You are on page 1of 4

Tasje “in the woods” werkwijze

De klep
Verstevig (indien nodig) één van de kanten (aan de achterzijde) met vlieseline. Ik gebruik H250. Het verstevigde klepdeel zal aan de binnenkant komen. Stik een stukje velcro vast in de punt van het verstevigde klepdeel (goede zijde, de velcro is immers zichtbaar aan de binnenkant van je klep). Zorg dat je velco aan alle kanten een cm of twee van de rand af blijft. Er moet immers nog een naad rond komen. Maak nu de klep af door beide klepdelen aan elkaar te stikken (goede kanten op elkaar). Laat de rechte bovenrand open om te keren. Knip met een (kartel)schaar waar nodig de naad bij, keer de klep goed en topstitch rondom voor een mooie afwerking. De bovenkant van de klep kan je nu dicht stikken met een zigzagje, dat is later makkelijker voor een propere afwerking.

Draagriempje
Neem een stuk biais op aangepaste lengte (vermoedelijk tussen 1 en 1,5 meter, afhankelijk van hoe groot je bent en hoe hoog of laag je het tasje wil hebben hangen zelf even afmeten dus). Plooi de biais dubbel in het plooitje en stik helemaal in de lengte door zodat je een dun riempje krijgt.

Voering
Stik de neepjes aan de achterzijde van de twee lapjes voeringstof en stik beide stukken voeringstof aan elkaar, goede kanten op elkaar. Onderbreek je stiksel onderaan (ongeveer 7 cm) om een keergat te creëren. Maak aan beide kanten van je keergat het stiksel goed vast zodat dit later niet los komt tijdens het keren. (Indien je een binnenzakje wilt, maak je dit vast aan je voering voor je beide voeringdelen aan elkaar naait.)

Buitenkant
Verstevig (indien nodig) beide (achter)zijden van de stukken buitenstof met gewatteerde Vlieseline (ik ga voor H630, maar laat dit weg wanneer ik de tas in imitatieleer maak). Volg nu dezelfde stappen als bij de voering. Je hoeft ditmaal enkel geen keergat te laten. Draai je tasje met de goede kanten naar buiten.

Zet de klep op de juiste plaats vast aan je tasje met een voorlopige zigzagsteek. Probeer voor de zekerheid eens uit of de klep de juiste kant op draait en mooi in het midden van de achterzijde zit. Maak nu ook je riempje al vast aan de buitenkant. Dit mag je al vastzetten met een goed stevig stiksel, vrij dicht tegen de bovenrand van het tasje (maar kijk eerst dat je het riempje goed hebt aangezet! Een kort uiteindje moet naar boven uitsteken aan elke kant, het riempje zelf moet tijdelijk naar beneden hangen, net zoals de klep voorlopig ook nog naar beneden hangt).

Buitenstof en voering verbinden
Steek nu het volledige tasje, inclusief riempje en klep in de voering (goede kant van de voering naar binnen, zoals het lag toen je het aan elkaar stikte). Zorg dat de klep en het riempje goed tussen beide lagen van het tasje in zitten. Speld beide tasjesdelen aan elkaar. Zorg dat de stiksels van de zijkanten van voering en buitenkant mooi op elkaar vallen. Stik het volledige tasje aan elkaar langs de bovenrand. Probeer overal even ver van de rand te stikken. Stik voor de stevigheid nog een paar keer heen en weer op de plaats waar het draagriempje vast zit aan je tasje.

Afwerking
Keer nu je tasje via het keergat in de voering. Je kunt nu de voering netjes in het tasje duwen en je zal zien dat het tasje vorm krijgt. Zorg dat de voering netjes op zijn plaats zit. Stik de rand van het tasje nog eens helemaal rond, dicht tegen de bovenrand, om te voorkomen dat de voering naar buiten komt tijdens het dragen.

Sluit het keergat, strijk eventueel de delen die met keren wat gekreukt zijn nog een keer en bevestig tot slot het overgebleven stukje velcro op de buitenkant van het tasje. Ik vind dat dit het makkelijkste gaat op het allerlaatste moment omdat je zo het efficiëntst kan afmeten waar je precies wil dat je klepje sluit. Eventueel kan je je tasje al eens vullen om te kijken waar de sluiting het best komt te zitten.

Klaar! Veel plezier!