P. 1
Psihologie - Definitii

Psihologie - Definitii

|Views: 7|Likes:
Published by Diana Aliman

More info:

Published by: Diana Aliman on Nov 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

Psihologie - Definitii

Gandirea Este procesul psihic care se desfasoara in plan mintal, intern, subiectiv, uzand de judecati, rationamente, operatii cognitive cu ajutorul carora realizeaza o procesare profunda a realitatii Memoria Memoria este procesul psihic de intiparire, stocare si reactualizare a informatiilor. Imaginatia Imaginatia este un proces cognitiv complex, de elaborare a unor imagini si proiecte noi, pe baza combinarii si transformarii experientei. Motivatia Motivatia este ansamblul stimulilor interni care determina comportamentul, ansamblul stariolor de necesitate ale organismului care orienteaza si dirijeaza comportamentul in directia realizarii lor. Afectivitatea Este un proces psihic reglator ce reflecta relatiile dintre subiect si obiect sub forma de trairi subiective (interne) ce rezulta din satisfacerea sau nesatisfacerea trebuintelor. Limba Este un sistem complex de semne, simboluri, si reguli gramaticale .Limba este instrumentul de baza al comunicarii interumane. Limbajul Este activitatea de comunicare interumana prin intermediul limbii. Atentia Este orientarea , selectivitatea si concentrarea constientei unor stimuli aflati in afara noastra sau in interiorul nostru.

noastre asupra

Vointa: Este mecanismul psihic superior de autoreglare a conduitei pentru prin mijloace verbale, de reglare a efortului voluntar in vederea depasirii obstacolelor aflate in calea atingerii scopurilor constient stabilite. Personalitatea

Psihologie - Definitii Allport “ Personalitatea este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psiho-fizice care determina gandirea si comportamentul sau caracteristic”. În "Dicţionar de Psihologie" de Norbert Sillamy personalitatea este definită asfel: "(...) element stabil al conduitei unei persoane; ceea ce o caracterizează şi o diferenţiază de o altă persoană. " Temperamentul Temperamentul este latura expresiva a personalitatii.(este enutral, nu implica incarcaturi valorice, este innascut) Aptitudinile Ansamblu de insusiri de ordin instrumentasl-opertional, care diferentiaza oamenii intre ei in ceea ce priveste maniera de desfasurare a diferitelor activitati si mai ales, in ceea ce priveste randamentul cantitaitv si calitativ al acestora.

Caracterul Caracterul este alcatuit din trasaturi care se desfasoara pe un continuum, de la pozitiv la negativ,; toti oamenii au caracter dar orientat valoric intr-o maniera diferita. Caracterul se poate modifica in timp, sub influenta unor factori de mediu, social – culturali.

Inteligenta Inteligenta este dimensiunea personalitatii ce favorizeaza adaptarea conduitei intelectuale, practice sau sociale la situatii noi. Creativitatea Creativitatea este ansamblul unitar al factorilor subiectivi si obiectivi care duc la realizarea de catre indivizi sau grupuri a unui produs original si de valoarea pentru societate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->