Exercitiul 1.1 O analiza stiintifica nu se poate dezvolta decit daca obiectul ei poseda o structura ......................

Este putin probabil sa se ajunga la legi care descriu sau explica comportamentele indivizilor sau a grupurilor de indivizi daca aceste comportamente nu prezinta anumite ................ In fata diversitatii “istoriilor ” personale, ne putem indoi de existenta unor asemenea constante si deci putem pune sub semnul intrebarii posibilitatea unei ............................. Statutul faptelor psihologice, asa cum este el cu usurinta admis de celelalte discipline, pare a pune probleme atunci cind este vorba de studiul omului. In realitate, evocarea ........................................ pentru a pune sub semnul intrebarii abordarea stiintifica in psihologie, se bazeaza pe o falsa cunoastere a obiectului cercetarii. In psihologie, ca si in biologie, cercetatorul nu pretinde sa descrie comportamentul unei persoane sau alteia ci propune .................... de dezvoltare. Un model este o reprezentare ..................... a realitatii care ............................... caracteristicile acesteia. Modelul behaviorist transcris in schema S-R, in care S desemneaza …….. si R – ……… sugereaza ca doar aceste doua entitati ar exista. Raspunsul subiectului ar fi determinat de ..............., astfel incit obiectul cercetarii psihologice ar fi de a prezice raspunsul subiectului plecind de la analiza ............................................ Criticile aduse behavioristilor in anii ’50 se refereau, de o parte, la faptul ca raspunsul subiectului nu este decit o actualizare ....................... si partial ......................... a gindirii sale, iar de alta parte, ca intre stimul si raspuns se situeaza un individ care, in functie de ............................... sa, va trata informatia primita si va da un raspuns adecvat. P. Fraisse va spune ca ...................... este functie de interactiunea intre situatie si ............................... subiectului: SP–R Preocuparile actuale in cercetarea psihologica cauta sa evidentieze ce anume se situeaza intre S si R, adica de a descrie starile ...................... care conduc la exprimarea unui raspuns. Este nevoie, de aceea, sa se elaboreze modele teoretice sufiecient de precise pentru a permite .................... empirice.

Pe scurt, exista intodeauna o diferenta intre .............. si falia din realitate pe care o reprezinta. De altfel, oricare ar fi precizia aproximarii, legile si teoriile utilizate in psihologie nu vor putea fi decit ....................... In psihologie, cea mai stabila dintre legi nu va permite niciodata o predictie de ............. (situatie similara cu cea din fizica nucleara).

Asadar, experimentatorul creaza o situatie care permite generarea unuia sau mai multor ..................... Aceste raspunsuri, sau anumite carcteristici ale lor vor fi considerate ca ............................ efectuate de subiect, important fiind ca raspunsurile sau caracteristicile lor sa fie perfect identificabile si sa constituie un bun indicator al comportamentului studiat.

Exercitiul 1.2 Exercitiul ofera ocazia de a exprima cu cuvinte proprii cunostinte insusite mai ales pe baza cursului. Atentie la exprimare: sintaxa, vocabular, sistematizarea ideilor, utilizarea cuvintelor de legatura. Pentru raspuns numarul de cuvinte nu este limitat.Veti avea aici 3 intrebari. 1. In ce consta si care este scopul experimentului in psihologie? 2. Ce exprima si cum se explica relatia functionala R:f (SP)? definea experimentul ca fiind “o obsrvatie provocata sau

3. Experimentul se bazeaza pe 2 categorii de fapte: observatia initiala si concluzia experimentului (observatia finala). Cl. Bernard invocata”. Ce deosebeste totusi observatia de experiment ?

Exercitiul 1.3 Experimentul este o metoda .................... pentru ca vizeaza provocarea de reactii subiectilor in timp ce observatia este o metoda ..................... Prin experiment se urmareste a se afla ce se petrece in ................... clar precizate. Pentru aceasta este necesara mentinerea .................... a tuturor conditiilor de desfasurare pentru a putea face ulterior comparatiile necesare. Daca aceasta exigenta este satisfacuta iar subiectii supusi experimentarii sunt alesi conform regulilor nu se pot invoca alti ................ care sa explice efectele constatate. In raport cu experimentul, observatia isi propune sa surprinda ceea ce se petrece in lipsa oricaror ..................., adica in conditii .................... Observatia poate fi directa adica vizuala sau chiar auditiva fara a face uz de un instrument oarecare. Se pot utiliza si diferite instrumente de inregistrare in scopul unor analize ulterioare mai insistente dar insertia unor asemenea tehnici nu asigura in mod obligatoriu ................................. In observatie cercetatorul are un rol ............... El nu inregistreaza totul; alege unele informatii neglijind altele, ........................ si clasifica datele in funcrie de ...................propuse.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful