You are on page 1of 7

SKRIP PENGACARA MAJLIS SEMPENA PENUTUPAN SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN PERINGKAT SEKOLAH TAHUN 2012

# Diminta semua rakan pelajar untuk mengambil tempat masing-masing dan senyap kerana majlis akan dimulakan sebentar lagi.

Mencari timba si anak dara, Di bawah sarang burung tempua, Salam sembah pembuka bicara, Selamat datang untuk semua.

Ke Pekan Kuala membeli bingka, Sayang pesanan terlupa sudah, Majlis bermula tirai dibuka, Dengan alunan madah yang indah.

Bismillahirrahmanirahim, Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Selamat pagi, dan Salam Satu Malaysia Yang berusaha, Puan Hajah Nailah Binti Hj.Mustapha, Pengetua SMK Likas , yang dihormati, Ustazah Shofrizah Washlaini Binti Mohd.Iyen, Penolong kanan 1, Puan Hajah Fazilah Abdullah, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, Encik Suarno Suradi, Penolong Kanan Kokurikulum, Cik Judy Barbara, Penolong Kanan Tingkatan Enam, Guru-guru serta rakan-rakan pelajar sekalian.

Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku. # Diminta semua guru dan rakan pelajar untuk berdiri bagi sama-sama menyanyikan lagu negaraku dengan penuh semangat.

……………………………………………………(Nyanyian Lagu Negaraku)…………………………………………………. ( Terima kasih )

marilah sama-sama kita menadah tangan mengaminkan bacaan doa yang akan dibacakan oleh saudara…………………………………………………… ………………………………………………………………………. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara Nazmi Tajuddin atas ucapan yang sungguh bermakna sebentar tadi. majlis menjemput Saudara Nazmi Bin Tajuddin selaku ketua program bulan kemerdekaan bagi menyampaikan sepatah kata. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Dengan itu. Kita mulakan aturcara pertama. Amin Ya Rabbal `Alamin Negeri Sabah aman sentosa. Sepuluh jari kami menadah. Bagi menambah keberkatan Majlis.bacaan doa………………………………………………….Hadirin yang dihormati. ……………………………………………………(Ucapan)………………………………………………….. Dengan tiada melengahkan masa. Pendidikan Gemilang Misi Utama. Amin. Lebat kemiri pohonnya rendah. Mohon berkat yang Maha Esa. Dahan terikat tali perkasa.. Majlis mempersilakan…. .

Untuk pengetahuan hadirin sekalian. Majlis mengucapakn ribuan terima kasih atas ucapan perasmian itu tadi. Mohon rasmikan majlis kami. majlis menjemput………………………………………………….bagi mengiringi ……………………………………….tayangan…………………………………………………. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan…. Angelina ( 3AF) . Supirman ( 3BK) Saguhati 2..Hadirin dan hadirat sekalian. Bagi pertandingan monolog : Saguhati 1.. Seterusnya majlis menjemput dan mempersilakan Puan Hajah Nailah Binti Hj. ……………………………………………………………. Rezven ( 1GS) Saguhati 3.. Tenung benang menjadi sari. Kepada tuan sembah diberi. Hadirin dan hadirat yang dimuliakan. tayangan multimedia itu tadi telah disediakan oleh AJK Tingkatan 6 dan ia berkenaan dengan aktiviti yang telah diadakan sepanjang bulan kemerdekaan. Mansyur Sarifuddin ( 4CK) Saguhati 4.Mustapha untuk menyampaikan ucapan sekaligus merasmikan Majlis Penutupan Bulan Kemerdekaan Bagi Tahun 2012. Majlis diteruskan lagi dengan tayangan multimedia Sempena bulan kemerdekaan.untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Seterusnya. Di atas papan batang jerami. ……………………………………………………(Ucapan)………………………………………………….

majlis dengan segala hormatnya menjemput pemenang pertandingan monolog dan puisi untuk membuat persembahan. Mohd Hisamudin ( 4CG ) Saguhati 3.untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang.(persembahan)………………………………………………………… (Terima kasih) Majlis diteruskan lagi dengan menjemput…………………………………………………………… bagi mengiringi……………………………………………………………. Nurhidayah Abdul Siteh ( 4AF ) Saguhati 2. …………………………………………………………. Awang Khairi Jamaluddin ( 4BK) Ketiga : Nor Haliza ( 3BA ) markah : 60 % Kedua : Asmah Samad ( 5BK ) markah : 66 % Johan : Abduh Waren ( 6A1 ) markah : 85 % Untuk membuka tirai persembahan pada pagi ini.. Bagi pertandingan membuat kad raya : Saguhati 1.(persembahan)………………………………………………………… (Terima kasih) Dipersilakan saudara Abduh Waren bagi mempersembahkan puisi.. Dipersilakan saudara Nazren bagi mempersembahkan monolog. Shafiee ( 3CG) Saguhati 2.Ketiga : Noor Azwan ( 4CK ) markah : 81 % Kedua : Mohd Khozairi ( 3BA) markah : 91 % Johan : Nazreen ( 6R2 ) markah : 92 % Bagi pertandingan Puisi : Saguhati 1. Redoni ( 3AF) Saguhati 3. …………………………………………………………. Supirman Kadir ( 3BK ) ..

Saguhati 4. Mawardi ( 4BA) Saguhati 4. Abduh Waren ( 6A1) Saguhati 2. Mohd. Devonnie ( 4BK ) Ketiga : Norfaeza Suaman ( 4BK ) Kedua : Asriyanti Mokhtar ( 3AF) Johan : Nurhatika Wira ( 3CG ) Bagi pertandingan fotografi terdapat dua kategori. Nurfarahin ( 3AF) Ketiga : Syarifah Nor Zakina ( 5CG) Kedua : Sabrina ( 4CG ) Johan : Nurul Nellisa ( 1AF ) Majlis diserikan lagi dengan menjemput pelajar sidang petang untuk menyampaikan persembahan puisidra. Syafiq Jeepry ( 5BA ) Saguhati 4. . Nur Arif Affendi ( 5CG) Saguhati 3. Syafiq Jeepry ( 5BA ) Ketiga : Nur Amira ( 3CG) Kedua : Faizul Surim ( 5AF) Johan : Nazren ( 6R2 ) Bagi kategori fotografi Hari Raya : Saguhati 1. iaitu fotografi bertemakan kemerdekaan dan fotografi bertemakan hari raya.Khair ( 4BA) Saguhati 3. Bagi kategori fotografi kemerdekaan : Saguhati 1. Nazmi ( 6R2) Saguhati 2.

Bagi pertandingan blog : Saguhati 1.persembahan…………………………………………. Saguhati 2.bagi menyampaikan hadiah kepada para pemenang. . Bunga dedap di atas para. ………………………………………………………. Majlis mengucapkan terima kasih atas persembahan sebentar itu tadi. Marilah sama-sama kita menghayati persembahan mereka. Saguhati 3.Majlis mempersilakan…. Majlis pada pagi ini diteruskan lagi dengan pesembahan dari kumpulan yang terakhir iaitu kumpulan puisi lagu. Mereka akan mempersembahkan lagu-lagu patriotik dan lagu puisi. ………………………………………………………………………………….. Tempat ke-3 dimenangi oleh kelas 5 Arif Tempat ke-2 dimenangi oleh 4 Arif Dan Johan pertandingan keceriaan kelas sempena bulan kemerdekaan bagi tahun 2012 Ialah kelas 3 Arif…… Hadirin dan hadirat sekalian.persembahan………………………………………………………… Terima kasih atas persembahan yang menarik itu tadi. majlis menjemput dan mempersilakan…………………………………………………………………. Untuk mengiringi…………………………………………………………………. Seterusnya. Hadirin sekalian. Ketiga : Kedua : Johan : Kini tiba saat yang dinanti-nantikan iaitu pengumuman pertandingan keceriaan kelas.

Selesai sudah tugas diberi. Kalau tersilap tutur bicara. Kita tangguh majlis kita pada pagi ini dengan tasbih kaffarah dan Surah al-asr.Ucapan terima kasih kepada semua hadirin yang telah menjayakan majlis pada pagi ini.Anak dusun pasang pelita. Beli suasa di Kota Tinggi. . Dari Kedah ke Pekan Sari. Sekian terima kasih. Dengan berakhirnya pantun itu tadi maka berakhirlah sudah majlis kita pada pagi ini. Di lain masa bersua lagi. Jemari disusun maaf dipinta. Semoga di lain masa kita berjumpa lagi.