You are on page 1of 11

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Mata Pelajaran Tajuk Tarikh Masa Tahun Murid : Pendidikan Jasmani : kecergasan : 22/11/2011 : 7.

40 8.10 pagi : 3 Cekap : 25 orang ( 7 Lelaki 18 Perempuan ) 1. Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan 2. Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. 3. Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot. Standard Pembelajaran: 1. Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan, kadar pernafasan, kadar nadi,dan keanjalan otot. 2. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otot-otot utama dengan lakuan yang betul. 3. Melakukan senaman seperti separa cangkung, ringkuk tubi separa, jengkit kaki setempat, lentik belakang ubah suai, hamstring curl, dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat

Standard kandungan:

Hasil pembelajaran: Pada akhir pembelajaran, murid-murid dapat : Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman Sedia ada Penerapan Nilai Kemahiran Berfikir Penggabungjalinan Elemen merentas kurikulum : Melakukan aktiviti kelenturan badan dengan menggunakan bola dengan cara yang betul. : Menamakan bahagian-bahagian yang terlibat dalam aktiviti kelenturan. : Memupuk semangat berkerjasaman dalam kalangan ahli pasukan. : Murid pernah menonton persembahan gimnastik di kaca televisyen. : Bekerjasama dan kesabaran : Mengenalpasti pergerakan yang melibatkan kelenturan pada bahagian badan. : Kelenturan, imbangan. : Matematik, Dunia Sains Dan Teknologi (mengira bilangan pergerakan yang dilakukan).

Bilangan 1. 2.

Bahan Wisel 1. Pasir 250 gm 2. Botol plastik

Jumlah 1 11

Peralatan

10

Bahagian / Masa pengenalan ( 5 minit )

Aktiviti Kehadiran Kesihatan Pakaian

Fokus Pembelajaran Murid melenturkan diri secara individu Buka kedua belah kaki seluas bahu. Angkat kedua-dua belah tangan dan diluruskan separas bahu. Kilas badan dan keduadua belah tangan ke kanan dan kiri dua kali. Melentikkan badan ke belakang dan seterusnya membongkok ke hadapan sebanyak dua kali. Membuat gerakan ombak. Beratur dalam satu barisan dan depakan kedua-dua belah tangan.
11

Organisasi Murid melakukan aktiviti dalam satu barisan yang lurus.

Catatan wisel

Memanaskan badan Ombak

Murid melakukan aktiviti secara statik dan setempat.

Murid mengikut arahan dan perlakuan guru.

Murid pertama meluruskan tangan separas bahu.

Hanyunkan tangan ke belakang dan lentikan badan ke belakang.

Pergerakan ini akan diikuti oleh murid kedua, ketiga dan seterusnya secara berterusan.

Seterusnya, pergerakan ini diulang daripada kiri ke kanan sebanyak tiga kali Berdiri membelakangkan pasangan.

Perkembangan ( 10 minit )

Aktiviti melenturkan diri secara berpasangan.

Murid melakukan aktiviti secara berpasangan berdasarkan arahan yang diberikan oleh guru.

Bola wisel

Kedua-dua belah kaki dibuka seluas bahu, dan kedua tangan diluruskan kehadapan dengan memegang bola.
12

Nilai :Bantu membantu Kerjasama

Murid a melentikkan badan ke belakang sambil menyerahkan bola kepada murid b.

Kesepaduan :Matematik

Murid b mengambil bola dan membongkokkan badan sambil menghulurkan bola kepada murid a melalui bawah kaki.

Perlakuan ini akan diulang sebanyak lima kali. Murid berdiri tegak dalam barisan dengan kaki dibuka seluas bahu.

Kemuncak ( 10 minit )

Aktiviti permainan kecil. Ombak Bola

Murid dibahagikan kepada dua kumpulan dan beratur di dalam dua barisan lurus.

Bola Wisel

Murid di hadapan memulakan permainan dengan memegang sebiji bola dan menghantar bola ke belakang melalui atas kepala dengan
13

Nilai :Bantu membantu Kerjasama Kesabaran

Kumpulan yang paling cepat menghantar bola tanpa jatuh akan

melentikkan badan. Murid kedua menghulurkan keduadua belah tangan ke hadapan dan menerima bola. Murid kedua akan menyerahkan bola kepada murid seterusnya dan permainan ini dilaksanakan sehingga murid terakhir. Murid terakhir memberikan arahan. Bongkokkan badan dan kaki dibuka seluasnya untuk menggolek bola melalui bukaan kaki rakan di hadapan.

dikira sebagai pemenang. Penggabungjalinan : a) Komponen kecergasan dan keseimbangan.

Murid di hadapan luruskan kedua-dua


14

tangan untuk menahan bola yang digolek dari belakang dan menggolekanya kepada murid di hadapan. Perlakuan ini akan diulang sehingga murid yang berada paling Penutup ( 5 minit ) Pengenduran Soal jawab Simpan alatan hadapan. Pengenduran Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu. Kuncukan jejari kaki kiri dan kanan. Tolakkan tangan kehadapan sambil membongkok 90 secara perlahan-lahan. Tangan diluruskan di atas kepala. Membongkok badan ke Murid berada di dalam bulatan. Guru bersama muridmurid menjalankan aktiviti pengenduran.

15

sisi kiri dan kanan dengan kiraan 8. Nafas ditarik sebanyak tiga kali dan nafas terakhir ditahan sehingga kiraan 8 sebelum dihembuskan dengan kuat. Soal jawab Guru bertanyakan murid-murid mengenai aktiviti yang telah dijalankan. Simpan alatan Guru meminta bantuan murid untuk menyimpan alatan. Bahan bantu mengajar Alat Reka Ganti Nama Alat : Botol Ajaib 1.Bahan-bahan untuk membuat alat reka ganti ialah
16

-11 botol plastik(Bahan Kitar Semula) -Pasir 250 gm Untuk Setiap Botol 2.Wisel 1 (Untuk Kegunaan Guru) 3. Tali Rapia 36 meter 4.Paku 4 batang Rasionalnya Penggunaan Alat Reka Ganti -Botol plastik ialah bahan kitar semula dan ini dapat mendedahkan pelajar dengan bahan-bahan kitar semula. -Penggunaan pasir dalam botol plastik, murid dapat membezakan tanah biasa dengan pasir pantai. -Murid juga dapat mengaplikasikan alat reka ganti dengan permainan lain. -Penggunaan alat reka ganti ini membantu danmemudahkan guru menyampaikan p & p. -Murid seronok bermain dengan alat reka ganti ini kerana bersesuaian dengan peringkat umur mereka.

PENGUBAHSUAIAN ALAT REKA GANTI

17

NAMA ALATAN

CARA PENGUBAHSUAIAN

KEBAIKAN

KELEMAHAN

CATATAN

Botol Plastik (Isipadu 500 ml)

Botol plastik terbuang dibuka logonya dan dimasukkan dengan pasir sebanyak 250 gm pasir

-Murid dapat didedahkan dengan bahan kitar semula. -Penggunaan pasir dapat mendedahkan pelajar dengan alam sekitar(penggunaan pasir laut)

-Botol pasir akan terbuka penutupnya sekiranya pelajar menghempas botol dengan kuat. -Murid akan memicit botol tersebut dan menghasilkan bunyi yang bising.

Tidak menggunakan kos kerana bahan terbuang.

Tali rapia ( 36 meter)

Tali rapia dibentang Untuk menentukan pelajar daripada berlari-lari

Dapat mendisplinkan pelajar semasa melakukan -pelajar mendengar arahan guru. -melakukan aktiviti dengan bersungguhsungguh. -pelajar seronok melakukan aktiviti.

Pelajar boleh tersandung kaki sekiranya tidak dijalankan.

Guru menyukat tapak untuk melakukan aktiviti masa yang lama

supaya menghalang pelajar aktiviti.

berhati-hati semasa aktiviti ini akan menggunakan

Reben (4 Meter)

Reben digunakan untuk menghias botol plastik

Alat reka ganti akan Nampak cantik dan menarik perhatian pelajar untuk menggunakannya.
18

Sekiranya botol dilambung Menghias botol dengan tinggi Reben akan terlepas dari botol. menggunakan masa yang lama.

19