (megalitikus menhireket, chromlecheket, dolmeneket talltak rorszgtl Koreig); vagy legalbbis kapcsolatban lltak egymssal (kulturlis csere s kereskedelem: a banpo-rs (Hszian, CN) 22 karakterbl 18 megegyezett a Vina jelekkel, Kr. e. 5000-ben. (mg tbbet a Banpo rsrl lsd The Ugaritic Abjad... 38. old). A fenti sor balkni s ganszui kpei egy a balknon tallt neolitikus vza (Magyar Nemzeti Mzeum) s egy szakNyugat Knban (taln Eurpa s Kna kztt, Ganszuban) tallt vza elemei. Az utbbi a Metropolitan Mvszeti Mzeumban, New York, USA van. Mindkettn van egy szl pozitrban lv Anyaistent brzol minta (hasonl a Vina jelhez). A Pannoniconak hinyzik a feje: sok Vina szobornak hinyzik a feje, Gimbutas szerint taln ritulis okokbl. (Szerintem taln akarattal kszltek gy, hogy annyira szimbolikusak legyenek, amennyire Mcsak lehet, s hogy a Magyar Tudomnyos Akadmia nyelvszei ne ismerjk fel ket). o Mi tbb, atalhykben, a szl Anyaistenek arcai eltntek mieltt a lakossg elhagyta volna a vrost (vagy t amikor az j emberek vettk t a hatalmat a vrosban). Ezzel ellenttben a knai vzrl nem hinyzik a fej, de h az arc itt sem antropomorf: ez egy Pannonico szentsgszimblum (Mller-Karpe). e Mi tbb, a kt vza ugyanolyan szerkezeti elv alapjn kszlt, ami a Pannonico agyagmvessg egyik r jellegzetessge: mindkt vzatestnek szgletes profilja van (a knai profilja a balkni fordtottja (lsd szgletes a Mvszeti mintk kivonatban): sokkal jobban brjk a terhet, mint a gmbly formk. Ugyanezen oknl fogva a gt, s mg inkbb a szsznida boltvek [sajnlom, de mg nem talltam bizonytkot arra, hogy azok a boltvek magyarok lennnek! Gtikus boltveket ptettek a pre-grg-rmai idkben Eurpban.] sokkal stabilabbak, mint a rmai boltvek. Silla, Kr. u. 8. szzad, Koreai Nemzeti Mzeum: Szl Anyaisten +ugyanaz a spirlkorona, mint az etruszk kveken + pontos krkbl ll keret + 3 kr + Kt spirlbl ll mell, mint a grg geometrikus mvszetben. 0 2 3 I s t e n s

atalhyk + terhes turulok segtenek

Pannonia

Tarim Basin

Avar

Baby Isten ready to come out 0 2 4

Egadi, Sicily

atalhyk

Camuni

Ristiina, FI

Tagar

Sarmatia

Coat of arms HU 14th

Hunnish (4 arm Isten!) 0 2 5

T a m g a s A TRZSEK VNDORLST A TAMGIK VNDORLSA LTAL LEHET VGIGKVETNI: EZT LLTJK A TUDSOK, DE SOHA NINCS IDEJK MEGTENNI. Az Arsiban tallt s Bakay ltal lekzlt tamgk kzel 70%-a megegyezik vagy hasonlt a magyar szentsgszimblumokkal, amik a bronzkori Eurpban lteztek, s amiket a fmkorban kezdtek el hasznlni zsiban. A szarmatk, az avarok s a magyarok ugyanazokkal a szimblumokkal trtek vissza hazjukba, amiket az seik tbb vezreden keresztl hasznltak Eurpban. A tblzatban tallhat sszes rajzolt tamga az strtnetnk rgszeti forrsai. III. c. knyvbl szrmazik. BAKAY KORNL KPTELEN VOLT FELISMERNI EZEN TAMGK EURPAI EREDETT, MIVEL A SZOVJET TERIVAL RT EGYET, MISZERINT A SZKTK AZ OROSZORSZGI SZIBRIBL JTTEK EURPBA. D e l i v e r i n g

0 2 6

. 6 Varga Geza Varga Geza 0 2 7

B i r t h i n g Elam, See line below Arsia, tamga, Bakay Gimbutas, Old Europe, +3 Malyan (Frsz, Irn) volt egyike a legjelentsebb vrosoknak Elmban Kr. e. 1300-1000 kztt (C14 datlt), aminek kzelben a perzsk meglaptjk a fvrosaikat, Perszepoliszt s Pasargadt. Az elamitk valsznleg egy E agglutinl nyelvet beszltek (Mc Alpine) akr a sumrok. A l kpen lv malyani leletek (jobbra, British Mzeum) mind a magyar szentsgszimblum: Istenkeresztek, 9 g Nap, mkereszt, ami felttelezheten korbban krbe volt foglalva, 4 spirlis Nap (a horogkeresztt vls tjn), ktfej turul, Anyaisten, kacsa, s egy kr alak dsz, ami spirlkoronra emlkeztet. Egy elkpeszt hasonlsg: Bels-Monglia, Dzsingisz kn idejn. South China, Mingei M. Singapore, syncretic

