Tutorial 3-D bloem met nat vilt techniek 3 D bloem vilten deel 1: Benodigheden: Merino wol, verschillende kleuren, garens

, evt vlaslinnen, water, olijfzeep, bubbelplastic. Ik gebruik voorvilt om de bloemen te maken, dit is een lapje vilt dat gemaakt wordt met 2 lagen dunne wol, dakpansgewijs gelegd, eerst horizontaal dan verticaal daar boven op, dit 2 x 5 min. aanvilten. Dit kun je gewoon laten drogen en gebruiken wanneer nodig. Uit bubbelplastic 3 ronde vromen knippen, waarbij in 1 grote en 1 kleine in het midden een gat knippen.

Uit het voorvilt dezelfde vorm knippen, ZONDER het gat erin te knippen.

Leg de grote vorm op het plastic zonder gat en voeg 2 lagen merinowol toe, uit ¼ lont. (een heel lont door de helft delen en dit nogmaals door de helft delen) Hierop kun je nog wat andere kleuren wol leggen of garens naar keuze.

Janine Bronneberg 2012

1

Tutorial 3-D bloem met nat vilt techniek

Maak dit deel nat met lauw water waarin olijfzeep is opgelost, let op, LET OP, NIET HET CENTRUM NAT MAKEN!

Nu voorzichtig de buitenrand aanvilten, dan leg je het bubbelplatic met gat erop en vilt nog even door totdat de vezels vastzitten, ongeveer 3 min.

Nu de volgende laag wol erop leggen en herhalen als boven, denk eraan, niet het centrum natmaken of aanvilten. Dan komt de laatste laag erop, het kleine plastic erop leggen en weer met wol bekleden, in het midden maak je een kern met een andere kleur. Het centrum van de bloem.

Janine Bronneberg 2012

2

Tutorial 3-D bloem met nat vilt techniek

Nu mag je wel het middendeel natmaken en meevilten. Maak het middendeel goed nat, zodat het water ook door de andere lagen wordt opgenomen en zo de drie lagen aan elkaar gevilt kunnen worden.

Ik gebruik een keukenrol omwikkeld met bubbel plastik als hulpmiddel, maar je kunt ook een rietenmatje gebruiken waarin je, je werk oprolt. Wel altijd plastik op de wol leggen om het te beschermen.

Nu ga je 2 x 5 min. walken, dat wil zeggen de rol op en neer bewegen, van je af , naar je toe. Na 5 min. haal je alles weer los en legt de bloem in de andere richting dan waar je begonnen was. Dus eenmaal walk je horizontaal je werk, de andere keer vertikaal. Zo voorkom je dat je werk te veel in richting krimpt. Bij het loshalen altijd ook nog eens de bloemlagen los van de onderste laag halen. We moeten immers voorkomen dat alles in elkaar wordt gevilt. Daarna haal je de rol weer uit elkaar en maakt de lagen nog eens goed nat met warm water en zeep.

Janine Bronneberg 2012

3

Tutorial 3-D bloem met nat vilt techniek Nu ga je met de hand verder vilten. (ongeveer 5 min.) Kneden als het ware, de plastik blijft nog steeds tussen de lagen zitten.

Haal nu de plastik tussen de lagen uit en kijk of de bloemlagen in elkaar zijn gevilt, dit doe je door de bovenste laag op te tillen, als de rest meekomt is dit goed, lijkt er echter nog een laag niet geheel goed mee te komen, vilt je nog even door totdat het wel goed hecht. Je hebt nu een mooie bloem die geheel vervilt is.

Nu knip je de verschillende lagen in tot voor het centrum,

Janine Bronneberg 2012

4

Tutorial 3-D bloem met nat vilt techniek

Knip in de onderste laag een rechte naar het centrum toe, als een X. Dit worden de bloembladeren. Knip daarna de bladeren in de gewenste vorm.

Knip nu de 2de laag, maar zorg dat de lijnen boven een blad geknipt wordt, de bladeren verspringen dus onderling. Geen 2 kniplijnen boven elkaar.

Dan knip je de laatste laag. En dit is het eindresultaat.

Janine Bronneberg 2012

5

Tutorial 3-D bloem met nat vilt techniek Nu ga je de bladeren los van elkaar nog eens goed aanvilten, dit om een mooie vorm te krijgen en van knipranden te ontdoen.

Het vilten is klaar. Ik stop mijn bloem nu nog 15 min. in de droger. hierdoor wordt en nog sterker aangevilt, de vezels sluiten nog mooier in elkaar. Wel de bloem in een beschermzak stoppen.

Als de bloem uit de droger komt is hij nog vochtig, nu kun je het de vorm geven die je wenst. Omdat ik een roos wil hebben kronkel ik het blad met naaigaren.

Janine Bronneberg 2012

6

Tutorial 3-D bloem met nat vilt techniek

Het garen zitten laten totdat de roos geheel gedroogd is ( duurt een dag). Omdat ik nog een mooie bolle onderkant wil hebben wordt de roos in een glazen vorm geduwd en zo op een warme plaats weg gezet.

Na 1 dag de draadjes los maken en je bloem is klaar!

Janine Bronneberg 2012

7

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful