You are on page 1of 2

codi 1

AUTOR TITOL EDITORIAL

KOJI SUZUKI THE RING MONDADORI, 2004

PROGRAMA 2012-2013

ARGUMENT
Una nit a Tokio, la capital japonesa, quatre joves moren dun atac de cor un darrera de laltre. Aquest fet tant excepcional provocar la curiositat dun periodista (oncle dun dels joves) que rpidament descobrir que les quatre vctimes havien vist una misteriosa cinta de vdeo una setmana abans de morir en una casa de vacances. Quan el periodista aconsegueix veure la cinta descobrir una estranya combinaci dimatges inquietants que culmina amb lavs que lespectador de la cinta morir en el termini duna setmana. El periodista tindr llavors la urgncia de resoldre el misteri per salvar la seva prpia vida. Per sense cap pista de com fer-ho. Largument del llibre s fora conegut grcies a ladaptaci cinematogrfica que es va fer lany 1998. Com sempre ladaptaci, tot i ser molt digne, no aconsegueix traslladar tota la complexitat de la novella original. Un bon exercici, si heu vist la pellcula, podria ser trobar les diferncies ms significatives. Nhi ha un bon grapat!

0
DOSSIER PLa 9

AUTOR
Nascut el 13 de maig de 1957, Koji Suzuki va iniciar la seva carrera literria amb la novella Rakuen (Paradise, 1990) per va aconseguir un xit prcticament immediat grcies a la seva segona novella, Ringu (The Ring) publicada el 1991 i que va vendre ms de 3 milions dexemplars noms al Jap . Lobra va tenir tant dxit que lautor va veure com sadaptava a mitjans com el manga o el cinema (tant en versi japonesa com en versi nord-americana). A continuaci veurien la llum les continuacions de Ringu: Rasen (Spiral, 1995) i Rupu (Loop, 1998). Per desgrcia cap daquestes obres sha publicat a lestat espanyol i, per tant, la trilogia es mant incompleta. En realitat, The Ring s lnica obra seva publicada a Espanya. Suzuki s tamb autor daltres obres conegudes del terror japons com Dark Water (en aquest cas un relat). Curiosament tamb s autor dobres sobre pares i fills.
Nota: degut a la manca de traduccions en catal o castell de la seva obra hem optat per deixar la traducci en angls dels ttols dels que hi ha traducci en aquest idioma.

codi 1

La trilogia
Com comentvem anteriorment, The Ring s noms la primera part duna trilogia que continua indita a lestat espanyol i que es completa, en el seu argument principal, amb Ringu: Rasen (Spiral, 1995) i Rupu (Loop, 1998). Tot i aix, el conjunt de llibres relacionats amb The Ring es completa amb un llibre de relats, Birthday (1999) i S, que havia de publicar-se el 2012, i que es centra en el personatge de Sadako (llibre que serveix tamb com a actualitzaci de la saga canviant les cintes de vdeo pel nvol informtic). En el segon llibre es descobreix finalment el virus Ring causant de les morts (aquesta s una diferncia important amb les pellcules). A ms, el virus evoluciona i infecta altres tipus de documents com informes o llibres fins arribar a produir un tipus concret de cncer. Com es pot observar els llibres cada vegada ofereixen explicacions ms cientfiques, allunyant-se del perfil sobrenatural.
Com a curiositat, a la dreta podeu veure les espectaculars cobertes de ledici americana.

0
Dossier pla 9

Obres relacionades
Lgicament, ladaptaci ms coneguda daquest llibres sn les versions cinematogrfiques que ja hem citat (fins i tot hi ha una versi koreana, anomenada The Ring Virus (1999)) Sha de dir que de la segona part de la trilogia, Spiral, tamb existeix una adaptaci japonesa en cinema per que, degut als seus pobres resultats, va tenir una altra adaptaci titulada molt originalment, The Ring 2. Aix s, largument ja diferia del dels llibres. A ms existeixen altres films relacionats com una prequela, The Ring 0 (2000) adaptaci del llibre Birthday o, finalment, ladaptaci de S que es titula Sadako 3D (a Filipines sha titulat The Ring 3 : Sadako). Tamb shan fet adaptacions per a la televisi japonesa. Lgicament sha de destacar la seva versi americana que va comptar amb Naomi Watts com a protagonista. Aquesta versi tamb t segona (2002) i tercera part (a estrenar, se suposa, aquest 2012). Finalment podem destacar la versi manga (com no) que aqu va publicar leditorial Ivrea. Tamb va publicar els segents volums: The Ring 2, Spiral, Birthday i Zero.