You are on page 1of 7

telah memenangi pelbagai anugerah filem ,pengarah, penulis dan penulis skrip di Malaysia dan juga pengarah kreatif

eksekutif di Leo Burnett, Kuala Lumpur. Iklan televisyen dan filem-filem beliau yang terkenal di Malaysia mempunyai banyak unsur kasih sayang yang merentas halangan budaya, khususnya iklan Petronas yang melibatkan pelbagai kaum.

Karya-karya beliau telah memenangi pelbagai anugerah di dalam Malaysia dan juga di peringkat antarabangsa Beliau ialah seorang graduan dalam bidang kesenian dan bidang psikologi dari Universiti Newcastle. Seterusnya, dia bekerja di bank sebagai seorang pelatih pada tahun 1982 selama dua minggu.

Beliau kemudiannya menyertai IBM sebagai wakil pemasaran. Yasmin memulakan kerjayanya dalam bidang pengiklanan sebagai penulis di Ogilvy & Mather dalam tempoh yang sama. Pada tahun 1993, beliau berpindah ke Leo Burnett sebagai pengarah kreatif dan akhirnya menjadi pengarah kreatif eksekutif.

Filem pertamanya Rabun (Cacat Penglihatan) pada tahun 2002. Filem Yasmin telah memenangi banyak anugerah antarabangsa dan pujian daripada pengkritik dan orang ramai. Kebanyakan filem beliau telah ditayangkan di Berlin, San Francisco, Singapura dan Cannes sempena festival filem antarabangsa.

Filem-filem beliau telah dipaparkan dalam retrospektif khas di Filem Antarabangsa 19 Tokyo Festival 2006. Filem-filem beliau juga dipaparkan dalam retrospektif pada 2007 oleh Pusat Pengajian Asia Tenggara, University of Hawaii, dan Honolulu Akademi Seni.