You are on page 1of 1

ara DIUMENGE, 21 DOCTUBRE DEL 2012

debat
CARTES I MISSATGES

37

Com es menja aix?


Laltre dia el Govern mostrava vehementment el seu malestar per no haver cobrat a temps els diners del FLA (fons de liquiditat autonmic) que li deu el govern central. Un cop cobrada la primera partida i, tenint en compte que han demanat ms diners sobre la petici i la previsi inicials, em pregunto: qu passa amb els diners que deu la Generalitat a ajuntaments, escoles i farmcies, per posar noms alguns exemples? T pensat pagar el que els deu o haur de tornar a demanar per tercer cop ms diners al govern central? A qu es destinen tots els diners demanats fins ara? Posem-ne dos exemples. El primer: la Generalitat ni tan sols ha acabat de pagar les beques de menjador pendents a les escoles i no ha comenat a pagar les del curs actual. I el segon: les prop de 3.000 farmcies que existeixen a Catalunya sembla que faran vaga com a mesura de protesta pels impagaments del Govern, que encara no ha abonat els 99 milions deuros que els hauria dhaver pagat fa dies i que desconeix quan podr pagar. Dels ajuntaments ja hem vist que per molt que demanin sn considerats ciutadans de tercera. Si no donen menjar a la majoria, com es menja que sampli la petici de limport del rescat i encara continun haventhi molts interrogants i collectius sense cobrar i sense respostes?
JESS JIMNEZ RODRGUEZ BARCELONA

El cel existeix
Davant daix demano una mica de seny catal i focalitzar prioritriament els esforos en les persones i les seves necessitats immediates. Est molt b ser lliure de decidir el futur que vols per al teu pas, per ara ms que mai s molt ms important salvaguardar el present dels catalans i catalanes. Menys banderes i ms abanderar les poltiques i ajudes socials. Amb aquest panorama no ens ha de sorprendre que ms del 40% dels catalans i catalanes si fem cas a lestudi del CEO, esclar encara no tinguin decidit el sentit del seu vot.

Menys banderes, ms poltiques socials

ots els mitjans de comunicacishanfetressdelesdades de lltim estudi del CEO, poltica i ms poltica. s lgic en aquestes dates, per no prioritari per a les moltes famlies catalanes que ho estan passant malament per la crisi. En canvi, he pogut llegir pocacosadunaltreestudi,msrigors i preocupant: lEnquesta de Condicions de Vida i Hbits de la Poblaci de Catalunya 2011. Destaca que la pobresa avana a Catalunya. Msde 2,2 milions de catalans (el 29,5% de lapoblaci),gairebtresdecadadeu catalans,viuenensituacideriscde pobresa o exclusi social.

QUIM MORALES
GUIONISTA

PAQUI SORIANO RAIGON SANT JOAN DESP

Lesquerra i les eleccions plebiscitries


l meu parer, avui els dos partits desquerra catalans en els quals es pot confiar sn ICV i ERC. Tots dos sn partits profundament democrtics, que no amaguen el que sn i el que volen per al poble. Tots dos tenen sensibilitat social, dirigents joves i amb experincia i tamb uns lders que es complementen. Actualment, la diferncia que els separa s mnima: mentre que ERC sempre ha posat lmfasi a aconseguir un estat propi per al seu pas, ICV declara que tots els pobles tenen dret a lautodeterminaci i que els governants tenen el deure de facilitar

Diferents?
El gabinet de Londres i el lder escocs han pactat civilitzadament i democrticament la celebraci dun referndum vinculant, a ms entre la ciutadania escocesa per decidir el futur daquell territori. Acostumats a negar les evidncies i a dir blanc al negre i negre al blanc, el govern del PP sha apressat a desvincular el cas dEsccia del de Catalunya. Artur Mas ja ha felicitat tots dos poltics per lexemple mostrat de democrcia i civilitat. Si de cas, el que hi ha de diferent en la situaci plantejada s el tarann democrtic i civilitzat del govern britnic, i el fora menys democrtic i per civilitzar govern dac. Esclar que ja ens ho havia advertit Fraga, en proclamar que Espaa es diferente. I tant! Per desgrcia nostra.
MARC ANTONI ADELL VALNCIA

que els ciutadans puguin expressar si volen exercir aquest dret. He copsat que per a moltes persones aquests dos partits sn lesperana de futur de lesquerra catalana. Tots els altres partits que es diuen desquerres tenen massa hipoteques amb el passat, ressentiment i la vista cansada de tant mirar-se el melic. JoaniOriol,OrioliJoan,aquestes eleccions, ens agradi o no, sn plebiscitries i el poble agrair que feu un esfor per anar plegats el 25 de novembre. Els votants dun partit i delaltreentendremqueaquestavegadacalcaminarunitspelbdetots.

