P. 1
Apunts Histria Contempornia II

Apunts Histria Contempornia II

|Views: 10|Likes:

More info:

Published by: Victor Romero Arranz on Oct 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2013

pdf

text

original

APUNTS HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA II

Tema 1: Els antecedents històrics abans de la transició a la democràcia

[[1995 Espanya entra a la ONU. (Abans no podia formar-hi part xk era un Estat dictatorial, i estava sota les ordres de Franco). 1986 entra a la comunitat econòmica europea (CEE).]]

Antecedents: 1. La segona República (1931-1936) A nivell global: Pel que fa al context polític, estavam en un període d’entreguerres. Hi havia una crisi de la democràcia liberal. Al 1971 es va produir la Revolució Bolxevic, i també va tenia lloc l’ascens dels règims feixistes o parafeixistes. - A Itàlia al 1922 va pujar al poder Mussolini. Cap d'estat dictatorial d'Itàlia durant el període de 1922 fins el 1943. Va ser el creador d'un règim antidemocràtic anomenat feixisme. Va realitzar importants infraestructures i va recuperar vells projectes expansionistes, com ara la conquesta d'Etiòpia (1935) i l'annexió d'Albània (1938). També va ajudar Franco a la Guerra Civil Espanyola. Desprès de l'arribada al poder de Hitler a Alemanya, va anar apropant-se al nazisme. - A Portugal l’any 1926: Dictadura de Salazar. El final d'aquest règim, conegut com a Estat Nou, va permetre que les darreres colònies portugueses aconseguissin la seva independència. - A Alemanya 1933 Hitler puja al poder.

Context socioeconòmic:

1

Es produeix el crack del 29, era un context molt inestable igual que el polític. -Trobem politiquees anti-cícliques (Keynes), les quals volen combatre el cicle del capitalisme. - New Deal (USA): el nuevo presidente, el demócrata F. D. Roosevelt diseñó una serie de medidas tendentes a resolver la grave depresión en que se encontraba sumida la economía norteamericana.

F. D. Roosevelt

Las disposiciones que implementó durante los primeros cien días de su mandato tuvieron continuidad a lo largo de varios años y recibieron el nombre de “New Deal” ("Nuevo trato o nuevo reparto"). Las actuaciones se encaminaron a poner fin a la postración de los más de 12 millones de parados estadounidenses. Para ello consideró prioritario fomentar la demanda e incrementar el consumo como medios para reactivar la producción

-

Corporativisme: fomentades en les corporacions com poden ser les famílies, les empreses, etc.

La democràcia liberal al s.XIX entra en crisi. A nivell espanyol (la Segona República) Context polític: Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) Estat corporatiu (jeràriquic): on tots els òrgans han de complir les seves funcions. Es nega al conflicte, no hi ha lloc per això. Inspiració en el feixisme d’Italia. Enemics: - Els moviments nacionalistes (separatistes). revolucionari (CNT). No la UGT. Militarisme (Capitans Generals): són els qui manen més i tenen més poder. Complicitat del cap de l’Estat. La Dictablanda(1930-31). Primo de Ribera dimiteix. I es passa per un període anomenat Dictablanda. – Intervenció i

dissolució posterior de la Mancomunitat de Catalunya. – El moviment obrer

2

Està a la presidència un any i escaig. . Proclamació de la República (14 abril):   Lluís Companys Francesc Macià: proclama la República Catalana. SEGONA ETAPA. . Eleccions al Parlament.Constitució Republicana del 31 . que donaren el triomf als partits d'esquerra agrupats en l'anomenat Front Popular. S’havia conduir els discursos d’una manera extraodinària.Estatut del 1932.Mor Francesc Macià el 25 de desembre del 1933. Les dones encara no podien votar. . ETAPES DE LA REPÚBLICA DE CATALUNYA I ETAPA: 1931-1936: període constituent 1931 Estatut de Núria: s’el·labora al 31 pels partits catalans.Triomf de la CEDA: Confederació Espanyola de Dretes Autònomes) fou una coalició de partits polítics de dretes que es va formar durant la Segona República Espanyola i que fou derrotada a les eleccions generals del febrer de l'any 1936. Era un polític separatista de tradición republicana. perquè encara no hi havia la Constitució ni l’Estatut. Se l’anomenava l’avi xk era gran per aquella època. està sotmès a un referèndum. Es defineix la G com un òrgan d’autogovern provisional de Catalunya.1934-36: Bienni Negre  Govern Republicà de dretes. Ell dominava molt els mitjans de comunicació. Els òrgans jurídics encara no estaven elaborats. - Establiment de la Generalitat de Catalunya 17 abril. Es va aprovar abans de la constitución republicana. - El president era: Francesc Macià. 3 .- Abdicació d’Alfons XIII. El líder de la CEDA fou José Maria Gil Robles. .

Franco s’encarrega de la repressió. El fet de ser l’encarregat de la repressió li dona més protagonisme. Havia durat 1 any i mig / 2. Suspensió de la Generalitat a l’octubre del 34. Restabliment de la Generalitat. Los principales focos de la rebelión se produjeron en Cataluña y en Asturias. Galícia) Inestabilitat econòmica (crack 29): sobretot a les ciutats. revolucionario que se produjo.Revolució del 6 d’octubre: La Revolución de 1934 en España fue un movimiento huelguístico. Temes claus: La reforma militar La reforma agrària Separació Esglèsia-Estat La quesito de les nacionalitats (Catalunya. durante el bienio radical-cedista de la II República. TERCERA ETAPA (victoria del Frente Popular fins la Guerra Civil) A les eleccions de febrer.. Este movimiento estuvo alentado desde amplios sectores e importantes dirigentes del PSOE y la UGT. Companys proclama l’Estat Català. el Frente Popular. Alliberament de Companys. aunque los sucesos más graves tuvieron lugar en esta última región.2 La Guerra Civil (36-39): Important dimensió Internacional FALTA 4 . entre los días 5 y 19 de octubre de 1934. Hi ha una revolta massima reprimida pel General. Astúries. Euskadi. 1. I a nivell d’Espanya. 1936: Triomf del Front d’Esquerres a nivell de Catalunya. como Largo Caballero o Indalecio Prieto[cita requerida] y de forma desigual por la Confederación Nacional del Trabajo (CNT) y el Partido Comunista de España (PCE).

La població jove sobretot masculina entre 25-30 anys. ha d’actuar… Tot estava dirigit doncs. Es diu que en un model totalitari pur és impossible una transició. per l’Estat. Els règims feixistes eren la raça superior. Omnipresència de l’Esglèsia. I el seu líder (franca) era qui manava per sobre de tot. condicionar la societat. Els pobres també emigraven (a l’exili).1977) Era un règim autoritari i totalitari o de dictadura militar.Exili 1939 A nivell català (frontera) es va perdre capital humà. L’Estat mana a la sctat COM ha de pensar. Xile… Josep Terradellas: va ser l’únic polític de l’estat republicà que se’n va anar a l’exili i torna amb un càrrec polític. Estava prohibit el català. en canvi en règims autoritaris la societat sí que pot encaminar-se cap a valors democràtics. El franquisme era clarament una dictadura militar. Ningú que va travessar la frontera pensava que el franquisme duraria fins l’any 75. de manera q la sctat no té cap tipus d’autonomia (jerarquia). Els dirigents polítics. La visió tràgica del franquisme es vista a posteriori. FRANQUISME (1936-1939/1975.intel·lectuals van establir-se a Amèrica Llatina (tenien recursos i influències). Dels anys 39-50 estem en un període dolent pel que fa l’economia. Totalitari significa que era un règim q estava estructurat amb la idea que l’Estat havia de dirigir. No hi ha matèria prima (estancament). xk el seu dirigent era militar. Gran part dels quadres intel·lectuals es van traslladar a França. 5 . Igual que la dictadura de Primo de Rivera.

. 3.. A partir d’aquí EUA comença a enviar-li diners. Desembarcament aliat. “Desarrollismo” Consum de masses. 2. conservadors socials. la ciència.L’oposició al franquisme a) Etapa republicana b) Etapa forçes polítiques ETAPES DE L’HEGEMONIA FALANGISTA 1.. però no s’oposen al franquisme.. no hi ha cap canvi. la ONU fa una crida a tots els països per posar fi al aïllament internacional i q tornin cap a casa els ambaixadors.. ministres q no són del movimiento Nacional. Entre aquests 8 ministres. Falangistes. “obra de Déu” Franco els agafa pk li van prometre q modernitzarien Espanya. carlins.1939-1951 Una etapa clarament inspirada en un règim totalitari. 1942 Franquistes respiren 1946-51: Cauen les potències feixistes. 1939-46: Etapa falangista dura. pk continua la dictadura. monàrquics. Sinó que són de l’Opus Dei.1951-1959: Guerra freda i aliança amb EUA La guerra freda va afavorir a Espanya pk els EUA veien a Espanya q lluitava i odiava el comunisme. pk pensava q si aconseguien la recuperació economica. 6 . Això li va agradar a Franco. la cultura. la població li donaria més suport ja q en aquell moment tots estaven descontents (Amb la crisi). Amb els tecnòcrates Espanya es modernitza i supera la crisi.1959-1973: Pla d’estabilització tecnocràcia. I es crea la UNESCO 1952: Era una organització de les Nacions Unides per potenciar l’educació. Es caracteritza pk entren al govern. i la treurien de la crisi econòmica. i aquest fet va agradar als EUA. A nivell polític. molts eren catalans i experts en economia per això s’anomenaven tecnòcrates.

Franco organitza l’economa a través de l’autarquia.1973-1975: . Hi tenen joc el deteriorament físic de Franco. S’anomena ETAPA DEL DESARROLLISMO. Llibertat pel País Basc/Frente Revolucionario Antifascista y Patriótico.(1955). -Accions terroristes (ETA I FRAP). c) Llei Orgànica del Estado: era com una “constitució” q intentava recopilar totes les lleis pero havia 1 novetat q deia que Franco podia delegar el càrrec de 1er ministre. Mort del dictador. Apareix en aquesta etapa: .. b) Llei de llibertat religiosa: permitia a nivell privat practicar la religió però la oficial era la catòlica.Crisi i increment de la repressió. Els imobilistes o bunkers: volien continuar amb la dictadura i els Aperturistes q pensaven q de mica en mica s’havien de donar més llibertats. Espanya no és acceptat com a membre de l’ONU fins 10 anys després de la seva creació. Només Argentina i el Vaticà ajuden a Espanya durant el Franquisme. a nivell social. Una de les reformes més importants: Pland e estabilización=un pla de reforma econòmica per acabar amb l’autarquia i obrir les fronteres de mercat a nivell internacional.Però. Ho porten a terme els tecnòcrates:gent OPUS molt qualificada. q han set educats pel franquisme. sense tenir cap relació amb els països de fora. -Dins dels franquistes es van dividir en 2 grups. es van elaborar lleis noves. Conflueixen una sèrie de factors que fan q el règim franquista entri en crisi. (q el 1973 va delegar Carrero Blanco). Aquest fet és un dels factors q va fer MÉS MAL a Franco. fins aconseguir la democràcia. a) Llei de Prema: es podia publicar però amb molts controls i molta cautela. la capacitat movilitzadora de l’oposició cada veg tenia més força. 4.el 600. El postfranquisme 1975-1977. 7 . Una economia que depengui d’ella mateixa.

Estableix la creació d’un únic sindicat. Negava el conflicte dins una empresa. Aquests anys de creixement acaben dramàticament amb la crisi del petroli del 73. o Ley Constitutiva de las Cortes. No es contemplava l’existència d’altres partits. o Ley Orgánica del Estado: Alguns art. De la constitución són calcats de la llei orgánica del Estado. Una dona no podia sortir a l’estranger sense permis del seu marit. El règmim franquista NO tenia Constitució però va crear 8 lleis fonamentals. o Ley para la Reforma Política. COALICIÓ DE GRUPS DINS DEL RÈGIM Els militars: paper important. i Franco tenia un càrrec vitalici. Esglèsia catòlica i sectors neo-catòlics (Opus). Es una llei franquista q va conduir a les Corts Constituents. o Fuero de los Españoles: Declaració de drets dels Españols. Això condueix a la 4a etapa: els últims anys del franquisme (molta repressió). 8 . o Fuero de trabajo: Norma q regulava les relacions laborals basades amb el codi de laboro del feixisme Italia. (úniques que va aprovar). o Ley de Referéndum: Legitimava decisions q ja havia aprovat Franco.- Turisme de masses La TV La gent comença a comprar-se segones vivendes. o Ley de Sucesión en la Jefatura del Estado: converteix Espanya amb un regne. i tenien menys importància. molts d’ells van morir. o Ley de principios del Movimiento Nacional: únic partit polític tolerat.

Intenten q el règim quedi aïllat i enderrocat des de l’exili. . Part d’ells anaven armats. Reclamaven l’establiment de la monarquia. pero tmb molts van passar-se a l’oposicio. A L’EXILI TAMBÉ ES FEIA PÀTRIA. independentistes… El president de l’exili: Irla del 1940 al 1954. Es pensava q li farien un cop d’estat i el destronarien del poder. Carlins: van donar suport a Franco. Altres: quadres franquistas com Fraga. guerrillers o maquis.Comunistes: minoritaris. deixen de tenir importància. . Es un partit dividit quan acaba la guerra. ES DIVIDEIX PER 2 ETAPES: 1.. 9 .Nou socialisme (socialdemòcrata).OPOSICIÓ INTERIOR 1955-1975: Protagonitzada per una nova generació. L’ANTIFRANQUISME.Els monàrquics els encapçalava el pare del rei: Juan de Borbón (pare del rei actual). opten per compartir i controlar el partit (la secretaria general) i al 74 ho aconsegueixen. El segueix Terradellas 54-80. . Tots aquests sectors a mesura q s’apropa el fi del franquisme.Falangistes: Molt importants en la relació laboral. convocaven vagues… .Sectors catòlics (concili vaticà II) . anarquistes..Sectors liberals europeistes.Nou Sindicalisme (obrers. . La majoria d’obrers formaven part de partits il·legals PCE…creaven assambles. Als anys 50. Conservadors Monàrquics: franco en va eliminar i marginar molts pk els hi feia molta por. Hi participaven comunistas.OPOSICIÓ A L’EXILI: POST-REPUBLICANA: 1939-75.El van escollir a Mexic on estaven els catalans. Aquest grup estava format per polítics republicans exiliats. 2. Adolfo Suárez (no van participar en la guerra). Els que estan a l’exili intenten enderrocar el fraquisme.

mentre que el partit comunista d’esquerres té poc recolzam Tots intentaven d’esestabilitzar el Règim franquista de forma clandestina. 10 .Felipe gonzalez fa q el PSOE renuncii al marxisme i comença la desmarxinització. 1977: PSOE és el gran partit.

El rei davant de les Corts jura fidelitat al règim però va pronunciar 2 frases: “Hoy empieza una etapa en la historia de España”. tERCERA ONADA: als anys 80 arriba al règim sudafricà. Afganistan. es proclama la Marxa Verda al octubre del 75 q és un moviment de milers de militars per invair el desert i conquerir el Marroc. Diverses aportacions de diferents autors. I es decanten cap a la democ. 20 o 30 anys després també es van decantar cap a la democ. espanya. 74-75. Creu que els totalitàris és un estat no democràtic en el qual no es possible cap transició cap a la democràcia. “Se’l va críticar pk pensaven q presentava el franquisme com una dictadura tova” CAIGUDA DE DOS DICTADURES EUROPEES Caiguda del règim dels coronels a Grècia. - Juan Linz: politòleg. està canviant (les dones ja poden votar). Primera: parlava de les potències feixistes derrotades. corea del sud. Japó itàlia àustria. Es passa de monarquia a república. en canvi en els autoritàris SÍ. s’està intentant implantar un sistema democ des de fora. Van rebre l’ordre de retirar-se. Segona onada: europa del Sur: portugal. Parla de la divisió d’estats totalitàris i autoritàris. Podriem parlar de la quarta onada: Iraq. l’apartheid comença a trontollar. Kuwait també està emergint. Tot i això. “ Yo quiero ser rei de todos los 11 . Europa de l’est (ensorrament del bloc soviètic:mur). America Llatina. Proclamació de la república. - Huntington identificava en el seu llibre 3 onades. No hi ha autonomia per part dels ciutadans. En els estats totalitàris. considera q l’estat espanyol pot tenir una possible democratització per part de la societat civil. Quan comença i quan acaba la transició espanyola? 1973 atemptat d’ETA contra Carrero Blanco (qui havia de ser el successor). Cas espanyol: Caiguda del règim a guinea equatorial i es proclama la independència al 68. indonèsia.TEMA 2: LA TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA La transitologia: el pas del trànsit dictatorial a la democràcia. el regim controla i estructura la societat. grècia. // Crisi del Sàhara. 1975 mor Franco i nomenen a Joan Carles I rei d’Espanya o cap de l’Estat.

82 Victòria del PSOE. No obstant..españoles”. 1981 fracàs del 23F. Suárex va haver de solucionar aqesta crisi mitjançant aquests pactes amb la col·laboració d’empresaris. 12 . juntament amb l’atur. les mobilitzacions socials. Obra la porta a la convocació d’eleccions. El psoe supera al pce. Felipe González. Era el partit de referència d’esquerres.. no van servir de res. Partits psoe. No estaven legalitzats els partits republicans. 1977 Eleccions. pce. Marca un abans i un després i unes noves regles del joc. Octubre 77: pactes de la moncloa o pactes socials. obrers i representants del govern. pk la crisi continuava. 1978 aproven la constitució. La crisi del petroli continua. 1976 aproven la llei per la reforma política impulsada per Suárez. El govern anava de la mà de Carlos Arias Navarro.

Després de les eleccions del 77.Espanya és un estat unitari però tenen cabuda les autonomies. Congrés (cambra de la sobirania popular) i Senat (cambra de qualitat). La formaven membres de la UCD. justícia. La constitució del 76 i la del 78 tenen com a objectiu equiparar-se amb els sistemes polítics més avançats. Els pares de la Constitució 78 es van inspirar en la resta de Constitucions Europees. El Tribunal Constitucional és l’òrgan específic de control que dictamina si les lleis s’adequen o no a la constitució.. B) Orgànica: Hi ha divisió de poder. La qual ja va començar a treballar al juliol. 78 s’elabora. format per ministres i el president del Govern. El 27 el rei la va autoritzar i dos dies després entra en vigor. llibertat. (el Rei no té poder). Dels drets i deures de les persones i diu que Espanya té una monarquia parlamentària.Estat laic. el Parlament (congrès) va escollir la comissió constitucional per fer una constitució. pk era compartida amb el rei. . Sobretot amb el model britànic. La constitució consta de tres parts: A) Dogmàtica: parla dels principis en que s’han inspirat aquesta constitució: igualtat. . També es va fer una ponència. El 6 de desembre del 78 van a votar a favor o en contra del referèndum. Judicial i poder legislatiu dividit entre el Congrés i el Senat. i s’aprova al Parlament. No hi havia sufragi popular. 13 . La del 76 no era del tot democràtica. Un 88% vota que sí. Influència austríaca: Estat social i de dret: no hi ha ningú que està per damunt de la llei. no tenia sobirania popular. DEF: Conjunt de drets i deures que tenen la ciutadania. PC.TEMA 3: LA CONSTITUCIÓ DEL 1978. mentre que un 8% volen seguir amb el franquisme. PSOE. explica com funciona el poder executiu: Govern.. grup de 6 persones els quals són qui la van redactar.

- 14 . Els de dretes cremaven associacionsd e carie democràtic. van amenaçar a Suárez. GRAPO) intenten boicotejar aquest procés incipient democràtic.. Continua el govern d’Adolfo Suárez(UCD) del 79 al 82. Poder judicial: unitat de justicia. Paral·lelament s’estava fent al Congrés dels diputats una sessió d’investidura per anomenar un nou ministre: Leopoldo Calbo Sotelo.El Rei té un càrrec vitalici i hereditari i és simbol d’unitat. Característiques generals de la Constitució del 1978 Monarquia parlamentaria Text llarg Reforma ordinària i reforma agravada Organització territorial del poder Drets socials. Sistema electoral: garantir l’estabilitat política. Van perjudicar molt al president.. econòmics. van fer un intent de cop d’Estat (23F 81). Els d’extrema dreta i d’extrema esquerra (ETA. C) Reforma de la Constitució: La Constitució del 78 l’han anomenat Consens ja q per fer-la s’han hagut de posar d’acord moltes forçes polítiques. Es convoquen eleccions al març del 1979. FRAP. atemptats.

Aquestes 3 institucions conformen la: GENERALITAT. a l’autonomia . Entre ells tenen la sobirania compartida com Alemanya. Catalunya era una nacionalitat que tenia dret a l’autogovern. Basc. i s’aprova al desembre del 79. Canadà. Estat federal: pacte entre el poder federal i els estats. Definicions: Estat regional: òrgans emminenment administratius com França. 15 .TEMA 4 i 5: L’ESTATUT DE LES AUTONOMIES 79 I RESTABLIMENT DE LA GENERALITAT L’Estat de les autonomies. L’accés a l’autonomia es podia fer a través de vía ràpida o lenta. President i Parlament (Ll. Amèrica i Mèxic. les Corts generals aproven els estatuts d’autonomies (lleis orgàniques). El Parlament de Madrid però el va retallar. Es fa referèndum (abstenció del 40%). hi ha elements federalitzants. els diputats catalans s’entrevisten a Madrid amb Suárez per parlar del restabliment de la Generalitat. és a dir. I ho va acceptar. I com a tal. Lenta (tardaven 5 anys per assumir competències q no tenien) Hi ha altres institucions que no són tan importants com: el síndic de Greuges. Galicia i Andalusia. L’organització territorial: diputacions i municipis. Després de les eleccions del 77. Segons l’Estatut. Ràpida: Catalunya. P.Companys president 33-40).característiques: No és un estat federal. el Tribunal de Justicia de Catalunya i la Sindicatura de Comptes (controla la comptabilitat). Estat autonòmic: comunitats que són òrgans amb autonomia política com Espanya i Itàlia. havia de tenir unes institucions pròpies: Govern o consell executiu.

òrgan d’autogovern. Es converteix amb una de les persones més riques i amb més poder d’influència de Catalunya. Creen empreses. Es van cohesionar amb Unió.. Va ser el primer triomf electoral i el seu líder fou Enric Prat de la Riba ..Persones de dif. q sorgeix per la unió de les 4 diputacions q assumeixen competències culturals. socials. Era un document dirigit a Alfons XII demanant el restabliment de l’autonomia a Catalunya. s’incorpora a l’activisme antifranquista des d’una posició catalanistacatòlica. es defensa la llengua catalana a les escoles. econòmiques. Ideologies ( Trias Fargas.Es considera l’inici del catalanisme polític. 1982 s’aproven les Bases de Manresa: era un document polític q demanava la creació d’un Estat regional. Guanya CiU. Barrera (ERC). es creen entitats: la Banca Catalana.. 60-62 l’empresonen a Saragossa. Jordi Pujol. Més tard. Al 77 es dona l’únic cas de política republicana. Als anys 50. i formen CIU. esta sota la presidència de prat de la Riba. 16 . Miquel Roca. Quan s’acaba el Franquisme.. es crea la MANCOMUNITAT de Catalunya. Entre el 80 i 90 es va fer el desplegament de les Administracions Autonòmiques: Mossos.) xro q tenien en comú la defensa de Cat com a Nació. Quan surt aposta per “FER PAÍS”.. Va ser el precedent del primer òrgan electoral de Catalunya. 1885 Memorial de Greuges s’aprova per les forçes vives o la societat civil. sanitat. 1981: 23F Impacte important. El segon més votat: PSC-PSOE. El president del Parlament era: À. guanyador al 80. Pujol va escollir els 135 diputats del parlament i va governar fins el 2003.Al 1980 es convoquen eleccions autonòmiques. És un fet únic i rellevant. Es restableix la Generalitat amb el retorn de Terradellas. crea la CDC Convergència de Catalunya. 1906 es crea la solidaritat catalana: candidatura electoral de les 4 provincies. q va fer modificar l’Estatut. Com s’impulsa el restabliment de la Generalitat? 1880 Valentí Almirall. PRIMER ORGANISME D’AUTOGOVERN.. primer ideòleg català que reivindiva la creació d’un Estat particular a Catalunya.

17 .2002:pactres autonòmics entre PSOE-PP. Més complex i extens a diferència de moltes constitucions sobiranes. 2004-2005 Catalunya volia reformar l’Estat però al final en van fer un de nou. 2006: 57 a 223. Que no hi hagués competències desiguals. Objectiu: acabar amb la desigualtat competencial. Es vol fer una sobreprotecció de les competències pròpies i per això hi ha una hiperregulació que no garanteixi la intromissió de l’Estat. DE L’ESTATUT DEL 1979 AL DEL 2006 1979: 57 articles + els addicionals i els transitoris.

Filosofia “oblidar el passat”.TEMA 6: LA DESINTEGRACIÓ DE LA UCD. .Sector del conservadorisme pragmàtic: la seva ideologia és estar sempre al poder.Sector social demòcrata (més aviat d’esquerres): paper imp. Tots els partits havien de 18 . . qui va elaborar la llei del divorci.  S’aprova la reforma i es proclamen eleccions al 1977. però q aposten per una reforma política democràtica. El formaven 5 sectors. Es converteix en un personatge polític clau de la política espanyola 76-77.Dins la UCD no té un paper rellevant. Aposta per la reforma política. L’únic sector q accepta les noves regles del joc és Alianza Popular de la mà de Fraga. de TVE (li anava mb pk era un gran instrument de difusió i propaganda).Sectors liberals: bastants eren moderadament antifranquistes. Va ser 1 Dr. Paper de Suárez: va ser el substitut d’Arias Navarro. – Aperturistes del franquisme: de la mà de Suárez q han crescut sota el franquisme. Evolució del 1977-1979  Reforma política-> dennota el sector búnker (extrem franquistes).Sectors de la democràcia cristiana: pes important de l’Església. . però encara ara algunes romanen latents com el cas de Garzón. Fernández Hordoñez. . Suárez intentava borrar totes les seqüeles del franquisme. Es va tenir que adaptar en una escena democràtica. EL 23F I LA LOAPA EN L’ÀMBIT ESPANYOL Unión centro democrático contrari a PSOE (unió de famílies procedents del franquisme i antifranquisme) -> règim totalitàri.

Ley Orgánica de Armonización del Proceso Autonómico. Nivell català. fue una ley orgánica aprobada por las Cortes Españolas el 30 de junio de 1982 merced un pacto subscrito entre el PSOE y la UCD. representa un intent de reconduir la transició. q s’acabara d’ensorrar el 1981. Adolfo Suárez partit del govern. PSOE 2n més votat. Impacte immediat: - LOAPA: llei objectiu: controlar el procés autonòmic. Situació econòmica fatal. Situació econòmica pèssima. tenen por q hi hagi independències pk volen controlar-ho tot. 3 dels pares de la CE són de la UCD.portar el nom de republicans. Fi de l’auge de Suárez. GUANYA! Segona victòria q li permet ser el partit central del procés de l’elaboració de la constitució. Aunque está extendida la versión de que la idea surgió tras el Golpe de Estado del 23 de febrero - Ingrés a l’OTAN: a fi d’evitar més cops d’estat. torna Terradellas per evitar que el PSOE ocupi part del poder. 23F: produeix transició Suárez i Calvo Sotelo Nivell espanyol. - Fracàs de la CEE degut 23 F. amb la intenció d’impedir q les autonomies es desenvolupin.  Eleccions 79: guanya PSOE. 1979 crisi petroli. más conocida como LOAPA. Era un procés per garantir la democ. Últims anys governant UCD 19 .

. Estat del benestar. al 84 Banca Catalana: dona lloc a uns enfrontaments polítics entre PSOE I Jordi Pujol (CIU). . Socialisme Vasc: molt sindicalista lligat a la UGT. i la Federació Catalana del PSOE amb els socialistes de Catalunya. Hi havia diversos sectors a l’exili: - Sector andalús/madrileny: personificat en la figura de Felipe G: nomenat secretari general. Catalunya socialista: el socialisme català està dividit per un sector socialista anticomunista i filocomunista. Aquests útlims accepten el comunisme (Joan Reventós) crea PSC.TEMA 7: EL PSOE AL PODER (1982-1996) 4 mandats de F. AL 77.Continua la corrupció i vagues dels sindicats.La reconversió econòmica. . . LA VICTÒRIA DEL CANVI . No tenen bon resultat i es desintegren.La Barcelona Olímpica i la Expo de Sevilla. Augmenta educació pública. -Els sectors d’esquerra s’uneixen amb PSC-REAGRUPAMENT (creat per Josep Pallach). S’unifiquen PSC-Congrés.El Filipisme (82-93) .Referèndum de l’OTAN al 1986. . Fets rellevants durant la presidència: a catalunya: Jordi Pujol / Espanya PSOE. Anti-nacionalista. 20 . GONZÁLEZ El PSOE estava dirigit per l’exterior (exili) durant el franquisme.Darrer canvi imp.Front judicial: RUMASA: impacte mediàtic molt important q protagonitzarà una lluita judicial.

1993-1996: . Format per: AP. Coalició popular (1982).PDP: Partido demócrata popular. Empreses espanyoles s’hi traslladen. Oposició oficial: forces centre dreta.El BUNKER (1975-82) No accepta la transició cap a la democràcia.L’ascens de la dreta. 1985-89. UPN. DE LA MÀ D’AZNAR TEMA 8: L’ALTERNANÇA AL PODER Mirada retrospectiva (1975-1982) . explosió de la UCD (Big Ban). PDP..Expansió a l’America Llatina (neocolonialisme). . . EL PP A CATALUNYA 1986-1996 Fernandez Diaz Dolors Montserrat Josep Piqué Daniel Arena Sánchez Camacho 21 . nacionalistes. desintegració interna. Només tenen 20% dels vots però seran l’oposició en discrepància la UCD. . UV. UL. DERROTA UCD I PUJA EL PP. Entren en crsisi. PAR. Centristes de Galícia.Aliança Popular/ Coalició Democràtica .Unió Centro Democrático (UCD) 1982.Crisi econòmica . Al 1982 cau del poder. UL: Unión Liberal: Fernando Suaez i Esperanza Aguirre. propicia el fet de la mundialització.

sobretot Maragall.TEMA 9: EL RETORN DEL PSOE El PSOE de Felipe G. Felipe dimiteix com a secretari general. després de la derrota d’Almunia. ZP i els seus col·laboradors (grups de diputats joves) conformen la “Nueva Línia”. Alfonso Guerra (Guerrista). El lideratge de l’Almunia queda dissolt. Quan perden el suport de CiU es veuen obligats a convocar eleccions. Matilde Fernández (+ esquerres). ZP va guanyar per 4 vots. Com a secretari general. Finalment. José Bono. A Zapatero (1996La dimissió de Felipe González. En les eleccions internes per escollir el secretari general. 2000 victòria per majoria absoluta. El PSOE queda tocat i al cap d’un any. de la mà d’Aznar. Es substituït per un representant del socialisme Vasc: Joaquim Almunia (97-2000). el PSOE celebra unes primàries (són votacions internes per escollir 1 candidat) I guanya Josep Borrel (qui anava per lliure). Borrell dimiteix un any després i renuncia a la candidatura per les presions que va rebre. (va recolzar molt a ZP). Victòria de ZP (2000-2004) El seu govern es caracteritza per dues coses: Nous valors: gent jove tènics però q no són polítics. Ex: Solbes / Moratinos Vells valors 22 . es presenten ZP vs. En aquesta victòria els socialistes catalans van tenir un paper important. I guanya el PP. Rosa Díez (anava per lliure). Per primera vegada. Un període molt inestable.

Hugo Chávez. i no volia gastar mai diners. 2. la despesa augmenta considerablement (En la segona legislatura.- Oposició al l’aznarisme. L’Estatut d’autonomia Llei dependència 23 . LGBT Llei de la dependència 3. Amèrica Llatina. 2004). Signifiquen la gestió de la crisi.. Eleccions a Catalunya al 2003. Primer tripartit.. si eren els Islamistes. Practicava una política de convenció de la despesa. Distribució de diners : ajudes socials Paritat de Gènere. Quan marxa Solbes.Política social: Drets individuals: Llei que pretén garantir una ajuda econòmica. Aquestes relacions tenses tmb empitjoren amb Kosovo. De l’Espanya plural a l’estat simètric: les dif.. Kosovo. la gestió de la informació ( es preguntaven si havia sigut ETA. Relacions amb Cuba. Es produeixen canvis en la economia: ara es passa a anomenar economia verda! -> política energètica.Política econòmica: de la mà de Solbes. L’aliança de les civilitzacions.. Era auster. Crea tensions (ZP) amb els seus aliats Bush i amb EUA. Maragall president. Tres branques: 1. El moviment contra la guerra (2001-2003) Prestige (2002-2003) Rajoy llavors era el minsistre del medi ambient.Política internacional: Retirada de les tropes de l’Iraq.. Comunitats autònomes són iguals. Els atemptats de Madrid. l’any 2004.

- TEMA 10: EL TRIPARTIT DE CATALUNYA Se conoce como Gobierno tripartito (en catalán Govern tripartit o simplemente Tripartit) al Gobierno de Cataluña surgido tras la firma del Pacto del Tinell por el Partit dels Socialistes de Catalunya . Estos tres partidos políticos sostuvieron entre el 20 de diciembre de 2003 y el 11 de mayo de 2006. 24 .Ciutadans pel Canvi. El paper del president influeix MOLT en el funcionament del tripartit. en virtud de dicho acuerdo. El I i II tripartit han estat formats pels mateixos membres. Aposta pel valor de la ciutat de Barcelona. (PSC-ERC-ICV).Intromissió en competències autonòmiques Radicalisme en els VALORS: Immigració Educació Joventut Artistes. Vol convertitr Bcn amb una potència admirada per Barcelona. 1982-1997: MARAGALL alcalde. Paper important durant 15 anys. cultura “Republicalisme”  llibre de capçalera de ZP. Tripartit: significa pactar un programa electoral després de saber els resultats. el Gobierno catalanista y de izquierdas encabezado por el socialista Pasqual Maragall. esta vez presidido por el nuevo líder del PSC. la coalición de izquierdas volvió a acordar formar gobierno. José Montilla. Ell estava molt reconegut dins la ciutadania. Esquerra Republicana de Catalunya e Iniciativa per Catalunya Verds. Después de las Elecciones al Parlamento de Cataluña de 2006.

marcada pel procés d'elaboració del nou Estatut i sotmès a diverses crisis de govern i polèmiques múltiples que. El govern tripartit va tenir una vida molt agitada. arran de l'anunci d'ERC que la formació demanaria el vot negatiu en el referèndum sobre el nou Estatut. el President Pasqual Maragall va decidir. 6 d'ERC i 2 d'ICV- EUiA). també conegut com «Pacte del Tinell» (en referència al lloc on es va signar. Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya 2003 (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) a pesar que Convergència i Unió va guanyar en escons. formació que es va negar a gestionar cap de les conselleries vacants i que va condicionar el seu suport a Maragall al fet que aquest convoqués eleccions anticipades després de la realització del referèndum estatutari. en van amagar la gestió diària. el 14 de desembre de 2003 els màxims dirigents de les tres formacions signaren l'Acord per a un Govern Catalanista i d'Esquerres a la Generalitat de Catalunya. quan les esmentades forces van arribar a un acord per reeditar aquesta fórmula de govern. expulsar els consellers i conselleres d'ERC del Govern. sense consultar-ho amb els seus socis de govern. ara batejada com a Entesa Nacional pel Progrés i amb el nou candidat socialista José 25 . Aquest fet va suposar el pas d'ERC a l'oposició.A Catalunya el mot s'assimila al govern de la Generalitat que es va formar arran de les eleccions del 16 de novembre de 2003 pel Partit dels Socialistes de CatalunyaCiutadans pel Canvi (PSC-CpC). el Saló del Tinell del Palau Reial de Barcelona). així com fortes crítiques d'ICV-EUiA. dos més dels 68 que marquen la majoria al Parlament. El resultat de les eleccions de 2006 féu possible la reedició del tripartit malgrat que Convergència i Unió va guanyar les eleccions en vots i escons. del qual sorgí un govern presidit pel socialista Pasqual Maragall i format per 16 consellers i conselleres (8 del PSC-CpC. Aquesta possibilitat es materialitzà pocs dies després. Així. ja que les tres forces polítiques que el formaven sumaren 70 escons. en certa manera. L'11 de maig de 2006.

Montilla com a President. 26 . Sovint s'interpreta aquesta decisió com a contrària a la voluntat del PSOE. tot i així la postura que oficialment adoptà el PSOE fou la de respectar la lliure decisió del PSC sobre aliances a Catalunya. que hauria vist amb millors ulls un acord amb Convergència i Unió.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->