A fordítás alapjául szolgáló mű: Felicity Huffman - Patrícia Wolff: A Practical Handbook for the Boyfriend, Hyperion, New York, 2007

Originally published in the United States and Canada by Hyperion as A Practical Handbook for the Boyfriend. This translated edition published by arrangement with Hyperion.

Copyright © Velocity, Ltd. and Patrícia Wolff, 2007

Hungárián translatíon © Gálvölgyi Judit, 2009

Published by Jaffa Kiadó, a divison of Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest

Minden jog fenntartva!

ISBN 978 963 9971 00 4

Ajánlom ezt a könyvet Bill Macynek, a legjobb pasinak és a legjobb férjnek akit csak csaj kívánhat -F.H.

Ajánlom ezt a könyvet nagymamámnak, Henri Kushkinnak, aki 96 évesen isteni sztorikat mesél a pasijairól, kivált Charlie Hoffmanról, aki az első pasija volt harmadikos korában.
-P.W.

TARTALOM
Köszönetnyilvánítás. ix Előszó 1. 2. Minden Ismerkedés. nő lökött. 1 9 21 33 randi. 49

A VALÓSÁG RELATÍV

ITT KEZŐDIK

3. Ismerkedés.com
ITT KEZDŐDIK ON-LINE

4. Az

első

ELSŐ PRÓBÁLKOZÁSOK

5. Mikor leszel a pasija, és ezt ki dönti el?. 65
HUH...

6. Kövér vagyok?
TANULSÁGOS MESE

69 83

7. Fontos a hívásod
TELEFONOK

X Köszönetnyilvánítás

Testvéreinknek, akik vezettek, harcoltak értünk, és megtanítottak rá, hogy mi a különbség a jó, a rossz és a csúf között. Bili Macynek, aki megkért, hogy ne használjuk anynyiszor a szopás szót (legalábbis írásban). Az Atlantic Theater Companynak, ahol húsz éven át lehetett titokban pucéran fürdőzni pasikkal és potenciá­ lis pasikkal. És végül Clark Greggnek, a tiszteletbeli barátnőnek.

Felhívás olvasóinkhoz:

Bár igyekeztünk megragadni a Pasi bonyolult és szüntele­ nül változó világának kulcsjelenségeit, biztosan kihagytunk részleteket, témákat és szempontokat, vagy egyszerűen nem gondoltunk rájuk. Kérjük, kedves lányok, írjatok ne­ künk a Hyperion kiadó címére, 77 West 66th Street, New York, NY 10023, és tudassátok, mit hagytunk ki, miben tévedtünk, vagy ha van egy jó pasi-csaj-sztoritok. Távozás­ kor használhatjátok a panaszkönyvet is.

A JÓ PASI KÉZIKÖNYVE .

Akár jófiúk vagytok. és soha ne kössetek ki a Meg­ tört Szívek Klubjában. . amely bizo­ nyára hasznotokra lesz. Ráadásul érdekes recepteket kí­ nál az ünnepnapokra (oké. férfiak.sajátos GPS-szeí (Girlfriend Positioning System = Barátnő-elhelyező Rendszer). szinglik vagy kapcsolatban élők. Olyan ötletek. Gondoljatok rá úgy. Ez a kö­ tet segít eligazodni az útelágazásoknál. mint a szerelem útikönyvére. hogy igazán bocsánatot kérnénk.Örömmel nyújtjuk át nektek. nem igazán). A jó pasi kézikönyvé­ nek első kiadását. és tuti tippeket a következőkhöz: • Hogyan kell bocsánatot kérni. nélkülözhetetlennek fogjátok találni a csajotok vagy a leendő csajotok meg­ értéséhez. hogy mindig a helyes utat válasszátok. akár rosszfiúk. információk és válogatott túl­ élési trükkök gyűjteményét kapjátok kézbe. a kapcsolat atlaszára . anélkül.

elfe­ lejtettük. miközben máson jár az eszünk (a szemkontak­ tust végig tartani kell.) .2 Előszó • Hogyan kell úgy tenni. • Hogyan dugjunk intimitás nélkül. • Hogyan mutassuk magunkat tartalmasnak. Mindegy. hogy másra nem tudok figyelni"). (Hoppá. • Hogyan kerüljük el. hogy a női „nem" mikor „igen". mintha lennének „érzé­ seink". de ha az ember mégis lebukik. • Hogyan védhetjük ki a hosszú telefonbeszélge­ téseket. • Hogyan győzzük meg a csajt. • Hogyan éljük túl. • Hogyan tegyünk úgy. hogy a szellentés az ágyban a szerelem kifejezése. • Hogyan állapítsuk meg. • Hogyan vegyünk az utolsó percben ajándékot. • Hogyan malackodjunk (útmutató kezdőknek). mondja azt: „Olyan szép vagy. • Hogyan bűvöljük le a csajról a bugyit (a szó szoros értelmében). ha a csaj vezet. mintha figyelnénk. és a női „igen" mikor „nem". hogy beszélnünk kelljen az „érzéseinkről". kivel beszélünk.

Előszó 3 Talán azt hiszed. Szegény fickónak egyfelől ott volt Isten. vagy hogy Éva az on-line póker megszállottja. hogy totál nem értette. egyik kutya. megérti-e az érzéseit. Ugyan ki halt meg. aki próbálja meg­ érteni a nőket. egyet­ len kis gyümölcs körül ment a cécó.. Ádám beszélni próbált a csajával. másik eb. de Éva nem hall­ gatott rá. hanem arról. és Éva már pucér volt. mondta Isten. és sosem találkozott az égben lakozó Nagyfőnökkel).. Mire Éva: „Ha szeretsz. Azt hihetnéd. már megint. és mit nem? Különben is. Gondolj az első pasira. nem is volt szüksége rá .elvégre ott volt a paradicsomban. hogy a pasija komolyan veszi-e. ezzel a „ne edd meg az almát" ürüggyel nem arra akart célozni esetleg. Egyszerű hatalmi harc volt. te vagy az első pasas. Nem. és üres kézzel távozik. figyelmeztette. A férfiak az idők kezdete óta vakarják a fejüket a szeb­ bik nem miatt. mit szabad enni. milyen veszélyekkel járhat. De nekünk más a véleményünk. hogy nem a pénz volt a problémájuk. Az ő szemszögéből nem az almáról vagy Is­ tenről volt szó (nem volt éhes. „Meg ne edd!". És szegény fickónak még ez a könyv sem nyújthatott se­ gítséget. ha megszegik Isten egyetlen tilalmát. akadt némi kaja. hogy ő mondja meg. a másikról Éva. Ádám irányítani akarja őt. Ádámra. hogy kövér­ nek tartja őt? Remek. beleharapsz". nem esett le az álla a csajától? Naná. de nem így van. és tette meg utódjául Ádámot? Ki bízta meg azzal. Isme­ rősen hangzik? Éva úgy vélte. vagy hogy hogyan vacsorázzanak együtt Éva szüleivel. Lehet. Azt hiszed. .

hogy mi. a másikban gyilkoláshoz öltözve menetelünk a szíveteken (gondol­ jatok Eva Braunra).Azt hittem. hogy ami aznap történt. és kedvére tenni a barátnőjének. mi történt valójában. puszta félre­ értés volt: . és néhány óránként más-más korba csép- . Az egyik pillanatban ott heverészünk boldogan és pucéran (gondoljatok Évára). Nem lehetett könnyű. Intimitást köve­ telünk. Mit tegyen hát a pasi? Sajnos tökéletes válasz nincs. a költözésnél csupán a halál van nagyobb hatással egy emberpárra). Egy nő­ vel együtt lenni olyan. és igaz New Jersey édeni kertvárosában vagy bárhol Isten zöldellő világán. ne merészeld! És ezek után kidobták őket a paradicsomból. A Biblia-tudósok számos magyarázatát kínálták Ádám és Éva történetének. „Miért nem beszélgetünk soha?" És gyilkos hangulatvál­ tásaink vannak. csak meg­ próbálta egyszerre játszani Az Embert. de sosem fogjuk megtudni. és új kéglit kellett találniuk (és ami a stressz-szintet illeti. Ám az is lehet. hallani vagy érezni a dolgokat. hogy mit várjon a barátnőjétől. „Szeretsz?". harapj egyet! .4 Előszó De lehet. hogy Ádám rendes fickó volt. de még egyik percről a másikra sem.Nem. mintha az ember időgépben tartózkodna. Nem tudunk megtanítani senkit arra. Ez igaz volt az édenkertben. mert a csaj nem lesz ugyanaz egyik napról a másikra. azt mondtad. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: férfiak és nők sosem fogják egyformán látni. azt mondtam. csajok kemény diók vagyunk. Sokat kérdezünk: „Mire gondolsz?". Bizony megesik.

hogyha a szeretett nő az egyik pillanatról a másikra egy nagyon-nagyon távoli galaktikába repít. és nem csak az Igazán Csak Mert Más Nincs. Leg­ alább látszólag. Ezen nem tudunk változtatni. hogy ez a könyv ott legyen a farzsebedben a tárcád meg a gyönyör kedvéért bordá­ zott kondom mellett. de kissé kevésbé titokzatossá tehet­ jük barátnőd viselkedését. hogy felkészültté tegyünk. és ez rendben is van. Ha eljön. * * * Persze lehet. tájékozódni tudj. amikor te szeretnél lenni az Igazi. hogy te nem is akarsz jó pasi lenni. Légy szakember pár óra alatt. . és ügyesen kezeld a helyze­ tet. minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Az a dolgunk.Előszó 5 penne. De eljön a nap. szeretnéd majd.

.

1FJZT .EEE MINDEN NŐ LÖKÖTT .

a nőknek több. hogy örüljünk a pasik pechjének. . Először ismételjünk egy kis biológiát. nem is olyan csekélység. minden pasi seggfej. prioritásokban. oké. tehát bár nagyjából egyformák vagyunk. A tanulmányok egymás után tárnak fel kü­ lönbségeket érzékelésben. farok. hogy nem mindegyikőtök seggfej (no igen. Az egerek és az emberek DNS-ének 95 százaléka azonos. Ak­ kor miért estek zavarba annyi mindentől. és akár hiszitek. az az öt százalék óriási különbségeket okoz: szőrzet. mint kiderül. Tudjuk. a jobb és a bal agyféltekét összekötő idegsejtjük van . akár nem. Még mindig nem érted? Semmi vész. amely. No de nem azért vagyunk itt. aki olvasod ezt a könyvet. például. nem). egyes fickók azok. Ami a nemek közöt­ ti különbségeket illeti. nem minden csaj lökött. és erős hajlandóság az utódok elfogyasztására. A legfeltűnőbb különbséget a férfiak és a nők biológiája között az az icipici X-kromoszóma/Y-kromo­ szóma dolog okozza. amit a nők tesznek? Mert A VALÓSÁG RELATÍV. oké. már sokszor hallot­ tuk a két nemi táborra vonatkozó kliséket: minden nő lökött.egészen ponto­ san négyszer annyi.Oké. viselkedésben. de te. csak most kezdtük.

körülhatárolt döntéshozatalra vágytok. a politika és a dolgok mechanizmusa. A legtöbb férfit izgatja a szex. mindig is erre fogtok. és ezek az érzések sokkal erőteljesebbek.10 Felicity Huffman & Patrícia Wolff kommunikációs stílusokban. srácok. Lánymatek Tehát másként látjuk a dolgokat. de érted a különbséget. A nő érzelmi ellenőrzőlistája inkább egy orosz regényre emlékeztet. Ti. Persze általánosítunk. a hírek. Lehetnénk akár egerek és em­ berek is. kézírásban és bútorválasz­ tásban. megismételhető.Kanos vagyok-e? Ha elégedett mindhárom téren. az öltözködés és a testi megjelenés. a munka. meglehetősen jól van. Valami ilyesmire: . A férfi érzelmi ellenőrzőlistája eléggé alapfokú: . és hosszú időbe telik megjegyezni a szereplőket. Hosszú. de ez még nem min­ den.Almos vagyok-e? . az autók. az étkezés. más­ ként hozunk döntéseket. bonyolult és zavarba ejtő. Minthogy másként látunk és érzünk dolgokat. A nők az érzelmek sokkal szé­ lesebb körével érintkeznek.Éhes vagyok-e? . A legtöbb nőnek fontosak a kapcsolatok. a pénz. az em­ berek. Alapvetően mindenben különbözünk. a sportok. másként is érzünk.

elegem van az egészből! C. hogy nézhessem a meccset. B. hogy lineárisan és gondo­ san járt el. mindenki a hajamat cikizte. Vacsoraidő van.miért ka­ jálnak olyan későn a srácok? .hát AZ rémes volt -.vagy túl keveset -. srácok keményen dolgoztok. hogy kibogozzátok a nők rejtélyeit. nem tudok elmenni vacsorázni.A jó pasi kézikönyve 17 A. Meg kell-e mosnom a hajam. Ti. ha elmegyünk? . be­ fizettem-e a Visa-számlámat? A Bruno'snál a falbo­ rítás emlékeztet egy két évvel ezelőtti bulira . B. igaz? A barátnőtöknél a folyamat valahogy így néz ki: A. A zavar . de tele hassal nem olyan jó az éjszakai szex . miért nem vagy képes megérteni? A női egyenlet valahogy így fest: Ezt hívjuk lánymateknak. Az egyenlet így fest: A + B = C Világos. és le va­ gyok sújtva. Nem. A barátnőd úgy fogja érezni. Tudjuk. Nem járunk el túl sokszor . Mindent beleadtok. Menjünk a Bruno'sba. Vacsoraidő van.a karaj fincsi. Te döbbent csendben nézed ezt a folyamatot. Sertésbordát akarok. és azt gon­ dolod: „Ez tisztára lökött". hogy a döntése egyszerre logikus és védhető. de az étteremben legyen be­ kapcsolva a tévé. C.

de ha a pletykalapoknak hihetünk. hozzájuk kell fordulni minden női dologban. Azt hihetnétek.12 Felicity Huffman & Patrícia Wolff oka nem az. a hatnejű fickó mind sötétben botor­ kál. d e nem akarjuk. hogy l ö k ö t t n e k tartotok m i n k e t . e z é r t „ d o b o z o l j u k a l ö k ö t t s é g e t " l e g a l á b b n é g y . attól még nem érthető. Ismerünk egy férfit. N e m z á r h a t j u k dobozba ö r ö k r e . vagy például Jude Law. is­ merünk többlányos apákat. Ha valami ismerős. hogy nem igyekeztek. vagy nincs gyakorla­ totok. Aztán akadnak többnejűek is. Akkor a z t á n a p r á n k é n t k i e n g e d j ü k . Tévedés. A lányos apa. amikor a nő rejtélyéről van szó. a m í g horogra akadtok. N e m é r t ü n k egyet ( t ö k é l e t e s e n é r t j ü k magunkat). Ahogy gondolkodunk é s é r z ü n k . akinek hét lánytestvére van. DOBOZOLT LÖKÖTTSÉG T u d j u k . De a nőknél ez nem válik be. És Jude Law-val egyébként sosem találkoztunk. hogy sikoltozva e l m e n e k ü l j e t e k . Igazi ö n m a ­ gunkat. a soknővéres öcs.ö t h ó n a p i g . mint a többi hím tag­ gal rendelkezőnek. . éppúgy dunsztja nincs.

Woody Harrelsonnal. sír (mert boldog). Mi ezt úgy értékeljük. Amikor szomorú. az érzéseimben. ha tudsz! című filmre? Rosie Perez ágyban van a pasijával. hogy nem vesznek tu­ domást az érzelmeinkről. Mert szereted. értsd meg. hozzá for­ dul. • Elvárja.A jó pasi kézikönyve 13 Lánydili Emlékeztek a Zsákolj. sikítja a csaj. hogy olvass a gondolataiban. seggfej! Az kellett volna." Ha kiborulunk. Mert nem hívtad vissza egy órán belül. kérek egy pohár vizet". és megoldást kínálni a prob­ lémáinkra. „NEM!". • A csaj hirtelen dühös lesz rád. és légy velem a szomjúság érzésébenl Nem a víz kellett. Amikor boldog. Azt akarom. mintha bolond volnék!". A pasas kimászik az ágyból. hogy szomjas vagyok. Mert nem szere­ ted eléggé. Mert kedd van. és az eredmény: „Miért kínálsz megoldást. Mert kedd van. és légy nekem itt. Mert nem szere­ ted eléggé. Ismerős? • A csaj hirtelen sírva fakad. amikor valójában együttérzésre vágyom. Amikor szomorú. „Nem víz kell. sír (mert szomorú). és ha megteszed. Mert szereted. Mert nem hívtad vissza egy órán belül. a férfiak érthető módon igyekeznek változtatni a hangulatunkon. hozza a vizet. hogy érts meg. és (nagyjából) azt mondja neki: „Szivi. és ne nézz rám úgy. és ha nem teszed. . Amikor boldog.

amikor a cucc kiömlik. • Semmire nem teszi rá a tetejét. aztán meg­ döbben. Ugyanígy. tébolyodott. • Felteszi a tűzhelyre a rizst. teljesen beteg). és dühbe gurul (mintha a mindenség fordult volna ellene). az eredmény „dilis" lesz (azaz elmebajos. Ne várd tőle azt. dolga van. ha odaég a rizs. nem vagy vele eleget. Mindez eléggé dilisen hangzik. amit kap. di­ lisnek fogod tartani. amit egy kutya tesz. • Azt mondja. „Sosem beszélgetünk". és azt mondogatod: „Nem ugat. Nézed a macs­ kádat. Ismételjük. aztán visszaadja. nem apportíroz. és amikor sza­ baddá teszed a napod. mintha háziállatod volna. aztán kiborul. . mint a fér­ fiaké. telefonál. őrült. nem veszel neki elegendő ajándékot. • Azt mondja. szőrcsomókat köhög fel". értelmetlen. amiért rámu­ tatsz a nyilvánvalóra. aztán sír. csak a valóság relatív. és mihelyt kettesben beültök a kocsiba. Dühös rád. A valóság próbája: a macska. igaz? A csajnak nem. Olyan. Csak nem olyan. hogy a nők tetteire és érzéseire nincs rím vagy ok. A nők nem lököttek.14 Felicity Huffman & Patrícia Wolff • Azt mondja. ha „pasilogikát" próbálsz „csajviselkedésre" erőltetni. A „dilis" azt sugallja. Ha azt várod. De van. előkapja a mobilját.

akikkel együtt jártál gimibe. A VASBOLT NEKED: A te klubod. NEKI: Undorító. amint a mosogatót javítod. NEKI: Az egyetlen bolt. A KÉGLI NEKED: A te lakásod. fekete. a napokban fizetted ki az örök­ takarítási díját. A legocsmányabb fekete bőr­ fotel (amit elsőként fog kidobni). .A jó pasi kézikönyve 15 A VALÓSÁG RELATÍV Amit te látsz/Amit ő lát A BULI NEKED: Csuda klassz. majd óriási szex a linóleumon. egyforma. szingli-macsó bőrfo­ telod. érthetetlen vackokkal teli polcok sorai. a kenyérpirítóra ragadt Cheerio-darabkák. ahol nem akar vásárolni. amíg tönkreteszed a mo­ sogatóját. Várakozással eltöltött délután. A te menő. Elképzeled magad izompólóban. Drogosok. túlkoros piaparti. Két bombázó táncol a medencénél. a csajod imádattal néz. A neked való cuccokkal teli pol­ cok sorai. Két csajszi. NEKI: Kiskutya nagyságú porcicák. Uncsi. fogóval a kézben. hányadékkal a hajában. Fű a fenti hálóban.

Férfiak és nők annyira különbözők: mentálisan. Olyan nincs. . nem hajmeresztő szörnyűségek.16 Felicity Huffman & Patrícia Woiff A MELLETTED ÁLLÓ AUTÓ NEKED: Egy menő hapsi egy '57-es. hogy a valóság relativitásának ismerete nem változtatja át a „Minden nő lökött" csatakiáltást „Ertem egyformák vagyunk. húgodat és a negyed-unokatestvéredet is (akivel tizenkét évesen smaciztál). DIÓHÉJBAN Tisztában vagyunk azzal. ahogyan anyádat. és ezt utáljuk. akit meg tudsz érteni. akár egy hetet is együtt tölte­ nénk. a nyomotokban. aztán mi visszamennénk Lányföldre. társadalmi szempontból. Ezért még inkább becsüljük az erőfeszítést. hogyan is éreztek. fizikailag. beszélnénk. 308-as. hogy zavart és félelmet lopunk a szívetekbe. hogy miért. a csajodat továbbra is lököttnek fogod látni. ti pedig Pasifalvára. De most már legalább tudod. és való­ színűleg átszivárognánk a félszigetetekre. Ez nem okozna gondot. Nem. Különbségeink bájos furcsaságok volnának. De hiányoznátok. csak különbözők!" felismeréssé. kérdezgetve. ami tetszik. Néha meglátogatnánk egymást. amelyet azért tesztek. hogy megértsetek minket. Ertjük. és ami nem. négyhenge­ res Chevyben meg egy bombázó. Nem keresed tovább a csajt. közösülnénk. ha mind külön-külön országokban élnénk. NEKI: Egy ötvenes ürge a kopasz feje búbjára fésült haj­ jal és egy feleannyi idős pipi. De nem így van.

" „Mire gondolsz?" „Csinosnak találtad Carolt?" „Kezelteted magad?" ÚGY ÉRTI: „Nem vagy velem eleget.. mennem kell. hogy nem tudsz maradni?" . igaz?" „Igazán bírlak ." „Vazze. feldühítettél. aki csinált neked valamit egész életében?" „Nem.Vazze.A jó pasi kézikönyve / 7 Az első tíz lefordítandó mondat (Oké. ki nem állhatlak. szivi." „A szünnapomra nem kérek ajándékot. hogy én vagyok a legjobb csaj." „Beszélni akarok róla. ki nem állhatlak. „Nagyon elszomorítottál.Istenem. semmi bajom.. hogy maradjak. hogy maradj.". valójában tizenkettő) GYAKORLATI Ú T M U T A T Ó PASINAK (AVAGY Ml A F E N É T É R T RAJTA A CSAJ?) AZT MONDJA: „Sokat dolgozol."." (Ez bók. kiborítottál... „Kérd." „Szerelmes vagy belém?" . összeszeded magad." „Azt akarom." „Azt hiszem." „Mit gondolnak rólunk a barátaid?" „Akarsz beszélni róla? „Olyan fáradt vagy.) „Milyen a tojás?" „Nem gondolod. remélem..." „Azért végy valamit lepj meg!" „Szeretsz még?" „De azért én szebb vagyok. ezt alaposan meg kell beszélni.

.

2.FEJEZET ISMERKEDÉS .

. amikor a csaj már elvárna tőled valamit. Elkerülheted az évfordulókat. mint te . hogy ha ennyi időt és energiát fektetett volna a pénzkeresésbe vagy a sportba.egy nagy különbséggel. vagy játékos? Kemény dió.a játék nagyon klassz -. és nem balhézik veled senki. Megértjük. és jó mulatság. nem vagyunk annyira hajlamosak üvöltve tiltakozni a házas­ ság ellen. Játékosként egyik lányt hagyhatod faképnél a másik után. Játékosként tiéd a szabadság. de idővel a legjobb játékos is rájön.Első kérdés: jó pasi akarsz-e lenni. Mi nem csepüljük a játékot . hogy az ember játékos legyen. a vacsorát a szülőkkel. Csodálkozol talán. Te viszont inkább Michael Jordanre hasonlí­ tasz: nehéz visszavonulni. hogy kiszálljunk a játékból. Játékosként könnyedre veszed a figurát. A nők legalább annyira szeretik szingli éveiket. hogy ebben mennyire hasonlí­ tunk egymásra. a kapcsolat meg­ tárgyalását. Beszállhatsz. és elkerülöd azt a részt. és senkinek nem tartozol semmivel. átkozottul gazdag vagy olimpiai bajnok lehetne. aminek nyilvánvalóan meg­ vannak az előnyei. Nehéz lemondani arról. Mi nem vona­ kodunk annyira attól. kiszállhatsz.

flörtölsz az­ zal. és egé­ szen másként szexi. még a legkívánato­ sabb lány elcsábítása is kezd fárasztani. amíg egy este meg nem ismerke­ dett egy Michelle nevű édes lánnyal. a csaj egészen más­ ként gerjed attól. és azt mondja: „Mit csinálunk a jövő hétvégén?" vagy „Alig várom. Néz rád azzal a várakozásteli „te vagy az új pasim" tekin­ tettel. és meglátod. a randizás is öregszik. Dávid tette neki a szépet. Öregszel. Szokás szerint Dávid folytatta a hódítást. megszerezte a lány telefonszámát. és te nem is tudtad. Megvagy. Dávid barátunk nagy játékos volt Chicagóban. Eled az életed szabad emberként. amikor a legkevésbé várod. Nagy­ kanállal falta a nőket. hogy a csaj áttörte az összes erő­ teredet. és ez igazán izgi. hogy az ünnepekre hazavigyelek". büdös titka is: jó móka. to­ vább tart-e majd egy éjszakánál. A legjobbat a végére tartogatta. szoláriumbarnán és beültetett hajjal próbáld sa­ rokba szorítani a húszéves kiscsajt. és behatolt a legbenső szentélyedbe. flörtölt. Elfá­ radsz. Ebben a pillanatban jössz rá. hogy a barátnőd. hogy ötven­ évesen. máris bejegyzett tagja vagy az MBKnak (Már Befogottak Klubjának). De aztán egy pár lesztek. Kezdetben egyikőtök sem tudja. Egy—nulla. hogy mutassa meg neked a tetkóját. lefekszel ezzel. és akkor egyszerre csak megváltozik minden.22 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Jó pasiként viszont nem kockáztatod azt. Ráadásul van a jó pasiságnak egy nagy. kezd a dolog fárasztóvá válni. . Észre sem vetted Akkor szokott megesni. és mielőtt észrevennéd.

hogy a haverok szerveznek neked egy randit egy ismeret­ lennel. ki tudja. Ügy érezte. mosodában. a legkomiszabb szándékai és a legmegalapozottabb ter­ vei ellenére egy kicsit szerelembe esett. Dávid horogra akadt. az elkö­ telezett játékos kezdett jó pasivá alakulni. és elkérte a telefonszámát. Abban a pillanatban. Bűbájosán azt mond­ ta: „Majd szólj. kávézóban. jó pasi lesz be­ lőle. . és mielőtt ki tudná mondani. szívé­ nek húrjait éppen a megfelelő módon pendítették meg. az­ tán találkozik egy bizonyos lánnyal. mire az este véget ért. Lehet. ha abbahagyod ezt a csélcsap életet". éppen a kellő pillanatban. ez a jó hír.A jó pasi kézikönyve 23 megszerezte a második. És ez volt az. hogy „tömegpusztító fegyver". amikor a csaj kiválaszt. odament Davidhez. A lehetőségek száma végtelen. Ez a tökéletes jópasi-paradoxon. Hol találod őt? Vagy inkább hol talál rád ő? Megtörténhet bárhol: munka­ helyen. templomban/ zsinagógában/mecsetben. tornateremben. hogy a nevelőtisztedbe zúgsz bele. a negyedik telefon­ számot is. hogy a húgodnak van egy csini barátnője. hogy nem megy bele semmi komolyba. duzzadt a zsebe az öszszehajtott kis céduláktól. kutyafuttatón. Az alkímia áldozata. Ki tudja. De az is lehet. Dávid miért nem menekült el? Egyrészt van választásod. a harmadik. Mi­ chelle miért Dávidét választotta: de ami még érdeke­ sebb. nem esett kétségbe ettől a marhaságtól. Lehet. A kémia és a sors tökéletes keveréke. Másrészt nincs. A fickó elhatározza. Michelle mindezt végignézte. közértben.

Bármelyik barátnő megmondja. M á s o k óvatosab­ bak. Egyes lányok.24 Felicity Huffman & Patrícia Wolff A kevésbé jó hír. Kényte­ lenek vagyunk elismerni. de ahogyan mi megtanultunk együtt élni a magas sarok. tétová­ z á s n é l k ü l . Elő­ ször elkapta egy fordulóra Opheliát. Ez kulturálisan így alakult. * Arany János fordítása. S z ü k s é g e d lesz minden előnyre. folyton v á l t o z t a t j á k a k a p u f á k helyét. nem irigyelünk érte. és annyi­ ra a vérünkké vált. az üldözést többnyire minden alka­ lommal nektek kell csinálni. sírból jövő szellemre. hogy így nem lehet kapcsolatot építeni. hogy Hamlet a klasszikus hős. hogy még a nőmozgalom sem képes rávenni minket."* (Egyébként lehet. hogy a férfi tegye meg az első lépést. uram. Ilyenkor a levegőben kell j á t s z a n o d .) De térjünk vissza hozzád. Ahogyan Horatio mondta Ham­ let nevű haverjának: „Tudtunkra adni nincs szükség. . h á t á l l j k é s z e n . ÁLLJ KÉSZEN! Minden helyzet m á s . aztán az egészet le­ tagadta. a tanga és a szülési fájdalmak igazságtalanságával. Hamlet annyira őrületbe kerge­ ti szegény teremtést. rövid e l f u t á s o k k a l . Egyes l á n y o k a nagy gesztusokat kedvelik.m e c c s sosem zajlik sima p á l y á n . nos. Ilyenkor erős j á t é k kell a talajon. srácok. hogy meggondoljuk magunkat. ám ugyanakkor igazán szemét pasi. mert ez a f i ú . hogy Ophelia a vízbe öli magát. hogy a nők zöme elvárja.l á n y . hogy ez igazán nem tisztességes veletek szemben. Nehéz megtenni az első lépést. Soha.

hogy nosza. de ha túlságosan nagyképű vagy. hogy hidegvérűnek mutatkozz. túlságosan leköt. ami azt mutatja. Előfordulhatnak hibák. nézzük csak.) Igyekezz felismerni a jelzéseket. Érzelmek sérülhetnek. mert a csaj ezekben a pillanatokban nyitja ki a tolózárat. Észrevett már? Találkozott már a te­ kintetetek a közértben vagy a buszmegállóban? Az ilyen kis pillanatokat meg kell jegyezni. sose feledd a vadászat alapszabályait: megállni. Ahogyan Pampalinitől Dick Cheneyig bármely nagy va­ dász elmondhatja. de nem szabad lebecsülnöd őket. nézni és figyelni. Megeshet. ne a mellét. Egyetlen nő sem szereti a beszélgetést azzal kezdeni. Hogyan tudod megkülönböztetni a „Hagyj békén" közönyt a „Van itt pár akadály. hogy az arcát nézd. nem veszed észre. kérdezheted. azaz arra biztat. mid van" közönytől? A határvonal alig észrevehető. ne a me­ nő vadászpuskádra vagy a dögös narancssárga vadászsap­ kádra. hogy gyakran közöm­ bösséget mímelnek. és olvasni a nők test­ beszédéből. hogy kezded leküzdeni a nehézségeket: . Mégis meg kell próbálnod. ha észrevennéd a didkóit.A jó pasi kézikönyve 25 Ez elment vadászni Sok potenciális jó pasi szorul némi technikai tanácsra. hogy „Ide fel tessék nézni!" (Akkor miért viseli azt a blúzt?. Illanók és néha alig ész­ revehetők. de jutalom­ pontokat szerezhetsz. Hát figyelj! Rá figyelj! Csak arra ügyelj. A szemkontaktuson kívül még néhány jelzés. hogy a csaj zöld lámpát mutat. és les ki. de vésd az eszedbe. Nos. vagy eldicsekedj az új pisztolytáskád­ dal. ha a szemébe nézel. A zsákmányra figyelj. bizonyára szeretné.

és úgy gondolod. jó vagy nála. • Ha azt mondja a barátnőinek. jó vagy nála. elolvastad a jeleket. és állandóan kérdezget. és beszéljek magával. • Ha minden vicceden nevet. jó vagy nála. és erősebben kifestve tér vissza. fenyegetés nélkül? Miközben mi. jó vagy nála. jó vagy nála. • Ha szemlátomást érdekled.26 Felicity Huffman & Patrícia Wolff • Ha a hajába túr. hogy a csomagomat mérlegeli! • A hangok a fejemben mondták. nők hajlandóak vagyunk megismerkedni egy potenciális jó pasival. Hogyan léphetsz gyengéden. hogy a lány talán. Van néhány dolog. szinte bármilyen körülmények között. . de csak talán. keményen ellenállunk a mindenkire ráhajtóknak. hihetetlenül jó vagy nála. Gyakran jár ide? Oké. hajlandó egy kicsit jobban megis­ merni. amit már hallottunk. és soha többé nem akarunk hallani: • Maga a postán dolgozik? Esküdni mertem volna. • Ha azt mondja. hogy jöjjek ide. • Ha a mosdóba megy. menjenek előre nélküle. és játszik egy fürttel. az apjára emlékezteted.

de a következő igen. gyönyörű a teste. légy udva­ rias. próbálkozz ezekkel a gyengéd (és talán béna) indításokkal: • A kávézóban. egyszerű és egyenes. Ha ezt túlságosan merésznek tartod (és minden szitu más).szöget beverni. Kölcsönkérhetném a magáét? Megismerkedni valakivel meglehetősen nehéz. ne használd el az el­ ső mondatnál. • Ha a csaj új szomszéd. • Azt hiszem. Ha bármire szüksége lenne. kopogjon. még mindig odacsúsztathatod az e-mail címedet vagy a telefonszámodat. vaníliás dupla kapucsínót". tégy az ajtaja elé egy csomag csokis kekszet egy kis cetlivel: Ez pompás reggelire vagy egy hét múlva . Tartalé­ kold a kreativitásodat a hálószobára. hogy csak ke­ ressen.A jó pasi kézikönyve 27 • Szkandereznék magácskával egy kis punciért. Ha nagyon magabiztos vagy. • Első nem lehet.amikor már kőkemény . haragudna érte? • Az első pillanatban magába zúgtam. amikor a csinibaba előtted rendel egy „extra forró. könnyedén hozzátéve. elvesztettem a telefonszámomat. habmentes. Hacsak nem Shakespeare vagy. • Ha azt mondanám. . Csodálom a határozottságát. bókolj neki: Hűha. zsírmentes.

de meg kell venned az egész csomagot. Vagy 5/16-os csőkulcsra van szükséged. mint a nők. aki kompromisszumokra hajlandó érted. Végül igazán klassz együtt lenni valakivel. mint amennyit költeni szán­ dékoztál. de csak készletben árulják. amire vágysz. amiket sosem akartál. csak garnitúrát árulnak. pedig olyanok is vannak benne. ez túlságosan lányos volt. aki sze- . pedig mást nem tudok főzni. amikor a tíztételes vagy annál kevesebb sorban álltok: Vigyázna a kocsimra? Elfelejtettem a csokis gabonapelyhet. Csupán egy paplanhuza­ tot szeretnél . amelyekre a legtöbb srác éppúgy vágyik.férfiasan csíkosat -. így a paplanhuzat mellé kapsz két párnahuzatot is. • A közértben. Hogy megkapd azt. ott vannak azok a dolgok. amikor a kis pincsije meg akarja erőszakolni a dán dogodat: A szerelem tényleg vak. Gondolj akkor a baseballkártyákra: Derek Jetért aka­ rod. • A tornateremben. határozottan nyűg tud lenni). de bárhogy próbálko­ zol. aki imád.28 Felicity Huffman & Patrícia Wolff • A kutyafuttatón. Oké. és drágább. meg kell venned a tel­ jes csomagot. amitől jó pasinak lenni nyűg (és igen. amikor mindketten a futógépen lihegtek: Tudja-ey hogy a kávéivást aerob gyakorlat­ nak tekintik a keleti blokk legtöbb országában? Csak együtt az egészet A másik oldalán annak. Mint amikor ágyneműt veszel. De az egyiket nem kaphatod meg a másik nélkül.

Komolyan. A nők nemigen áldoz­ nak ilyesfajta türelmet. annak ellenére. és a cici­ nézést legális időtöltésnek tartod.A jó pasi kézikönyve 29 ret majd lefeküdni veled akkor is. nekünk is meg kell vennünk az egész csomagot. amikor együttlétetek már nem lesz újdonság (és akkor jól jön majd az a plusz párnahuzat). . Szeretünk. hogy a játékos ezeket valószínűleg nem viszonozza. ha jó pasi leszel. hanem szereted Adam Sandler filmjeit. Ne feledd. azon egyszerű okból. támogatást és szerelmet játékos­ ra. Ezekhez csak úgy juthatsz hozzá. hogy nemcsak hogy a mosdóban hagyod borotválkozás után a szőrt.

.

3.FEJEZET ISMERKEDÉS .COM .

és sokkal gyorsab­ ban lehet kapcsolatot teremteni.XS-től XXL-ig. és a Brawny papírtörülköző ember megújítását. csak ennél nem holmi vénasszony zengi a dicséreted a szomszéd lánynak. hanem magadnak kell megtenned. hajlandó-e osztozni veled? Az internetes randioldalak olyanok. többnyire kell néhány találka. Könnyű megérteni ezeknek az oldalaknak .és olyan népszerűek is. mire vágyik? Gyógyszerfuggő-e. a Red Sox-átok végét. Mac vagy PC? Mormon vagy buddhista? Operai páholy vagy Xbox? Angelina vagy Jennifer? Mit remél. és ha igen. mint a ká­ vézók . amíg megszerzed a koordinátáit. a mikroprocesszor tökéletesítését. On-line azonban már az első néhány e-mailben információt tudtok cserélni. színben és méretben . és nők látszólag végtelen sorát kí­ nálják minden formában. az elkesere­ dettek és a tanúvédelmi programok területének számító on-line randioldalak ma már olyan gyakoriak. Az egykor a félénkek. az on-line randizás a huszonegyedik század házasságszerzője.A huszonegyedik század létrehozta a hibrid autót. Ha vakrandin vagy egy bárban ismerkedsz meg egy lánnyal. Valamint az on-line randioldalak robbanás­ szerű elszaporodását. Nem vitás. mint a mesés on-line katalógusok.

vagy csak megnézed a friss árut. gyorsan megtanulod kiszagolni az igazságot. megnyitja előtted a nők olyan világát. hogy igaz legyen. ha­ csak nem éled éppen önmegtartóztató korszakodat. dec. Egy Báliról származó szörfössel szeretnél vacsorázni. amelynek a létezéséről sem tudtál. átlagos Józsit keres. vagy nem érdekel a kettőt egyért csere. Á l t a l á b a n : ha t ú l s z é p . Vásárolhatsz kategóriák szerint. kike­ reshetsz egy speciális stílust. mielőtt ténylegesen ismerkedni kezdesz. csini me­ nekülttel? Vagy biokémikussal. De az internet többet kínál a randizás felgyorsításá­ nál. aki szeret bulizni. nagy vagyon örököse. Min­ den on-line randioldal más és más közönségnek szól. hogy rengeteget bön­ gészhetsz. aki imádja a szvinget meg az indiai kaját? Minden lehetséges. de ne a g g ó d j . ki is a p o t e n c i á l i s partnered. hogy az outiét részleget kerüld. a népszerűségét.34 Felicity Huffman & Patrícia Wolff On-line randi e s e t é n . akkor az is. Azt tanácsoljuk. mihelyt olvastad a p r o f i l j á t . és nem akarja lekötni magát. jó ötlet tehát.) doktori diplomával. vagy egy oroszul beszélő. Egykori Playboycimlapnyuszi (1995. Persze hazudhat is. A kívánságlistád Az internetes randizásban az a szép. masszázs­ terápiában jártas. meg­ é r z e d . ha többel is próbálkozol. amíg meg nem talá- . A vontatógőzös-karbantartás érdekel? Víz alatti kosárfonás? Értelmező tánc? Mind­ egyikhez találsz lányt.

hogy k i v á l ó k a t ö m e g ­ b ő l . Sok olyan profilt olvastunk. com.A jó pasi kézikönyve 35 lod a neked valót. akik arra várnak. és e l á r u l h a t o m neked. Szeretem a m ó k á t . Beutazom a v i l á g o t . Például: Miért kellene megismerned engem: Lehetek ő s z i n t e . T ö b b nyelvet b e s z é l e k f o l y é k o n y a n . Mégsem árt feltenned magadnak a kérdést. vagy csak nézelődni? A legtöbb on-line szolgáltató lehetőséget kínál. Légy pontos. Onion. Jó vagyok a n y á m h o z . És ez nem különbözteti meg őket senkitől. vagy azoké. az fontos. szerető és szórakoztató partnert keresnek. hogy nyilatkozz: Srác vagyok. írj össze minél több egyedi sajátságot. Töméntelen ilyesfajta oldal van: Nerve. mit akarsz. Szeretem a sportot. hogyan fogalmazod ezt meg. mit akarsz.com és Salon Personals. ahol a „miért kellene megismerned engem" igazán hoszszú. Vásárolni akarsz. és a J-Date a kiválasztottaké. és a „mit keresek" igazán rövid. Mit keresek: Egy c s i n i b a b á t . vannak ingyenes lis­ ták. . Kedvenc i d ő t ö l t é s e m a sízés és a k ö n n y ű b ú v á r k o d á s b a r á t o k k a l . és mire vagy hajlandó. s a j á t l ö k h a j t á s o s r e p ü l ő g é p e m e t vezetem. az o p e r á t és a c s i r k e p á s t é t o m o t . de legalább ennyire lényeges az is. aki keres a) alkalmi partnert b) komoly kapcsolatot c) h á r o m l á b ú s z é p s é g k i r á l y n ő t Sokan állítják. Ha tudod. hogy nyílt. hogy a kiválasztottak kiválasszák őket.

azt elfogta a görcsös hasmars. de mást adtak. ígértek valamit. és potenciálisan veszélyes. Valójában. Emlékszel arra a nemrégiben piacra dobott burgonya­ sziromra. Légy őszinte. Használd fel okosan. aki meg­ kóstolta. és nem lesz csalódott. Ahogyan egy szakmai önéletrajz. amelyet műzsiradékkal sütöttek? Azt hirdet­ ték. Igyekezzetek tehát egyensúlyt teremteni a két fronton. nem hizlal. srácok. arra a legkönnyebb emlé­ kezni. Ez nem szexi. on-line profilod is a döntő első benyomást kínálja. („Milliárdos kosárlabdázó vagyok. aki igazán ismer. Ez és az első hozzá írott e-mailed harminc másodpercet (ha szerencséd van. A hazug hirdetés végül sokba kerül. mint valójában. de buliban mókás." Mondd meg az igazat. Első benyomások Nagy lesz a kísértés." Vagy „Az IQ-m közepes. többet keresel. de mindez azt jelenti. egész nap falhatod. nem vagyok nagymenő. hogy azt írd. de szeretem az állatokat és a gyereke­ ket. Óvakodj attól. de hirdesd a jó oldalaidat. egy percet) foglal le a lány osztatlan figyelméből. hogy érezzem az érzelmeimet. és a partnernőd nem döbben meg. hogy csupa nagybetűvel írj: . Említsd meg jó és rossz jellemvonásaidat. me­ nőbb. és mindennap szakí­ tok időt rá. mit akartok. „Megrögzött hazudozó va­ gyok.36 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Bocs. önmagatokkal vagy­ tok elfoglalva. írj olyan jó barát szemszögéből. és mindenképpen kedvel.") Ne tedd. és nem tudjátok. amikor találkoztok a kávézóban. magasabb és érzékenyebb vagy.

kivált a füstölő serpenyőt. és jó vagyok további tizenötezer kilométerre" jó replika az „Imádom az Indianapolis 500-as autóversenyt" kije­ lentésre. de amikor ezt látjuk: !!!!!!!. Használd.A jó pasi kézikönyve 37 „MIÉRT ORDÍTASZ RÁNK?" És ne feledd. hogy „Egy hónapot töltöttem Párizsban elsőéves koromban". hogy a nyelvhelyesség ellenőrzése a barátod. légy precíz. de nem megfelelő szót hasz­ nálni már más. „Két évig éltem Franciaországban". csak arra tudunk gondolni. talán azt hiszitek. ne pusztán azt. . Ha azt mondja. használd. Egy do­ log helyesírási hibát ejteni. „A napokban volt részem egy élvezetes béltükrözésben. akinek a profilja tetszik. hogy tetszik a humora. hogy egy ti­ zennégy éves lány írta. srácok. a lelkesedéseteket fejezi ki. írd meg neki. Amikor olyan nőnek írsz e-mailt.kerüld a barokkos dőlt betűket és a tizenkét pontnál nagyobba­ kat is. A betűképed legyen egyszerű . vagy „Szeretem a francia bisztró­ kosztot. vagy hogy te is ra­ jongsz Fellini filmjeiért vagy az óriáskamion-versenye­ kért. hogy „klassz lehetsz". Ami pedig a felkiáltójeleket illeti . írd meg neki.bocs. válaszolj azzal." Mutasd. mit találtál vonzónak a profiljában. hogy oda­ figyelsz. Es ha van némi bohókás humorod.

hogy elmenekülhettek. srácok . sikertelen *Nehogy azt higgyétek.* Állatszerető Bolond hölgy tizennyolc macskával Egészséges és sportos Szabad szellem Anyám szörnyülködne Tíz kiló túlsúly Lompos. V á s á r o l j okosan. Ismerni kell a k ó d o t . hogy a „ b a r á t s á g o s " „ s z ű k ö s t " jelent. Ugyanez á l l a r a n d i z á s r a . mint az ingatlan. ha lemegy a bányába. a „ r é s z l e g e s k i l á t á s " „ s ö t é t és nyomasz­ t ó " és a „nagy lehetőségek" valódi j e l e n t é s e „pénznye­ l ő " . . É r t s d a lexikont. pacsuliszagú lotyó A Modern mátka egyik számát hozza az első randira Gondoskodó Negyven feletti. hosszú copf banánkenyeret süt Merész. feljön a szén Szórakozásra vágyó csaj Ciao Testes.38 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Az on-line r a n d i z á s olyan. festett hatvanas Lezser A hetvenes évek óta nem dolgozott Intelligens és szexi Olyan ronda. Nintendo-kedvelőszőke Kiskorú vagy aszott. pozőr Bűbáj hercegnő Van-e még lovagiasság? Drága cicababa Sopánkodó. leányegyleti tag Idegen szavakat használ. Minden l a k á s v á s á r l ó tudja. nem tud nyelvet.rátok is van kód.

Ráexponálta magát a holdra szállók képére. fantáziadús. más kategóriába sorolni magát. Potenciális barátnődnek semmi oka mars­ lakót keresni. az arcát zöldre színezte. Ne feledd: hosszú lis­ tán szerepelsz. és nyert! A srác imádta. amelyiken a vécén ült. de legalábbis hagyja jóvá (tekintsd piac­ kutatásnak). akiben fantáziát látott. Lehet. akkor mi értelme? Ne veszte­ gesd az időt. Egy darabig le­ veleztek. és ők ketten ma már egy pár. fázom.egy jó barátnője ellen­ őrizte. vicces. de ha a csaj nem nevet a vicceiden. Hirdesd az igazat: olyan képet használj. nem a tíz évvel ezelőtti. nincs oxigén. hogy nem megy át. Mihelyt egy potenciális barátnő rákattintott a profilodra. Nagyon is. Mókás? Ötletes? Aha. . lehetsz kreatív. hanem a mai éned. és egy buborék jött ki a szájából: Űrruha kéne. és hagyta jóvá -. aztán küldött a fiúnak egy második fényké­ pet. Nem látszott semmi. amikor találhat Heath Ledger-hasonmást is farmerban és pólóban. Amit tett. Azt ajánljuk. amelyik ha­ sonlít rád.A jó pasi kézikönyve 39 Képben vagy? Péternek pompás profilja volt . mint a versenytársai. de a fényképe csapni­ való volt. hogy egy vaginával rendelkező bará­ tod válassza ki. de azért merész választás volt. akit igazán kedvelt. tizenöt kilóval sová­ nyabb te vagy rajta. Kockáztatni akart. az teljes össz­ hangban volt a humorával. Jöhet a következő. Suzanne barátnőnk e-mailezett egy sráccal. és ami tetszik is neked. de ugyanakkor rémes. Légy merész. javította.

sekélyes pasas. Meg a kocsiját. Olyan srác. rá fog gerjedni. aki hétvégén nyilván a mániáit fényezi. Ezt a lányok utálják. hörcsögödre. . fekszel az ágyon kigombolt sliccel. Olyan meghitt. Mustangodról. AMIT Ő LÁT: Kép rólad a volt csajoddal. pitonodra. a csaj kivágva. *Ez nem áll rád meg a macskádra. és tovább tart neki elkészülnie a randira. AMIT Ő LÁT: Státustudatos. AMIT TE KÜLDESZ: Kép rólad meg a BMW-dről. a csaj kivágva. Óriás­ kamionodról. AMIT Ő LÁT: El vele.40 Felicity Huffman & Patrícia Wolff On-line fényképküldés Amit te küldesz/Amit őlát AMIT TE KÜLDESZ: Kép rólad a volt csajoddal. mint a lánynak. ezt kedveli. aki túlzottan szereti a saját testét. Büszke vagy rá. AMIT TE KÜLDESZ: Isteni kép rólad meg a kutyádról. AMIT TE KÜLDESZ: Szexi kép rólad ing nélkül. pompásan fest.* AMIT Ő LÁT: Kutyás srác. AMIT TE KÜLDESZ: Kép a hímvessződről.

ettől fog valaki begerjedni. Légy óvatos. aztán az első randi. Neil barátunk on-line kapcsolatba lépett egy angliai lánnyal. Az akcentus rabul ejtette Neilt. Nem tudja. Amikor a kávézóban találkoztok. de fogadj el egy tanácsot: elakadhatsz bármelyik lépésnél. aztán vég nélkül telefonáltak. és fantáziá­ ja átvette a hatalmat. annak reményében. a fantáziád kitölti az e-mail és a telefon hagyta hézagokat. melyik lehetsz. A kapcsolatlétesítés Mihelyt megszületett a kapcsolat. AMIT Ő LÁT: Isteni kép tíz évvel és tizenöt kilóval ezelőt­ ti énedről. Hosszan írogattak egymásnak. semmiféle fantáziát nem lát benned. Ezt követik a telefonbeszélgetések. AMIT TE KÜLDESZ: Különösen jól festesz szmokingban a legjobb barátod esküvőjén.A jó pasi kézikönyve 41 AMIT 0 LAT: A legrémesebb kép. Mindez fontos. AMIT TE KÜLDESZ: Isteni kép tíz évvel és tizenöt kilóval ezelőtti énedről. hogy a csaj fantáziát lát benned. AMIT 6 LÁT: Négy vőfély. elkezdtek komolyan e-mailezni. hogy azt képzeli. amelyet valaha is kapott holmi perverz állattól. aki annyira beteg. Képzeletében Keira Knightleyval . és a legjobb barátod tetszik neki.

és minden v a s á r n a p templomba jár. sápatag.42 Felicity Huffman & Patrícia Wolff kezdett ki. minden óra egy napnak. Ráadásul a nőnek tetszett Neil. hogy nem kövér. mert szereti a f u t á s t és a teniszt. botsovány nőszemélyt látott rossz. Vigyáznod kell az úgynevezett „figyelem kontra szán­ dék" ügyre is. Házasok. Érted? . sánta és f é l k a r ú . hogy fantáziálsz. bevásárlószatyor­ személyiséggel. És az is volt: önnön kép­ zeletének túsza. dögösebb vagy A n ő . Egyesek a figyelem kedvéért mennek fel a hálóra. Neil úgy érezte. nem biztos. Csak a z é r t . igencsak m á s lehet é l ő b e n . Ha igazán találkozni akarsz valakivel. És gyakran. De a Keira Knightley-fantázia miatt ek­ kor már elkötelezte magát egy vacsorára meg egy mozira. vagy engeded magad félrevezetni. Hagyd gyorsan abba. és húzta az időt. mert e v a n g é l i k u s n e v e l é s t kapott. Légy okos. Minden perc egy órának tetszett. kilenc. akivel on-line kapcsolatban vagy. nem biztos. angol fogakkal. bár nem áll szándékukban randizni. nem kenyerük az intimitás. ne tölts heteket és hónapokat azzal. Csak a z é r t . túsz.vagy éppen kilencven­ kilenc évesek. Lépj tovább. Amikor találkoztak. Azt hittem. hogy nem egy s á t á n i s t a szek­ ta p a p n ő j e .

mi­ előtt kikezdenél a következő menő partnereddel. . ha rád talál. ha tisztán és felelősen zársz le egy ügyet.tudod. méghozzá jól. üzleti kisvállalkozásod­ hoz. hogy én nem leszek a része. nagyok. Kicsik. mielőtt azzá válna. amikor azt mond­ ta. (Ebben az is benne van: remélem. tedd azt. írd neki azt. „elnémulni" vagy „nem elérhetőnek lenni".A jó pasi kézikönyve 43 Sok szerencsét Ötven (legalább ötven) mód is van arra. Ez jó karmát biztosít számodra.) • Ha túl vagytok az első randin/kávén. az életed többi területén sikeres vagy. regényedhez. Ne húzd ki a dugót. Itt van kezdetnek néhány: • Amikor on-line vagy. hogy elhagyd a kedvesed. hogy elegánsan le­ lépj. Sok sze­ rencsét a.. hogy. és jóval több mód arra.) Itt az a lényeg. kutyatenyészetedhez. hogy ne nya­ logasd azt a zászlórudat. ha elhatároztad. Tudom. Légy férfi. (Ebben az is benne van: de az nem én leszek. mint a kibertérben. amikor rád szólt. A puding próbája A mamádnak igaza volt. kövérek és soványak . a tengerben sok a hal. hogy cselekszel. bármihez. És akkor is.. küldhetsz neki egy ilyen e-mailt: Köszönöm a valaki nagyon boldog lesz. és közöld vele. és ked­ vére lesz. hogy továbbállsz. ha ki akarsz száll­ ni . Ez sehol nem igazabb. Az on-line randidzsinn figyel.

és arra várnak. elvidd őket moziba. kényelmes. ellentétben a vassal. és több nő közül válo­ gathatsz. Jelentős mértékben fellendíti a társasági élete­ det. és utána esetleg fel hozzád. nem okoz székrekedést. Nem tartjuk az on-line randizást jobbnak a régimódi „Gyakran jár ide?" ismerkedésnél. de számos előnye van: hatékony. hogy kifogd őket. .de.44 Felicity Huffman & Patrícia Wolff mind ott úszkálnak a számítógépedben. szinte naponta egyet lehetővé tesz .

.

4.FEJEZET AZELSŐ R A N DI .

és az elsők mindig fontosak. hangyafarmot. Nemcsak arra kapunk lehe­ tőséget. Elvégre az első randi első. New Kids on the Block-CD. olyasmi. Rengeteg a lehe­ tőség. és hosszabbak voltak. fel­ vettünk a listánkra olyan dolgokat is. ígéretesek. és egyszerűen minden élvezetes. Kirk Cameron párnahuzat. Az első randira való várakozás ilyesmi. Az a csinos kislány. dobfelszerelés. . Ez az érzés ébresztett fel minket december hatodikán hajnali ötkor. menőbb. farmerdzseki. hogy önmagunk új változata legyünk. És hogy fogadjunk mindkét oldalra . amelyekre vágy­ tunk. Valami új jön. hugicát. Listáinkat és leveleinket komolyan vettük. de arra is. de nem voltunk benne teljesen biztosak: kémiai készletet. hogy mire vágyunk. és időt szántunk az álmodo­ zásra: új bringa. mint a méhek életciklusairól írt dolgozataink. és ha egy kis szeren­ csénkvan. és amikor elpostáztuk az Északi-sarkra.Küldtél gyerekkorodban levelet a MikulásnaK? Mi igen.semmiképpen nem akartuk beérni holmi fűhajat növesztő kis figurával -. Fontos volt nekünk. eltöltött minket az izgalom és a lehetőség érzése. a dolgok izgalmasnak. boldogabb változatai leszünk. hogy apu ne igyon töb­ bet. hogy új emberrel ismerkedjünk meg. újnak látszanak. amitől önmagunk még jobb.

te vagy az aján­ dék. fiús lány. de ettől még ne érezd magad elkötelezve semmire. Már a randi első pil­ lanatában a te oldaladon áll. Az a fránya első Eljön hát a nagy nap. miről beszéljen. Lehet. és kétszer is ellenőrizte. hogy azonnali a siker . mert tudja. titokzatos lány. ami őt boldoggá teszi. hát nem. hogy mit vegyen fel. azt reméli.50 Felicity Huffman & Patrícia Wolff akit randira hívtál a munkahelyedről. órákig fontolgatja majd. De az is lehet. A lányok feje tele van romantikus fantáziákkal. Miközben a leendő ba­ rátnőd élte a maga mesés életét. és tette mindazt. összeállította a listát is. Azt akarja. összetartozunk. hogy katasztrófa . Tehát amikor a legközelebb ideg-összeroppanást kapsz randi előtt. hogy mit vár el a jó pasitól. Ami a legfonto­ sabb. a másikban zoknit. és ezek többnyire téged szolgálnak. amelyre várt. egyenes lány. hogy az egyik évben Barbie álomházat kap az ember lánya karácsonyra. ám ugyanakkor féken tart­ ja az elvárásait. eszegetitek a pirított polipot. „Született kémek" lány. Ha érzed a lánnyal a kémiát . hogy a legszívesebben átugranád az első randit.szerelem első látásra -. amikor belép a kávézóba. és előreszaladnál a „most szeretkeztünk. hogy sikeres légy. és együtt kortyoljátok a vörösbort. és annyira tetszik a lány. nyilván sokáig ter­ vezgeti. hogy ki legyen. hogy te légy A Pasi. és eszelősen bol­ dogok vagyunk" fázishoz. és hogy érzi majd magát. amikor ve­ led lesz: mókás lány. hasznodra lehet ennek a tudata. illedelmes lány. Persze hogy azt szeretné.remek. De ha nem.

de még mindig ez a legfejlettebb módja annak. hogy sok békát kell megcsókolniuk. hogy magával hozta a mamáját. srácok. Nyolc egyszerű szabály az első randihoz (Valójában kilenc) 1. hogy a lábujjad is feláll tőle.. Minősítés (A). és hála isten­ nek. hogy elolvad a szádban. Ő késhet. Sajnos tudomásunk szerint nincs ilyen lap. mellékelve az előző használó tanúsítványát: Ez a lány egy szépség. És ezzel visszajutottunk az elsőrandevú-rendszer­ hez. olyan créme brulée-t készít.A jó pasi kézikönyve 51 attól a pillanattól fogva. amely rangsorolná a jelölteket. és amelyet jobb lenne nazális csípőnadrágot hord eltakarni. hogy a búzát elválasszuk az ocsútól. Vagy: Ezt a modellt nem ajánljuk: erős} hang. olyan gyűlöli a férfiakat. pocakhoz. Minősítés (C). Érkezz pontosan. A nőket gyakran em­ lékeztetik. és azt láttad. te nem. Fáradságos. mert az ember nem szívesen olvasná a maga minő­ sítését. ha lenne egy fogyasztóvédelmi tájékoz­ tató. és olyan jóéjszakát-csókot ad. De jó volna. Inkább érj oda negyedórával ko­ rábban a biztonság kedvéért. Nagyon valószínű. hogy beléptél. hogy az el­ ső randi valahol a kettő között lesz. igaz.. . amíg her­ cegre találnak. és ugyanez áll rátok is.

hadd lássa az igazi. szabály). bajban vagy. Legyen terved. Mutasd meg neki a termé­ szetes élőhelyedet. „Vasárnap délelőtt min­ dig kutyát sétáltatok. Ne oda vidd. Nem akarsz eljönni?" Vagy ugorjatok be a kedvenc cukrászdádba. hacsak nem abszolút biztos. Légy egyszerű. A legtöbb lány értékeli. „nem randin vagyok" életedet. Az új barátnőjelölt örül. Szervezz rövid találkát. Az első randi soha ne legyen vacsora. Mutass érdeklődést iránta. vagy a kedvenc kirándulóhelyedet. Tekintsd az első randit kutató­ munkának. Vedd át a vezetést. 3. és las­ san eszik. 5. Mutasd meg a környékedet. hogy az nem lesz ott. A „Jobban szeretem a kávét. ha kész terved van. ahol olyan isteni a krémes. hogy lesz-e második találka. de nem örül. ha beinvitálod az éle­ tedbe. Te ajánlj helyet. mint a teát" sokkal jobb. ahová az előző barátnőddel szoktál járni. Ne Öntsd ki a lelkedet. Ha a lány nem neked való. inkább . 4. 6. és nem neki kell kitalálnia valamit. mindig el kellett szakítani valamit. 7. ahol isztok vala­ mit vagy kávéztok. de ha rövidebb kellett. anyaggyűjtésnek annak eldöntéséhez. ha a régi kapcsolatodba hívod. mókás. Hívd be az életedbe. Gondolj csak azokra a pa­ pírkarika füzérekre. a ked­ venc presszódat. mint az „Anyám sosem szoptatott".52 Felicity Huffman & Patrícia Wolff 2. Nem az álmairól és a törekvéseiről beszélünk (lásd 6. amelyeket gyerekkorodban készítettél a karácsonyfára: meghosszabbítani könnyű volt őket.

szőke istennőt látsz. ha lezseren és kellemesen érzed magad. 9. Adj rendes bor­ ravalót. „Mit szoktál titokban nassolni?" 8. Lehet. Jó. hogy a randi e l e j é n barnára sült. és a v é g é n rossz f o g ú . nem azonos azzal. Viselkedésed a világban úgy általában sokat elárul új partnernődnek. Csak most ismertétek meg egymást. ÁLLJ KÉSZEN! Az a s z e m é l y . Vagy fordítva. de ha átkaro­ lod a vállát. Semmi nem vet gyorsabban véget a randinak. mint ha gorombán bánsz a pult mögött álló középiskolás kölyökkel.A jó pasi kézikönyve 53 ilyenekre gondolunk: „Melyik életed legpocsékabb filmje?". vagy vadul simogatod a haját. az első ran­ din soha ne menj tovább egyetlen csóknál. az ijesztő. p l e t y k á s p o m p o n l á n y t . akivel f e l á l l s z az a s z t a l t ó l . . akivel leülsz. Légy udvarias a személyzettel. és ő kínosan érzi majd magát. Ne siess. a homlokához dörzsölöd a képed. Hacsak nem biztat többre.

ami nem csoda. azzal a béna kifogással. amíg elhajt.Barátnő-elhelyező Rendszer Az első randi olyan érzés. akkor is. Mi ezt i n k á b b elutasításnak vesszük. hogy nem kapja meg az á l l á s t ( m é g ha ugyanakkor mi is vizs­ g á z t a t u n k titeket). ha hűvös van. ha visszajön az asztal­ hoz. hogy fontos neked. hogy nem talált parkolóhelyet. ha nem akarjuk a f e l l é p é s t . mint egy p r ó b a j á t é k . mi mindig v á r j u k az a j á n l a t o t . Suzanne nem hitt a szemének. Suzanne barátnőnket meghívta egy italra egy fickó. T a l á n mert h a g y o m á n y o s a n a f é r f i dolga m e g h í v n i minket. aki negyven percet késett. akivel vagy. de önma­ gad iránt is. akikben nincs meg a k é m i a . Nyisd ki előtte az ajtót. de halódik. és bizonyos m é r t é k i g az is. és várd meg. Állj fel. Ezért érhetsz el jó pontokat manapság. Izzadtan. de partnernőd lássa. ha úriemberként vi­ selkedsz. ragozva állított be.54 Felicity Huffman & Patrícia Wolff A szőkék az úriembereket kedvelik A lovagiasság talán nem halt még ki. A dologból nem lett semmi . . Sok lányt igen roszszul é r i n t annak a l e h e t ő s é g e . Ajánld fel a kabátodat. Kísérd a kocsijához. Nem kell régimódinak lenned (sokféle visel­ kedésmódra van lehetőség George Clooney és Jack Black között). nem egyszerűen két olyan ember t a l á l ­ k o z á s á n a k . Az úriemberség tiszteletet mutat a hölgy iránt. amikor a fickó e-mailben újabb GPS .

felhívta a nővérét. de hagytál várakozni. ajtókat nyitogatott. amit a Mindenség felkínál neked" (no persze. és remek az ágyban. elbűvölő volt. . hogy bedobtál volna némi aprót a parkolóórába. és jól megírta neki. négyszer is megkér­ dezte. Elment Kendallért a lakásához (a lány beleegyezésével). ahelyett. mókás öngúnnyal be­ szélt magáról. Tudtad. akinek jógastúdiója van Utahban. megkérdezte. mint egy ló. Kendall tehát igent mondott. hogy ott ülök. de mivel a nők mindent bizottságokban dönte­ nek el. lovagias. az első randiből második lett. és bár Kendall el sem akart menni. Há­ rom héttel később Kendall azt is megállapíthatta. hogy Shrek akkora szerszámmal van megáldva. el akar-e menni. A nővére azt tanácsolta. nem kíván-e desszertet (ebből mi tudjuk. Kendall nem tudta. sőt harmadik és így tovább.A jó pasi kézikönyve 55 randim hívta. Shrek egy fantasztikus francia kávéházba vitte. hogy nem tartotok minket kövérnek). hiszen jógini). ízlik-e a kapucsínó. mókás. Eletében nem volt jobb randija. aki bízvást beugorha­ tott volna Shrek szerepébe. A színkép másik végén Kendall barátnőnket randira hívta egy 155 centi magas fickó. „mondj igent mindenre.

de itt a fuvar felajánlása a lényeg. készen állok az új kapcso­ latra. „Fizessünk ki-ki alapon" FÉRFI: Ezzel bizonyítom. min­ denért másokat okol. NŐ: Szarevő. és nyilván többé látni se akar.. és meghagyja magának a korai távozás lehetőségét. arról nem is szólva. Sok nő valóban szívesebben jut el maga az étterembe (kocsi.. „A volt barátnőm bestia volt" FÉRFI: Bizonyítom az őszinteségemet. Egyáltalán nem hiányzik. kutyaszán). aki még egy koktélra sem hívott meg. hogy mennyire lezártam az utolsó ügyemet. kenu. még értem sem jön. magának való fickó. NŐ: A pasas kígyót-békát mond a volt barátnőjére.56 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Első randi Férfiszemmel / Női szemmel „Ott találkozunk." FÉRFI: Vitamentesen megjelenni az étteremben. . NŐ: Ostoba. hogy támogatom a női egyenjogúságot. így mindkét fél szabadon mozoghat. Én leszek a következő.

aki soha. talán a „Humorfesztivál" zsűritagja? Igaz hazugságok Attól a n a p t ó l fogva. Randira hívod szíved választottját. K ö z b e n azzal a barom Jake-kel. hogy okos és szexi.a n y á d . hogy ennyire vonzó vagy!" FÉRFI: Rögtön tudtára adom. hogy pasinak lenni k ö n n y ű . hogy tudjuk: ellentmondunk magunknak. Azt mondjuk. M i n d k e t t ő igaz. „ M i n é l e l ő b b mondd meg neki. aki lebecsül. és meg­ tudod az igazságot. hogy „ H á t r á b b az agarak­ kal!". n ő v é r e i d . sen­ kivel nem volt kedves. NŐ: A marha előbb beszél. fejezd ki az é r z e l m e i d e t . Ki érti ezt? Tudjuk. Mit képzel. hogy ú j r a l á t n i akarod". mi csak h í r v i v ő k vagyunk. te aztán igazán mókás vagy!" FÉRFI: Igazi bók. sok mindent h a l l o t t á l a csajokról. nem gondoltam. n a n á .A jó pasi kézikönyve 57 „Ejha. ágyba b ú j i k . A z t á n j ö n a gimi. Miért ne lennék vonzó? A telefonban talán kövérnek hangzottam? „Hé. hogy N i n t e n d ó n kívül m á s is van. és humorgurunak hiszi magát. . m o n d t á k . amikor r á j ö t t é l . Senki se mondta. a z t á n meg azt. „ H a tetszik egy lány". de f ü t y ü l r á d .mind arra biztattak. É l e t e d női s z e r e p l ő i . és tényleg izgató vele lennem. aztán gondolkodik. NŐ: Pimasz alak. n ő n e m ű haverjaid . Bocs. „hívd randira".

túl mohó. ami pont jó." Ezt teszi saját otthona magányában vagy a barátnővel. és túl hűvös vagy. először randizol egy lánnyal. A srác erre. hogy a „túl hűvös" viselkedés harmadikban beválhatott ugyan — ötödikben már nem fog. Istenem. Mondjuk. Azt felejted el. a gyerekek és a kisállatok egyformák: ha azt akarod. jöhetsz. Vagy így hívod buliba: „Elmegyünk páran inni egyet. és igazán tetszik. hogy istenien érezte magát. hogy néznek majd ki a gyerekeik. Sajnos a „túl mohó" sem. amikor filmes pasija a hatodik randin közölte vele. Isabel ezzel a problémával találkozott. (Jaj. hogy túlzott mohó­ sággal nem akarod elcseszni a dolgot. . és az így néz ki: Susannak pompásan sikerült az első randija egy pa­ sival. vagy pont jó? Sok férfi hiszi azt. nem tart elég okosnak. Nem hívod fel egy hétig. el­ készíttette összeillőségük asztrológiai táblázatát. te ne menj oda hozzájuk. Ha akarsz. Annyira. A pasi éjféltájban ment el tőle. Lelkes? Igen. túl későn. Lena barátnőnk on-line flörtölt egy sráccal. még mielőtt találkoztak volna. így a másik véglet­ be esel. akihez nagyon vonzódott. Túl mohó? Nem. hogy valójában digitális pornóképeket fotóz." De ha túl hűvös vagy. van aztán olyan is. hogy a nők. hogy odamenjenek hozzád. nem tetszem neki. Ahogyan mon­ dani szokás. pont jó. potenciális barát­ nőd előszedi régi félelmeit: „Istenem. és Photoshoppal megrajzolta.58 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Túl hűvös. és húsz perc múlva felhívta. Istenem. és már az első közös kávézásra ké­ szültek. nem hív.) Szerencsére van olyan is. hogy túl sok.

könnyen gerjedünk. Szeret­ nélek újra látni. vagy látni remélsz ." Megdobog­ tatja a szívünket. és a képzeletünk szárnyalni kezd . figyelj oda a lányra. Ha tényleg nem tudod .) Ezt meg kell ismételnünk! Potenciális barátnőd (ha tetszel neki) a randi végén kíván­ csi lesz. nagyon jól éreztem magam. Az olyan srácra. és menni készül? Ha a gyűrűjével játszik. továbbléphetsz. és meg is mondja. „Igazán remek volt. aki tudja. ha ásít. miután megnézted a beosztásodat?" (A beosztás fontos. kérdezget.és tudjuk. érdeklődsz-e iránta. arra . Komolyan. ha holnap felhívnálak.még a küszöbön állunk. hogy ha a találka tényleg pocsék volt. Ne feledd: ez igen kifizetődő lehet a második és a harmadik találkozáskor (gondolj a szexre).hanem mit látsz valójában magad előtt? Tényleg élvezi a randit. és ha hazavitted a lányt. nem figyel rád. a beosz­ tására foghatja. Mit látsz? Nem. mesél. amit látni szeretnél. az italát bámul­ ja. A legjobb az. vagy éppen lassít. hogy „Szeretnélek újra látni. mit szeret. néha nehéz -. Mi lenne. Hát mondd meg neki. mi legyen a túl hűvös/túl mohó üggyel. Bizser­ gető azt hallani. Egy telefon másnap szintén beválik. kérdezd meg tőle. Ha a randi kudarc volt.A jó pasi kézikönyve 59 Amikor nem tudod. Amikor másnap felhívod. vagy a körmét nézi. vagy a gondolataiba mélyed. vagy csak hallgat téged? Rendelt még egy italt. mert ki­ búvót hagy a lánynak. valószínűleg mindketten tudni fogjátok. vagy csak udvarias és nagylelkű? Beszélget veled. te pedig érteni fogod. Akkor sem. de gondolatban már rohanunk új bu­ gyit venni.

úgy bömbölhet a té­ vé. I m á d o m ezt a helyet. milyen jó szinglinek lenni: akkor és oda mész enni. . tegnap is ide hoztam egy csajt. 1 0 . csak az ö v é húsosabb. ahogy csak akarod. 3. Sportközvetítést nézel. al­ bumot ragasztasz. 7. 6. szóval bármivel. kicsit s z ó r a k o z o t t vagyok. * A „hasonlítasz" megjegyzéseket alapvetően kerülni kell.. Szexmásnaposság. Egy é l e t e n át e g y ü t t maradnak. Bocs. hogy nem vagy k ö v é r . AMIT SOSE MONDJ AZ E L S Ő RANDIN: 1. és azzal töltöd az idődet. ÁLLJ KÉSZEN! T Í Z DOLOG. 2. istenien n é z n e ki a nyakam k ö r ü l . Az orrod olyan. amivel akarod. hogy k i b o r í t s a l a k . amikor és ahová akarsz. A h a t t y ú k r a gondolok. G y ö n y ö r ű a l á b a d . 4. sztriptízbárba mész. 8.* H a s o n l í t a s z a volt b a r á t n ő m r e . mint a b a r á t n ő d é . 5. Hasonlítasz édesanyámra. Csak a z é r t c s i n á l t a m . A karodon l á t o m . 9. * Innen m á r gyalog is mehetsz. hacsak nem a havi P\ayboy-címlaplányhoz hasonlítod az illetőt..60 Felicity Huffman & Patrícia Wolff gondolsz majd.

.

5.FEJEZET MIKOR LESZEL A PASIJA ÉS KI DÖNTI EL? .

Ő. .

.

FEJEZET KÖVÉR VAGYOK? .6.

a lelked legmélyébe. ragtapasznyi bikinit visel (rojtokkal). akit valaha is láttál. és pusztulás­ ba visz.zitek az együttlétet. TARTSD OTT! Végy mély lélegzetet. ne mondd ki azt. Nedves bőrén egy kis homok. keresztül kedvenc Coldplay pólódon. Kerülj minden hirtelen húzást. . házhoz szállított menüvel és síkképernyős tévével. Tökéletes. A kérdéses „róla" a legszexibb szupermo­ dell. Gondosan fontold meg a választ. a néhány DVD meg egy palack bor Képzeld el. Vagyis inkább beléd. ami először az eszedbe jut. és egyenesen rád néz. Összebújtok a műbőr kanapén. de nem áldozhatod fel a pon­ tosságot a sebesség kedvéért. Es akkor ő felveszi a Sports Illustrated fürdőruha-különszámát. „Mi a véleményed róla". Gyorsan kell cselekedned. hogy ott van nálad a barátnőd. És bármit teszel. kérdezi ártatlanságtól csöpögő. élve­ mellett töltött intim estét. Ez a tapasztalatlan pasi árulkodó jele. maga a huszon­ egyedik századi paradicsom. Minden szavad legyen tiszta és érthető. titkos veszélyt rejtő hangon.

" Nem kell ismerned a Morse-jeleket.úgy is mint Most elkúrtad: • „A fenébe." • „Várj ." • „Édes istenem. Még ha nem hiszi is el kedves szavaidat. borzalom! . az ilyen lányok ijesztők. de a te testedet jobban szeretem. Bánj hát vele óvatosan." Megfelelő válaszok . Fogyni vagy nem fogyni. át kell kelned a „Kövér va­ gyok?" veszélyes zónáján. igazán dögös. az itt a kérdés? Mielőtt eljutsz az olyan kérdésekig. a cicije meg túl nagy. Egyszerűen megnyugtatás­ ra vágyik.úgy is mint Te vagy az én emberem: • „Szép.hozom a szemüvegemet.„Mit gondolsz ennek a porce­ lánnak a mintájáról?"." • „Túl sovány.70 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Nem megfelelő válaszok . • „Úgyis retusálva van. hálás lesz a hűségedért. hogy megfejtsd a barátnőd látszólag ártatlan kérdése mögött megbúvó nem-is-olyan-titkos nyelvet. Ettől a kérdéstől.ó." • „Hogy én miért nem tudok ilyen lányokkal talál­ kozni!" • „Gyere apucihoz. hogy „Szeretsz?" vagy . mint a túl .

aki csak pár falatot eszik a legfinomabb va­ csorából. csak hogy beleférjen egy régi farmerba? Ismersz olyan srácot. erre a kérdésre a válasz so­ sem lehet a következő: „Igen. A fogyókúra a férfiaknál projekt. aztán leönti Canderellel és ecettel. Kevin. és csikorgatod a fogad. aki ki­ menne a hóviharba vizes hajjal és mezítláb. bár látványos formáját keresed. ha nem vagy rá felkészülve. A „Kövér vagyok?" többféle formában fog előjönni. tiszta ideg leszel. Valójá­ ban tizenöt kiló súlyfeleslege volt. ihletet adó DVD-kre és rengeteg cukormentes rágó­ gumira. tényleg kicsit húsos vagy". jógavideók­ ra. és attól fogy néhány kilót? Ismersz olyan srácot. a nőknél mánia.A jó pasi kézikönyve 71 sok kávétól. új noteszra. ha mégis többet enne a kelleténél? . heti összejövetelekre. Hacsak nem a szakítás kényelmes. hogy megbetegszik. gyümölcsfacsaróra. Számára a fogyás csak egy tétel volt a tennivalók listáján. Ha a barátnőd tíz kilót akar fogyni. Es ez csak a kezdet. Kevin barátunk panaszkodott az úszógumijára. Ismersz olyan srácot. aki egy hétig csupán napi egy müzliszeletet enne. fogyókúrás magazinokra. hogy semmi­ képpen ne tudjon többet enni belőle? Ismersz olyan srá­ cot. aki egy üveg ipekakuánát tart a táskájában arra az esetre. azt remélve. szüksége lesz egy segítői csoportra. más­ kor általánosságban: „Hogy nézek ki?" Néha állításnak ál­ cázva: „Kövér vagyok". ahogyan a leg­ több srác. Néha specifikusan: „Ebben a ruhában kövér vagyok?". mint „Kitakarí­ tani a garázst" vagy „Teraszt építeni". Készülj fel! Ez nem egy­ szerű csevegés. lezseren kezeli ezt a témát. Mellesleg igen csi­ nos barátnője és csodás énképe volt.

