You are on page 1of 3

Nuvela

Nuvela este o specie literara a genului epic, mai ampla si mai complexa decat schita, mai scurta si mai simpla decat romanul, care infatiseaza un episode semnificativ din viata unuia sau mai multor personaje prezentate in mediul lor social.

Trasaturi
- In nuvela, naratiunea este compacta (cand este intrerupta de schimbari de scena/ de peisaj/ de décor ea se divide in capitol sau parti) - Presupune rezumatul sau schema unei naratiuni in ordine cronologica. - Caracterul compositional al nuvelei este inchis deoarece subiectul poate fi simplu cu un singur episode sau complex, dar componentele sa formeze un tot unitar. - Necesita o constructie logica (spre deosebire de povestire, care apare ca rezultat al fluxului memoriei naratorului) - Subiectul este de regula construit cu luciditate si rafinament in asa fel incat putem vorbi de o logica a atitudinilor si a evenimentelor si de aceea trebuie sa se respecte anumite reguli care privesc exordiul (introducerea, expunerea/ cuprinsul, peroratia/ concluzie) - Informatia trebuie sa fie de calitate, exacta si detaliata. - Se impune folosirea adecvata a surselor de documentare dar si o anumita ordine a operatiilor de selectare a datelor/ faptelor/ ideilor (inventiunea), de asezare a ideilor/ datelor intr-un plan (dispozitiunea), de ordonare, echilibrare si organizare a componentelor (elocutiunea) - In nuvela un rol important in au detaliile, chiar si cele nesemnificative, deoarece acestea se justifica in perspective deznodamantului. - Deznodamantul are un rol important in nuvela deoarece detaliile acesteia contribuie la crearea impresiei de autenticitate a intamplarilor prezentate

Theofil Gaultier ) . sociala si analiza psihologica. . didacticista.Sfarsitul nuvelei I se acorda o maxima importanta deoarece marcheaza si incheierea destinului personajelor. . logica si temporal a motivelor. .Desfasurarea actiunii este de regula cronologica. . autorul introduce motive literare noi care au un continut emotional mai puternic pentru cititor. o conceptie.Constructia este mai coerenta si mai bine echilibrata decat a povestirii si de aceea apare ca o opera literara logica.Nuvela are o fabula si o dependenta cauzala. rectilinie.Nuvela pune in miscare spiritual de observatie morala. . . perspective naratorului saua unor personaje variaza caci permite o ampla deschidere spre deznodamant. inclusive folclorice) . partile component avand corespondenta intre ele. iar intreaga desfasurare epica nu este altceva decat pregatirea argumentului pentru aceasta demonstratie . centrata pe tensiunea desfasurarii unor intamplari..Nuvela prezinta de regula ciocniri dramatice din viata la care participa mai multe personaje care au caractere puternice.Cand finalul depaseste deznodamantul. sid e regula.Nuvela este gandita ca o constructive simetrica.Timpul si spatiul sunt limitate in nuvela (In nuvela avem de-a face cu minimum de timp pentru maxim de efect. . tezista. o atitudine. finalul nu se refera totdeauna la deznodamantul subiectului si la acela al compozitiei si de aceea unele nuvele pot avea final deschis sau neasteptat . .Materia epica este condensate si la aceasta contribuie toate mijloacele si procedeele artistice ale conciziei (fraza scurta/ propozitii eliptice/ dialogul segmentat/ interrupt) .Titlul nuvelelor pune de regula in evident momentul essential al naratiunii deoarece este nodul care strange tensional momentele subiectului si se afla in relatie de semnificatie cu intregul nuvelei. .Nuvela este conceputa minutios pentru atingerea unui efect précis.Natura subiectului se sprijina preponderant pe fapte reale (povestirea se inspira din zonele mai indepartate ale realului.Prin deznodamant orice nuvela doreste sa demonstreze o idée.

Naratorul este distantat fata de subiect si de personaje caci anunta cum a luat cunostinta de cele intamplate.Personajul apare printr-o inlantuire speciala a imprejurarilor si a relatiilor. si de aceea aparitia naratorului este insotita de introducerea unor motive de incadrare a acestora. si se manifesta in conflictul in care intra dupa firea proprie. echilibru. concentrare. . .Specificitatea nuvelei consta in: masura.Scriitorul este mai obiectiv/ detasat de subiect si de personaje. fictiune si morala. . maxima exploatare a cadrului dat. de aceea finalul este conditionat de particularitatile caracterelor angajate .Caracterele sunt deja formate si nu cunosc decat o evolutie minima. ..