You are on page 1of 10

PENSYARAH : EN AHMAD B AHMAD RUSDI DISEDIAKAN OLEH : MUHAMMAD AJWAD B MOHD SUHAIMI MUHAMMAD ANAS B SALLEH MOHAMAD SHAFIRUL

B SHARIFUDDIN MUHAMAD ZAMIR B MOHD ZUNAIDI

EDU 3101 FALSAFAH DAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

TOKOH ISLAM : IBNU SINA

LATAR BELAKANG
Nama : Abu Ali Hussien bin Abdullah b. Hassan b. Ali b. Sina Gelaran : AVICENNA Keturunan : Turki T/Lahir : 370H/980M di Turki. M/Dunia : 438H /1037M Umur : 58 tahun

KETOKOHAN

Ahli Falsafah Islam Mahir dalam bidang kedoktoran dalam usia yang muda. Ahli Perubatan Terkenal di mana beliau telah menghuraikan sebanyak 760 jenis penyakit dan kaedah pengubatannya. Perdana Menteri di Hamzan setelah beliau menjadi doktor dan mampu menyembuhkan penyakit beberapa pemerintah di sana. Pakar dalam bidang Anatomi.

Ibn

Sina menjadi terkenal hinggakan Raja Bukhara Nuh bin Mansur yang memerintah antara tahun 366 hingga 387 hijriyah saat jatuh sakit memanggil Ibnu Sina untuk merawat dan mengubatinya.

PENDIDIKAN

Beliau mempelajari ilmu-ilmu asas agama seperti fiqah, Tasawuf, tauhid daripada keluarganya. Beliau juga mempelajari berbagai-bagai ilmu kemahiran seperti Matematik, Fizik, Sains dan Astronomi.

Telah menghafaz al-Quran ketika berumur 10 tahun


Menjadi doktor ketika berumur 17 tahun setelah mendapat galakan daripada Ibnu Yahya.

Ibn Sina juga diberi keistimewaan memasuki perpustakaan istana Samani yang besar. Beliau giat membaca kitab-kitab dan memanfaatkannya. - Menghasilkan kitab dalam bidang perubatan iaitu QANUN FI AT-TIB ketika berusia 18 tahun.

SIFAT PERIBADI

Memiliki akal yang cergas dan tekun dalam mempelajari ilmu Beliau seorang yang tidak mengenal putus asa, sebab itulah beliau berusaha bersungguh mempelajari sesuatu ilmu dan menyelesaikan masalah yang dihadapinya.

Seorang yang kreatif, gigih, tabah dan tekun dalam menerokai dan mengusai pelbagai jenis ilmu khususnya ilmu perubatan.
Beliau menjadi doktor ketika berusia 18 tahun apabila beliau berjaya mengubati seorang pesakit. Terkenal dan masyur dalam ilmu kedoktoran dan ahli falsah Islam.

SUMBANGAN

Beliau berjaya mengenalpasti sekurangkurangnya 760 jenis penyakit, punca penyakit, ubat-ubatan dan kaedah-kaedah merawatnya. Beliau seorang yang tidak mengenal putus asa, sebab itulah beliau berusaha bersungguh mempelajari sesuatu ilmu dan menyelesaikan masalah yang dihadapinya. Menemui kaedah perubatan penyakit lumpuh, penafasan, limpa, usus, penyakit kulit dan lain-lain penyakit berjangkit.

Beliau menulis dalam bukunya al-Qanun Fi alTib mengenai penyakit radang, selaput dada dan penyakit paru-paru. Ibnu Sina juga mahir dalam ilmu anatomi iaitu ilmu mengenai kedudukan organ dan tubuh manusia. Orang pertama membuat kajian tentang fungsi mata iaitu penglihatan dan fungsi anak mata.