Libra mbi Shqiperine dhe shqiptaret ne internet

Keto jane disa materiale mbi Shqiperine dhe shqiptaret qe gjenden ne faqe te ndryshme ne internet, ku mund te lexohen te plota online ose te shkarkohen ne kompjuter. Shumica jane ne Google Books, nje numur me i vogel gjenden ne Internet Archive, dhe njekohesisht i kam vendosur tek Scribd, qe eshte pak a shume si Youtube per materiale shtypi dhe eshte nje nga faqet me me shume trafik per materiale te tilla, dhe gjithashtu ofron opsione per ti lexuar online, per ti shkarkuar, dhe per ti vendosur (embed) ne faqe te ndryshme personale, blogje, forume, etj. Librat mund te lexohen tek secila nga faqet, ndersa per te shkarkuar ne kompjuter do te rekomandoja lidhjen ne Scribd, meqenese para se ti vendosja aty i kam hequr faqet bosh qe kane ne fillim dhe ne fund te librit, dhe revistat e Nolit dhe Konices kishin gjithashtu nje numur faqesh qe perseriteshin, te cilat i kam fshire. Ndersa per te kerkuar brenda volumit me fjale (keywords) lidhja ne Google Books eshte me e pershtatshme, ku ka dhe nje opsion qe mund te kerkosh automatikisht (nepermjet Worldcat) per te gjetur librin ne bibloteka te ndryshme afer zones ku banon. Gjithashtu, duke klikuar tek fotoja e kopertines mund te shikoni nje imazh me te zmadhuar te saj. Per te shkarkuar skedaret nevojitet Adobe Reader (program falas). Disa informacione mbi botimet (si emrat e autorit apo vendi i botimit) po i ve te shkruara sic paraqiten ne kopertina, per te mundesuar dhe gjetjen e tyre nga kerkimet ne Google. Nese do te sugjeroni materiale te tjera, mund ti shtoj me pas duke reduktuar artikullin, ne menyre qe te jene te permbledhura si reference.

Titulli: Albania Autori: Faik Konitza [Trhank Spirobeg, Faik Konica, Thrank] Viti botimit: Qershor 1898 - Nentor 1899 Botuar nga: Bureaux de la Revue albanaise (Bruxelles) Lidhjet: Scribd Google Books "Albania" ka qene e perdyjavshme, botuar dhe edituar nga Faik Konica (me pseudonimin Trhank Spiroberg) ne Bruksel dhe me pas ne Londer, nga viti 1897 deri ne vitin 1909. Tek ky material gjenden vellimet e shenuara me lart, te cilat vijojne nga Volumi B, Nr 6 deri ne Volumin D, Nr 11. Revista ne secilin numur te saj ka artikuj ne shqip, frengjisht, dhe tuqisht (me pak). Titulli: Histoire de Georges Castriot, Surnommé Scanderbeg, Roy d'Albanie Autori: Jacques De Lavardin, Seigneur du Plessis Bourrot (Marin Barleti) Viti botimit: 1604 (Botimi i pare: 1576) Botuar nga: Iean Arnavld Lidhjet: Scribd Google Books Titulli i plote: Histoire de Georges Castriot, Surnommé Scanderbeg, Roy d'Albanie: Contenant ses illustres faicts d'armes, & memorables victoires à l'encontre des Turcs, pour la joy de Iesus-Christ. Libri i Barletit per Skenderbeun, i pershtatur ne frengjisht. Perkthimi i Jacques De Lavardin (Jaques De Lavardin) eshte mare per baze per nje sere botimesh te mevonshme ne anglisht dhe ne gjuhe te tjera. Versionin ne anglisht nuk e gjeta tek faqet e mesiperme, po e di qe ndodhet tek EEBO (Early English Books Online) ku ose duhet te kesh abonim personal, ose mund ta aksesosh falas nepermjet faqes te librarise te ndonje universiteti i cili disponon akses ne EEBO. Aty ka dhe libra te tjere qe nuk gjenden ne Google Books ose ne Internet Archive.

