You are on page 1of 46

1

Gogol HZ-TZ-NZ

tkletesen valszntlen, 170 ves trtnet kt felvonsban Fordtotta: Bodolay Agafja Tyihonovna, keresked lenya, a menyasszony . Arina Pantyelejmonovna, a nnikje . FJOKLA IVANOVNA, hzassgszerzn ... Padkaljszin, hivatalnok, udvari tancsos ... Kacskarjov, a bartja ..... RNTOTTA, Ivn Pvlovics, gondnok ANYUCSKIN, Nyikanor Ivnovics, nyugalmazott gyalogsgi tiszt CSCSLOV, Baltazr Baltazrovics, tengersz DUNYASKA, szolgl .... SZTARIKOV, keresked a vsrcsarnokban SZTYEPAN, Padkaljszin szolgja I/1. Legnylaks Padkaljszin Sztyepan belp Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Nem jtt meg a hzassgszerz asszony? Nem. A szabnl, voltl? Voltam. Varrja a frakkot? Varrja. Sokat megvarrt mr belle? A gomblikakat varrja kifel. H, Sztyepan!

Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin

Mit beszlsz? Mondom: a gomblikakat. Varrja. Nem krdezte a szab, mire kell a gazddnak a frakk? Nem krdezte. Nem mondott semmit arrl, hogy: csak nem akar a gazdd megnslni? Nem. Semmit nem mondott. Lttl nla ms frakkot is? Sok frakk lg nla. De azoknak nem annyira finom a szvete, mint az enymnek, mi? Nem. A mag mdosabb. Mi? Mondom: mdosabb. A mag. Nem krdezte, hogy minek varrat a gazdd ilyen finom szvetbl frakkot? Nem. De nem mondott semmit arrl, hogy: csak nem akar a gazdd megnslni? Nem. De mondtad, hogy milyen rangban vagyok? Mondtam. Erre ? Azt mondja: majd igyekszem. Erre te? Hthogy az j. Erre ? Hogy rendben. Erre te? Ht, hogy.. Na j. Mehetsz.. Akinek rangja van, annak jobban kell gyelni a hogyishivjkra na, most meg nem jut eszembe a sz! J sz,csak nem jut eszembe. Sztyepan!

Sztyepan be Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin I/2. Szoba Agafja Tyihonovna hzban. Agafja Tyihonovna krtyt vet, a nagynnje, Arina Pantyelejmonovna a keze mgl lesi a lapokat. Agafja Tyihonovna Mr megint! Nnikm, utazs! Valami kr kirly rdekldik, knnyek, szerelmeslevl, bal fell a treff nagy egyttrzst mutat, de valami gonosz nszemly akadlyozza. s, szerinted, ki a treff kirly? Nem tudom. De n tudom. s ki? Az a j keresked, a posztsorrl, Alekszej Dmitrijevics Sztarikov. Na, az biztos, hogy nem ! Akrmibe lefogadom, hogy nem ! Ne vitatkozz, Agafja Tyihonovna, a haja pp olyan vrs. Nincs msik treff kirly. Cipfnyt vettl? Vettem. Jl fnyez? Jl. Prbltad mr fnyezni vele az nneplmet? Prbltam. s, fnylik? Fnylik. Fnyesen fnylik. A boltos nem krdezte, hogy mire kell a gazddnak ilyen cipfny? Nem. Esetleg nem mondta, hogy csak nem szndkozik megnslni a gazdd? Nem mondott az semmit. Na j. Mehetsz. Eredj a dolgodra.

Arina Pantyelejmonovna Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna

Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna

ppen, hogy nem: a treff kirly nemesembert jelent. A keresked a treff kirly kzelbe se r. Ugyan mr, Agafja Tyihonovna, bezzeg nem gy beszlnl, ha szegny megboldogult Tyihon apd mg lne! Kpk n, azt mondja, azokra, akik szgyellik a kereskedket! A lapt tenyervel akkort tudott az asztalra csapni, hogy borzaszt! Mg j anydat is folyton eltnglta, klnben tovbb lhetett volna szegny megboldogult asszony. Na tessk, hogy nekem is ilyen gonosz frjem legyen! Semmi pnzrt nem megyek kereskedhz! De Sztarikov nem olyan. Nem akarom, nem akarom! Szaklla van: ha elkezd enni, minden lecsurog a szaklln. Nem, nem, nem akarom! De ht honnan akarsz elteremteni egy jraval nemesembert? Az utcn nem tallsz. Fjokla Ivnovna tall. Meggrte, hogy megszerzi a legjobbat. De az hazuds, kedveskm. Na ne mr, Arina Pantyelejmonovna, vtek az rtatlant megrgalmazni. , itt van Fjokla Ivnovna! Na mi van, mondjad! Megvan? Megvan, megvan, csak hadd fjjam ki magam hogy mit sszefutkostam! Azt nem is tudod, anym, majdnem megvertek, isten az atym! De micsoda vlegnyeket gyjtttem! Amita vilg a vilg, ilyeneket mg nem lttak! Van nhny, aki mg ma idejn. Azrt szaladtam be, hogy elre rtestselek. Hogyhogy mg ma? n flek. Ne rmldzz, anym! Semmi klns. Idejnnek, megnznek, semmi tbb. Te is megnzed ket: ha nem tetszenek elmennek. Na, aztn remlem, jl vlogattl!

Agafja Tyihonovna

Arina Pantyelejmonovna Agafja Tyihonovna

Arina Pantyelejmonovna Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna Fjokla belp Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla

Agafja Tyihonovna Fjokla

Arina Pantyelejmonovna

Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla

Hnyan vannak? Sokan? Vagy hatan. (felkilt) H! Mit kell annyit vergdni, anym? Jobban lehet vlasztani: az egyik nem felel meg, megfelel a msik. Na, s: nemesemberek? Vlogatottak. Annyira nemesemberek, hogy olyan mr nincs is. De milyenek, milyenek? Mind kivlak, jkpek, akkurtusak. Az els Baltazar Baltazarovics Cscslov, olyan kivl, a flottban szolglt ppen hozzd val. Azt mondja, neki j hs menyasszony kell, a kiszradtakat ki nem llja. Rntotta meg, vgrehajti rangban, olyan fontos ember, a kzelbe se lehet jutni. Szp, nagy, kvr ember; rmordt: Te, ne dumlj mell, hogy ilyen, meg olyan a menyasszony! Ki vele: mennyi az ingja meg az ingatlanja! Ennyi meg ennyi, apm! Hazudsz, a kutya ! Na, anym, itt mondott egy olyat, hogy azt nem merem elismtelni. Rgtn lttam: ez biztos valami nagyon fontos riember. Na, s ki van mg? Van mg Nyikanor Ivnovics Anyucskin. Az aztn olyan delikvlt ember! A szja, anym mlna, tiszta mlna! Ennyire kivl. Nekem, azt mondja, az kell, hogy a menyasszony csinos meg mvelt, jl nevelt legyen, hogy tudjon franciul. Finom, modoros ember, nmet pldny! De meg klnben filigrn, a lba keskeny, vkonyka. Nem, nekem valahogy ezek a filigrnok nem annyira nem is tudom nem ltok bennk semmit Ha masszvabbat akarsz, akkor vedd Rntottt. Annl jobbat nem lehet vlasztani. Az aztn tettl talpig r, r a javbl, alighanem be se fr ezen az ajtn annyira kivl. Hny ves? Fiatal. Tn tven ha lehet, de lehet, hogy mg nincs tven.

Agafja Tyihonovna Fjokla

Agafja Tyihonovna Fjokla

Agafja Tyihonovna Fjokla

Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna

Mi a neve? A neve: Ivn Pvlovics Rntotta. Ez a neve? Az. Ez neki a neve. Jaj, istenem, milyen nv! Idehallgass, Fjokla, ha hozzmegyek felesgl, engem is rgtn Agafja Tyihonovna Rntottnak fognak hvni? Milyen mr az? Anym, ugyan mr, Oroszorszgban olyan nevek vannak, hogy csak kikpsz, meg hnyod a keresztet, ha meghallod. De tlem aztn, ha nem tetszik a neve, akkor vlaszd Baltazar Baltazarovics Cscslovot kivl vlegny. Milyen a haja? J. Az orra? J orra van. Mindene a helyn. is kivl. Aztn majd ne cirkuszolj, de a laksban csak egy kmny van, ms nincs btor semmi. Ki van mg? Akinf Sztyapanovics Pantyelejev, cmzetes tancsos, kicsit dadog, de amgy igen szerny hivatalnok. Mit jssz folyton ezzel: gy hivatalnok, gy hivatalnok! Nem iszik-e egyfolytban, azt mondjad. Iszik, nem mondom, iszik. De mi van abban, ha nha beiszik, - egsz hten nem rszeg: van nha olyan nap, amikor jzan. Rszeg frjet nem akarok. Ki van mg? Van mg egy, de az olyan , az nem szmt! Ezek jobban passzolnak. De ki az? , nem rdemes beszlni rla. Udvari tancsos, az igaz, de olyan teszefosza, ki se lp a hzbl. Ki van mg? Ez csak t, de hatot mondtl. Na, nehogy mr, - kevs? De rkaptl! Az elbb mg itt rmldztl.

Fjokla

Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla

Agafja Tyihonovna Fjokla Arina Pantyelejmonovn

Fjokla

Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Fjokla

I/ 3 Legnylaks Padkaljszin Sztyepan be Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Sztyepan Padkaljszin Fjokla belp Padkaljszin , szervusz, szervusz, Fjokla Ivnovna. Na? Mi van? Mi lesz? Fogj egy szket, lj le, azt mondjad. Mi a helyzet? Hogy is hvjk Mellanyjnak? . Agafja Tyihonovnnak. Ja, igen, igen, Agafja Tyihonovna. Valami negyvenes vnlny, mi? Ugyan m. Na, nehogy m. Amint elveszi felesgl, utna minden ldott nap hlt ad, ldani fogja a nevem. Hazudsz, Fjokla Ivnovna! reg vagyok n mr ahhoz, hogy hazudjak, apm! Hazudjon a kutya! Tessk? Mondtad a cipsznek hogy ne legyen tykszem? Mondtam. Erre ? Hogy j. Erre te? n is hogy j. Erre ? Hogy akkor j. Erre te? Megjtt. Az regasszony. , megjtt. Na, kldd csak be. (Sztyepan kimegy) Igen, ez a dolog nem gy megy az nehz dolog. Sztyepan!

Fjokla Padkaljszin Fjokla Padkaljszin Fjokla

Padkaljszin Fjokla

Mondd mg egyszer! A menyasszony milyen? Mint a cukor! A bre tejfehr, az arca meg tulipiros, olyan des, azt el se lehet elmondani. gy meg lesz elgedve, hogy mg! Idig! (a torkt mutatja) Bartnak, ellensgnek, csak azt fogja hajtogatni: Fjokla Ivnovna, na, le a kalappal! Ajajj, ez a Fjokla Ivnovna! s ezen a lnyon kvl nincs msik? Egy se? Hny kne neked? Ennl jobb mr nem lehet! Ez lenne a legjobb? Bejrhatod az egsz vilgot, ilyet nem tallsz. Meggondolom, nnikm, meggondolom. Gyere el holnaputn. Majd, ahogy szoktuk: itt heverszek, te meg elmondod Knyrlj mr, apm! A harmadik hnapja jrok ide, aztn semmi foganatja! Azt hiszed, a hzassg az mindegy, csak annyi, hogy: H, Sztyepan, add a csizmt! Flhzom, azt mehetek is? Meg kell azt fontolni, meg kell nzni. Akkor? Nzd csak meg. Azrt ru, hogy megnzzk. Szp dleltt van, most a legjobb, - induls. Most? Nem ltod, hogy beborult? Kilpek, s elkap az es. Mennyi bajod van! Pedig mr szl a hajad, aztn egyltaln nem leszel hasznlhat frjnek. Szerznk olyan vlegnyeket, hogy rd se nznk. Mit dumlsz ssze? Hogy szl a hajam? Hol? (tapogatja a hajt) Hogyne, az az let rendje. De vigyzz! Egyik se tetszik, msik se tetszik. Van nekem a vlasztkomban olyan kapitny, hogy a vllig se rsz fl, a hangja, mint a trombita; az adnormalitsi hivatalban szolgl, igen. Hazudsz. Megnzem a tkrben. Honnan veszed ezt az sz hajat? H, Sztyepan! Hozd be a tkrt! Vagy nem is. Vrj, majd megyek n! Na, attl mentsen meg az isten! Az rosszabb, mint a himl. (kimegy a msik szobba)

Padkaljszin Fjokla Padkaljszin Fjokla Padkaljszin

Fjokla Padkaljszin

Fjokla Padkaljszin Fjokla

Padkaljszin Fjokla

Padkaljszin

Kacskarjov beszalad

Kacskarjov

Na, Padkaljszin? (szreveszi Fjoklt) Ht te? H, teee! Mondd, mi az rdg farknak kellett engem megnsteni!? Mi abban a rossz? Ez a dolgok rendje. A rendje! Az! Mert marha nagy dolog a felesg, mi?! Kellett ez nekem?! Te tapadtl rm folyton: keress nekem felesget, reganym, - megkaptad. Rozoga vn patkny! De itt mit keresel? Csak nem akar Padkaljszin is M ne? Isten ldsval s akaratval. Na, ne! A gazember, elhallgatta! Ilyet! Suttyomban, mi?! (mgje lopdzik, megijeszti) H! Puff. (felkilt, elejti a tkrt) rlt! De mirt? Mi ez a hlyesg?? gy rmijesztettl, komolyan mondom, majd kiugrik a szvem! Jl van na, - vicceltem. Vicceltl, mi? Nem trek magamhoz. H, de megijedtem. Tessk, a tkrt is sszetrted. Pedig ez nem olcs, az angol boltban vsroltattam. Jl van na. Majd szerzek helyette msikat. Szerzel, na persze. Ismerem az ilyen helyette szerzett msik tkrket. Legalbb tz vvel regebbnek ltszik az ember, a pofja meg olyan ferde lesz benne, hogy Inkbb n haragudhatnk. Eltitkolsz ellem mindent. A bartod ell. Meg akarsz nslni? Igaz? Ezt a marhasgot! Eszembe sincs. De itt az l bizonytk. (Fjoklra mutat) Itt ll, mindenki tudja, mifle jmadr ez! Na mindegy, semmi baj. Nincs abban semmi. Keresztnydolog, a haznak is szksge van r. Nagyon helyes: majd n kzbe veszem a dolgot. (Fjoklnak) Na, gyernk, hogy van, mi van, satbbi Nemesember lnya, hivatalnok, keresked?

Fjokla Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Fjokla Kacskarjov

Padkaljszin, tkrrel a kezben, figyelmesen vizsglgatja magt Kacskarjov Padkaljszin

Kacskarjov Padkaljszin

Kacskarjov Padkaljszin

Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

10

Fjokla

Harmadosztly keresked lnya. De olyan m, hogy egy tbornokra se hozna szgyent. Kereskedrl hallani sem akar. Nekem, - azt mondja - akrmilyen lehet a frjem, ha klsre esetleg nem tl ragyog is, de nemesember legyen! Igen, ilyen vlasztkos az a lny! s vasrnap, amikor flveszi a selyemruhjt akkor aztn nesze neked, Krisztusom! Hogy suhog benne! Egy hercegkisasszony! Hogy hvjk? Agafja Tyihonovna. Agafja Tyihonovna Brandahlisztova? Kupergyagina. A Sesztyilvocsnajn lakik? Nem. Inkbb arra, Homokbnya fel, a Malom kzben. Ja, a Malom kzben, ott a bolt utn az a fahz? Nem a bolt utn, hanem a srpince utn. Milyen srpince? Akkor azt nem ismerem. Ahogy befordulsz a keresztutcba, rgtn ott van a bd, s ahogy elmentl mellette, balnak fordulsz, ott van a szemed eltt gy, rgtn eltte egy fahz, ahol a varrn lakik, aki azeltt valami szentusi ftitkrral volt gy. De a varrnhz nem msz be, hanem mindjrt utna lesz a msodik hz, kbl naht az a hza, vagyis ott lakik, Agafja Tyihonovna, a menyasszony. Nem, nem, azt nem ismerem. s a hozomny? A hozomny: emeletes khz a moszkvai kerletben, kt szint, gy jvedelmez, rm nzni. Egy gabonavigc htszz rubelt fizet a boltrt. A srkimrsnek is rengeteg a trzsvendge. Kt faszrnyplet: az egyik tiszta kemnyfa, a msiknak k az alapja; mindegyik hoz ngyszzat. Van mg egy vetemnyeskert kinn Viborgban: harmadik ve brli egy keresked kposztnak; Olyan jzan let keresked, annak egy korty tmny nem megy le a torkn, hrom fia van: kettt mr jl megnstett, a harmadik meg, azt mondja, mg fiatal, ljn csak ott a boltban, hogy knnyebben tudja vezetni a btot. n,

Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Fjokla

Kacskarjov Fjokla

11

azt mondja, reg vagyok mr, ljn csak ott a boltban a gyerek, hogy knnyebben menjen a bt. Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Na j, helyes. A tbbit mr elintzem, te meg tnj el rd itt semmi szksg. Hogy mi? Te akarod lebonyoltani a hzassgot is? n. Igen. Te meg ne zavarj bele tbbet. , a szgyentelen! Ez nem frfidolog! Hagyd meg nekem - tnyleg! Eredj! Nem rtesz semmit, ne avatkozz bele! Tudod: amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a majomnak na, hordd el magad! Elvenni a ms kenyert! Istentelen! Elharcsol egy ilyen vacak gyet. Ha tudom, egy szt se szltam volna. (bosszsan elmegy) Na, testvr, most mr nem szabad halogatni. Indulunk. De mg nem is semmi olyat csak gondolkoztam, hogy.. Nem szmt! Csak ne trd a fejed: gy meghzastalak, hogy szre se veszed! Most rgtn indulunk a menyasszonyhoz, megltod, gy megy, mint az gybakarikacsaps! Az kne mg! Hogy most induljunk! De mire vrjunk? Tessk, vegyk sorba: mrt j az, hogy agglegny vagy? Nzd meg a szobdat. Mi van benne? Tessk, egy koszos csizma, mosdtl, kupac bag az asztalon

Fjokla

Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov

I/4. Szoba Agafja Tyihonovna hzban. Fjokla Azt ha a nemesember a vllapjval szembehajtat vele, akkor odaszl: Na, mi van, te kupec? Fordulj le az trl! Vagy: Na, mutassd meg, kupec a legjobb brsonyt! Mire a kupec: Mltztassk, nagysgos r! Vedd le a kucsmdat elttem, tah! mondja a nemesember.

12

Arina Pantyelejmonovna

A keresked meg, ha gy akarja, nem ad neki szvetet;azt a nemesember rohanglhat egy szl semmiben! A nemesember meg lekever egyet a kereskednek. A keresked meg fljelenti a rendrsgen. A nemesember meg bepanaszolja a kereskedt a szentornl. A keresked meg a kormnyznl. A nemesember meg Hazudsz, hazudsz: a nemesember A kormnyz tbb mint a szentor! (megszlal az ajtcseng) Valaki csnget. H, k azok. Kik k? k Valamelyik vlegny. (felkilt) h! Mindenszentek, knyrljetek! Nincs kitakartva. (mindent flkapkod az asztalrl, ide-oda futkos a szobban) Az abrosz is tiszta fekete. Dunyaska, Dunyaska! (Dunyaska megjelenik) Gyorsan, tiszta abroszt! (lerntja az abroszt, ide-oda rohangl a szobban) Jaj, nnikm, mi lesz velem? Majdnem hlingben vagyok! Jaj, szaladj felltzni! (Ide-oda szaladgl a szobban. Dunyaska hozza az abroszt, megszlal a cseng.) Szaladj, mondd, hogy mindjrt! Nnikm, nincs kivasalva a ruhm! Irgalmas Istenem, ne pusztts el engemet! Vegyl fl msikat. (beszalad) Mit szarakodtok? Agafja Tyihonovna, igyekezz, anym! (csngetnek) H, ez meg azta ott vr! Dunyaska, vezesd be, s krd meg, hogy vrjon.

Fjokla Arina Pantyelejmonovna Fjokla Arina Pantyelejmonovna Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna

Fjokla Arina Pantyelejmonovna Fjokla Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna

Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna

Dunyaska messzirl kiablja: Mindjrt! Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna Fjokla

Arina Pantyelejmonovna

13

Dunyaska kiszalad, s ajtt nyit. Hangok hallatszanak: Itthon van? Itthon, tessk befradni a szobba. A hrom n kvncsian igyekszik kinzni a kulcslyukon. Agafja Tyihonovna H, de kvr! Hanyatt-homlok kiszaladnak.

Ivn Pvlovics Rntotta be Dunyaska Rntotta Vrjon itt! (kimegy) Na, ha vrni kell, akkor vrunk, csak ne sokig. Csak egy percre tvoztam az gyosztlyrl. Gondol egyet a tbornok: Ht a gondnok hol van? Elment menyasszonyt nzni. Na, ad az nekem olyan menyasszonyt Lssuk mg egyszer a leltrt. (olvassa) Emeletes khz (flpillant, szemgyre veszi a szobt) Megvan. (tovbb olvas) Kt szrnyplet: az egyik kfundamentummal, a msik fbl Na, a fa az nem valami j. Knny kocsi, ktfogat szn, faragssal, nagy takar, kis takar Lehet, hogy mr csak lomtrba valk? Persze a vnasszony lltja, hogy els osztly mind; na j, mondjuk, hogy els osztly. Kt tucat ezst kanl Persze, a hztartsba kell az ezstkanl. Kt rkabunda Hm Ngy nagydunyha, kett kisebb. (jelentsgteljesen sszeszortja az ajkt) Hat pr selyemruha, hat pr kartonruha, kt hlknts, kt Na, ez a rubrika meg res! Fehrnem, szalvtk Ez hadd legyen, ahogy akarja. Egybknt az egszet gyis ttelesen ellenrizni kell. Most persze grnek hzakat, hintkat, aztn ha megnsl az ember semmit se tall, csak dunyht meg vnkost.

Csengetnek. Dunyaska rohan t a szobn llekszakadva, ajtt nyitni. Hangok hallatszanak: Itthon van? Itthon, krem.! Anyucskin be Dunyaska Rntotta Tessk vrni! Majd gynnek. (kimegy) Tiszteletem! Anyucskin s Rntotta meghajlssal ksznti egymst.

14

Anyucskin Rntotta Anyucskin Rntotta Anyucskin Rntotta

Az elbvl hzikisasszony des apukjval van szerencsm beszlhetni? Semmikpp, egyltaln nem az des apukjval. Nekem mg nincs is gyerekem. Jaj, bocssson meg! Bocssson meg! nnek bizonyra van valami kzs gye a hzikisasszonnyal, ugyebr? Nem, ugye, br semmilyen gyem nincs, csak gy beugrottam sta kzben. (flre) Hazudik, hazudik, sta kzben!

Csengetnek. Dunyaska szalad t a szobn, ajtt nyitni. Az elszobban hangok hallatszanak: Itthon van? Itthon, krem. Cscslov belp, nyomban a lnnyal Cscslov (a lnynak) Lgy szves, angyalom, tisztogass le egy kicsit A por, tudod, az utcn rszll az emberre. Ott mg lgy szves, szedd le azt a szszt. (megfordul) gy, ksznm angyalom! Ott mg nzd csak, mintha egy pk mszna! s htul, az aljn nincs semmi? Ksznm, aranyom. Mg itt egy kicsit, azt hiszem. (vgigsimtja a kabtja ujjt, kzben szemgyre veszi Anyucskint s Rntottt) Pedig angol szvet! Tarts! 12-ben, Szicliban, zszls koromban vettem, akkor varrattam belle egyenruht; 42-ben ellptettek, akkor lettem hadnagy a szvet vadonatj volt; 45-ben fldkrli expedcit tettem, pp csak a varrsoknl kopott meg egy kicsit, 46-ban szereltem le, kifordttattam, mr tz ve hordom de mg most is olyan, mintha j lenne! Ksznm, angyalom, mmm Kis gynyrsgem! (megpaskolja a lny arct, majd a tkrhz lpve kiss flborzolja a hajt) s milyen, ha szabad krdeznem, milyen az a Sziclia az imnt emlteni mltztatott: Sziclia szp orszg az a Sziclia? , gynyr! Harmincngy napig llomsoztunk ottan; a panorma, jelentem, elbvl! Azok a hegyek, meg valami grntalmafa, s mindentt olasz nk, kis cskolnival rzsaszlak. s jlneveltek? Mveltek?

Anyucskin

Cscslov

Anyucskin

15

Cscslov

A legjobban! Annyira mveltek, mint nlunk taln csak a grfnk. Megy az ember az utcn orosz hadnagy, ugye Mondani se kell, itt a vll-lap (a vllra mutat), arany hmzs a szp nk, mind lebarnulva mert ugye nluk minden hz mellett ott a kis balkon, meg a tet, mint itt a padl, teljesen lapos. Az ember csak gy nz, ott l a virgszl Na, persze nem akar az ember pofra esni (meghajol s int a kezvel) s az meg csak gy, ni. (kzmozdulatot mutat) Persze fl van ltzve: itt valami kis selyemblz, kis fz, kis ni flbevalk na, szval, nagyon j kis falat s, ha megengedi, mg egy krds, milyen nyelven fejezik ki magukat Szicliban? Persze, mindenki franciul. s minden hlgy, valban beszl franciul? Minden. Valban. Tn el se hiszi, amit van szerencsm jelenteni: harmincngy napi tartzkodsunk sorn egy rva szt sem hallottam tlk oroszul. Egyetlen szt se? Egyetlen szt se. A nemesembereket meg az egyb szinyrokat, vagyis, akik nluk a tisztek, azokat mr nem is emltem; de vegyk kimondottan az ottani muzsikot, aki a htn cipel ide-oda minden szart, s, ha mondjuk, azt mondjuk neki: Adjl kenyeret, bartocskm ht nem rti, becsletszavamra, nem rti. De ha franciul mondjuk neki, hogy: Dateci del pane vagy portata vino azt megrti, s szalad, s tnyleg hozza is. rdekes orszg lehet az a Sziclia, ahogy n ltom. n ugye, azt mondta muzsik. Milyen muzsik az? Pontosan olyan, mint az orosz muzsik, szles a vlla, s szntja a fldet, vagy hogy? Nem tudnm megmondani: azt nem lttam, hogy szntanak-e, de ami a tubkolst illeti, van szerencsm jelenteni, hogy azok nem csak az orrukkal csinljk, hanem krem a szjukba is beveszik. A kzlekeds is nagyon olcs; szinte csupa vz az egsz, mindenfel gondolk Mondani se kell, ott l benne egy ilyen olasz n, virgszl, fl van ltzve kising, kiskend... Voltak ott velnk ngol tisztek is: ht, azok is

Anyucskin Cscslov Anyucskin Cscslov

Anyucskin Cscslov

Rntotta

Cscslov

16

ugyanolyan tengerszek voltak, ugyangy mint mink s eleinte bizony nagyon furcsa volt: nem rtette az ember a msikat, meg az se t, de aztn, ahogy jobban megismertk egymst, akkor mr folykonyan rtettnk mindent: mondjuk az ember gy rmutatott egy vegre, vagy egy pohrra - a msik rgtn tudta, hogy mit jelent: inni akarok; vagy iderakta az ember az klt gy a szjhoz, s csak gy tett az ajkval: pffpff- a msik egybl tudta: pipzni kne egyet. Rntotta Rendkvl rdekes lehet az let az idegen orszgokban, ahogy n ltom. Igazn rvendek, hogy ilyen vilgltott emberrel tallkozhatok. Ha szabadna megtudnom: kit tisztelhetek nben? Cscslov, krem, nyugalmazott hadnagy. Engedje meg, hogy a magam rszrl n is megkrdezhessem: kivel van szerencsm rtekezhetni? Gondoki szolglatban, krem, Ivn Pvlovics Rntotta. (rosszul hallotta) Igen, n is falatoztam egy keveset. Tudtam, hogy az t is j hossz, meg elg hideg is van: ss heringet ettem, kenyrrel. Azt hiszem, flrertette: ez a csaldnevem Rntotta. , bocssson meg! Kicsit nagyothallok. Tnyleg azt gondoltam, mintha azt mltztatott volna emlteni, hogy rntottt fogyasztott. Mit csinljak? Mr krvnyezni akartam a tbornok rnl, hogy megvltoztathassam a nevemet, Rntotti-ra, de a rokonaim lebeszltek, mondvn, hogy akkor meg mindenki gy rten: rntod-ki. Krem, ez elfordul. Nlunk a harmadik hajrajban, az sszes tisztnek s matrznak furcsa neve volt: Kukijn, Duhajjev, Szaglukov hadnagy. Az egyik fedlzetmesternek, kivl fedlzetmester volt, egyszeren az volt a vezetkneve, hogy Luk. Odaszlt neki a kapitny: H, Luk, pattanj ide! s gyakran lehetett mindig vicceldni vele: Micsoda nagy luk vagy, te Luk! gy mondta neki viccesen az ember.

Cscslov

Rntotta Cscslov

Rntotta Cscslov

Rntotta

Cscslov

17

I/5. Legnylaks Kacskarjov Amint lesz felesged, r se fogsz ismerni se magadra, se semmire. Lesz dvnyod, kutyuskd, kalitkban kis pacsirtd, kzimunkk Kpzeld el, lsz a dvnyodon, azt egyszer csak odal melld egy csinos kis asszonyka, s a kis kezvel szpen , a fene egye meg, ha csak belegondol az ember, tnyleg, milyen kis kezecskket lehet ltni. Fehrek, mint a tej Ugyan! Mintha csak kezecskjk lenne! Van azoknak, testvr De minek beszlni rla! regem, azoknak csak az rdg tudja, hogy mijk nincsen! szintn bevallom, nagyon szeretem, ha mellm l egy olyan kis csinos... Na ltod, rjssz te, mitl dglik a lgy. Csak gyorsan nylbe kell tni a dolgot. Te most mr ne trdj semmivel. Eskvi ebd meg ilyenek ezt majd n van, regem, egy ismersm, udvari fpincr: gy jllakat mindenkit, a diszn, hogy fl se brnak llni. Az g szerelmre, gy nekidurltad magad, minthogyha mr tnyleg itt volna az eskv. Mirt, ht nem? Mit halogassunk rajta? Igent mondtl, nem? n? Na nem azrt teljesen mg nem mondtam igent. Tessk! Az elbb jelentetted ki, hogy akarod. Csak annyit mondtam, hogy nem lenne rossz. Ezt hogy rted? Tn mgse tetszik a hzaslet? Vagy mi van? Nem az tetszik. Akkor meg? Mi az akadlya? Olyan furcsa Mi furcsa?

Padkaljszin

Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

18

Padkaljszin Kacskarjov

Idig mindig agglegny voltam, most meg legyek hirtelen - ns ember? Nem szgyelled magad? Nzd meg, nzd meg magad figyelmesen, gy, ahogy engem nzel pldul Mi vagy te? Egy nagy nulla. Mirt lsz te? Nzz a tkrbe, mit ltsz benne? A buta kpedet, semmi mst. De most kpzeld el, hogy gyerekek lesznek krltted, s nem kett vagy hrom, hanem esetleg hat is, s mindegyikkel gy hasonltotok egymsra, mint kt tojs. Most egymagad vagy itt, udvari tancsos, hivatalvezet, meg a jisten tudja, milyen fnk, de akkor majd, sok kis apr hivatalfnk lesz krltted, kicsi kis gzengzok, azt valamelyik lurk a kis kezecskjvel megciblja a pofaszaklladat, te meg mint egy kutyus ugatsz neki: vau, vau, vau! Most mondd meg: van ennl jobb a vilgon?! J, de aztn majd mindent elrontanak, sztszrjk nekem az iratokat. Nem baj, rossz klkk, de mind rd hasonlt ez a lnyeg. Azrt ez tnyleg elg vicces, az rdg vigye el: egy ilyen valamilyen kis iz, s mr hasonlt az emberre. Mr hogyne lenne vicces, persze, hogy nagyon vicces. Na, akkor induljunk. Mindjrt.Tudod mit? Menj te, egyedl. Meghibbantl? Menjek, egyedl?! Ki nsl, te vagy n? Valahogy nincs kedvem; inkbb holnap. Mirt trm magam? Hogy neked j legyen! Hogy ne vigyk el az orrod ell a partit! Fekszik a megtalkodott, hlye agglegnye! Milyen ember vagy te?! Tkkelttt, agyalgyult, te .Rosszabb vagy a vnasszonynl! Megbolondultl? Mint egy tompaagy bunk fatusk! Jl van, megyek mr - mit ordiblsz? Megyek! Nan, hogy jssz! (Sztyepannak) Add a kalapjt! (az ajtban) Fogalmad sincs, hogy mi a jmodor.

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin

19

Kacskarjov Mindketten kimennek. I/6.

Jl van, na, abbahagytam mr.

Szoba Agafja Tyihonovna hzban. Kacskarjov (Padkaljszinnak) Csak arra gondolj: kurzsi! Btorsg, semmi ms. (nmileg meglepdve krbenz, meghajol a vendgek fel, magban) F, micsoda gylekezet! Mi ez? Csak nem vlegnyek? (lkdsi Fjoklt, s halkan mondja neki) Honnan szedted ssze ezt a sok varjat? (halkan) Neked itt nem jut semmilyen varj, ez csupa becsletes ember. (Fjoklnak) Szp vendg mind, az a fontos, nem baj, ha a gatya rongyos. Fjokla Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Cscslov Rntotta Kacskarjov Trdj csak a madaraddal, nem tl fnyes a tolla mr: rzza a rongyot, pedig nincs mire. De mit csinlhat a kisasszonyunk? Ez itt a hlszobja ajtaja, ugyebr? (az ajthoz megy) Szgyentelen! Mg ltzkdik, nem mondtk? Nagy dolog! Mi van abban? Csak megnzem, nem akarok semmit. (benz a kulcslyukon) Engedje mr meg, hogy n is kvncsiskodjam kiss. Engedje, hogy kiss bepillantsak. (tovbb leselkedik) De nem is ltni semmit, uraim. s nem is lehet megllaptani, hogy mi az a kerek fehrsg: a n, vagy a prna. (Ennek ellenre mindannyian az ajthoz tmrlnek, s egymst lkdsve be akarnak nzni.) Csssst valaki jn!

Fjokla Kacskarjov

Mindannyian elugranak onnan. I/7. Arina Pantyelejmonovna s Agafja Tyihonovna belp. Mindenki meghajlssal ksznti ket. Arina Pantyelejmonovna Milyen alkalomnak ksznhetjk a megtisztel ltogatst?

20

Rntotta

Az jsgbl tudom, hogy szerzdni kvnnak plet- s tzifa szlltsra, s mivel gondnoki rangban szolglok... Szabadna a nevt? Ivn Pvlovics Rntotta, trvnyszki lnk. Mltztasson taln helyet foglalni. (Cscslovhoz fordul, t nzi) s, ha szabadna megtudnom n is, ltom m az jsgokban, hogy hirdetnek valamit. Ejnye, mondom, elmegyek. Szp id is grkezett, az t mentn mindenhol zldl a f s szabadna krem a nevt? Krem, Baltazar Baltazarovics Cscslov kett, nyugalmazott tengerszhadnagy. Volt minlunk egy msik Cscslov is, de az mg elttem nyugdjba ment: sebet kapott, a trde alatt, namost a goly olyan furcsn ment t neki, hogy a trdt nem is rte, csak az int kapta el Inkbb mltztasson taln helyet foglalni. folytatja..mintha tvel gy sszeltttk volna, gyhogy, amikor az ember ott llt vele, gy ltszott, mintha htulrl a trdvel ppen bele akart volna (Anyucskinhoz fordul) s ha szabadna megtudnom, n mely alkalombl? A szomszdsg vgett! Lvn kzeli szomszdsgban Csak nem a Tulubova kereskednnek a hzban mltztatik lakni, tellenben? Nem, egyelre mg Peszkiben lakom, de szndkomban ll tkltzni ide a szomszdsgba, a vrosnak ebbe a rszbe. Mltztasson helyet foglalni. (Kacskarjovhoz fordul) Ha szabadna megtudnom Csakugyan nem ismer meg? (Agafja Tyihonovnhoz fordul) s a nagysgos kisasszony? gy tnik, mg soha nem lttam. Gondolkozzon! Csak ltott mr valahol! Tnyleg nem tudom. Csak nem Birjuskinknl?

Arina Pantyelejmonovn Rntotta Arina Pantyelejmonovna Cscslov

Arina Pantyelejmonovna Cscslov

Arina Pantyelejmonovna Cscslov

Arina Pantyelejmonovna Anyucskin Arina Pantyelejmonovna Anyucskin

Arina Pantyelejmonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna

21

Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna Kacskarjov Arina Pantyelejmonovna Kacskarjov

De. Pontosan, Birjuskinknl. , de azt nem is tudja, mekkora nagy eset trtnt a lnyukkal. Hogyne tudnm, frjhez ment. Az hagyjn, de eltrtt a lba. Nagyon slyosan eltrtt. Ment hazafel, elg ksn, fogaton, aztn a kocsis rszeg volt, s flborultak. Mondom: emlkszem, volt vele valami: vagy frjhez ment, vagy eltrtt a lba. s szabadna a nevt? Hogyne, Ilja Fomics Kacskarjov, de rokonok vagyunk. Nejem llandan emlegeti, amikor Szabad, engedelmkkel (kzen fogja Padkaljszint s odahzza) kedves bartom, udvari tancsos; hivatalfnki beosztsban, egymaga visz minden gyet, kivlan flfejlesztette az osztlyt. s szabadna a nevt? Padkaljszin, Ivn Kuzmics, Padkaljszin. Az igazgatt csak gy, a rang miatt raktk fl, de az gyeket mind viszi, Ivn Kuzmics Padkaljszin. gy. Mltztassanak taln helyet foglalni.

Arina Pantyelejmonovna Kacskarjov

Arina Pantyelejmonovna Ugyanazok s Sztarikov Sztarikov

(lnken s frgn keresked mdjra hajlong, lazn cspre tett kzzel) J napot, des Arina Pantyelejevna. A Vsrcsarnokban beszltk a fik, hogy maga itt gyapjt rul! Ez nem szatcsbolt. Nocsak! Taln rosszkor jttem? Taln mr le is zsroztk az adsvtelt? Krem, krem, Alekszej Dmitrijevics; gyapjt ugyan nem rulunk, azrt nagyon rvendnk a szerencsnek. Mltztasson helyet foglalni. Furcsa az idjrs mostanban: reggel mg esre llt, most meg mintha mr el is vonult volna.

Agafja Tyihonovna Sztarikov Arina Pantyelejmonovna

Mindannyian elhelyezkednek. Csend Rntotta

22

Agafja Tyihonovna Cscslov

Bizony, ez az id mr nem is tudom mire hasonlt: nha ders, mskor meg ess. Nagyon kellemetlen br lenni. Na most, Szicliban, tavasz tjn voltunk a flottval ha sszehaonltjuk, gy nagyjbl mint nlunk februrban namost, ahogy kilpett az ember otthonrl: sttt a nap, aztn meg esett; s ha meg nzte az ember: tnyleg, mintha esne. A legkellemetlenebb, amikor ilyen idben az ember egyedl rostokol. Ns embernek persze ms az nem unatkozik; de aki magnyos annak egyszeren , az a hall, maga a hall! gy van, krem, mondhatnk De mennyire! Knszenveds! Az letnek se tud rlni az ember; Isten mentsen az ilyen llapottl. s, kedves kisasszony, ha vlasztania kne? ? Bocssson meg, hogy ilyen nyltan krdem. rulja mr el, milyen az zlse! Milyen hivatal illik legjobban a frjhez? Szeretn, ha olyan ember lenne a frje, aki jratos a tengeri viharokban? Vlemnyem szerint az a legjobb frj, aki szinte egymaga irnyt egy egsz gyosztlyt. Mi ez az eltlet? Mirt sjtana egy olyan frfit, aki a gyalogsgnl szolglt, termszetesen, de ugyanakkor van rzke az elkel trsasgi modor irnt. Hm? Kisasszony, dntsn! Vlaszolj mr, anym. Mondjl mr valamit. Na, kisasszony? Mi a vlemnye, Agafja Tyihonovna? (halkan Agafjnak) Mondjad mr, mondjad, hogy hlsan ksznd, meg hogy a legnagyobb rmmel. Nem illik csak gy lni itten. Ne csinld nekem ezt a szgyenlsdit, ne menj el; vgkpp szgyenbe hozod magad. Ki tudja, mit gondolnak mg. Elmegyek. (kiszalad)

Rntotta

Cscslov Anyucskin Kacskarjov Rntotta

Cscslov Kacskarjov Anyucskin

Rntotta Fjokla Rntotta Kacskarjov Fjokla

Agafja Tyihonovna hallgat.

Agafja Tyihonovna

Fjokla s Agafja Tyihonovna utnamennek.

23

Rntotta Kacskarjov Cscslov

Nesze neked, mind elmentek! Mi ez? Nyilvn trtnt valami. Biztos valami ni dolog Meg kell igaztani valamit meg kell hzni egy kicsit. Trtnt valami? Hogy trtnt volna? Istenbizony nem trtnt semmi. Akkor mirt szaladt ki? Mert gy megkonfundltk, de annyira, hogy mr nem brt lve maradni a helyn. Elnzsket kri, s estre, jjjenek el egy cssze tera. (kimegy) (flre) Nesze neked, a cssze tekat! Na ezrt nem szeretem a lnykrseket a sok huzavona: mma nem lehet, jjjn holnap, meg holnaputn egy cssze tera, meg kell mg gondolni. Mi a nyavalyt kell ezen gondolkodni! Az rdgbe! Hivatalos ember vagyok, nincs idm ilyesmikre! (Padkaljszinnak) Azrt nem csnya a leny, mi? Nem, nem csnya. Kimondottan szp a kisasszony. (flre) Az rdg vigye el! Ez a hlye belezgott. Mg bekavar itt. (hangosan) Nem szp! Egyltaln nem szp. Nagy az orra. Na nem, az orrt nem vettem szre. De olyan olyan kis rzsaszl. Magam is az urak vlemnyn vagyok. Nem, nem az igazi, nem az igazi St, szerintem nem tudja az elkel trsasgi modort. s tud-e egyltaln franciul? De akkor, btorkodom megkrdezni, mrt nem prblta ki, mrt nem beszlt vele franciul? Htha mgis tud. Azt hiszi, n tudok franciul? Nekem nem jutott ilyen neveltets. Apm gazember volt, egy vadllat. Eszbe se jutott, hogy megtantson franciul. Akkor mg kicsiny gyermek voltam, knnyen be lehetett tantani

Fjokla lp be. Mindannyian krdezgetni kezdik: Mi van, mi volt ez? Kacskarjov Fjokla Kacskarjov Fjokla

Rntotta

Kacskarjov Padkaljszin Cscslov Kacskarjov

Rntotta Cscslov Anyucskin

Cscslov Anyucskin

24

mindenre csak jl el kellett volna cspelni, s mr tudtam volna, azonnal tudtam volna. Cscslov Anyucskin Na, de most mr, hogy gy nem tud franciul, mi haszna belle, ha a kisasszony , nem. A n az ms eset. A nnek okvetlenl tudnia kell franciul. Anlkl ez se az, meg az se az neki (gesztusokkal mutatja) semmije se olyan akkor. (flre) Na, emiatt aggdjon ms. Inkbb megyek, megnzem kvlrl a hzat meg a mellkpleteket, ha minden rendben, akkor mg ma este nylbe tm a dolgot. El kne mr szvni egy pipt. Tnyleg, nem egyfel vezet az utunk? Engedelmvel, n merre lakik? Peszkiben, a Petrovszkij-kzben. Na igen, kis kitr, pont az ellenkez irny, n a szigeten lakom, a Tizennyolcas soron; de azrt elksrem.

Rntotta

Cscslov Anyucskin Cscslov

Padkaljszin s Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Na, akkor, menjnk mi is. De a kisasszony tnyleg bjos, mi? Mit mondjak szintn szlva, nekem nem tetszik. Mi a fene! Mi van? Az elbb mg helyeseltl, hogy milyen csinos. Mgis, valahogy nem az igazi: hossz az orra, meg franciul se tud. Hogy jn ez ide? Neked meg minek a francia? A menyasszony csak tudjon franciul. De minek? Azrt. Mert nem tudom, minek, de ha nem tud, akkor mr semmije se olyan. Tessk, az egyik hlye mond valamit, ez meg rgtn beszopja. Gynyr lny, kimondottan gynyr; ilyet nem tallsz sehol.

25

Padkaljszin

Az elejn mg nekem is tetszett, de ahogy elkezdtk mondogatni: hossz az orra, hossz az orra na, jobban megnztem, s ltom m, hogy hossz az orra. Jl bekaptad! Ezek szndkosan beszltek ssze mindent, hogy elvegyk a kedved; n is ezrt nem dicsrtem ezt gy kell. Testvr, olyan lenyz! H! Nzd meg a szemt; micsoda szemek! Az rdg ltott ilyet! Beszl szemek, shajt szemek! Az orra meg micsoda orr! Nzd meg rendesen! (vigyorog) Most mr megint gy ltom, hogy azrt elg szp. Nan, hogy szp! Idehallgass, most, hogy mind elment, bemegynk hozz, mindent letisztzunk s nylbe tjk a dolgot! Na, ilyet nem csinlok. De mirt? Micsoda disznsg ez? Tbben vagyunk, hadd vlasszon . Mit trdsz a tbbiekkel? Ha akarod, egy perc alatt lesprm ket. De hogy sprd le? Az az n dolgom Csak add a szavad, hogy aztn mr nem fogsz vonakodni. Mrt ne adnm? Tessk. Hatrozottan kijelentem: meg akarok nslni. Kezet r! (kezt nyjtja) Nesze! Nekem tbb nem is kell. be Na nem, itt valahogy lenzik az embert. Uraim, tiszteletem! (meghajol s elmegy)

Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Sztarikov

Mindketten elmennek. SZNET

26

II / 1. Szoba Agafja Tyihonovna hzban Agafja Tyihonovna egyedl, ksbb Kacskarjov Agafja Tyihonovna Jaj, de rettenetesen nehz vlasztani! Mg ha egy ember lenne, vagy kett, de hogy ngy! s akkor vlasszak, akit akarok. Anyucskin nem csnya frfi, br persze sovny; Padkaljszin se csnya. szintn szlva, Rntotta, mg kvren is nagyon jkp frfi. Mit lehet itt tenni? Cscslov is tekintlyes r. Annyira nehz rsznni magt az embernek! Ha mondjuk fognnk, s Anyucskin szjt odaraknnk Padkaljszin orrhoz, meg vennnek egy keveset Cscslov kzvetlensgbl, aztn mondjuk mg hozztennnk Rntotta derk termett akkor rgtn rsznnm magam. De gy, csak trhetem a fejem! Meg is fjdult. Legjobb lesz sorsot hzni. Legyen meg Isten akarata: aki kijn, az lesz a frjem. Mindegyiket flrom egy cdulra, sszetekerem ket, aztn lesz, ami lesz. (odalp a kisasztalhoz, ollt s paprt vesz el, kis darabokat vg le, s kis tekercsbe sodorja ket, kzben tovbb beszl) Ilyen boldogtalan sorsa van minden lenynak. A frfiak kzl egy se kerl ilyesmibe soha, st, egyszeren nem is hajlandk megrteni, hogy mi ez. Na, itt van, mind ksz van! Csak bele kell dugni ket a ridiklbe, behunyom a szemem, s lesz, ami lesz. (berakja a paprokat a ridiklbe s megkeveri ket) Flek... Jaj, csak adn az Isten, hogy Anyucskin jjjn ki. Na de, mrt pont ? Inkbb Padkaljszin. De mirt pp Padkaljszin? Mennyivel rosszabbak a tbbiek? nem, nem, nem akarom amelyik kihzdik, legyen az. (kezvel krz a ridiklben, s az sszes paprdarabot kihzza) Jaj, mindegyik! Mindegyik kijtt! A szvem meg hogy kalapl! Nem! Egyet kell! Egyet! Okvetlenl csak egyet! (A ridiklbe rakja a paprokat s kever. Ekkor halkan belp Kacskarjov, s megll htul.) , brcsak Cscslovot hznm ki Jaj, dehogy! Anyucskint akartam mondani nem, nem akarom, nem akarom. Akit a sors rendel! Ht vlassza Padkaljszint, az a legjobb kzlk!

Kacskarjov

27

Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov

Ah! (flkilt, s mindkt kezvel eltakarja az arct, nem mer htranzni) Ne fljen, n vagyok. Mondom, vlassza Padkaljszint. Ah! Elttem nincs mit szgyellni, ne takarja mr el az arcocskjt. (egyik kezt elveszi az arca ell) Igazn szgyellem magam. Na, vlassza Padkaljszint. Ah! (felkilt, s jra eltakarja az arct) Csodlatos ember, ahogy az gyosztlyt kitkletestette egyszeren bmulatos ember. (kiss szthzza a kezt) s a msik? Anyucskin? is j ember. Ugyan mr, senkihzi, Padkaljszinhoz kpest. De mirt? Azrt. Padkaljszin olyanolyan ember olyan embert nem tall. Na, s Rntotta? Az egy senkihzi! Mind senkihzi. Mind? Tnyleg? Hasonltsa ket ssze: akrhogy is, Padkaljszin; ugyan mr: Rntotta, Anyucskin, az rdg tudja, kik ezek! Klnben igaz, nagyon olyan jmborak. Mit! Jmborak! Vereked tahk, a legerszakosabb fajtbl. Csak nem akarja, hogy az eskv msnapjn elverjk? Jaj, istenem! Ez lenne a legnagyobb szerencstlensg! Annl nagyobb mr nincs is. Nan! Rosszabbat mr kpzelni se lehet. Teht, azt tancsolja, hogy akkor mr jobb, ha Padkaljszint vlasztom? Padkaljszint, persze, hogy Padkaljszint. Teht gy gondolja, hogy Padkaljszint?

Agafja Tyihonovna Kacskarjov

Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna

28

Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov

Flttlenl, Padkaljszint. s akkor a tbbieket, azokat kldjem el? Persze, hogy. De hogy? Annyira knos. Mr mrt lenne knos? Mondja, hogy mg tl fiatal, s nem akar frjhez menni. Nem fogjk elhinni, faggatnak majd, hogy mirt, meg hogyhogy? Ha egy csapsra akar vgezni velk, mondja azt: Menjetek a francba, hlyk! Hogy lehet ilyet mondani? Prblja meg. Ettl mind elkotrdik. De ez gy tl durva. gyse ltja ket tbb, akkor nem tk mindegy? De valahogy, nem helyes megharagszanak. Na, s ha megharagszanak? Mg ha brmilyen kvetkezmnye lenne, az ms; de legfljebb valamelyikk szembekpi, ennyi az egsz. Na ltja! Azt akkor mi van? Msokat tbbszr is lekptek mr, isten bizony! (az elszobban csengetnek) Jn valamelyik; nem akarnk tallkozni velk. Nincs ms kijrat? De, a hts lpcsn. Jaj, reszket mindenem. Ugyan mr, llekjelenlt! Isten vele! (el) Szntszndkkal jttem kicsit korbban, kisasszony, hogy kettesben beszlhessnk. Nos, kisasszony, ami a rangomat illeti, flttelezem, mr tudja: trvnyszki lnk vagyok, fnkeim szeretnek, beosztottjaim engedelmeskednek csak egy dolog hinyzik: letem prja. Igen. Most megtallom az letem prjt! Ez a pr maga. Mondja meg kereken: igen vagy nem?

Agafja Tyihonovna Kacskarjov

Agafja Tyihonovna Kacskarjov Rntotta be Rntotta

Agafja Tyihonovna Rntotta

29

Agafja Tyihonovna Rntotta

Mg nagyon fiatal vagyok krem nem vagyok mg frjhez mens. Na, de, az istenit, a hzassgszerzn akkor minek kelepel? Vagy valami mst akar mondani? Na, ki vele (megszlal a cseng) Az rdg vigye el, nem hagyjk, hogy elmlyljek az gyben.

Anyucskin be Anyucskin Lehet, kisasszony, hogy korbban jttem, mint kne, s mint az illendsg kvnja (a tbbieket ltva felkilt s krbehajlong) Tiszteletem! (flre) Tartsd meg a tiszteletedet! A nehzsg hozott ide, hogy trn ki a lbad! (hangosan) Akkor hogy lesz, kisasszony, dntsn hivatalos ember vagyok, kevs az idm: igen vagy nem? (zavarban) Ne tessk Mr azt sem rtem, hogy mit beszlek. Hogy ne tessk? Milyen szempontbl ne tessk? Semmi, krem, semmi Nem gy (sszeszedi a btorsgt) Menjen a francba! Hogy menjek a francba? Mi az, hogy menjek a francba? Megtudhatnm, mit rt ezen? (Cspre tett kzzel, fenyegeten Agafja Tyihonovna el ll) (Rntotta arcra pillant, felkilt) Jaj, megver, megver! Gyere mr, gyere, minek lltl meg? Agafja Tyihonovna kirohan Padkaljszin hangja Menj csak elre. Mindjrt jvk n is: rendbe hozom magam, kibomlott a pertlim.

Rntotta

Agafja Tyihonovna Rntotta Agafja Tyihonovna Rntotta

Agafja Tyihonovna Kacskarjov hangja

Rntotta ttott szjjal ll. A sikoltsra beszalad Arina Pantyelejmonovna, pofonvgja Rntottt, kirohan. Rntotta Mi ez a cirkusz?! Na, mondhatom! Kacskarjov be

30

Rntotta Kacskarjov Rntotta Kacskarjov Rntotta Kacskarjo Rntotta Kacskarjov

(Kacskarjovhoz fordul) Mondja, krem, a menyasszony elmebeteg, vagy mi? Hogy? Mi trtnt? rthetetlenl viselkedik: kiszalad, kiabl: Elver, elver! Az rdg tudja, mi ez? Na, igen, elfordul Kicsit elmebeteg. Maga a rokona? Persze, a rokona vagyok. s hogy rokona, ha szabad krdeznem? Nem is tudom; valahogy az anym nnikje, valamije az apjnak, vagy az apja valamije a nnikmnek ezt a felesgem tudja, az dolguk. s rgta van ez az elmebaja? Mita az eszt tudja. Nehz dolga lesz a frjhezmenssel: van neki ez az elmebaja, viszont ms nincs neki semmije. Hogyhogy? s a khz? Azt csak mondjk, hogy kbl van, de ha tudn, hogy plt: a falakban kvl egy sor tgla, a kzepn meg minden szar - szemt, forgcs, trmelk. Hogy mi? Persze. Mintha nem tudn, hogy ptik mostanban a hzakat. Csak hogy legyen mire jelzlogot flvenni. De ez tehermentes.. Ki mondta? pp ez a lnyeg - nemcsak hogy teher van rajta, de kt ve a kamatot se fizetik. Akkor az regasszony... Az a bestia, az emberisg spredke . Elnzst a zavarsrt, hadd krdezzek valamit. Bevallom, mivel nem tudok franciul, rendkvl nehz megtlnem, tud-e a n franciul, vagy nem tud. A hzikisasszony tud? Kukkot se. Tnyleg?

Rntotta Kacskarjov

Rntotta Kacskarjov

Rntotta Kacskarjov Rntotta Kacskarjov Rntotta Anyucskin

Kacskarjov Anyucskin

31

Kacskarjov

Els kzbl tudom. Egytt tanult a felesgemmel az interntusban, kzismert vilg lustja volt, llandan a szamrpadban lt. A franciatanr meg plcval verte. Kpzelje, nekem az els pillanattl, ahogy meglttam, az volt az rzsem, hogy nem tud franciul. hozza Fjoklt Francba a francival! Csak ez a vn hzassgszerz boszorkny! A banya! Ha tudnk, mit sszebeszlt! Hogy kipinglta! Mint egy festmvsz! Hz, mellkpletek, azt mondja, kalappal, ezstkanalak, faszn, - Nesze neked, lj r, ha tetszik! Ilyen mg a knyvekbe sincs. A vn csoroszlya! gy becsapott, Fjokla Ivnovna? Na, gyernk boszorkny, mehetsz a mglyra! Egy szt se rtek: megskettetek! Tglbl van a hz klseje, vn banya, te meg azt hazudtad: manzrd, meg az rdg tudja, mi van mg benne. Honnan tudjam, nem n ptettem. Lehet, hogy gy kellett. Tglbl a klsejt, - azt azrt ptettk gy. Mg jelzlog is van rajta! Az rdgk zablnnak fl, tkozott boszorkny! (toppant) Nzzenek oda! Mg tkozdik. Ms hllkodna rmben, hogy gondoskodtam rla. Fjokla Ivnovna, maga azt mondogatta, hogy a lny tud franciul. Tud, kedveskm, mindent tud, nmetl is, meg akrhogy; olyan szokst vesz be, amilyet akarsz mindent tud. Na ne, gy ltom, csak oroszul beszl. Azzal mi baj? rthetbb oroszul, azt azrt beszl oroszul. Ha bszrmnyl beszlne, neked lenne rosszabb akkor mg maga se rten egy szavt se. Nincs mirt megszlni az orosz nyelvet! Tudjuk milyen nyelv: minden szent oroszul beszlt. Gyere csak ide, te tok! Gyere csak ide!

Anyucskin Rntotta

Anyucskin Kacskarjov Fjokla Rntotta

Fjokla Rntotta Fjokla Anyucskin Fjokla

Anyucskin Fjokla

Rntotta

32

Fjokla Rntotta

(az ajt fel htrl) Dehogy megyek, ismerlek. Nehz ember vagy, akrmirt odavgsz. Vigyzz csak, galambocskm, ezt nem szod meg! Mert mikor aztn viszlek a rendrsgre, akkor majd megtudod, hogy csapjuk be a becsletes embereket. Majd megltod! A menyasszonynak pedig mondd meg, hogy egy diszn! Hallod, azonnal mondd meg neki! (elmegy) Nzz mr oda! Mekkora a szja! Attl, hogy kvr, azt hiszi, hogy mindenkinl nagyobb. De n megmondom, hogy te vagy a diszn, bizony! Bevallom, kedveskm, sose hittem volna, hogy gy becsap. Ha tudom, hogy a menyasszony csak ennyi mveltsggel br, akkor a lbam be nem teszem ide. gy van, krem. (elmegy) Elgurult a gygyszerk, vagy bergtak? Micsoda npsg, nzzenek oda! Az agyukra ment az a marha nagy okossg!

Fjokla

Anyucskin

Fjokla

Kacskarjov torka szakadtbl hahotzik, mikzben ujjal mutat Fjoklra. Fjokla Kacskarjov (bosszsan) Te meg mit rhgsz? (Kacskarjov tovbb nevet) Nzd mr, hogy rjtt! A hzassgkz-ve-t-t-n! A hzassgkz-ve-t-t-n! A nsts nagymesternje! Tudja, hogy kell lebonyoltani! (egyre csak nevet) Nzd mr, hogy nyert! Kztudott, hogy anyd is akkor bolondult meg, amikor tged megszlt! (bosszsan elmegy) Cscslov be Cscslov Elnzst krek, ha tl korn , mr itt van a legmlyebb tiszteletem! (tovbb nevet) Nem brom, tnyleg nem brom! Megszakadok a rhgstl! (Tovbb nevet. Kacskarjov lttn Cscslov is nevetni kezd. Kacskarjov kimerlten lerogy egy szkre.) Ha tovbb nevetek, beleszakadok.

Fjokla

Kacskarjov

33

Cscslov

Tetszik a vidm termszete. Boldirjev kapitny eszkadronjban szolglt nlunk egy zszls: Anton Ivnovics Kakasov; az volt ilyen vidm termszet. Az ember bemutatta neki az egyik ujjt s mr nevetett is, isten bizony, s nevetett, egsz estig. Na, s volt, hogy rnztl, azt ettl nevetni kellett, s nzed, s a vgn ugyangy nevetsz. (kapkodja a levegt) Jaj, istenem, knyrlj rajtunk, bnskn! Mit gondolt ki ez a hlye vnasszony? Hogy akar ez hzassgot kzvetteni, ppen ? Ha n hzastok meg valakit, akkor azt nagyon meghzastom! Na, ne, - maga, viccen kvl, tud hzassgot kzvetteni? De mg hogy! Akit akar, s azzal, akivel akarja. Na, ha gy van, akkor hzastson ssze az itteni hzikisasszonnyal. Magt? Minek kne magnak meghzasodni? Hogyhogy minek? Furcsa krds! Kztudott, hogy minek. Nincs semmi hozomnya. Legalbb nincs vele gond. Nem tl elnys, de az kpessgeivel, hozomny nlkl is ell az ember. Kis szoba (lemri a karjval), gy, itt egy kis elszoba, kis spanyolfal, vagy valami levlaszt De mi tetszett meg annyira rajta? Az igazsg az , hogy, - mert van rajta mit fogni. Nagy mkedvelje vagyok a megfoghat ni idomoknak. Magnak semmikpp nem kell meghzasodni. Hogyhogy? gy. Milyen alakja van magnak? Tyklba van Ty-k? Persze. Milyen ltvny maga? Vagyis hogy - hogyhogy tyk? Egyszeren. Tyk. De a szemlyisgem vonatkozsban

Kacskarjov

Cscslov Kacskarjov Cscslov Kacskarjov Cscslov Kacskarjov Cscslov

Kacskarjov Cscslov Kacskarjov Cscslov Kacskarjov Cscslov Kacskarjov Cscslov Kacskarjov Cscslov

34

Kacskarjov

Azrt mondom, mert tudom: n megfontolt ember; msnak nem mondanm. Megnstem n, ha hajtja, de egy msikkal. Nem, inkbb arra krnm, hogy ne msikkal. Inkbb ezzel. Krem, sszenstem! De azzal a felttellel, hogy semmibe nem avatkozik, a szeme el se kerl a menyasszonynak. Mindent n csinlok, maga nlkl. Hogyhogy mindent nlklem? Azrt mgiscsak ltnom kne. Nem szksges. Menjen haza s vrjon: mg ma este minden meglesz. (a kezt drzsli) H, az nagyon j lenne! Menjen csak haza. Mg ma rtestem. (Kiksri Cscslovot) Hogy az rdgbe ne! De mi ez? Mrt nem jn Padkaljszin? Mgis furcsa. Csak nem a fzjt igaztja ennyi ideig? Nem kne utnamenni? (krbepillant) Mi van, elmentek? Nincs senki? El, el, senki. Ha tudn, hogy reszkettem! Ilyesmi mg sose volt velem. De milyen rmes ez a Rntotta! Micsoda zsarnoka lehet ez a felesgnek. Az az rzsem, hogy mindjrt visszajn. Nincs az a pnz, hogy visszajjjn. A fejem teszem r, egyik se dugja ide az orrt kettjk kzl. s a harmadik? Mifle harmadik? (bedugja a fejt az ajtn) Hallosan izgat, mit mond rlam a szjacskjval a kis rzsaszl! s Cscslov? , ez az! Ez az! (kezt drzsli) F, felejtse el! Az rdg tudja, hogy mi , de teljesen hlye! Mi ez? Ezt vgleg nem rtem. Pedig klsre nagyon rendes embernek ltszott.

Cscslov Kacskarjov

Cscslov Kacskarjov Cscslov Kacskarjov

Agafja Tyihonovna be Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna

Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Cscslov Agafja Tyihonovna Cscslov Kacskarjov Cscslov Agafja Tyihonovna

35

Kacskarjov Cscslov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Cscslov Kacskarjov

Alkoholista! Istenbizony, nem rtem. Csak nem alkoholista? Cgres gazember! (hangosan) Na, arra vgleg nem krtem, hogy ilyeneket mondjon. Nzze csak, nzze: nem ll a lbn. Minden nap ilyen tntorgsra issza magt. Dobja ki gyorsan, aztn spongyt r! (elmegy) Kisasszonyom, ne higgyen neki. Bocssson meg, rosszul vagyok fj a fejem. (el akar menni) Lehet, hogy esetleg valami nem tetszik rajtam? (a fejre mutat) Nzze el, hogy itt van ez a foltom. Ez nem szmt, ez a flekktfusztl maradt; a hajam menten kin. Nekem teljesen mindegy, akrmije is van ott magnak. Nekem, kisasszony ha flveszek egy fekete frakkot, az arcom szne is kifehredik. Annl jobb magnak. Isten ldja! (kimegy)

Cscslov Agafja Tyihonovna Cscslov

Agafja Tyihonovna Cscslov Agafja Tyihonovna

Cscslov egyedl, tovbb beszl a lnynak Cscslov Kisasszony, mondja meg az okt: mire fl? Mirt? Vagy alapvet fogyatkossgom van tn? Elment! Furcsa! Mr a tizenhetedik alkalommal trtnik meg velem: az elejn minden jl megy, aztn mikor kibontakozna az gy, mr ki is kosaraztak. (elgondolkodva jrkl a szobban) Akrhogy is, a tizenhetedik menyasszony! Mi kne mg neki hogy kpzeli (tpreng) Stt, hallatlanul stt gy! rthetetlen. Az elejn Akrhogy is Kr, tnyleg kr. (elmegy)

Padkaljszin s Kacskarjov lp be, mindketten htrafel pillantgatnak Kacskarjov Nem vett szre! Lttad, milyen lg orral ment ki?

36

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

Tnyleg kikosaraztk, mint a tbbieket? Zsitty-zsutty. (nelglt mosollyal) Azrt flttbb zsennt lehet, ha kikosarazzk az embert. De mennyire! Mg mindig nem hiszem, hogy nyltan kimondta, hogy mind kzl engem rszest elnyben. Mi az, hogy elnyben rszest! Magn kvl van! Micsoda szerelem: ahogy beszlt rlad! Olyan szenvedly, hogy az mr szinte forr! (nelglten nevet) Valban, ha egy nnek olyanja van, akrmit is kimond, olyat, ami soha nem jutna eszembe: kispofm, aranybogaram, kis bikaborjam Ez hagyjn! Ahogy megnslsz, mr az els kt hnapban megltod, miket mond majd. regem, egyszeren elolvadsz. (flnevet) Valban? Becsszra! Na, dologra! Tgy azonnal vallomst, trd ki a szved, s kveteld a kezt. Hogyhogy azonnal? Hlye vagy?! Most rgtn, azonnal De itt van maga Kisasszonyom, m egy haland, akit lt. Ennyire szerelmes nem volt soha, senki . (rngatja Kacskarjov karjt, halkan) Ugyan mr, testvr, ez azrt tlzs (Padkaljszinnak) Nem szmt, nem szmt. (Agafja Tyihonovnnak halkan) Btrabban, nagyon flnk; legyen csak minl fesztelenebb. Rngassa egy kicsit a szemldkt, pillogjon meredt szemmel, aztn hopp, csapjon le a gonoszra, vagy mutasson valamit, a vllbl, hadd bmuljon a gazember! Amgy kr, hogy nem rvidujj ruht vett fl; persze ez is j. (hangosan) Na, akkor itt hagyom a kellemes trsasgban! Viszontltsra! (Padkaljszinnak) Btrabban, btrabban! (elmegy)

Padkaljszin

Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Agafja Tyihonovna be Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

37

Padkaljszin s Agafja Tyihonovna Agafja Tyihonovna Lelnek s hallgatnak. Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Mindketten hallgatnak. Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Kisasszony, melyik virgot szereti legjobban? Aminek j ers a szaga, a szegft. Hlgyeknek a virg nagyon jl ll. Igen. Az kellemes. (hallgatnak) Melyik templomban volt a mlt vasrnap? A Mennybemeneteliben, egy httel eltte meg a Kaznyban. Amgy az mindegy, melyik templomban imdkozik az ember. Csak a msik jobban ki van dsztve. (Hallgatnak. Padkaljszin az ujjval dobol az asztalon) Nemsokra itt a jekatyerinhofi bcs. Ja, egy hnap mlva, asszem. Mr nincs is egy hnap odig. Vidm bcs lesz, az biztos. Ma van nyolcadika. (az ujjn szmolja) Kilencedike, tizedike, tizenegyedike huszonkt nap mlva. Most mondja meg, milyen hamar! A mai napot pedig nem is szmolom be. (hallgatnak) Milyen btor np az orosz! Tessk?! A munksok. Ott ll, fnn, a legtetejn Elmentem a hz mellett, ht a kmves csak rakja a kvet, s nem fl semmitl. Igen, krem. Ez hol is volt, pontosan? Kisasszony, maga szereti, ha gy siklik? Mi siklik? Nyron, a nyaral mellett, ha gy siklik a vzen a csnak. Igen, nha elstlgatunk az ismerseinkkel. Hogy milyen lesz a nyr azt nem lehet tudni. Kvnatos persze, hogy j id legyen. Krem, foglaljon helyet.

Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin

Agafja Tyihonovna

38

Padkaljszin

Arrafel, az t mellett, ahol minden nap megyek a hivatalba. Tudniillik minden reggel szolglatba megyek.

Hallgatnak. Padkaljszin megint dobol az ujjval, vgl veszi a kalapjt s meghajol. Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Taln mr el akar Igen, krem. Bocssson meg, ha esetleg untattam. Hogy untatott volna! Ellenkezleg, hlval tartozom, a tartalmas idtlts vgett. (mosolyog) Nekem mgis gy tnt, hogy untattam. , dehogy. Na, ha nem, akkor engedje meg, egy msik alkalommal, estefel valamikor Nagyon rvendek, krem

Meghajolnak. Padkaljszin elmegy. Agafja Tyihonovna egyedl Agafja Tyihonovna Milyen tekintlyes ember! Csak most ismertem meg igazn; nem lehet nem beleszeretni: szerny is, megfontolt is, csak az a kr, hogy ilyen gyorsan elment, pedig n mg szvesen elhallgattam volna. Milyen kellemesen lehet beszlgetni vele! Mert ht meg fleg az a j benne, hogy egyltaln nem szsztyr. Kszltem mg pr szt szlni hozz, de szintn szlva, gy megijedtem, de gy elkezdett verni a szvem Micsoda kivl ember! Megyek, elmeslem a nniknek. (kimegy)

Padkaljszin s Kacskarjov lp be Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Mi az, hogy hazamsz? Micsoda baromsg? Mrt mennl haza? De mrt maradnk itt? Mr mindent megmondtam, amit kell. Teht mr fltrtad eltte szvedet? Na, azt az egyet mg nem, a szvemet nem trtam fl. Na, mondhatom! De mirt nem trtad fl?

39

Padkaljszin

Hogy? Anlkl, hogy brmirl beszltnk volna, hirtelen vgjam be neki: Rajta, kisasszony, hadd vegyem felesgl!? Akkor mi a nyavalyrl dumltatok itt fl rn keresztl? Mindenflrl trsalogtunk. Nagyon elgedett vagyok. Nagyon lveztem. De mikor intzzk el? Egy ra mlva indulni kell a templomba, az oltr el. Megrltl? Ma, oltr el? Mrt ne? Ma, oltr el! Szavad adtad, azt mondtad, amint eltakarodnak a krk, azonnal ksz vagy megnslni. llom a szavam. Csak nem rgtn, egy hnap legalbb, annyi kell, hogy kifjjam magam. Egy hnap! Persze. Megrltl? Egy hnapnl elbb lehetetlen. De mr megrendeltem a vacsort a fpincrnl, te agyalgyult! Na, idehallgass, ne , nslj meg most! Megbocsss, testvr, miket beszlsz? Hogyhogy most? Krlek szpen Ha magad miatt nem akarod, akkor legalbb miattam tedd meg. De nem lehet. Knos, annyira knos. Mi ezen a knos? Ki mondta? Te okos ember vagy. Nem azrt mondom, hogy hzelegjek, nem azrt, mert hivatalfnk vagy, csak szeretetbl mondom Ne csinld mr, sznd el magad vgre, jzanul. Ha lehetne, boldogan Akarod, hogy trden llva knyrgjek? De mirt? (letrdel) Tessk, mr trdelek is! Ltod? gy knyrgk.

Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

40

Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov Padkaljszin Kacskarjov

Lehetetlen, testvr, tnyleg lehetetlen. (flll, dhs) Diszn! Csak tkozdj. Hlye alak! Ilyen nincs. tkozdj, tkozdj. Kirt harcoltam, mirt trtem magam? Csak rted, te idita. Menten itthagylak; mi kzm hozz? Ki krte, hogy trd magad? Hagyj csak itt! De akkor vged van, nlklem nem jutsz semmire. Ha meg nem hzastalak, rkre hlye maradsz. Mrt fj az neked? Terted, te tkkelttt, rted trm magam. rtem ne trd magad. Akkor menj a pokolba! Megyek is. Odaval vagy! Megyek is. Eredj, eredj, s rgtn trd ki a lbad. Tiszta szvbl kvnom, hogy ssn el valami rszeg kocsis, verje keresztl a torkodon a kocsi rdjt! Rongy alak vagy, nem hivatalnok! Megeskszm itt helyben, hogy kztnk vge mindennek, a szemem el ne kerlj mg egyszer! Nem is fogok. (elmegy) Az rdgbe menj, az rdg, az a rgi j bartod! (fltpi az ajtt, Padkaljszin utn kilt) Idita! (egyedl, feldltan jrkl fel s al) Ki ltott ilyen embert a vilgon? Ekkora hlyt! Persze, ha szinte akarok lenni, n is megrem a pnzem. Nem vagyok hatkr, nem vagyok tkkelttt? Mire fl kszkdk, ordtozok, hogy mg a torkom is kiszradt? kimegy (belp) Most mr gy, de gy ver a szvem, hogy elmondhatatlan. Akrmerre fordulok, mindentt hopp,

Padkaljszin Kacskarjov

Kacskarjov

Agafja Tyihonovna

41

ott ll Ivn Kuzmics. Milyen igaz: az ember nem kerlheti el a sorst. Az elbb is, egszen msra akartam gondolni, de akrmihez kezdek prbltam pamutot gombolytani, meg akartam varrni a ridiklmet Ivn Kuzmics rgtn belemszik a kpbe. Kacskarjov Micsodm nekem? Rokonom, vagy mi? s mije vagyok n: a dadja, a nnikje, az anysa, a komaasszonya, vagy mi? Mi a bbnatos fennek, trm magam? Az rdg tudja, mrt! Persze, akrkit megkrdezel, hogy mirt csinl brmit, gyse tudja megmondani! Ekkora gazembert! Milyen undort, ocsmny pofa! Jl elkapnlak, te ostoba llat, orrba vgnlak, fltvn vgnlak, szjon vgnlak, pofn vgnlak mindentt vgnlak! (dhben a levegbe csapkod, kimegy) visszajn Bizony, most aztn vgre bell a nagy vltozs az llapotomban! Fognak, visznek a templomba aztn magamra hagynak a frfival f! Mr elre reszket mindenem. Isten veled, lenylet! (sr) Hny vet leltem szp nyugodtan Csak ltem, ltem, azt most meg frjhez kell mennem! ki visszajn A legdhtbb: szpen kistl, csak rngatja a vllt, szarik az egszre, - ez kibrhatatlan! Hazamegy, azt szvja a pipjt. Ilyen undort alakot! Nem mondom, vannak ellenszenves pofk, de ilyet kigondolni se lehet; nincs az az r, aki ilyet kitalljon, isten bizony, hogy nincs! Na, de nehogy mr, csak azrt is visszahozom, nem hagyom, hogy kimsszon, megyek, s visszahozom a disznt! (elszalad) visszajn Nem is tudtam kilvezni a lenyletet, mint hajadon. (hangot vlt) De mit vacakol mr ennyit ez az Ivn Kuzmics? (hebeg-habog) Azrt jttem, kedves kisasszony, hogy eladjak egy kis gyet Csak szeretnm elbb megtudni, hogy nem tallja-e majd furcsnak? (szemlestve) Mirl van sz?

Agafja Tyihonovna

Kacskarjov

Agafja Tyihonovna

Kacskarjov kt kzzel tuszkolja be Padkaljszint a sznpadra Padkaljszin

Agafja Tyihonovna

42

Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin Agafja Tyihonovna Padkaljszin

Nem, kisasszony, elre mondja meg, nem tallja-e majd furcsnak? (ugyangy) Nem tudhatom, mirl lenne sz. De ismerje be: ugye furcsnak fogja tallni, amit majd mondok? Knyrgk, hogy lehetne furcsa magtl mindent rm hallani. De ilyet mg soha nem hallott. (Agafja Tyihonovna mg jobban lesti a szemt, ekkor halkan belp Kacskarjov s megll Padkaljszin hta mgtt.) Arrl van sz, hogy De inkbb majd mskor mondom el. De mirl lenne sz? Arrl beismerem, most akartam kzlni, hogy valahogy mg mindig ktsgeim vannak. (kezt sszetve, magban) Atyaristen! De mitl vannak ktsgei? Mindig valahogy elragad a ktsg. (hangosan) Ezt az ostobasgot! Ltja, kisasszony: a kezt kri, azt szeretn mondani, hogy kegyed nlkl nem br lni, nem br ltezni. Csak azt krdezi, hogy hajland-e boldogg tenni t. (szinte megrml, lkdsi Kacskarjovot, halkan mondja) Megbocsss, de hogy kpzeled? Nos, kisasszony? Rsznja magt, hogy e fldi halandnak odanyjtsa a boldogsgot? Nem is merek arra gondolni, hogy ilyen boldogsgot tudnk nyjtani Egybknt meg igent mondok. Termszetesen, termszetesen, mr rg gy kellett volna. Adjk a kezket! Mindjrt! (Sgni akar valamit Kacskarjovnak. Kacskarjov az klt mutatja neki s sszerncolja a szemldkt; Padkaljszin odanyjtja a kezt.) (sszefogja a kezeiket) Na, Isten ldsval! Beleegyezem s jvhagyom a frigyeteket. A hzassg az olyan dolog Az nem olyan, hogy fogsz egy kocsist, aztn mr el is msz valahov; ez egszen ms jelleg ktelezettsg, ez a ktelezettsg Csak

Agafja Tyihonovna Padkaljszin Kacskarjov Agafja Tyihonovna Padkaljszin Kacskarjov

Padkaljszin Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Padkaljszin

Kacskarjov

43

most nincs idm, de majd elmondom, hogy mifle ktelezettsg ez. Na, Ivn Kuzmics, cskold meg a menyasszonyodat. Most mr megteheted. Most mr meg kell tenned. (Agafja Tyihonovna lesti a szemt) Semmi baj, kisasszony, semmi baj, ennek ez a rendje, cskolja csak meg. Padkaljszin Kisasszony, engedje meg, most mr engedje meg. (megcskolja s kzen fogja Agafja Tyihonovnt) Milyen gynyr kz! Mitl van ilyen gynyr keze, kisasszony? Engedelmvel, kisasszony, azt akarom, hogy azonnyomban meglegyen az eskv, haladktalanul, azonnyomban. Azonnyomban? Azrt ez, lehet, hogy tl hamar? Hallani se akarom! Mg gyorsabban akarom, hogy most legyen, azonnyomban. Brv! Ez igen! Nagyszer riember! Tudtam, hogy te majd mg sokra viszed! Kisasszony, most mr valban siessen az ltzkdssel! A vendgek mr ott lnek a templomban. Az eskvi ruha mr gyis ksz, tudom. , mr rgen ksz van. Mindjrt felltzm. Ksznm, testvr! Most ltom csak, mit tettl rtem. A sajt apm nem tette volna meg azt, amit te. Bartsgbl tetted. Ksznm, testvr, soha nem feledem. (meg van hatva) Jv tavasszal felttlenl flkeresem az apd srjt. Semmisg, testvr, n is boldog vagyok. Na, gyere ide, hadd cskoljalak meg. (megcskolja elbb az egyik orcjt, aztn a msikat) Adja Isten, hogy boldogan ljl (cskolznak) jkedvben, bsgben; szlessen egy halom gyerek Ksznm, testvr. Most vgre, hogy megrtettem, mi az let. Tkletesen j vilg trult fl elttem, most mr ltom, hogy az egsz gy mozog, l, rez, valahogy gy kiprolog, igen, valahogy, s az ember maga sem tudja, hogy mi trtnik. De n azeltt semmit nem lttam, nem rtettem, vagyis egyszeren minden tudstl megfosztott ember voltam, nem gondolkodtam, nem stam le a mlybe, s gy ltem, ahogy akrki ms ember l.

Agafja Tyihonovna Padkaljszin Kacskarjov

Agafja Tyihonovna Padkaljszin

Kacskarjov

Padkaljszin

44

Kacskarjov

rlk, rlk! Most megyek, csak megnzem, hogy tertettk meg az asztalt; egy perc mlva visszajvk. el (egyedl) Tnyleg, mi voltam n eddig? rtettem n, hogy mit jelent az let? Nem rtettem, semmit nem rtettem. Mert milyen volt az n agglegnyletem? Mit jelentettem n, mit csinltam? ltem, ltem, dolgoztam, jrtam a hivatalba, ebdeltem, aludtam - egyszval a vilg legresebb s leghtkznapibb embere voltam. Csak most ltja az ember, hogy milyen ostoba mind; aki nem nsl meg; s ugye ha jl megnzzk mennyi rengeteg ember van gy, ebben a vaksgban. Ha n valahol uralkod lennk, parancsba adnm, hogy mindenki nsljn meg, kategrikusan mindenki, hogy ne legyen a birodalmamban egy agglegny se!.. Ahogy belegondol az ember: nhny perc - s mr ns ember lesz. Hirtelen beleharaphatsz a boldogsgba, amilyen legfljebb tn a meskben van. Amilyet egyszeren nem is lehet kifejezni, meg szavakat se tall r az ember, hogy kifejezze. (nmi hallgats utn.) Azrt persze akrki akrmit mond, azrt elfogja az embert a rmlet, ha jl belegondol. Egy egsz letre, egy egsz rkkvalsgra, akrmi legyen is, lektni magt, s utna aztn mr nincs kibv, nincs megbns, nincs semmi, semmi - mindennek vge, minden befejezve. St, mr most se lehet visszatncolni, sehogy se: egy perc s gyernk az oltr el; mr el se lehet menni minden kszen ll. De tnyleg nem lehet elmenni? Nem bizony, persze, hogy nem: ott, az ajtban is, s mindentt ott llnak az emberek; krdeznk rgtn: hova, hova? Nem lehet, nem. De nicsak, az ablak nyitva van; mi lenne, ha az ablakon keresztl? Nem, nem lehet; persze, hogy nem, nem is illik, meg magasan is van. (Odamegy az ablakhoz.) Na, ht magasnak nem is olyan magas: csak az alapzat, s az is elg alacsony. Mi lenne, ha megprblnm, hm? Prbljam meg? (Felll az ablakprknyra, Istenem, segts! - mondja, s kiugrik az utcra; a sznfalak mgtt nygdcsel s jajgat) ( be menyasszonyi ruhban, flnken, lehajtott fejjel) Magam sem tudom, hogy mi van velem! Megint rmtrt a szgyenkezs, s remeg mindenem. Jaj!

Padkaljszin

Agafja Tyihonovna

45

Brcsak legalbb egy percig most ne lenne itt benn a szobban, brcsak kiment volna valamirt! (flnken krlnz) De hol van? Nincs itt senki. Vajon hov ment? (kinyitja az elszobba vezet ajtt s kiszl) Dunyaska, hova ment Padkaljszin? Dunyaska hangja Agafja Tyihonovna Dunyaska Agafja Tyihonovna Dunyaska ltem az elszobban. Agafja Tyihonovna Dunyaska Ott van bent. Hol ott bent? (bejn) Itt lt, a szobban. De nincs itt, ltod. Mrpedig nem is jtt ki a szobbl, mert n meg ott De akkor hol van? n aztn nem tudom, hol van; nem ment ki a msik kijraton, a hts lpcsn, vagy nem ment be Arina Pantyelejmonovna szobjba? Nnikm! Nnikm! Arina Pantyelejmonovna be Arina Pantyelejmonovna Agafja Tyihonovna Arina Pantyelejmonovna Dunyaska Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Kacskarjov Agafja Tyihonovna Dunyaska Arina Pantyelejmonovna (levetkzve) Mi van, mi az? Padkaljszin magnl van? Nem, itt kell lennie, hozzm nem jtt be. Na, pp gy nem volt az elszobban sem, mert n meg ott ltem. De itt sincs, - ltjk. Kacskarjov be Mi trtnt? Nincs meg Padkaljszin. Hogy nincs meg? Elment? Nem, mg csak el se ment. Hogyhogy - hogyhogy nincs is meg, meg nem is ment el? Hogy hova brt eltnni, nem fr a fejembe. Vgig az elszobban ltem, el se mozdultam a helyemrl. A hts lpcsn meg aztn vgkpp nem mehetett ki.

Agafja Tyihonovna

46

Bejn Fjolkla Arina Pantyelejmonovna Fjokla Mindhrman Fjokla Arina Pantyelejmonovna Kacskarjov Arina Pantyelejmonovna Hol van Padkaljszin, nem lttad? Kiugrott az ablakon. Agafja Tyihonovna felsikolt, sszecsapja a kezt. Az ablakon? Igen, utna pedig, amikor kiugrott, kocsit fogott s elhajtott. Igazat mondasz, te? Hazudsz, az nem lehet! (odall Kacskarjov s Fjokla el) Mit kpzelnek, gnyoldnak itt, vagy mi van? Ki akarnak minket rhgtetni? A szgyenre kellettnk, mi? Szgyenbe hoznak egy kislnyt az egsz vilg eltt! (dhsen kimegy) Na? Tessk, aki tudja, hogy kell intzni a dolgot! Hzassgszerzn nlkl is kifzi az eskvt! Nekem lehetnek ilyen-olyanok a vlegnyeim, lehasznltak, meg mindenflk, de olyat, hogy az ablakon ugrndozzanak ki, - olyan nincs kztk, mr engedelmet. Ez hlyesg, ez nem gy van, elszaladok hozz, visszahozom! (elmegy) Ugyan mr, te hozzad mr! Mg a hzasods rendjt sem ismered? Mg ha rendesen, az ajtn, az ms, de hogy a vlegny az ablakon vesse ki magt na mondhatom, tiszteltetem az ilyeneket! (Flhangon: _ Elkpeszt. Az ablakon t. Az anyja ja.. Ki hallott mr ilyet Fogja magt, s csak gy Se sz, se beszd Ezek hlyk A barom Nem rtem Megll az eszem Hogy kpzelik A pnzem meg persze.. Disznk) VGE Az Alfldn, 2003 november havban, B & G.

Kacskarjov kv dermedten ll. Fjokla

Kacskarjov Fjokla