0 2 8

S i n g a p o r e

0 2 9

Cser Ferenc publiklt nhny kpet a szingapri hindu templomokrl (Antisze.PDF). Nhny hindu istennek a melln vagy a kezben van a fenti sorban lthat szimblumok egyike. Az els hrom kp az Anyaisten brzolsa lehet: semmi sem hinyzik. A negyedik nem egy hromg szigony: az nem lenne tall, akrcsak az etruszk s magyar tulipnok (mint az a bronzszobor esetben, amelyik az MTA bejratnl tallhat, vagy mint azok a tulipnok, amik az smagyar lndzsk tetejn vannak! Jobbra: Anyaisten rombusz alak anyamhvel, egy 3 vonalas nisg szimblum tetejn.) Az utols kp nem egy dupla hromg szigony vagy tulipn, hanem egy olyan szimblum, amely elksrte a magyarokat az utbbi 8 vezred sorn. (lsd 027. sor). Hogyan kerlt Szingaprba!? A. Kunmingbl, Yunnan fvrosbl, Dl-Knbl rkezett a Dong Son kultrval, abbl a vrosbl, amit Ptolemaiosz Selyemthoz tartoz vrosknt rt le (Lsd Yunnan a Honfoglals c. knyvben). B. Azokkal az elmitkkal rkezett, akik McAlpine szerint az irni perzsa partok mentn felvndoroltak a dravida Dl-Indiig (A Lakshadweep-szigetek, a dravida Kerala eltt, egy refugium (menedk) lehetett a legkeletibb szkknek). A szingapri templom, ahol ez a szimblum fellelhet, egy dravida/tamil templom. (Lsd Elm a Honfoglals c. knyvben). C. Szingaprban szletett: azokhoz a fld brmely rszn tallt hasonl leletekhez tartozik, amelyek a vulva civilizcihoz kthetk, mieltt eluralkodott volna a pnisz civilizci. Vedi altri in szekely e etrusca W Gavrinis, Armorica, FR 0 e 3 s Malta 0 t Stelvio, IT S (terhes has, p Picenoban is, IT) r e Stara Zagora, BG, a 6th M. B.C. d Mother and Baby Isten 0 together, Preslav, BG 3 1 V e g e t Disputed a l Tarim Basin Cimmeria Etruria Uyghur HU hmzs 0 M 3 o 2 t h e r I s t e n I Decebalus shield, Holy crown s Trajan column Seal, wife of Shapur III Varese, IT, Via Cavallotti S. Denis, Paris, FR t Ezek a mintk nvnyi mintk is lehetnek, de az Anyaisten brzolsai is. A kimmer mintn egy mly lyuk brzolja a szlesre trt e szemremtestet. (Ugyanaz a lyuk jelenik meg az 35. sor els kt leletn, (Trypillia s Pannonibria). A Saint-Denisben a szemremtest n helyn egy ketts krs pont tallhat, ami az anyamhet jelentette atalhykben s a kelta mvszetben). A kimmer minta egy lunula rsze, amin kt szembenll leoprd imdja az istensget (a nvnyi mintt), ugyangy, mint a kt madr teszi az insubriai leleten, vagy a pvk teszik a msik olasz avar leleten. Az etruszk nvnyi minta egy templom tetejn volt, ahol ksbb az etruszkok elhelyeztk az antropomorf Anyaistenket. Ezenfell ennek a mintnak kellett lennie egy szent jelentsnek, ha 3 vezreden keresztl fennmaradt. Lsd 65. sor. 0 3 3

Daunia, IT

China, Bird script

3-lobed spout oinochoe Sicily 0 3 4

D e l i v e r i n g

atalhyk

3 Trypillia

Bactria

Chudia 0 3 5

Trypillia, lacking head

Aegean. Mosuo, Yunnan, CN. Note 2 holes Pannoniberia Avar, VA, IT. Terramare, IT (1300 - 800 B.C.) C o m b s 0 3 6

Celtic Saint-Germain-en-Laye Museum, FR 9 6 6 Az els 2 fs a terramarei kultrhoz tartozik, de a hasonl fsk ntsre szolgl k ntforma (egy kzeli mzeumban) a kalkolitikumra datljk (!?). A 2. s 3. fsnek 6 foga van; az utolsnak 9 foga van s ez vilgos, mit jelent az indogermanistk szmra! 7 0 3 7

S Z L

T Hromszgek vagy Anyaistenek a krk kztt (lsd 6 szirm rozetta a Notre Dame-ban, Prizs, FR). Egyiptom (Tillia Tepe!), Tokii Rgszeti Mzeum, cin s bborvrs szn. Tillia Tepe, szv = Isten feje s utdja Tillia Tepe, + triskelion s Isten. Bizncium, Isztambuli Mzeum; Pavia, IT, Avar. Szent Korona, Szent Pl; Honfoglals. TOKI MZEUM SAN! A LELET NEM EGYIPTOMI, S NEM KR. E. 1500-BL VAL! 0 3 8

S Z L

+ Crown of spirals

Pannoniberia

Kapu 0 3 9

Scania + Crown of spirals B i r t h

Avar, Velence, biblia + spirlkorona + fejfed

Tarim Basin, silk

Dodo Kot, Kalash, Arsia

Hmvhely, Post Office, HU 0 4 0

atalhyk

Zutu-Garla Mare,Pannonia

Halstatt, Celtic

Istanbul

Eurasian

Honfoglals 0 4 1

S y m b o l Zutu-Garla Mare,Pannonia Kalash, PK Cyan Church, Poszony Avar, Varese, IT 0 4 2

Lemnos

Tamga

Sasanian Avar

Sarmatian: Berel, East Kazakhstan Stara Zagora BG; Vinnitza UA max

Cucuteni
A Szent Istvn Bazilika Madonnja egy Cividale, Friuli, IT, Avar szinkretikus Anyaisten. Amikor a templomot Dodo Kot x2, Arsia emeltk, Stein Aurl, aki a D Dodo Kot-i pletet Saint Stephen, Budapest: e megtallta, mg csak Isten and Crosses of l gyerek volt. Az Anyaisten Istens i minta a magyarok DNS(Haraszti Zs.) v ben van. e r i n g

Szekely mus

Chiesa campione isten


0 4 3

0 4 4

Serbia C a m u n i, I T

Celtic, DE. Pannoniberia A Camuni np Pannonici np volt, aki Pannonico bct hasznlt. Az ugaritok trtk a Pannonico bct, hogy tvegyk. Arzsn Camuni zszl Altj Kzs kulturlis DNS

Tarim B.

Sogdian/Avar Mell, kldk, mh, szemrem 16. sz. Camuni flag Altai

0 4 5

Shared cultural DNA 0 4 6

D e l Troades; BM: flying Turul? i v e r i n g

Stelvio, IT, transitional

Terramare

Bactria, Arsia

Avar 0 4 7

Elamite Arsia, Tamga

Hungarian

Pakistan today

Gimbutas, +3lines=female

SE Asia

Vina sign

Roman Pannonia (+8)

Illiria (5, transitional) + 6 0 4 8

Aegean Pannoniberia Cucuteni Delphian epsilon Avar Longobard, UD, IT Scythia, Britannia, Pannoniberia, Avar, Celtic. D e l i v e r i n g A kelta minta a figurliss vls tjn van s kevsb szimbolikus: a mell s az utd vilgosan lthat. Filippovka, Dl-Url Filippovka, South Ural Kalash, Arsia

Kingdom of Morocco flag

(When the king was a queen!)

Matriarchal Berber flag 0 4 9

Ainu Varese, IT Avar 0 5 0

Gimbutas Ordos, Stockolm Museum

Alexandropol, Scythia

Pazyryk, egy turul szlse

Tillia Tepe

Szreg, HU 1934

FEls kocka: Gimbutas, The living Goddesses, Kr. e. 5000 > Kr. u. 1811, Bajor templom, DE, Ordosz, CN, Ostasiatiska Museet, Stockholm, SE, hinyz fej. A fenti sorhoz hasonl szimblumot talltak Nimrudon, amit ugyancsak mezopotmiai Istennvel (Inanna/Ishtar) azonostottak. Elvesztettem a kpet. Segtsget krek! Az avar nagyszentmiklsi kincs (balra, Bcs, Historisches 0 Museum) s a Szent Korona (Parlament, Budapest) a 5 A magyar mvszet indoeurpai mvszett trtn 1 v talakulsnak ugyanazon szakaszra tehetk. a Mindkett keveri az indoeurpai figurlis, antropomorf r istensgeket s kirlyokat a magyar szentsgszimblumokkal (lsd az tmeneti mvszet kivonatot). Az avar Anyaisteneknek hosszabb a karja, Vrap mint a lba, Olaszorszgban is. M India: 0 a Uttar Pradesh: 5 Tokyo A. M.; 2 g y a Bihar, Metropolitan r

Felhvom a figyelmet a bihri 6 szirm rozetta s az rpdi koronn lvk hasonlsgra. . Bihr egy vros s egy llam Indiban, Nepltl dlre, amit a Gangesz foly szel kett. Buddha itt tlttte korai veit s a feltevsek szerint ide rkeztek a heftalitk (Timo Stickler). (Ugyancsak Bihar [ma Nagyvrad (Oradea)] egyike a Magyar Kirlysg legrgebbi megyinek, ami mg a 12. szzad eltt alakult. Ha bihri s patnai (Bihr llam fvrosa) emberek kpeire keresnk kzssgi oldalakon, rjvnk, hogy egyesek nem nznek ki mongolnak (vagy hunnak, ahogy Aradi va hvja ket!), de mg indiainak sem: olyan, mintha lttam volna ezt a lnyt vsrolgatni a Vci utcban! (www.datanta.in, fiatal, magnyos magyaroknak!). A szeme a legszebb ukrn lnyok sajtossga. Lszl Gyula jrt Indiban, s szerinte nincs semmilyen nyelvi kapcsolatunk azokkal az emberekkel. Akkor mi van!? MNem szrmazhatnak magyaroktl, mert most ms nyelvet beszlnek? Lszl gyula nyelvsz volt? Vicces orszg, olyan orszg, amelyik a megengedi, hogy trtnelmt mvszek, nyelvszek, filozfusok, indolgusok, antropolgusok, mongolistk, csillagszok, zenszek, g orvosok, nvrek s a legrosszabb: mrnkk rjk, mialatt a trtnszek s a rgszek alszanak, vagy mesket rogatnak! y Az smagyar Anyaisten a kezt leginkbb lefele tartotta. . A klnbzkppen tartott karok a klnbz korok szlsi pozitrinak a felelnek meg. r Ismt az ainu segthet. A kzelmltig az ainu hzak egy knny szlst elsegt szerkezettel voltak elltva: egy bot volt felfggesztve a plafonra kt ktl segtsgvel; a terhes n rtmaszkodott, mg egy msik n a csaldbl segtette a szlsben. A cittiglii, Inbubria, IT (korbban Magna Pannonia) avar krhzban a nk mai napig vlaszthatnak, hogy a mai kornak megfelelen vagy hagyomnyos mdon akarnak szlni: ez utbbi esetben nem engednek be orvosokat a szlszobba, s a nk egy a plafonra fggesztett ktlben kapaszkodhatnak. Ez lehet az avar rksg: Insubrit a kzpkorban npestettk be ismt az avarok. Bernad Ilona.

TAMGAK
A TAMGK* AMIKET BAKAY KORNL NEM TALLT MEG, MERT EZEK A SZOVJET BIRODALMON KVL FELLELHETK.
ENNEK A KIVONATNAK A LEGTBB KPE TAMGA VOLT, TEHT VALLSI S AZONOSTSI SZIMBLUM. A KERESZTNY KERESZTET IS TEKINTHETJK EGY MODERN TAMGNAK, EGSZEN A MLT SZZADIG. T a r i m B a s i n 0 5 4 M a c e d o Alexander Great, Ptolemy, n Lysimachos, Mitridates (coins) Hormizd, Afghan., Sasania Kushan i A szke makednok nem grgk voltak, amint azt a Honfoglals c. knyvemben feltteleztem, s amint azt a Thesszaloniki Rgszeti a Mzeumban tallhat kora vaskori kincs fenti kpe s ms leletek is vilgosan mutatjk: minden szimblum, ami a kincsrl kszlt kpen van Pannonico. Dmoszthensz vilgosan kimondja a Phillipikjban: " , " (Uralkodhatna-e egy makedn [nem grg] a grgkn!? [Bocsnat, nincsenek si grg betk a szmtgpemen!]). Sndor Anyaisten tamgja tllte a diadokhoszokat, a kushnokat s a szsznidkat. 0 5 5 0 5 3 ?

S i l k R o a d T a m g a s Silk Road tribal carpets Elam, British Mus., -2000 The Occult Meanings Behind Polish Heraldic Devices (Okkult jelentsek a lengyel heraldikban), Rafal T. Prinke, Adam Mickiewicz P Egyetem, Poznan, o Lengyelorszg. A lengyel l szimblumok nevnek a nincs rtelme lengyell. nA keresztek idegen Sarmatian tamgas d ptlsok vagy az si tamgk tulipnjait helyettestik. China, bird script Linzi, China Hungarian Academy of S., an Etruscan tamga?

Heftalite, coin

Sarmatian

Sasanian Avar

Avar Long., hervadt tulipn,Beneventum, IT Szeged, 1934, Shell Ferenc 0 5 6

0 5 7

Polish Heraldry

A genetikusok szerint a lengyelek a magyarok legkzelebbi rokonai. Sajnos a lengyelek nem beszlnek magyarul, teht a nyelvszek szerint nem lehetsges semmifle rokonsg a magyarok s lengyelek kztt! Egy ehhez kapcsold lengyel egyetemi kutats bebizonytotta, hogy a Lengyelorszgban tallhat bronzkori bronzok 84%-a a Krpt-medencbl szrmazik. A lengyelorszgi bronzkori rgszet magyar, s cscsos fejfedt viseltek. A lengyelek si cmertana nem tartalmaz fegyvereket, oroszlnokat, kgykat vagy figurlis brzolsokat. A lengyelek legfbb istensge egy Anyaisten a Czstochowai Szz Mria, amit a lengyel-magyar kirly lnya, Hedvig vitt oda. Zamo, PL, Ermitzs: pontozott krk, 6 g Nap, kettztt minta, lekerektett ngyzetek, s kettztt minta .

AZ OLASZ AVAROK* TAMGI*


A v a r T a 1: Vina and Cucuteni (rare Merovin. mcurved signs). Avar, g 2: Tamga Romans a 3: Ostrogothic, 425 dIsonzo, IT A.D., Kerch, UA C a s t e l l a n i Sarmatian, Tomoikins Museum, UA. Avar Avar, Gemonio, Insubria, IT Castellani egy mgyjt volt, aki itt-ott vsrolgatott: mindannyian tudjuk a fenti sor leleteirl (Museo di Villa Giulia, Rma), hogy van, amelyik valsznleg Baretbl, LAquila, IT szrmazik. Gtikusnak felttelezzk ket, mert A GTOK TVEHETTK A STLUST A KELETRL A FEKETE TENGER NYUGATI PARTJAI S A DUNA ALS SZAKASZA FEL VNDORL BARBR NPEKTL! (A. M. Sgubini, Soprintendenza Archeologica, Etruria). Az olaszoknak azt tantottk, hogy a gtok Itlibl jttek, s nem azt, hogy az avarok is! Semmi ktsg, ezek a keleti barbr npekmagyarok voltak: istenkeresztek, palmettk, (az ainuhoz nagyon hasonlak), pontozott krk a kereszt, a l s a szarvas vkuumban, a honfoglals kori karktkhz hasonl spirl vg gyrk, az Arany Blvny, egy gombkbl (Szv Isten) ll kereszt, s a ngyszirm rozettk mindezek a szimblumok elksrtk a magyarokat a bronzkori Eurpbl Kzp-zsiban, majd vissza hazjukba. A pontossg kedvrt, ezek a leletek avarok, mivel ezek egybevgnak az avar mvszettel s a magyar kulturlis DNS-sel, s mivel avar, S alak, ktfej turulos tamgkat talltak velk. Egy lelet, ami jogosan (vagy jogtalanul!) volt egy indogermn szszl birtokban, egy migrci vagy egy szabadsg sorn kerlhetett Itliba egy ukrn DNS hordoz ltal, aki antropolgiailag egy irnira hasonltott s a lelet magyar! Teht: a magyar kulturlis DNS-hez tartozik. A legtbb rgsz a rgszeti leletet a hordoz gnjeihez, vagy az ltala felttelezheten beszlt nyelvhez, a hasonl lelet korhoz, vagy az akkor ott l nphez ktik szmukra elkpzelhetetlen, hogy egy leletet ahhoz a kultrhoz tartozik, ahonnan szrmazik. Mi tbb, ha egy hordoz annyi magyar mintt s szentsgszimblumot hoz magval (csak akkor hozol magaddal blvnyt, ha hiszel az erejben), mint a fenti tette, akkor a lehetsge annak, hogy a hordoz is magyar volt (vagy legalbbis magyar kultrval rendelkez) igen magas. Nem lennk meglepve, ha az avarok kincst a Charlemagne hadosztly zskmnyolta volna tudomnyos cllal s ksbb odaadomnyozta volna a szvetsgeseinek, az elljrinak s a nyugat-eurpai nemessgnek: avar kszerek mindenhol vannak Kzp-Eurpban, de nem tl sok Magyarorszgon. (Mg nem voltam a gyri mzeumban, ahol, azt mondtk nekem, elg sok van belle. Ha Gyrben l, krem, segtse a munkmat nhny, a mzeumban kszlt kppel!). Honfoglals time. Hungary, 1837, Nprajzi Muzeum, Budapest. A ngyzetben tallhat t kp egy olyan mintt tartalmaz, ami elksrte a magyarokat Trypillitl egszen a modern idkig. 0 6 0 T u l i p 0 5 8

Collezione Castellani, Villa Giulia M. Rome, IT

Lituus, Delemont, Jura CH Avar srok Mo.-n: a lyukak a Fiorano, MO, IT. (Female) turul szemei 0 5 9

Beneventum, IT, Avar Pavia, Avar Longobard Syncretic: Cross + Isten Budapest M.N.M. A germn longobrdok Magyarorszgon szereztk kultrjukat: tulajdonkppen senki sem tudja, honnan jttek, mert nem hagytak maguk mgtt rgszeti vagy kulturlis nyomokat mikzben valahonnan Svdorszgbl/ szak-Nmetorszgbl/ Lengyelorszgbl Magyarorszgra vndoroltak. Ksbb nhny avar trzzsel egytt Itliba jttek, s magukkal hoztk azokat a szentsgszimblumokat, amiket az avarok Kzp-zsibl hoztak: G (1-3): tulipnok, 3 kr, letfa, istenkeresztek, csecsem istenek o (4-5): Honfoglals kora, Magyar Nemzeti Mzeum. d Ezek az emberek, akik azt hittk, hogy a Csecsem Isten egy tulipn, tudatban kellett legyenek annak, hogy a jogarokat, koronkat, rmket s blyegeket mindig szentsgszimblumokkal dsztettk, addig, ameddig a rmaiak felcserltk az istenek kpeit a csszrok kpeivel. Csak a kzelmltban kezdtk el virgokkal s msokkal dszteni ket! Nemrg kiadtak egy afrikai blyeget, amin Berlusconi s Obama rz kezet!(Il Giornale, 02.01.10). A The following images are a small percentage of the Hungarian sacred symbols that I have collected from images of Avar churches in Italy: v 0 a 6 r 1 , I t a Cross of Istens l Lsd szoksos asszimetria y A kvetkez kpek egy csekly szzalka annak a nagymennyisg magyar szentsgszimblumnak, amiket az olaszorszgi avar templomokban gyjtttem:

A SZSZNIDA* AVAROK* TAMGI*


(Kpek forrsa: CAIS, Irn). 0 6 2

S a s a n i a n A v a r s

Badshahi mosque, Lahore

Notre Dame

Tamga s egy istenekbl ll nyakk, ami hasonlt a domagnanoi osztrogt hlgy nyakkjhez: nvnyi istenek. nvnyi szletsszimblum, szllevelek, szl s madarak. vegetal Birth symbol, vine leaves, grapes, and birds. Kt szsznida letfa (3+3+1 +szvek) Avar tamgk egy oinochoe-n (agyag kancsn). Rajtatses tmads (htranyilazs) (egy oroszln meglse) s egy avar/smagyar markolat Avar/smagyar markolat, Fiastyk, S formj spirlokbl ll avar korona s a kldkbl kiindul letfa. 0 6 3

Avar, Komarno Museum Fenti sor kpei: krbefoglalt 6+6 g Nap (vagy Anyaisten) s kldkbl kiindul letfa. Magyar gmbly test st, rombuszok, magyar csizmk. A szsznida lovat s az avar turult spirlkoronk dsztik; a flek szokatlan mintzata mindkt llat esetben hasonl s megegyezik a nagyszentmiklsi oinochoe-n (jobbra) s a pazyryki horogkereszt alak turulokbl ll kereszt mintjval. A szsznida l zablja egy avar, S alak tamga. A turult mg mindig a nvel asszociljk, s 2 magyar letfa fogja kzre (3+3 g s egy tulipn). A nagyszentmiklsi turulban s a szsznida turulban sok kzs dolog van, de az elsben tbb a magyar jellegzetessg: tulajdonkppen gy tnik, a hlgy jobbra fordul egy kzsls utn s mris terhes lesz! gy tnik, nnepli az esemnyt, boldogan tncol s magasra emeli a kezeit kt tarim-medencei formj Anyaisten. Egy S 3 krs minta dszti a nyakkjt. A nagyszentmiklsi turult krllel minta ugyanaz, a mint a kvetkez sorban lv szsznida ragadoz madr krl, vagy a szkta (Ukrajna) s kaftnokon. a Valaki azt mondta, hogy n szex fgg vagyok, de nem az n hibm, hogy egy n Anyaisten egy turult Pazyrykban, ha a turulokat Strasbourgban, Magyarorszgon s Olaszorszgban avar Anyaistenek vagy terhes i Anyaistenek szlik, hogy egy Anyaisten szlt egy turult Knban, s hogy egy turul termkenytette meg Emest, lmos anyjt! a Az r fesztivlokon mg ma is eljtszk, ahogyan egy frfi s egy (valsznleg totem) llat (ltalban szamr) kzsl: ez egy n visszaemlkezs arra az idre, amikor a kirlyt egy szent llattal val coitus ltal szenteltek fel, taln gy, mint Emese esetben. Mivel a keltk 2500 vvel ezeltt vltak el a Pannonici nptl, ez a kelta rtus legalbb 2500 ves. A nagyszentmiklsi kincs a szsznida tmeneti mvszethez tartozik, de mint a Szent Korona esetben is, ezt is egy magyar A kzremkdsvel terveztk, aki a szsznida figurlis motvumokhoz hozztette a magyar szentsgszimblumokat is. (Lsd tmeneti v mvszet). a r s 0 6 4

Parthian A prthusok elg korn kezdtek indoiranizldni (a turuljukbl ragadoz madr lett). Amikor a szsznidk leigztk ket (Kr. u. 250), az indoiranizci felgyorsult: lsd a fenti kpeket, amin a griffek s oroszlnok szent magyar szarvasokra tmadnak. Abban az idben a magyar fajhoz tartoz avarok Kelet-Irn s Afganisztn fell Magyarorszg fel vndoroltak, kvetve a szarmatk tvonalt. A szsznidk magyar mvszete a magyar etnikum kovcsok mvszete volt, akik nem mentek el s vgl asszimilldtak az irniakkal. A magyar 6 g spirlis Nap 7 g lett (els kocka), ami egy oroszlnt dszt, szarvas helyett, ami sszeroskad. Az indoirni oroszln ugyanaz, amelyik darabokra tpte a szkta szarvasokat Ukrajnban, s megfelel a hun tigrisnek, amelyik szent magyar szarvasokat s lovakat tp szt. Az utols turul mintja, testtartsa s perspektvja hasonlt a rmai Isten templomban s az itliai avar templomokban fellelhet turulokhoz. 0 6 5 V Cimmeria. e Decebalus g shield, S. e Trajan Seal of wife of Shapur III Bitonto, IT, Avar Saint Denis, Paris, FR t column. a A 032-es sorban azt feltteleztem, hogy a Szent Koronn lv 3 szllevl (amit ltalban nvnyi motvumnak l definilnak) az Anyaisten szimbolikus brzolsa lehet. Nhnyan nk kzk kinevettek! me, itt a bizonytk: a Szszniban (msodik ngyzet) a kt als sziklevlbl spirl lett, s Bitontban, Itlia, egy griff tartja az utols nvnyi Istent a csrvel. A bitonti kp krl egy eredeti kimmer mintkbl ll sor kpez egy istenekbl ll krt. A bitonti lelet 10 (tz) magyar jellegzetessget tartalmaz pldul: a pazyryki (s taln a piceni, IT) idktl a Szent Korona idejig a magyar szent llatoknak ugyangy rajzoltk meg a farkt, mint Bitontban; az istenek vltakozva mikor norml, mikor fejjel lefele vannak brzolva, mint Szszniban vagy Varesben; 36=18-an vannak. t fejjel lefele brzolt Isten a stt bborvrs httr el helyeztek: nem tudom mirt, de gy gondolom, okkal tettk. Az utols kp Varesbl, IT, megmutatja, miv fejldtt az a kimmer minta Insubriban nhny vtizeddel ezeltt: kt leoprd helyett kt madr (taln pvk: gyakran brzolnak pvkat Insubriban csakgy, mint Magyarorszgon. A pva Pandzsb jelkpe) imd egy nvnyi Istent! A 3.000 v alatt a formk vltoztak, de a rtusok megmaradtak. I A BIRODALMAK TRTNETBEN A PRTHUSOKBL EGY NAP ALATT LETT SZSZNIDA. AZ N SAJT NPEK s TRTNETBEN A SZSZNIDK TMENETI PRTHUSOK (AVAROK) VOLTAK: SZSZNIDA A HBORSKOD, ELITTISTA, t INDOIRNI DINASZTIA VOLT; A PRTHUS-AVAROK (MAGYAROK) PEDIG A LEIGZOTT NP. AMIKOR AZ AVAROK KELETe SZASZANIBL ELINDULTAK EURPBA, AKKOR A SZSZNIDK IGAZI SZSZNIDK LETTEK, S LELLTAK AZ n ARANYKSZEREK KSZTSVEL, MIVEL CSAK AZ EZSTT ENGEDHETTK MEG MAGUKNAK! A Szsznida dinasztit az indoirni Adesr alaptotta, akinek felesge, Myrd a legenda szerint- egy arszakida (prthus) hercegn volt. Ha ez nem igaz, az azt mutatja, milyen fontos volt Adesr szmra, hogy kapcsolatban legyen azzal a dinasztival, amit levltott. Az avarok Kr. u. 330 krl vndorolhattak Eurpba, amikor a szsznidk megerstettk hatalmukat s a knaiak visszavontk csapataikat a Tarim-medencbl, nem biztonsgoss tve ezzel a Selyemutat.

A TARIM-MEDENCEI NIYA SIVATAGI KIRLYNAK ETRUSZK* TAMGI*


E t r u s c a n Niya kirlynak (Han-dinasztia, Kr. e. 206 Kr. u. 220) tulipn tamgja rajta volt ezen a darab anyagon, egy nagy sznyegen, s stilizlt formban a fenti oinochoe-n (agyagednyen) a knai wang (kirly) jellel egytt. Az etruszkok is hasznltk ugyanezt a tamgt vallsi szimblumknt (balra) s vdjegyknt (jobbra, bronz ntecs). Az oinochoe, a hrmas D kifolycsvvel (fent; egy technikai jts, nem mvszeti minta), hasonlt az etruszk s trk e agyagkancskhoz, amik kzkedveltek lettek a Selyemton, Knban, s mai napig is azok az s olasz npmvszetben. Az oinochoe aljra (a buddhista horogkereszt hatsra) egy 4 g e Napot vstek sietve, mieltt eltemettk volna. A bal oldaln egy msik homlyos szimblum r van, taln egy pontos Anyaisten. A tskt magyar hullm dszti, ami mai napig az egyik legnpszerbb ainu dsztminta. Forrs: The t legacy of the desert king (A sivatagi kirly hagyatka), Feng Zhao and Zhiyong Yu. Ez a kirly egy br lehetett, akit a niyai magyarok vlasztottak helyi kzszolgnak: a kirly egyetlen luxuscikke a selyem kntse volt, amit a knai uralkodtl kapott. (O tempora, o mores! (Cicero): Abban az idben egy kzszolga kirly nem azzal a cllal tlttte be a hivatalt, hogy meggazdagodjon, vagy hogy kifossza a szomszdjait, hanem hogy felelssggel vezesse s megvdje az embereit: ha ez nem sikerlt neki, az emberek elvrtk tle, hogy ngyilkos legyen. (Lsd Honfoglals 94, 232, 233 old.). Manapsg a politikusok s vezrek nem kvetnek el ngyilkossgot, de mg le sem mondanak tisztsgkrl!) K A sivatagi kirly ruhzatval kapcsolatban lsd Mvszeti mintk , Divat. Olvass tbbet Niyarl a The Huns c. i knyvben. n AZ ETRUSZKOK A PANNONICI NP ELINDULSA UTN, MG A SZKTK INDO-EUROPAIZLDTAK, A KELTK PEDIG MG NEM g TNTEK FEL, AZ EURPBAN LV PANNONICI NP UTOLS VEZET KZSSGE LETTEK EGSZEN KR. E. 509-IG, AMIKOR A RMAI ETRUSZK LAUUMET (VLASZTOTT KIRLY) MEGLTK S HELYRE EGY INDOEURPAI KIRLY KERLT. HROM VTIZEDDEL KORBBAN AZ UTOLS ANSANI ELMITA PAPKIRLYT IS MEGLTE EGY INDOIRNI DRIUSZ-, BELT A HELYRE S FELVETTE A CSCSOS FEJFEDJT. AZ INDOGERMNOK S INDOSZLVOK MG NEM LTEK KIRLYT; MG NEM TNTEK FEL A TRTNELEMBEN. 0 6 6

LINZI*, QI LLAM, SHANDONG, KNA, ZHOU-DINASZTIA


0 6 7 L i n z i Bronze mirror: triskelion of Istens (silver and gold) Pleiades Horses and cart burial: Linzi and North Caucasus (12) 0 6 8

Mirt hasznlnak a linzik tevket, ha tvol lnek a sivatagtl? What for did the Linzis Chinese spirals use camels, as they lived far from deserts? L Linzi tartomny [ma Cepo (Zibo)] maradt Qi llam fvrosa [Shandong (Santung), ami egy fajta selyem neve is] i 638 vig, s a legnagyobb vros volt Keleten. Egy szvegkutats eredmnyekppen kiderlt, hogy a Shandong vidk, Linzivel a n kzpontjban, a legnagyobb selyemkszletet birtokolta a Han- s Tang-dinasztik idejn, s a Selyemt egyik kiindulpontja volt. A z legrvidebb s legbiztonsgosabb tvonal Linzi s Eurpa kztt Kr. e. 500-ban az Arzsn-Pazyryk-Dl-Url lehetett, a Tanaiszhoz: ennek i az tvonalnak a ltezse lehet az egyetlen magyarzat arra a rengeteg aranyra, amit az tvonal mentn talltak a Kr. eltti els vezred derekrl: a magyarok bronzot s jde kvet cserltek aranyra, ami a knaiak szmra nem volt rtkes fm nagyon nehz megmunklni! Az n vlemnyem az, hogy a szke emberek, akik hozzjrultak a knai civilizci fejldshez (knai szvegek, Viktor Mair) Linziben ltek. Qi llam volt az egyetlen hborz llam, amelyik visszautastotta a katonai konfrontcit Csinnel (Qin) (j si eurpai szoks szerint). 121.000 rgszeti leletet talltak Linziben: hol vannak? (A fenti fm leleteket nem Linziben stk ki, hanem Shandongban vagy Kelet-Knban). Madr rs, Kna, Hborz llamok, egy Anyaisten turult szl. OLAVASA EL A LINZIK MAGVALRAGAD TRTNETT A HONFOGLALS..., 182-188 OLD., S A 199 OLDALON A LEHETSGES KAPCSOLATOT A LINZIK S A WUSUNOK KZTT. A LINZIK GENETIKAILAG EURPAIAK VOLTAK KR. E. 500.BAN 3 Ktfej turulok, dupla spirl, s 3 sor kpszer spirlokbl vagy krkbl. Sword with Isten and double headed Turul

FAR AWAY HUNGARIANS


A JECSI* SHAJINGI KULTRA, KANSZU, KNA
0 6 9

S h Budapest History Museum a j i n g

Shajing, Gan Su, CN

Shajing, Gan Su, CN

Linzi, Shan Dong, China Cross of Turuls, , Shajing, CN 0 7 0

Shajing egy vros volt a Kanszu (vagy Hexi) folyos keleti vgn. A shajingi kultra Kr. eltti els vezredben volt aktv, a hunok rgiba val rkezsig. A korbl s a terlet tagoltsgbl kvetkeztetni lehet arra, hogy A SHAJINGI KULTRA AZ SI () NEMZETISGHEZ TARTOZOTT (Yokota Yoshiaki, JP). A jecsik olyan magyarok voltak, akik az Anyaistent, a turult s a szarvast Y imdtk. Kpek forrsa: Civilization along the Silk Road within Gansu (Selyemt menti civilizcik Kanszuban), . A fenti leleteket u ms magyar leletekkel is sszehasonltottam a hozzjuk tartoz kivonatban. e A rmai vros, Li Jien (, Lichien, Liqian, Li-Chien, Lqin, amg a nyelvszek vgre kpesek lesznek megllapodni az trsban s h egy egysges eurpai bct javasolni! Ma: Zhelaizhai, ) kaukzusi szke emberei nem annak a rmai kginak a leszrmazottai, akik a prtusok ellen harcoltak Carrhaeban (ahogy H. H. Dubs felttelezi), hanem a shajingi magyarok. LSD LI JIEN TRTNETT A HONFOGLALS 137 S 197 OLDALAIN. Miutn elolvasta, olvassa el Ethan Gruber (virginia.edu) rst, aki vitatja H. H. Dubs elmlett, anlkl, hogy msik alternatvt nyjtana s akkor meg fogja rteni, hogy az ltalam a Honfoglals cm knyvemben felvetett elmletet a shajingi rgszet is altmasztja: a lijieni rmaiak a shajingi magyarok leszrmazottai. Shajing s Lijien nhny kilomterre tallhat egymstl. Pont ott, ahol Shajing lenne: a magyaroknak szksgk volt egy knai gyarmatra vagy egy logisztikai bzisra Loulan s Chang An/Xian kztt flton. Ez a gyarmat volt a kzpont, ahov sszegyjtttk s tertettk a knai rut. Idelis hely, hogy az rja-szemita-mongolok kifosszk! Olvasson tbbet a shajingi npek s a hunok kapcsolatrl a The Huns (A hunok) cm knyvben. A rmai lgi trtnelmnek 500 vben gyakran elfordult, hogy ket C kldtek harcolni a prthusok ellen (nem tudom, hogy ez trtnt-e h Carrhae esetben is). Azrt kldtk ket Prthiba, mert megrtettk i a prthusokat s megrtettk magukat velk? A Legio otthagyta a nyomt a h Kara-Kamar barlang rendszerben, zbegisztnban: Pannonica Legio XV Apollinaris. Pramban, Ausztriban, a Legio rajongk ltal rendezett showmsorban a jobboldalon lv zld pajzsot hasznltk. A nvnyi istenkeresztekkel dsztett pajzs knnyen tartozhatott a Pannonica Legio-hoz, akinek nem Mars volt az istene, hanem a Napisten, Apollo. Csak nem lehet, hogy a Pannonico Decebalusnak a Trajanus-oszlopon hasonl pajzsa van, ugyanazzal a nvnyi Anyaistennel! (Lsd 65. sor) MIRT KEVERI SSZE A KNYVBEN AZ (LETELEPEDETT) SHANJINGI MAGYAROKAT A (NOMD) HUNOKKAL? A knaiak mai napig hunoknak neveznek minden si szaki nem hant, mint ahogy a grgk s rmaiak Barbari (barbrok) a nem rmaiakat. megtanthatnk Obrusnszky Borblnak az elmletket!

A HETTITA* ELIT FIGURLIS, VRENGZ, TESZTOSZTERONTL DUZZAD, VIAGRVAL FELVRTEZETT ISTENEI


A nyelvszeke in H i t t i t e m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m mm m

G o d s

S AZ SI EURPAI HETTITA*/ETRUSZK* RABSZOLGK SZIMBOLIKUS MATRIARCHLIS ANYAISTENEI

m M M M

m m m m m m m W m m m mm mm m m m m m m m m m m mm

m m

m m

m m

m m m m m

m m m

AZ ETRUSZKOK* EREDETE
m m m M m M m m m m m M m m m m m m m

m m m m m m m m m m m

m m m m

m m w m w m m m m m m

m m m m w m m m m

w M w m m

m m

w m m

m m

m m m

m m

M M m m m m

M m m m m m m

M m m m m

A NDOG RMAN K R N K HA MONDHA K HOG A NN AKN M UG ANG HANG K G RMN H A N V N D M R N M K K M G R N HOG HA U A BAN A MB R K A RAB O GK N M NDOG RMN N V B K M ND G A B RODA MAK R N R R AK R N M RD K K AN K R N

AZ INDOEURPAI* ANYAISTENEK

M m m m W m m

m m m m W m m m m m m

w m m

M m m m m m

m m

m m m

m m m

m m

m m

m m M

A SZV ANYAISTEN* SZL* POZITRBAN

M m

m m m m m m

m m m

m M m m m M M

m m M M m m

MON O N O N M O M
m m m

N M O N M M ONO N
m m m

N M NN M N

M N

M
m

M N M N ON
M

O N N ON O N

N ONN N

m m m m

m m m m m m

m m

m m m m m

m m m

m m

m m

m m

m m

A MAGYAR AVAROK* TAMGI*

m m

m m m m m m m m m

m m m m m

A SZL PALMETTK*

m m m

m m m

m m m

m m

m m m

m w m m m m m m m m m m m m mm m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m

m m

m m m m

m m m m m m m m

m m

CSECSEM ISTENEK* VAGY TERHES* TULIPNOK ANYAMHVEL ?


m m mm m m m M m M m

m m

m m

m m m

m m

m m

m m

m m m

m m m

m m

m mm m m

m m

m m m

m m m m m m

BR H MU UM A N M RG AK M ND VN BA KA M ANON A MADONNA MAG AR BR ANN BAN A MAG AR RMA N G K K R M N K ROMNOK

G K ON O AN ANN RA MAG AR M N A BUDA BAN A HA MADONNA A K NB G A HOG BUDA N G MB UMOKKA VAN D V HUN ADVRON N G MB UMO A VRAND AN A N D KO A N A ROMNOKA HOG

N N K

K A M RG AK N M DK

m m

m m

K URAM M G M ND G M G VAN G DV N M N A HA

ARR

HOG
m m

NOK

K A

MAG AROK

m m

m m m

m m m m

m m m m

V G A K R

OKHO

G KH

R ND

UR BAN

w m m m m m m m m m m m m m m

AZ ANYAISTEN SZIMBLUM EVOLCIJA*


MIRT VOLT NMELYIK SZENTSGSZIMBLUM FEJJEL LEFEL?

m m w m m m m m m m m m m m m m m m m m mm m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m mm m m m

m m

m m m

HOGYAN LETT ISTENBL EGY SVJCI* HUN ISTEN KISZELY SZERINT?


w

m m

m m m

m m

m m m

m m m m

m m m m m

m m

M m m M m M M M M m m m M M M M m

M m m m

m m M

mm m

m m m M m M

m M M M

K M
M

VN R
M

K R

A KA OMMA
M M

HOG
M

A KO

ON V
m

M
M

HOGYAN LETTEK AZ ERMITZS SZERINT A SZARMATA* ISTENEKBL SZARVASOK


m m m

m m m

m m m

m m m m m m m m

m m m m m

m m m m m

m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m m m

m m

m m m m

M G NN HOG GA BB R KR A V AR H O GU AK A K

V ADRA B R A MUNKA BORBA K D K A KH AR O RA OKA K

HOGYAN HOL S MIKOR LETT AZ ANYAISTENBL ANTROPOMORF FRFI ISTEN*


m M M M

M m m m

m m m m m m

m m m

m m m

m m m

MR BR M R V
m

H MU UM K M G A U MONA KARDO

HA N M

K M

m m m m m m m m m m

m m

mm

m m m

M m m m m m

HOGYAN LETT AZ ANYA STENBL SMAGYAR KERESZTNY KERESZT*


m m m m m m

m m m m m

m m m m m

m m m m m m m

m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m

m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m M m

m M M m m

m M M m m m

m m m

m m

m m

m m m

m m m

mm

m m

m m m m m

m m m m m

m m

m m

m m

m m m

MAGYAR KERESZTNY ISTENNK EURPBAN


m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m M M M M m m m m M m m m m m m m m m m m m m M m m M M M M m m m m m m m m m m m mm m m W m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m

m m

m m

m m

HOGYAN LETT AZ ANYAISTENBL ETRUSZK* KELTA GRG S SZKTA DSZTS* (DE SOHA NEM MAGYAR )
m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

ISTENKERESZTEK*
m m m m m m m m m m m m

m m m m m m m m m m m m mm m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m

m m m m m m

SZVISTEN KERESZTEK*

mm m m

m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m m m m m m mm m m m m m m m m

m m m

m m

mm

ISTENKERESZTEK* (VAGY TULIPN KERESZTEK ?)

mm

m m m m m m m m m m m m m m

mm

m m m m mm m m m m m m m m m m m

m m m

m m m

m m m

m m m m

m m m m

m m m m m m m m m

m m

m m

m m m

m m

m m m m m m m m m m

m m m m m m m m m m M m m m m m m m m m

m m

m M

m m m

m m m

m m M m m m M m m m m m

m m m

m m m

N
m m M

N
M

M
% m m m

M m m m

m m m

W m m m W m m m m m m m m m m m m m m

m m

m m

m m m M m m m

m m

m m

m m m m m m

m m m m

m m

m m M M

m m m M M

m m

m M

m M M

m M

m M M

A SZARMATA* S AVAR* ISTENKERESZT*

m m m m mm m m m m m m

m m m m

m m m m m m m m m m m m

m m m

m m

m m m m m

m m m m m m m m m m m m m m m

m m

m m m m m

m m m

m m m m m

m m

m m

m m

m m

mm

m m m

AZ ARSIAI S MODERN MAGYAR ISTENKERESZT *

m mm

m m

m m m m

m m m m mm

m m

M M M M M M

MM M M

MM M

M M m

m m m M m m M M M m m m m m m M m M m

HOGYAN LETT AZ ERMITSZ SZERINT A TURULKERESZTBL* EGY INDOEURPAI* SZVASZTIKA FORMJ GRIFFMADR
m m m

m M m M m M M m m m M M M M M M

m M m M

m m m M m M M m

A KERESZTNY ISTENKERESZT*
m

m m m m

m m m M

m m M m

m m

m m

m m m

AZ INSUBRIAI AVAROK* (NYUGAT LOMBARDIA IT S TICINO CH) ISTENVONALAI* S ISTENKERESZTJEI*


m m

m m m m

m m m m

m m m

m m

m m m m m m m m

m m m m m m m m

m m

mm

m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m

m m m m m m m m m m m m mm m M m m M M M M m m m m m m m m m m m M m m m m m m m

m m m m m

m m M

m M M

AZ ISTENVONALAK*
m

m m m m

m m % m m m m m m m m m m

ISTENVONAL*

m m m m

m m

m m m m m m m m m m m m m m m

m m m

m m m m

m m

m m

m m m

m m

m m m m

m m

m m m m m m m m m m m m

m m

m m

m m m

m m m

m mm

m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m m m m m m m m mm m m

m m m m m

m M m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m

m m

m m m mm m m

m m m

m m m m m

m W

A DOHNY* UTCAI ZSINAGGA BUDAPEST MAGYARORSZG


m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m mm m m m m m m m m m m

m m m m

m m m m m

m m

ISTENSOROK* S ISTENHLK*
m w

m m m m

m m

m m

m m m m m m

m m m m

m m

m m

ISTENHL* A TARSOLYOKON EGYB PALMETTK*


m m

m m m m m m

m m

m m m m m m

M m m m m m m W m m m m m M m m m m m M M M MM m m m m m W

W m m m m m m m m m m m m M

m m

m M M M M

RKSG TNDRMESK S EGYEBEK


A MAGYAR KULTURLIS DNS RKSGE A SELYEMT* MENTN
m m

m m m m m

m m m m m m mm m m m m m m m m m m m m m m m m m m

mm

m m

m m m

m m

m m

m m

m m m m

m m m m m

m m

m m m m m m

m m

m m

m m m m

m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

mm m

m m

m m m

m m m m m m mm m m

KVZ*
m m m m m m m mm m m m m

m w m m

RMA* ISTENTEMPLOM

m m m m m M

m m m m

m m

m m

m m m m m M

m m m m

m m m m M M

m m

m m

6 G NAP */ ISTEN
m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

A MAKEDN* 6 G NAP*

M m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m

m m

m m

m mm

m m m m m m m m m m m m m m m m

m m m m

m m

m m

m m m m

m m m

AZ ARSIAI JURTK* ISTENEI

m m m mm m m m m m m m m m

FOLYTATS A 002 SORTL ATALHYK*

179 SOR KVZ* ISTENKERESZTEK VONALA*


m m m m mm m m m m m m mm m m m m m m m m m m m m m m m m m m mm m m

m m

m m m m m m m

m m m m m mm mm m m mm m m

m m

m m

MIRT DOLGOZTAM?
m m m m m m m M m m m m m m m M m m m M m m m m m m m m M M M m m M m m m m m

m m

m m m

Q N NEK MAO CE TUNGNAK S V SNDOR PPNAK GAZA VOLT DRL DRE EL KELL GETN A RG KNYVEKET Sndo ppa e ge e G Savona o a knyve ve k egy a e

VALAK NEK MAGYARORSZGON DNTST KELL HOZN A A KNYVGETSRL ne e e k e a v deka em de k em a e ke a ko ka ne bn k e k va a an a megge ke vagy k vg ke

DE E HOGY A MAGYAROK S AZ EURPA AK

OBB SKET NNEPEL ENEK