You are on page 1of 5

Kreu

Drejtim Financiar
Saimir Sallaku Lektor

6
Vlera n Koh e

Objektivat e Kreut
Diskutimi i rolit dhe prdorimit t konceptit t vlers n koh t paras. Kuptimi i konceptit t vlers s ardhshme dhe llogaritja e saj pr nj shum t vetme; kuptimi i ndikimit mbi vlern e ardhshme dhe normn reale t interesit t akumulimit m shum se nj her n vit t interesit. Kuptimi i konceptit t vlers aktuale, llogaritjes s saj pr nj shum t vetme.

Paras

6-0

6-1

Objektivat e Kreut
Gjetja e vlers s ardhshme dhe vlers aktuale t nj t prvitshme, vlers s ardhshme t nj t prvitshme jonormale dhe vlers aktuale t nj t prjetshme. Llogaritja e vlers aktuale t nj serie t przier fluksesh parash, prshkrimi i procedurs s:
Llogaritjes s depozitimeve q duhen br pr t akumuluar nj shum n t ardhmen. Amortizimi i huas Gjetja e norms s interesit ose norms s rritjes.

Roli i Vlers n Koh t Paras


Shumica e vendimeve financiare prfshijn kosto dhe

prfitime t cilat ndodhin n koh t ndryshme.


Vlera n koh e paras lejon krahasimin e rrjedhjeve t

paras n periudha t ndryshme.


Pyetje:
A do t ishte m mir pr nj kompani t investonte 100,000$ n nj produkt q do t kthej 200,000$ pas nj viti, apo nj produkt q do t kthej 500,000$ pas dy vjetsh?

Prgjigja:
Kjo varet nga norma e interesit!

6-2

6-3

Konceptet Baz
Vlera e Ardhshme
Prbrja ose rritja gjat kohs

Mjetet pr llogaritjen
Prdorimi i ekuacioneve Prdorimi i tabelave financiare Prdorimi i makinave llogaritse financiare

Vlera Aktuale
Skontimi n vlern e sotme

Mund t aplikohen pr nj shum e vetme ose nj seri

Prdorimi i Excel-it.

fluksesh parash.
Vijat kohore prdoren pr t ilustruar kto marrdhnie.

6-4

6-5

Shtrirja e Problemit

Interesi i Thjesht
Me interes t thjesht kuptojm q nuk fitohet

interes mbi interesin.


Viti 1: 5% e $100 = $5 + $100 = $105 Viti 2: 5% e $100 = $5 + $105 = $110 Viti 3: 5% e $100 = $5 + $110 = $115 Viti 4: 5% e $100 = $5 + $115 = $120 Viti 5: 5% e $100 = $5 + $120 = $125

Figura 6.1

6-6

6-7

Interesi i Prbr
Me interesin e prbr, nj depozitues fiton

Termat e Vlers n Koh


PV0 = vlera aktuale ose shuma n fillim k = norma e interesit FVn = vlera e ardhshme n fund t n periudhave n = nr. i periudhave llogaritjes s interesit

interes mbi interesat!


Viti 1: 5% e $100.00 = $5.00 + $100.00 = $105.00 Viti 2: 5% e $105.00 = $5.25 + $105.00 = $110.25 Viti 3: 5% e $110.25 = $5 .51+ $110.25 = $115.76 Viti 4: 5% e $115.76 = $5.79 + $115.76 = $121.55 Viti 5: 5% e $121.55 = $6.08 + $121.55 = $127.63

A = nj e prvitshme (seri pagesash ose depozitimesh t barabarta)


6-8 6-9

Katr Modelet Baz


FVn = PV0(1+k)n = PV(FVIFk,n) PV0 = FVn [1/(1+k)n] = FV(PVIFk,n)

Shembull i Vlers s Ardhshme


N mnyr algjebrike dhe duke prdorur Tabelat

e FVIF
Ju depozitoni 2,000$ sot me 6% interes. Sa sht shuma q do t keni n llogari pas 5 vjetsh?

FVAn = A [(1+k)n 1] = A(FVIFAk,n) k PVA0 = A 1 - [1/(1+k)n] = A(PVIFAk,n) k


6-10 6-11

$2,000 x (1.06)5 = $2,000 x FVIF6%,5 $2,000 x 1.3382 = $2,676.40

Paraqitja Grafike e FV

Prbrja e interesit m shum se nj her n vit


Llogaritja (prbrja) e interesit m shpesh se nj her n

vit, rezulton n nj norm efektive interesi m t lart sepse ju po fitoni interes mbi interesin m shpesh.
Si rezultat, norma efektive e interesit sht m e madhe

se norma nominale (vjetore) e interesit.


Pr m tepr, norma efektive e interesit do t rritet me

rritjen e frekuencs s llogaritjes s interesit.

Figura 6.2

6-12

6-13

Prbrja e interesit m shum se nj her n vit


Pr shembull, sa do t ishte diferenca n vlern e

Norma Nominale dhe Efektive


Norma nominale e interesit sht norma e shpallur ose

ardhshme nse depozitojm 100$ pr 5 vjet dhe fitojm 12% interes vjetor me akumulim (llogaritje t interesit) (a) vjetor, (b) 6-mujor, (c) 3-mujor, (d) mujor?
Vjetor: 6-Mujor: 4-Mujor: Mujor: 100 x (1 + .12)5 = $176.23 100 x (1 + .06)10 = $179.09 100 x (1 + .03)20 = $180.61 100 x (1 + .01)60 = $181.67

kontraktuale e interesit e vendosur nga huadhnsi ose e premtuar nga huamarrsi.


Norma efektive e interesit sht norma e fituar ose e

paguar n realitet.
N prgjithsi, norma efektive sht m e lart se norma

nominale, kurdoher q akumulimi i interesit ndodh m shpesh se nj her n vit.

Interesi Efektiv = (1 + k/m)m - 1


6-14 6-16

Norma Nominale dhe Efektive


Pr shembull, sa sht norma efektive e interesit

Vlera Aktuale
Vlera aktuale sht vlera sot e nj shume parash n t

mbi kartn tuaj t kreditit nse norma nominale sht 18% n vit, e akumuluar cdo muaj? EAR = (1 + .18/12)12 -1

ardhmen.
Kjo bazohet n iden q nj dollar sot sht m i

vlefshm se nj dollar nesr.


sht shuma q duhet investuar sot me nj norm t

dhn pr t arritur nj shum n t ardhmen.


Njihet gjithashtu si vler e skontuar, e kundrta e

EAR = 19.56%

akumulimit apo prbrjes.


Norma e skontimit njihet gjithashtu edhe si kosto

oportune, kthimi i krkuar dhe kosto e kapitalit.


6-17 6-18

Shembull i Vlers Aktuale


N mnyr algjebrike dhe duke prdorur Tabelat

Paraqitje Grafike e PV

e PVIF
Sa duhet t depozitoni sot me qllim q t keni 2,000$ pas 5 vjetsh, nse ju mund t fitoni 6% interes mbi depozitn tuaj? $2,000 x [1/(1.06)5] = $2,000 x PVIF6%,5 $2,000 x 0.74758 = $1,494.52

6-19

Figura 6.3

6-20

E Prvitshmja
E prvitshmja prfaqson flukse t barabarta paraje t

FV e t Prvitshmes s Zakonshme
Duke prdorur Tabelat e FVIFA Nj e prvitshme sht seri fluksesh paraje t barabarta vjetore. Shembull
Sa do t jet gjendja e depozits tuaj, nse ju depozitoni 100$ n fund t cdo viti me 5% interes pr tre vjet? FVA = 100(FVIFA,5%,3) = $315.25 Viti 1 Viti 2 Viti 3 $100 t depozituar n fund t vitit $100 x .05 = $5.00 + $100 + $100 $205 x .05 = $10.25 + $205 + $100 = $100.00 = $205.00 = $315.25

shprndara njtrajtsisht.
E prvitshmja mund t jet fluks hyrs ose dals. Nj e prvitshme e zakonshme (normale) ka flukse

parash q ndodhin n fund t cdo periudhe.


Nj e prvitshme jo-normale ka flukse parash q

ndodhin n fillim t cdo periudhe.


Nj e prvitshme jo-normale do t jet gjithmon m e

madhe se sa nj e prvitshme e zakonshme sepse interesi do t llogaritet pr nj periudh shtes.


6-21

6-22

FV e t Prvitshmes jo-normale
Duke prdorur Tabelat FVIFA Nj e prvitshme sht seri fluksesh paraje t barabarta vjetore.

PV e t Prvitshmes s Zakonshme
Duke prdorur Tabelat PVIFA Nj e prvitshme sht seri fluksesh paraje t barabarta vjetore.

Shembull
Sa do t jet gjendja e depozits tuaj, nse ju depozitoni 100$ n fillim t cdo viti me 5% interes pr tre vjet?

Shembull
Sa para mund t merrni hua me 10% interes nse ju mund t prballoni pagesa vjetore prej 2,000$ (q prfshijn si principalin edhe interesin) n fund t cdo viti pr tre vjet?

FVA = 100(FVIFA,5%,3)(1+k) = $330.96

PVA = 2,000(PVIFA,10%,3) = $4,973.70


FVA = 100(3.152)(1.05) = $330.96
6-23 6-24

PV e nj t Prjetshme
Nj e prjetshme sht nj lloj i vecant i nj t

Amortizimi i Huas
Skeduli I Amortizimit t Huas (principal 6,000$, interes 10%, ripagim pr 4 vjet

prvitshmeje.
N nj t prjetshme, e prvitshmja vazhdon

pafundsisht. PV = Pervitshmja/k
Pr shembull, sa para duhet t depozitoj sot me qllim

q t trheq cdo vit 1,000$ pafundsisht, nse un mund t fitoj 8% mbi depozitn time? PV = $1,000/.08 = $12,500
6-25 Tabela 6.1 6-26

Prcaktimi i Norms s Interesit ose t Rritjes


Shpesh lind nevoja q t prcaktohet norma e interesit t prbr

Prcaktimi i Norms s Interesit ose t Rritjes


Shpesh lind nevoja q t prcaktohet norma e interesit t prbr

q prshkon nj seri fluksesh paraje.


Pr shembull, ju investuat 1,000$ n nj fond investimesh n 1994, i

q prshkon nj seri fluksesh paraje.


Pr shembull, ju investuat 1,000$ n nj fond investimesh n 1994, i

cili u rrit sipas tabels s mposhtme. sht e rndsishme t theksojm se megjithse n tabel tregohen 7 vjet, ekzistojn vetm 6 periudha kohe midis depozits fillestare dhe vlers prfundimtare.

cili u rrit sipas tabels s mposhtme.

Si rrjedhim, $1,000 sht PV, $5,525 sht FV, dhe 6 sht numri i periudhave.

6-27

6-28

Prcaktimi i Norms s Interesit ose t Rritjes


Shpesh lind nevoja q t prcaktohet norma e interesit t prbr

Kreu

Drejtim Financiar
Saimir Sallaku Lektor

6
Fundi i Kreut

q prshkon nj seri fluksesh paraje.


Pr shembull, ju investuat 1,000$ n nj fond investimesh n 1994, i

cili u rrit sipas tabels s mposhtme.

PV = FV x PVIF(6, k) 1,000$ = 5,525$ x PVIF(6, k) PVIF(6, k) = 0.1809 k = 33%

6-29

6-30