1

Titulli: The Adriatic Review Autori: Fan Stylian Noli [Fan Noli] Viti botimit: Shtator 1918 - Tetor 1919 Botuar nga: Pan-Albanian Vatra Federation of America (Boston) Lidhjet: Scribd Google Books "The Adriatic Review" ishte e permuajshme, eshte botuar nga Noli dhe Vatra. Noli ka qene gjithashtu editori i saj per me shume se gjysmen e kohes, dhe me pas eshte edituar nga Konstandin Çekrezi. Ne kete material gjenden te gjitha botimet e revistes. Cdo numur ka artikuj ne anglisht dhe ne shqip, po kryesisht ne anglisht, dhe kete Noli e shpjegon dhe tek shenimi editorial ne shqip i numrit te pare te revistes, faqe e cila mund te lexohet ketu. Titulli: George Castriot, Surnamed Scanderbeg, King of Albania Autori: Clement Clarke Moore Viti botimit: 1850 Botuar nga: D. Appleton & Co. (New York) Lidhjet: Scribd Google Books Librit te Moore mbi Skenderbeun gjithashtu i referohen shume autore dhe studiues te tjere, si ne kohen qe eshte botuar, dhe tani. Titulli: Poesie Albanesi Autori: Girolamo da Rada [Jeronim De Rada] Viti botimit: 1847 Botuar nga: Stamperia del Fibreno (Napoli) Lidhjet: Scribd Google Books Poezite jane edhe ne versionin shqip dhe te pershtatura ne italisht nga De Rada. Gjithashtu permban vellimin "Kenget e Milosaos" (Canti di Milosao). Titulli: The memoirs of Ismail Kemal Bey Autori: Ismail Kemal Bey, Sommerville Story Viti botimit: 1920 Botuar nga: Constable and company (London) Lidhjet: Scribd Internet Archive Edituar nga Sommerville Story. Kryesisht flasin per jeten e Ismail Qemalit ne perandorine otomane. Kapitulli i fundit flet per pavarsine. Titulli: A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia, to Constantinople, during the years 1809 and 1810 Autori: John Cam Hobhouse Broughton Viti botimit: 1817 Botuar nga: M. Carey & Son (Philadelphia) Vol I: Scribd Google Books Vol II: Scribd Google Books Hobhouse ishte mik i ngushte me Bajronin dhe ka udhetuar bashke me te ne trojet shqiptare dhe ne Greqi.

2

Titulli: Skenderbeu [Scanderbeg] Autori: Henry Wadsworth Longfellow (Fan Stylian Noli) Viti botimit: 1916 (1863) Botuar nga: E. Diellit (Boston) Lidhjet: Scribd Google Books Poema e Longfellow (profesor dhe poet amerikan) per Skenderbeun, e pershtatur ne shqip dhe botuar nga Noli. Viti 1863 i referohet botimit te poemes nga Longfellow. Ne hyrje te vellimit Noli shkruan: "Faik Be Konitzes, leronjesit te gjuhes aterore dhe kaloresit te kryqesates kombetare, si shenje nderimi, i dedikon kete vepre nje shok armesh." Titulli: Autori: Viti botimit: Botuar nga: Lidhjet: High Albania and its customs in 1908 Mary Edith Durham 1910 Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland (London) Scribd Internet Archive

