You are on page 1of 20

Pengenalan
 Terdapat lebih 54 kelompok etnik China.

Etnik utamanya ialah Han (Cina), Man (Manchu), Hui (Cina Muslim), Ming (Monggol) dan Tzang (Tibet).  Etnik Han adalah kumpulan etnik paling dominan.  Banyak etnik lain terasimilasi dalam etnik Han.  Nama keluarga menggambarkan asal-usul mereka.

.

Sejarah Masyarakat dan Budaya  Tamadun terawal dikesan di utara China sealiran dengan pembentukan dinasti Xia/Hsia di lembah sungai Kuning. .  Selepas itu.muncul pula kebudayaan Lungshan atau kebudayaan tembikar hitam.  Kemudian muncul pula Kebudayaan Yangshao iaitu tamadun yang paling awal di provisi Shaanxi.

orang-orang Cina mempercayai bahawa mereka lebih cerdik.pematuhan dan pengaplikasian norma sosial.setiap orang Cina akan memilih cara hidup dan corak pemikiran yang berasal dari nenek moyang mereka.  Ia menjadi asas kepada kewujudan keharmonian sosial dan Prinsip Lima Hubungan(Wun lun).  Seratus tahun yang lalu.Sistem Sosial MasyarakatCina  Masyarakat Cina mementingkan hirarki sosial. .  Dalam sejarah China.  Mereka lebih menghargai kemahiran yang membolehkan manusia hidup bersama-sama dalam keadaan harmoni dan keadaan kebahagiaan. mementingkan hubungan kekeluargaan. beradab dan berkebolehan daripada orang-orang tamadun lain.

Konfusiamisme memainkan peranan penting dalam mengekalkan warisan peradaban kuno iaitu masyarakat pertanian.Sistem Keluarga dan Masyarakat  Berpusatkan kuasa lelaki dan nasab kaum lelaki yang      mengutamakan waris lelaki sebelah bapa dan pemerintah.Li(tatasusila/kesopanan).Yi(keadilan). Dalam nilai sistem Sangkang. Konsep Xiao(berbakti)merupakan asas pada sistem kekeluargaan.ayah dengan anak dan suami dengan isteri.penekanan diberikan melibatkan hubungan raja dengan pembesar. Sistem Wu Chang terdiri daripada Ren(kemanusiaan). Zhi(kebijaksanaan) dan Xin(amanah/kepercayaan). . Manakala Konsep Zhong(taat) asas kepada sistem kenegaraan.

Budaya Dalam Tamadun China  Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya. .  Tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai  Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina. pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran. perkahwinan dan kematian.  Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib.

Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. .

Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya. .  Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin.  Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki.Semasa Mengandung  Dalam masyarakat Cina.

 Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang.Pantang Larang  Mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. . Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi.

 Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan.  Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina.Hindari permasalahan  Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. .  Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai.

 Dari segi penjagaan makanan. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas.Di larang menggosok perut/makanan yang tajam  Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja.  Untuk menentukan samada kandungan itu lelaki atau perempuan.  Jika perut ibu agak bulat. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. . maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil.

Dari segi pemakanan. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak dimasukkan bersama-sama ayam. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. kemudiannya digoreng. . Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya.Berpantang  Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak     terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. halia dan lada.

.Kenduri  Seperti masyarakat Melayu. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan.  Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudaramara yang terdekat.  Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu.

 Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut.  Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. .Mencukur rambut  Seperti masyarakat Melayu.  Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat.

 Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adikberadik dan sanak-saudara.  Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri.  Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang.Memberi Nama  Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga.  Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. samada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan.  Oleh yang demikian. unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. .

PERKAHWINAN .

.  Cadar itu diperbuat daripada sutera. pengantin wanita memakai cadar merah untuk menutup muka. Pada pesta pernikahan tradisional Tionghoa.  Sejarah pemakaian adalah pada masa itu para petani wanita mengenakan kain pelindung kepala dari terkena cahaya matahari dan angin dan kebiasaannya telah menjadi tradisi.

. Hal ini merupakan contoh bagaimana budaya sesebuah tamadun mempengaruhi tamadun lain jika diamalkan dan juga dapat mencerminkan identiti kita kerana wajah kita budaya kita. Masyarakat Cina yang berhijrah ke Malaysia pada masa lalu diterima dengan baik oleh masyarakat Melayu kerana ajaran Islam yang menekankan sifat menghormati tetamu. Amalan budaya dan pantang larang menjadi pengikat persaudaraan orang Cina. Negara dan bangsa Cina berjaya mengekalkan kelangsungan      tamadunnya dalam tempoh masa yang panjang kerana mereka kuat mempertahankan nilai budaya mereka. Baba dan Nyonya terus mengamalkan agama asal mereka walaupun mereka telah mengamalkan budaya Melayu dan bertutur dalam bahasa Melayu. Masyarakat Baba dan Nyonya yang wujud di Melaka khususnya merupakan satu manifestasi interaksi yang baik antara masyarakat Cina dan Melayu.

TERIMA KASIH KUMPULAN 28 .SEKIAN.