ajos de sol que sescolen entre els nvols i acaricien una m. No s un haiku sin la portada de la revista Newsweek que, amb el titular El cel existeix, ha provocat xtasi i indignaci a parts iguals entre els seus lectors. El popular setmanari nord-americ recull el testimoni del prestigis neurocirurgi Eben Alexander, que ha passat de rebutjar lexistncia del ms-enll per lgica cientfica, a creure slidament en una altra vida molt millor i lliure dimpostos. Una estranya meningitis que el va tenir en coma una setmana li va fer veure la llum celestial. El relat del parads que fa aquesta eminncia s inquietant. Desprs de passar per linevitable tnel del Cad de lEternitat, Eben Alexander va arribar a un lloc llumins habitat per milions de papallones i amenitzat per sons que encomanen alegria. Comencem b. Els que no siguin amants de les papallones sesgarrifaran imaginantse envoltats per sempre ms

MERC GARRIGA JANS BARCELONA

Calen idees
En temps de crisi, temps en qu sincrementa el nombre de persones que passen gana, en qu cada vegada resulta ms difcil arribar a final de mes, en qu els capricis han passat a formar part dels mers desitjos... em pregunto: i jo qu hi puc fer? Aquest estiu vaig tenir loportunitat de viure a Anglaterra i, entre altres coses, em van cridar latenci i crec que podrem importar-les les prestatgeries last days dels supermercats. En aquestes prestatgeries shi exposen tots aquells productes que el supermercat est a punt de retirar per raons diverses. Aquests motius poden ser la proximitat de la data de caducitat, un estoc elevat, algun dany en lenvs, un mal etiquetatge o una mala impressi... de

manera que el supermercat no els pot posar a la venda sin que els ha de retirar, i retirant-los perd els guanys i rebutja menjar en bon estat. A tots aquests productes sels assigna un preu ms econmic i tant els supermercats (que poden vendre els productes) com els consumidors (que poden comprar productes a un preu ms baix) en surten beneficiats. Sc conscient que aquesta aportaci no generar un gran canvi en leconomia del pas, per de mica en mica somple la pica.
JOANA ARBS TERRASSA

que tamb es renovessin la majoria de representants, pel b del futur del pas; 2) per a aquells espanyolistes que han estudiat a Catalunya i tenen por que aquest tema els afecti: de cara a Europa i al mn sempre t prestigi un ttol universitari realitzat a lestranger. Entre daltres, s un senyal dautonomia.
JORDI BERNABEU FARRS CENTELLES

El prestigis neurocirurgi Eben Alexander ha passat de rebutjar lexistncia del ms-enll per lgica cientfica a creure-hi slidament
damonosos lepidpters de coloraines. Lescena tampoc millora amb un fil musical dels grans xits dels Beach Boys en un loop infinit. Set dies al cel donen molt de si i el neurocirurgi tamb va poder descobrir formes superiors mai vistes a la Terra, ni tan sols al canal Xplora o a Slvame Deluxe. Durant la seva estada al ms-enll, el doctor Alexander va ser guiat per una atractiva dona morena dulls blaus i pmuls pronunciats amb qui es comunicava a travs duna intensa telepatia sensorial all nhi diuen aix. Males notcies, doncs, per als que les prefereixen rosses i xerraires. El testimoni convenut del neurocirurgi que ha tornat de la mort serveix per consolidar la fe duns i esmolar el sarcasme daltres. Ell publicar un llibre que, de ben segur, el convertir en el ms ric del cementiri. Per malauradament no ha revelat res que no intussim. Al final de tot hi haur un descans agradable. I s: el cel existeix. Per no s de color blau. Noms ho sembla.

Fer por als jubilats


Snchez-Camacho va anar a una residncia de gent gran de les Germanetes dels Pobres, a Barcelona, a dir-los que en el cas que Catalunya sigui independent perdrien les seves pensions. Anar a fer por als nostres jubilats s una baixesa que humanament la desqualifica.
ARMAND PAULS DOMINGO BARCELONA

Ttols a lestranger
Dentre les campanyes proposades a internet contra el procs dindependncia, destaca la piulada del parlamentari del PP Jos Antonio Coto en la proposta de hashtag #Ciufapor, proposada pel seu propi partit. Afirma que en una Catalunya separada de la resta dEspanya, els ttols universitaris deixarien de ser reconeguts, tant les llicenciatures com els graus. Daquesta afirmaci es poden treure, entre daltres, dues conclusions importants: 1) si sacaben creant noves estructures destat o es renoven les existents, seria bo

Les cartes enviades pels lectors han de tenir un mxim de 1.000 carcters. El diari es reserva el dret de resumir-les. Els seus autors hi han de fer constar nom i cognoms, adrea postal i electrnica, nmero de carnet didentitat i un telfon de contacte. Les cartes no es respondran.

@diariARA

Podeu expressar-vos al diari a travs de la web www.ara.cat, i per les segents vies: facebook.com/diariARA @ cartes@ara.cat Carrer Diputaci, 119, 08015, Barcelona Fe derrades: opinio@ara.cat