P. 1
IKT (25-10-12) Creatieve Fabriek Hengelo

IKT (25-10-12) Creatieve Fabriek Hengelo

|Views: 105|Likes:
Published by Seats2meet.com
Article about 'De Creatieve Fabriek', the iPhone App and Social Capital.
Article about 'De Creatieve Fabriek', the iPhone App and Social Capital.

More info:

Published by: Seats2meet.com on Oct 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2015

pdf

text

original

FLEXWERKEN | INTERVIEW

|

| INTERVIEW | FLEXWERKEN

Seats2Meet in Creatieve Fabriek niet alleen voor ZZP-ers
Het concept van Seats2Meet is eindelijk in Twente neergestreken, in de Creatieve Fabriek in Hengelo. Het Postiljon Hotel in Deventer was tot nu toe de dichtstbijzijnde plaats waar ZZP-ers en andere ‘solo-werkers’ konden neerstrijken om in een inspirerende omgeving te gaan werken. In het westen van het land is het al een succesvol en algemeen bekend concept. In Utrecht zijn er zelfs drie. Rob Kouijzer en Bas Wolters mikken echter niet alleen op ZZP-ers, maar ook op studenten, flexwerkers en ‘toevallige’ passanten die bijvoorbeeld tussen twee afspraken in even willen werken. “We willen ook kleinere bedrijven faciliteren die zelf geen goede vergaderruimte hebben en we kunnen ook particulieren helpen die een niet commerciële boodschap willen overbrengen.”
STIchTINg INduSTRIëlE KRINg TWENTE | NIKo WINd FoTogRaFIE | Jaap BaaRT

“We willen ook kleinere bedrijven faciliteren die zelf geen goede vergaderruimte hebben”

Online boeken. Tegenover die band met de oude metaal en elektrotechnische industrie van Hengelo staat een geavanceerd boekings- en aanwezigheidssysteem. Bas Wolters daarover: “Je kunt dag en nacht via internet een werkplek of een vergaderruimte boeken via seats2meet.com of via de app op de iPhone. Je kunt daar ook zien wie er verder aanwezig zijn en wat hun specialismen zijn. Je moet je immers aanmelden en je profiel wordt ook op de diverse schermen in de Seats2Meet zelf geprojecteerd, uiteraard compleet met foto.” Dat boekingssysteem geldt voor alle vestigingen van Seats2Meet. “Dus als je ergens in het land een bespreking wilt organiseren of een paar uurtjes tijd over hebt, kun je via de iPhone zo een plekje vinden. Tenminste als er ruimte is.” Voor IKT-ers is het de moeite waard om er eens binnen te kijken. Het IKTcafé is elke maand recht tegenover deze unieke verzameling werkplekken.

regeling. Men betaalt daar niet per ruimte, maar per stoel - dus voor het aantal deelnemers. “#S2M074 is momenteel gewoon goedkoop omdat we net gestart zijn. In Utrecht is een vestiging waar de vergaderzaaltjes altijd volgeboekt zijn. De prijs wordt dan automatisch hoger. Dat is allemaal vastgelegd in het softwaresysteem. Als het druk is, kan vroeg boeken ook voordelig zijn. Natuurlijk kun je in die ruimte tegen betaling alles gebruiken wat je nodig hebt, van een flip-over tot een beamer. De koffie en thee zijn uiteraard gratis. Andere drankjes en eten moet men betalen.”

Netwerken. Naast de gratis koffie en thee en de gratis Wi-Fi
gebruiken Kouijzer en Wolters hun uitgebreide netwerken als marketinginstrument. “We proberen uiteraard allerlei groepen naar binnen te halen die daarna als ambassadeur voor ons concept kunnen dienen. Dat kan gaan om ondernemersorganisaties, maar bijvoorbeeld ook om de Rotary in Hengelo.” Overdag zal dat moelijker zijn omdat het dan in de workspace steeds drukker wordt met flexwerkende, kennis delende en contact zoekende mensen. “Om zes uur ’s avonds gaan we dicht en dan kan iedereen van de ruimte gebruikmaken. Mits het geen commercieel karakter heeft, voegt Kouijzer er nadrukkelijk aan toe. Rob Kouijzer is inmiddels ook gestart met een lunchbuffet in de S2M-accommodatie. “Daar kan iedereen tussen de middag een broodje eten. Dus ook de medewerkers van de bedrijven in de Creatieve fabriek en toevallige passanten.” Wie luxer wil, moet naar de overkant, naar het restaurant ’t Hengeler. ■

Seats2Meet, oftewel #S2M074 zoals gebruikt in de sociale media, sluit ook naadloos aan op het ‘Nieuwe Werken’ én op de slogan Get Connected. Seats2meet betekent immers niet alleen een werkplek met gratis Wi-Fi (en gratis koffie en thee) maar ook de mogelijkheid om anderen te ontmoeten en zo kennis uit te wisselen; een soort fysieke uitstulping van de moderne social media. De eerste Seats2Meet in Twente werd op 21 september jl. officieel geopend door gedeputeerde Hester Maij en wethouder Mariska ten Heuw van Hengelo.

van Seats2Meet. De werkplek is weliswaar gratis, voor vergaderruimte en voor eten in het restaurant zal men wel moeten betalen. “In andere steden zijn de vergaderruimten vaak volledig bezet. Wij hebben het voordeel dat men deze bijeenkomsten kan combineren met een lunch in het restaurant.” Het mooie van deze ruimte is natuurlijk het industriële erfgoed. De Creatieve Fabriek aan de Tuindorpstraat in Hengelo (direct achter het station) was vroeger de fabriek van Hazemeyer, dat later is opgegaan in Holec. Zelfs de tafels passen bij dat oude industriële karakter: oude steigerplanken in een stalen frame en de aankleding is gedaan met diverse prachtige oude technieken uit het verleden.

“Kijk ook maar eens op www.seats2meet.com of www.creatievefabriek.nl.”

Koffie. De gratis koffie en gratis Wi-Fi zijn slechts een deel van de
marketingtools van het concept. Social Media-expert Bas Wolters gaat graag even over op Twitter-taal. “Schrijf maar op: #S2M074, dat begrijpt iedereen.” Hij legt uit dat S2M staat voor Seats2Meet en de 074 het netnummer is van Hengelo.” Voor een plekje in de werkruimte (de workspace) betaal je met sociaal kapitaal, bestaande uit je kennis en het communiceren over de ruimte; voor een stoel en een stuk tafel in de stilteruimte moet je per uur een paar euro betalen. Voor de vergaderlounges geldt een nog bijzonderde

Industrieel erfgoed. Rob Kouijzer ziet als exploitant van de
Creatieve Fabriek ook commerciële voordelen van het binnenhalen

Rob Kouijzer (r) en Bas Wolters gaan uit van een mooi, uniek en interactief concept.

200 arbeidsplaatsen #S2M074 is gevestigd op de begane grond van het gebouw tegenover ’t hengeler en de ruimtes waar het IKT tijdens het maandelijkse IKT-café tussen de vijftig en honderd gasten ontvangt. dit gebouw ‘B-04’ is in ontwikkeling. de eerste verdieping wordt langzaam gevuld met creatieve en technologische bedrijven (en een sportschool voor vrouwen). daar is inmiddels naast onder meer curves ook een technisch creatief bedrijf neergestreken: 3dprint company van onderneemster Marjan van lambalgen; een professioneel bedrijf dat met de meest moderne machines prototypes en kleine series maakt voor grote en kleine bedrijven en ontwerpbureaus in het hele land. haar operators zorgen voor de mooiste (en vaak onmogelijk anders te maken) producten in kunststof en metaal. Van lambalgen heeft uiteraard ook Seats2Meet ontdekt. Niet als werkplek, maar als ontvangstruimte voor potentiele klanten en andere belangstellenden. “daarna gaan we naar boven naar het bedrijf zelf. het oude hoofdkantoor van hiTec power ” protection is inmiddels vrijwel volledig gevuld. In een ander gebouw is de ‘echte’ kunst (met het kunstcentrum aKKuh) gevestigd. Eén hal wordt momenteel nog volledig gerenoveerd en ook in andere delen van het complex is nog ruimte te over, ook voor grote personeelsfeesten. In totaal werken in de oude fabriek van hazemeyer momenteel ruim 250 mensen. Van kunstenaars tot de brouwers van het hengeler Bier, maar met name bedrijven op het snijvlak van creativiteit en technologie. de creatieve Fabriek als ultieme plek om op diverse manieren te werken.

57

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->