Ha meg tudnánk szabadulni ettől a mániától. vagy érzé­ sünk szerint milyen formában Ha egy srácnak pocakja van. neked még nem muszáj. magazinokban. hát le kell küzdenünk. hogy néz­ tünk ki. hogy maja romokat néztünk meg. szép út volt. akkor 54 kiló voltam. Testbeszéd Gondolj bele a mi szemszögünkből.nem tréfálunk. majdnem pőre nőket látsz. amikor a Grand Canyonban jártunk. hogy éppen mennyi volt a súlyunk. kivel találkoztunk . merre jártunk. De legalább a nyaralásokból arra emlékeznénk." Nem számít. milyen jól mulattunk. mindegy. annyira megszállottjai va­ gyunk a testünknek. tévé- . mit csináltunk. A nyaraláson ké­ szült fényképeket nézegetve arra gondolunk. Meg tudnánk halni hat kiló miatt . bárhová nézel. ennyi erővel és energiával megmenthetnénk a világot. szeretet­ tel paskolja. vagy egy vad hétvégét töltöttünk Las Vegasban a csajokkal. istenem. Egyetlen nő sem becézi a combját voltunk. Párizst jártuk be. „Ó. és bece­ nevet ad neki. Tökéletesen ará­ nyos. Tőled csak türelmet kérünk. „Jaj.72 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Az az igazság. igen. hogy mi erre veszteget­ jük az időnket. életem legszörnyűbb útja volt." Vagy ellenkezőleg. nők. Attól. olyan kövér voltam. hogy gyakran aszerint értékelünk él­ ményeket. Sajnos ezt nem nőjük ki. mellbevágóan szép. hogy mi.nem arra. min­ den elhalványul önnön testképünkhöz képest az adott idő­ pontban. hirdetőtáblákon.

hogy egy l á n y n a k félórai gyors gyaloglással sikerül csak ugyanannyi kalóriát e l é g e t n i e . A reklámozók nem ostobák. A nő sosem lehet e l é g sovány és e l é g szép. hanem a j á t é k t é r is. mert mazochisták vagyunk. hogy f é l ó r á n át f o t e l b ó l nézi a meccset? Attól a tesztoszteron nevű kis izé­ től nemcsak jól olvasol t é r k é p e t . amenynyit a pasija úgy é g e t el. hogy mindenütt ott vannak. Tudják. hogy mindenkit vonz a szex nyelve.Barátnő-elhelyező Rendszer Tudtad. saj­ nos. Ami a te szemednek csemege. Ertjük. változtatni a magunkén. nem emészt­ jük meg könnyebben. . hogy kövérek. De attól. Nem akarjuk megváltoztat­ ni a reakciódat.bármilyen távoli . GPS . de a tested való­ ságos k a l ó r i a é g e t ő g é p . m i é r t buknak a n ő k a cipőkre? Mert a c i p ő mindig felmegy. Mit gondolsz. A nőket azért.A jó pasi kézikönyve 73 ben. hogy a cellulit jól áll. Ez ám a stressz! ( B e b e s z é l n i magadnak.lehetőség vonzza. ne­ künk gyomron rúgás. A fene vigyen. és többévi terápia után sem tudunk. és a kövérek is. A férfiakat a fantázia és a .) A sovány lányok a g g ó d n a k . hogy a fantá­ zia valósággá válhat. Nemcsak a f i z i o l ó g i a kedvez neked.

ami a keze ügyébe kerül. házsártos tyúk. el is magya­ rázzuk.74 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Az vagy. víz alatt sétál. a barátnőd minden bizonnyal kávézó. (Emlékszel rá. A kávézó. a hátára kötött kanapéval (ez a feneke). mint a hullámvasút. Előbb-utóbb összeomlik. amitől a hangulata olyan. amit megeszel Megeshet. A „Nekem semmit" lány. És ami még roszszabb. Egész nap beéri egy magas rosttartalmú müzliszelettel. ő is igen házsártos és ideges. és ne szállj szembe az éjjeli evő­ vel. aki így kerüli az evést. de mihelyt sötét lesz. három banán. az éjjeli evő befal mindent. hogy ne ijesszünk el. Az éjjeli evő. próbálj belediktálni egy kis kenyeret. pró­ báljuk „dobozolni a dilit". mert egész nap sem­ mit nem evett. hogy sosem leszel tanúja barátnőd összes. kiegyensúlyozottabbá teszi. felpüffedt. Ha egy ültő helyében hat csésze kávét iszik. kivált reggel. Ha vele . evéssel kapcsolatos őrültségének. és ott lesz neked egy ideges. és enni fog. Ha kávézó­ val jársz. a kisöcséd szülinapi tortájának megmaradt fele és egy diétás kóla) bármikor és bárhol. Hasonlóan az éjjeli evő­ höz.) De bemutatunk néhány viselkedési formát. két csomag diétás sajtos makaróni. Sose ébreszd fel az alvajárót. reggel kajamásnapos. azaz úgy érzi. hogy értsd. Felszívja a koffeint. de a „Nekem semmit" lány hajlamos a dőzsölésre (két hot dog.

kezében egy doboz sós keksszel. Simára borotvált lábakat látsz magas sarkú cipőben kiállni a kukából? Akkor kiszúrtad a guberálót. bármit. A legelésző. „De hiszen folyton erről beszél. megbánja. (Csak vicceltünk. hogy ti. hogy mindenképpen szereted. Dugj a szá­ jába cukrozott mandulát. Többnyire a konyhában fedezhető fel. ügyesen manő­ verezz körülötte. és úgy szakítsd meg a rossz szokást. Mindenesetre tedd hoz­ zá. Ne vedd észre. Negyed óra múlva feltúrja a kukát. srácok. a barátnőd mit eszik (vagy nem eszik). És nyomj a szájába egy kis süteményt. amint fásultan vonszolja magát szekrénytől szekrényig. így kényte­ len lesz új beszédtémát felhozni. Hagyd rá. hogy nem akarsz erről hallani. azt mondjátok. A guberáló. Ha mégis. Hát mondd meg neki. mintha semmit sem láttál volna. majd undorodva kidobja. hogy gyengéden kiviszed a szemetet. Mondd. kihalássza. Hogyan tarthatnám magam távol attól. Ahogy a ló. Fagyit eszik. kidobja a fél kartont.A jó pasi kézikönyve 75 randizol. Tudjuk.) . hogy a vércukor­ szintje le ne essen. Nem megy. ne lepd meg legelés közben. a legelésző is állva eszik. eszik még három kanállal. és milyen gyakorisággal. Ha a leírás a barátnődre illik. Természetes élőhelye a bűntudat és az elszánás hegyesvölgyes vidéke. Mit tanácsolunk? Tartsd magad távol az egész evésügytől. kínáld almával vagy szendviccsel. amiről hetente hétszer 24 órán át beszél?" Igazad van. tégy úgy. Ha rajtakapod a barátnődet a guberáláson.

Cynthia maradt 44-es. akire 44-es méretű ruha volt jó. és azt mond­ ta: „Tudom. a következők egyike fog történni: • Rossz lányt választottál.és ne feledd. De az eljegy­ zésükön Larry a leendő sógorához fordult. hogy „Persze. ha házasok leszünk. • Neked nem tetszenek az igazi nők. vagy keress olyan testet. hogy Larry seggfej.76 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Azt szeresd. Rush Limbaugh rádióműsorai. • Buzi vagy. de minden megváltozik. Nem arról mesélünk. Inkább arról. Ne jelent­ kezz olyasmire. . de ha öt. Tökéletes találkozás. vagy mondogatod a haveroknak. egyszer csak kezded bol­ dognak é r e z n i magad. hogy lassú eszű. tizenöt kilót fogy. amelyet szeretni tudsz . pompás szex és beszélgetés. kivéve. akivel vagy Larry barátunk egy bájos lánnyal járt. kirándu­ lás. amikor 46-ost hordott. tíz. igazi bombázó lesz". most kicsit pufi." Miután összeházasodtak. Mindenben egyetértettek: lovak. fegyverek. amilyen. ÁLLJ KÉSZENI Szeresd a t e s t é t olyannak. ami nincs előtted. Ha azt hiszed. mi pedig kedvesek l e s z ü n k . Én a sovány lányokat szeretem.

. de amikor már negyven perce nem kapott levegőt. imádom a dombo­ rulataidat. „Kövér va­ gyok?". azt kell megértened. kiengedte.„Tényleg kérsz meg egy krémest. imádom. amikor a srác egyszerre csak Suzanne ölébe hajtotta a fejét. Ekkor a pasija csodás dolgot művelt. Ő nyom­ ban zavarba jött a pocakja miatt .tudta. Ha igazán meg akarod érteni a kérdést. e d z ő t vagy kritikust. aki sze­ reti az igazi női testet: a domborulatokat. Ültek a pamlagon a pasijával. és azt mondta. a zsíros részeket. bármit teszel. mondd neki. nem dietetikust.A jó pasi kézikönyve 77 Legyünk tisztességesek. a sovány részeket. a szőrzetet. Nyugodj meg. megbántod vele. „Bébi. És ha erőlte­ ted a témát ." És a következő reklám előtt pucérak voltak. A barátnőd nem az őszinte véleményedre kíváncsi. h o g y ^ \ mit eszel. Megsimogat­ ta a pocakot. nézték a tévét. A kedvedért nem fog lefogyni. és lezavar a tornaterembe. a test tudása Nincs hatékonyabb afrodiziákum. vagy az ú s z ó g u m i d r a panaszkodik. Behúzta. fiúk: Nincs numera. te b a r á t n ő t akarsz. A tudás teste. mint a jó pasi. hogy ez valójában nem kér­ dés. szivi?" -. mennyire kiáll. és rossz érzései lesznek önmagával kap­ csolatban melletted. milyen puha. Ez lefordítva. és a pocak kigömbölyö­ dött. Ha a barátnőd egyre szekál. a szagot . hogy ilyen puha vagy. a lágyságot. Nem hiszed? Vegyük Suzanne barátnőnket.a valódi nőt. a hepehupákat.

hazudj. csal­ hatatlanul. . Nein. Nyet. Ha hazud­ nod kell. Ilyen egyszerű. A válasz mindig.78 Felicity Huffman & Patrícia Wolff megnyugtatást akar. egyetlen szóval tedd: nem. Tehát ha válaszolsz a „Kövér va­ gyok?" kérdésre. habozás nélkül és kétségbevonhatatlanul nem! No. Nee. Non.

.

7. FEJEZET FONTOS A HÍVÁSOD .

hogy közel legyen hozzád. Mialatt te Sega Genesist játszottál. Nem iga­ zán. Ebben a versenyszámban tehát holtbiztosán leköröz. Az „igen". hogyan lehet órákig beszélni a semmiről. hogy beszélj. nem sok .Folytassuk az üldözést. aki szeretne cse­ vegni. ő azt gya­ korolta. (és viszont). „jól". hogy felhívd. de a barátnődnek csak bemelegítés. Sokáig. „nem". A nőknek a telefon a kap­ csolattartás eszköze. Sokszor. ha te nem is óhajtasz részt venni a versenyben. Nem ismerünk egyetlen férfit sem. A belső dolgokat is nem csak az eredményeket. a kitartása akár egy marato­ ni futóé. ak­ kor is. Minthogy tizenkét éves kora óta edzésben van. Lehet. és el sem tudjuk képzelni. hogy odaillő infor­ mációt adjanak vagy kapjanak. Tudni akarja. És mihelyt vonalban vagy. Sokat. A barátnőd elvárja majd. hogy húsz perc számodra egy örökkévalóság. hogy te ne így használd. még akkor is. hogy vagy. Elkerülheted a telefoncsacsogást? Nem. „roszszul" válaszaidat a barátnőd elutasításnak fogja érezni. A férfiak évtizedek óta próbálkoznak. Te igen? A férfiak arra használják a telefont. ha nem annak szánod. A barátnőd a csevegés közvetítésével szeretné megtapasztalni a napodat. azt akarja.

bár így van. egy kétperces beszélgetéssel . És a nők töb­ bet kérdeznek. te pedig ne bolondulj meg. És nem csak arról. hogy nem kell lemondanod a Bluetooth kényelméről. A férfiak gyakrabban szólnak közbe . csak másként csináljuk a dolgokat. hogy felhívod egy nap kétszer-háromszor. mint a férfiak. . hogy a nők jobban szeretnek fecsegni telefonon. hogy az egyiknek igaza van.mondjuk.légy szíves.84 Felicity Huffman & Patrícia Wolff eredménnyel. hogy úgy tarthatod a kapcsolatot. mint a férfiak. mint a férfiak. Gondolj ezekre olyan elő­ legként. A nőket viszont jobban érdekli. hogy befejezzük -. mégis sok-sok jó pontot szerezhetsz azzal. Igen kis befek­ tetéssel . a másiknak nincs. Nem arról van szó. amelyek biztosítják a kapcsolatodat. hogy a nők több személyes információt sze­ retnek világgá kürtölni. A beszélgetések rövidek lesz­ nek.jelen­ tős haszonra tehetsz szert. de néhány egyszerű módosítással úgy kezelheted a kérdést. a férfiak egyenesebben beszél­ nek. Kövesd tanácsain­ kat. bár így van. hogy van a vonal másik végén lévő fél. hogy a barátnőd boldog legyen. gyakrabban tesznek merész kijelentéseket. en­ gedd meg. Mikor láttad a barátnődet utoljára dobozból inni a tejet? A lényeg az. előzékeny és gyengéd. mint a nők. Telefontanácsok Nem csak arról van szó. Ezen nem kell meglepődni. és megspórolhatod a fárasztó nap végén a másfél órás „Szeretsz?" lelkizéseket. le­ hetsz figyelmes. (Nem tudtad?) És ha mindez nem volna elég.

" A következő. vagy elég. milyen klassz volt azon a kiállításon/hotdogevő-versenyen/leszbikus költészeti esten/[az utolsó randitokon]." • Akkor hívd. hogy dolga van. minimálisan meghunyászkodó megoldások tesz­ nek csodát: • Akkor hívd. amikor csak két perced van. a tízórai megbeszélésre készülődsz. de rád gondol­ tam meg arra. tökéletesen tiszteletre méltó." (Külön pontot ér. amikor tudod. amikor tudod. „A nővéred szereti a gyertyákat. de kell hozzá egy kis [a barátnőd neve] erősítés. „Gon­ dolom. hogy igazi ügyben hívod. „Hogy a csudá­ ban lehet egy nővel röviden beszélni? Csak repülési in­ formációt próbáltam adni anyámnak. hogy most vakarod a fejed.) • Hívd fel egy gyors kérdéssel. hogy tudsz a tízórai megbeszé­ léséről. ha egy CD-t veszek a szülinapjára? Tudnál ebben segíteni?" Ennek előnye az is. és húszperces csevej lett belőle.) . rögtön be kell mennem az értekezletre. és a barátnőd értékelni fogja a befektetést. „Tudom. Ez a pilla­ nat erősíti a kötődést. „Hé. de van egy perced? Csak a hangodat akartam hallani. Megengedjük. (És hello? Ajándékot veszel a nővérének? Zseni vagy. hogy elhajítsd ezt a könyvet. hogy nem vagy otthon. hogy nem veszi fel.A jó pasi kézikönyve 85 Tudjuk. Hogy vagy?" • Akkor hívd.

. hol vesz fel t é g e d é s hová visz vacsorázni. pár kedves szóval megtámogathatod az indoklást. Persze a maradék 7 százalékhoz to­ vábbi segítség kell. amiért le kell tenned. amikor m é g nem a pasid. Ha úgy találod. de. bensőséges beszélgeté­ sekre csak akkor tudod r á v e n n i a pasidat. köszönöm.. hogy megértő legyen. egyúttal a barátnődet is megtámogatod abban. hogy megértesz.86 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Amennyiben a fentiek szerint jársz el. m á r t e n n é is le a kagylót. aki mindig LÁNYOK EGYMÁS KÖZT Tanács a barátnődnek! A pasik nem úgy h a s z n á l j á k a telefont. be kell fejeznem ezt a jelentést/most fordulok rá az autópá­ lyára/éppen felajánlom átültetésre a vesémet/[illeszd ide a te indokodat]. ez a taktika 93 százalékban hatásos. mint szeretnéd. Tovább megtarthatod a fogaidat és a barátnődet. Hosszú. ahogy te. És ahogyan a fogorvosod. Amint m e g b e s z é l t é t e k . További trükkök Telefonon beszélgetni olyan." Amikor így megtámogatod az indoklást. hogy a ba­ rátnőd tovább cseverészik.. Segítünk. mint például „Imádok veled beszélni. ha élsz mindkettővel. mint fogselymet használni.

A jó pasi kézikönyve 87

újabb és jobb fogselyem-alkalmazási technikákat ajánl, mi is kínálunk néhány kipróbált és bevált trükköt, ne­ hogy felgyűljön a plakk (és egyéb trutyi) közted és job­ bik feled közt. • Amikor azt mondod, bizonyos napon, bizonyos időpontban fogsz hívni, ne gatyázz - HÍVJ. Kérlek, ne becsüld le ennek a jelentőségét. Nekünk számít. • Ha rosszkor hívunk (dolgozol, tévét nézel, hám­ iasz), mondd azt, hogy nem tudsz beszélni, és majd visszahívsz. Másként verbálisan üldözőbe veszünk, nem tudván, mi vonja el a figyelmed, nyugtalanul, hogy talán valami rosszat tettünk, és a beszélgetés katasztrófába torkollik. • Ha sok-sok jó pontot akarsz, hagyd a csudába a várakozó másik hívót, és ezzel arathatsz: „Senki mással nem akarok beszélni, csak veled." • Ha van hívásazonosítód, ne kerüld el a hívásun­ kat túl sokszor, vagy ügyelj, hogy ne jöjjünk rá.

És légy őszinte: volt már, hogy miközben telefonon be­ szélgettél a barátnőddel, nézted magad a tükörben? Tu­ dod-e, mi az ábra? Halljuk, amikor tanulmányozod ma­ gad. Halljuk, hogy a hangod kissé elváltozik, és érezzük, hogy gondolataid elkanyarodnak a beszélgetés témájá­ tól, ilyesfajta érdekes világokba: „Fekete hajú a csaj? Nem kellene borotválkoznom? Csak nem kopaszodom?

88 Felicity Huffman & Patrícia Wolff

Jézusom, de jól nézek ki!" Tudjuk, képes vagy egyszerre többfélére koncentrálni, de lebuktál. Mi tudjuk, amikor velünk beszélsz, hogy közben vadul e-mailezel, átnézed az iratokat, vagy meccset nézel (lásd a tévéről szóló feje­ zetet). Csak annyit szeretnénk, hogy tudd. Ui: Ha pisilned kell, miközben velünk beszélsz, pi­ silj a kagyló falára, hogy ne halljuk a csobogást; és ha szellentened kell, inkább hívj vissza - utána.

Vonalban a veszekedés
Bár könnyebb telefonon közölni, hogy „Szeretlek", mint személyesen (Lou barátunk lényegében csak így képes rá), könnyebben csúszik át a beszélgetés telefonon hoszszadalmas, nyúlós kapcsolatelemzésbe is. Ezektől a be­ szélgetésektől, amelyekre valahogy mindig az éjszaka közepén kerül sor, be lehet zsongani. Nincs szükséged különösebb útbaigazításra, hogy kimássz egy ilyen be­ szélgetésből, és bemássz az ágyba; elegendő annyit mon-

Állj KÉSZEN!
Amikor s z a k í t u n k valakivel - m é g i n k á b b , ha a pasi s z a k í t v e l ü n k -, f e l h í v j u k , hogy otthon van-e. Ha felveszi, l e t e s s z ü k , a z t á n pár órával k é s ő b b újrahívjuk. Vagy belehallgatunk a h a n g p o s t á j á ­ ba. Nem vagyunk erre b ü s z k é k , de nem b í r u n k magunkkal. Ha t e h á t nem akarod, hogy halljunk valamit, t ö r ö l d azonnal. M é g jobb, ha m e g v á l t o z t a t o d a kódot.

A jó pasi kézikönyve 89

dánod: „Ez fontos, beszéljük meg személyesen." Ettől a barátnőd megnyugszik. Rájön, hogy nem akarsz bal­ hét, te pedig szunyáihatsz. Ha mégis veszekedni kezdtek telefonon, a beszélge­ tést zárd le mindig néhány kedves szóval, hadd lássa, hogy fontos, hogy szereted. Akkor is, ha hazugságnak érzed, és abban a pillanatban gyűlölöd, mert az a hely­ zet, hogy tizennyolc órával később megint szeretni fo­ god, és ő addig is értékelni fogja ezt a gesztust. Az ilyen gesztus a jövő fedezete.

E-mail
Úgy fest, hogy amikor az e-mailt feltalálták, a pasikra gondoltak. Tökéletes fórum a gyors flörtöléshez, és cso­ dafegyver a telefonbeszélgetések elkerülésére. Az e-mail megadja az intimitás érzését - intimitás nélkül. Zseni­ ális. A kapcsolattartás egyik legkönnyebb, leginkább fájdalommentes módja, és a barátnőd imádni fogja. Nincs jobb, mint kapni a pasidtól egy rövidke e-mailt. Lehet kurta, de édes - „Hogy telik a napod?"; vagy egy kicsit provokatívabb - „Az a vörös tanga van rajtad? Mert úgy érzem. Az e-mail pompás veszekedés utáni békülésre is. Egy gyors „Bocs" vagy „Seggfej voltam, kezdjük újra" csodákat tesz. A legjobb esetben az e-mail a veszeke­ dést ágyba fektetheti - a barátnőddel együtt. De ha még mindig beszélni akar róla (és ez előfordulhat), leg­ alább könnyen végezted el a nehezét - úgy kértél bo­ csánatot, hogy ott sem voltál.

90 Felicity Huffman & Patrícia Wolff

Ne feledd, hogy megkímél ugyan a telefonálástól (amely­ nek egyszer vége lesz), de az e-mail örök. Bármilyen papír­ ra vetett nyom papírra vetett nyom marad. Ha az e-mail igazán jól vagy igazán rosszul sikerült, a barátnőd képes továbbítani a barátnőinek vagy akár az agykurkászának.

Levélhullás
A telefonnak megvan a maga helye; az e-mailnek is. De semmi sem fogható a levélhez. A levél olyan, mint egy ti­ tok, csendes beszélgetés kettőtök között, amelyről nem tud senki más. Romantikus és régimódi, és a barátnőd az éksze­ res dobozában, vagy a fehérneműs fiókjában őrizheti. Amikor Julié barátnőnk nyolcadikos volt, levelet kapott táborban lévő fiújától. A srác két pálcikaemberkét rajzolt szo­ rosan egymás mellé, és ezt írta alá: Hát nem vagyunk helyesek így, együtt? Szeretettel, Andy. Julié ma harmincéves, és még őrzi. Ellentétben az ajándékkal, amelyet vásárolsz nekünk, a levél egy darabka belőled, a te kézírásod, a te helyesírásod, a te nyá­ lad a borítékon (a kriminalista elméknek a te DNS-ed).

ÁLLJ KÉSZEN!
Ha elcseszted, és egy ideje nem jelentkez­ t é l , ne p r ó b á l d a t e c h n o l ó g i á r a fogni. Mi, csajok, nem vesszük be a „ n e m kaptad meg az e-mailemet?" szöveget. A kutyák nem eszik meg a házi felada­ tot, és az e-mailek nem vesznek el, mint zoknik a s z á r í t ó g é p b e n .

A jó pasi kézikönyve 91

A levélnek nem kell okosnak vagy szellemesnek len­ nie. Csak hagyd a konyhaasztalon: Megettem a torta ma­
radékát, jó volt. Rád gondolok. A szerteszét hagyott kis

cetlik (vagy számítógépes üzenetek) vagy a hagyomá­ nyos, postán küldött levél a kapcsolattartás tökéletes és fájdalommentes módja. Két mondattal lezárhatsz egy balhét. Tudasd a lánnyal, hogy alig várod a közös vacso­ rát, és máris félig levetkőzött. Másként figyelünk oda a leveleidre, mint a telefon­ jaidra vagy az e-mailjeidre. Talán, mert ritkábbak. Bár­ mi is az oka, ne feledd, hogy a levélnek súlya van. For­ dítsd ezt a magad előnyére. Levélben szakíthatsz, de csak egy balfék szakít e-mailben, előre gyártott számí­ tógépes üzenettel pedig csak a leggyávábbak. (A barát­ nőd emlékezni fog a Szex és New York epizódjára, ha te nem is.)

Csak könnyedén
A kapcsolattartás lehet öröm, de nyűg is. Ha bénán kapi­ tulálsz, mert a barátnőd követeli, hogy hívd, üzenj, írj, ne tedd. Az e-mail és a telefon terhet jelenthet, mert a barátnőd igényt tart rájuk, de titkos fegyver is lehet a románc és a csábítás arzenáljában. Változtasd barátod­ dá az ellenséget. Gondolj rájuk úgy, mint bizonyos cél elérésének eszközeire, mint előjátékra. Próbáld úgy tar­ tani a kapcsolatot, ahogyan mindkettőtöknek kellemes. Ha változik a véleményed, az élmény is változni fog. Hiszen kicsi korodban azt sem tudtad, hogy a lányok miért pisilnek ülve...

.

FEJEZET 8. PÉNZ .

ha te is megérte­ néd. gyönyörű. A férfinak a pénz olyan. hogy a pénzes pasik a legjobb pasik. Carrie Bradshaw. „Hé". Olyan ez.Jane barátnőnk a pasijával síelt. mondta. akik többre vitték nálad?" Talált. akik csak a pénzre gondolnak. ő a sárga téglaút. Persze viccnek szánta. néha totális seggfejek. Beismerjük. mint az ADSL-kapciolódás és a betárcsázós kapcsolódás közti különbség. Ez nem azt jelenti. „azt akarod. minthogy neked sincs szükséged másra — gondolod te -. . Little-re. a Szex és New York tipikus barátnője se bukott Mr. és Jane vette is a lapot egy ideig. amely az örök boldogsághoz vezet. A srác megértette. hogy én meg azokat a pa­ sikat mutassam meg. de végül megunta. A férfiakra is nyomás nehezedik. De a pénz szexi. státus és belépő a színfalak mögé bárhová. a pénzes pasasra gerjednek a nők. az pedig folyamatosan felhívta a figyelmét a csinos lányokra. mint egy gyönyörű nőre. A sikerre vágyó nő fiatal. nem igaz? A pénzes pasas lát­ szik a megoldásnak. de ők pénzre és sikerre vágynak. és azt szeretnénk. ahová csak vágyik. mint a nőnek a szépség: hatalom. vékony és szív­ tipró akar lenni.

nem azt mondjuk.96 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Egyes nők megvesznek érte. mert az az igazság. ahogyan felhasználod. mert a pénz szabadságot és stabilitást ad. A férfiak fizettek. Ha vastag vagy. Ha sokat keresel. A legtöbbünknek nem a bankbetéted nagysága számít. azt azért is találjuk vonzónak. hanem az. másoknak csupán kel­ lemes pluszt jelent. elárulja. ha a platina magánrepülő­ dön repítesz minket St. de ha undok bugris vagy. A férfiak kalapot viseltek. Éppígy impo­ nál a szerényebb anyagiak bőkezű és felelős felhasználása. ki vagy. hogy jó a maga területén. segítünk). Ez pedig sokat mond a jelleméről. Ne értsd tehát félre. még ez az életstílus is gyorsan elveszti a vonzere­ jét. hogy felelős ember. Naná. hogy gazdagnak kell lenned. amely múlhatatlanul kiválónak látszik.de hallgass végig. hogy a szívünket is elnyerd. hogy a legtöbb nőnek fontos a pénz. és hacsak nem az örökségét szórja szét két kézzel (ami rendben van. Barthba. Tudjuk. Párkapcsolat és pénz Régen könnyű volt. és hogyan érzel az iránt. akivel vagy. a nők kesztyűt és sifonsálat. Látunk egy pénzes pasit. de ahhoz nem elég. de nem azért. felkeltheted az ér­ deklődésünket. és a férfiak meg a nők nemigen ismerik ki magukat a pár­ kapcsolat meg a pénz etikettjében. hogy feldob. Ahogyan a pénzzel bánsz. ebből arra következtetünk. a nők megkö­ szönték. most gúnyosan kacagsz . mint hogy ki fizet és mennyit. . amiért te hiszed. hogy oda­ figyel az üzletre. Többről van szó. De ma már nem ilyen világosak a szabályok.

• Ne légy pitiáner. Ha a lehetőségeid fölött költesz. amikor vacsorát akarsz fizetni neki. de ne vidd túlzásba. hogy leszopjon. hacsak a partnered kifejezetten nem kéri. A bőkezűség vonzó. Ez nem quid pro quo. Ne te akard fizetni a vatta­ cukrot. ne akkor. (A felláció egy fettucinéért sértő mindkettőtökre nézve. hogy a lány tofu fajitája két dol­ lárral többe került. hogy ki-ki ala­ pon fizessetek. a cirkuszjegyet [írd ide a kiadást]. ennek tudatában kell lenned. • Ne szaladjon el veled a ló. a lány azt hiszi majd. miért. Modern. abból indulj ki. Maradj a kényelmi zónádon belül. a tetkót. hogy te fizetsz. • Ne feledd otthon a tárcádat Eleinte. hogy a randizás szabályai mások. amikor azt szeret­ néd.) . Soha ne elemezd a számla téte­ leit. légy engedékeny. Ha számít. Ha a barátnőd akar meg­ hívni. népszerűbb formájánál . inkább maradtál volna otthon. mint a te parmezános csirkéd. • Ne légy hímsoviniszta.A jó pasi kézikönyve 97 A pénz másfajta intimitást képvisel. tudnod kell. azok a valódi lehetőségeid. és ő nem fogja tudni. Talán régimódinak látszik. mint a bona fide pároknál. de lovagias akarsz lenni. erre te neheztelni fogsz rá. És ahogy az intimitás másik. de egyelőre ez a szabály. Akkor fizess neki vacsorát.a SZEX-nél -. • Ne várj valamit a pénzedért. és talán egyszer ez is megváltozik.

hogy fel­ keltsd a f i g y e l m ü k e t .v a d á s z l á n y o k a t . ezt előre kalkuláld bele a kiadásokba. • Ne fizess kuponokkal. aki egy é l e t e n át l u x u s k ö r ü l m é n y e k e t nyújt nekik. ha e l h ú z mellettetek egy Bentley. amit együtt csináltok. mert ha e l á j u l ­ tak a M e r c i d t ő l . aztán megnézték a napnyugtát a Staten Islandre menő kompról. hogy ezek n é m e ­ lyike igazán gyönyörű. sajnálom" arckifejezéssel néz a pin­ cérre. A táj felséges volt. akik olyan zsíros pasit akarnak k i h a l á s z n i . amilyen hangulatban. . De ha van is annyi lóvéd. Általában nem az a legfon­ tosabb. Shawn barátunk tehetséges. nem adtál rendes borravalót. hogy a kislány odáig legyen. hogy a lány „Elnézést. CsóRómeó Nem kell Howard Hughesnak lenned egy randin ahhoz. maradj ezektől távol. hogy hot dogot vet­ tek egy utcai árustól. Az a baj. ám szüntele­ nül éhező New York-i muzsikus volt. hanem ahogyan. akinek nyerő ran­ dit sikerült mégis összehoznia úgy. Ha azt látod. Minimum tizen­ öt százalék jár.98 Felicity Huffman & Patrícia Wolff • Ne légy szűkmarkú a pincérrel. nagy rá az esély. Tényleg annyira kell az a kisebb vagy nagyobb értékű ingyenital vagy előétel? Anyagias lányok Valamennyien l á t t u n k m á r T r u m p . hogy nyomban kiugranak b e l ő l e .

mint te. és az egész összesen 4.95 dol­ lárba került. • Vedd olaszosra.A jó pasi kézikönyve 99 a gondolat. Játszd le neki kedvenc. Részesítsd teljes lábápolásban. Igaz. a kö­ römlakkozást is beleértve. . hogy ugráljon az ágy. • A természet lágy ölén. hogy együtt nézik a szeretett város páratlan látképét. De finomat. nem minden lány rajong úgy a Terminátor-trilógiáért. Mert az szinte biztos. Tegyél fel egy Louis Prima-lemezt. • Mulattasd. Te talán giccsesnek tartod a pikniket. vegyél egy üveg bort. és főzz valami olaszost a la­ kásodon. Szervezz délutáni randit egy motelba. túrázni vagy sétálni. játsszatok baseballt. Tudakold ki. Rendezz filmfesztivált. romantikus volt. • Filmfesztivál. és azzal lepd meg a piknikkosárban. mit szeret enni. ha nem látta a dobozát. ő nem fogja. Jó és olcsó randitippek • Izzasztás. Ha szereti. Szexi dolog. • Kényeztetés. régi filmjeidet saját ágyad kényel­ mében. mert unalmassá válik. De okosan válassz. néhány csajt ez a program elijesztett. ha rossz munkát végzel is. Vidd a kislányt bringázni. Mert a mirelit pizzát úgy is felismeri. de azok úgysem sokáig jártak volna Shawnnal. Vigyél 25 centeseket. De ne csinálj ebből rendszert.

Pornóra csak akkor. • Szép az álmodozás.100 Felicity Huffman & Patrícia Wolff • Csak játékosan. Isteni lesz. ha ő akarja. Igyatok meg egy kávét süteménnyel egy méregdrága cukrászdában. diva­ tos étterembe. ha megnyeritek a lottóötöst. Vidd játékterembe. és nem kell sokat beszélned. immár egy pár vagytok. amit nyújtani tudsz neki. Képzeljétek el. De volna egy fontos kiegé­ szítés: ha némi lóvéhoz jutsz. éljetek egy kicsit. akár kicsik. és tisztelni fog azért. mert hajlandó beérni azzal. És ettől az is megváltozik. Koncertre. mint teheted. hogy idős házas­ pár vagytok. ahogyan egymással bántok pénzügyekben. imád­ ni fogja az ötleteidet. . még ha rövid időre is. akár nagyok. vidd el valahová. Gratulálunk. aztán menjetek délutáni mozielőadásra. ideje elmenni a Ritzbe. üldögéljetek a padon a parkban. amilyennek mi hisszük. Nézegessetek kirakatot a város legelegánsabb részén. mint­ ha ő is fiú lenne. isten hozott a jó pasik klubjában. • Szép esténk lesz. Hogy miért? Mert immár van barátnőd. amikor megkapod azt a remek állást vagy előléptetést. Amikor már számítasz Oké. hogy éltek majd. Játsszatok el. hogy nem élsz nagyobb lábon. Ha a lány csak félig olyan. Ha eddig motelba jártatok. telt-múlt az idő. színházba. ahol külön­ böző lövöldözős videojátékokat játszhattok. Immár van valakid. hogy megmutasd neki. vagy amikor az a gyökér elcseszte a Harleydat. milyen nagyra becsülöd. akit fel­ hívhatsz.

ez nem ilyen e g y s z e r ű . Mit tehetsz? Á l l a p o d j a t o k meg olyan f e l á l l á s b a n . • Szerelmet venni nem lehet. hogy te újra f é r f i n a k é r e z h e s d magad. E t t ő l b e p ö c c e n . hogy a m í g r e m e k ü l m ú l a t o d a z i d ő t minden h é t v é g é n a n y a r a l ó j á b a n . hogy a kap­ csolatban mindketten egyformán kockáztassatok. É s amikor a benned l a k ó ő s e m b e r b e p ö c c e n . o k é . Vagina é s vastag? M e g ü t ö t t e d a f ő n y e r e m é n y t . és v a l ó s z í n ű ­ leg nem a p é n z e d r e hajt. gondoskodj róla. Ha. De az baj. hogy kellemes. És ez m á r senkinek sem j ó . úgy é r z e d . Minthogy nem neki kell b i z t o s í t a n i a az é l e l m e t és a fedelet. hogyan navigáljatok ezen a terepen. az nem pótolja azt. ő pedig folytathassa a megszokott é l e t s t í l u s á t . a k a n a p é n alszol. nem tudsz rossz é r z é s e k n é l ­ kül e g y ü t t élni egy örökösnővel. hogy csak rá figyelsz. Az j ó . . L á m p á k t ö r n e k . hogy elvigyen v á s á r o l n i . akkor azt ki is mutatja. zavartalan órákat tölts úgy. Ne helyettesítsd a fi­ gyelmet pénzzel. hogy nem kell eltartanod. amelyik m i n d k e t t ő ­ t ö k n e k megfelel. vagy drága cuccokat veszel neki. Ha szép helyekre viszed. Jó lefektetni bizonyos alapszabályokat. Né­ hány tipp ahhoz.A jó pasi kézikönyve 101 A BÉBI MEG A BUGYELLÁRIS A b a r á t n ő d tele van p é n z z e l . De m i e l ő t t lelépsz. Igaz? H á t . a benned l a k ó ő s e m b e r leszokik a l a p v e t ő k ö t e l e s s é g e i ­ r ő l . m i u t á n magadba n é z t é l . kezdi á g y é k k ö t ő s majomnak é r e z n i m a g á t .

hogy megmutatja neked azt a cipőt. aki évad közepén szeret­ né újratárgyalni a szerződését. hogy szerepel a jövő évi terveidben. hogy nagyobb beleszólásod van a döntésekbe. ér ő annyit. Ne félj nem formáli­ san együtt tervezgetni vele. Semmi árulkodóról vagy kínosról nincs szó.nyaralás. mint neki. kivált. Ahogy a kapcso­ lat fejlődik. sőt többet is. Ha a számlák zömét te fize­ ted. de úgy. szeretetteljes kerete segít neki. ha könnyedén közli.102 Felicity Huffman & Patrícia Wolff • Ne kritizáld. . észreveszed. • Nincs benne a költségvetésben. (Ha ezt mondod. hogy milyen elképesztő öszszeget perkált le egy pár cipőért. Ha mégis kitör rajta a túlzott vásárlási láz (állítólag vannak ilyen nők). hogy átgondolja. és azt akarod. Tartsd hát be a játékszabályokat. Új szereped az életében arra ösztö­ nözhet. csak szervezzétek meg kissé közös álmaitokat és azok fontossági sorrend­ jét. Arra vágyik. így együtt várhattok valamire. hogy egyenlő partnerek legye­ tek. hogy azt mondd. hogy bíráld pénzköltési szokásait. Ebbe a felállásba mentél bele. Ne tedd. és ő látni fogja. hogy se ruha. Senki nem szereti az olyan játékost. korábban kitűzött céljaid gyengéd. kell-e az a Prada kutyakosár. se fehérnemű ne vonja el róla a figyelmedet.) • Ne játszd a főnököt. ne hidd azt. lehet. nagyberuházás. hogy együtt tervezgettek .

és még ők is elhagynak. két kérdést kell feltenned magadnak. duplán dühös lesz rád. a karrierről és adó-visszatérítésről kezd beszélni. hogy ez örökre így mehet.A jó pasi kézikönyve 103 A váltás Amikor a barátnőd harminc felé közeledik . mert egyik részed azt hiszi. Ha tehát nem akarod megölni anyucit. és hajlandó veled képzelni el a jövőt.Közben szabaddá tetted magad az iga­ zi számára. úgy gondol majd rád (joggal). A Seinfeld meg a sajtos makaróni ugyanaz marad. Talán úgy dönt. és sajtos makarónit ettetek a lakásodon -. Nyugi. ne kamuzz. Bármit teszel. aki talán a következő sarkon vár. mert ha rájön. . egy­ szerre csak ingatlanról. Hajlandó vagyok-e ingadanon. Tudjuk. hogy ezeken a cse­ megéken egyre rondább és nyomorultabb csajokkal fogsz osztozni. Hajlandó vagyok-e ezekről vele gondolkodni? Ha mindkét kérdésre igen a válasz. hogy a ku­ kacod már a „jövő" szótól lehervad kissé. azt is mondd meg neki. Hát nem. hogy hagy még időt neked a gon­ dolkodásra. hanem mert igazán szeret. karrieren és adó­ visszatérítésen gondolkodni? 2. mondd meg neki. és igaza lesz. Ha kész vagy minderre. és anyukádnak megsza­ kad a szíve. persze azért nem lakókocsiban. Nem azért teszi. de ha nem kötsz ki állandó barátnő mellett. remek. hogy együtt néztétek a Seinfeld ismétléseit. és ezt az időt a kölcsönös tisztelet és őszinteség lényegesen kellemesebb légkörében töltheted majd el. mint becsületessrácra. de nem vele. Ha nem. 1. mert anyagias lett. Ha túljut a sértődöttségén. igen valószínű.eddig tökéle­ tesen elégedett volt azzal.

az a srác lesz. és ezeknek csak egyike a frizurája). hogy elhiggyék: van nő. nem az vagy. ha nem te vagy Donald Trump (és reméljük. A barátnőd ismeri a fényűzés árát és a pénz értékét. mint a mennyiség. de a jó pasi értékét is. Szóval ne szarj be. . és akkor a legjobb barátja. amíg az a lány meg nem fázik. több okból is. a férfiak csak tökéletes testet tudnak szeretni. a gyé­ mánt a lány legjobb barátja. barátom. A jó barátnők is busszal érkeznek. a fér­ fiaknak az okoz gondot. húzd ki magad. kápéértékétől függetle­ nül. Igen. hogy sokszor azt hi­ szik. akinek fontosabb a minőség.104 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Pénzt vagy életet? Ahogyan a nőknek gondot okoz. aki húslevest meg egy jó könyvet visz neki. Ha tehát az ócska Toyotáddal veszed fel.

.

FEJEZET 9. NÁLAD VAGY NÁLAM .

és lesi a parancsait. hol nem volt. egyszerűen azért. aki őrülten szerelmes belé. „Gazdámnak" hívja. hosszú.nevezzük Csini őrnagynak -. mert varázslatos . és jól főz. vala­ mikora réges-régi 1960-as években volt egyszer egy jóképű űrhajós . Egyet­ len szó nélkül eltűnik. Dzsinnié volt a hatalom. annyi ruhában. valójában Dzsinni rángatta a köteleket. nem járhatott túl az eszén. A srácnak tökéletes barátnője van. így kezdődött boldog közös életük. A Dzsinniröl álmodom évekig ment. Több mérföldnyire volt a legközelebbi bártól. talált egy palackot az elhagyatott tenger­ parton. És egyszerre csak ott termett egy gyönyörű nő. de még sincs ott. A pasi haza­ megy egy lengén öltözött szőkeséghez. Senki nem foglalhatta el a helyét. nagyon vágyott egy italra. mint egy sztriptíztáncosnő. aki ott van. hogy bár látszólag Nelson őrnagy parancsolt. amely leginkább Hugh Hefner szerelmi fészkére hasonlít. a bűvös palackjá­ ba. hát kinyitotta. Ilyen min­ den pasi vágyálma. mert megértették. De a sorozatot a nők is szerették. szőke lófa­ rokkal. Csini hazavitte (te nem tennéd?). amikor kell.Egyszer volt. mert egy kollektív álmot ábrázolt.

ami az övé. Minden rész arról szólt. Ettől úgy érzi. . a lakást átren­ dezték. A fogkefe jelent valamit . hogy mire hazatér. Ez az első lépés az együttélés felé. tisztában kell lenned néhány alapszabállyal. látszólag ártalmatlan kérdések kezdenek felmerülni. hogy simán menjenek a dolgok akkor is. Es jó volt a felállás. De tud­ nod kell. vagy a fürdőszoba tele van női kozmetikumok­ kal. Otthagyhatja-e a barát­ nőd nálad a fogkeféjét? A fehérneműjét? Szedjen-e fo­ gamzásgátlót? Adsz neki kulcsot? Ne ámítsd magad. Ez a nem-egészen-együttélés jól bevált náluk.nem olyan sokat. Dzsinni egész nap az őrnagy házában volt. De ha az életedet nem az N B C írta. de minden este visszatért a palackjába. így az őrnagynak nem kellett aggódnia. és mert imádta a pasija. Quid pro quo Amikor már egy pár vagytok. a pasi barátai és tévéné­ zők milliói országszerte. Minden pár tudja. apró./10 Felicity Huffman & Patrícia Wolff volt. hogy Csini őrnagy és bűvös barátnője hogyan oldják meg a dolgaikat. Csini őrnagy háza az ő vára maradt. A barátnőd ott akarja majd hagyni nálad a holmiját. Bárki boldogan befizetett volna erre az édes otthonra. mint a kulcs. helye van nálad. hogyan értelmezi a barátnőd azokat a bugyi­ kat a fiókodban: birtokodban van valami. amikor egymás pályáján mozogtok. Feláll a hátadon a szőr? Megértjük. milyen kényes ez a kérdés. visszahívod. de számít. és az első távolodó lépés független önmagádtól.

Nem mintha szeretnénk mosni. Rád emlékeztetik. csak ettől úgy érezzük. hogy a bugyijait ott hagyja a ré­ gi baseballsapkáid között. ha a piszkos pólódat az ő koszos pólójával együtt dobod a mosógépbe. te meg egy kicsit az ő birtokában vagy. az borzongatóan izgalmas.nem csak háztartási munkákra gondolunk. sőt izgatónak fogja találni. Es akár hiszed. hogy otthon érzed magad. Tehát ha hagyod. összetarto­ zunk.A jó pasi kézikönyve 111 és. visszajössz. ócska pólód és hatal­ mas farmerod mellett nőiesebbnek érzi magát. és ami a legfontosabb. Ha kedvel egyáltalán. t ö b b esélyed van őt m e z t e l e n ü l . akár nem. amikor te hagysz valamit nála. és különlegesek vagyunk. A csajok a meleget. mert azok annyira férfiasak. mintha ez nem jelentene semmit. Egyébként ugyanezt érezzük akkor is. A barát­ nőd szereti maga körül a cuccaidat. ha mást teszünk érted . ha nála hagyod a holmidat. Tekerd fel a fűtést. ne tégy úgy. neki nemigen áll fel a hátán a szőr az együttélésnek ettől az első lépésétől. Azt jelenti. Negyvenötös méretű edzőcipőd. örülni fog. Ugyanez vonatkozik arra. quid pro quo. GPS - Barátnő-elhelyező Rendszer A srácok a hideg kéglit szeretik. Ellentétben veled.

Meg kell barátkoznod a gondolattal. (Megtörtént. mint a rágógumit. hogy aztán letépje és megegye a fejét. mint ha a farmerodat az ágyán felejted. hogy a kulcs komoly do­ log. pucéran. Ha adsz neki kul­ csot. A srác csak annyit követett el. 2. Csak ennyit. ellophatja az összes öltönyöd nadrágját. Ha nem tartod be valamelyiket.) A kulcs visszakérése csúnya lehet.. hogy túl könnyen adott kul­ csot. pucéran. vagy elfogadod az övét. amikor nem vagy olyan hangulatban. az itt a kérdés. . tönkreteheti a filmed. és bár hivatalosan sza­ kítottak. Ne feledd hát..a tudtod nélkül . Nem volt szép. igaz: persze hátrányok is vannak. akivel lefekszel . és . jóval nagyobb lépés. Az egyik haverunk otthagyta Barátnő 1-et Barátnő2-ért.. Bl meg akarta ölni B2-t.végbél­ hőmérőnek használhatja a fogkefédet. töröl­ heti aPC-d tartalmát. hogy bár­ mikor megjelenhet. nem merte visszakérni a kulcsát.. Az éjszaka köze­ pén megjelent a hálószobájában B l . amikor B2 békésen aludt a karjában. Ő az egyetlen nő. és ott vár. és meglephet. Képzeld el Drakulát Frankenstein szörnye ellen egy kertvárosi utcácskában. 1. és bepöccen. Ha adsz kulcsot a ba­ rátnődnek. Ha szakítasz vele. ne osztogasd úgy.komolyan és igazán. és vacsorával várod. Felsorolunk bizonyos ismérveket./12 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Kulcskérdések Adni vagy nem adni. annak sok előnye van. Hazajössz a munkából. Vagy kis cédulákat és ajándékokat hagysz neki. te vállalod érte a felelősséget. Csábító.

t ö b b n y i r e a f ö l d r e dobod a p á r n á t . I s m e r ü n k egy pasit. végre m e g é r t e t t e . Vissza lehet szorítani. ÁLLJ KÉSZEN! A b a r á t n ő d m é g t ö b b p á r n á t akar majd az ágyra meg a pamlagra. mint a hippik utcai szerelmi f é s z k e i a hatvanas é v e k ­ ben. hogy megtudja néhány titkodat. N e h é z k i ö l n i . amikor nem vagy ott­ hon. ha átnézi a fiókokat meg azo­ kat a dobozokat. Meg kell barátkoznod a gondolattal. (Nem baj. A s r á c o k n a k nincsenek p á r n á i . Szerinted a pamlag m á r így is puha. de állj k é s z e n : á l l a n d ó éberséget igényel. . Minden f e l ü l e t e t szeretne k i p á r n á z n i . aki k i d o b á l t a a p á r n á k a t az ablakon. R á a d á s u l amikor te l e ü l s z .A jó pasi kézikönyve 113 3. mint a g o m b á t . még mindig lecseréltetheted a zárat. hogy egy eszement tyúknak ad­ tál kulcsot. ez a „ p á r n a m á n i a " . Ö r e g e m . hogy fel­ veszi a telefonodat. és rájössz. 5. hogy a csaj m e g é r t s e végre. Mert átnézi!) 4. Amikor h a z a f e l é azt látta. Ha elcseszed. hogy a jár­ da úgy fest. amíg dolgozik. Meg kell barátkoznod a gondolattal. Meg kell barátkoznod a gondolattal. hogy bemehet a lakásodba.

sosem mostad ki őket. igaz. Az ilyen figyelmesség nem káros. Meges­ het. Ne ijedj meg. törülközőt. és legyünk őszinték. hogy átrendezze a lakásodat. lehet. hacsak nincs macska. Tekintsd ha­ szonnak. hogy kosarazáshoz nem hordhatod. de sokkal jobb szagú. mint a fiúkéglik. a lánylakások általában jobb szagúak. amely akkor keletkezett. . A kávézóasztalon fekvő ócska tornatermi zok­ nidat illatgyertyával pótolja. vagy igazán magabiztos (értsd: „erőszakos"). no meg lejönnek róluk a bolyhok. és kicseréli százszázalékos pamutra. Ha a barátnőd mániákus lakberendező. vagy szükségét érzi. még nem biztos. Ragasz­ kodhatsz narancsszínű plüss-szőnyegedhez. Állj ellen. amikor az előző barátnőd a fejedhez vágta a kagylópörköltet. Csak mert nő. és büdösek. Vagy ellenkezőleg. Áthoz vagy vesz valószínűleg pár törülközőt. esetleg kidobja a ked­ venc takaródat. hogy ő találja meg a tökéletes pamlagot. amikor törülközik./114 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Amikor átrendezi a lakásodat Mihelyt a barátnőd jól érzi magát nálad. Alattomban kidobja műszálas ágy­ neműdet. hogy van ízlése. fordítsd a javadra a dolgot. hogy egy csinos szőnyeget terít a padlószőnyegen lévő csúnya foltra. mert bár a tieid csak négy hónaposak. grillsütőt (lásd: vásár­ lási gén). asztalt.

ha a tartóra is tennéd. hajtsd le a deszkát. Beszélhetnénk a pisilés utáni kirázásról? Lehet. Nem akarunk megtéríteni. Egyszerű. hogy sok pasinál vécépapír­ problémák vannak. ki­ vált éjjel. ha azt akarod. amikor az altájunk váratlanul hideg vízbe ér hajnali háromkor. Az már egyenesen isteni lenne. hogy ez ősi terület-megjelölési szokás.) Tedd meg. Nem azt mondjuk. És még valami. Megesik. Oké.A jó pasi kézikönyve 115 Folyó ügyek Egy szót a vécédeszkáról. A barátnőd lakásán a deszkának lehajtva kell maradnia. de a cseppecs­ kék szerte a fürdőszobában gusztustalanok. kérlek. Légy hát körültekintő: rázd ki óvatosan. hogy tisztaság dolgában nem vagytok egy vélemé­ nyen a barátnőddel. Felhajtjuk. ne a legolcsóbbat vedd. mert nem szíve­ sen töröljük meg a nunánkat smirglivel. csak felvilágosítani. Néhány szerény kérés Lehet. (Mi. Ha tehát a ba­ rátnődnél vagy. Kutatásaink kimutatták. Elképzelni se tudjuk. és ha nálad va­ gyunk. És légy szíves. mihelyt végeztünk. Be kell szerezned vécépapírt. mi is megtesszük a magunkét. hogyan oldjátok meg nél­ küle. A ragacsos foltok a kövön szintén. pisilés után. szó nélkül. Nekünk más a véleményünk. Mi leülünk. hogy továbbra is feljárjunk hozzád. A deszka lenn marad. Te felhajtva szereted? Oké. A gondolkodók egyik iskolája szerint a vécédeszka állása kizárólag a férfiakra tartozik. lányok utáljuk. de kevesebbel is beérjük. tettesd magad ha- . hogy hetekig egyáltalán nincs.

nem megyünk fel. és máris bizonyítottad. ne a szalvétákat lopkodd a sarki pizzériából. Csak annyit ké rünk. Ügy van. ne hagyd magad. hogy titeket. meg akarunk változtatni benneteket. Tudjuk. Ha horgolt terítőcskével takarja 1 a frissen vett vécépapírt (látjuk. Végezetül: a férfi háza a vára. hogy úgy élsz. amíg ő Barbie-házzá változtatja a váradat. hogy mindi. Ha a koszban vetkőzés érted érzett vágyunk próbája. ha Hello Kitt fürdőszobaszőnyeget szeretne. és a tanácsain] teljesen gyakorlatiak Ez annyit tesz: vegye valódi vécépapírt./16 Felicity Huffman & Patrícia Wolff lottnak. figyeltél!). például zsírszegény tejet a kávéjához (hogy lássa. mint a valódi cicák. de szí vesebben lesz nálad. hogy megéred a belépődíjat. mint egy elsőéves egyetemista vagy megszáll Mar tha Stewart. ráununk. . de ha otromba. vegyél porszívót. lehel hogy csak szívesen heverészne az ágyban egész nap. Takaríts ki kicsikét. vagy „hangsúlyos" színek ről kezd beszélni. srácokat. nem hígított mosogatószer Ha a porcicák már akkorák. odafigyelsz). légy tekintette a barátnőd kényei mére. meg kell találnod a kompromisszumo aközött. De ha vakondszürk ágyneműdet szebbre cseréli (férfias is lehet szép). a szuper háziasszony szellem a Született feleségek bői. De h barátnőt akarsz. A fürdőszobá ban legyen igazi sampon. ha a kégli megfelel a minimális tisz tasági igényeknek. szerezd be a legalapvetőbb dolgokat. aggaszt.

.

FEJEZET MŰSORUNKAT FÉLBESZAKÍTJUK .1o.

de ürügy is. A barátnődet talán rabul ejti a Lost. A nők a tévézést páros tevékenységnek tartják.Buck barátunk a pankrációt hasz­ nálja fel. ugyan­ akkor a férfiak kis hatásfokú együttlétnek. házhoz szállított kaját eszegetni. ez az egyik legjobb módja egy esős vasárnap eltöltésének. vagy előjáték. De ízlések és pofo­ nok. néha szexszünetet tartani közben. Talán a kandalló­ nál is jobb. hogy egy kis nyugalomhoz és békességhez jusson. hogy felállnánk a pamlagról. belemerül az érzel­ meibe. Szinglivé válni. és imádja. ahogyan a svájci bicska. . De végig­ nézni a 24 első évadját. Lehet a közös lazítás vagy egymás gyengéd elkerülésének eszköze. rengeteg dologra használható. vagy lecserélni a nőt jobb megoldás volna. hogy nem figyelünk teljesen a másikra.. hogy elkerülje a barátnőjét. a mulatság forrása. és te is élvezheted az érzéseidet. A televízió. amikor úgy vagyunk együtt. amint egymásra ugrálnak. ha Zorrónak öltözött kövér ürgéket bámul. hogy ölelkezzünk a sötétben. Szemlátomást az egyetlen módja annak. Buck esetében a csaj távol tartásának biztos eszköze. mert a dráma biztonságos távolban zajlik (valami elhagyott szí- . Lehet a tanulás eszköze. anélkül.

nehogy a barátnője visszaéljen vele. ahhoz valóságos gerillaháború szükséges. és a tévézés nézői sportág. de ünnepélyesen át kell en­ gedned nekünk évente néhányszor. A nők. hogy ilyen sokat kapj cserébe. Nem kapcsolgat. Ha együtt nézitek a tévét. Mark barátunk magával viszi a mosdóba is. rá fogsz jönni (ismét). Van ám egyenjogúsági törvény is (igaz. mint a Millennium Falcon vezetéséhez.122 Felicity Huffman & Patrícia Wolff geten). Ő megállapodik an- . hogy a barátnőd nem olyan. mintha a távirányító holmi megszentelt műszer volna. srácok. de nem sejtettek semmit a távirányítóról. képes kiszedni belőle az ele­ meket is. Igen. kép­ zettség és ihlet kellene a kezeléséhez. Ti. sosem ratifikálták. úgy tesztek. Kapcsoltam? A szüfrazsettek kiharcolták a nők szavazati jogát. a női tévénézési szokásokról beszélünk. mert hímvessző alakú. Csak azért. hogy a nők másként tévéznek. hogy megvédje a birodalmát. te úgy véled. Ő azt hiszi. és figyelembe kell venned. mégis tekintettel kell lenned rá. olyan művészet. ha barátnőt akarsz). izgal­ mas történetben. te viszont nemigen állapodsz meg. nem alkalmasak a szentséges műszer kezelésére. és a könnyek a szemedben értékes pontokat szereznek neked. hogy ha elmegy. Ehhez mit szólsz? Átadjuk neked a távirányító elsődleges használati jogát. Hogy a távirányító semleges területre jusson. mint te. mint te. mélyen megrendítő élményben osztoztok. Soha nem fizettél keveseb­ bet. Bevallotta. úgy látszik. még nincs a születésedtől megillető jo­ god hozzá.

Légy hát okos. . gyümölcs­ osztályon. tornateremben. akkor szeretkez­ nek. v a c s o r á r a . amely mélyíti a hangot.A jó pasi kézikönyve 123 nál. Hadd n é z z e nyugodtan a t é v é t . ez á t h a t o l h a t a t ­ lan. Mindenütt. Engedj. hogy r á d figyeljen. mosdóban. Nyilvánvaló. és ha nagyon s z e r e t n é d . ne feledd. a srá­ cok szemlélődő állapotba k e r ü l n e k . De itt még nincs vége. adóosztályon. könyvtárban. Karattyoltam? A nők szeretnek beszélni. és a címében valószínűleg nem lesz se „óriáskamion". nemigen van tévézés. ahogy mi. se „golyózápor". munkahe­ lyen. Hosszú távon a dolog még férfiasabbá is tehet. kapcsold ki a t é v é t . vagy m i n d k e t t ő . Ertjük. Otthon. és aMacy's nagyáruház fehérneműosztályán. amit a legjobbnak vél. Mi tévézés közben is szeretünk beszélni. mert a pasik egyszerre csak egy dol­ got c s i n á l n a k . Ez a z é r t van. hogy a sírás tesztoszteront szabadít fel. vagy v e t k ő z z le. ha sok a duma. gépjárműosztályon. p o s t á r a . Nem gondolnak m u n k á r a . ha megnézel néha egyegy romantikus filmet? Es ha a „válságban lévő nő" mo­ zitól sírva fakadsz is. De a tévénézéshez LÁNYOK EGYMÁS KOZT Tanács a barátnődnek! Amikor megy a t é v é . Mi bajod eshet. Amikor szeretkeznek.

Az is az ö l e d b e ugrik. srácok. Szólj fánk. és nézitek. azt szeretitek. simogatod. Ne rontsd el azzal. hogy a karattyolásunkkal elrontsunk egy egyébként tökéletes percet. Ti. hogy amikor t é v é t n é z t e k . Tévékalauz Az fix. Semmi komoly. Jelöld ki a nem-brekegő zónákat. Hát ne hagyd. hogy te is odadugod neki a l á b a d . . Mindenki kapja meg a magáét. így tisztességes. Mi szeretünk részt venni. de a te élvezetedet bizonyára elrontja. Ha nem tartanánk tiszteletben a kérésedet. hogy simogasd a l á b á t . ki­ kapcsoltok. ami b e n n ü n k macska. hogy bejelentkezzünk nálad. ő viszont inkább egész nap Colin Firth összes kosztümös filmjét bámulná. Gondolj csak a tv-shop sikerére. Nem is k é r d é s e s : azt akarja. nem helycsere. Hiszen a t á v k a p c s o l ó úgyis a t i é d . Nem is tartjuk zavarónak.124 Felicity Huffman & Patrícia Wolff szükséges csend néha lebírhatadan vágyat ébreszt bennünk. Ez a b b ó l ered. Ne fe­ ledd a szabályt: mindenben egyformán kell osztozni. még mindig ott a szigetelőszalag. hogy a barátnőd is meg te is nézni akarjátok a Megasztárt. de te szívesen megnézed a Star Trek összes részét egy ültő helyedben. a ba­ r á t n ő d szó n é l k ü l az ö l e d b e teszi a lábát? Ez nem kegy. hogy ráhangolódtok. nem kérés. ÁLLJ KÉSZEN! É s z r e v e t t e d . csak üres fecse­ gés.

A jó pasi kézikönyve 125

De hogy örülj is, ha leülsz a barátnőddel megnézni vala­ mi a Szex és New Yorkhoz hasonló „lányoknak való" fil­ met, láthatsz sok csinos, fiatal csajszit, szexuális furcsasá­ gokat, esetleg holmi leszbibulit is. Hát ne tiltakozz kapásból. Kiderülhet, hogy ínyedre van ez az új íz a me­ nüben.

11.FEJEZET

ÉPPEN ERRE VÁGYTAM

A jó pasi zsúfolt életében az aján­ dékok témája nem szerepel
előkelő

helyen, és a kapcsolatotok más aspektusaihoz viszonyítva talán nem is tartod lényegesnek. De mi külön fejezetet szánunk a témának, mert, ahogy már észrevehetted, amit te lényegtelennek tartasz, a barátnődnek mélysége­ sen fontos lehet. Nem mintha a barátnőd mohón vágyna ajándékokra - ha mégis, szabadulj meg tőle -, hanem mert neki fontos az ajándékok időzítése és megválasztása, és ezek alapján ítéli meg az érzelmeidet. (Ismerősen hangzik? Amit teszel, nem csak az, amit teszel; mást is képvisel.) Ezért kell a neki adott ajándékaidat üzene­ teknek tekintened; potens jelképeknek, lényegében. (És melyik pasi szeretne impotens lenni?) A rosszul megválasztott ajándék - simítólapát, fűzőgép, tv-shop törzsvásárlói kártya - rossz üzenetet közvetít; ugyan­ akkor a jól megválasztott ajándék - a kedvenc par­ fümje, bőrkabát, vakolókanál - nyomban figyelmes, romantikus lovaggá varázsol.

130 Felicity Huffman & Patrícia Wolff

Nem kellett volna
Tudjuk, hogy az ajándékok kérdése ijesztő, de vannak szabályok, és ha ismered őket, magabiztosan vághatsz bele a válogatásba. Ne intézd el annyival, hogy „Nem tu­ dom, mit vegyek neki" vagy „Olyan nehéz vásárolni neki." Ahogyan a költő mondja, „nyisd ki füledet", mert így hamarosan rájössz, hogy a barátnőd bármelyik héten legalább tizenhét olyan dolgot említ, amelyekre vágyik. Minimum. Hát figyelj. Egy kirakat előtt megkíván egy blúzt; megdicséri valaki más retiküljét; megemlíti, hogy elfogyott a kedvenc parfümje, spagettiszósza vagy sport­ zoknija, írj listát, ha kell, vagy legyen rajtad „poloska", és hallgasd le a felvételt, amikor egyedül vagy. És nem olyan nehéz, amilyennek látszik. Ha figyelsz, rájössz, mit kedvel, mit nem, úgy könnyebb lesz kedvére való aján­ dékot venned. A tökéletes ajándékért női boltokba menj, ne vas­ boltba. Az ékszer mindig nyerő, de gyűrűt ne vegyél ba­ rátságból. Először akkor nyissa ki a kis gyűrűs dobozt, amikor megkéred a kezét. A ruhanemű mindig jó ötlet, és ha nem tetszik neki, amit vettél, feljogosítottad, hogy elmenjen vásárolni azzal az ürüggyel, hogy kicseréli.

ÁLLJ KÉSZEN!
Ha nem erős oldalad a f i g y e l é s , m í m e l d . Végy kasmírkendőt.

Ha odafigyelsz.A jó pasi kézikönyve 131 Kérdezd meg a barátnőit. mint a zsinór nélküli fúrógép. zümmögő versenyegérrel a végén. sajátos és kissé gyakorlatias ajándék. Imádni fogja azt. a baseballsapkád. De ha a barátnőd imád sütni-főzni. ami már a tiéd: kifakult. Általában nem javasoljuk a háztartási gépeket: robotgépet. mit szeret. Csak nézd meg a szekrényben a méretet. de a barátnődnek végtelen örömforrás. ha veszel egy doboz csokit. vedd meg neki azt a forgó vibrátort. A cipő­ nek is mindig örülünk. többet nyom a latban az. mint a hasznosság. Es ha már a masináknál tartunk. hát jobb. És SlimShaper alakformálót a problémás test­ részek csiszolásához semmiképpen. De ne feledd: ez a já­ tékszer valójában a tiéd. és hogy melyik a kedvenc márkája. hogy nem ro­ mantikusak. ők tudják. nem mindig a legdrágább a leg­ jobb. porszívót. kenyérpirítót. amelyet úgy kedvel (és otthon nem is fog hozzá mást felvenni). amelyikre mindig vágyott. egy menő konyhagép sikert arat nála. egy szexuális játékszer vagy vibrátor nyerő lehet. edényt stb. Adjunk még ötleteket? Szexi ajándék bármikorra. Egy olyan robotgép. a gyerekkori fényképed. Ha már használtok ilyesmit. Bármekkora szüksé­ ge lenne ezekre. Ízlések és pofonok Hogy találhatod ki. ami rád emlékezteti. Nagyon személyes. a legdivato­ sabb színben vagy egy kétszemélyes kapucsínófőző re­ mek ajándék. melyik a megfelelő ajándék a te ba­ rátnődnek? Ne feledd. mitől ájulnak el a nők (mert . puha egyetemi pólód.

hogy az ajándék figyel­ mességétől és ötletességétől. mint a tu­ barózsa. rá fogsz jönni. és mit szeretsz. milyen könyveket ked­ vel. vagy inkább zöldfűszereket termesztene az ablakpárkányán? • Szeret nevetni? Néhány ötlet: Best of Gálvölgyishow. A lényeg. fekete fehér­ neműt. a könyvesboltban is segítenek választani. amelyik az első ran­ ditokra emlékezteti? Szereti az orgonát? Az olyan virágot kedveli.tütüben. ami tükrözi a szemé­ lyiségét. és főleg: figyelek rád. és hozzá nagyon szexi. hogy olyan ajándékot vegyél neki. manikűrre. pedikűrre." • Miről álmodozik? Titokban rocksztár szeretne lenni? Vegyél neki gitárt (bizományiban sok min­ dent találsz). hogy a te pénzeden szépüljön. Vagy előfizethetsz a kedvenc folyóiratára. Ha tudod. azt mondja: „Tudom. nem az árától.132 Felicity Huffman & Patrícia Wolff elájulnak). .vagy Best of Heti Hetes-DVD. amelytől illatos a ház. ki vagy. • Szereti a virágot? Van olyan. Ha elküldöd. • Szereti kényeztetni magát? Fizesd be a kedvenc kozmetikájába arcpakolásra. • Olvasni Szeret?Többféle könyves folyóiratból kap­ hatsz ötleteket. esetleg tán­ colj el egy részt a Hattyúk tavából . valóságos Mikulás vagy.

így emlékszel rá: kis popsi. amelyre a lány először felírta neki a tele­ fonszámát. De ha mégis.A jó pasi kézikönyve 133 • Szereti a jó bőrt? Nem arra gondoltunk! Vegyél neki gyönyörű pénztárcát vagy irattárcát. egy hűtőmágnest. Kövesd ezeket a tanácsokat. egy süteményt. Nézz utána. A csak-azértmert-beléd-vagyok-esve ajándéktól eláll a lélegzete. hogy a Prada vagy a Gucci a legtöbbek számára elérhetetlenül drága. és a nyakadba borul. • Kedves emlékek. • Szeret bizonyos márkát? Igaz. hogy átadta neki egy kis ezüstdobozban azt a gyufaska­ tulyát. Csacska csekélységek Ne várj ünnepnapra vagy születésnapra. Ismét nem pénz­ költésről beszélünk. Ezek az ajándékok lehetnek csacska csekélységek. mell­ tartóból nagyot vegyél. Jó pontok? Egy szót se. hogy „Gondolok rád" vagy „Horkolsz". nagy cici. egy tojásfőző órát . Ajándékozd meg azzal a felkiáltással. és nem kell az utolsó pilla­ natban a fehérneműboltba rohannod. Ha már együtt vagytok egy ideje. ahol izzad a tenye­ red. Csomagolj be szépen egy csomag rágógu­ mit. Egyik sem lesz rá jó. de azt fogja hinni. egy jó tanács a méreteket illetően: bugyiból kicsit. Egy srác azzal szerzett jó pontokat. van megfizethető alternatíva. és az eladólány szánakozva néz rád.

nem vagyunk unokatestvérek.és sörnap. Légy kreatív. • Mert elviselsz egy ilyen undok alakot. hogy jól festesz kis fekete ruhában. mert én nem nap. mintás. Találj ki saját ünnepnapokat: • Hála istennek. amíg felvetted egymás után a kedvenc számaidat. Meg­ teszi szinte bármi a drogériából: mókás fürdősapka. másként ma vérfertőzés nap lenne. • Örülök. Világos és közvetlen veszély: „eszedbe ne jusson" ajándékok Saját készítésű CD. Lehet. ró­ zsaszín habfürdő.134 Felicity Huffman & Patrícia Wolff vagy egy utazási magazinnak azt a számát. vízálló sebtapasz. • Örülök. ahová utazni szeretne. amelyiknek a címlapján az a hely van. • Hivatalos ágyban maradó nap. Bálint-napra semmiképpen ne adj neki ilyet. . hogy eljöttél hozzám nap. hogy órákba telt. • Mert szereted azt a buta tévét nézni nap. • Rósejbni. fürdősó. Inkább kataszt­ rófa. Nem szexi ajándék. de a barátnőd nem fogja értékelni. mint én nap.

Ha ilyesmire íratod be. Az irodád PROZAC felirattal ellátott jegyzettömbje. XXXL méretű póló GYÓGYSZERIPARI KONFERENCIA 1998 felirattal. ritka lelet. de sosem adtál át. mekkora baromság a mondás. az ing pedig az iratmegsemmisítőben. De a pasi a kutyaólban kötött ki. miszerint „vegyél neki olyasmit. ami a volt barátnődé volt. (Ez áll mindarra is. de nem árt ismé­ telni: azt szeresd. Bármi. Nem jó ajándék. Már mondtuk. amit a volt barátnődnek vettél. a cicijét. mindenét olyannak. vidd el Arubába.) Ajándékutalvány műszaki boltba. és szeresd az orrát. Norbi Update életmódprogram. azonnal kiszagoljuk a továbbadott ajándé­ kot. Mi. Az egyik barátunk egy olyan inget ajándékozott a barátnőjének. vagy állj tovább. antik darab volt. hacsak nem kurvával ran­ dizol. amilyennek az Úr alkotta. Ez is bizonyítja. aminek te örülnél". Igazán menő. Plasztikai műtét. a seggét. . Viszont öt lepedőnél nagyobb összeg jöhet. amelyet a volt barátnőjétől kapott. rossz lányt választottál. Készpénz. barátnők.A jó pasi kézikönyve 135 Továbbajándékozás. hát jegyezd meg: a „továbbajándékozás" több nyel­ ven „volt barátnőt" jelent. ami előtted van. Mi több­ nyire ezt is kiszimatoljuk. Anyádtól kapott mókás kávésbög­ rék és kék-barna mohersál. Ilyesmit ő adjon neked. Libazöld. Ha van zsozsód.

és kezdjük elölről. Tönkretette az ajándékot és a pasi addigi összes kemény munkáját. amelyek után öt kilóval soványabb és tíz ponttal menőbb lesz a szexi skálán. Ha tényleg rossz fiú voltál. amelyek azt mondják. mert ez fontos. az ötlet egyszerű. és nem is érdemled? Most jól figyelj. Az ösztönöd azt súgja. Nem pulcsi. Rossz húzás. A virág egy rövidke le­ véllel gyógyír minden veszekedésre. és indulhat máris az ajándékokkal meg­ rakott teherautó. ebben az esetben a gondolat számít.136 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Vezekléstan A „Sajnálom" ajándékon már el kell gondolkodni. amely a bűn abszolút beismerése. A pasija. kétnapos kúrára fizette be egy remek gyógyfürdőbe. ám ehelyett elha­ gyatottnak és magányosnak érezte magát. igaz? Csakhogy a születésnapján. illatos masszázsolajokról és fürdőkről álmodo­ zott. de beválik. és igen. amikor nem kérted. akkor könnyű. Kate lazíthatott volna ugyan Svetlana. Vannak ajándékok. Kate pakolá­ sokról. amely szombatra esett. amely jó születésnapra vagy karácsonyra. amelyért vezekelni kell. De ha a lány pipa rád. Vedd ki a bankból az összes lovettát. Miért nyeld le a keserű pirulát. és nem tehetsz róla? Talán csak félreértés. Tökéletes. mert Rob dol­ gozott. és nem vele töltötte a születésnapját. dolgozik. nem kellene ajándékot adnod. Aztán van olyan ajándék. nem is kegyelemért kö­ nyörgő ékszer. a pasija úgy döntött. . Gesztus. a fiatalítás cárnőjének kezei alatt." Mit szólsz a virághoz? Igen. Kate barátnőnk nemrégiben mesélte el huszonnyolca­ dik születésnapjának történetét. Rob. és nem Kate-tel tölti a napot. „Felejtsük el.

k é k dobozt. Mit képzel. Johnnak. hogy nem ér semmit. Anya nagyon szereti a régi ékszereket." • „ N e m fogod elhinni. " • „Egy éve j á r t a m a sráccal. lelógó Juicy Couture strassz f ü l b e v a l ó t vett a s z ü l i n a p o m r a . Első a j á n d é k o m volt a T i f f a n y t ó l . Hacsak nem rossz gondolat Brenda b a r á t n ő n k rosszajándék-sztorikat kért e-mailben. nyomban e l v á l i k ) . amelyek neki kellettek. No é s : e g y á l t a l á n g y á r t a Juicy Couture f ü l b e v a l ó t ? " • „ A p u a legrosszabb.A jó pasi kézikönyve 137 A gondolat számít. ki vagyok én. Hogyan? M e g z ö l d ü l t a csuklóm. és nem is a T i f f a n y t ó l való. amelyek őt é r d e k e l t é k . és ma m á r fincsi vacsorákat főzök az új pasimnak. izgatottan nyitottam ki a szép. I d é n hatalmas. Évekkel k é s ő b b j ö t t e m r á . és egy borítékban p é n z t adott. mit vegyen nekem. Igen. de sosem sikerül neki.golf l e c k é k e t . cici formájú gyertyát kaptam." • „Egy ujjra h ú z h a t ó Fradika b á b o t . amelyet ingyen kapott a m a g á é m e l l é ." • „Két. Ez állandósult: könyvek. Ez az az illat és íz. amelyet a leg­ jobban utálok.egy h a j ó m o d e l l t ( e n n é l azt hittem. irodaszerek. amelyet »kölcsönkért«. Csakhogy A) nem hordok é k s z e r t és B) nem vagyok B e y o n c é . H á r o m éve vagyunk e g y ü t t . mert nem tudta. (Az e n y é m nyolcadikos korom óta megvan.) Az utolsó közös karácsonyunkra befizetett (felesben a m a m á j á v a l ) egy f ő z ő t a n f o l y a m r a .. de az évfordulónkra adott egy mobilt.. Öt percen b e l ü l bedugult a p o s t a l á d á j a : • „A d i s z n ó e z ü s t karperecet hozott Tiffany dobozban. jól hallottad. neki t e t s z ő sztereó b e r e n d e z é s . Azt e g y é b k é n t é l v e z t e m . erre az u t ó b b i h á r o m é v b e n kapott: . " • „Egy kosár citrom i l l a t ú kozmetikum." .egy golfütőkészletet . Az első karácsonyunkra horgászfelszerelést vett. Howard Stern?" • „George úgy igyekszik.

mi mégis ajándékokra vágyunk. hosszú lére eresztett választ az átlagos heteroszexuális hímből. Tedd a fejedre a bugyiját. régi könyvek. Megmondjuk. beszéddel fejezzük ki az érzelmeinket (újra meg újra). És ha igazán el akarod érni. így mutatjuk ki a tö­ rődésünket. kiránduljatok. és táncolj a Csillagok háborúja zenéjére. hanem figyelmetek és kötődésetek felbecsül­ hetetlen értékű minősége. lányok. A lényeg a lényeg Lehet. hímzett párnák a pamlagra. hogy nem tudunk vizet fakasztani sziklából. és legyél a barátnőddel. vegyél ki egy szabad­ napot. amiket mi esős napi ajándékoknak nevezünk. vázák. ha­ nem a gesztus. Ezért más betáplált információt várunk tőletek. Már csak egy esős nap hiányzik és te. hogy szerinted te vagy Isten ajándéka a lányoknak. . Ezért nem az ajándék ára számít. Klassz régimódi könyvtámaszok. Nézzetek tévét az ágyból. képkeretek. hogy szeressünk. hogy megbecsülöd őt. Tudjuk. de mi jól alkalmazkodunk. puha pokrócok: mindezek annyira ottho­ nosak. így tartunk kapcsolatot.138 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Tanácsunk: hagyd ki a fürdőt. akiket szeretünk. kis. azt. Szórakozzatok. Ti. gondolj azokra. Nem az ajándék becse a fontos. másként kommunikáltok. Készíts a barátnődnek reggelit. bármi a bolhapiacról. srácok. hogy megosztjuk magunkat azokkal. miért: mi.

.

12.FEJEZET RUHA TESZI AZ EMBERT .

tamtamot is ver néha. hogy hacukahepped legyen. Jó dolog szakértői tanácsokat kapni. ki vagy. hogy azzal próbálj imponálni a barátnődnek. arról sem. hát biztos lehetsz benne. és kinek kell ez? Nem arról van szó. Az öltözékeddel megmutatod a világnak. hogy igaz: ruha teszi az embert. hogy egyhavi béred áráért veszel egy pár cipőt. Az sem . amit megeszünk? Es ha egy megtakarított forint valójában azonos egy megkeresett forinttal. terelget. az öltözéked elárulja a világnak. amikor kezded magad férfi manökennek érezni. és ilyenkor a lány követi a példát. De ak­ kor jön a barátnő. hogy ügyelni fog a csomagolásodra. a dietetikusra és a könyvelőre). amiben nem vagyunk biztosak: igaz-e hogy egy öltéssel idejekorán elkerülhetünk később kilencet? Valóban az vagyunk. Másoknál viszont csak há­ rom kérdés merül fel: tiszta-e? Feljön-e? Egy darabban van-e? Ha a háromból kettőre igen a válasz. Vannak született stílusos pasik. jöhet. de elérkezel egy ponthoz. hogy ő kivel fekszik le. és tanácsol.Sok dolog van a világon. szerepel­ nie kell-e az adóbevallásunkban? Ezeket a megválaszolha­ tatlan kérdéseket inkább hagyjuk a szakemberekre (így a varrónőre. A barát­ nőd szemszögéből. de egy dolog­ ról tudjuk.

Jancsi meg az ikrek jobbat érdemelnek. és a képzeletnek is hagy valamit. hogy milyen kocsival jársz. De valójában az olyan pasikat szeretjük. A lányok a bokszeralsót szeretik. ha más képviselné. hogy spekulatív befektetési alapokat kezelsz-e. és ne A ruha a belső énedet fejezi ki. a lányok tekintete is mindenen áthatol. fogunk neked hazudni. Az alsónemű tényleg nagyon fontos. kivált.144 Felicity Huffman & Patrícia Wolff érdekel. khm. Fontos. Zsúfolt te­ remben is kiszúrjuk. amely előnytelenül hangsúlyozza a családi ék­ szereket. nem mászkálhatsz holmi nyomorúságos alsónemű­ ben sem. és nem jobban szeretné talán. melyik pasi visel menő bokszeralsót. ne viseld. Azért vagyunk itt. fontos nekünk. Szerintünk szexi. nagyké­ pernyős tévéd. amikor a férfiak alsóneműjéről van szó. érezd úgy. vagy földrajzot tanítasz.tiszta?" Alsó hangon Ahogyan egy mesés ékszert nem adnál át papírzacskó­ ban. Ráadásul nem mutatja . hogy tanácsot adjunk ahhoz. aki öszsze tudja párosítani a zokniját. és nem mondja. de ha látna abban a kordöltönyben. Ahogy Superman röntgenszeme. hogy az öltözéked ne vonja el a figyelmet charme-odról és a re­ mek külsődről. és hogy mekko­ ra a. és melyik totálisan béna bugyit. hogy „Szagold meg . Azt hi­ heted. aki jól érzi magát a bőrében. A férfibugyi undorító. hogy a ba­ rátnőd dirigál.

És még valami: a bokszer időállóbb.A jó pasi kézikönyve 145 ijesztően dudorodó csomagotok teljes körvonalát. valahányszor leveszed a nadrágodat. de nem fék­ telenül. de éppen olyan előnyös. fekete bugyi. Egy elszürkült. elsárgult. íme. Olyan az eleje. • Stanfields. csupa lyuk bugyitól a férfi úgy fest. Ha jobban szereted a bugyi nyújtotta biztonságot. mint valami fura tengeri herkentyűt. Ezek a bokszerek nem testre simulok. mint lányoknak egy jól szabott. mint akit árvaházból szalajtottak. hogy az összes himbálózó alkatrész himbá­ lózzék. Ha láttál már Shakespeare-darabot. . • T-box. mint a nagyító. Hidd el: nem akarjuk lát­ ni. A vadnyugati filmeken látható hosszú férfialsó szexi változata. Szabadon mozoghatsz bennük. tudod. mint a gatyapőc. inkább klasszikus bokszerra hasonlíta­ nak. hogyan festenél egy fecskében. néhány előnyös és menő kompromisszum: • 2(x)ist. és nem akarod. Olyan. milyen előnyösen áll a gatyapőc azon a két veronai nemesen. Két gomb van rajtuk (csak dísznek). és a pasi keménynek és vadnak fest bennük. • Banana Republic. Ez a márka talán drágább. Minden fenék jól néz ki benne. így a legszerényebb csomag is hatalmas­ nak látszik benne.

Nem bugygyan rá az ú s z ó g u m i . életformává vált. hogy egy felnőtt férfi látványa derékig fel­ húzott. tudd meg. hogy a gatyák fantasztikusak. kávéfőzés reggel a barátnőddel. mint egy pasi a megfelelő farmerban és pólóban. de csak amikor Goldie Hawnhoz ÁLLJ KÉSZEN! A bokszer e l ő n y ö s e b b a b u g y i n á l . nézd meg az Abercrombie & Fitch-hirdetéseket. gondolj a szörfösökre. Vagy. fehér bugyogóban arra ingerel minket. Persze a képek amolyan Túl a ba­ rátságon népeknek készültek. Még a dalai láma is farmert visel. ha bugyiban látnák őket. és a klasszikus bokszért tartjuk az igazinak. és amit filmsztárok tettek híressé. Az almás pitéhez hasonlóan teljesen amerikai farmer. akiknek leszakadna a képe. jobban fest benne a l á b és a d e r é k . ha a nyugati parton élsz. A nyolc legelőkelőbb egyete­ mi sportklub jut róluk eszedbe. hogy betörjük a fejét. a divat állandó darabja és pénznyelője. nyári vitorlázások Maine-ben. feszes. melletted egy arany labrador. Ha ennél meggyőzőbb érv kell. ami a cowboyok kedvence. . de nem tagadhatod.146 Felicity Huffman & Patrícia Wolff De alapjában véve hagyománytisztelők vagyunk. Farmerállomány és egyéb megfontolások Nemigen van annál szexibb. És ha további érvek kellenek.

Hurkagyurka. a legjobb egy feszes. Hogy milyen farmert vi­ selsz . Meg aztán mi értelme a tárcádat a térdednél keresgélni. A mámi farmeros pasi kioltja a vágy tüzét. M i n t olcsó és mindenre jó darab. ráncos vagy rövid. „mámi" farmert viselsz. meg kell beszélnünk néhány apróságot. de hányingere is lehet tőle. kötetekre valót árul el nemcsak a fenekedről. de van egy alapszabály: ha a farmerod közvetlenül az ágyékod fölött nyugszik. amelyiket a farmer eltakarja. nyilván a farmer az első. Csak akkor vágd le legombolt nyakú inged ujját. Ha mutogatni akarod a karod (ami­ nek tapsolunk). nem csak az a részed nő. és minek az a töméntelen har­ monikázó textil a surranód körül? Mámi farmer. hogy mutogasd a muszklidat. Kerüld a szűk cuccokat. Es ne feledd. bő.és hogyan viseled -. Hordjon ilyet a nénikéd. Felhúzod. hogy szűk. ha Hazzard megye lordja vagy. te meg vegyél újat. hanem rólad is.. uram. Garantáljuk. Divatok jönnek-men­ nek. és készen vagy. Nem kívánjuk látni a fanszőrzetedet. Muszkli Miska. Ha felszedtél pár kilót. vegyél nagyobb farmert.A jó pasi kézikönyve 147 megy látogatóba Aspenbe. . Amerika fegyverproblémája. hónaljig ér. fehér póló.. hogy ami­ kor hízol. túl lent van. A farmerra a barátnőd gerjedhet. Ha nyolc éve nem vettél újat. De ne olyan hevesen. aki kihízta a szemüvegét. Ismerünk egy pasit. és a fegyveredre egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak.

Az ócska cipő világító reklámfelirat a lá­ nyoknak: ELFUTNI! Rengeteg energiát fektetsz a sze­ relésedbe. csak ne legyenek rajta ver­ senyautók vagy golfozók. hogy a srácok el­ hiszik. úgy festenek. Ugyan már. Nem kell úgy kinézned. talán még a múlt héten is. Philip Seymour Hoffman imádnivalóan szakadt mindig. bár nem biztos. Tipegőtippek. hogy tavaly divatosak voltak. mert a gallérja elszorítja. mintha divat­ lapból vágtak volna ki. haute couture) tök jó cipőket visel. Komolyan mondjuk. mint Ashton Kutcher. Ha azt hiszed. de ha a cipőd undorító. de olyan sráccal nem lehet beszélget­ ni. ne sajnáld rá a pénzt. kárba veszett minden. Ölts öltönyt. gusztustalan. A kötött sapkákról. A hízást meg tudjuk bocsátani. A nyakkendő mint olyan nem érdekel minket. valójában inkább vízzel telt gumióvszerre emlékeztettek. hogy az a póló. Ha meglátnak egy pasit jól szabott öltönyben. de akkor is hülyén néztél ki ben­ nük. verd ki a fejedből. akinek szinte leáll a vérkeringése. mint ami Kelet-Európában készült. A srácok azt hitték.148 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Ha szorít az inged gallérja. de még ő is (aki szentül hiszi. figyelj oda. vagy úgy fest. a lányoknak elakad a lélegzetük. amelyiken a macska aludt. Brad Pitt vagy Colin Farrell. hiszen Jack . az elegan­ cia csúcsa a Danskin-féle karaktertánccipő. Az öltöny szexi. Tudjuk.

rajta NASCAR felirat. Egyetértünk. tartózkodj tőle. i Tükröm.A jó pasi kézikönyve 149 Nicholson is váltott. de ha a napi munkád nem lasszózás. Egyszer valaki azt mondta. Csizmás kandúrok. már nem úgy néz ki. Seuss híres meséjéből. de nem a lelkedbe. Világutazó vagy. NŐ: Bepillantás. tükröm Amit te látsz /Amit ő lát FÉRFI: Az ujjatlan necctrikód kellemes. ne kívánjunk. FÉRFI: Guatemalai mellény. ami­ kor Dél-Amerikában önkéntesként lakásokat építettél a szegényeknek. amióta férfi­ asabb fejrevalókat hord. és mostanában. fejlett a társadalmi tudatod. Igazolja. amelyiket akkor kellett volna kidobni. ha azt akarod. Szexi és szellős. Ez elfogadha­ tó volt az 1980-as években. NŐ: Kövület a hetvenes évekből egy olyan mellényben. hogy csak a bátyja és műkorcso­ lyabajnokok viselhetnek neccből készült cuccokat. mint­ ha ő lenne a Grincs uno­ katestvére dr. amikor a Sonny és Cher Show kiment a divatból. Hacsak nem Texasban élsz. . amelyet akkor kaptál. a mackónadrág a remény halála. Csak akkor vedd fel. a kék mellény kiemeli a szemed színét. hanem a szőrös hónaljadba. amikor a Dallas ment. ne viselj cowboycsizmát (vagy -kalapot) öltönyhöz.

horkolásgátlót. Ágyba. Alhatsz pucéron. vagy lehet rajtad bármi. ágyba. a barátnőd legszíveseb­ ben azonnal visszarángatna az ágyba. aki már elég idős és rokkant. felül semmit. zoknit és olyan inget. szemmaszkot. ágyba Mit viselj az ágyban? Ha veled van a barátnőd. ha ádámkosztümben lennél.150 Felicity Huffman & Patrícia Wolff FÉRFI: Istenien mutat a tested a minimális tornatermi cuccban. és kerüld a selyempizsamát is . A barátnőd a pasijával akar hálni. Ha a reggeli kávénál csak csá­ bos alsót viselsz. . kidomborodnak a legjobb tulajdonságaid. NŐ: Répa Rudi kikandikál abból a rövid sortból. NŐ: Igazán mókás a pólód a LE A JÓGÁVAL! felirattal. hogy az ágyban soha ne viselj füldugót. vagy az. Tökéletes csajok fölcsípéséhez. nem a kisöccsével.ilyesmit csak Al Pacino engedhet meg magának A sebhelyes arcúban. FÉRFI: Igazán mókás a pólód a LE A JÓGÁVAL! fel­ irattal. és felvesznek egy csinos alsónadrágot (lásd fent) meg egy pólót. amelyikbe beleizzadtál. de a flanelpizsamáig ne menj el. akik nem szeretnek így aludni. Vannak srácok. Igazán be kellene már tiltani a lasztexet. és persze a Hustler magazin szerkesztője. több­ nyire azt szeretné. csak arra ügyelj. Oké.

sötét öltönyök szolid n y a k k e n d ő k k e l . Konzer­ vatív. akkor bár­ mit tesz. de az. és simogatna.A jó pasi kézikönyve 151 A történelem tipp-topp fazonjai XIV. a „túl szexi az i n g é h e z " kifejezés jut az eszünkbe. N a p k i r á l y n a k lenni jó. divatos lesz. a szabad világ vezére. D Á V I D LETTERMAN: n e h é z észrevenni b á r m i t a fogai köz­ ti résen és borotvaéles e l m é j é n kívül. JAMES BOND: ugyan a k é p z e l e t s z ü l ö t t e . jóval Lennon e l ő t t . A M A G Á N Y O S LOVAS: ez a korai amerikai t é v é h ő s hozta divatba a feszes. M I C I M A C K Ó : i m á d j u k azt az édes. fekete szmokingot vi­ seli. Ha h í v á s o d r a a ló v i s s z a j ö n . Z ö m ö k és t ö m z s i létére e g y f o r m á n e l e g á n s volt öltönyben és v a d á s z s z e r e l é s b e n . ahogy Connerytól Craigig Bond az egyszerű. rojtos k e s z t y ű t és fe­ kete maszkot. Eltűnődünk.s z e m ü v e g e t ő hozta divatba. A John L e n n o n . LAJOS: p a r ó k á t és magas sarkú c i p ő t hordott. és m é g i s e l ő á l l n i a r e l a t i v i t á s e l m é l e t t e l . BARACK OBAMA: elegáns és kellemes á l l a m f é r f i . ALBERT EINSTEIN: a pasinak t í z b a r á t n ő j e volt. a höl­ gyek m é g i s versengtek é r t e . jól c s i n á l s z valamit. Ha az embert nem a k ü l s e j e . csókolni való pofáját. hanem a cselekedetei szerint ítélik meg. és ha valaki k é p e s kerek puhakalapot és g y ű r ö t t ö l t ö n y t visel­ ni. az t é n y l e g szívdöglesztő. f e h é r n a d r á g o t . és ragaszkodik a karcsúsító zöld színhez. de ahogy ki-be gom­ bolja a z a k ó j á t és a n y a k k e n d ő j é t simogatja. SHREK: jól h a s z n á l j a az a d o t t s á g a i t . ő m i n d k e t t ő b e n nyerő. bár azzal nem é r t ü n k egyet. milyen volna. ha minket gombolna ki. TEDDY ROOSEVELT: férfias férfi. hogy nem hord nadrágot. .

ettől kevésbé látszol ősembernek. devalójában transzvesztitának vagy női szerepet játszó japán színésznek látszol. a fel­ adat éppoly vonzó számunkra. hogy mit beszélsz. de az esti programnál már gusztustalan. Vagy oda temették Jimmy Hoffát. De ha nem vagy a Maf­ fiózók egyik szereplője vagy kézmodell (micsoda?). Persze vágni a szemöldökből szabad. hogy csak nagypapákkal fordul elő ilyesmi. no és mi van szépséges tenmagaddal? Például az orrodból ki­ álló szőrszálakkal? Nehogy azt hidd. Talán azt hiszed. a közelállókat érinti a legsúlyosabban. A piszkos köröm elmegy. eszedbe ne jusson a körmödet polírozni vagy isten ments kilakkozni. Ha végzel ezekkel a ronda szőrszálakkal. hidd el. egy denevérekkel teli barlang se okoz­ hat gondot. ha éppen munkából jöttél. és használd. (A legtöbb barátnő egyébként szívesen segít ebben. És mint a legtöbb sorscsapás esetében. Az a mi osztályrészünk. néha vizsgáld meg alaposan a bőrödet. kivált. Könyörgünk. vagy jól megszeretgetni. és nem szívesen osztozunk. Néhány srác mitesszerei vénebbek a barátnőjüknél. mit viselsz szépséges tenmagadon. ne fintorogj!) És ha már a mi­ tesszereknél tartunk. . szerezz be egy orrszőrzetvágót. A barátnőd képtelen figyelni arra. ahogy a sikongó tinilá­ nyok nyúlkálnak egy-egy popsztárért. hogy be lehetne fonni. úgy nyúl­ nak ki az orrodból azok a szőrszálak. Kérlek. Ugyanez vonatkozik a füledre és az orrod külsejére is.152 Felicity Huffman & Patrícia Wolff A tisztaság fél kegyesség? Immár beszéltünk arról. mint a hátadon lévő miteszszerek kinyomkodása. ha olyan hosszú. Csak tudj idejében megállni. megesik bármikor és bárkivel. ha azt látja. A gyan­ tázott vagy szedett szemöldöktől is frászt kapunk.

de Isten nem v é l e t l e n ü l t a l á l t a fel a szájszagosítót. és t ö b b lehe­ tőséged nyílik a csőrözésre. nem akar m e g b á n t a n i . hogy egy puszi után rajtunk maradjon az illata. p i a s z a g ú . De hidd el. nos. R á b e s z é l ü n k a fogfehérítésre is. az áporodott levegő és a stressz bűzé­ vel. r e g g e f s z a g ú . büdös férfi élt teljes és boldog életet. Vegyél fültisztító pál­ cikát. . ha a szagod keveredik az utca. Nem szeretjük. a kevesebb több. hogy felhívásunkra nem rohansz rögtön orrszőrzetvágót venni. Mindenkinél előfordul. és használd. az sok. A d r o g é r i á b a n k a p h a t ó c s í k o k k a l remek e r e d m é n y é r h e t ő el. mintha a bácsikánkkal smaciznánk. Figyelj oda a fogaidra. . Csak azt m o n d j á k ki. és rossz. hogy szeretjük a szagodat . Tudjuk.A jó pasi kézikönyve 153 Ami a kölnit illeti. De ami sok. . és elismerjük. amire m á s o k is gondolnak. vegyél szájszagosítót is. tudjuk. ha kicsit ápolod magad a megfelelő helyeken. a két órával korábbi edzés. a barátnődnek sokat Sosem vagy teljesen f e l ö l t ö z v e mosoly n é l k ü l . Az az igaz­ ság. A b a r á t n ő d nem szól. hogy a történelem során sok piszkos körmű. Ne locsolj magadra annyit. mert ha a leheleted nem é d e s . hogy nem jut eszedbe ellenőrizni. de a fiilzsír undorító. hogy a fogad s z ü r k e vagy s á r g a . Ügyelj a csipára is. jobb lesz a leheleted. de nélküle szeretnénk látni ibo­ lyakék vagy koromfekete szemedet. De ne á l t a s d magad. akkor az e l l e n k e z ő j e : hullaszag ú . A régi szokások nehezen múlnak. c i g i s z a g ú . Az utóbbit „kudarcizzadásnak" hívjuk. Ez olyan. mert édes csacskaságokat suttogni sárga ragacsba nem igazán élvezet. hogy állsz ezzel? T ö b b n y i r e valamelyik ifjú rokon hívja fel a fi­ gyelmedet. Es ha már itt tartunk.többnyire. stb. Ha m á r ott vagy.

gondolod. de ha a barát­ nőd azt mondja. és mindegy. de ha vadul csatáztok egy narancssárga nadrág fölött. „ha a barátnőmre hall­ gattam volna. Az e g y s z e r ű s é g ö n b i z a l m a t s u g á r o z . Á l t a l á b a n a klasszikusra szavazunk a trendivei szemben. ami benne van. ahonnantól az egész elveszi a férfiasságodat? Csak te tudhatod. viszont figyel a b a r á t n ő j é r e . Jó dolog. jelent. és jobban öltözött. amit a Sir Francis Baconnek tu­ lajdonított szólás. . szebb lenne a frizurám. amíg a tükörbe nézve még ma­ gadat látod. női szemmel m á s ­ nak látszik. ha tanácsokat kapsz a barátnődtől. Ha a kisujjad nyújtod. Lehet. hogy úgy éreznéd. mit visel. anélkül." Hogy meddig nyesegetheti a külsőd. miszerint a tisztaság fél kegyesség. lenyisszantotta a mogyoróidat? Hol lép át egy olyan határt. Csak ad­ dig fogadd el a tanácsait. valószínűleg igaza van. csak azt. hogy szexistának gondolsz minket. Viszont ha a kisujjad nyújtod. klasszabb cipőim lennének. h á t légy e g y s z e r ű . Azt s z e r e t j ü k . Az öltözködésed megváltoztatása nem azonos a te megváltoztatásoddal. hanem arról. nem a nadrág­ ról van már szó. hogy tisztaság híján egyedül fogsz hálni. rögtön az egész karodat akarja..154 Felicity Huffman & Patrícia Woíff Amit ü z e n n i próbálsz m e n ő cuccaiddal. „Ezt nem veheted fel". az egyik ember m a r h a s ü l t e s s z e n d v i c s é t egy m á s i k v é r e s á l l a t i izomcafatnak l á t j a k é t darab g l u t é n k ö z ö t t . sokkal ápoltabb eunuch volnék. ha a pasi nem p á v á s k o d i k . Nem azt mondjuk. jobb ingeim. „Aha"..

.

FEJEZET EGY KIMARADÁS KIS .13.

Kicsit. mint amikor Tom Cruise fel-le ugrándozott Oprah pamlagján. Pokolian fájt. Közepesen. hogy tetszik egy fiúnak. Ha egy fiú ekkorát rúg egy labdába mindenki szeme láttára a játszótéren. fején a hideg borogatással. nyolcéves korban. Steven nemcsak kedvelte őt. amikor Steven Goldstein fejbe rúgta egy focilabdával harmadikos korukban. amikor igen merésznek érezte magát. És ha Jennynek tetszett egy fiú. Ahogy Jenny ott ült az iskolai rendelőben. küldött neki egy levélkét egy barátnő közvetítésével. és órákon át beszélgettek te­ lefonon. Egyszer. telefonált. hogy az életében változás történt. Felsőben a dinamika kezdett megváltozni. Ha egy fiú­ nak tetszett Jenny. Bobby Mortleynak olyan levélkét küldött. hanem ezt gyakorlatilag nyilvánosságra hozta az egész iskola előtt. rájött. de legbelül Jenny örült. amelyen x-et kellett tennie valamelyik kockába: „Kedvelsz engem?" • • • Nagyon. .Jenny akkor jött rá először. az olyan. úgy harsogta világgá a szerelmét.

akár születésnapon. egy kis tapizás. Nem volt több hajcibálás. amikor másnap Jenny meglátta ifjú szerelmesét a folyosón. sokan versengnek a figyel­ medért: a barátod. aki komoran nézett rá alig pelyhedző bajusza mögül. és a nyilvá­ nosság előtti cselekedeteid szinte ordítanak a barátnőd fülébe.. hogy tetszel. flörtölt. ezért vizsgálja olyan alaposan a nyilvánosság­ nak mutatott személyiségedet. aki éppen belépett. hogy .valószínűleg így is van. egy kis csókolózás. a mobilod.. Jenny korán megtanulta. Jenny a hetedik mennyor­ szágban lebegett.160 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Amikor a levélke visszajött. a barátnőd arra vágyik. a srác. A te barátnőd is meg­ tanulta ezt. De ha elmentek szórakozni. Figyel a világ. az a döbbenetes kebelcsoda. A középiskola megváltás volt. Akár kávézóban vagytok. de a ba­ rátnőd is. Jenny szíve majd kiugrott. Bobby a legfelsőt ikszelte be. az beszélt. de eléggé nehezen vállalják ezt nyilvánosan. amíg másnap az ebédlőben Bobby rá sem nézett. akár az autószalonban. Volt mozi. De bár­ mennyire heves volt is az a tapizás. Ha egy fiúnak tetszett Jenny. átalakult valami teljesen másfajta fiú-állattá. néha még el is hívta valahová. Akkor összeomlott. pizza. hátraarc. hogy a pasik vi­ szonylag könnyen tudtodra adják. a csapos. A tettek hangosabban beszélnek a szónál. aki a kocsi hátsó ülésén még Valentino volt. Csodálod? Egy kis figyelmesség Otthon könnyű úgy bánni a barátnőddel. fejbe rúgás. mintha ő len­ ne a szobában az egyetlen nő .

hogy újabb visel­ kedési aknamezőről van szó. amely nincs a piacon. azt gondoljuk: „Abban a pillanatban. ahogy a csaj lelép. Ez teljesen hibás visel­ kedés.igen sokat jelent. Távol­ ságot tart.kinyitod az ajtót.A jó pasi kézikönyve 161 ugyanaz a figyelmes pasi légy. Nem lehet egyszerre két térfélen játszani. ahol sok jó pontot szerezhetsz csekély erőfeszítéssel. aki kitesz egy ELADÓ táblát olyan házra. és semmi értelme. hogy új pasit fogjon. tehát olyan pasit látunk. alig ér hozzá (amíg haza nem érnek). aki csügg a barátnőjén." . becs­ telenség. Ne hidd. Velem van Mind láttunk már olyan pasit. ez a pasi kell nekem. és úgy odalesz. aki rendszeresen randizik egy lánnyal. Inkább olyan terület. az ilyesmi szemétség. amikor visszajön az asztalhoz . Nyilvánosság előtt egy parányi gesztus is . A nők nem buták. aki az előző este lehúzta a tangáját. Nézzünk szembe vele. Azt hiszed. Mi tud­ juk. Neki ezek számítanak. jobban várja. hogy a pasija. és nyert ügyed van. mint te az új barátnőt. felállsz. nehéz? Nem az. hogy konzervnyitóval fogja lefejteni rólad. és elhalmozza figyelmességgel. A léc eléggé alacsonyan van. de mintha sosem lenne teljesen vele. Vedd fel a rendíthetetlenség fénylő páncélját. hogy azzal a lánnyal van. hogy amikor olyan pasit látunk. Bánj jól a lánnyal a nyilvánosság előtt. De ha szabadjára ereszted az elka­ landozó tekintetű belső ripőköt. aki nem akarja elkötelezni magát. Mint az ingatlanügynök. és sosem mondja magáról. A dologban az a vicc. Következetességre és udvariasságra vágyik.

hogy már azelőtt létezett. de ezzel nem vagyunk e g y e d ü l . és ami m é g fontosabb. de a srác nem ér­ tette. a s z í v e d b e n . Úgy érezte. Számára ez régi szokás volt. . az a mi r e l a t í v é r t é k ü n k e t fejezi ki a v i l á g b a n . a gyors gya­ loglással a pasi azt fejezi ki: A CSAJ NEM VELEM VAN. Ahogyan minden nő. ő is igen érzékeny volt az ér­ tékére vonatkozó gesztusokra. és t ő l ü n k n é h a igen k e d v e z ő é r t é k í t é l e t e t kapsz. a lány meg a kísérete. és szólt. észre se vette.162 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Az egyik barátunk mindig három lépéssel a barátnő­ je előtt vonult. De a ba­ rátnőjének rengeteget elárult. ÁLLJ KÉSZEN! Szinte b á r m i t mondasz vagy teszel. mintha ő lett volna a király. Erre nem vagyunk b ü s z k é k . hogy te beléptél volna a képbe. Végül a lány ráunt. Ne feledd: neked is megvannak a magad ö n b e c s ü l é s i p r o b l é m á i . amellyel számolnod kell. annak ellenére. Ez olyan neurotikus vo­ nás.

hogy üdvözölje. Már megint. ingyenpia. mert a legjobb barátja éppen egy történet közepénél tart. de nem mehet oda. Micsoda áldo­ zat. hogy mekkora Star Trek-rajongó volt hajdanán. NŐ: A pasija még arra sem képes időt szakítani. hogy üdvözölje. szórakozott pasival tölteni. (Mi van abban. aki egész vacsora alatt a mo­ biljára érkező e-maileket várja. Örül neki. ami­ kor az a nagy bokszmeccs van a tévében. ha néha belehallgatok. amíg neki a könyvelésről Ed mono­ lógját kell hallgatnia. micsoda jó pasi vagyok. Romantikus este FÉRFI: Képes vagyok elvinni egy drága étterembe. aki szemlátomást piálásban akar kitűnni. hogy áll a meccs?) NŐ: Magányos lány. micsoda figyelmesség.A jó pasi kézikönyve 163 Egy kis kiruccanás Amit a férfi lát/Amit a nő lát Munkahelyi karácsonyi buli FÉRFI: Csupa haver. . Ünnepi vacsora FÉRFI: Megérkezik a barátnője. NŐ: Csupa idegen meg a pasija. Kár volt eljönnie. aki kénytelen az estét mogorva. együtt bulizhatok a fő­ nökkel.

a bugyijába. micsoda klassz pasim van. Persze a moziban átkarolod. sőt olykor megcsókolod az utcán. de így van. sajnos. A lánynak imponált a figyelmesség és a ha­ tározott fellépés. szeretsz. Anélkül. nem. figyelsz ránk. azt jelenti. A barát­ nőd szeretetigénye. számára csak morzsa. Ne itt A lányok többnyire jobban kedvelik a szeretet nyilvános megnyilvánulásait. elismersz. a barát­ nőd szerint érdemes veled dicsekedni. hogy a lassú kiszolgálás miatt nem ér vissza idejében a munkahelyére. szinte olt­ hatatlan. Sarah barátnőnk a pasijával. Reed erre udvariasan szólt a pincérnek. és nyugtalankodott.164 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Pedig nem kell sok. néha megfogod a kezét. kívánunk. mint az összegyűjtött kilométerek a gyakori repülőknél: amikor elegendő jött össze. hogy Sarah kérte volna. és hogy belém van zúgva. Mi a gond? Miért ragaszkodik hozzá. Dániel barátunk egy­ szer kifakadt: „Miért kell fognom a kezed. de ami szá­ modra nagy falat. néha dicsekvésből: „Nézzétek. hát tartsd magad . és szorosan melléd ülnöm ebben a tágas taxiban? Nem imádhatlak csak a szememmel?" A válaszunk. Talán egyszerűen hangzik. nyilvánosan és privátim. Amikor úgy érezzük. Néha csak szerelemből. Reeddel ebédelt. becserélheted egy első osztá­ lyú jegyre . mint a pasik. törődsz vele. hogy világgá kürtölje a kapcsolatotokat? Nehéz megmondani." Ha ez a helyzet. hogy a barátnőd úgy érezze. hogy sietnek. néha bizonytalanságból. Nagyon. Ezek a kis figyelmességek olyanok.

ismerd el a szükségleteit. de fejtsd ki a tiéidet is. Ha kínosnak érzed. nem igazán szeretsz ölelkezni.A jó pasi kézikönyve 165 szerencsésnek. mint amennyit szeretne. amikor nem érzed. Magya­ rázd el. hogy amikor a közértben sorban álltok a pénz­ tárnál. neki pedig be kell érnie valamivel kevesebbel. szelíden szólj neki. mint a hálószobád vagy a kony­ hád kövezete. Te kény­ telen leszel néha akkor is érzelgősnek mutatkozni. azt inkább olyan privát helyeken tennéd. Az a helyzet. . hogy ezen a téren mindkettő­ töknek ki kell lépnetek a kényelmi zónátokból.

. ha ő m e s é l . és ez ö n b e t e l j e ­ sítő jóslat. ne v e g y ü l j . " Nem kell nevetned a v i c c é n . ha m á r hallottad. Figyelj. akkor is. akivel hazamegy". Ha csak p á r ó r á j a l á t t a d . és adj neki nagy puszit. mondj a t ö b b i e k n e k olyanokat. ha m á r hallotta. de igaz!" • És f o r d í t v a . T á m o g a s d . akkor is. és a b a r á t n ő d m á r ott van. Ez azt jelen­ t i : „ Ú g y van. ne kalandozzon el a figyelmed. emberek.166 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Hogyan viselkedj vele nyilvánosság előtt TÁRCÁBAN HORDHATÓ HASZNÁLATI UTASÍTÁS • Ha b e l é p s z egy buliba vagy é t t e r e m b e . vagy viccet mond. hogy „ K i r s t e n szerint csak k i t a l á l t a m ezt. akkor i s menj egyenesen h o z z á . de mellette kell lenned. • Vond be a b e s z é l g e t é s b e vagy s z t o r i b a . Ez szemkontaktust meg olyanokat jelent. Ne n é z z m á s h o v á . hogy „ E z remek" vagy „ E z tetsze­ ni f o g . karold á t . én vagyok az a sze­ r e n c s é s .

A jó pasi kézikönyve 167 • Ne felejtsd el bemutatni a b a r á t n ő d e t . a z t á n kasszírozd be a jutalmat. visszapillantó tükör. Egy l á n y se k í v á n olyan pasival l e f e k ü d n i . Ha Eva Longoria j ö n be bikiniben. aki m a g á t n é z i minden t ü k r ö z ő f e l ü l e t b e n . de a l e g t ö b b l á n y i m á d j a . ha ő nincs ott. Az olyan pasi. aki szebbnek tartja m a g á t n á l a . Bili csak m e g á l m o d o t t . • A b a r á t n ő d tudja. a ba­ r á t n ő d e l ő t t ne skubizd. K é z e n ­ f e k v ő n e k l á t s z i k . hogy m á r azt h i t t ü k . A ko­ c s i a j t ó r a is vonatkozik. nem éri meg. de ha e g y ü t t vagytok. akad m á s l á t n i v a l ó is. ne k ö v e s d Narcissus p é l d á j á t . kanál -. ne tedd.kirakat. amikor a b a r á t n ő d v i s s z a j ö n az asz­ talhoz. O k é . F e l á l l n i . " Mondj h á t nekik ilyeneket. akik olyasmit mondanak. Nyugodtan m e g n é z h e t e d a csiniba­ b á k a t . Hidd el. . Annyi c s o d á ­ sat hallottunk r ó l a d . hogy b á r m e n n y i r e szereted. hogy „ V é g r e . • Ha m á r a s t í r ö l é s n é l t a r t u n k . kinyitni neki az a j t ó t t a l á n r é g i m ó d i ­ nak hangzik. de c s o d á l k o z n i fogsz. ha bemutatod a b a r á t a i d n a k . kiábrándító. Ő pedig ö r ü l n i fog. Mi sem vagyunk vakok.

.

FEJEZET ÚTON ÚTFÉLEN .14.

és mert mindkettőtöknek saját elképzelése van a vezetésről (nem is szólva a kocsi ápolásáról. elérhetetlen ígéret. valódi éned kiterjesztése. ha ti. a közvetítés formája. a mobil használatáról és a térképolvasásról). kiút.Az autó önmagában külön világ. hálószoba. és nem ismer fel egy 1954-es Plymouth blablát akkor sem. Nem csoda. tehát kvittek vagytok. Ügyelj hát az útjelző táblákra: . srácok. menekülés. Téged viszont nem tud felizgatni egy olasz retikül. a hímvessző meghosszabbítása. a zenéről. a kérkedés. a megbékítés. A barátnőd bizonyára nem annyira érdeklődik a kocsik iránt. kikötő a világ elől. a kocsi viták forrása lehet. szomorú kény­ szer. mint te. Talán. ahol a nyilvánosság előtt teljesen egyedül lehetünk. a bosszantás eszköze. bűnbak. a bosszú. utálod. egy darab szar. a kötődés módja. ha cseresznyepiros. szeretitek az autót. olyan hely. afrodiziákum. játék a ben­ ned lakozó gyereknek. az uralkodás. akadályozó teher. Te meg a barátnőd bizonyára sok időt töltötök az autóban. a terá­ pia egyik formája. Közlekedési eszköz. gyűlölt éned kiterjeszté­ se.

Ő k ö t ő d n i akar. a barátnőd úgy érzi. hogy ettől a géntől a férfiak nemcsak arra képesek.172 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Veszély: leeső vércukor Veszély: hóbortos vezető Tarts jobbra. ez a p á r k a p c s o l a t ideje. Egyes srácok mintha tesztoszteronpirulát vennének be. mielőtt a volánhoz ülnek. hanem meghatározza azt is. de miután titkos laboratóriumunkban (Patti 1995-ös Honda Civicjében) kiterjedt kutatásokat vé­ geztünk a férfiak járműbeli viselkedését illetően. de azt nem. Értjük. el kell jutni valahová. . Sofőrtípusok A BBC szerint a férfiaknak van egy olyan génjük. Senki sem tudja. ha nem Légy óvatos. vagy é p p e n s z a b a d i d ő . a tettek ideje. hogy i d e g e s í t ő k tudunk lenni. kivéve. neki az is az. (Amikor fogat mosol. hogy eltaláljanak gyorsan mozgó labdákat. Tudjuk. Te vezetni. h á t pró­ bálkozunk. és párhuzamosan parkoljanak.) Te nyilván úgy é r z e d . hogy egyben megússzatok. hogy nektek (a szexen kívül) mi a p á r k a p c s o l a t ideje. Ha kátyúra futtok. • Vin Diesel. mit művel ez a gén. így leg­ alább lesz némi esélyetek. milyen sofőrtípus vagy. megál­ lapítottuk. kösd be magad. ami­ lyen a nőknek nincs. Amikor ketten vagytok a kocsiban.

Az után kezdj hát takarítani. • Félix. így jársz te is a barát­ nőddel. Nem éppen hízelgő. fenye­ getőznek. mint az ő kényelme. hogy a leggyorsab­ ban úgy juthatsz a barátnőd bugyijába. (Persze a disznóólt sem szeretjük. A lány örülne. legyen nálad az autómentő száma. Semmi nem lohasztja le jobban egy lány libidóját.) • Fittipaldi. ha a barátnőd kiőnt valamit a ko­ csiban? Tisztára. Beleizzadsz. és nem tud kereket cserélni. és tanulj meg gumit cserélni. de ha a barátnőd a ko­ csiban ül. többórányira otthontól. vegyél be nyugtatót. ha órán- . hogy te ezt férfias vezetői stílus­ nak tartod. A hatvanas évek népszerű tévésorozatának hőse hajótörést szenvedett. de a barátnőd szerint inkább orvos­ hoz kéne fordulnod a dühkitöréseiddel. Lehet. hát indulás előtt tankolj. Légy Vin Diesel a szabadidődben. neked fontosabb a kocsid kárpitjának az állapota. a sebesség egyenlő a szenvedéllyel.A jó pasi kézikönyve 173 Ordítoznak más vezetőkkel. Ha nem megy. Ha azt hiszed. mert a pasijának nincs menekülési terve. Nem kényelmes talpalatnyi helyet keresni derékig álló hulladékban. hogy kitetted őt. azt is hiheted. mint a Furcsa pár Felixe! A barát­ nődnek ez a viselkedés azt jelenti. ha ura lennél a helyzetnek. mint ha az út szélén kell ácsorognia. káromkodnak. • Gilligan.

ráadásul a motorháztető alatt megbújó lóerőnek kellene pótolnia azt az erőt. Ha tehát nem kifeje­ zetten kéri. a kocsiját divatcikknek. hogy nem írt végrendeletet. blablabla. hogy dobálózzon a dupla turbóval meg a hajtókerékkel. olasz származású fotómo­ dell. aki rádióalkatrészekből össze tud rakni egy Fordot. . Csak a járgányáról tud beszélni. A barát­ nője kifejezéstelen képe se riasztja el attól. hiszen a mosolyát nézegeti a visszapillantó tükörben. A barátnője a leg­ jobb esetben is csak hiú pozőrt lát. „Lássuk. aki életveszé­ lyes. • Fabio. Lehet. • Verdabuzi. költözz Európába. és sajnálja. hogy fantasztikus fickónak képze­ led magad. Ahogy a híres. Ő meg valószínűleg rémülten kapaszkodik. Ha ez ismerősen hang­ zik. akit gimiskorában messzire elkerült./ 74 Felicity Huffman & Patrícia Wolff ként 240 kilométeres sebességgel repíted. menj feleolyan gyorsan. a barátnőjét a rajon­ gójának tekinti. A haverokkal versenyezz. mit tud a verda" (mert akkor meglelted a lelki társad). ami nem bújik meg a nadrágjában. Magát a tökéletes olasz gépnek látja a tökéletes olasz gépben. de a lány csak a lázért látja az autóbolt­ ból.

Nem arról van szó. srácok bizalmat érdemeltek. mert az tényleg jó). De ha végül rájössz. hogy ez téged bosszant. Azért akar megállni és útba­ igazítást kérni. és nem ismételjük meg őket (az előbbit kivéve. hogy megállj. miért bolyongott Mózes negyven évig a siva­ tagban? Mert nem kért útbaigazítást. hogy a srácok utálnak útbaigazítást kérni. Számára ez nem nagy ügy. . de azzal segítene. hogy a barátnőd ." Ti. akik nem kértek útbaigazítást. ideje. hogy fogal­ mad sincs. hogy teret és időt adjon neked ehhez. amíg megtalálod az IKEA-t. miért. merre menj. De szerintünk igazságtalanul vádolják a srácokat ebben az ügyben. Ősrégi ügy: a férfiak nem kérnek. drá­ gám. és segíteni akar.és vele együtt a világ . Nem haragszunk. meddig tart. a sztriptízbárt. Mert nem arról van szó. a nők nem értik. ha nem látszanak hozzáértőnek és a helyzet urá­ nak. A barátnőd nem tudja. hanem azt utálják. vagy a szállást. csak egy kis útbaigazítást kértek ti ketten a ben­ zinkutastól. mert nem hisz benned. Szerinte útbaigazítást kérni nem a gyengeség jele. Nem tudja. hogy odatalálsz. A barátnőd másként látja. mert a partnered. nem azért. és ha tanácsot ad. félreértés az egész. ha azt mondaná neked: „Tudom. és letekerd az ablakot. Neki az a dolga. bátorítást és csodálatot. Hallottuk a vicce­ ket a férfiakról.alkalmasnak lát-e. Hanem arról. Ő az egészet működő partnerkapcsolatnak látja.A jó pasi kézikönyve 175 Zsákutca Tudod.

hogy nem vesszük észre az erőfeszítést. ő volt a legjobb pasi." Tessék. mert én vagyok az. A pana­ sza? Nem törődik vele. Van válasz­ tásod. szivi. Dédelgette a lányt. habár a lány ezt nem ismerte fel. Néha olyan úton-módon adsz. olyan szombat délutánról szólt. „Szerinted ki cserél olajat az autód­ ban? Ki tölti fel az ablakmosót? Ki ellenőrzi a fékeket? Nézz rám. Amikor Jeff me­ sélte. Vegyük Betsey barátnőn­ ket. ha túl lassan engedi ki a kéziféket. Mondtuk már. mondta. Jeffnek.176 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Karbantartás Ha már az alkalmas férfiaknál tartunk az autóikban. aki a barátnőjéért dolgozott. Miért nem masszírozza meg a vállát a hosszú munka­ nap után? Miért nem főz vacsorát? Miért nem vesz neki soha ajándékot csak úgy? Jeff nem hitt a fülének. hogy őt sze­ resd. nem elégíti ki a szükségleteit. a nőnek elha­ gyatott délután. a pasi­ járól szólt. aki egész szombat délután a garázsban szöszmötöl. Vagy rászólsz. Rendesen kipakolt a pasijának. a ren­ delkezésére álló képességeinek felhasználásával megtett mindent a biztonságáért. most ismételjük: a valóság relatív. essen szó a karbantartásról. Az anyósülésen A vezetési stílusát nem kell szeretned ahhoz. Amikor Betsey mesélte el a történetet. „Miről beszélsz?". ahogy neki sem kell szeretnie azt a rémes vörös nad­ rágodat (lásd az öltözködésről szóló fejezetet). amikor moziba is mehetnének. Ami a férfinak olajcsere. .

Beleszólni a vezetésbe a nő számára néha éppen olyan ellenállhatatlan. Néha fontosabb. hogy ez a kocsi gyilkos fegyver" vagy „Szép halál. hogy más vezet. Ha nem érzed magad biztonságban. Az ilyeneknél három a K: korrigálnak. A háttérben beszélők éppen olyanok. mint hogy igazad legyen. vagy hátradőlsz. Fog. hogy lassítson. öregem: légy okos. kunyerálnak. ő pedig tartalmas . mint az anyósülésről vezetők. hogy viszünk édességet? Mi olyan vicces? Köszönd meg nekik a vacsorát. hogy szomba­ ton az autópálya gyorsabb". mire gondolunk. amikor az mással beszél telefonon. hogy barátokkal me­ gyünk?" Miközben te beszélni próbálsz valakivel a világ túlsó végéről. mint beszélni a barátjához. hadd szekáljon a barátnőd. és te megéred a következő születésnapodat. és lassít. Ha nem tudod elviselni. Ha egy kis szerencséd van. az más. hogy ne „segítsenek" a pasijuknak rámenni „a jó sávra". holnap tíz percig is menni fog. ha kicsit később értek is oda. „las­ sítani kanyar előtt" vagy „nem elfelejteni. vagy tervezget­ heted a következő üzleti lépésedet. kritizálnak. veszi a lapot. oké. ha nem akarod. Ha rád jönne bármelyik K. fogd be. ülj te a volán mögé. És. amikor két tonna fém lapít össze".A jó pasi kézikönyve 7 77 vagy megint rossz helyen fordul be. Mondtad. Te beszélgetni próbálsz. hogy kedves légy. Ha csak öt percig bírod. Akkor aztán a csendben szunyókálhatsz. hogy gyávának tartson? Sose mondd azt. Hogyan fi­ gyelmeztesd. figyu. ő meg folyton közbeszól: „Mond­ tad. hogy „Ettől ideges vagyok" vagy „Meg akarsz ölni?" Inkább ezt: „Nem is tudtam. Tudod. és él­ vezed az utazást. Az ilyen barátnők nem állják meg.

amikor a partnereddel vagy a kocsiban. hogy a barátnője is szereti a hangos zenét. hogy a kocsiban lévő másik személy kirekesztve érzi magát. Elhisszük. Csak rád". állj elő a mindig mindent megoldó mon­ dattal: „Rád gondoltam. és hogyan? A legtöbb pasi nagyon hangosan szeret zenét hallgatni. Mit hallgatsz. ha mániákus mobilozó vagy. a hívásvárakoztatás az egyet­ len módja annak./ 78 Felicity Huffman & Patrícia Wolff együttlétnek véli majd a hallgatásodat. mert a hívó nem tudja. mi jár a fejedben. Ha feltétlenül telefonálnod kell. Nem könnyű eset. . drágám. Pompásan lehet benne elmaradt hívásokat lebonyolítani. Zene a kocsiban. abból is egy kicsikét. te pedig szívesebben mennél ilyenkor fogorvoshoz. ő viszont akkor inkább menne nőgyógyászhoz. Azt hittük. tisztázd a dolgot az utasoddal. De sok vitára ad okot. Veszélyes üzem Mobil a kocsiban. ugyanerre képes. de telefonálni. Es térj viszsza a becses csendhez. Ha megkérdi. hogy két embert sértsünk meg egyszer­ re. csak nem anynyira hangosan. Te a gengszterrapet szereted. hogy a lány szívesebben hallgat beszélgetőműsorokat. Ezekre az ízlésbeli különbségekre egyetlen megoldás van: ebből is egy kicsikét. Lehet. Lehet. hogy a kocsi irodaként és chatszobaként is szolgál. de a megoldás egyszerű: randi idejére kap­ csold ki a mobilodat.

Vagy • Viagrát vettél be. hacsak: • A kocsid nem Mini. A legjobb esetben az 1970-es éveknél megrekedt perverznek fognak nézni. a kocsiban fognak talán a legkellemetlenebbül letolni.A jó pasi kézikönyve 179 Szex a kocsiban. Alapjában véve huszonöt éves kor alatt megengedett. már attól is meleged lesz. És szexi. mert még a mamáddal laksz. Nem tudjuk. és még egy órát dumáltok a kocsiban. . hányan határozták el az összeköltözést kocsiban. és le akarod dolgozni azt a legendás négyórás erekciót. Huszonöt fölött a szex a kocsiban csak különleges alkalom vagy hirtelen jött ötlet lehet. vagy amikor: • Különösen hajlékonynak érzed magad. Ha teherautód van. Útravaló A kocsiban fognak talán a legélvezetesebben leszopni. akkor se próbálkozz. hány kezet kértek meg kocsiban. Ha nem tudsz hová menni. mi? De kissé kényelmetlen. Ha csak olvasol róla. menjetek szállodába. miért. Vagy • Ha ez az egyetlen megoldás. leállítod a motort. de néha a legfontosabb beszélgetésekre is a kocsiban kerül sor. Tudod. amikor hazaértek. Szeretnénk tudni. és csak a kocsiban lehet.

Az életedből sok minden történik a kocsiban. Igyekeztünk kevés és egyszerű tanácsot adni. Jó és rossz. Kövesd őket. a pasi reménytelen seggfej. és jó utat. No persze nem New York Cityben.180 Felicity Huffman & Patrícia Wolff hányan szakítottak. hogy a csaj menthetet­ lenül lökött. ahol a taxi egyórás várakozá­ sára rámegy egyheti béred. Fontos és fölösleges. hány ilyen hosszú beszélgetés vé­ gén vonták le a következtetést. .

4. nem kell megadnunk. Olyan fincsi meleg van itt. 2. Micsoda basszusa van ennek a h a n g s z ó r ó n a k .A jó pasi kézikönyve 181 Tíz mondat. Sosem mosom le a kocsimat. 3. 10. Hallod. 2. Ú g y ö r ü l ö k . Nincs s z ü k s é g e m a t ü k ö r r e . Rosszul van b e á l l í t v a a k e r é k . hogy kettesben l e h e t ü n k . Ö r e g vagyok én m á r a sportkocsihoz. A k a b r i ó k nem b i z t o n s á g o s a k . amelyet sosem hallasz a pasidtól a kocsiban 1. 9. T e s s é k . 7. Kilencre ú t o n akarok lenni. e l f é r minden cuccom. 3. 6. 5. 9. 7. A v i s s z a p i l l a n t ó t ü k ö r s e g í t s é g é v e l kifestheted magad. nagy kerekek! N é z d . 8. amelyet sosem hallasz a barátnődtől a kocsiban 1. Mennyire lehet ezt az ü l é s t h á t r a t o l n i ? Milyen klassz. 6. pisiltem otthon. 5. T ö k é l e t e s a h ő m é r s é k l e t . 10. 4. . m á r kisminkeltem magam. Meghallgatjuk a meccs v é g é t ? Tíz mondat. I g a z á b ó l egy kamiont s z e r e t n é k . itt egy v i l á g í t ó t ü k ö r . Nem. hogy z ö r ö g valami? Ez a kocsi nagyon kis t e r ü l e t e n meg tud fordulni. 8.

.

FEJEZET EGY KIS TÉR .15.

annyi mindent je­ lenthet. és elvittem a zenegépét. klingonok.a pasié. mintha Supermannek mondanád. A min- . és a hatása is ugyanolyan végzetes lehet: ugyanaz a tehetedenség és félelem. hát a fe­ jéhez vágtam a Csillagok háborúja díszdobozos kiadását.. a plazma­ tévéjét és a díványát. Térdre kényszerítheti őt. űrutazás és csinos földön kívüli lányok len­ gén öltözve.. De a barátnőd számára ugyanez azt jelenti. nem több helyet kér. és egyiknek sincs semmi köze a térhez. hogy kész a kriptonit.„A pasim azt mondta. A tér . hogy otthagytad az űrhajón a robottal és a liofilizált kajával. Azt mondani a barátnődnek. aki kiejti eze­ ket a szavakat. hogy kinyújthassa a lábát. lehetőség. szüksége lenne egy kis térre.. A bará tom azt mondta.. A pasim azt mondta. olyan. szüksége lenne egy kis térre. A pasi számára a tér lehet a végső határ: kaland és izgalom. a miénk . hogy térre van szükséged." Es így tovább. De szabadidő is a fiúbulikhoz. hogy legurítson egy sört Spockkal és McCoyjal. a nőé.. hát kizártam. A fickó. viszont mindnek köze van a távolsághoz. hát betörtem a lakásába.. hanem változtatni akar az ülésrenden. szüksége lenne egy kis térre.

„le akarok lépni innen. és az „alacsony" „testmagasság tekintetében hátrányos helyzetű". el tőled. hogy: GPS . A menekülési terve­ det néha úgy fogalmazod meg. szabad akarok lenni". vigyázz. Lehet." A b a r á t n ő d p á n i k b a esik ettől a h á r o m szótól. de felismeri a látszólag ártalmatlan mondatbán a fenyegetést. hogy a „szükségem van térre" általában azt jelenti.186 Felicity Huffman & Patrícia Wolff dig a rejtett jelentést kereső barátnőd ezt értheti úgy is. au revoir. Tudja. hogy megismertelek. valójában úgy gondolod. Fél. hogy amikor teret kérsz. de úgy is. A „használt autóból" „ko­ rábban már birtokolt" lesz. ahogyan te a „férfias t í p u s ú kopaszodás" h a l l a t á n . És tudod. hogy a barátnőd még nem beszél folyékonyan férfiul. amikor kimész". miért hiszi ezt? Mert általában így is van. A „munkanélküli" éppen „két projekt között" van. örülök. .Barátnő-elhelyező Rendszer „ S z ü k s é g e m volna térre. adios. hogy „leugrom egy cso­ mag cigiért". hogy „ma este a fiúkkal kártyázom". meg ne üssön az ajtó. hogy „nem megy. auf Wiedersehen. Korábban már birtokolt kapcsolat Az emberek szívesen adnak hangzatos neveket a nehe­ zen fogyasztható dolgoknak.

hogy ez csak az én problémám. ha igazán gyá­ va vagyok). és tele­ fonon szakítok (vagy e-mailt küldök. El akarod kerülni az ütközést és a vele járó sérüléseket. de nem merek. • Csodás vagy. adj hát néhány napot. remélhetőleg hiányozni fogsz. 2. szükségem van egy kis időre. lecseréljelek-e vele. Könnyedén cserben akarod őt hagyni. . hát nem. igazán szeretnék veled maradni. . és a mondat fel akar törni a lelked vagy a gatyád mélyéről. . aztán majd felhívlak. Mindhárom igaz rád. • Fojtogatónak és undorítónak talállak. stop! 1. Gyáva vagy. 3. Ha ebben a helyzetben találod magad. 4.A jó pasi kézikönyve 187 • Valójában szakítani akarok veled. • Kell egy kis idő. de biztos vagyok benne. mert szakítani akarok. hogy őrült vagy -.hogy megerősítsenek abban. hogy eldöntsem. hát szemtől szembe nem mondom meg. Ha n e m . hogy beszéljek rólad a barátaim­ mal . ha tehát nem látlak egy ideig. • A munkahelyemen van egy csinibaba. de nem maradok.

Pasik béna kifogásai valódi helyzetekben HAL:* „ S z ü k s é g e m van térre. titkolózásod. Csak annyit." 4... azaz mindenki bűnösnek fog tartani.." 2. a b á t y á m f é l t é k e n y .188 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Törődésed. Boldog-boldogtalan: „ S z ü k s é g e m van térre.. az van.. (Nem igaz. " * Az ártatlanok védelmében a neveket megváltoztattuk.. „Nem akarok már kizárólagos kapcsolatot. " tudod.. (És mindenki tudni fogja.. Hát ne próbáld enyhíteni a csa­ pást. Bármelyiket vagy mindhármat. ahonnan menekülni kell. „Nekem ez nem megy tovább. Mondd meg neki az igazat.) . én csak. hogy bűncselekmény színhelyéről mész el.) Ne próbálj sumákolni. " DOUG: „ S z ü k s é g e m van t é r r e . teszetoszaságod csak nehezíti a barátnőd helyzetét. most tiszta őrület a m e l ó . á t a l a k í t o m a l a k á s o m a t ." WILL: „ S z ü k s é g e m van térre. hogy: 1." 3. én nem.. annyi minden történik m o s t a n á b a n . rá fog jönni. Ha kezdesz úgy bánni a barátnőddel.. hogy valami nem stimmel. nem nagy. „Tartsunk egy kis szünetet végre. " MIKE: „ S z ü k s é g e m van t é r r e . mint egy bűncselekmény helyszínével.

Kiveszel egy kis szabadságot fiúprogramokra. hogy elhanyagolja a barátnőjét. aztán megláttuk a főutcán Susy Spielberggel. ő pedig elkezd ag­ gódni. És nem vásároltak. baseballedzése van vagy félévi vizsgára készül (júliusban?). hogy meggondold magad.A jó pasi kézikönyve 189 Lányoknak tilos a bemenet Azóta. és még képes leszel úgy dönteni. Igazán felnőttes dolog. Ez a bökkenő: sok pasi arra használja a bará­ taival töltött időt. hogy szükséged van a barátaiddal tölt­ hető időre. „Tényleg némi időre van szüksége. hogy leckét ír. Másként szólva. És egyes barátnőknek ezzel semmi bajuk. amióta kitetted a gyerekszobád ajtajára a LÁNYOKNAK TILOS A BEMENET táblát. nem eléggé szép. Tudjuk. De ott vagyunk mi is. hogy a távolság lehetővé teszi számodra. amely árulkodik az iránta érzett érzelmeidről. tudjuk. hogy a „fiúidő" és a „szük­ séges tér" teljesen különböző állatok. Nem csámbo­ rognak mélán és elhagyottan. mint valami nyomozó. De azokon a barátnőkön. hogy . hogy a barátaiddal töltött idő és az a titokza­ tos „tér" nem ugyanaz. hogy ő nem eléggé jó. nem eléggé érdekes. Tudjuk. A ba­ rátnőd olyan. akiket nem vertek át. szintén kitörhet az éretlenség és az esendőség. többiek. vagy csak nem akarja az ágyamban tölteni a vasárnap délelőttöt?" Miért nem hiszünk neked? Mert jellemünk formálódásának évei­ ben tini barátunk lemondta a programot azzal. és tudomásul kéne vennünk. lecsap minden apró jelre. nem eléggé akármi. vagy rám unt? Tény­ leg olyan élvezetes a kosárlabda.

ha remegő szájat látsz. kosárlabda. milyen következményekkel jár. kirándulás. Nekünk is szabadulnunk kell néha a tesztoszterontól. a kötőtanfolyamot. vagy speciális program miatt: esti pókerparti. hogy csak úgy általában.? Nem.. Ha így van. mert. és felhívod. Ilyen az emberi természet. És ez a te bajod. A dologban az a vicc. azért ne mondd le a fiú- . ami azt jelenti. hogy minél jobban eltávolodsz.. mihelyt befejezed azt a számítógépes játékot. Mindegy. Ha szabadulni akarsz egy időre attól a sok ösztrogéntől. És minél job­ ban kiborul attól az időtől. és egy kurta „per­ sze" vagy egy nyers „ahogy akarod" a válasz. és végezd el a lánymate­ kot: Szabadidő kérése fiúprogramhoz + bizonytalanság = egyenes út a szakításhoz. mit tegyél: a srácokkal akarsz lenni? Nosza. vedd elő a zsebszámológépedet. ne legyen bűntudatod. hogy alig várod. csak valóban nem vagy vele eleget. hogy újra találkozz vele. Megmondjuk. amelyet a srácokkal töltesz. a barátnőd annál jobban rád akaszkodik. annál jobban vágysz rá. hogy nem bizonytalan. Rajta. micsodát]. hogy igaza van. ha ártatlanul egy kis szabadidőt kérsz.190 Feiicity Huffman & Patrícia Wolff észhez térsz. egyensúlyozd ki szeretettel és megnyugtatással. Csak azt akarjuk. hogy tudd. Még izgatott is lehetsz. Add tudtára. Ha a barátnődnél ez jön ki. az öt orszá­ gon át tervezett biciklitúrát vagy [írd be. vagy egy kávéscsészét vágnak a fejedhez. Ha lecsap rád a neheztelés cunamija. Másrészt lehet. semmi baj az önbecsülésével.

Ha mégis. hogy a szabadidőd jót tesz a kettőtök kapcsola­ tának. ahogyan te áldásodat adod az ő lányprog­ ramjaira. és megnyugszik. Ha így áll a dolog. úgysem t u d n á d megtartani. lásd mint fent. hogy ha­ zudsz. . Mondd neki azt. LÁNYOK EGYMÁS KÖZT Tanács a barátnődnek! Ha kicsit hosszabb pórázra engeded a pasidat. A „térre van szükségem"-et pókerpartinak álcá­ zod.A jó pasi kézikönyve 191 programodat. esetleg nem akar majd m e n e k ü l n i . kérd meg. és a barátnőd még mindig nehezményezi a pókerpartit. és vonuljon vissza. Csak szakíts időt a barátnődre is. (Persze mindig fennáll annak a lehetősége. a vasárnap délelőtti kosárlabdameccset vagy a sörözést. hogy tud­ ja. hogy olvassa el ezt a részt. és neki éppúgy áldását kellene adnia a te fiúprogramjaidra. eljön az is. mert valójában szakítani akarsz. Hagyd a sintérre.) Ha egyik forgatókönyv sem válna be.

szoktatok csinálni. aki szívesebben lenne máshol.ahogy minden lánynak is. mert higgy nekünk. csak úgy -. elmúlt). .192 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Ami jó mindkettőtöknek Ha a barátnőd elmúlt tizennégy éves (és a te érdekedben reméljük. fiúk. egy kis szünetre vágysz. rajta. tudja. Ha egyedül akarsz lenni. Ha nem akarsz ott aludni . mint olyan pasival együtt lenni. hogy minden pasinak kell egy kis idő magára . hogy ezért fizetned kell. sok másnap a dolgod. De tudnod kell. Szakíts magadnak időt rá. vagy bármi egyéb­ re.fáradt vagy. Be kell dobnod kommunikációt és figyelmességet. ne aludj nála. nosza. ha egy kelle­ mes délutáni golfjátékra. és élvezd. Ha tehát szabadidőt akarsz. egy tollaslabdaestre vagy a szópókerklubodban töltött napra vágysz. nincs rosszabb. amit ti.

.

FEJEZET SZ E X .16.

a legtöbben nyil­ ván ehhez a fejezethez lapoztatok elő­ ször. mint te. Kövesd az utasításain­ kat. Épp­ úgy szeretjük a szexet. amire szükséged van: szenzációs híranyag. milyen vagy az ágyban. És igen.Hát itt vagyunk . Talán nem gondolunk rá olyan gyakran (átlagosan a férfiak ötvenkét másodpercen­ ként gondolnak a szexre). Sajnos. Eléggé za­ varba ejtő ez a mi segítségünk nélkül is. Az első nagy titok. és talán nem úgy. Nem mindig valljuk be. mint te. De van ebben a fejezetben olyasmi. de sok szempontból éppen olyanok vagyunk. mint te. Nem mintha szükséged volna rájuk. de igen elmé­ lyülten gondolunk rá. Többnyire éppen olyan fickósak és éppen olyan mocskos fantáziájúak vagyunk. A második nagy titok? Ugyanakkor teljesen mások vagyunk. hogy kínozzunk és összezavarjunk. Persze mi is sok . Oké. Nem csak azért mondjuk. Egy­ más közt egyértelműen beszélünk arról. hogy mit szere­ tünk. Ellentmondásnak hangzik? Az. első kézből. mit nem. a barátnője a tenyeré­ ből fog enni. öcsi. arról is beszélünk. és bajnokot faragunk belőled. Vagy amit csak akar. Jól figyelj. nincsenek képek. aki igazán felfogja az eb­ ben a fejezetben felvázolt elveket. mert annak a pasinak.

vannak vezetékek és gombok. Szeret­ nénk mi is száguldani a pályán. milyen beszédes némelyik házimozirendszer. A másik dolog Mi hát az a másik dolog? Ne aggódj. de gyakran úgy fest. egyértelműen szexuális dologra ger­ jedünk. és néhányszor körbekocogtat. mert nem olyan a felépítésed. amelyikre te nem gondolsz. amelyiknek van szexkérő funkciója vagy gyorscsé- . Minden barátnőnek megvan a maga gyári beállítá­ sa. Nekünk kell az a másik dolog is. mint nekünk. Meg fogsz lepőd­ ni. Ugye máris jobban érzed magad? Minden házimozirendszerhez van használati utasítás. kéjes. De ha csak egy percig tanulmányozod a doboz­ ból frissen kivett. és nincs hozzá használati utasítás. alaphibái és alapbeállításai. eléd rakott alkatrészeket.198 Felicity Huffman & Patrícia Wolff olyan pajzán. És a nőknél az a lényeg. de ritka az olyan mo­ dell. lépést tartani veled . de nekünk a másik dolog kell ehhez. most is érthetően fogalmazunk: a nő szexualitása olyan. Mint mindig. Ugyanaz a dolog minket legfeljebb kivisz a pályára. így van ez a barátnőddel is. megérzed. nyugodtan kérdezz. hogyan ju­ tunk el odáig. neked csak ennyi kell ahhoz. És eb­ ben vagyunk mások. amikre te. mi­ lyen kis kapcsolódásokat kell először létrehoznod. hogy a paripád ki vágtasson a kapun. A legtöbbünknél az a másik dolog a kulcs. őt nehezebb installálni. mint te -. Ha nem jut eszedbe semmi. mint a házimozi. hogy akkora szükséged legyen rá. Sajnos.éppen annyira akarjuk.

Ez nem jelenti azt. nem jelenti azt. elbűvölő ugyan. vagyis azt. hogy a barátnőd attól lazul el a legszíveseb­ ben. adj időt neki. nem jelenti azt. . m i e l ő t t bete­ szed a h ú s t ) . Es az te vagy. hóbortos és gyors. a j á n l a t o s a sütőt e l ő m e l e g í t e n i . ám a f é r f i a k n a k e l e g e n d ő harminc-negyven m á s o d ­ perc (mint a gyors v a c s o r á n a k a m i k r o b á n ) . ezért figyelembe kell ven­ ned a teljes felhozatalt. kötődik hozzád. Nem tudhatod. mi az erőforrása: az. Ha másra figyel vagy stresszes. hogy szex után beszélget­ ni kell. Még jobb. ha furulyázhat.A jó pasi kézikönyve 199 velője. A legtöbb barátnő igen sajátosan kapcsolódik az erőfor­ ráshoz. ha segítesz neki ellazulni. tudnod kell. amellyel kihagyhatnád a giccses párbeszédet. Lehet dilis. Mielőtt felcsigázod a barátnődet. de nem s z á m í t e l ő j á t é k n a k . hátha olyan máz­ lista vagy. Ez biztonsági vonás. E nél­ kül az intimitás nélkül valószínűleg nem akarja a szexet. hogy gyors numeráról szó sem lehet. mielőtt lépsz. hogy a szexnek komolynak kell lennie. mi más történik az életében. de a barátnőt elő­ ször be kell dugni az aljzatba. hogy nyomban rátérj a lényegre. kieresszen. ha nem megfelelően jársz el. A barátnőd számtalan órányi anyagot képes tárolni. Alli KÉSZEN! A n ő k harminc-negyven perces e l ő j á t é k o t szeretnek (ahogyan minden szakácskönyv írja. hogy ellazuljon. hogy men­ j ü n k fel hozzád. Az ö t l e t e d . hogy úgy érzi. a nő leáll.

Az ajkad tud ud­ varolni és csábítani. mint leggyengé­ debb érzelmeid követére. hogy nem szájzár a célod. A nők talán a csókra gerjednek a legjobban. mintha egy csóknál nem is akarnál továbbmenni. és mint ilyen. amit a lány tudtára kívánsz adni. Snassz? Nem lesz az. Hidd el. aztán beléphet A Nyelv. vagy valami másnak a felvezetője. néhány tipp. A világért se hidd. de koncentráljunk most a szenvedé­ lyes. Cirógasd a száddal az ajkát. Simogasd meg az arcát. Kezdd gyengéden. A csókolózás művészeti forma. így valószínűleg elegendő időt hagysz neki. hogy semmiség! Jól csókolni fontos. Néha. Egyesek szerint a jó csókra születni kell. Ha te vagy az a felfedezésre váró csókbaj­ nok. kommunikálható. És ne feledd. Gondolj rá úgy. szenvedélyes percekben a nyelv lehet a nyitó­ szám. ideje gyakorolnod. ahogyan . és jó vadászatot.200 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Ó. Bármi. gratulálunk. az ingerlő csók. romantikus csókra. a szeretkezés utáni csók. amelyik vagy teljes élmény önmagában. helyben leteperni csók". Pár percnyi ebből. mit tesz vele. de mi ebben nem hiszünk. Ha nem. Szinte minden al­ kalomra van csók. Tégy úgy. Ha neked már megy. egy kis csók. hálás leszel érte. ha meglátod. de többnyire szüksége van egy kis bemelegítés­ re. az előjátékcsók.. ó. a szenvedélyes csók. Úgy engedd be tehát a nyelved a szájába. hogy újra együtt legyünk csók". a „sze­ retnélek itt. A nők éveken át pletykálnak a rosszul csókoló pasikról. vagy öleld át. az „alig várom.. amikor összeér a szá­ tok. több stílusa és műfaja ismert: a puszi.

Semmi ajak. A rosszul megválasztott menütől büdös lehet a szád. mi jó neki. Honnan tudhatnád? Kérdezd meg tőle. És bár a komolyabb nyelvmunka néha kellemes.A jó pasi kézikönyve 201 a tested szoktad hideg vizű tóba: apránként és lassan. hogy mi­ lyen csókot jobb kerülni: • A bernáthegyi. Meg fogja mondani. Nem. Mintha olyasvalakitől kapnál szájból száj­ ba lélegeztetést. • A guppi. mert még azt hiszi. légy fogékony. íztelen. tudod. Nehéz olyan pasit találni. hogy csikorog. fogorvosnál van. • A fogcsikorgató. A mentolos cukorka nem csak cukorka. mindenhová beha­ tol. nyálas a füle is. puhány. • A hulla. Lehet. Ha válaszol. hegyes nyelv. • A gyík. Mintha valami rémes középiskolai igazgató csókolna. hogy a barátnőd egészen másra bukik. Nem az a jó. . ne ugorj bele. ne vizsgáld végig a száj üregét. de egy ilyet elhagyni még nehezebb. Hosszú. Néhány tipp. aki a múlt héten kimúlt: ernyedt. ha a fogaidat a fo­ gaihoz dörzsölöd úgy. aki jól csókol. csak nyelv. Mintha a fogorvosod várójában álló akvá­ rium egyik halacskája csókolna. Ezek csak ötletek. mintha legyet keresne. • A bécsi krumplisaláta.

Ehhez az a legjobb. ha szeretettel a d j á k . Amikor elmondod. Minden más . hogy gyönyör­ ben legyen része. nem is e m l é k s z e m . N é z d . hogy hazudsz. ha a teste szakér­ tőjévé válsz. ahogyan szólsz hozzánk. mint a szövegedre. neked is jogod és k ö t e l e s s é g e d elmondani. A nyalogatás is jó. szereted. de mit lehet tudni? Női erogén zónák Amikor úgy érzed. kivel c s i n á l t a d . Figyelj ránk igazán. és csodás éjszakád lesz. A fül. mi jó neked. Próbálkozz szexi dumával. Ez a legfonto­ sabb.jól lemaradva . amikor tényleg felfogod. az is jó.202 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Beszélj. Nézz szembe vele. A beszéd és a sutto­ gás igen hatékony lehet. Akarjuk és é r t é k e l j ü k az i n f o r m á c i ó t . lehet. Semmire nem gerjedünk úgy. de . nem kell n é v sze­ rint e m l í t e n e d . Itt következnek tehát fentről lefelé a barát­ nőd erogén zónái: Az elme. amikor mókás vagy elbűvölő vagy. Legfeljebb annyit: „Olyan r é g e n volt. mit nem. Az egyik leggyengébb pont. mit akarunk.csak második. Ha kicsit belefújsz a fülünkbe. mit szeret. bébi Ahogy a b a r á t n ő d n e k el kell mondania neked. az oboázástól a z a b k á s á i g . neked mi jó. azt akarod. mi kell nekünk. és azokra a ritka pillanatokra. hogy ő sosem é l n e vissza vele. de m e g b o c s á t j a . Ez mindenre á l l . " Ő tudni fogja. kivált.

Igen. a haj alatt. ha cirógatják. Azt hitted. Titkos pontok. Mell. a kicsi többnyire érzékenyebb. mint akinek víz ment a fülé­ be. de megbocsátjuk. hogy füllentesz. és figyelj oda a lányra. hát csak lassan. szereted a nagy cicit? Képzeld el. Némelyik lány mellére rámehetsz csiszológéppel. Talán furának vagy lényegtelennek tartod. de ha megtalálod a megfelelő pontot a megfelelő lányon a meg- . hogy hangulatba hoz. szeme se rebben. tudjuk. de a durvaságért gyors és kemény bosszú jár. Nem tőgy az isten szerelmére! Cici. és ahogyan mi. értékelik és imádják. ő is azt sze­ reti. hogy a mi testünk része. Persze tud­ juk. Minden nőnek vannak titkos érzékeny pontjai. Ez nagyon fontos. hogyan reagál. nyomkodja a gombokat. hogy te éppen azt szereted. A bimbó érzékenysége igen különbö­ ző. akár túlcsordul a melltartónk. de ne feledd. klassz. bár némely tanu­ latlan tetű úgy bánik vele. Ujjak. Két helyen már sok. Rágcsálás is. A nyak. Es ha már a témánál tartunk. Mondunk valami fontosat: ne szorongasd túlzottan. mint holmi régimódi rádióval: csavargatja az állomáskeresőt. Ha egy helyen kiszívod. jöhet. előkelőbb helyen van a listán? Nem. Nyam. (Ugye tetszik a gépre való hivatkozás?) Mások az enyhe szellőt alig bírják elviselni. Es ha már a té­ mánál tartunk. túlzásba vitted. A fülcimpa finom rágcsálása kelle­ mes.A jó pasi kézikönyve 203 ha utána megrázza a fejét. nyelv. kivált a nyakszirtnél. szeretnénk hinni. akár félig üres (már amit a jóisten vagy a jó sebész adott nekünk).

Nem csak a túró rudit. testestül-lelkestül.. .. a hónalj..alul és felül -.. annál finomabb. a hát töve. olvastál róla.. amikor akarunk téged. jól csinálsz valamit. Ha van. kivált. a mellbimbó. Asszonyod csiklójával szeretetteljes kapcsolatot kialakítani a végső próbatétel. Arra gerjednek a legjobban. amitől lángra lobban. teljes egészében akarunk. nos. ha egész csomagként bánsz velük. igencsak kifizetődő lehet. Hallottál róla. Bárcsak ilyen egyszerű lenne: „Csócsáld a mellét. gondolkozz.204 Felicity Huffman & Patrícia Wolff felelő pillanatban. A Csiklóról.. Ügy van. amikor frissen van borotválva. örök sztárról beszélünk. hogy nincs helyes válasz. Húzd végig az ujjaidat könnyedén a bőrön. a nők egészükben reagálnak a dolgokra: a csábításnak teljes­ nek kell lennie. Csikló kisaszszony is mindenkinél egy kicsit más. ravasz kérdés. És ha már a csomagról beszélünk.. talán már láttál is egyet szaba­ don. és máris hanyatt dobja magát. a lábfej . A csikló: használati utasítás Ezzel elérkeztünk a megszentelt templomhoz. Kedvenceink közé tartozik az alkar belső oldala. a térdhajlat belső fele." Ellentétben veled. Még mi? Jaj. de nincs egy dolog vagy egyetlen dolog magában. Felfedezőutad közben tartsd szemmel a libabőrösödést. bébi. Részletezzük itt neked a dolgokat. Mert ahogyan az unokanővére. Minél könnyedebb az érintés. Nagyon figyelj oda! A csikló fogós. az orca iste­ ni és. Ezt úgy értjük. a fenék.. erről a nehezen elérhető.

küldj neki üzeneteket a szeméremajkak köz­ vetítésével. aki most költözött a környékre. De ne neki. Tölts el egy kis időt azzal. nem érdekel. íme. Amikor már kezdi azt hinni. kissé vissza fog húzódni. Sétálj el előtte néhányszor. aki rögtön odaront az ajtajához. de nem gyakran. a megfelelő stratégia. amelyek azt jelentik.ott található a csikló az alatt a lágy. Többnyire felülről lefelé egy parányi. vagy gyorsan levegőt vesz. általában nem jut sehová. hogy a közelben vagy. Ha sok neki. „Kérlek. mint nagyon dögös. Most. pontosan ott . a barátod. Egyeseknek ez problémát okoz. ott még . mutatkozz be. érzékeny bőrredő alatt. miért. Ne félj bejelentkezni. bár őszintén szólva. És ha közvetlen kapcsolatba lépsz vele. Néha kissé ki is kukucskál. itt az ideje. Magának a vaginának a tetején. tudatni fogja. ami­ kor először találkozol az adott csiklóval: gondolj a csiklóra úgy. Kerülgesd a házat. rózsaszínű bőr takarja. és amikor úgy érzed. Légy kedves hozzá. légy éber. Ha közvetlen kapcsolatba akar kerülni ve­ led. Aztán menj el. csinos pipire. ahol a szeméremajkak fordított V alakban összeérnek. Nagyon lassan. hogy megleltem. Ami az egyik nőnél beválik. Hadd tudja. attól a másik falra mászik. hogy megismerkedsz a szomszé­ daival.A jó pasi kézikönyve 205 Gyakran feltett kérdések Hol van az a franc?Jó kérdés. nem tudjuk. Az a srác. Maradj a közelben. Ké­ sőbb újra haladj el mellette. mit csináljak? Most kezdődik a munka neheze. néha azok a hangok.

vagy megfeszül. mint a másik. Megéri. És ki tudja? Talán egy váratlan visszavágó részese lehetsz. amit éppen csinálsz. Miután a barátnőd halleluját énekel. amelyet szeretné. ne hagyd rög­ tön abba. Folytasd kitartóan. a teste talán ráz­ kódik. „Abba ne hagyd. döbbenetesen hasonlók azokhoz a hangokhoz.206 Felicity Huffman & Patrícia Wolff ne nyúlj hozzám". Tekintsd ezt új határnak az ismerős tájon. de hétről hétre is változhat ugyanannál a nőnél. és juttasd el a csúcs­ ra. sőt elájuljon. pihegi. és egy gyengéd érintéssel vissza tudod őt vezet­ ni a földre. Orgazmus után megesik. Tudjuk. vagy arrafelé lökdös. vagy légy kreatív. Gyakran elő­ fordul olyan szép. . amikor a nő lassan akar leállni. amelyek azt jelentik. hogy azt kéri. de ha le tudod ezt küzdeni. mert letépem a füled!" Néha a lány fog gyengéden a felé a terület felé terel­ ni. hogy sok srác erős késztetést érez. bár rövid periódus. hogy lebegni fog egy bizonyos ponton. Nem látszik tisztességesnek. Lehet. kivált a vágyott hely körüli iz­ mok. Tarts ki. és pokolian pedálozik. hogy a nő szuperér­ zékeny. Ez nőről nőre válto­ zik. hogy összeomoljon. nagyon hálás lesz. hogy elkapja a végtelen­ nek tetsző percek hullámát. de hát mit tegyél? Lehet. A megérkezés. ha megdolgoznál. hogy kicsit máshol matass. a barátnőd nagyon erősen összpontosít. Ilyenkor ne változtass azon. amíg ő le nem állít. hát folytasd. Légy türelmes. Néha az egyik oldal érzékenyebb. Amikor az ígéret földjéhez közeledik.

ő szerét ejti. hogy ez mennyi gondot okoz! Igen. Ez bonyolultabb. M á s o k n á l olyan. Ha további információ kell. Ha nem. Ebből tudha­ tod. nagyon figyeld a légzését. Amikor rajtad a sor. hogyan teljesítesz. hol az övé. Lehet. De a G-pont l é t e z i k . Hízelegni fog neki az erőfeszíté­ sed. és hogy milyen hangokat ad. hogy a legtöbbünknek teljesen mindegy. hogy menjen. Látni fogod. de m e g é r i . Egyes nők kényelmi okokból jobban szeretik az evezős hajót a hosszú motoros jach­ toknál. Ha a b a r á t n ő d tudja. de ma­ napság az ezzel foglalkozó srácoknak megéri. mint az elveszett Atlantisz. hogy munkaigényes. mint az integrálszámítás. mint Las Vegast. Mindketten csak nyerhettek. nézd. és mert az evezős hajó kapitánya több időt és erőfeszítést fordít hajóvezetési tudományának tökélete- . mutassa meg neked. Amíg van úszóképes hajód. egyes nők jobban kedvelik a nagy jachtokat. e g y ü t t induljatok f e l f e d e z ő ú t r a . de az az igazság.A jó pasi kézikönyve 207 A G-pont N é m e l y i k nőnél ezt a bűvös pontot olyan könnyű m e g t a l á l ­ ni. Mekkora a hajód? Édes istenem. Az. és é r d e m e s megismerkedni vele. hogyan cirógatja a bőrt a kis barátnője körül. és igyekezni fog segíteni neked. és azon a barátnőd az egyetlen utas. hogyan maszturbál a barátnőd. Neked is.

akik nem tudtak el­ lenállni a kísértésnek. hogy történjen meg az aktus. valóságos svédasztala azoknak a szaftos kérdéseknek. mi nem úgy vagyunk beállítva. amelyek mindig. ha így kényezteted testének legintimebb részét. Ami a technikát illeti. ha magadban tartod. és holmi mókás vagy dicsekvő nevet adtak a járgányuknak. megjött Csodadákó úr!" Vegyes ízelítő Ami itt következik. vagy a legjobb módja a lány felizgatásának addig a fokig. A dolog önmagában is kielé­ gítő tud lenni. Jut eszünkbe. mert ha a kapcsolat nem működik. azaz az óceán mozgására. Ha azok közé a hajósok közé tartozol. Kapni. azt kockáztatod.208 Felicity Huffman & Patrícia Wolff sítésére. bár ahogy eddig már rájöhet­ tél. mindenütt fel­ vetődnek. Orális szex Adni. hogy egyes férfiak viszolyognak barát­ nőjük orális kielégítésétől. Tudjuk. és ezt a te legintimebb részeid ké­ nyeztetésével fogja kimutatni. így köszöntenek: „No­ csak. jobb. de szerintünk ez csak az ön­ bizalom hiánya miatt van. olvasd el a fentebbi részt a csiklóról. hogy amikor belépsz a bárba. hogy általában sze- . amikor ő maga kéri. Most olvasd el még egyszer. Értékelni fogja. Hát mit mondjunk? A legtöbb srácnak nincs ki­ fogása az orális szex ellen.

A nagyocskádnak. Oké. ha megpróbálod tágítani tapasztalatainak körét. hát biztosan megérted. az orgazmus elérése lehet a cél. ha nem intim. Orgazmus Egyes nőknek fél tucat orgazmusuk is van a normális közösülés során. Ha éppen ilyenbe zúgsz bele. és ha kényszerítesz. aki sosem tanulja meg. bocs. biztosan bekövetkezik. SOHA. Másoknak a csikló (közvetlen vagy közvetett) kézi stimulálására van szükségük. szerelmes környezetben kerül rá sor. Ami igen kínos.A jó pasi kézikönyve 209 ressük a dolgot. hogy szó sem lehet néha némi furulyázásról vezetés közben. Ha olyan ritka nőre találsz. van. De a legtöbbünk így született. Gyorsan ki fogod ismerni a barátnődet. gra­ tulálunk. szólj. és próbáljuk elkerülni. de meccsnézés köz­ ben nem. hogy a fog-a-hímvesszőn bal­ eset igen hervasztó. Találkozhatsz néhány úgynevezett nemorgazmusos nő­ vel is. türelem és sok kommunikálás kell. másoknak sok kicsike. a sper­ ma íze. fal­ rengető orgazmusa van. . Ez nem jelenti azt. és mindketten szem­ benéztek a feladattal. Egyes nőknek egyetlen. aki nem született száj zárreflexszel. Tudjuk. akár a Cloroxé. meg a lánynak. Mondd. mit szeretsz. olyan ez. valahányszor beszállnak a ringbe. És ki tudja? Érdekes lehet. mint a fütyülés. ne nyomd be neki. de bár­ milyen kanos vagy. és megpróbálunk együtt biztonságos játszóteret te­ remteni a kicsikédnek. megütötted a főnyereményt. Lenyelni vagy nem lenyelni? A barátnőd dönti el. de ha mégis. ha nem nyeli le. Eh­ hez nagy érzékenység.

nagyon lassan kezdd. Ha hajlandóság mutatkozik a hátsó ajtón való behatolás engedélyezésére. Nincs fárasztóbb a folyton erre célozgató srácnál. Hát gondold meg. amit erőltethetsz. és valószínűleg jobb várni a próbálko­ zással. nem érintheti a puncit. hogy olyan húgyúti fertőzést kap­ jon. . de ha az illető nő. Hacsak nem akarod. amíg mindenki tisztának érez mindent. Anális szex Egyeseknek ez még mindig nagy tabu . és ha si­ kerrel jár.210 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Esetleg hetekig tartó. Ráadásul esetleg szívesen meginvitálnánk szexi legjobb barátodat. és fo­ kozatosan haladj az ujjaiddal kezdve. Mint mondtuk. Teljesen személyes ügy. Hármasban Ha akarjuk. Várj. mielőtt meghívod a mi barátnőnket. Oké. amely hetekre kivonja őt a forgalomból. ez kapcsolaterősítő és intim feladat. ami­ kor szívesen ágyba vinnénk még valakit. mert ha nem vagy olyan ravasz nyelvész. de légy óvatos. amilyennek hiszed magad. közös erőfeszítés. Határozottan nem olyan dolog.és ettől szexi. akiről mindig fantáziálsz. Síkosítani kötele­ ző. igencsak hálás lesz érte. majd szólunk neked. Titust. rájövünk a gyenge oldalaidra. Alap­ szabály: ami a fenékhez ér. Valószínűleg az a karcsú barna lesz a jógaklubból. eljöhet a nap. akkor sem az az éppen szabad liba a sportklubból a hatalmas szilikoncsöcseivel. ha szereted.

„Nesze. légy igen óvatos. hogy mi­ kor fogd be. az bizony elrontaná a hangulatot. (Bármikor elrontaná. tekintsd zöld lám­ pának. Szexbeszéd Egyáltalán nem olyan. Es amikor mi borotválunk vagy gyantázunk. és láss munkához. Szexuális játékszerek A kapcsolat bizonyos kritikus pontjain a kölcsönösen jóváhagyott eszközök bevetése jó ötlet lehet. És persze. mint valami áram- . hogy röhögjünk. ha azt akarod. de szőrtelenül úgy néznél ki. Valami olyasmi. de fontos a szövegkörnyezet. hogy kibaszott szép vagy?" ügyes vál­ tás a pajzánabb dumára. Hacsak nem kérünk rá kifejezetten. egy kis trimmelésről lehet szó.) Általában kerüld a cikornyás prózát. Ha az első együttlét alkalmával például azt találnád mondani. itt az egész. ribanc". Pokolian fájt. Némi disznóság jó lehet. amely sosem hagyja felhajt­ va a vécédeszkát. De nem szeretnénk úgy érezni magunkat. és elvárunk némi elismerést érte. mint egy mesterséges hímvessző. mit mondasz és mikor. Csak akkor emlegesd „lüktető kéjlécedet".A jó pasi kézikönyve 211 A fanszőrzet gyantázása/borotválása Ne tedd. Ha nem. Általában próbálj kerülni mindent. mint a beszéd a hétköznapi életben: nem mindegy. és nem horkol. mint minden más hajvágás vedd észre. Ha beszállunk. ami emlékeztet minket erre a megfizethető és kevésbé bosszantó lehetőségre. hogy „Tudod. Ha nagyon bo­ zontos. az olyan.

212 Felicity Huffman & Patrícia Wolff hullám-kiegyenlítő. meg ne jelenj egy olyan lódoronggal. ahogyan kielégíted magad. ha­ csak nem egy kancán akarod kipróbálni. És ha vibrátort hozol. de kissé bizonytalanok vagyunk a dol­ gunkban. amikor is ajánlatos lassan haladni. öre­ gem. aho­ gyan téged a középiskola első osztálya óta. ne legyen túlságosan drága vagy hatékony. és az isten szerelmére. De hadd ja­ vasoljunk valamit: nagy néha. . Egyszerre csak egyet. arra várva. Tehát ne tegyél be pornófilmet. gyengé­ den. te tapintatlan bunkó!) Néha az. az oké). amikor éppen nem kí­ vánjuk a szexet. túlzottan perverz vagy (ha egy kicsit. Mert akkor aludj. Önkielégítés Mindenképpen műveld. vagy hogy ő nem elegendő számodra. amelybe annyi kütyüt dugtak be. mert még azt hiszi. hogy a barátnődet te ismerteted meg a pornográfiával. Az is lehet. hogy szinte tűzveszélyes. Pornográfia Minket nem érdekelt soha annyira a pornográfia. kezdd el gyengéden cirógatni a dióverődet mellettünk az ágyban. számunkra csábító és új információt nyújtó izgatószer. (Hacsak nem kell korán kel­ nünk. hogy nyomban izgalomba jöj­ jünk. Mi is szeretjük. amilyeneket a szexboltokban árulnak. a hasznosságodat még kétségbe találjuk vonni (lásd lent). mert ha a legközelebb valami szamárságot csinálsz (és ez ha­ marosan bekövetkezik).

Nemcsak arról van szó. És ha ez sem volna k i h í v á s . A pasi annyiféle pozíciót vett vele végig. Ez szóra­ koztató és kellemes mindaddig. vagy nem előnytelen szögből látjátok egymást. ahogyan a kettőtök teste összeülik. hanem a g y e r m e k á l d á s r ó l is. mely pozíciók felelnek meg mindkettő­ töknek. de csak igazi nagyember tud szexinek l á t s z a n i akkor is. Az egyik barátnőnk járt egy energikus fickóval. mint ha e l t ö l t e s z egy d é l ­ u t á n t egy k é t é v e s s e l . amikor felteszi a kondomot. Talán csak az újdonságot keresik. amíg nem sérül valami. Hasznos kideríteni azt is. amikor leveszi. Első a biztonság Mindannyian f e l n ő t t e k vagyunk . hogy a lány kezd­ te azt hinni.A jó pasi kézikönyve 213 Pozíciók Amióta az emberi lények nemi életet élnek. hogy v é s z e s e n sok a nemi ú t o n t e r j e d ő beteg­ s é g .mit m o n d h a t n á n k ? Első a b i z t o n s á g o s szex. állandóan újabb és újabb pozíciókat keresnek az aktus végrehajtá­ sára. Gondoljátok azt. hogy a Twister nevű ügyességi játé­ kot játsszatok. titokban a Cirque du Soleil tagja lett. gondolj arra: b á r m e l y i k f é r f i szexi. akit csak A Jóginak nevezett. vagy még újabb változatot ehhez a csodás érzéshez. Nincs a s z ü l e t é s s z a b á ­ l y o z á s n a k jobb p r o p a g a n d á j a . . és melyik a legjobb annak a mechanizmusnak. Ne légy ostoba. és próbáljátok ki. mi hová illik.

először a szex múlik el. Mi másfajta szavakból is válogatni tudunk. amelyekre valaha is szüksége lehet. A nők is tartani akarják a kapcsolatot. a szex nem annyira inkább a szerelem szótára. Végy mély lélegzetet. de náluk Jó tanács: ha szexre vágysz. Amikor egy kapcsolat meg­ inog.a téma nagy (ha szerencséd van). és utoljára ez jön vissza. és tarts ki még tíz percig. Néhányan ébren maradni is alig tudtok (a szex őrült kémiája!). tehát csak néhány fontos dologról tet­ tünk említést. De a barátnődnek ez a legfontosabb időszak. Ezt gyakorolnod kell. Egy kis összebúj ássál sokra mehetsz. de az ügyet végül mégis az pecsé­ teli meg. Ez hozza össze. Nem foglal­ koztunk minden alapvető témával . másként is ki tudjuk fejezni az irántad érzett szerelmünket vagy vágyakozásunkat. . szinonimaszótár. hogy már elélveztél. Mindazok a szavak. A pasinak a szex a kapcsolattartás útja-módja. az ágyban találhatók. és vá­ lasztja szét az embereket. erőfeszítéssel jár. hogy érdeklődést mutass az­ után is. ha megtaláljuk ezt a végső poént. javíts meg valamit. A szex tanulása A szex a történet kezdete és vége.214 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Közösülés utáni viselkedés Tudjuk. Hát ne kapcsolj még ki. lényegé­ ben a pasinál a szex a szerelem szótára.

„te barom". meg­ könnyebbülést. amikor a kádban ül Ha felállsz. Ne aggódj. mint a közép­ iskolai spanyolórák. Amint tanulni kezded az övét. „gyere beljebb". te úgy érted. azt mondod a sofőrnek. te úgy érted. A szex olyan nyelv. ellazulást. Hitted volna. a lány azt mondja. hogy a nyelv­ tanulás ennyire szórakoztató? Sokkal jobb. amikor visszajön az asztalhoz Ha csak őt n é z e d a buliban Ha amikor taxiba ü l t e t e d . „És most simogasd a csiklóm". te úgy érted. „reggel keljek?" A lány azt mondja. kielégülést. Mi szexi a barátnődnek? Ha reggel ágyba viszed a kávét Ha tiszta az á g y n e m ű Ha masszírozod a h á t á t Ha n é z e d . a maga dialektusában beszél. kötődést és jó mulatságot akarunk.A jó pasi kézikönyve 215 Mindannyian izgalmat. „És most riogasd a siklóm". amelyet minden nő. „akarom". ha pocsékotis Ha hóbortos vagy Ha szereted a gyerekeket Ha sportember vagy Ha nem vagy sportember Ha f e h é r pólót viselsz Ha kigúnyolod magad Ha tudsz idegen nyelvet Ha jól csókolsz Ha nagy u t a z ó vagy Ha van ö n b i z a l m a d Ha jó vagy a n y á d h o z Ha b ő k e z ű vagy Ha s z e m ü v e g e s vagy . amikor leveszi a blúzát Ha csak a te egy szál ingedben mászkál Ha beszélgetsz vele. „Vigyázzon a barátnőmre!" Ha fogod a kezét Ha vacsorát főzöl. hogy bizonyos kommunikációs kísérlete­ ink elvesznek a fordítás során: a lány azt mondja. ő is elkezdi elsajátítani a tiédet. Per­ sze megeshet. akivel együtt vagy.

.

FEJEZET RONDÁN RÁGSZ .17.

és te engeded.A barátnőddel töltött első háromhat hónap a nászút időszakának számít. hogy nevet. tüske a körmöd alatt. és képes szürcsölni a fehérbort. És ez légy a levesedben. az is csak újabb lehetőség a csókolózásra. kezdesz észrevenni benne néhány bosszantó apróságot. hogy ő csodálja a szellemességedet. fürdesz a rajongásában. Kis dolgokat. ágyban töltött délutánok újsággal. és néha már levegőhöz jutsz a szex és a megszállottság között. az óra egyre hangosabban csörög. Lenyomod az éb­ resztőgombot. Kétszer. Nincs két olyan ember. Romantikus vacsorák. hogy a konyhaasz­ talon teszed a magadévá. szar dolog. Nem veszel tudomást a fe­ jedben megszólaló halk ébresztőjelről. Ahogy múlik az idő. vagy máshová teszi a távirányítót. Ez a tökéletesség időszaka. . a bor meg a rózsák napjai. amikor ideges. Emberek vagyunk. Mindenkivel megesik. hosszú séták a parton. és arról ábrándozol. egyre nehezebb félresöpörnöd azt a bosszantó szokását. De ahogy múlik az idő. akik tökéletesen képesek össze­ csiszolódni. amikor. A vágy és a romantika nem hagy lehetőséget semminek. ha lementek a kö­ zértbe. hogy például nem csavarja rá a kupakot a fogkrémre. ami nem izgató. nem legókockák.

220 Feticity Huffman & Patrícia Wolff Nagyjából veled egy időben. A hölgyeké az elsőbbség. nincs jövőnk. ez bizony lánymatek. és a pam­ lagon vágod a lábkörmödet. amik téged dühítenek. és úgy reagál. Észreveszi. hogy te olyasmiket teszel. hogy a párnák között kis körömdarabka-halmok maradnak. megzavarod. hogy az látszólag messze nincs arányban a helyzettel. Summa summarum Az a tény. Nem lineáris egyenlet. aggoda­ lommal tölti el a barátnődet. amely már tele van vastagra tömött. könnyebben túlteszitek magato­ kat a pillanatnyi bosszúságokon. srácok. De van egy kis különbség. srácok. mint mi. Ti. Ti. egészen a partig. ő pedig olyasmiket. a felszín mit sem válto­ zik. amik őt bosszant­ ják. Számtalanszor láttuk. betűröd az ingedet az alsónadrágodba. A harmónia hiányaként értékeli. de később. kiborul. hogy a barátnőd fejében is megszólal az ébresztőóra. . fogadni mernénk. Persze idővel ti is elveszítitek a türelmeteket. és besorolja a dolgot a „Hát igen" kategóriába. megcsóválja a fejét. mint mi. mint mi. szétszakadni készülő borítékokkal. amikor vizes törülközőt hagysz az ágyon. az elnyeli. Amikor a kavics fiútóba hull. úgy. amikor telefonál (bár ő is megteszi ezt veled). több bosszúságot vagytok képesek elvi­ selni. A lánytóba dobott kavics fodrokat vet. srácok. és valahogy így néz ki: • Nem mosolyog a pincérre = Nem kedves. A pasi csak vállat von.

nincs jövőnk. ezt nem venném észre = Talán nem szeretem. • Kiszürcsöli a rákot a páncéljából = Otromba. nincs jövőnk. hogy létezem. • Randi előtt nem zuhanyozott = Nem izgatja. mi lesz. hogy velem lehet. • Utálja.A jó pasi kézikönyve 221 • Megeszi az összes cukorkát még a film kezdete előtt = Önző. Minthogy a barátnőd mindezt nyugtalanítónak találja. Ha megtet­ ted. És ak­ kor a lánymatek valahogy így fog nála kinézni: . tudomásodra fogja hozni. nincs jövőnk. hogy helyrehozd. nincs jövőnk. • Ha igazán szeretném. hogy jól érezzem magam. ha kieresztem a palackból a szel­ lemet. nincs jövőnk. mert lapos az egyik kereke = Nem akar értem jönni. • Elkésik. • Látom. nincs jövőnk. hogy olyan lassan döntök = Máris boszszantom. bosszantja. ha fehérbort iszom = Nem akarja. azt fogja hinni. • Olyan filmekről mesél. nincs jövőnk. többé nem fogja zavarni őt. amelyeket együtt láttunk = Észre sem veszi. nincs jövőnk.

sokat. . • Vett nekem egy pár imádni való cipőt = Ismeri a valódi énemet. Mindenesetre nagy s z e r e p ü k van a ba­ rátnőd é l e t é b e n és a te vele való é l e t e d b e n is. A barátnőd barátnői A b a r á t n ő d n e k szüksége van a b a r á t n ő i r e . mert ha nem b e s z é l g e t h e t a barát­ nőivel. • Nem felejtette el a macskám szülinapját = A mindenségének a közepe vagyok.ha nem é r t e d is -.222 Feiicity Huffman & Patrícia Wolff • Nem szürcsöli a rákot = Van jövőnk. De n é h a ez nem k ö n n y ű . a b a r á t n ő k sokat á r t h a t n a k neked. R ó l a d fog beszélni. ha nem szívelnek. Szokd meg a gondolatot. és te is ő k e t . Ha s z e r e n c s é s vagy. csak ó v a t o s a n . • Nem falja fel az összes édességet = Szeret engem. és sok duma lesz é r z e l ­ m e k r ő l . • Nem szemétkedik a pincérrel = Tökéletesen kijö­ vünk egymással. a b a r á t n ő i kedvelni fognak. telefonon kell b e s z é l n i e v e l ü k . B á t o r í t s d . hogy n é h á n y k i v á l a s z t o t t lány tudni fogja minden titkodat. Ha nem jössz ki v e l ü k . Ne a k a d á l y o z d . V e l ü k kell fen­ nie n é h a . neked kell ő k e t p ó t o l n o d . • Tényleg figyel rám = Izgatom őt.

orvos. Szerinted akadékoskodás. végső megoldásként sorakoztasd fel a ma­ gad bosszúságait. mert úgy látszik. és túl sokat tud a kapcsolatotokról. hogy ha van is némi nyereség. ha megbüntetik. és ne kelljen új pasi után néznie. • Sosem fizeti be idejében a csekkeket. hanem akadékoskodik. • Azt hiszi. aztán dühöng. mégpedig nagybetűvel. És egyetértünk. Mérgező. Nem arról van szó. segítened kell. nem segít. nem ad hasznos taná­ csokat. Mit tegyél hát. hogy mivel bosszantod. hogy mi ne tudnánk javítani magunkon így vagy úgy. ha a barátnőd egyre csipked? Először is közöld vele. autószerelő). hogy ne légy goromba. • A mamája a legjobb barátnője. hogy akadékoskodik. Nincs olyan. Nem létezik. hogy építő bírálat. • Egy ital után töri a magyart. eltűnik a szemrehányások tömege alatt. hogy leszálljon a magas lóról. Szerepel-e ezek közül valami a te panaszaid között? • Hatvan dollárral a zsebében teszi a mosógépbe a farmerját. bosszantó vagy gizda. mindig a legdrágább a legjobb (étterem. Ha folytatja.A jó pasi kézikönyve 223 Gumicsontok Szóval csak mondja és mondja. . Szerinte ez fontos információ. hanem arról.

224 Felicity Huffman & Patrícia Wolff • „Gyilkolja" a kuplungot. LÁNYOK EGYMÁS KÖZT Tanács a barátnődnek! Vannak kis. gyakorlás teszi a mestert? Akkor gyakorold a mesteri d i c s é r e t e t . • Zavarba ejtik a lakásod elektronikus cuccai. • Nem találja a kocsikulcsát zsúfolt retiküljében. szándékosan akarsz kiszúrni vele. k ö z e p e s és nagy ügyek. Nem megy. • Számára semmi sem egyszerű. és tőled kérdi szemrehányón. • Fogfehérítő csíkkal a szájában bújik ágyba. és azt gondolja. • Barátkozik minden pincérrel. . mindent személyes sértés­ nek tekint. ha nagy ü g y e k b e n nyaggatod. E l é g . • Szeszélyes és kritikus. Képtelen döntést hozni és kitartani mellette. hová tetted. Úgy v é l e d . Az első két kategóriaban ne próbálj javítani a pa­ sidon.

vala­ hányszor az szellent az á g y b a n . hogy bármit mondhatunk egymásnak. A szennyes kiteregetése Sokan úgy szabadulnak mindennapi sérelmeiktől. Az egyik b a r á t n ő n k egy d o l l á r r a b ü n t e t i a p a s i j á t . hogy a csaj mindig késik. mert. mennyire összetartoznak: „Nézzetek ránk. a csaj mindig pénz­ zavarba kerül. ízléstelen. P u k i z á s . Erre a dologra minden csaj m á s k é n t r e a g á l . A kapcsolat kezdetén azért teszik ezt... hiszen ő szagolja. akit szeret. mert a civako­ dó pár olyan nyilvánvalóan összetartozik (pedig nem is viselnek egyforma pólót). . hogy kimutassák. amíg nyilvánosság előtt teregethetik ki a szennyest. szokd meg a lassú s z e l l e n t é s t . Hazagondolás. a pasi minden durrantás után füttyent. A pasi meg azt mondja. csak olyan nő mellett szellent az á g y b a n . a pa­ si soha nem emlékszik semmire. és olyan közel állunk egymáshoz. P u r c a n t á s . Eregetés. hogy megvárják.A jó pasi kézikönyve 225 Szellentés Légitámadás. Rotyogtatás. Olyan he­ lyesek vagyunk. m á r majdnem összegyűlt egy d i g i t á l i s f é n y k é p e z ő g é p r e való. Ugye ismersz egymást ócsároló páro­ kat? Azon viccelődnek. Ez hízelgő a barátnőre nézve. aki­ hez kötődik. Bárhogy nevezd is. Irigylésre méltó." A szemlélők ezért találják ezt egyszerre ízléstelennek és irigylésre méltó­ nak. S z e r i n t ü n k jogosan szedi a p é n z t .

srácok. hogy élvezzétek egy­ mást. A mindennapi sérelmek olyanok. Ami egyesítőként kezdődik. ám kevésbé. Amíg ti a kelleténél többet vagytok hajlandók elviselni a kelleténél tovább. csak a nagy. másként ellepik az egész kertet. Aztán a legnagyobb meglepetésünkre lelép­ tek a fizikoterapeutátokkal. nagyobb terhet bírtok cipelni és hosszabb ideig. alámossa a kapcsolatot. mert a nyilvános tréfás csipkelődés egyket­ tőre a napi sérelmek egyetlen biztonságos fórumává vál­ hat. némán szenvedtek. és ahelyett. amikor azt mondjátok. mi nem jó. ha fojtogatják azt a képességeteket. hogy ne állhassák egymást. hogy nem mossátok ki a mosdóból a fogkrémet. Az utolsó idegszálig Amikor a mindennapi bosszúságok kiteregetéséről van szó. amíg kezditek nehéznek érezni. hogy csalóka. azt jelenti. mint a gyomok. ő túlreagál apró bosszúságokat. A hibakeresést tartsd magadban: nem vonzó. és ártal­ mas. ti. mert nincs arányérzéke. Ez nektek dolgozik. tövestül ki kell őket irtani. Szerin­ tünk az ilyen civakodás idős házaspároknak való. hogy a kapcsolatotok halálra van ítélve. és mint a savas eső. Ám egy idő után a teher súlyosan károsítja a hátatokat. hogy az a tény. hogy mintegy harminc centi hosszú az ujjatok. szürke sérelmek maradnak. amikor úgy véli. akik már jogot szereztek arra. Mintha rövid- .226 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Az intimitáshoz vezető ilyen gyors híddal az a baj. hogy megmondanátok a barátnőtöknek. idővel szétmarja kapcsolatotok kedves részleteit. A nő pont fordítva reagál.

lányok. időtartam. ha két órát tölt a bankauto­ matánál (mit csinál. hogy előrelapozz a szakításról szóló fejezethez. intenzitás. (Megkapod az engedélyünket. hogy szemét vagy-e. „Muszáj a visszapillantó tükörben rúzsoznia magát?" vagy „Ha legalább egyszer meg tudná je­ gyezni. de te azért érzed. Nem árt. amelyet senki sem lát. mert ti. vagy csak dühös. nem akarsz a pasija lenni. Hát tedd azt. mégis gyakran gondolsz arra. nagy ügynek kell lennie. nem tudtok idejében nemet mondani. mert most tör felszínre valami régebbi sérelem. Ki akarsz szállni. ideje lelépned? Végezd el a tesztet: gyakoriság. kérünk. ha kölcsönösen tanulunk egymástól. Vagy pedig besokalltál tőle. mondd meg neki. Egy tízes skálán jelöld a bosszankodás gyakoriságát: fel­ túrja az ágyat. hol parkolt!" vagy „Miért nem képes két percnél rövidebben telefonálni?". játszik a hajával. nem te vagy a Szombat esti láz nyertese. Ne ámítsd magad. hogy ráfókuszáljunk.A jó pasi kézikönyve 227 látók lennénk. egy nap negyvenhatszor mondja. hogy „Ugye most viccelsz?" Ha a barátnőd ál­ landóan tízeseket ér el. mi. A jéghegy csúcsa A bosszúság előbukkanó csúcsa alatt néha kontinensnyi jég bújik meg a mélyben. eleged van a kapcsolatból. Ha eléggé közel van valami ahhoz. Hogyan döntheted el.) Ha a teszt eredménye nem meggyőző. adóbevallást?). srácok. Nem minden csekélységet. és nem minden alkalommal . mert egy belső hang azt súgja. Talán azért borulsz ki. pedig nem tanultunk meg tíz körömmel kapaszkodni.

azt mondja. de eljöhet a nap. mintha bizonyos dolgokat elfogadnál. jó neked. . hogy ettől m e g ő r ü l t ö k . Adj hangot kifogásaidnak. amikor nem. Bocs. öt perc. Ez a l e g r é g e b b i . .. és akkor ki­ iratkozol a barátnődtől. B á r c s a k meg t u d n á n k mondani. hogy szebbek l e g y ü n k . és figyeld. . amíg a bolhából elefánt lesz. nyári i d ő s z á m í t á s .ahhoz az élet rövid. Ha már bosszúságokról van szó. ahol emberi lények ké­ pesek tisztázni egymással a dolgokat. Oké. Ezért e n g e d j ü k át nektek a k a r f á t a re­ pülőgépen. Is­ ten hozott a csodálatos világban. m i é r t ! De nem tudjuk. elmúlik-e a bosszúságod. Á l l a n d ó a n m é g t ö b b minden kell ahhoz. K é r d e d a b a r á t n ő d e t .. És mindig t í z lesz. Ha igen. mikor lesz k é s z . és b a r á t n ő . Van greenwichi idő. talán szereted az ele­ fántot. amikor sok lesz. Csak ennyit s z e r e t n é n k . h á t nem? Tudjuk. Csak időbe telik. De ne tégy úgy.228 Felicity Huffman & Patrícia Wolff .i d ő ­ s z á m í t á s .

.

FEJEZET A SZERELEM FÁJ .18.

Egy szép napon úgy hozta a sors. hogy amikor autóval megy. Tekintsd a barátnődet ideges utasnak. hanem ez maga az út. Hilary markolta a karfát. és mi abban a jó? bár sokat utazik. nális nőként nem gond megértenie. A huppanások nem kivételek az egyébként sima úton. a veszekedést pedig úgy éli meg. Pocsék volt az út. és elég. azok pedig természetüknél fogva turbulensek. hogy elgurul az üdítős kocsi. és bevallotta. és attól tart. hogy ti mint pár le fogtok zuhanni. hogy egy pilóta mel­ lett utazott Coloradóba. hogy a turbulenciák megrémítik. De a repülőn elhagyja a józan esze. gyakran fut kátyúba. Arról nem is szólva." Chuck nemcsak jóképű volt. hogy sokkal kellemesebben utazhasson a barátságos égbolton. Minden huppanásnál elfogja a pánik. Egyébként intelligens és racio­ . és elégtek. Ettől az újfajta felisme­ réstől és némi Xanaxtól Hilary nyugodt utas lett. Ekkor lépett közbe ChuckYeager: „A repülőgépek a légáramlatokon utaznak. hogy lezuhan. aki elveszti az arányérzékét. amikor elértek mindennapi életetek ká­ tyúihoz. Egy heves vitát veszekedésnek lát. de új perspektívát is kínált Hilarynek. hogy kettőtök kapcsolata nem áll ellen a rázkódásnak. A barátnőd a vitát váratlan turbulenciának tekinti.Hilary barátnőnk fél a repüléstől.

És akkor ez most azt jelenti. hogy úgy ússzatok végig az éle­ ten. f i ú k . helyesen és egyenletes sebességgel. Mert túlfeszített. az egyérintős érzelmi megfelelője. Sokan vagyunk lányok. hogy butának tartod. hogy kis dolgokat hatalmasnak látunk. hogy a barátnőd nyuszi. hogy „Miért nézel így rám?" vagy „Miért kiabálsz velem?". hogy lábujjhegyen kell járnod. Ez azt jelenti. Ennek oka többnyire a hor­ monokban keresendő. miért viselkedik így a barátnőtök. mint egy repülőgép-hordozó. A tesztoszteron lehetővé teszi n e k t e k . Evezős hajó. és képtelenek vagyunk másként látni. akik szeretjük a jó balhét. és azt motyogja. miért. ha megértenétek. és ő duzzogva elvonul. A férfiak a szenvedélyes vitát szinte bármiről úgy fogják fel. de szívügyekben a legtöbben nagyítót használunk. Gyorsan megfeledke- ÁLLJ KÉSZEN! Mi. de a barátnőd szemé­ ben eljuthat odáig. de minden kis hullámot megérzünk. amit a súrlódás jelenthet. Úszunk mi is. most már tudod. . és ez nem vicc. mindig tudta. mint a jó edzést: egészséges és szórakoztató. csak szeretnénk. nők azért túlzunk el mindent. és egyet kell vele értened mindenben? Nem. Az ösztrogén miatt mi inkább kis evezős hajónak érezzük magunkat. mert túlzottan átérzünk mindent. De ha a legközelebb az alkoholizmus térhódításáról vitáztok az ősho­ nos népek körében.234 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Nem arról van szó." Számára ez diszharmónia és személyes sértés. Attól fél. Ezzel nem mente­ getőzni akarunk. sőt „Már nem szeretsz. Egy heves politikai vita számodra heves politikai vita.

Olaj a tűzre Viták adódnak minden formában és méretben. Stressz.a te figyelmed az ő részleteinek. hanem ok nélkül dühbe is jöhetünk tőle. hogy nyilvánvaló. hogy megszokod. a párok első tíz vitatémája. . Amit nem eleget töltesz vele. 3. olyan könnyű vele lenned. 2. 1. legalább igyekezz minél job­ ban mímelni. Sajnos ebből szempontból ostobák vagyunk. Ami kell. íme. Ha nem vagy képes igazán figyelni rá. 4. amikor beszél. Olyan jó hozzád. és máris azt veszed észre. Idő. Pénz. hogy el ne gáncsoljanak. A pénz rémületet okoz. figyelem a részleteknek . leázott tapasszal együtt. Ezért tényleg beguru­ lunk. Oda nem figyelés.A jó pasi kézikönyve 235 ik a vita eredeti témájáról. 5. de vannak általános buktatók. Tudjuk. hogy a kapcsolatotokért kell harcolnod. Vigyázz. Ha készpénznek veszed. rágógumipa­ pírral. és a rémült em­ ber hamar dühbe gurul. de nem­ csak ráncosít és az immunrendszert gyengíti. Zsebre vágod az aprópénzzel.

de ha te csak negyed órát késel. hogy kettős a mérce. Ugratás. Ha azt hiszed. Késés. de később háromszorosan megfizet érte. elhiheted. Hogy utálja a thai konyhát. Valószínűleg belemegy. (* Ha nem emlékszel rá = nem törődsz vele. hogy mit tekintünk ajándéknak. És mi változatlanul késni fogunk. 10. Hogy ki nem állhatja a gombát. Kirakatnézés. 9. tudjuk. Tessék. személyes sértésnek vesszük. Hogy édesítővel issza a kávét. Beismertük. Ne gúnyold ki a barátnődet mások előtt. 8. Teljes fejezetet szenteltünk annak. 7. hanem a Grand Canyon. és tudjuk. Hogy minden kedden órája van („Hová mész?").) Medve a biciklin Sok vitát okoz az alapvető eltérés férfiak és nők probléma­ megoldó technikájában. megúszhatod. hogy megbámulsz más lányokat. Ha elfelejted:* A születésnapját. Hogy allergiás a kivire. Ajándékok. A férfiak mindig azt hiszik. hogy . Igen. hogy nem. Nem is eltérés ez. mi is szoktunk késni.236 Felicity Huffman & Patrícia Wolff 6. Csak a saját felelősségedre hagyhatod figyelmen kívül.

„Nézd". pe­ dig mi csak együtt érző hallgatóságot szeretnénk. „Ha hozol nekem egy problémát. ha gyorsan bocsánatot kérsz. mintha egy medvétől azt várnánk. el akarja mesélni. A barátnőd szóról szóra el akarja mesélni a vitát. Ha megoldást akarsz. segítesz. de még azt a rémes brosst is. Ismerünk egy pasit. és egész éjjel nem aludt. mondod erre neki. amelyet viselt. hogy ez az ösztöneidnek ellentmon­ dó reagálás a helyes. a frizuráját. Ne kínálj választ neki. le akarja írni az anyja testbeszédét. Mi történt? Azt hitted. Ha együtt érző hallgatóságot. Mi több. ha jó. hogy hallgasd meg. hogy nehéz elhinni. gyere hozzám. Ha a barátnőd ki . hogy ez az együttérzés-óhajtás a tanácsadással szemben olyan. Ne mondd. hogy amikor nyolcéves volt. és mit ennél inkább. ki akarja engedni a gőzt. Csak arra vágyik. „anyáddal mindig így van. hogy biciklizzen. a mamája nem vette meg neki azt a játék tűzhelyt. mert a pasik­ nál ez a szokás. menj a lányokhoz. de a barátnőd ezt az „Old­ juk meg" megoldást az érzelmei semmibevételének te­ kinti. és azzal mutatod ki a szerelme­ det. azzal jön a barátnőd. hogy összeveszett a mamájá­ val.A jó pasi kézikönyve 237 a nők tanácsot és megoldást keresnek problémáikra. akinek az a véleménye. a tengeri herken­ tyűkre allergiás. és duz­ zog. hogy megoldást javasolsz. megoldom. és mérges. és ez valójában ugyanaz. hogy miért nem hívja fel." Tudjuk. Jobban érzed majd magad. Es máris áll a bál. de higgy nekünk. hogy az olasz kaját utálja. Mond­ juk. hogy egyszerű félreértés. közli. akkor sem. hogy az anyjának is igaza van. olasz kaját vagy tengeri herkentyűket?" O dühbe jön.

K á r . AZT MONDOD: „Szívem. Egyebek között azért sem." „Erről többet nem akarok hallani. mit tégy?" AZT HALLJA: „Hisztis vagy. A mentőmellényre és ötleteid listájára később lesz szük­ ség. Persze van néhány nő. ne vesd magad a vízbe mentőmellénnyel. ő sírva fakad. van bukva. vagy beszélgess vele a partról. amikor már nem mély vízben kapálódzik. neked ez nem tetszik." „Ne izgasd fel magad" „Miért sírsz?" „Már eldöntötted. aminek sok férfi tekinti. a legtöbb nő nem szeret sírni.238 Felicity Huffman & Patrícia Wolff A N Ő K E G Y Ü T T É R Z É S T AKARNAK. az a megoldás." És lehet." ha így érzed. állsz hozzá. és t o v á b b l é p n é l . sírj és sírj megint... a l á n y o k nem így működnek. nem tudsz gondolkodni. Neki sem. hogy ha elsőre nem sikerül. hogy. Úsz­ kálj vele együtt a vízben. NEM GYORS M E G O L D Á S T . De a könny nem manipuláló eszköz. NEM T A N Á C S O T . Könnyek tengere Veszekedtek a barátnőddel.nem akarsz e g y ü t t é r e z n i . hogy jól hallja ." „Rosszul „Butaság. . i n k á b b m e g o l d a n á d . aki vall­ ja. még ha felelősnek érzed is magad a problémáért. De hidd el. Másrészt szipogva nehéz érthetően beszélni. mert tönkremegy a smink.

amikor Gail Griener sírva panaszkodott rád a tanító néninek). a sírás jó is lehet. úgy érzed. Kell neki. és az egyik részetek ott rekedt a játszótéren. bocsá­ natot kell kérned. Értjük. bűn­ tudatod támad: „Édes istenem. a látványát és a könynyek közelségét." Ez a reakció beléd van szerelve kissrác korod óta. Ezt teszi. És a sírás a barátnő kommunikációjá­ nak szerves része. hogy határokat léptetek át. a nők a Bloomingdale áruházból stb. és ne dühöngj. John McEnroe dühki­ töréseit sem lehetett különválasztani a játékától.) Ha mélyebben bele akarsz . mintha önsegítő könyvet írnánk (gon­ doskodj róla. Szer­ ves része volt. hogy meghalljanak. De íme. Tudjuk. bocsánatkérés nélkül és az álláspontod feladása nélkül. a férfiak a Marsról jöttek. mert a barátnőd így vészeli át a veszekedést. a düh annak a jele. a jó oldala: vigasztal­ hatod síró barátnődet bűntudat nélkül. Nem hal bele. hogy „te mindig". Rossz nézni. soha ne kezdd a mon­ datot azzal. ha vaginád van. így van összeszerelve. ha te vagy a sértett fél. Ez is benne van a csomagban. hogy amikor a barátnőd sír. Hát ne borulj ki. A düh kezelése Nehéz úgy továbbmenni ebben a fejezetben. Hadd sírjon. Ki ne érezné rosszul magát? Amikor ő sír. ami igazságtalannak látszik. hogy ne hangozzék úgy. akkor is. hogy sír a barátnőd. A fiúknak nem szabad a kislányokat bántani.A jó pasi kézikönyve 239 Bár a srácok utálják a hangját. állat vagyok. sem meg­ ríkatni (nagy csávába kerültél. egy vadba­ rom.

vegyél másik könyvet. Érdemes megismétel­ nünk ." • Balhézz tisztességesen. . íme.akár egyetértesz vele. akkor is. Ha hall­ gatsz. Mert később rob­ banni fogsz valami apróság miatt. hogy „Ilyenek a nők". • Tarts ki a magad igaza mellett Mondd el neki az igazat a te szemszögedből. és haragszom. Ne tartsd számon. ne gyűjtö­ gesd magadban a sérelmeket. és tényleg fontos jól veszekedni.240 Felicity Huffman & Patrícia Wolff menni. és minél egyszerűbben. Csúnya viselkedését an­ nak tulajdonítják. Ne kiabálj kígyót-békát. néhány gyakorlati tanács: • Beszélj! Hallgatni hadifoglyoknak kell. hajhúzás tilos. aho­ gyan megítélnének egy férfit. • Fejezd be a veszekedést. és állnak odább. Csak elsősök szedik össze a golyókat. hara­ pás. beteges dühöngő vagy. fütyülsz rá. te csacsi. például „Butaságot tettél. akár nem. Amikor a lány csúnyán viselkedik A pasik néha nem úgy ítélik meg a barátnőiket. a barátnőd azt hiszi. ütés. mert a veszekedés valóban fontos. • Maradjatok kvittek. és azt fogja hinni. • Hallgasd meg! Végig kell őt hallgatnod. ha nem értesz vele egyet. Most is elvárjuk azt. még akkor is. amit az óvodában.

és nem fogadja el. te felfaltad a morzsát. egy Priust. . és igazán veszekedni kezdtek . hogy visszata­ láljon indokolt pozíciójá­ hoz. nem tekinted sértésnek. mert lány. Ha egy srác ten­ né. És mert a ba­ rátnődet egyáltalán nem érted. benne van a pakliban. sokat megengedsz neki. ha rosszul bánsz vele. Nem jó neked. és mert sokat sír. Bármit mondasz. Minthogy a barát­ nőd egy heves vitát veszekedésként értékel.kivált. ha kettőtökről -. A barátnődnek sem kell veled maradnia. ha vitáztok. úgy kicselez. és vé­ gül is neki sem. Megértjük az im­ pulzust: ha Japánban kezet nyújtasz valakinek. nem tekinted tola­ kodásnak. Ha jégkunyhóban vendégeskedsz. ahogyan egy Maserati A barátnőd nyomot hagyott morzsákból. behúznál neki egyet. azt hihetnéd. Ha Francia­ országban goromba a pincér. De nem. (Mit gondolsz. ha megdörzsölik az orrodat. Naomi Campbell hogy kezdte?) Állj ki magadért. többé nem kell arra menned. hátrányos helyzetbe kerül. felhasználható ellened Egy újabb zavarba ejtő ellentmondás. elintézed annyival. A legrosszabb esetben lépj le. De hadd adjunk tanácsot: ne tedd! Ne tűrd el a csúnya viselkedést csak azért. és fordítva. hogy „Minden nő lökött". azt hitted. Ha a barátnőd teszi.A jó pasi kézikönyve 241 amikor tényleg komiszul viselkedik. Mihelyt a barátnőd elfordít­ ja a slusszkulcsot.

Ha vita kezdődik. „Két hete nem ezt mondtad". gesztusok és arcrángások. és nem mennél operába fürdőruhában. a jelentésüket. és bármit nem mondtam is." Persze hogy jobban szeretnéd. akár a zálogbecsüsnek. A pasi csak ahhoz folya­ modhat. az érzelmihez nem értetek. néhány klasszikus: . ha minden szó érvényét vesztené hét nap el­ teltével. hogy nyomtatott térképeket olvassatok. Az lenne a legjobb. miféle vitának vagy a részese. srácok. és sérelmek dolgában olyan az emlékezete. és hogy hogyan használja őket. mint mi. Nem fociznál vívómaszkban. rang és sorszám.242 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Gyűrűket beszél köréd. De sajnos ez csak filmen jön be. Ti. amihez a katona: név. könnyebben odataláltok a stadionhoz. ha amit fél éve mondtál. Fel kell készülnöd. Ismeri az összes jelentős tereptárgyat. Azt mondja. bárcsak mondtam volna. Ezért igyekeznek a férfiak eljátszani az Erős Hallgatag Ember szerepét. nem úgy gondoltam. Egy életen át térképezte fel a kapcsolatokat. ismeri a terepet: tények. érzések. Az életben a nők az erősebbek. és kiirtják a hallgatagot. nem lenne felhánytorgatható vita esetén. A veszekedés sportágai Ahogyan a kártyánál ismerni kell a lapokat. íme. és memorizálta a kincseket rejtő térképeket rejtett meg­ fejtésekért. Szóról szóra. és neki lesz igaza. sokat segít. régi beszélgetések. de a dolgok lényegéhez nem. így hangzik: „Bármit mondtam is. Arra vagytok programozva. ha tudod.

a bőgőmasina sír. Minthogy nem óhajtasz ebben a klubban törzsutas lenni. változtass légitársaságot.add meg neki a figyelmet és a törődést. azzal anyáskodjon.mindkettőtöknek. milyen számú mezt visel. amíg felnő. ha egy jó vitánál lehorzsolja a térdét. Apuci szeme fénye. A tudtodon kívül olyan lánnyal jársz. Olyan gyakran veszekedtek. . dobd vissza a vízbe. hogy tudnád: a „HÉ" azt jelenti „Hát én?" Ha ez a barátnőd mottója.k i l o m é t e r e k k e l e l r e p ü l h e t n é t e k Bálira. amire vágyik -. A gyűlést mindig azért hívják össze. és mindig azzal zárul. akit apuci túlságosan vagy nem eléggé szeretett. azt tudjuk tanácsolni. hogy a kapcsolat immunrendszere károsodott. Anélkül lehetsz itt klubtag. hogy meg­ vitassátok az időjárást vagy az aktuális eseményeket. és akkor nem lesz baj. A kárt nem tudod se felmérni. hát keress egy jó pszichiátert . hogy nem szereted őt eléggé. Hipochonderek Szövetsége. Bőgőmasinák Bandája.A jó pasi kézikönyve 243 Sok hűhó semmiért. se jóvátenni. hogy a j u t a l o m . vegyél neki egy hörcsögöt. és állandó ellenőrzésre szorul. Ha itt vagy klubtag. A „HÉ" Szövetség. amely attól tart. Olyan klub tagja vagy. A credo: „Hogy vagyunk?" és „Jól vagy?". adózz neki idejében . Mindegy. azt tanácsoljuk. Ha ebben a klubban találod magad.

Csak Beszélgetünk" Társaság. még ha te vagy a legna­ gyobb találmány a kerék feltalálása óta. vagy barát­ nőd fájó pontját érinted. nem rákban." Bocsánat (!). amiért megharagítottad. igazat mondott. Kielégíthetetlen figyelemvágyát azonnal ki kell elégítened. hogy mindenki szeresse. amikor azt állította: „A hű sze­ relmek folyama. ami­ kor olyan lánnyal kezdtél. Ki kérjen bocsánatot? Az 1970-ben készült Love Story című filmben hangzott el az örökbecsű mondat: „A szerelem azt jelenti. kényelmes nem volt soha. Akkor iratkoztál be. hogy szépen beszélgettél a barátnőddel. Arany János fordítása. Kérj hát bocsánatot. aki kikezd minden útjába akadó pasival. hadd párologjon el a mérge.244 Felicity Huffman & Patrícia Wolff A Tessék Ide Nézni Doktorai. és egyszerre csak a földön találtad magad. sosem kell bocsánatot kérned. „Azt Hittem."* * Szentivánéji álom. akkor se. A skála másik végén Shakespeare egyik jó pasija. sosem fogja beérni egyetlen pasi szerelmével. de nehogy azt hidd. . hogy szerintünk Ali MacGraw nőalakja cukorbetegségben halt meg. Beindul. vagy regében hallottam. amennyit én olvastam. és a barátnőd dühében a gi­ gádon taposott? Sajnálatos módon beléptél az „Azt Hittem. Ez a klub akkor ülésezik. hogy megválto­ zik. Megesett már. de ez olyan bor­ zasztóan édes. Csak Beszélgetünk" Társaságba. Ha azt igényli. amikor valami butaságot mondasz. aki édes szavaival és hetyke gatyapőcével több ízben is az erdőbe csalta ked­ vesét.

A jó pasi kézikönyve 245

A félreértés, a hiba és a zűrzavar minden szerelmi kapcsolatban mindennapos, tudjuk. De tudjuk azt is, hogy azt kérni egy pasitól, hogy kérjen bocsánatot, anynyi, mintha megkérjük a disznót, repüljön. Azt hiszed, bocsánatot kérsz, de valahogy így jön elő: • Jaj, ugyan már, én nem. • Azt hittem, ettől közelebb kerülünk egymáshoz. • Mondtam, hogy nem jó együtt lennem anyáddal. • Mit akarsz tőlem? • De te mondtad, hogy ne mondjam el neked. • Aránytalanul felfújod a dolgot! • Drágám, eszembe sem jutott. • Mi?

ÁLLJ KÉSZEN!
A barátnőd az összes b a l h é t megbeszéli a lány­ c s a p a t á v a l . Mindent újra meg újra kielemez­ nek. A v e s z e k e d é s u t á n napokkal, hetekkel, h ó n a p o k k a l is e m l é k e z n i fog rá a b a r á t n ő d b a r á t n ő j e , és felhozza neki az ú j a b b c s e t e p a t é n á l . így nem is egy nővel szórakozol, hanem egész h á r e m m e l . Bárcsak ez a szexre vonatkozna i n k á b b !

246 Felicity Huffman & Patrícia Wolff

íme, néhány mondat, amelyekkel úgy kérhetsz bocsána­ tot, hogy az kielégítse a barátnődet, és mindketten to­ vább tudjatok lépni. És akkor nem kell kimondanod azt a két szót - bocsánatot kérek -, amelyektől, úgy hiszed, spontán porrá égsz, ellepnek a kiütések, vagy hirtelen kinő a melled. Elsimítják a dolgot, anélkül, hogy bármit is ígérnél. • Bárcsak ne tettem volna. • Megijedtem. • Nem akartam, hogy megtörténjen. • Meg tudsz nekem bocsátani? • Bárcsak elölről kezdhetném. • Tudod, hogy mennyire szeretlek. • Büntiben vagyok, igaz? • Ne kezdjük inkább újra? • Hadd próbáljam meg újra. • Ágyazzak meg a pamlagon máris, vagy ráér? • Hát, azt hiszem, ezért verést érdemelnék.

A jó pasi kézikönyve 247

A harccal ki küzdhető lehetőség
Amire ti, srácok, a legkevésbé vágytok, hogy amikor ha­ zajöttök, hatalmi harcokkal és csetepatékkal találjátok szembe magatokat. Éppen elég van ebből a csúnya kül­ világban. De amikor a barátnőd magányosnak, elhagya­ tottnak vagy egyszerűen elhanyagoltnak érzi magát, bal­ hézni fog már csak azért is, hogy odafigyelj rá. Tudjuk, hogy a pasik ezt utálják, de mit tehetnénk? Amikor a férfiakat más köti le - legyen az munka, pénz vagy a Maffiózók évadzáró folytatása azt a nők elutasításként élik meg. Ha ilyen helyzetben találod magad, gondold meg, hogy talán csak egy kis figyelemre vágyik, mielőtt lecserélnéd egy új modellre. Néha csak azért balhézunk, mert hiányzol.

18.FEJEZET

DE HÁT AZT

HITTEM

JÓL

MEGVAGYUNK

. amelyek egy­ máshoz sodortak.Sok minden latszik jónak a maga rókát. Az egyik pillanatban sima a tenger. és ugyanazok a hatalmas erők. és szerelemillatú a levegő. Ez magyaráz bizonyos kapcsolatokat is (gondolj Dávid Spade-re és Heather Locklearre). Ez magyarázza a diszkót.most léptél be a kapcsolat Bermuda-háromszögébe: félté­ kenység. veszélyes sziklazátonyok felé sodor­ nak titeket. a nagy fejű tengeri pérhalat és a vietnami hábo­ rút. A legjobb szándék és a legalaposabb tervek ellenére a látszólag boldog kapcsolat is gyorsan tönkremehet. hogy beigazolja a gyanúját. megcsalás és szakítás. Aztán szempillantás alatt tajtékot vet a ten­ ger. A fiú titkon követi a lányt. idejében. miszerint a lány az ő kollégiumi szobatársával hál. Deszkázd be a fedélzeti nyílást. barátom . az ég kék. A fiú megkapja a lányt. a nejlonpa­ A zöld szemű szörny A fiú találkozik a lánnyal.

252 Felicity Huffman & Patrícia Wolff

A f é l t é k e n y s é g kimerítő, rabul ejtő, és tiszta időpocsékolás. De kezelni kell. Vedd úgy, mintha b e j e l e n t k e z n é l a proktológusnál. Az ösztönöd t a l á n azt súgja, majd e l m ú l i k , de jobban jársz, ha bemész, rendbe hozzák, és kimész. Nem akarod ott tölteni az egész napot. Nem pláza az.

Amikor azt látjuk, hogy valaki megkapja, amit mi aka­ runk, vagy amit a magunkénak hiszünk, felüti csúf fejét a féltékenység. Az egyenlő esélyek agresszora, a féltékeny­ ség, az érzelmek bárányhimlője: kevesen ússzák meg ezt a viszkető, kényelmetlen és boldogtalan élményt. Minden­ kit megfertőz. És a legrosszabbat hozza ki mindenkiből. A barátnő ragadós lesz, eszelős és rögeszmés. A pasi harcias, paranoiás és aljas. Tinédzserkorban olyan klassz érzés őrül­ ten féltékenynek lenned a barátnődre. Drámai, még ro­ mantikus is. Ifjú barátnőd esendő kinccsé válik, amelyet annak a veszélye fenyeget, hogy ellopják, miközben te ját­ szani próbálod a kemény legényt, hogy megvédd azt, ami a tiéd. Ez tizenhat évesen remek, de ha felnőttként visel­ kedsz így, könnyen a Kék fényben köthetsz ki. Amikor felvetődik közted és a barátnőd közt a félté­ kenység - ami nagyon valószínű -, szinte lehetetlen megmondani, ki a hibás, és hogyan lehet helyrehozni a dolgot. Vegyünk egy példahelyzetet, nézzük meg kü­ lönböző szemszögekből, és derítsük ki, hol a baj.
A helyzet:

A volt barátnőd fut be, elhív egy kávéra. Te elmész, és a barátnőd féltékeny lesz.

A jó pasi kézikönyve

253

VAJON EZ:
A) félreértés?
B) az övé?

C) a tiéd?

A) Ha félreértés, könnyű a dolog. A barátnőd emlék­ szik, hogyan beszéltél régi szerelmedről, és azt hiszi, visszaemlékezésed azt jelenti, hogy még mindig azt a régit szereted. Érthető, hogy féltékeny. Ha kedve­ sen és őszintén ismerteted valós érzelmeidet, és meg­ nyugtatod, hogy nincs miért aggódnia, a szemedbe néz, látja, hogy őszinte vagy, és megnyugszik. B) Mi van, ha vele van baj? A barátnőd tudja, hogy nincs semmi közted és a régi barátnőd közt, de előbb fagy be a pokol, semhogy elengedne egy másik nővel. Még Edna nénéd is probléma neki. Nem azért, mert te megbízhatatlan vagy, hanem neki van üldöztetési mániája, és parancsba szeretné adni, hogy ötven mé­ ternél ne mehess közelebb más nőhöz. Ha ilyen lány­ nyal jársz, reméljük, nem bánod, ha rövid pórázon tartanak. C) Mi van abban a valószínűtlen esetben, ha a féltékeny­ ségnek te vagy az oka? Oké, légy őszinte, még mindig van valami nemi vonzalom közted és a régi közt, amit a barátnőd helyesen érez. Emlékszik, hogyan beszél­ tél a régiről, és nem tudja, miért teszed ki magad me­ részen ennek a kísértésnek. Lehet, hogy az új barát­ nőddel annyira intim a kapcsolatod, hogy az már

254 Felicity Huffman & Patrícia Wolff

zavarja a komfortszintedet? Ha igen, megértjük, miért véled jó ötletnek a kávét a régi barátnőddel - éppen ilyen jó ötlet égő gyufát dobni a benzintar­ tályba. Csak ne csodálkozz, Ka új kapcsolatod fel­ robban, és magányos vizeken kötsz ki, mert végig ez volt a szándékod.

Féltékeny típus vagy?
Ha egy féltékenységi monológ közepén találod magad, a háza előtt táborozva, mert szentül hiszed, hogy egyál­ talán nem a barátnőivel ment el, végy mély lélegzetet, és alkalmazz néhány cserkészalapelvet. Ne próbálj kijutni a vadonból, amikor rosszak a látási viszonyok, és nincs nálad a józan ész iránytűje. Ülj le, és tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Vádoltak-e már azzal, hogy: • túlzottan birtokolni vágyó vagy? • sosem bízol a barátnődben? • krónikusan bizonytalan vagy? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, hajlamos vagy a féltékenységre. Ez nagy teher, és csak boldogtalanságot okoz neked és a körülötted lévőknek. Hosszú távon csak ráncokat és összeszorított szájat nyerhetsz. Ne becsüld le a féltékenység erejét abban, ahogyan tönkreteheti az éle­ tedet. Emberevő, és senki sem szabadíthat meg tőle, csak te magadat. Végy hát igénybe némi segítséget: terá­ piát, imát, jófajta, régimódi lélekben fürkészést vagy

A jó pasi kézikönyve 255

bármit, amivel kiűzheted személyi démonaidat. Persze az is lehet, hogy egyszerűen seggfej vagy, amire nincs gyógyír. De ebben kételkedünk. Akkor nem olvasnád ezt a könyvet. Menjünk egy lépéssel tovább. A barátnőd néha okot ad a féltékenységre. Talán úgy érzi, nem becsülöd elég­ gé, fel akarja hívni magára a figyelmed. Talán közölni akar veled valamit (bár igen rosszul). Talán tettekre pró­ bál sarkallni. Jessica barátnőnk azzal ment haza a pasijá­ hoz, hogy Sylvester Stallone leszólította a Universal CityWalk parkolójában. „Igen", mesélte, „kiszállt a hoszszú limuzinjából, és meghívott ebédre." Persze hogy csak kitalálta, és hogy éppen Slyt választotta (amikor éppúgy mondhatta volna Johnny Deppet is), csak azt mutatja, mennyire elkeseredett, de látod, mire vagyunk képesek,

ÁLLJ KÉSZEN!
A S Z F I N X REJTÉLYE
Sok az olyan f é r f i és nő, aki arra vágyik, amit nem kaphat meg. L á t t u k , vagy (brr!) k ö z é j ü k tartozunk mi is. A lány azt panaszolja, hogy sehol egy rendes f i ú , miközben á t l é p a hulláikon, hogy eljus­ son egy ú j a b b nőcsábászhoz. Azt kell m e g é r t e n e d , hogy csak azt mondja neked, amit akarni szeretne, nem azt, amit v a l ó b a n akar. Ezzel a nővel (aki valószínőleg remek az á g y b a n ) el kell fojtanod gyengédebb impulzusaidat, és f a r o k k é n t kell f e l l é p n e d , hogy meg­ tartsd az érdeklődését. És rövid időn belül már nem is lépsz fel.

256 Felicity Huffman & Patrícia Wolff

ha elhanyagolsz. Lehet, hogy így tenni manipuláció, és nem felnőtthöz méltó. De kezeld türelemmel; lehet, hogy a barátnődnek van némi igaza.

Hűség - hűtlenség
Henry Kissinger mondta, hogy „Csak mert üldöztetési mániád van, még nem biztos, hogy nem üldöznek." Mae West mondta, hogy „Nehéz kemény férfit találni", és Sigmund Freud azt mondta, „Egy szivar néha csak egy szivar." Amire mi azt mondjuk, „Hacsak azt a szivart nem egy kemény férfi szívja bokszeralsóban, mert akkor joggal van üldöztetési mániád." Mindenkinek más az elmélete arról, hogy mit neve­ zünk megcsalásnak. Disznó e-mailek? Egy csók egy buliban? Mindenki máshol húzza meg a vonalat. Te politikailag hol állsz megcsalásügyben? A Clinton-kor­ szak arra késztetett egyeseket, hogy a furulyázást ne te­ kintsék „nővel való nemi viszonynak". Mások, akiknek a Carter-korszakra nyúlnak vissza a gyökerei, szenved­ nek a bűntudattól már akkor is, ha csak a szívükben vétkeztek. Marad a kérdés: hogyan határozod meg a megcsalást? Van skálája? Örülünk, hogy megkérdezted. Kitaláltunk egy hűség­ mérőt, amely nagyjából úgy méri a megcsalás által felsza­ badított energiát, ahogyan a Richter-skála a földrengés ál­ tal felszabadított szeizmikus energiát. Gondold meg:

0-7. . A barátnőd észreveszi.00 alatti" tevékenységet úgy érté­ keli. 6.5-5. például flörtölés az eladó­ lánnyal a közértben.9. 8-as vagy nagyobb. 3. Gyakran megérzik. Általában nem érzik. Ha flörtölésed hamisítatlan hancúrhoz vezetett.0-7. Óriási károkat okozhat a kapcsolat nagy területein. Óvakodj a lehulló törmeléktől. hogy a fiúk már csak ilyenek. A szakadék szélén táncolsz. hogy mennyire vagy ellen­ álló.5-nél kevesebb. de a dugás az dugás. A legtöbb barátnő a „6. de a rosszul megépített barátnőknél. de te észleled. hogy flörtölsz a pincérlánnyal vagy a benzinkutas lánnyal.4. akiknek gyenge az infrastruktúrájuk. Olyan tevékenységek tartoznak bele.9-be beletartozik A Nyelves. A jól megalapozott kapcsolatban csekély kárt tesz. de szerinte ez helyes és nem fenyegető. Jelentős földrengés.A jó pasi kézikönyve 257 3. Nem akarunk közönségesek lenni. Kapcsolatrengés. A 7. és órarenden kívüli keféléshez vezethet. ezek közé tartozik a csevegés más lányokkal partikon. de ritkán okoz kárt. 7. és a barátnőd joggal aggódik.00 alatt. amelyek veszélyes mellékhatások nélkül élvezhetők. és ezen senki nem változtathat. sok száz kilométeres körzetben kárt tesz a kapcsolatodban. jelentős károkat okozhat. vagy más lányok imádatát tűrni bulikon.

Ha a buli­ ban csókolózol. A szexuálisan gerjesztő tánc valóban stimulálja agyad dopamintermelését. m o n d j á k . hogy maradj távol a kísértéstől. és kioltja a józan eszed.vagy abba kell hagyni. Te talán tudod. Mindig c s o d á l k o z t u n k . és akkor gyorsítanod kell. ame­ lyek mindkét nemre jellemzőek: • Már nem vagyunk beléd esve. a z t á n bumm! Megbotlottak. Ne kerülj olyan helyzetbe. de a tested nem tudja. és a nemi szerveik egyszerre csak ö s s z e a k a d t a k valaki m á s é i v a l .258 Felicity Huffman & Patrícia Wolff A flörtölésre egy vonzó partnerrel akár az interneten. amikor nagy fejednek kell felülbírálnia a kicsikét. Mert az sosem jön össze. . A szexi e-mailek addig elégítenek ki. hogy csak egyszer tedd. amíg már nem elégítenek ki. akár egy zsúfolt teremben könnyű rászokni. és hamarosan meggyőzi erről az agyadat is. „Csak úgy m e g t ö r t é n t " . és nehéz megállni. a megcsalásnak vannak egyértelmű okai. a lényegről van szó. akár egy xeroxgép fölött. hogyan b e s z é l n e k f é r f i a k és nők a h ű t l e n s é g r ő l . hogy már nem vagy belénk esve. hogy csak ártatlan flört. vagy gyorsítani kell. Ez a helyzet a flörtöléssel . mintha ők csak m e n d e g é l t e k volna á r t a t l a n u l a dolguk u t á n . Beindítja a hormonjaidat. • Tudjuk. Az a csalfa szív Először is. Azt hiszi. Azt ta­ nácsoljuk. több csókra fogsz vágyni.

hogy ez úgy ránt maga után titeket.abban a pillanatban benne látjuk a választ. • Ki kell jutnunk abból. amelyeket el­ követsz: a mobilod. mint a Queen Mary a vízisízőt. ha nem hívnánk fel a figyelmed a kétfajta csap­ dára.ostoba! . ezért nem értjük az ősi ösztönt. valami újba. aki látott valakivel. (Oké. Nagy valószínűséggel le­ lepleznek azok az apró . „De meg kell dugnom.dolgok. . ha megcsalsz minket. hogy meg ne dugnám. És te mindig bedőlsz neki. Bár nem rajongunk a megcsa­ lásért. Ott a fejetekben az a hang. srácok.) Aztán ott az az ok. hogy lelep­ lezzünk. hogy „meg kell terméke­ nyítenem MINDET". a bugyi a zsebedben. mulasztást követnénk el gyakorlati tanácsadói tisz­ tünkben. Rajtakapva Nem szükséges ahhoz bűnügyi helyszínelés. mert nem halhatok meg anélkül. • Mindig egy másik lánnyal akartunk hálni. hogy borítsd ki a bilit. a telefonszámla. a szomszéd. • Bosszúból csalunk meg. amelyik csak a tiétek. amelyet elfelejtettél kitörölni. az e-mail.A jó pasi kézikönyve 259 • Találkoztunk valakivel. amelyik azt mondja. bármi. és . hogy ne érezzük magun­ kat tehetetlennek veled szemben. amiben vagyunk. csak barátnőként. de tudjuk. amelyekkel a barátnőd megpróbál rávenni." A nőknél nincs ennek megfelelő hang.

nekem elmond­ hatod. Azt tudjuk t a n á c s o l n i . A csalásra mindig f é n y d e r ü l ." . De legalább nem mondhatod. és bár ez jó t a n á c s .VAGY „Hogy jöttél rá?" Mindkét esetben lebuktál.260 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Ő azt fogja mondani: „Jól van. és e g y ü t t nevettek rajta.hát ne próbálj hazudni. és a „ f e l e a n n y i zsír. csak k é s l e l t e t i az e l k e r ü l h e t e t l e n t . nem vagyok mérges ." . beszéltem Susie-val. Azt mondta. Paul b a r á t u n k rossz n é v e n s z ó l í t o t t a a b a r á t n ő j é t . Egy t ö k é l e t e s világban nem l é t e z n e m e g c s a l á s . csak n y e l v b o t l á s volt.VAGY „Már láttalak titeket együtt. Csak tudni akarom az igazat. bármi [behelyettesítendő] . és az ajtón kívül t a l á l t a m a g á t a z é j s z a k a k ö z e p é n . a l s ó n e m ű b e n ." Te azt fogod felelni: „Oké. hogy nem figyelmeztettünk. ugyanaz az í z " is igaz lenne. ha tudni akarod az igazat. és nem vagy mérges. De szex közben i s m é t a m á s i k nevet kiáltotta. hogy légy nagyon óvatos. . elolvastam a levelet.

Jobb megcsalt barátnőnek lenni.A jó pasi kézikönyve 261 Tudatában lehetsz ezeknek a csapdáknak. mint tébolyult női Sherlock Holmesnak. ha tő­ led tudja meg a dolgot. és a csaj hetekig gyalázta utá­ na. A barátnőd még mindig jobb. Ben barátunk nem tett kizárólagossági fogadalmat a barátnőjének. az emberek le akarnak bukni. hogy bár arra kérünk. Egy bizonyos ponton túl azonban be kell ismerned. kevés kivétellel. és senki nem viseli el a hosszú időn át történő hazudozás okozta feszültséget. hogy történeted makulátlanul tartása (ugyan­ azt mondtad a barátnődnek a múlt héten. hacsak nem szociopata. hogy ne keres­ sük azt. amit a múlt este?) meghaladja a képességeidet. a tele­ fonszámlából vagy egy betelefonálós rádióműsorból. Ahogy már mond­ tuk. hogy jól fogadjuk. Miért? Mert titkot hordozni eleinte izgató. később már teher. hogy közlik egymással. és abban állapodtak meg. ha tanrenden kívüli szexre került sor (egészségügyi okokból). de rögtön a lényegre térünk. Ben kö­ telességtudón beszámolt. amikor meg­ találjuk. aki a pasija által hagyott nyomok után kutat. amitől végül megszakad a szívünk. nem tudjuk garantálni. És óvakod­ hatsz tőlük. És itt . Ugyanakkor őszintén meg kell mondanunk. mondd meg nekünk az igazat. és ez rettenetes. A titok sokba kerülhet. Mert nem tudjuk megállni. Egyhamar nem mesél neki a kalandjairól. mint ha a szomszédtól. Néhány apró szívesség Fura ilyesmiről beszélni megcsalás esetén.

A határidőnaplód mágnesként vonzza a barátnődet. hogy azt hiszed.ez jóvátehetetlen. hogy elol­ vassa azt az átkozott vacakot. Tudjuk. Hányadéknak is kell lenned? • Ha ajándékot veszel a másiknak. Elkerülhetetlen. hogy a vonzalom nyolcvan szá­ zalékban közelség. Azt mégis tudnod kell. de kell lenniük a közelben más lányoknak is . hogy vannak a megcsalásnak olyan formái. • Ha a másikkal parádézol közös baráti körötökben. Hát nem. fülbevalót. A kérésünk. hogy mondd el. • Ha írsz a dologról. megúszhatod szárazon. a bizalmát is megcsalod. • Ha a barátnőd kedvenc éttermébe mész a másikkal. . ahol együtt alusztok. és elöl hagyod. abba a tévhitbe taszít.262 Felicity Huffman & Patrícia Wolff a bökkenő. hogy ő megtalálja. levélkéket. Ezzel mindenkit tarthatatlan helyzetbe hozol. • Ha megtalálja nálad a másiktól kapott intim apróságokat: leveleket. haj csatokat. amelyeket a barátnőd a legaljasabb hit­ ványságnak tart: • Ha ugyanabban az ágyban csalod meg. fehérneműt. • Ha a legjobb barátnőjével vagy a lány testvérével fekszel le.

hogy a barátnőd valószínűleg megcsal Kölcsönkenyér visszajár • Szeszélyes és elégedetlen (a szokásosnál is job­ ban). . hogy megcsal. • Szórakozott. és nem akarja. • Meghív az esküvőjére . egyszeriben megmagyarázha­ tatlan bajok vannak a mobiljával.A jó pasi kézikönyve 263 Jelek. • Új barátai vannak. és nem tart neked divatbe­ mutatót. hogy találkozz velük. Vagy a másik pasi kedvéért. • Mindenben hibát talál. • Amikor hazamész. amiért hazudnia kell neked. • Fogyni kezd. • Amikor elmegy otthonról.vőfélynek. különösen dögös. • Uj fehérneműt vesz. • Nem tudod elérni. • Nem vállal felelősséget semmiért a kettőtök közti problémákban. hogy a veled való kapcsolatában semmi sem stimmel. a zuhany alatt találod egy másik pasival. mintha azzal igazolná. vagy a stressztől.

Ha a csalást járható útnak véled. hogy elkóbo­ rolj-e vagy sem.264 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Számos ok van rá. hogy még nagyon eleven benned a játékos. tönkremegy a kapcsolatod. igencsak kurta lesz a belső vita. hogy az egészet lezárd. amelyre szükség van. el­ képzelhető. és továbblépj. de egyesek ki akarják préselni a szenvedély utolsó cseppjét is döglött szerelmi kalandjukból. felhajtott szoknyával. A szakításról csak annyit: tipikusan háromszor kell megtörténnie. A harmadik alkalom­ mal már hajlandó vagy elviselni az összes drámát és szív­ fájdalmat. hogy megtedd-e vagy sem. hogy Mary McCann a füledbe sutyorog. hogy meggyőz: mégis menni fog. és az elszánásod is gyenge. Döntened kell már jóval azelőtt. Maradjak vagy menjek? Egy csúnya szakítástól több darabkára hullhatsz. Egy hosszú. de idővel ki kell . mint a tojásemberke az angol gyermekversben. a hazug­ ság is árt az egészségednek (nem a tüdőd. akit a király összes lovai és a király összes emberei sem tudnak soha többé összerakni. Amikor a csini Mary McCann a fal­ nak támaszkodva áll. a belső logikus. De amikor tépelődsz. és mint a cigaretta. racionális hangod némára van állítva. elnyújtott szakítás maga a gyötrelem. hogy ne csald meg a párod: lebuksz. A máso­ dik alkalommal a szakítási/békülési szex annyira jó. Ebből egy parányi jó lehet a Casablanca típusú memóriafájlodba. Az első alkalommal túlságosan kiborít. hanem a lel­ ked lesz fekete tőle). hogy végleges legyen.

megint kész érzelmi katasztrófába kerültél. a Tuti gimit. á l t a l á b a n nagyon nehe­ zen vagy k é p e s k i l é p n i a k a p c s o l a t b ó l . Végy nagy levegőt. T e r m é s z e t e s . hogy felkészülhess. csak hogy szabadulj a f á j d a l o m t ó l .. igen nehezen bírsz k i s é t á l n i az a j t ó n . és tűrd a f á j d a l m a t . Pont.. Ha k i r ú g j á k a l ó l a d a l á b a d a t . M e g j ö n a válasz. Paul Si­ mon felsorolta szerelmed elhagyásának ötven módját. Ne tedd. Telefonon szakítani tapintatlan és gyáva dolog. ami­ kor a barátnőd egyszerre csak átveszi a kezdeményezést. Csak fusd át a mit tégy és mit ne itt következő listáját. Ezt se tedd. hogy bizonyítsd. gyorsan d ö n t e n e d kell. Tégy kevesebbet. hogy nyomban szexre vágysz. Ne várj közvetítőkre. és bumm! Újra ott vagy az első kocká­ ban. hogy szedd a lábad: Ne játszd az Ügynököt. hadd múljon ki szegény jószág. mire rajtad a sor. ha fiatalabb vagy. És ne szakíts abban a pillanatban. hogy egy megfelelő palack tequilával mi százig is el tudunk jutni. ha megcsalnak. ÁLLJ KÉSZEN! Sajnos. hogy mondják el neki ők.A jó pasi kézikönyve 265 vetned a szervezetedből. Ne jegyezd el magad. S z e m l é l ő d j többet. T a l á n úgy é r z e d . közelségre. Ne b é r e l j lakókocsit. m é g kel­ lesz valakinek. Mert nemegyszer láttuk már a következő forgatókönyvet: te csak játszod ezt a bizarr érzelmi oda-vissza játékot. és véget vet neki. Ne a barátnőivel közöld. Esetleg nézd a Jóbarátok ismétléseit. és mi szentül hisszük. .

gondolatban már szakítottál vele. tisztességesen megtenni nem mindig előnyös. Nem nyíltan. hogy seggfej vagy. Ne sajnáltasd magad. Szinte biztos vagy benne. hogy nem lehet bízni benned. másként megsebzed a régi barátnődet. telefonszámot változtatni. Úgy teszel. hogy elbúcsúzzanak. Előbb engedd el az egyik liánt. Ne tűnj el. Meg­ mondjuk. hogy soha többé nem látod. de lassan csinálod. De ne tedd. hogy könnyebb más városba köl­ tözni. Tudjuk. Azzal mentegetőzhetsz. Nem hiszünk ebben az el­ méletben. Ne randizz Tarzan módra. Nem egyenesen. de boldoggá tenni a hamarosan már volt barátnődet nem listavezető a tenni­ valóid közt. ne reméld. hogy ő hagyjon faképnél. ne kerüld a telefonjait.266 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Ne bánj vele túl keményen. hogy ha szakítani akarsz vele. Döntöttél. és lazán randizni kez­ desz más lányokkal. Tudjuk. mintha téged kellene sajnálni. Nem teljesen. hogy felfogta. de nem igazán mondtad még meg neki. közben mindenféle disznóságot művelsz. Ne játssz Láthatatlan Embert. az új pedig rájön. csak aztán kapd el a következőt. Mert mit hozhat neked? Természetesen nem akarod bántani. úgysem vagy méltó hozzá. de a barátnők még a seggfejektől is elvár­ ják. miért: .

A pletyka terjed . Mindannyian láttuk ezt az alakot. Hírnév. hogy tiszta őrült volt. A Letámadó olyan srác. és örülhetsz. Amit adsz. de a végén nem leszel valami jó formában. isten mentsen. de a mellék­ hatások felülmúlják a hasznát. ha csúnyán szakítasz. A Csimpaszkodó viszont nem tudja túltenni magát a szakításon. mint a Survivor túlélője. Elkerülhetetlenül lesznek érintőleges kapcsola­ tok az új barátnőd meg a régi között. amikor te szeretnéd. és a leg­ többen magunk voltunk ez az alak. eljöhet a nap. azt vissza is kapod. akik meggyőznek. hogy megszabadultál tőle. Egyszer. vannak túlélési technikák. aztán be­ költözött egy finompékáruboltba. mielőtt újra versenybe szállnál. Először is találj néhány barátot.A jó pasi kézikönyve 267 Karma. hogy nem volt valami nagy szám. amelyek átsegítenek a nehezén. A figyelem elterelése a szakításról segít (és pompás lehet a szex). hogy a ba­ rátnőd mondja meg nyíltan. a Letámadót és a Csimpaszkodót. aki rögtön randizni kezd. Múlnak a hónapok. Menj vissza a kezdőkockába.mit gondolsz. aki tizenöt kilót fogyott. Többet árt a hírnevednek. Ügy viselkedsz. A következő lépés. mint ha tisztességesen. Boldogan zabálsz fél évig. akivel nem szakí­ tottál rendesen. Ismételgesd magadnak. . Ne játssz lepattanóra. hogy kerüld a két szélsőséget. honnan indult a „minden férfi seggfej"? És ha ő szakít veled? Ha ő szakít veled.

különbséget tudsz-e tenni az apró. Napokig ott hagyod. felismered-e a pusz­ tító erejű eseményt. Egyeseknél a megtanult kemény leckék arra késztetik az utazót. miután közelről ismeri már a rosszat.268 Felicity Huffman & Patrícia Wolff és te még mindig gyászolod elveszített szerelmedet. aki meg­ járta a szerelem viharos vizeit. Másoknál ez a ha­ szon nem jelentkezik. még mindig untatod a haverokat a Mandyről szóló. Az igazi próbatétel az. hogy olyan pasit találni. és a legtöbb ember nem ke­ rülheti el. a leghasznosabb tanács a nagymamánktól szárma­ zik: „Néha az a legjobb módja annak. amelyik után a kapcsolatot nem lehet helyrehozni? A szívfájdalom Bermuda-háromszögén keresztül ve­ zető út felnőtté válási rítus." Legközelebb légy szerencsésebb Mindenki elszúr kapcsolatokat. és egy darabban jött ki . ha valaki alá jutsz. „Add ide a papírtörülközőt" típusú trutyi és a nagy. hogy túljuss valakin. Ha ebbe a helyzetbe kerül­ nél. A barátnőd tudja. hogy becsülje meg jobban a jót. hogy milyen gyorsan tudod fel­ mosni a kiömlött trutyit és eltakarítani a romokat. és sosem találják meg a kiutat. vágya­ kozással teli történetekkel. hogy vonzza a legyeket. Eltévednek a fájdalom és a para­ noia Bermuda-háromszögében. vagy viszonylag rövid idő alatt rendet teremtesz? Ami még fontosabb. az olyat. Ez elkerülhetetlen. „Béreljünk nagy teljesítményű takarítógépet" típusú mocsok között? És ami talán a legfontosabb.

a megcsalás és a szakítás viharait. olyanfajta tengerész vagy. . akit szívesen látunk a hajón­ kon. ki­ véve az utolsót. Tudja. Ne feledd: minden kapcsolat véget ér egyszer. engedékenyebb és szeretetteljesebb lesz. Ha tehát ki­ álltad a féltékenység. hogy aki már szenve­ dett egy kicsit a szerelemtől. legközelebb türelmesebb.A jó pasi kézikönyve 269 a túlsó parton. jó dolog.

mint valami idegen országéi. inkább olyannak. Nem bizta­ tunk arra. És ha már itt tartunk. ami neki kell. hogy magold be ezt az anyagot. és tisztelned kell őket akkor is. szer­ ves részei annak. hagyj el párat. Vedd a siker­ hez vezető receptjeinket. hogy szokásai és aggodalmai. ha mindezeket őrültségnek tartod. értelmezéseket és ihletet ad. az étel teljes mértékben te leszel. Reméljük. így aztán amikor feltálalod. és tedd őket a magadévá: tegyél hozzájuk még néhány elemet. hogy kutyát egyenek. Leadtuk neked a fiilest. (Egyes országokban he­ lyénvalónak tartják.) . hogy ezek bizalmas értesülések. a nagy szenzációt.Hát ennyi. hogy mi a jó. egy­ úttal mindaz. A megér­ tésénél sokkal fontosabb annak az elfogadása. ho­ gyan kellene megváltoznod. hogy szerintük a jó pasinak az a legfontosabb tulajdonsá­ ga. amely bepillantást. és igencsak valószínű. hogy megérti a barátnője szükségleteit és érzelmi táj­ képét. a drótot. De nem az. és te nem fogod megérteni. aki. a nők néha elkövetik azt a hibát. ezt a könyvet nem fel­ adatok és panaszok listájának tekinted azt illetően.

jó térképpel és megbízható iránytűvel fel­ szerelve. hogy csomagolj be tiszta alsónad­ rágot és humorérzéket is.272 Felicity Huffman & Patrícia Wolff Indulj hát. Gyerünk. tigris! . Javasoljuk. kapd el őket.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful