Pentru consolidarea plăcilor de beton armat deteriorate, există urmatoarele posibilită i: a.

Când înăl imea permite şi este asigurată o aderen ă bună între betonul nou şi cel vechi, consolidarea se poate face turnand o placă nouă de beton armat de cel pu in 3 cm grosime peste cea veche. Înainte de turnare , betonul plăcii vechi se cura ă bine cu perii de sârmă. Se decopertează armătura. Se sudează conectorii. b. Dacă nu se poate asigura o aderen ă suficientă între betonul nou şi cel vechi, atunci peste placa veche se toarnă o placă de cel pu in 5 cm grosime , care se dimensionează şi se armează pentru a prelua ac iunea momentelor din câmp şi de pe reazeme. Pentru realizarea unei cât mai bune conlucrări între cele două plăci şi pentru a asigura încărcarea lor simultană, este necesar ca în timpul turnării plăcii noi, placa veche să fie sus inută şi sprijinita.

c. Daca turnarea unei noi plăci la partea superioară nu este posibilă, se poate executa o consolidare la partea inferioară – se aplică un strat de beton torcretat de cel putin 2 cm grosime. Este dificil de executat. Nu se recomandă.

d. În cazul în care consolidarea plăcilor se face pe suprafe e mici, izolate şi când armătura plăcii deteriorate este suficientă, în placa veche la distan e de 0,50-0,60 m se fac găuri în care se pun agrafe înclinate, conform detaliului. Rolul lor este de a asigura o legatură cât mai bună între cele două betoane.

e. Pentru repararea (umplerea) găurilor sau a por iunilor izolate în placa deteriorată, se arată diferite posibilită i de aşezare a armăturilor

Reabilitarea grinzilor din beton armat
Pentru grinzi si rigle solutiile principale sunt: • Consolidare prin suplimentare de armaturi longitudinale: a. Armatura longitudinala suplimentara si conectori sudati de armatura veche si cea noua; protectia se asigura prin subbetonare:

b. Armatura longitudinala suplimentara si conectori incastrati in betonul vechi si sudati de armatura noua:

c. Armatura longitudinala sub forma de de benzi metalice lipite cu rasini epoxidice:

Consolidare transverasale

prin

suplimentarea

armaturilor

longitudinale

si

a. camasuiala din beton armat turnat pe loc – consolidare prin suplimentare de armatura:

-

ancorarea etrierilor deschisi se face prin etrieri tensionati, iar lunecarea dintre cele doua betoane se preia prin frecare, muchiile betonului vechi se prelucreaza:

- conlucrarea dintre betonu vechi cu cel nou se asigra prin conectori montati pe armatura veche:

b. Camasuiala din beton armat – consolidare prin suprabetonare consolidare prin marirea zonei de beton comprimat si asigurare la forta taietoare – asigurarea betonul vechi cu cel nou se face prin frecare – lunecare:

Consolidare prin suplimentarea armaturilor transverasale

a. Consolidare la forta taietoare cu etrieri tensionati drepti si inclinati cu sau fara protectie cu beton sau mortar:

b. Consolidare la forta taietoare cu benzi metalice lipite cu rasina epoxidica:

c. Consolidare la forta taietoare cu etrieri drepti netensionati protejati cu camasa din beton armat:

Consolidare prin reducerea deschiderii de calcul – conlucrarea betonului nou cu cel vechi se asigura prin frecare – lunecare:

Consolidare prin utilizarea contrafiselor metalice – conlucrarea betonului vechi cu cel nou se asigura prin frecare – lunecare:

Consolidarea grinzilor prin tiranti macaz – fixarea deviatorului se face prin sudarea de armaturile existente in grinda:

Consolidarea grinzilor pri hobanare – ancorajul tirantului se face prin sudarea de armaturile din grinda, iar frecarea si lunecarea este impiedicata de etrierii tensionati:

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful