P. 1
The City Shaped - Eseu

The City Shaped - Eseu

|Views: 82|Likes:

More info:

Published by: Alexandra Barbulescu on Nov 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2012

pdf

text

original

Semnificația formei orașului prin ochii lui Spiro Kostof

-Eseu structurat-

Student arhitect: Alexandra Bărbulescu Grupa 403

cum ar fi Wurzburg. De la maiași vechi. Autorul discută despre acest origini din mai multe puncte de vedere. le nivelul în care corpurile cerești erau cruciale la orientarea templelor și curților. Kostof explice pe scurt originile definirii regiunilor urbane. dintre care apa fiind cea mai importantă dintre ele. motive religioase și nevoi de infrastructură. forțe politice. reacții sociologice umane. Kostof descrie motivațiile pentru diverse metode de dezvoltare urbană de pe glob și spune ce forțe au jucat un rol primar pentru a obține rezultanta formei urbane actuale. de la morfologia dată de necesitățile militare. Introducerea sa descrie posibilele origini al urbanismului privind mai mult aglomerări umane. explică de ce și cum anumite zone s-au dezvoltat din câteva sate separate în centre urbane susținute de zone agrare cu densitatea populației mai scăzute. Germania. chiar dacă este vorba despre o formă primitivă de urbanism.The City Shaped: Urban Patterns and Meanings Through History Student Arhitect Bărbulescu Alexandra Grupa 403 Semnificația formei orașului prin ochii lui Spiro Kostof Rezumat: Lucrarea lui Spiro Kostof „The City Shaped: Urban Patterns and Meanings through History" se deschide cu o introducere scrisă de autor în care fixează contextul cărții sale în cadrul profesiei de urbanism. Kostof își propune să explice evoluția urbanismului prin țesuturile sociologice ale așezărilor umane datând încă de la Maiași sau mesopotamieni. Toate acestea nu sunt foarte departe lucrurile de care are nevoie un oraș modern si de problemele cu care se confruntă societatea modernă zilnic în căutarea viitoarelor terenuri și oportunități de dezvoltare. Pentru alte orașe. Kostof de asemenea extrage idei de la alții experți în 1 . centrul civic era organizat cu aderență strictă la structurile fundamental religioase și ale palatului. iar altele erau conduse doar de motive comerciale sau politice. planurile acestora erau bazate exclusiv pe capacitatea de a aduce apă în așezările lor.

Urbanism Spiro Kostof își instiuie argumentele despre urbanism (oraș) cu ajutorul unor puncte foarte concise despre cea ce le formează. Ce ar putea fi planificarea urbană prin ochii lui Kostof? După citirea definiției orașului a lui Kostof. dar. Înflorirea și declinul diverselor imperii de lungul erelor. sau al urbanismului sapă mult mai adânc față de forma si structura superficială socioeconomică. nu toate orașele care au apărut în apropierea marilor linii de cale ferată din America. au decăzut brusc. îndeplinesc cerințele lui Kostof. dar 2 . fac posibilă formarea orașelor. Jacobs si Wirth. este însă posibil ca unele orașe să existe fără aceste puncte. Cea a Kostof vrea să ne spună este că planificarea urbană este un proces evolutiv. au rămas populate. Ceea ce putem face este să concluzionăm că orașele. sau vechii maiași ce s-au ridicat atât de sus pe scara inovațiilor în inginerie. sunt foarte folositoare pentru luarea de decizii în orașele noastre moderne. Aceste momente în istorie sunt critice în înțelegerea profundă a urbanismului si nu doar a siluetelor orașelor de-a lungul timpului. sau o rețetă de proiectare. si nu ceea ce poate încăpea într-o matriță. De exemplu. prin definiție. Aceste puncte sunt fundamentale pentru structura și compoziția urbană a orașelor. Această teorie extrem de bogată invită cititorul sa-și revizuiască ideile legate de urbanism si să le ducă mult mai departe de limitele orașului modern. pentru a și forma o structură solidă în care își plasează argumentele legat de modelele istorice în care s-au format orașele. Aceste nouă puncte nu sunt marca unui oraș. Studiul urbanismului poate ajunge chiar în miezul problemei legate de succesul sau eșecul orașelor conform lui Kostof. devine evident că urbaniștii trebuie să caute peste definițiile din manuale si să exploreze modelele și semnificațiile din spatele formelor orașelor și ele să constitute precedente pentru continuarea dezvoltării orașelor moderne. în timp ce studiul orașelor.The City Shaped: Urban Patterns and Meanings Through History Student Arhitect Bărbulescu Alexandra Grupa 403 domeniu cum ar fi Lynch. însă. Ceea ce urbanismul poate să facă este să reacționeze la nevoile locuitorilor unei zone. așa cum e descris în cartea lui Jared Diamonds „Declinul".

K. The City Shaped: Urban Patterns and Meanings Through History. Planificarea urbană este studiul mediului construit incluzând factorii sociali si economici relevanți ce apar în timp. eds. J. Hatt and A. Ed. 3 . 1967. Acest lucru este destul de diferit de studiul multor altor domenii.. Reiss. Bibliografie KOSTOF. bazat pe acțiuni si modele de-a lungul istoriei. decenii și secole. Paperback.P. (1993).The City Shaped: Urban Patterns and Meanings Through History Student Arhitect Bărbulescu Alexandra Grupa 403 mai poate anticipa instinctiv potențiale forme urbane. S. Arhitectura începe în două dimensiuni. rezultatul final fiind un obiect tridimensional însă planificarea urbane ia percepțiile si experiența spațiului tridimensional si introduce a patra dimensiune: timpul. New York: The Free Press. Cities and Society. Londra. Puține sunt afectate de factorul timp așa cum sunt zonele urbane în timp ce evoluează ani.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->