Ljubljana, 5.

november 2012

Predsednik
Levstikova 15 1000 Ljubljana T: +386 (1) 2444 100 F: +386 (1) 2444 111 E: info@socialnidemokrati.si W: www.socialnidemokrati.si

Tovarišice in tovariši,

Pred nami so volitve predsednika republike Slovenije. Socialni demokrati gremo na te volitve s ponosom in trdno odločenostjo, da na teh volitvah povečamo vpliv naših temeljnih vrednot v slovenski družbi. Nam gre za solidarnost, pravičnost in svobodo. Nam gre za človeško dostojanstvo, da bo vsak od nas dobil veljavo, ki mu gre po njegovem delu in znanju. Na predsedniške volitve gremo Socialni demokrati s svojim kandidatom. Naš kandidat je Borut Pahor. Zanj smo se odločili, ker je od evidentiranih kandidatov edini hotel biti kandidat Socialnih demokratov, naš kandidat. Zanj smo se odločili, ker je petnajst let vodil našo stranko. Zanj smo se odločili, ker je najbolj izkušen politik v Sloveniji: bil je poslanec v državnem zboru, bil je evropski poslanec, bil je predsednik državnega zbora, bil je predsednik Vlade Republike Slovenije, bil je član evropskega sveta, kjer predsedniki vlad sprejemajo najpomembnejše odločitve o razvoju Evropske unije in razvoju sveta. Zanj smo se odločili, ker je s svojim delom uveljavljal in gradil temeljna načela socialne demokracije v Republiki Sloveniji. Zanj smo se odločili, ker je državnik. Socialni demokrati smo vedno imeli svojega predsedniškega kandidata. S tem smo dokazovali, da imamo v svojih vrstah ljudi, ki jim najbolj zaupamo in jih lahko ponudimo v presojo in podporo celotni Sloveniji. Od štirih volitev je bil na treh izvoljen naš kandidat za predsednika države. To nas utrjuje v prepričanju, da odprt in demokratični postopek izbiranja našega kandidata in naša presoja uživata visoko podporo Slovenije. V dosedanji bitki se je pokazalo, da so med kandidati vsebinske in politične razlike. Nekateri gradijo na predstavi, da bo po predsedniških volitvah vlada Janeza Janše padla in zato govorijo, da se bo na predsedniških volitvah odločalo o usodi vlade. To je veliko zavajanje. Vlado Janeza Janše je treba poraziti na parlamentarnih volitvah, na kar se Socialni demokrati uspešno pripravljamo. Na predsedniških volitvah pa se voli zgolj predsednika države.

Naš kandidat Borut Pahor se spopada s provladnim kandidatom in protivladnim kandidatom. Naloga predsednika države pa je, da je predsednik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. Da se ne postavlja ne na eno ne na drugo stran, temveč na stran tega, kar je prav in pravično. Da se postavlja za Slovenijo, ki bo v ponos vsem njenim prebivalkam in prebivalcem. Predsednik mora držati državo skupaj. Socialni demokrati smo leva stranka in dobro vemo, kako pomembna je družbena kohezija, ki jo je utrjevala vlada Boruta Pahorja, kako pomembno je kvalitetno javno zdravstvo, brezplačno šolstvo, podpora brezposelnim, spodbudno okolje za razvoj gospodarstva in kadrovska politika, ki podpira najboljše in mlade. Naš kandidat bo podpiral našo politiko v dobro vseh ljudi in Republike Slovenije. 11. novembra 2012 gre za usodo Republike Slovenije, za uspeh Socialnih demokratov in za uspeh našega kandidata Boruta Pahorja. Tovarišice in tovariši, SKUPAJ nam bo uspelo.

Vaš dr. Igor Lukšič predsednik SD