INTERAKSI TAMADUN

komunikasi  Antara : Individu dengan individu ii) Individu dengan masyarakat iii) Masyarakat dengan masyarakat  Perhubungan aktif iaitu saling bertindak balas @ saling pengaruh mempengaruhi antara satu sama lain i) .DEFINISI INTERAKSI  Pertemuan. perhubungan.

PROSES-PROSES PEMBINAAN TAMADUN .

FAKTOR –FAKTOR INTERAKSI  Kepimpinan  Peranan golongan agamawan  Geografi  Perkahwinan  Perdagangan  Misi politik .

Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut. mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi.Masyarakat „India Chittyan‟ memperlihatkan persamaan dgn kebudayaan Melayu Bahasa Pengaruh bahasa Sanskit -Pengaruh Dari Bahasa Sanskrit(Perbandingan Bahasa Melayu Lama dan Baru) Bhakti = bakti Bhumi = bumi Dosa = dosa Kesusasteraan . bertindik telinga.Turut diadaptasikan dlm wayang kulit .Panda Delima & H.amalan jampi & mentera .Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:.Pandawa. H.Agama Hindu dan Buddha Sistem Pemerintahan . .konsep “Dewaraja” (dlm bhs Sanskrit yang bermakna God King) Struktur Masyarakat .Sang Boma . H. Penyebaran Agama . bersanding dan berinai.Hikayat Pendawa Lima.Epik Mahabharata diberi wajah tempatan .Akibat pengaruh dari sistem kasta (susun lapis dalam masyarakat) terdapat pemisahan jelas golongan atasan/ bangsawan yang dianggap lebih mulia dgn golongan rakyat biasa. keromantisan.Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana & Mahabharata Hikayat Seri Rama dpt inspirasi drp E.INTERAKSI POSITIF INTERAKSI TAMADUN MELAYU – TAMADUN INDIA . Adat resam dan Budaya .Ramayana .Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian. keagungan raja-raja & menyelitkan unsur epik & mitos .

pertanian dan pertukangan . tembikar dan logam. kertas. barangan porselin.Dikenali sebagai Baba dan Nyonya.perlombongan. Kebudayaan . bahan letupan.Kebudayaan mereka unsur pengaruh kebudayaan Melayu.Adat memberi ang pau yang bermaksud „sampul merah‟ Perubatan dan Teknologi .Islam melalui para pedagang dr Canton dan Hainan Warisan Cina Peranakan . .Teknologi baru seperti penghasilan barangan termasuklah gula. kain.Rawatan akupuntur dan herba .Teh Cina ataupun „green tea‟ .Teknologi .INTERAKSI POSITIF INTERAKSI TAMADUN MELAYU – TAMADUN CINA Penyebaran Agama . lilin .Pertukaran barangan sbg hadiah melalui misi diplomatik perkenalkan pelbagai tekstil (kain) dari negara China seperti kain sutera dan kain kapas. serta makanan seperti kicap. taugeh dan tauhu. .

Isu-isu Palestin-Israel. . • Diskriminasi • Prejudis • Stereotaip • Etnosentrisme Pertembungan Tamadun Islam dengan Barat misalnya mengakibatkan berlakunya Perang Salib (1096-1291) yang dikatakan berpunca daripada perbezaan agama dan kepentingan. Kashmir dan penghapusan pengganas menggambarkan sikap Barat yang jelas memusuhi Islam. Bosnia Herzegovina.INTERAKSI NEGATIF tidak dikendalikan dengan betul akan mencetuskan berbagai konflik dan persaingan.

. Contoh: China. Sudah pasti konflik yang berlaku akan merugikan semua pihak rakyat akan menanggungkan penderitaan sepertimana yang berlaku di Palestin atau Afghanistan. Korea Utara dengan Korea Selatan sementara India dengan Pakistan.INTERAKSI NEGATIF Terdapat negara-negara yang berlainan ideologi dan memperjuangkan kepentingan tertentu berkonflik dengan negara lain. masih bermasalah dengan Taiwan.

Nilai akhlak dan etika 1. Satu kemanusiaan sejagat( comon humanity) 3. Tanggungjawab bersama dalam menjaga alam sekitar 8. . Kesemua gender dalam pengabdian kepada Allah dan ganjarannya 9. Hikmah dalam kepelbagaian bangsa dan budaya manusia 5. Keadilan sejagat bagi semua manusia 7.s dan Hawa(comon human ancestory) 2. Institusi kekeluargaan dan penghormatan orang tua yang kukuh 10. Kerjasama antara budaya untuk memenuhi kebaikan bersama bagi semua manusia 6. Kebaikan fitrah manusia sejagat 4.PERSAMAAN Semua manusia dari keturunan Nabi Adam a.

 Etika (pendidikan. kuil. trinity. golongan ulama. pemimpin Agama. kekeluargaan. komuniti)  Politik dan kerajaan (konsep syura. demokrasi)  Institusi keagamaan (masjid. kuasa pengampunan) .PERBEZAAN  Teologi (tauhid. ekonomi. konsep penjelmaan semula.Gereja.

cauvinisme dan fanatisme Berdialog secara aman dan bijaksana . Mematuhi prinsip kebebasan beragama Mengelak tiga gejala buruk: ekstremisme. 3. 2.STRATEGI MENANGANI PERBEZAAN INTERAKSI  Islam adalah agama universal dan amat menitikberatkan interaksi serta telah menggariskan strategi yang perlu dipatuhi 1.

Walaupun keunikan itu menjadi identiti sesebuah tamadun tetapi kita tidak dapat menafikan bahawa terdapat juga sudut-sudut tertentu dalam aspek-aspek tersebut mempunyai persamaan antara tamadun-tamadun yang wujud di dunia ini. . Lebih banyak persamaan hendaklah ditonjolkan daripada menimbulkan banyak perbezaan.  Dalam suasana untuk menggalakkan keadaan harmoni dalam hubungan antara berbagai tamadun. sifat kerjasama hendaklah dipupuk bagi menggantikan konflik. etika dan institusi yang tersendiri.KESIMPULAN  Semua tamadun mempunyai nilai.