You are on page 1of 1

A Tematika: LTEXkurzus, Heller Farkas Szakkollgium, 2011 Kovcs Mt 2011. szeptember 5.

A kurzus idtartama: 1280 perc, heti egy alkalom. Befektetend id: krlbell a kurzus hossza, azaz sszesen o o o 24 80 perc, heti tlag 160 perc a kurzussal egytt. A clok rvid sszefoglalsa: A kurzus clja az, hogy a hallgatk kpesek legyenek nllan elkszteni a A LTEXrendszer segtsgvel szakdolgozatukat, ksbbi tudomnyos munkikat, valamint tudomnyos prezentciio A kat. Ehhez a LTEXrendszer alapvet ismeretn tl a kiterjedt dokumentci hatkony hasznlatt sajttjk el. A o A kurzusnak nem clja a LTEXrendszer rszletes bemutatsa, ez vlemnyem szerint autodidakta mdon klnsebben komoly erfeszts nlkl elvgezhet a kurzus sikeres befejezse utn. o o

1.

Tematika

A A A 1. alkalom A LTEXrendszer trtnetnek ismertetse, hardverszksglet, LTEXprogramcsomagok, a LTEXdisztribci A A elemei, a LTEXfordts folyamata, tmogatott opercis rendszerek: a LTEXteleptse Windows s Linux alatt. Hatkony szerkesztprogramok s beszerzsk. A csomagkezel bemutatsa. o o A 2. alkalom A LTEXszvegosztlyok (article, report, book) alapvet parancsainak ismertetse: a dokumentum elemei, o listk, cmek, tagols, bet formzs. u A 3. alkalom A LTEXkpletszerkeszts alapjainak ismertetse: grg bet k, indexels, matematikai krnyezetek, egyenu letrendszerek s az egyenletek rendezse, szveg a kpletben, az amsmath csomag ttekintse. A 4. alkalom A LTEXkpletszerkeszts alapjai II. (ld. 3. alkalom). A 5. alkalom A LTEXtblzat s bra krnyezeteinek ismertetse: kpek beillesztse, tblzatok ltrehozsa, beillesztse, cmkzse s szmozsa, a multirow csomag trgyalsa, kpformtumok s hasznlatuk. A 6. alkalom A LTEXtblzat, bra krnyezeteinek ismertetse II. Lebeg krnyezetek s a minipage krnyezet. Az o brk elhelyezse a lapon.

7. alkalom A szmozott ttelkrnyezetek ismertetse, az ntheorem csomag bemutatsa, a szmozs szerkesztse, kereszthivatkozsok, parancsok s krnyezetek rsa. 8. alkalom Bibliogra szerkeszts: az alaprtelmezett thebibliography krnyezet, BibTEX, natbib csomag, bibliogra llomnyok ltrehozsa s importlsa, a nagy folyirat adatbzisok rvid ttekintse s BiBTEXhivatkozsok letltse. 9. alkalom A TEXmotor m kdsnek ttekintse, a dokumentum formzsa: lapbelltsok, margk, szimmetria, u szvegdobozok, blokkstruktra, sorkizrs, bet tpusvlts. u 10. alkalom A beamer csomag ismertetse: prezentci kszts. 11. alkalom A beamer csomag ismertetse II. 12. alkalom A METAPOST braler nyelv rvid bemutatsa.