You are on page 1of 2

Majoritatea lucrarilor de analiza a fenomenului violentei scolare sustin ideea ca manifestarile conflictuale dintre elevi reprezinta cea mai

raspândita forma de violenta scolara, dar considera acest tip de violenta ca unul nespecific spatiului scolii deoarece se poate manifesta si în afara acestuia, în orice grup de copii si tineri.

Este violenta între elevi un fenomen frecvent în scolile românesti?

Se poate afirma ca violenta între elevi, în diferite forme de manifestare, este un fenomen generalizat în scoli. De cele mai multe ori, manifestarile violente dintre elevi (în special formele „usoare” de agresivitate) sunt percepute ca atitudini si comportamente prezente în orice scoala, „obraznicii” tolerate si specifice vârstei si oricarui mediu scolar.

Cele mai frecvente forme tin de domeniul violentei verbale (certuri, conflicte, injurii, tipete) si sunt considerate situatii tolerabile si obisnuite în orice scoala, în contextul social actual (violenta verbala a strazii, a mass-mediei etc.). În acelasi domeniu al violentei verbale au fost mentionate cu frecventa ridicata si jignirile cu referire la trasaturile fizice sau psihice ale colegilor, comportament determinat deseori de specificul vârstei adolescentei, când elevii devin mai atenti si mai critici cu privire la diferite caracteristici fizice sau psihice, proprii sau ale celorlalti.

În comparatie cu elevii din zonele rurale (unde nivelul de dezvoltare socio-economica a familiilor este de obicei omogen la nivelul unei comunitati), este de presupus ca elevii din scolile urbane provin din familii cu nivel socio-economic foarte variat. De aici apar si diferente privind modul cum se îmbraca, banii de buzunar, obiectele personale utilizate în spatiul scolii (rechizite, telefon mobil etc.). Ca si în cazul altor forme de violenta între elevi, cauzele agresivitatii fizice – „expresie culturala a frustrarii în spatiul scolii” pot fi diverse: consecinte ale imobilitatii elevilor în clasa pe parcursul duratei unei activitati didactice (si, de aici, nevoia de miscare în timpul recreatiei, care poate genera agresivitate fizica între elevi); lipsa unei „culturi a jocului”, ceea de face ca jocul sa se transforme în agresivitate fizica: copiii nu mai stiu sa se joace, nu mai sunt învatati cum sa faca acest lucru trasaturile specifice vârstei (nevoia de libertate si de manifestare a propriei individualitati, de impunere într-un grup, inclusiv prin violenta fizica); aparitia unor „gasti” ca manifestare a subculturilor scolare; provenienta din medii socio-familiale si culturale foarte diferite sau defavorizante etc.

Când si unde se manifesta violenta între elevi?

Formele variate ale violentei între elevi se manifesta diferit în contexte diferite. Pauza presupune un timp si un spatiu în care elevii nu se afla sub stricta supraveghere a cadrelor didactice si care ofera posibilitatea relatiilor directe între elevi (care sunt limitate pe parcursul activitatii didactice din cauza

comparativ cu unitatile de învatamânt post obligatoriu. Aceste forme de violenta au fost cu pondere mai ridicata la nivelul scolilor cu clase IVIII (unde diferenta de vârsta dintre copiii din clasele mici fata de cei din clasele finale. cu frecventa ridicata au fost mentionate si situatii de violenta între elevi din clase diferite. De asemenea. Cine fata de cine este violent? Un alt aspect a fost cel referitor la tipurile de elevi/colectivitati între care apar manifestari de violenta. de acelasi nivel scolar. de pâna la 8 ani).ro/violenta_elev-elev/#ixzz1o1dKA3Fu . agresivitate verbala. furturi etc. Ponderea ridicata a unor astfel de situatii se explica prin faptul ca interactiunea dintre elevii aceleiasi clase este mai frecventa decât relatiile elevilor din clase diferite (în timpul orelor si al altor activitati scolare. fapt care creeaza premisele aparitiei mai multor situatii de violenta între elevi. În cazul acestor forme de violenta. în pauze. a conceperii si repartizarii sarcinilor de învatare. inclusiv a celor care tin de domeniul violentei între elevi. copii de vârsta mai mica sunt victimele elevilor din clasele mai mari.). Între elevii care frecventeaza diferite niveluri de învatamânt apar forme specifice de violenta: bataie. cel mai adesea. Cele mai frecvente situatii de violenta se întâlnesc între elevii din aceeasi clasa (aproximativ 60% dintre raspunsurile directorilor si cele ale elevilor). Toate acestea permit manifestarea diferitelor atitudini si comportamente. a asezarii mobilierului scolar etc.famouswhy. Read more: http://articole. în cercurile de prieteni).metodelor de predare.