You are on page 1of 4

Berteguhkan kepada kata pujangga yang sering kali terngiang-ngiang di telinga kita iaitu manusia hanya mampu

merancang tetapi tuhan sebaliknya yang menentukan segalagalanya. Adat dan lumrah hidup ini dalam merancang sesuatu perkara pasti tidak lari daripada pelbagai kekangan yang menimpa. Begitu juga yang berlaku terhadap pelaksanaan pendemokrasian pendidikan dan hak kaum minoriti di Malaysia yang secara amnya menghadapi pelbagai halangan dan cabaran yang mendatang sejurus perubahan sedemikian dikuat-kuasakan di seluruh tanah tumpah darah kita, Malaysia. Waima sekalipun dasar perubahan ini merupakan satu anjakkan paradigma yang memberikan sepenuh manfaat kepada semua kaum yang terdiri daripada majoriti dan minoriti, kekurangan dan kekangan yang membuahkan halangan dan cabaran daripada pelbagai aspek menjadikan pelan sedemikian menjadi goyah dari paksi utamanya. Antara halangan dan cabaran paling ketara dilihat dan dikaji sedalam-dalamnya dalam pelaksanaan pendemokrasian pendidikan ini bagi hujah konkrit yang pertama ialah pindaan polisi pendidikan memakan masa dan memerlukan sokongan daripada semua pihak. Buah fikiran yang kedua lagi kukuh dan relevan ialah tentangan daripada masyarakat majoriti. Manakala hasil kajian yang ketiga bagi meneliti halangan dan cabaran pindaan sedemikian ialah kurangnya penerapan nilai demokratik terhadap kalangan warga pendidik di tanah air ini. Oleh itu, menerusi ketiga-tiga faktor halangan dan cabaran itu sudah pasti dan nescaya sedikit sebanyak kita dapat mengenal pasti kelemahan dan kekurangan yang ada sebelum dan sepanjang pelaksanaan pendemokrasian pendidikan yang membuka lembaran baharu terhadap kaum minoriti di Malaysia khususnya. Pindaan polisi memamah masa, sokongan pula entah kemana. Begitulah keadaan yang dialami oleh kerajaan dalam berganding bahu ke bahu melaksanakan perubahan pendidikan ke arah mencapai misi pendidikan negara iaitu memberikan peluang pendidikan yang seluas-luasnya kepada semua rakyat tanpa mengira kaum, agama, warna kulit mahupun latar belakang. Menjejaki dan mengenang kembali sistem dan struktur pendidikan sebelum negara kita mencapai kemerdekaan iaitu pada tempoh kedua, 1946 sehingga 1957 dimana penyusulan beberapa laporan cadangan terhadap kurikulum baharu telah digubal untuk kebaikan sejagat. Antara laporan cadangan yang dimaksudkan termasuklah Laporan Barnes (1951), Laporan Fenn Wu (1951), Ordinan Pelajaran, Dasar Pelajaran Kebangsaan dan tidak dilupakan juga yang terakhir iaitu Laporan Razak (1956). Bagi meluluskan setiap laporan cadangan yang diutarakan oleh pihak yang tertentu, persetujuan daripada semua pihak, pemimpin-pemimpin dan lembaga-lembaga yang terlibat serta masyarakat sekeliling kerana perkara ini secara amnya mengundang pemberian hak secara sama rata terhadap kaum

Sudahlah memakan masa. Itulah yang ditegaskan berdasarkan frasa yang penuh makna dan konfliknya iaitu kaum majoriti mula menentang. Hakikatnya. untuk melangkah masuk ke sesuatu kawasan yang khasnya dipagari oleh tuannya yang tertentu.majmuk iaitu Melayu. Kaum majoriti mula menentang. yakni garis masa selepas kekalahan Jepun. Begitulah halangan dan cabaran yang digambarkan diatas menerusi frasa berirama pindaan polisi memamah masa. Jika persetujuan gagal diraih walhal rancangan terus dilaksanakan. Tentangan padu daripada kaum Melayu khususnya tidak kurang hebatnya juga terhadap pelaksanaan pendemokrasian pendidikan yang secara automatiknya menghidangkan ruang dan peluang kepada kaum minoriti yang hidup bersama dengan kita di negara Malaysia ini. Selain daripada itu. kita seharusnya perlu mendapat keizinan agar kehadiran kita diterima baik oleh tuan yang memiliki kawasan sedemkian. untuk sesebuah perubahan atau pindaan polisi dilaksanakan seharusnya menembusi sistem pemerintahan kerajaan serta memperoleh keyakinan yang sepenuhnya agar kandungan polisi tersebut dapat diimplementasi dalam pendidikan di negara kita. pendemokrasian sukar dirancang. Perubahan polisi dari segi atau aspek pendidikan yang drastik ini sesungguhnya memerlukan persetujuan barisan pihak yang mempelopori pentadbiran negara kita iaitu Melayu selepas jatuhnya zaman pendudukan Jepun mahupun kerajaan Malayan Union yang diasaskan oleh penjajah British. persetujuan memamah masa yang agak begitu lama sepertimana yang berlaku suatu ketika dahulu semasa tempoh kedua sebelum menggapai kemerdekaan. pendemokrasian sukar dirancang. Berdasarkan situasi sedemikian. Sebagai contoh. . begitulah persamaan diantara contoh tersebut dengan konteks pendemokrasian pendidikan ini yang memerlukan keizinan atau persetujuan sepenuhnya oleh kaum majoriti. kaum Melayu itu sendiri. sokongan daripada kaum majoriti juga pada ketika itu kurang mendapat sambutan yang menggalakkan. sokongan pula entah kemana. Sekolah Berasrama Penuh Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) yang pada awal penubuhannya adalah hanya dibuka kepada kaum Melayu dan bumiputera sahaja dan setelah itu kemasukkan kaum India dan Cina mula diluluskan hanya setelah mendapat sokongan daripada seluruh rakyat tanah air kita. keadaan negara seperti yang diduga akan menjadi kucar-kacir dan rakyat bakal berbalah antara satu sama lain. India dan Cina bahkan bumiputera. Lebih atau kurang. halangan yang dimaksudkan juga merupakan sebuah cabaran dalam mengubah pemikiran golongan majoriti dalam menyerahkan hak untuk diagihkan sama rata menerusi konsep pendemokrasian pendidikan.

pendidikan . pendidikan secara demokrasi terus dikritik. pendidikan secara demokrasi terus dikritik. tentangan daripada masyarakat majoriti dan yang terakhir sekali kurangnya penerapan nilai demokratik terhadap kalangan warga pendidik di tanah air ini sekali gus menjadi kayu ukur sejauh mana pelaksanaan pendemokrasian pendidikan ini dijalankan secara licin dan terancang. golongan warga pendidik tanah air dikatakan kurang menerapkan sifat dan nilai demokratik antara satu sama lain apabila giat berkhidmat dalam bidang pendidikan di negara kita. oleh itu tiba masanya pula untuk kita mengkaji halangan dan cabaran yang seterusnya terbit sepanjang kerajaan melaksanakan rancangan pendidikan secara demokrasi ini. Hakikatnya. Setelah kita meniliti halangan dan cabaran sebelum termeterainya persetujuan melaksanakan pendidikan demokrasi ini dalam lipatan sejarah tanah air kita dahulu. akan tiada satu pun diantara mereka yang berani tampil kehadapan untuk bersuara demi menegakkan kembali hasrat mantan perdana menteri kita.Menjengah pula kepada buah fikiran konkrit yang terakhir iaitu warga pendidik kurang nilai demokratik. warga pendidik zaman era globalisasi ini kurang bersuara tentang hak mereka dan hanya berani mengangguk kepala terhadap hebahan dan penyusulan polisipolisi kerajaan yang dicanang sehebat-hebatnya. Barisan guru yang sedia ada yang tidak pernah mengenal erti jemu mengajar tulis dan baca secara amnya mempunyai autoriti. Bulat air kerana pembentung. Tun Doktor Mahathir Mohamad. warga pendidik khususnya perlu memainkan peranan secara aktif dan proaktif sebagai agen pendemokrasi pendidikan lantas menjadi medium untuk meggerakkan lagi kemajuan pendidikan kaum majoriti dan minoriti tersebut. bulat manusia kerana muafakat. Walau sejauh mana dan sedalam mana mereka memahami kesan rombakan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris atau singkatannya PPSMI. sudahlah terang lagi bersuluh bahawa peribahasa perpaduan itu jelas menggambarkan bahawa manusia sejagat seharusnya bersatu-padu dalam meningkatkan dan memajukan lagi taraf kehidupan tidak kiralah dari segi aspek ekonomi. akan tetapi dan malangnya mereka tidak menggunakan kuasa yang diberikan di tangan mereka sepenuhnya. Sedarlah bahawa dalam kita memajukan lagi sistem pendidikan secara demokrasi ini. Berdasarkan ketiga-tiga halangan dan cabaran yang diungkapkan bersama analogi yang seiring dengan konteks sedemikian iaitu pindaan polisi memakan masa dan memerlukan sokongan daripada semua pihak. Sedangkan pada dasarnya warga pendidik sedemikian sudah tahu bahawa keperluan pendidikan jauh lebih penting berbanding ahli politik yang hanya pandai bermain dengan kata-kata sahaja walhal pengisiannya ternyata kosong dan retorik semata-mata. Darsawarsa ini. Ternyata inilah cabarannya dalam konteks warga pendidik kurang nilai demokratik.

teguhkanlah semangat bahawa tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia perlu diteruskan tanpa ada satu titik noktah agar kemajuan yang diidam-idamkan menjadi realiti lantas mengundang kebaikan kepada masyarakat sejagat dengan izin yang Maha Esa hendaknya. tanyalah minda. . tabahkanlah hati.waima sosial sekalipun kerana hakikatnya kita hidup adalah saling bergantung antara satu sama lain. sedarlah bahawa mereka juga punyai perasaan dan hak sepertimana diri kita sendiri. tiada yang terpinggir bahkan tiada yang dipulaukan hanya kerana label dan nama mereka sebagai kaum minoriti. Kesimpulannya. toleransi itu kunci utama yang bakal mengeratkan hubungan silaturrahim antara kaum yang berbilang bangsa dari perspektif agama Islam itu sendiri dan begitu jugalah persepsi agama yang lain. Dalam merealisasikan kehidupan masyarakat majmuk yang harmoni dan bersatu-padu. walau sehebat mana badai yang menimpa dalam menjalankan pendemokrasi pendidikan ini. bagaimana pula kita sebagai golongan masyarakat majoriti? Apakah imbuhan dan sumbangan yang kita beri kepada tanah air kita? Tepuk dada. Masyarakat Cina dan India secara umumnya jauh lebih maju mempelopori dan mendominasi sektor ekonomi di negara kita sejak zaman sebelum kemerdekaan lagi. Tiada yang terkecuali.