You are on page 1of 2

A BURDA SZABSMINTK TSZERKESZTSE

Hogyan kell a szabsmintkat rvidteni/meghosszabbtani?

Elfordulhat, hogy a kedvenc modellje nincs ppen az n mretre, vagy a szabsminta egyes rszei eltrnek az n egyni mreteitl. Ekkor sincs problma, mert a kvetkezkben bemutatjuk, hogyan lehet korriglni a szabsmintt:

J TUDNI

A tkletesen alakra simul ruha titka, hogy a szabsmintn az albbi alapmretek megegyezzenek az nvel: - mellbsg - derkbsg - cspbsg.
A ruha fazonjtl fggen ezek a mretek mg pr cm knyelmi bsggel megnvelhetk.

HOGYAN KELL A SZABSMINTT NYJTANI?


Ha n pl. 168 cm magas, de a vlasztott modell alacsony mretre, 160 cm magassgra kszlt, akkor a szabsmintt nyjtani kell. A rajzon szaggatott vonal jelzi, ahol a szabsmintt toldani kell. Hogy mennyivel kell ezeken a helyeken toldani? Nzzk meg az alacsony mretre kszlt kosztmt (7629): A blzer 160 cm testmagassgra kszlt.
A 19-es mret hta hossza: 40 cm

Mg 168 cm testmagassgnl a 19-es mret az egyb krmretek miatt (pl. derk-, mell-, cspbsg) a 38-as norml mretnek felel meg: A 38-as mret hta hossza: 42 cm
(a norml s az alacsony mretek sszehasonltshoz lsd. Mrettblzatok Az alacsony s a norml mret CSAK hosszmreteiben klnbzik!)

A klnbsg: 2 cm Ezt a klnbsget kell betoldani arnyosan a mintba. 1/3 rszt a klnbsgnek (1,6 cm) kb. karlt felnl, 2/3 rsz (3,3 cm) a derkvonalnl. Nadrgnl szintn lthat, hogy mely vzszintes szaggatott vonalaknl kell dolgozni. Itt figyeljen szintn az egyenletes elosztsra. Inkbb mrje le a nadrg lshosszt, hogy a toldssal egytt hogyan fog vltozni. Lehet, hogy nnek a legfels vonalnl kevesebbet, s inkbb a lbszrnl kell tbbet nyjtani. Fontos! A vzszintes vonalaknak mindig derkszget kell bezrni a mintn lv szlirnnyal, klnben a ruha ferde lesz. Ha a karltnl igazt, akkor az ujjt is igaztani kell, azrt hogy a karlthz illeszkedjen. (pl. toldsnl a karlt nagyobb lesz. Ezrt az ujjakr vt is nvelni kell, klnben a karlt tllg az ujjakrn) Ha az elejehosszn igazt, ne felejtsen el ugyanannyit igaztani a htn is! (mindig ugyanannyit s ugyanazokon a helyeken) A lnyeg, hogy egyformn vltozzon a ruha eleje s a hta, klnben az egyik hosszabb lesz, mint a msik. Tipp: lljon a tkr el s tartsa maga el a mintt. Azonnal ltni fogja, hol van mg szksg igaztsra. Az tszerkeszts menete 1. Attl fggen, hogy milyen ruhadarabot szeretne mdostani (ruha v. nadrg), jellje be a megfelel segdvonalakat a szabsmintn. (lsd. 1. bra) Figyeljen arra, hogy ezek a vonalak merlegesek legyenek a

segdvonalakat a szabsmintn. (lsd. 1. bra) Figyeljen arra, hogy ezek a vonalak merlegesek legyenek a szlirnyra! 2. Vgja szt a szabsmintt az elre berajzolt vonalak mentn. 3. Ragasszon az egyik szlhez plusz paprcskot.

4. Mrje ki a cskon azt a tvolsgot, amennyivel toldani kell, hzzon prhuzamos vonalat a szabsminta szlvel.

5. Ehhez a vonalhoz illessze a minta msik felt, pontosan a kimrt vonalra, s ragassza le celluxszal.

Fontos! A tolds ellenre az thalad varrsvonalaknak folyamatosnak kell lennik. Teht, ha tlnylik a betoldott paprcsk pl. a karltnl, akkor az ujjakr vt a sztvgott vek folytatsaknt - rajzolja be a toldott cskon is.

HOGYAN KELL RVIDTENI A SZABSMINTT?


1. A szabsmintra rajzolja be a segdvonalakat. 2. Ezekre mrje r azt a tvolsgot, amennyivel cskkenteni szeretn a hosszt, s ksse ssze a pontokat. Figyeljen arra, hogy ez a vonal prhuzamos legyen a segdvonalakkal. (mindegy, hogy a segdvonalak fl vagy al mri fel a tvolsgot) 3. Majd hajtsa be a szabsmintt gy, hogy az eredeti segdvonal s az n ltal felmrt vonal egymst fedjk. A biztonsg kedvrt jbl mrje meg a mr rvidtett szabsmintt, hogy valban azt a mretet kapta-e, amit szeretett volna.

Fontos! A hajts utn is az thalad szabsvonalaknak folyamatosnak kell lennik. Teht, ahol megszakad a hajts miatt a szabsvonal pl. a karltnl, akkor az ujjakr vt gy rajzolja meg, hogy az folyamatos, szpen velt maradjon. Kzeltsen az eredeti vhez.
Akkor kell a mintt - nyjtani, ha pl. a kivlasztott modell csak alacsony termetek mretben van

illetve - rvidteni, ha a standard mretnl n alacsonyabb.