Titulli: The Captain of the Janizaries: A Story of the Times of Scanderbeg and the Fall of Constantinople Autori: James Meeker Ludlow Viti botimit: 1890 Botuar nga: Harper (New York) Lidhjet: Scribd Google Books Botimi i pare i ketij romani te Ludlow duket se eshte bere ne vitin 1886. Eshte botuar disa here me pas. Worldcat ka ne databazen e vet te dhena per 11 botime/edicione te ndryshme ketij libri. Titulli: Antiquarian Researches in Illyricum, I-IV Autori: Sir Arthur John Evans Viti botimit: 1883 Botuar nga: Westminster: Nichols & sons Lidhjet: Scribd Internet Archive Google Books Varianti qe ndodhet ne Scribd dhe Internet Archive permban nje material shtese te titulluar "On the Roman town of Doclea". Titulli: Dhiata e re Autori: Konstandin Kristoforidhi [Konstantinit Kristoforidit, Constantine Christoforides] Viti botimit: 1872 Botuar nga: A. H. Boyagianit (Konstantinopol) Lidhjet: Scribd Google Books Titulli i plote: D e zotit ed e esit t'une - tit. Titulli: Travels in Sicily, Greece and Albania Autori: Thomas Smart Hughes Viti botimit: 1820 Botuar nga: J. Mawman (London) Vol I: Scribd Google Books Vol II: Scribd Google Books Volumi i dyte i ketij botimi, per materialin e mesiper, ne kopertine ka titullin "Travels in Greece and Albania, Vol II" nderkohe qe online kam gjetur te dhena per botime te ndryshme qe kane variacione te titullit duke mos pasur fjalen "Sicily" as tek vellimi i pare, po besoj se duhet te jete e njejta permbajtje gjithsesi.
3

Titulli: Albanien und die Albanesen: eine historisch-kritische Studie Autori: Wassa Effendi [Pashko Vasa, Vaso Pasha] Viti botimit: 1879 Botuar nga: Julius Springer (Berlin) Lidhjet: Scribd Google Books

Titulli: Journals of a Landscape Painter in Albania, &c. Autori: Edward Lear Viti botimit: 1851 Botuar nga: Richard Bentley (London) Lidhjet: Scribd Google Books Botime te tjera varjojne ne titull, si "Journals of a landscape painter in Albania, Illyria, &c." dhe "Journals of a landscape painter in Greece and Albania". Ja dhe nje artikull i Shekullit per tablote e Lear ne Shqiperi. Titulli: Albania past and present Autori: Constantine Chekrezi [Kostandin Çekrezi] Viti botimit: 1919 Botuar nga: Macmillan (New York) Lidhjet: Scribd Internet Archive Charles Downer Hazen, profesor historie ne Harvard ne ate kohe, ka shkruar parathenien e librit dhe midis te tjerash thote qe ky eshte libri i pare i botuar nga nje shqiptar per situaten ne Shqiperi (mbase i referohet vetem asaj periudhe kohore) dhe qe perspektiva e nje shqiptari per situaten do jete ndihmuese per lexuesit amerikane te cilet kane lexuar nga shume te huaj per Shqiperine po jo nga vete shqiptaret. Titulli: Albanesische Studien, I-III Autori: Johann Georg von Hahn Viti botimit: 1854 Botuar nga: Verlag von Friedrich Mauke (Jena) Lidhjet: Scribd Google Books Titulli: Travels in the Ionian Isles, Albania, Thessaly, Macedonia, &c., during the years 1812 and 1813 Autori: Henry Holland Viti botimit: 1815 Botuar nga: Longman, Hurst, Rees, Orme, and Brown (London) Lidhjet: Scribd Google Books Per Shqiperine fillon tek faqja 99. Titulli: Albania, the foundling state of Europe Autori: Wadham Peacock Viti botimit: 1914 Botuar nga: D. Appleton & company (New York) Lidhjet: Scribd Internet Archive
4

Titulli: L'Albania: Notizie Geografiche, Ethnografiche e Storiche Autori: Arturo Galanti Viti botimit: 1901 Botuar nga: Societa editrice Dante Alighieri (Roma) Lidhjet: Scribd Google Books Titulli: The Burden of the Balkans Autori: Mary Edith Durham Viti botimit: 1905 Botuar nga: Edward Arnold (London) Lidhjet: Scribd Google Books

Titulli: The Albanian Question Autori: Mehmet Konitza [Mehmet Konica] Viti botimit: 1818 Botuar nga: Williams, Lea, Co. (London) Lidhjet: Scribd Internet Archive

Titulli: Researches in Greece Autori: William Martin Leake Viti botimit: 1814 Botuar nga: John Booth (London) Lidhjet: Scribd Google Books Per gjuhen shqipe fillon tek faqja 237. Gjithashtu libri ka nje fjalor prej 2000 fjalesh greqishtanglisht-shqip i cili fillon tek faqja 293. Titulli: Travels in Albania and Other Provinces of Turkey in 1809 & 1810 Autori: John Cam Hobhouse Broughton Viti botimit: 1858 Botuar nga: John Murray (London) Vol I: Scribd Google Books Vol II: Scribd Google Books Nuk duhet te jete i njejti material me botimet "A journey through Albania...", packa se mund te jete i bazuar mbi te njejtat udhetime (periudhe kohore) te Hobhouse ne trojet shqiptare. Titulli: Griechische Und Albanesische Märchen Autori: Johann Georg von Hahn Viti botimit: 1864 Botuar nga: Wilhelm Engelmann (Leipzig) Lidhjet: Scribd Google Books

Titulli: Kater Ungjillat Autori: Konstandin Kristoforidhi [Konstantinit Kristoforidit, Constantine Christoforides] Viti botimit: 1872 Botuar nga: A. H. Boyagianit (Konstantinopol) Lidhjet: Scribd Google Books ' e zotit ede se esit toune Iesu-Kristit, ede Punet' e Apostuyvet.
5

Titulli: Illyrian Letters Autori: Arthur John Evans Viti botimit: 1878 Botuar nga: Longmans, Green, and Co. (London) Lidhjet: Scribd Google Books Titulli i plote: Illyrian Letters: a revised selection of correspondence from the Illyrian provinces of Bosnia, Herzegovina, Montenegro, Albania, Dalmatia, Croatia, and Slavonia, addressed to the Manchester guardian during the year 1877. Titulli: Rapsodie d'un Poema Albanese Autori: Girolamo da Rada [Jeronim De ' Coronei Viti botimit: 1866 Botuar nga: Federigo Bencini (Firenze) Lidhjet: Scribd Google Books Titulli i plote: Rapsodie d'un poema albanese raccolte nelle colonie del napoletano tradotte da Girolamo de Rada e per cura di lui e di N.J. de Coronei ordinate e messe in luce. Titulli: Albania: a narrative of recent travel Autori: Edward Frederick Knight Viti botimit: 1880 Botuar nga: S. Low, Marston, Searle, & Rivington (London) Lidhjet: Scribd Internet Archive Titulli: Scanderbeg: Or, Love and Liberty Autori: Thomas Whincop Viti botimit: 1747 Botuar nga: W. Reeve Lidhjet: Scribd Google Books Kjo tragjedi eshte e para e tre pjeseve teatrale qe jane shkruar ne ate periudhe kohore me subjekt Skenderbeun, megjithese kjo nuk u vu ne skene. Ne vitin 1920 ky liber eshte pershtatur ne shqip nga S. Luarasi dhe botuar me rastin e 500 vjetorit te vdekjes se Skenderbeut. Titulli: High Albania Autori: Edith Durham Viti botimit: 1909 Botuar nga: Edward Arnold (London) Lidhjet: Scribd Univ of Penn Nuk eshte i njejti material me "High Albania and its customs in 1908" qe gjendet me lart. Ky eshte liber i zgjeruar. Gjithashtu nuk eshte skanim/fotografim i librit, si materialet e tjera; eshte format elektronik qe gjendet tek faqja e librarise se University of Pennsylvania, po ka fiks te njejtin material me librin e botuar, tekst, ilustrime, etj. Titulli: Kalendari i Vatres i motit 1918 Autori: Fan Noli; Vatra Viti botimit: 1918 Botuar nga: Shtypur ne Shtypeshkronjen e Gazetes Dielli (Boston) Lidhjet: Scribd Google Books Permban midis te tjerash shume fotografi dhe nje liste te gjate me emrat e kontribuesve shqiptare dhe shumen perkatese te secilit.
6

Titulli: Travels through the Morea, to Constantinople, Albania and several other parts of the Ottoman Empire in the years 1798, 1799, 1800 and 1801 Autori: François Charles Hugues Laurent Pouqueville Viti botimit: 1806 Botuar nga: Richard Phillips by Barnard & Sultzer (London) Lidhjet: Scribd Google Books Libri i historianit dhe diplomatit franzez Pouqueville, perkthyer ne anglisht. Eshte perkthyer dhe botuar dhe ne gjermanisht dhe italisht. Simbas Dr. Elsie, suksesi i ketij libri terhoqi vemendjen e qeverise franceze dhe si rezultat i kesaj Pouqueville u emerua konsull i Janines. Titulli: Communist Takeover and Occupation of Albania Autori: Charles J. Kersten; U.S. Congress Viti botimit: 1954 Botuar nga: U.S. Government Printing Office (Washington D. C.) Lidhjet: Scribd Internet Archive Titulli i plote: Communist Takeover and Occupation of Albania. Special Report No. 13 of the Select Committee on Communist Aggression. House of Representatives. Titulli: The economic and financial situation of Albania Autori: Albert Calmes; League of Nations Viti botimit: 1922 Lidhjet: Scribd Internet Archive

Titulli: Albania Autori: Eugenio Barbarich Viti botimit: 1905 Botuar nga: Enrico Voghera (Roma) Lidhjet: Scribd Google Books Titulli i plote: Albania (Monografia antropogeografica) Con 10 illustrazioni e 13 tavole fuori testo. Titulli: Ceshtja shqiptare ne analet diplomatike amerikane (1918 - 1945) Autori: Masar Kodra, Majlinda Kodra Viti botimit: 1997 Botuar nga: Logos-A (Shkup) Lidhjet: Google Books Ky liber nuk ka opsion per ta shkarkuar, por mund te lexohet i plote tek lidhja e Google Books.

7

Artikuj revistash dhe materiale te tjera te shkurtra
Titulli: Albania and its people Autori: William Henry Green Viti botimit: Oct 1857 Revista: The Princeton Review; Volume 29, Issue 4, pp 699-719 Lidhjet: Scribd Univ of Mich

Titulli: Scanderbeg Viti botimit: May 1876 Revista: The Catholic World; Volume 23, Issue 134, pp 234-243 Lidhjet: Scribd Univ of Mich Titulli: In Albania with the Ghegs Autori: Athol Mayhew Viti botimit: Jan 1881 Revista: Scribner's Monthly; Volume 21, Issue 3, pp 377-392 Lidhjet: Scribd Cornell Univ

Titulli: The Encyclopædia of Missions, Vol 1: Albania; pp 35-39 Autori: Edwin Munsell Bliss Viti botimit: 1891 Botuar nga: Funk & Wagnalls (New York, London, Toronto) Lidhjet: Scribd Google Books Titulli i plote i vellimit enciklopedik: The Encyclopædia of missions. Descriptive, historical, biographical, statistical. With a full assortment of maps, a complete bibliography, and lists of Bible versions; Vol I. Titulli: Albania, A new nation in an old world Autori: Viola I. Paradise, Helen Campbell Viti botimit: July - December 1922 Revista: Scribner's Magazine; Volume 72, pp 566-580 Lidhjet: Scribd Internet Archive

Titulli: Recent Observations in Albania Autori: George P. Scriven (Brig. Gen., U.S. Army) Viti botimit: August 1918 Revista: The National Geographic Magazine; Volume 34, Number 2, pp 90-114 Lidhjet: Scribd Google Books

* Per versionin anglisht te kesaj reference trokisni ketu.
8

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful