PORTOFOLIU

LA GEOGRAFIE
a elevei din clasa a VI-a,,A‖ ŞTERBEŢ RUXANDRA

continente şi bazine oceanice

Americile în deriva spre vest s-au lovit de rigiditatea fundului Oceanului Pacific. unele au alunecat spre vest. arcul Alpin s-a creat ca rezultat al compresiunii dintre blocul African şi cel Eurasiatic. s-au delimitat şase părţi ale lumii: EUROPA.Originea continentelor şi a bazinelor oceanice Din continentul primordial numit Pangea. altele spre nord. Australia de astăzi şi India care şi-a început deplasarea spre nord iar coliziunea şi compresiunea creată cu blocul Eurasiatic a dat naştere grandiosului lant al Himalayei. unul în nord numit Laurasia şi unul în sud numit Gondwana. De asemenea. Fragmentarea a început în zona australă de azi şi ca urmare a avut loc deschiderea în sud a Oceanului Atlantic şi a Oceanului Indian. ASIA. AMERICA. AUSTRALIA cu OCEANIA ŞI ANTARCTIDA. În decursul Mezozoicului. S-a desprins din blocul unitar al Gondwanei Antarctica. Treptat pe măsura acumulărilor cunoştinţelor despre Pămînt. prin evoluţie geologica ulterioară s-a produs dezmembrarea initială a continentului în două blocuri uriaşe. în acest fel luînd naştere Munţii Stîncoşi (vestul Americii de Nord) şi Anzii (America de Sud). dezmembrarea Pangeei a determinat individualizarea de blocuri continentale care printr-o mişcare de translaţie. şi-au schimbat tot mai mult poziţia. de derivă. . care era înconjurat de un ocean primordial numit Panthalasa. AFRICA.

. Indo-Australiana. Unităţile de rang inferior poartă denumirea de « blocuri ». Încadrate ca plăci majore : Eurasiatica. Nord-Americana (inclusiv placa caraibelor). Pacifica. Africana. Sud-Americana (inclusiv placa Nasca si Cocos) si Antarctica. Înglobează oceane şi continente şi sunt divizate în unitati mai mici (subplăci şi microplăci).Teoria plăcilor litosferice Plăcile sunt constituite din litosfera de circa 100 km grosime şi «plutesc » pe astenosfera dinspre rifturi înspre fosele oceanice. La scara planetară au fost delimitate şapte placi .

DEPLASAREA PLĂCILOR LITOSFERICE DISTANŢAREA A DOUĂ PLĂCI 1 3 2 CIOCNIREA PLĂCII CONTINENTALE CU CEA OCEANICĂ CIOCNIREA A DOUĂ PLĂCI CONTINENTALE .

EXPLORATORI DIN PERIOADA MARILOR DESCOPERIRI GEOGRAFICE .

însă acesta a înotat până la ţărm şi a găsit adăpost la Li-sabona. ţesător şi apoi comerciant. s-a născut în 1480.CRISTOFOR COLUMB Primii ani Numele acestui navigator se poate traduce ca şi Cristóbal: cel care îl are pe Hristos. Puţin timp după aceasta. cca 1490 Isabela I. Columb ar fi traducerea din castiliană în italiană Cristoforo Colombo. Harta fraţilor Columb. Diego. şi-a prezentat ideile lui João al II-lea. Bazându-se pe informaţiile acumulate de-a lungul călătoriilor sale şi studiind cărţile şi hărţile din vremea sa. regina Castile . ca marinar şi. nu era un copil educat şi de aceea se iniţia în lumea navigării la o vârstă foarte fragedă. Pornind de la această premiză. comerciant. Columb credea că se poate ajunge în Asia mai repede. regele Portugaliei. regina Castile. În 1476. Potrivit acestei teorii. aranjându-se astfel o audienţă în 1486 la Isabela I. Se pare că între anii 1474 şi 1475. Columb a navigat cu un convoi spre Anglia. Cristofor a ajuns la concluzia că pământul este cu 25% mai mic decât se credea până atunci. cerând finanţare pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic. Teoria cea mai citată de către istorici susţine că. posesiune genoveză în Marea Egee. Propunerea sa a fost respinsă de căt-re o comisie regală maritimă. unde fratele său Bartolomeu era cartograf. În timp ce se afla în dreptul coastei Portugaliei convoiul a fost atacat de piraţi şi nava pe care se afla Columb s-a scufundat. foarte posibil. care era fiul lui Domenico Columbo. Cristofor s-a căsătorit în 1479 cu fiica guvernatorului insulei Porto Santo. Cristofor Columb ar fi călătorit până la insula Chios. şi al Susanei Fontanarossa. În anul 1484. Stabilindu-se acolo. Colón: Sfîntul Duh sau porumbelul. Unicul copil al lui Cristofor Columb din această căsătorie. navigând spre vest. Columb s-a mutat în Spania unde planurile sale au câştigat suportul unor persoane foarte influ-ente.

Guadalupe şi Antigua. din 5 decembrie .un marinar de pe Pinta zăreşte pământul. Bohio Española Pe 15 martie 1493 Columb revine triumfător în Spania. iar fortul a fost distrus. La 12 octombrie 1492 . pe coasta nordică a Hispaniolei. Columb a abandonat ruinele. descoperind astfel Lumea Nouă (America). Columb a cercetat coastele Cubei pe care el a considerat-o că nu este o insulă ci o parte a continentului asiatic. Columb a lăsat 39 de oameni şi a întemeiat aşezarea La Navidad care astăzi este o localitate din Haiti. Pe data de 27 noiembrie vasele au ancorat la Navidad unde toţi oamenii au fost ucişi. Columb a explorat la fel şi coasta de nord-est a Cubei (a acostat pe 28 octombrie . Isabella. El a fost primit de localnicul cacique Guacanagari care i-a permis lui Columb să îşi lase câţiva din oamenii săi în acel sat când va pleca. Juna. Debarcările au fost făcute pe insulele: Dominica. Rodrigo de Triana . şi aproape de Capul Isabella (Republica Dominicană. Sunt descoperite insulele: Santa Maria Conception. Aici a eşuat Santa Maria . drumul alizeilor.două caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Părăsind colonia pentru o călătorie de explorare în primăvara anului 1494 . Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón şi fratele său Vicente Yañez Pinzón şi cu 90 de oameni. în dimineaţa de Crăciun 1492 . . echipajul fiind nevoit s-o abandoneze.Prima călătorie 3 august 1492 – 15 martie 1493 Prima expediţie pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa. Pinta şi Nina . Este ales pentru traversarea oceanului . a stabilit o colonie care a devenit prima aşezare europeană în Lumea Nouă . Fernandina. A doua călătorie Columb imediat a plănuit o a doua expediţie cu 17 vase şi aproximativ 1500 de oameni. care au plecat din Spania în septembrie 1493 . la ora 2 noaptea.

De atunci Columb nu a mai navigat niciodată. dar i-a fost interzis să intre în port. În jurnalul său de bord a scris că a găsit o „Lume Nouă‖ necunoscută încă europenilor. deşi se apropia un uragan foarte puternic. întâlnind şi alte insule noi printre care şi insula Margarita după care şi-a îndreptat cursul spre insula Hispaniola. şi i-a arestat pe Columb şi pe fratele său Bartolomeu. a coborât puţin pe uscat. apoi a pornit spre Spania. fiind întârziat deliberat de către Ovando. Columb a ridicat ancora din nou. Columb a insistat să rămână cu cătuşele până când regina avea să i le scoată.A treia şi a patra călătorie Columb a ridicat ancora în a treia sa călătorie pe data de 30 mai 1498. În mai 1499. Atunci a descoperit insula care se numeşte acum Venezuela . Debarcarea lui Columb în Lumea Nouă Deşi Columb a primit sprijinul regal pentru o a patra călătorie în căutarea unei rute vestice către India. la dispoziţia sa au fost puse doar patru caravele în stare proastă de funcţionare şi i-a fost interzis să se oprească în insula Española. să convertească băştinaşii americani la creştinism. navele sale aveau neapărată nevoie de reparaţii. După ce a navigat de-a lungul coastei a intrat în Golful Paria . Ajutorul a ajuns aproape după un an. coroana l-a îndepărtat pe Columb şi l-a numit pe Francisco de Bobadilla. Prima debarcare a avut loc pe insula Trinidad (Sfânta Treime). . atingând Saluncar de Barrameda pe 9 noiembrie . Expediţia a pornit din Cadiz în mai 1502. Columb a trimis mesageri în Hispaniola cerând ajutor. Ajungând în Santo Domingo (31 august). dar vasele putrezite au eşuat aproape de Jamaica (23 iunie 1503). Columb s-a îndreptat spre apele din Honduras. Puţinul echipaj care a mai rămas s-a îmbarcat pe data de 28 iunie 1504 spre Santo Domingo. Monarhii i-au iertat pe cei doi fraţi şi i-au răsplătit. dar au refuzat să le dea comanda coloniilor. A anihilat rebelii şi şi-a intensificat eforturile. însă inutil după cum s-a dovedit a fi. În ianuarie 1503 a debarcat în Panama şi a stabilit o aşezare. în timp ce forţa băştinaşii să le dea de mâncare oamenilor. Expediţia s-a redus la două caravele ce navigau spre Hispaniola. 1500 pe insulă. care a ajuns pe data de 23 august. La gurile râului Orinoco . dar revoltele din cadrul echipajului şi problemele cu băştinaşii l-au făcut pe Columb să renunţe la această idee. Columb a găsit o parte din colonie revoltându-se împotriva fratelui său. I-a încătuşat şi i-a trimis în Spania. În acest timp adversarii săi din Spania au convins regalitatea că insula Española ar trebui să aibă un nou guvernator. La sfârşitul celor 21 de zile de cursă rapidă peste ocean. De asemenea a extins operaţiunile de extragere a aurului. apoi a navigat spre sud de-a lungul coastelor Americii Centrale timp de şase luni căutând o trecere spre vest. După ce a terminat reparaţiile la nava sa. Columb a coborât ancora aproape de Santo Domingo.

HARTA CĂLĂTORIILOR LUI CRISTOFOR COLUMB I II III IV .

cartografia şi geografia. Devine interesat de călătoriile lui Cristofor Columb şi. În cinstea lui continentul îi poartă numele. 15031504. A descoperit Brazilia pe 27 iunie 1499 şi a navigat pe fluviul Amazon. 1505-1507) ca amator şi cartograf. în harta apărută în anul 1538. Începînd din anul 1507.America” şi pentru teritoriile nordice si pentru cele sudice a fost cartograful olandez Gerard Mercator. iar din 1515 pe globul lui Johannes Schoner. după mai multe încercări de a descoperii un pasaj spre Asia. descriind locurile noi.AMERIGO VESPUCCI Amerigo Vespucci a fost unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor. Primul care a extins denumirea de . a observat existenţa curentului ecuatorial. ce este mai important-a redescoperit America. Era primul European care a ajuns în America de Sud. Uruguayului. Născut în Florenţa.deoarece descoperise un nou continent. întitulată “Cosmographical Introduction”.. 1501. a descoperit fluviile Amazon. a îmbrăţişat arta navigării. Dar. Pavia şi La Plata. Expediţia avea să-l facă pe Vespucci faimos. pe 9 martie 1454. Vespucci era convins că nu ajunsese în Asia. America apare în lucrarea geografului loren Martin Waldseemiiler. . Braziliei . A fost primul explorator care a cercetat aproximativ 6000 de mile de coastă apartinînd astăzi Argentinei. A participat la numeroase expediţii(1499. îşi dă seama că poate deveni marinar.

După două -trei zile au apărut în zare nişte munţi. Diaz a ajuns la concluzia. Portughezii au zărit pe un deal o cireadă de vaci şi cîţiva păstori aproape goi. Diaz şi-a condus corăbiile de-a lungul ţărmului drept spre răsărit şi a ajuns pînă la un golf larg deschis spre ocean. majorita istoricilor înclină să considere că flotila sa a plecat din Lisabona în august 1487 . Diaz a trimis oameni pe ţărm să ia apă. Era în luna ianuarie 1488. Diaz s-a gîndit că a ocolit pe semne extremitatea sudică a Africii. Diaz a aşezat primul său padrao pe malul "Portului mic"(Angra Pequena). a descoperit un ţărm pustiu şi uşor crestat. a cotit spre nord. au mînat vacile mai departe. locuitorii băştinaşi ai Africii de Sud. De aici coasta cotea lin spre nord-est. De aici el a pornit spre sud de-a lungul coastei pustii. Din acest "Port al păstorilor"(Mossel).In prezent. mînîndu-le spre sud . Furtuna înspăimîntătoare zguduia mareu cele două corăbii mici portugheze. Dincolo de tropicul sudic el. iar pielea mult mai deschisă decît a negrilor pe care îi întîlniseră pe ţărmurile apusene ale Africii. Vantul s-a transformat în furtună şi portughezii au pierdut din vedere coasta Africii. care devia tot timpul uşor spre răsărit. adesea învăluite în ceaţă. dar valurile veneau tot mai reci. care se inrindea de la apus spre rasarit(3 februarie 1488). Cînd furtuna s-a mai potolit. deci în toiul verii în emisfera sudică. pe care nu-l cunoscuseră înainte. că vasele sale au ocolit toata coasta sudică a Africii şi se află în Oceanul Indian. Păstorii. culori şterse-nimic nu semăna cu Africa tropicală. Diaz a iesit in largul oceanului. care s-a dovedit justa. Portughezii parcă au ajuns în altă lume: tărmuri golaşe. pe care mulţi il consideraseră o mare închisă. iar de aici a urmat drumul lui Diego C apna . Diaz a lansat în ei o săgeată. prin uciderea unui păstor dezarmat a fost marcată prima întîlnire a europenilor cu poporul Koi Koin. . pe care portughezii i-au luat la început drept negrii.iar apoi un ţărm înalt acoperit cu iarba verde. În timpul acesta s-a stîrnit un vînt puternic. Corabiile au mers cîteva zile în această direcţie. Ca să se convingă de acest lucru.Călătoriile lui Bartolomeo Diaz 1450-1500 Cronologia expeditiei pe mare a lui Diaz nu este destul de limpede. în direcţia Idiei. Un păstor a fost ucis. "Calea maritrima spre India in jurul Africii fusese descoperita". dar Ţărmul Africii nu se arăta. ei însuşi rămînînd în varful dealului. Atunci portughezii s-au apropiat de "negrul" ucis şi au văzut că are părul ca "lîna". iar ceilalţi au fugit. Fiindu-i teamaă ca vasele să nu se sfarame de stanci. Diaz a cotit iaraşi spre răsărit. Diaz a mers pe drumul obişnuit pînă la Sao Jorge da Mina. strigînd şi dînd din mîini. Astfel.

Călătoria lui Bartolomeu Diaz (1487–88) Statuie înfăţişându-l pe Bartolomeu Diaz în Londra .

când intră în rândurile „Cavalerilor de Santiago‖. În 1484 Dom Diego a fost condamnat la moarte. Descoperirea căii maritime spre India Vasco da Gama porneşte la data de 8 iulie 1497 din portul Restelo Lisabona . . Vasco da Gama numai la 9 septembrie. Da Gama fiind învins în acest conflict trebuie să părăsească oraşul (1507) împreună cu familia sa. La crăciunul anului 1499 este încredinţată lui "da Gama" de curtea regală portugheză. Cu jutorul regelui intră în rândurile Ordinului Cristi. Sultanul oraşului punându-i la dispoziţie un navigator cunoscător al rutei spre India. autorităţile locale constituite din nobili (familia Noronha) pe de altă parte. Primele dovezi istorice despre Vasco da Gama datează din 1480. Părinţii săi având şapte sau opt copii. La 4 noiembrie ajunge în golful S.Elena (Sankt-Helena) pe coasta de vest africană făcând un ocol larg la depăşirea "Capului Bunei Speranţe" ajungând la 25 noiembrie "Moselbai". Prima navă din flota sa sub comanda lui Nicolao Coelho ajunge înapoi în patrie la 10 iulie 1499. părinţii numindu-se Estêvão da Gama şi Isabel Sodré. Începând o perioadă de conflicte între rege şi "da Gama" pe o parte şi Superiorul Ordinului Cavalerilor de Santiago. În 1502 este denumit de rege ca "Amiral al Mărilor Indiei" (Almirante do Mar das Índias) aceasta fiind o replica portugheză la numirea lui Cristofor Columb ca "Amiral al mărilor şi oceanelor" de curtea regală spaniolă. La data de 20 mai 1498 ajung corăbiile lui "da Gama" în apropiere de Calicut pe coasta Malabar. Vasco da Gama încheie un acord comercial cu Samorim ce domneşte în Calicut şi se reîntoarce la 8 octombrie încărcat cu mirodenii. fiind acuzat de a fi participat la un complot împotriva regelui Portugaliei Joao II. Tatăl său aparţinea „Ordinului Cavalerilor de Santiago‖. conducerea oraşului Sines. În 1492 este însărcinat de regele Joao II cu pedepsirea negustorilor şi piraţilor francezi din golful Setúbal şi Algarve. mai de parte de coasta africană profitând de un vânt (Pasat) mai puternic. Pentru prima oară ajunge o corabie europeană coasta Indiei pe calea maritimă şi înconjurarea Africii.CĂLĂTORIILE LUI VASCO DA GAMA Biografie Datele lui biografice sunt puţine. Mai departe navighează de-a lungul coastei răsăritene a Africii ajungând în oraşul Malindi unul dintre oraşele concurente Mombasei. Se cunoaşte faptul că are o origine nobilă. Vasco da Gama navighează spre vest pe Atlantic. întârzierea se datorează morţii fratelui său pe Insulele Azore. administrând (alcaide-mor) oraşul Sines. a cărei familie provine din Anglia având legături bune cu cavalerii creştini. Ajunge pe coasta răsăriteană a africii atingând la 7 aprilie 1498 în Mombasa unde negustorii arabi caută să împiedice continuarea expediţiei. având dreptul să calce în acest ţinut numai cu aprobarea Superiorului Ordinului.

.

Datorită contactelor bune cu curtea regală un alt unchi Brás Sodré sau cumnatul său Lopo Mendes de Vasconcelos primesc la fel funcţii de conducere în această expediţie. şi a disciplinei militare. În a patra călătorie pornesc 21 de corăbii bine înarmate. Sosit aici î-a o serie de măsuri de schimbarea structurii administrative. pentru aceasta îl însărcinează pe "da Gama" numindu-l la 5 aprilie 1524 ca "Vicerege al Indiei" care împreună cu fii lui Estêvão si Paulo pornesc spre India. Ca răsplată a meritelor sale la reîntoarcere 1503 sau 1504 primeşte de la rege o pensie de 400. aceasta fiind începutul coloniilor. Dar viceregele este bolnav murind la trei luni după sosirea lui în India osemintele sale fiind depuse de fiul lui în 1538 la capela mănăstirii Nossa Senhora Vidigueira. În anul 1518 doreşte să părăsească împreună cu familia patria aceasta fiind fals interpretată. fiind împotriva numirii lui Pedro Álvares Cabral (descoperitorul Braziliei). . Sofala) în Africa de est. Folosind iscusit lupta de rivalitate. Astfel deja în anul 1502 la intrarea în apele Oceanului Indian trebuie să intre "da Gama" cu 15 corăbii portugheze contra 100 corăbii mai mici arabe şi indiene într-o luptă navală.De aici se extinde Cannanore şi Cochin în 1503 cu Fort Manuel. În decembrie 1521 moare regele Manuel.000 Reais devenind membru al curţii regelui Manuel I. luînd măsuri de plătire regulată a soldei militare. prima grupă de 9 corăbii fiind sub comanda lui "da Gama".precum şi folosirea cu cruzime a forţei reuşeşte să învingă rezistenţa arabă şi indiană consolidând poziţia portugheză pe coasta Malabar (India). Salvarea portughezilor este artileria prin care obţin victoria. Sub conducerea lui Vasco da Gama porneşte a patra călătorie 1502 care obţine de la rege această însărcinare după protestul lui "da Gama". înlocuind aproape tot personalul. ca de exemplu puncte strategice (ex. Aceste fortăreţe asigură monopolul portughez comercial. a doua sub comanda unchiului său Vicente Sodré a treia escadră fiind sub comanda vărului său Estêvão da Gama. conflictele dintre prinţii arabi sau indieni. La sfârşitul anului 1519 primeşte de la rege titlul de Conde de Vidigueira. Apariţia flotei portugheze în Oceanul Indian care concurează comerţul arab şi indian duce la o stare latentă de război. În anul 1501 porneşte a treia călătorie sub comanda lui João da Nova cu patru nave.Următoarele călătorii spre India A doua călătorie fiind condusă de Pedro Álvares Cabral 1500 care descoperă cu această ocazie Brazilia.) care caută corupţia din comerţul cu India să o înlăture. ce determină hegemonia portugheză în Oceanul Indian. urmând pe tron fiul său Johann III (João III.

la 11° latitudine sudică. a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieţii şi a luptei sale împotriva sclaviei. urcând în amonte pe fluviul Zambezi fiind însoţit de 160 negri în 33 de bărci. descoperă cascada Victoria (1855). este numit consul la Quelimane şi revine pe pământul Africii împreună cu soţia. 4 mai 1873) a fost un medic scoţian. Călătoria sa a dovedit că Africa Centrală tropicală la sud de paralela 8° latitudine sudică este un platou înalt puţin coborât în centru. atingând ţărmul Oceanului Indian la Quelimane şi încheind astfel traversarea continentului african la 20 mai 1856. organizându-şi în aşezarea Seshéké. După ce se întoarce cu familia sa în patrie (decembrie 1856). misionar protestant şi explorator al Africii Centrale şi de Est. descoperind cascada Murchison. intră în bazinul fluviului Congo. Înaintează până la 12° latitudine sudică. Doi ani mai târziu . trece în bazinul lui Zambezi şi coborând pe marele fluviu. fiul şi fratele său Charles (mai 1858). căruia îi întocmeşte prima hartă exactă (1861). Viaţa Provenind dintr-o familie săracă. ESPLOTATORIL AFRICII David Livingstone (n. continundu-şi drumul până pe ţărmul Ocenului Atlantic la Luanda (31 mai 1854). pătrunde pe un afluent vestic şi. învaţă limba băştinaşilor şi se căsătoreşte cu fiica misionarului local Robert Moffat. Traversând de la sud la nord deşertul Kalahari descoperă şi explorează (1 august 1849) Lacul Ngami situat la 21° latitudine sudică. În cursul celei de a doua călătorii. După un scurt popas navighează la amonte pe râul Bengo până la izvoarele sale. urmând paralel şi cursuri serale. Prima sa mare călătorie o începe în 1853. depăşind un iterfluviu puţin înalt. în 1851 înaintează spre nord est de Lacul Ngami. David Livingstone lucrează într-o ţesătorie de la vârsta de zece ani. explorează (1859) cursul inferior al fluviului Zambezi şi afluentul său nordic Shire. .DAVID LIVINGSTONE. Stabilindu-se la o misiune din ţinutul muntos Kuruman din sudul ―ţării‖ Beciuana (1841). traversează fluviul Zambezi. 19 martie 1813 – d. După studii de medicină şi teologie la Glasgow este trimis de către Societatea de misionari din Londra ca medic şi misionar în Africa de Sud. o bază pentru călătoria ce plănuia să o întreprindă. deşi ziua de lucru era de 14 ore. Cartografiază pentru prima oară lacul Shirwa şi cercetează mare lac Nyassa.

a fost descrisă Marea Barieră de Corali şi s-a constatat că Insula Noua Guinee nu este unită cu Australia. Ca urmare. S-a considerat că ar fi bine ca Marina Regală să-si propuna şi alte obiective. nu reuşeşte . la recomandarea domnului Stephens. De aceea căpitanul Cook a primit directive ca. James Cook porneşte în a treia expediţie. lorzii din consiliu il numiseră în acest post deosebit de important pe locotenentul Cook. ―Eagle‖ pe care s-a angajat Cook în 1755. care făcea cabotaj între Newcastel şi Londra. În urma unor dispute persoana propusă pentru a conduce expediţia (Dalrymple) nu fost acceptată. care acum sunt cunoscute sub numele de Arhipelagul Tonga (sau Insulele Amiciţiei). Deoarece cu mult înainte se calculase că în anul 1769. care la 25 mai 1768. Întreprinde prima călătorie navală pe corabia de cărbuni ―Free love‖ de 450 tone. În iulie 1776.Enveadore‖. Peste un an în a doua expediţie . Deşi continentul nu a fost găsit în baza investigaţiilor sale s-a demonstrat că Noua Zelandă constă din două insule. când începuse războiul de şapte ani între Marea Britanie şi Franta). planeta Venus va trece peste discul soarelui – fenomen de mare importanţă astronomică şi care mobilizase atenţia oamenilor de ştiinţă – s-a stabilit că locul cel mai potrivit pentru observarea lui ar fi insulele Marchize sau una din insulele cărora Tasman le dăduse diverse numiri ca: Amsterdam. a fost înaintat la gradul de căpitan al marinei regale. În 1746 se angajează ucenic de marinar la firma Walker din Whitby. intreprindere pentru transportul cărbunilor pe mare. Circa 100 de mile îi despărţeau pe explotatori de Antarctida. după indeplinirea misiunii principale. a fost cercetat ţărmul estic al Australiei. la vârsta de 40 ani. dar ua fost înregistrate pe hartă cîteva insule noi şi a vizitat miraculoasa Insulă a Paştelui.James Cook S-a născut la 27 noiembrie 1728 în satul Marton (lângă Great Ayton) în Cleveland. cu scopul de a găsi trecerea din Oceanul Pacific în Oceanul Antlantic. întărită şi de referinţele lui SIR Hugh Palliser (comandantul vasului cu şaizeci de tunuri. la 17 ianuarie 1773 pentru prima dată în istoria navigaţiei a fost traversat Cercul Polar de Sud. . Scopul primei sale călătorii a fost descoperirea continentului sudic.. Rotterdam şi Middleburg. Anglia. să continue călătoria în vederea unor noi descoperiri în Pacificul de Sud. dar descoperă Insulele Hawaii. A condus o expediţie în Oceanul Pacific pe corabia .

Gustava Sahlquist. Fratele cel mai mare al lui Roald s-a născut în China (1866). A devenit explorator inspirat fiind de expediţia în Groenlanda a lui Fridtjof Nansen. pe care îl atinge la 14 decembrie 1911. 6 iunie 1868 — d.conducători în căutare de glorie şi sportivi care doreau să-şi depăşească propriile limite. Tatăl său s-a îmbogăţit mai ales prin anii 1850 de pe urma comerţului cu sclavi făcut între China şi America Centrală.Roald E. Robert Falcon Scott (n. Porneşte spre cucerirea Polului Sud. Călătorii Roald Amundsen a fost primul care a străbătut Pasajul de Nord-Vest. Amundsen. XX. Dispare în regiunea Polului Nord.Călătoria navei Discovery (1905). El a fost al cincilea copil al armatorului de vase Jens Amundsen şi al soţiei sale. murind la întoarcere cu cei 4 membri ai expediţiei. 29 martie 1912 ) a fost un ofiţer englez. Cuoscut şi datorită faptului că a pierdut întrecerea cu Roald Amundsen de ajunge primul la Polul Sud. condus de Umberto Nobile. descoperind astfel calea maritimă care permite trecerea din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific. din Insula Groenlanda până în Alaska.Polul Sud (1912) . încercând să salveze echipajul dirijabilului „Italia‖. cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott.Ultima expediţie (1913/1927). părinţii întorcându-se în Norvegia şi cumpărând o casă în Hvidsten. Scott. Scott.Din scrisorile lor.Subvenţionată de guverne şi asociaţii ştiinţifice. care se află la 50 de km sud de Kristiania (azi Oslo). prin arhipelagul arctic Canadian. explorator al Antarcticii. amintim: Robert F. această cursă a reunit personalităţi foarte diverse: exploratori interesaţi de studiile ştiinţifice.Robert F.CĂLĂTORIILE LUI ROALD AMUNDSEN ŞI ROBERT SCOTT Amundsen s-a născut într-o familie de căpitani şi proprietari de vase norvegiene. Experienţa pe tărâmurile de gheaţă La inceputul sec. a fost inaugurată un fel de "cursă de aur" pentru cucerirea celor doi poli.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful