P. 1
LAPORAN AKTIVITI PERKHEMAHAN GERKO

LAPORAN AKTIVITI PERKHEMAHAN GERKO

Ratings:
(0)
|Views: 3,203|Likes:
Published by Mzaki Abu Salsabila
CONTOH LAPORAN AKTIVITI PERKHEMAHAN GERKO UTK AKTIVITI GERKO DI SEKOLAH YANG LENGKAP
CONTOH LAPORAN AKTIVITI PERKHEMAHAN GERKO UTK AKTIVITI GERKO DI SEKOLAH YANG LENGKAP

More info:

Published by: Mzaki Abu Salsabila on Nov 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

12/03/2013

$1.00

USD

pdf

text

original

Laporan Aktiviti Perkhemahan

SEKOLAH KEBANGSAAN TANJUNG PATI LAPORAN PROGRAM PERKHEMAHAN UNIT BERUNIFORM 2008

1.0 PENGENALAN Pada 15, 16 dan 17 Mei 2008 baru-baru ini, pihak sekolah SK Tanjung Pati telah mengadakan Program Perkhemahan Unit Beruniform selama 3 hari berturut-turut bagi semua unit iaitu Kadet Remaja Sekolah dan Pergerakan Puteri Islam bertempat di padang SK Tanjung Pati, Dungun. Program ini telah melibatkan semua tenaga pengajar SK Tanjung Pati dan juga murid-murid Tahap 2 (Tahun 4 sehingga Tahun 6). Program perkhemahan ini sebenarnya bermatlamat untuk melatih diri murid-murid membina personaliti dan sahsiah yang baik seterusnya menjadi seorang yang berakhlak terpuji dalam masyarakat. Selain daripada itu, ianya juga bertujuan untuk meningkatkan keupayaan dan mendisiplinkan diri pelajar dalam menjalani kehidupan seharian. Disamping itu, melalui program ini diharapkan murid dapat memupuk nilai murni dan budaya yang baik seperti mengeratkan ukhwah dan kasih sayang terhadap masyarakat, guru-guru dan rakan-rakan dan sebagainya. Objektif utama program perkhemahan ini adalah untuk menyemai semangat saling tolong menolong di kalangan pelajar, mengatasi perasaan takut samada untuk berdepan dengan masyarakat umum, berada di tempat tinggi atau takut apabila berada di tempat gelap atau di dalam hutan dan sebagainya. Selain itu, ianya dapat memupuk murid-murid untuk mempunyai kemahiran berfikir secara kreatif dan kritis serta mampu mengatasi sesuatu masalah dengan bijak dalam masa yang singkat ataupun dalam saat kecemasan dan sebagainya. Program ini juga bertujuan untuk membolehkan murid dan juga peserta pogram yang lain menghayati dan menghargai keindahan alam semula jadi yang dianugerahkan oleh Allah kepada makhlukNya.

1

Tanpa perancangan yang teliti. Ini adalah untuk memastikan segala persiapan telah dibuat dengan teliti dengan mengambil kira semua aspek termasuk kebajikan dan keselamatan peserta program ini. surat kebenaran ibubapa juga turut diedarkan kepada peserta yang mahu menyertai perkhemahan tersebut 2 . program perkhemahan Unit Beruniform pada kali ini telah dirancang dengan terperinci sebelum ianya dilaksanakan. Perancangan aktiviti yang terperinci telah dibuat dan mesyuarat juga telah diadakan beberapa kali sebelum berlangsungnya perkhemahan . Sebagai contohnya pihak sekolah telah melantik Jawatankuasa Pelaksana dan Jawatankuasa Kecil pertandingan bagi memastikan semuanya berjalan dengan lancar. Disamping itu. Oleh yang demikian.Laporan Aktiviti Perkhemahan Tema bagi program perkhemahan pada kali ini ialah " Kokurikulum Memantapkan Jati Diri Membentuk Peribadi". sudah pasti sesuatu aktiviti atau program tidak dapat dijalankan dengan sempurna dan matlamatnya juga tidak akan dapat dicapai dengan jayanya. Jadi selepas mengikuti program ini diharapkan murid sedikit sebanyak mampu membuat perubahan dalam diri mereka agar menjadi murid yang lebih baik daripada yang sebelumnya kerana mereka adalah pelapis kepada generasi akan datang.

keseragaman dan uniform. membuat persembahan dan mencari harta karun serta pertandingan khemah tercantik. Pertandingan Kawad Kaki. Masa yang diperuntukkan tidak melebihi 15 hingga 20 minit. Seterusnya aktiviti lain juga turut diadakan seperti pertandingan merempuh halangan. Antara beberapa aktiviti yang dipertandingkan ialah Pertandingan ikatan dan Simpulan serta Pertolongan Cemas. mutu suara.Laporan Aktiviti Perkhemahan 2. 3 .  Pemarkahan adalah berdasarkan ketepatan.  Asas pergerakan kawad ialah kawad statik dan dinamik (minimum 18 pergerakan yang berlainan). Syarat dan panduannya adalah seperti berikut : a) Pertandingan Kawad Kaki   Pertandingan ini dijalankan secara berpasukan. Setiap pasukan yang bertanding perlu mempunyai 10 orang ahli.  Persamaan markah kawad ditentukan oleh markah uniform. 2.   Barpakaian seragam uniform lengkap. menghidupkan api.1 Aktiviti Pertandingan Terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi oleh peserta serta panduan bagi memudahkan hakim-hakim menilai dan mengambil markah untuk pertandingan tersebut. Memasak dan Menghantar Berita. Semua pelajar diwajibkan mengambil bahagian dalam mana-mana satu pertandingan yang dipertandingkan.0 LAPORAN AKTIVITI Terdapat beberapa aktiviti yang dijalankan dan menjadi agenda utama dalam program perkhemahan ini antaranya ialah aktiviti yang dipertandingkan dan aktiviti yang tidak dipertandingkan bagi memenuhi slot-slot yang telah dirancang dalam aturcara program.

Laporan Aktiviti Perkhemahan b) Pertandingan Pertolongan Cemas  Jenis pertandingan balutan anduh 6 orang ahli sepasukan. markah akan dipotong.  Halangan dan cabaran disediakan.  Setiap pasukan yang bertanding perlu mempunyai 6 orang ahli.  Peserta pertama dikehendaki menghantar berita kepada peserta seterusnya dalam bentuk lisan.  Peserta terakhir dikehendaki menulis berita yang diterima dalam bentuk tulisan.  Bagi setiap kecederaan.  Sebanyak 6 halangan yang disediakan. c) Pertandingan Menghantar Berita  Berita diberi kepada peserta pertama dalam bentuk tulisan.  Pemarkahan berdasarkan ketepatan berita yang disampaikan.  3 jenis balutan iaitu anduh kepala. telapak tangan atau kaki dan sendi siku atau tangan.  Setiap pasukan perlu melalui semua halangan yang disediakan. 4 . d) Pertandingan Merempuh Halangan  Setiap pasukan yang bertanding perlu mempunyai 8 orang ahli.  Kegagalan melepasi halangan menyebabkan peserta berkenaan perlu mengulangi halangan yang berkenaan.

f) Petandingan Memasak  Dijalankan secara 6 orang ahli sepasukan.  Menu yang disediakan perlu sesuai dengan piramid makanan. mutu makanan.  Setiap sepasukan dibekalkan 3 batang mancis sahaja. kerjasama dan masa.  Bahan rangsangan pembakaran TIDAK DIBENARKAN. kebersihan penyediaan dan sajian. bunga geti.  Pemarkahan dibuat berdasarkan kepada keseimbangan dalam piramid makanan. buku sila.  Ikatan yang dipertandingkan mengikut urutan secara bersambungan dimulakan dengan simpulan manuk.Laporan Aktiviti Perkhemahan e) Pertandingan Ikatan dan Simpulan  Setiap pasukan yang bertanding perlu mempunyai 6 orang ahli.  Tempoh masa dan nyalaan diambil kira untuk menentukan pemenang. g) Pertandingan Menghidupkan Api  Dijalankan secara 6 orang ahli sepasukan.  Setiap sekawan dikehendaki menyediakan menu yang sesuai untuk hidangan petang.  Peruntukan masa tidak lebih daripada 30 minit.  Penggunaan dapur gas dibenarkan. 5 .  Semua peralatan dan bahan yang diperlukan disediakan oleh unit masing-masing. kreativiti. simpul himpit dan tindih kasih.  Pemarkahan berdasarkan kepantasan dan kerapian.

 Persembahan tidak boleh menyentuh isu-isu sensitif dan menyinggung perasaan pihak lain.  Tidak melebihi 6 orang satu kumpulan.  Iringan muzik secara langsung atau rakaman adalah dibenarkan. tarian dan pentomin.  Masa persembahan ialah di antara 4 sehingga 7 minit.  Perlu mencari barang tersembunyi mengikut klu yang diberikan  Perlu mengikut masa yang ditetapkan.  Markah turut diambil kira berdasarkan kerjasama ahli khemah masingmasing.Laporan Aktiviti Perkhemahan h) Persembahan  Persembahan ialah nasyid. j) Khemah Tercantik  Markah dikira berdasarkan aspek kebersihan. kekemasan dan keceriaan. 6 .  Bahan hiasan adalah melalui penggunaan bahan alam semulajadi sahaja. i) Mencari harta Karun  Di jalankan secara berkumpulan.

Shaharin Bin. Ibrahim c) Pertandingan Kawad Kaki  En. Mat  Pn. Tugas para guru adalah seperti yang dijelaskan dalam senarai ahli jawatankuasa aktiviti dan hakim bagi pertandinganpertandingan tersebut di bawah : a) Pertandingan Ikatan dan Simpulan  En. Norlizai Bt. Maimun Bt. Ansury Bin Sapary  Pn.Laporan Aktiviti Perkhemahan 2. Che Kasim b) Pertandingan Pertolongan Cemas  En. Zabedah Bt. NoorJihan Bt. Hjh.2 Senarai Tugas/Tanggungjawab Semua tenaga pengajar Sekolah Kebangsaan Tanjung Pati telah terlibat di dalam program perkhemahan ini sama ada secara langsung atau tidak langsung. Mohd Ali  Pn. Sulong  En. Ahmad B. Baba 7 . Abu Hanipah B. Omar  Pn. Norizawati Bt. Fauziah Bt. Ismail d) Pertandingan Masakan  Pn. Maidatol Aslah Bt. Mohd. Abu Bakar  En. Md. Muhammad Farid Bin Osman  Pn. Awang Abdul Aziz  Pn.

Abu Hanipah Bin Abu bakar  Pn. Azahariah Bt. Abdul Rahaman  Pn. Norlizai Bt. Rani j)  Khemah Tercantik Pn. Awang Abdul Aziz  Cik. Embong  Pn. Ismail  Cik. Abdullah  Pn. Siti Rosnani Bt. Rosnah Bt. Fatimah Bt. Ramli  Pn. Jusoh g) Persembahan  Pn. Azahariah Bt. Amirudin 8 . Suhaidi B. Mazidah Bt. Maidatol Aslah Bt. Abdul Rahaman  Pn. Che Kasim  Cik Rosliza Bt. Jamilah Bt. Ramli f) Pertandingan Menghidupkan Api  Pn. Muda i) Pertandingan Mencari Harta Karun  En. Mohd Amin h) Pertandingan Merempuh Halangan  En. Muliyani Bt. Rosliza Bt. Abu Hanipah Bin Abu Bakar  Pn. Rohani Bt. Bidin  Pn. Hjh. Fatimah Bt. Rani  Pn. Omar  Cik.Laporan Aktiviti Perkhemahan e) Pertandingan Menghantar Berita  En. Saleha Bt. K’Tajah Bt.

senaman pagi. hamper RM 45.00. Md. bagi pertandingan ikatan dan simpulan ialah RM 27. sumber perolehan adalah daripada yuran penyertaan bagi ahli Kadet Remaja Sekolah (KRS) iaitu sebanyak RM 300.00 dan pengeluaran wang bagi pembelian hadiah bagi pertandingan menghidupkan api adalah sebanyak RM27.Laporan Aktiviti Perkhemahan   Pn.00.00.00. Pembelian 4 buah Plug Top adalah berharga RM 12. Puteri Islam (PPIM) iaitu sebanyak RM 250.00. ia telah melibatkan perbelanjaan untuk membeli hadiah bagi para pemenang iaitu hadiah bagi kawad kaki bernilai RM 45. Abu Bakar  En.00 serta belanja pelbagai sebanyak RM 50. ayam RM 150.00 serta hadiah bagi mencari harta karun sebanyak RM 27.00. Turut dibeli Cable 2 Core (20 M) berharga RM 60. gotong royong.00.00. Manakala dari segi perbelanjaan bagi program ini pula. NoorJihan Bt. Ini menjadikan jumlah sumber perolehan adalah sebanyak RM 810. terdapat juga aktiviti-aktiviti bukan pertandingan seperti kuliah agama. solat berjemaah dan juga aktiviti kembara malam. RM 45.00. merempuh halangan sebanyak RM27. Sardin RM 44.00. 9 . Aktiviti ini dilakukan bertujuan untuk melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi kerohanian selain cemerlang dari segi fizikal dan inteletual. masakan pula sebanyak RM 27. Jumlah perbelanjaan untuk membeli hadiah ini adalah sebanyak RM 279.00 bagi pemenang pertandingan khemah tercantik.00 bagi membeli hadiah untuk persembahan.00. Perbelanjaan bagi pembelian bahan mentah adalah sebanyak RM 100. Ansury Bin Sapary Selain daripada pertandingan tersebut. Maggi RM 35. Dari segi peruntukan kewangan. menghantar berita pula melibatkan pengeluaran wang sebanyak RM 27. Mohd Ismail En. karipap segera RM 35. pertolongan cemas sebanyak RM 27.00.00. Abu HanIpah B.00.00.00.00 serta sumbangan guru-guru sebanyak RM 260.00.

Mazidah Bt. ia menunjukkan bahawa jumlah perbelanjaan dan perolehan adalah selaras dan seimbang. Amiruddin kemudiannya menyampaikan hadiah kepada kumpulan yang memenangi acara yang dipertandingkan dengan diiringi oleh Penolong Kanan kokurikulum En. 10 . Selepas menyampaikan sedikit ucapan Guru besar.00 pagi. Majlis telah bersurai lebih kurang pada pukul 1.00 tengahari. Abu Hanipah B. namun program perkhemahan pada kali ini tetap berakhir dalam suasana yang menyeronokkan. Pn. Setelah semua aktiviti dan pertandingan selesai dijalankan.00. Selepas acara acara tersebut. pengisytiharan penutup Program Perkhemahan Unit Beruniform SK Tanjung Pati 2008 telah menyusul. Hjh. Abu Bakar. Ianya bermula lebih kurang jam 11.Laporan Aktiviti Perkhemahan Jumlah besar perbelanjaan bagi program Perkhemahan Unit Beruniform SK Tanjung Pati pada kali ini adalah sebanyak RM 810. Walaupun keletihan jelas terpancar pada wajah setiap peserta. Ini bermakna semua hasil perolehan telah digunakan sebaikya bagi melaksanakan program ini. upacara perasmian penutup telah dilaksanakan. Jadi jka dilihat pada peruntukan kewangan bagi program ini.

0 REFLEKSI Secara keseluruhannya Program Perkhemaham Unit Beruniform pada kali ini dapat dilaksanakan dengan baik mengikut perancangan. murid-murid mungkin boleh diasuh dan dibimbing untuk ke peringkat yang lebih jauh dalam aktiviti yang diminati. Dengan adanya program sebegini. Seterusnya apabila bakat telah ditonjolkan. b) Memupuk nilai-nilai murni dalam diri setiap murid. samada oleh ibubapa. Sebagai contohnya ada murid yang boleh menyanyi dengan baik smasa aktiviti persembahan. Sebagai 11 . mereka bolah mengambil peluang ini untuk meningkatkan potensi diri pada masa akan datang dengan melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum seperti ini. guru-guru dan sebagainya. Sekurangkurangnya bagi pelajar yang kurang menonjol dalam bidang akademik. Antara kelebihan yang telah saya kenalpasti sepanjang pemerhatian saya sepanjang berlangsungnya program ini ialah : a) Melahirkan bakat istimewa dalam diri murid-murid. 3. Namun begitu jika dilihat dengan teliti masi lagi terdapat sedikit sebanyak kekurangan yang masih boleh diperbaiki pada masa-masa akan datang.1 Kelebihan Pelaksanaan Program Perkhemahan 2008 . Walau bagaimanapun.Laporan Aktiviti Perkhemahan 3. murid-murid dapat menonjolkan bakat semulajadi yang ada dalam diri mereka yang mungkin sebelum ini tidak disedari. Penglibatan murid-murid dalam aktiviti sebegini secara tidak langsungnya dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri masing-masing. pihak sekolah sudah agak berpuas hati dengan perjalanan program ini.

d) Memupuk semangat berkumpulan dan setiakawan yang tinggi. Semua guru bertanggungjawab mengawasi dan menjaga kesemua murid-murid sepanjang program berlangsung. Dengan mendedahkan murid-murid dengan pelbagai acara dalan program perkhemahan sebegini sedikit sebanyak dapat membuka mata mereka tentang pelbagai aktiviti seharian seperti memasak dan seterusnya dapat juga memupuk semangat setiakawan di antara ahli. tolong-menolong. Murid-murid juga dilihat memberikan kerjasama yang baik kepada semua pihak. dipupuk dari semasa ke semasa. c) Melahirkan pelajar yang cergas dan cerdas. maka secara langsung guru-guru terlibat dengan program ini. sikap toleransi. mental. Oleh kerana itulah kebanyakan aktiviti dapat dilaksanakan dengan berkesan sebagaimana yang dirancangkan. emosi dan juga rohani. e) Penglibatan semua guru dan murid Dengan bilangan guru yang tidak terlalu ramai. 12 . murid dengan guru-guru dan sebagainya.Laporan Aktiviti Perkhemahan contohnya sikap bekerjasama dan dapat diwujudkan antara sesama Begitu juga dengan murid. Ini bertepatan dengan hasrat pendidikan dewasa ini yang sentiasa berusaha melahirkan pelajar yang berkembang secara seimbang samada dari segala aspek termasuklah fizikal. berdisiplin dan sebagainya juga dapat Program seperti ini juga mampu melahirkan murid-murid yang bukan hanya cerdas tetapi juga cergas.

program ini hanya dapat dilaksanakan selaras dengan peruntukan Mungkin jika ada peruntukan kewangan yang lebih.Laporan Aktiviti Perkhemahan 3. guru-guru pemimpin boleh mengambil langkah untuk memberi lebih banyak 13 . namun mereka belum menguasai kemahiran tersebut sepenuhnya. b) Pendedahan Murid Terhadap Sesuatu Kemahiran Semasa berlangsungnya program ini terutamanya semasa pertandingan Ikatan dan Simpulan. pihak sekolah telah mengambil inisiatif dengan mengarahkan supaya yuran dikutip daripada setiap peserta. Pendedahan telah diberikan kepada mereka. tidaklah sebanyak mana. program ini dapat dijalankan dengan lebih menarik lagi seperti mengadakan perkhemahan di luar kawasan sekolah dan sebagainya. c) Kekurangan Guru Bertugas Semasa Perkhemahan Oleh itu. pendedahan adan amali dalam aktiviti ini. Oleh kerana SK Tanjung Pati hanya mempunyai lebih kurang 300 murid. Walaupun perkhemahan pada kali ini boleh dikatakan berjaya dilaksanakan.2 Kelemahan Pelaksanaan Program Perkhemahan. saya mendapati bahawa masih ramai lagi muridmurid yang agak kuarang mahir dalam membuat ikatan dan simpulan. Sumber kewangan yang terhad merupakan salah satu kekangan yang membataskan pelaksanaan sesuatu aktiviti di sekolah. namun masih terdapat sedikit sebanyak kekurangan yang masih boleh diperbaiki pada masa-masa akan datang. kewangan yang ada sahaja. maka kutipan yang diperolehi juga Tambahan pula pihak sekolah hanya Oleh sebab itulah mengenakan yuran yang kecil memandangkan latarbelakang ibubapa murid yang rata-ratanya berpendapatan rendah. Antaranya ialah : a) Peruntukan kewangan yang terhad. Oleh itu.

Saya perhatikan antara perubahan yang boleh dibuat ialah daripada segi penyusunan jadual tugasan guruguru agar lebih jelas dan teratur.Laporan Aktiviti Perkhemahan Mengikut perancangan. Dari segi acara yang disediakan juga. Dengan ini program sebegini dapat dijalankan dengan lebih cekap dan berkesan pada masa akan datang. Ini penting bagi memastikan setiap program atau aktiviti yang dirancang dapat dilaksanakan dengan jayanya kerana kewangan merupakan faktor utama samada sesuatu aktiviti itu dapat dilaksanakan atau tidak. menghadiri kursus/seminar dan sebagainya. maka bolehlah cuba dilaksanakan mengikut kemampuan. Selain daripada itu. sememangnya semua guru terlibat dalam menjayakan prgram perkhemahan ini. dengan penambahan Pihak sekolah perlu sentiasa peka atau pengurangan serta kesediaan guru untuk bertugas supaya tidak berlakunya kecelaruan dalam melaksanakan sebarang aktiviti sebegini. pihak sekolah atau AJK yang terlibat juga sebolehnya cuba menyediakan aktiviti yang boleh 14 . 3.3 Cadangan Penambahbaikan Setiap kekurangan dan masalah yang timbul dalam melaksanakan sesuatu aktiviti dapat diatasi sekiranya ada usaha lanjut yang dibuat ke arah memperbaikinya pada masa akan datang. pihak yang terbabit dengan kewangan juga boleh mengambil inisiatif untuk dalam mencari sumber kewangan seperti mendapatkan penaja daripada badan-badan luar bagi menampung dana yang sedia ada. ada juga guru yang tidak dapat menyertai program ini disebabkan oleh masalahmasalah tertentu yang idak dapat dielakkan seperti masalah peribadi. Walau bagaimanapun. Pihak sekolah perlu post mortem menilai semula atau dengan kata lain membuat pelaksanaan program perkhemahan yang telah berlangsung. Sekiranya perlu dibuat perubahan atau penambahbaikan.

Disediakan Oleh.....0 PENUTUP Syabas dan tahniah diucapkan kepada warga SK Tanjung Pati kerana telah berjaya menganjurkan satu program perkhemahan peringkat sekolah. mampu dan wajar dilakukan... Diharapkan agar SK Tanjung Pati dapat menganjurkan lebih banyak aktivitiaktiviti sebegini pada masa akan datang dan dapat juga membuat penambahbaikan yang mana perlu. Oleh itu secara keseluruhannya.. Program Perkhemahan Unit Beruniform... para ibubapa dan sebagainya bagi menjayakan perkhemahan pada kali ini... ......Laporan Aktiviti Perkhemahan melibatkan interaksi semua peserta perkhemahan samada murid mahupun guru-guru... guru-guru.. objektif kejohanan pada kali ini dapat dicapai walaupun tmasih ada sedikit sebanyak kekerangan. 23000 Dungun..... Unit Beruniform di Kejayaan ini adalah hasil kerjasama daripada semua pihak termasuklah murid-murid... SK Tanjung Pati........ program sebegini seharusnya diteruskan pada tahun-tahun yang akan datang.. Walau bagaimanapun. (ROSLIZA BINTI RANI) Naib Setiausaha... Terengganu.. 15 20 MEI 2008 .... Perancangan yang rapi dan pengelolaan aktiviti yang sistematik dan tersusun juga membantu melancarkan lagi perjalanan program ini.. 4. Jika ini dapat dilakukan. insyaallah majlis yang diadakan akan lebih meriah dan bermakna dan seterusnya meningkatkan lagi hubungan baik antara kedua-dua pihak..

Laporan Aktiviti Perkhemahan 16 .

Activity (10)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Mzaki Abu Salsabila liked this
lazyworm82 liked this
lazyworm82 liked this
rosse liked this
Shiow Yong liked this
Shamsul Kamal liked this
Naswadi Tapa liked this
Meiying Thong liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->