nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw PJJ SEMESTER 2 SESI 2011/2012 (A112 PJJ) ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert KRZ 3013 yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa ASAS

TEORI MUZIK sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghj [PANDUAN KERJA KURSUS] klzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcv bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbqwertyu iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop asdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzx

(Minggu ke-4) 2 3 (Minggu ke-6) (Minggu ke-8) . Sila fahami secara mendalam Panduan Kerja Kursus sebelum anda memulakan tugasan. Tugasan 1: Menjawab soalan struktur (individu) Tugasan 2:Penulisan esei ( individu) Tugasan 3: e-forum Tugasan yang telah lengkap perlu dihantar dalam bentuk soft-copy dan hard-copy kepada Pensyarah e-Learning bagi kumpulan masing-masing. iii. Bincangkan persamaan dan perbezaan mengenai pengunaan not tersebut. Berikan definisi meter. 5 (LIMA) soalan forum disediakan untuk dibincang secara on-line menerusi laman MyGuru3. ii. Bincangkan 2 markah bagaimana untuk mengenalpasti meter bagi satu keratan atau petikan muzik Bincangkan mengenai kengunaan notasi 2 markah muzik serta peranan pengetahuan mengeai terminologi dan bahasa muzik dalam proses memainkan alat muzik.ARAHAN 1. nilai not dan nilai tanda rehat dan cara untuk mengajarnya dengan lebih berkesan. TUGASAN PECAHAN TUGASAN TUGASAN INDIVIDU 1 TUGASAN INDIVIDU 2 SOALAN/ ARAHAN Menjawab soalan struktur berkaitan dengan topik seperti di dalam modul. Nyatakan langkah langkah pengajaran bagaimana anda sebagai guru muzik melaksanakan aktiviti mengajar mengenal jenis not. 3. 2. MARKAH 20 markah TARIKH AKHIR PENERIMAAN 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) 20 markah E-FORUM 10 markah 1 Berikan definisi bagi not bertitik dan not 2 markah berkait. iaitu: i. 4. Topik 1-10 Sebagai seorang guru muzik yang kreatif.. Sila beri perhatian kepada arahan dan pengumuman daripada Tutor e-Learning kumpulan masing-masing dari semasa ke semasa. Terdapat 3 (TIGA) tugasan dalam kursus KRZ3013. aktiviti muzikal boleh dilaksanakan untuk memperkukuhkan kefahaman teori dan amali.

iii. 3. Bincangkan tentang definisi bagi not slur 2 markah dan not triplet. v. ii. Jawapan bagi setiap soalan ialah lebih kurang 200 patah perkataan. JUMLAH 100 (Minggu ke-10) (Minggu ke -12) Minggu Ujian Akhir 1. Penulisan esei perlu mengandungi sekurang-kurangnya rujukan 4 buah buku ilmiah dan beberapa artikel dari jurnal. Jawab ke semua soalan forum dalam ruangan group forum di MyGuru3. Saiz 11. 2. Tugasan yang dihasilkan perlu asli. . Forum E-Learning: i. Bincangkan setiap perbezaan dan cara untuk mengajarnya dengan lebih berkesan. iv. 2 markah seseorang perlu fikirkan untuk melengkapkan satu keratan muzik yang mengandungi kord atau harmoni asas berserta dengan kaden. iii. ii. Jawab tugasan berdasarkan soalan struktur yang dipaparkan . Soalan struktur yangmerangkumi topik 150 markah topik 10 seperti dalam modul. Panjang esei ialah sekurang-kurangnya 20 halaman (tidak termasuk rujukan dan lampiran). Spacing 1. Saiz 12/Arial. FORMAT TUGASAN Tugasan Individu : Soalan Struktur i. Selain daripada memberikan jawapan terhadap soalan tersebut. anda wajib memberikan respon atau berinteraksi sekurang-kurangnya kepada 4 (empat) jawapan rakan kumpulan anda bagi setiap soalan perbincangan.4 5 UJIAN AKHIR Bincangkan mengenai langkah langkah . Anda perlu mencetak SEMUA jawapan dan respon/interaksi anda di dalam eforum untuk dimasukkan ke dalam tugasan anda bagi tujuan penilaian. Font: Times New Roman. Penulisan rujukan perlu ditulis mengikut format APA.5 line iv. Tugasan Individu: Esei i.

Soalan 1 (a) jawapan anda (b) jawapan anda Tugasan 2 yang telah lengkap mestilah disusun mengikut susunan: (a) Muka hadapan tugasan(Gunakan format seperti di LAMPIRAN 1) (b) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 1 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (c) Tugasan 1 (d) Rujukan (e) Lampiran (jika ada) (f) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 2 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (g) Tugasan 2 (h) Rujukan (i) Lampiran (jika ada) (j) Cetakan bagi jawapan dan respon untuk soalan forum Setiap pelajar MESTI memuat naik tugasan masing-masing menerusi tapak penghantaran tugasan mengikut kumpulan masing-masing dalam laman MyGuru3. anda digalakkan menghantar tugasan lebih awal dari tarikh yang ditetapkan. Bagi mengelakkan sebarang masalah. Pelajar perlu peka dengan tarikh yang ditentukan dengan merujuk ruangan pengumuman dari semasa ke semasa.PANDUAN PENYERAHAN TUGASAN 1. 3. 4. . Penghantaran yang lewat tidak akan dilayan. Tarikh akhir penerimaan tugasan secara atas talian dan pos ialah pada 4hb Mei 2012 (Minggu ke-12). Sebarang masalah yang timbul sila berhubung dengan Tutor E-learning kumpulan anda. Tugasan 1 yang berkaitan dengan menjawab soalan struktur hendaklah di susun mengikut nombor soalan dalam bahagian yang berkaitan. 5. Contoh: Bahagian A. 2. Lawati laman Assingment dan muat naik tugasan mengikut tapak tugasan yang disediakan dalam kumpulan masing-masing.

Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. isi mencukupi. isi mencukupi. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Kesalahan format & bahasa melebihi 8 perkara. isi tidak mencukupi. Tiada kesalahan format & bahasa. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Tiada kesalahan bahasa. isi mencukupi. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 3 kesalahan). Menepati format. isi mencukupi. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. (0) (18-20) (17-15) (14-12) (11-9) (7-8) (5-6) (3-4) (1-2) . Menepati format. ada contoh yang konkrit. isi mencukupi. Ada Idea sendiri. Idea tersusun dengan kemas. Ada idea asli yang bernas. Kesalahan format melebihi 5 perkara. Idea disusun dengan baik. isi di huraikan dan ada contoh. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 4 kesalahan). isi di huraikan dan ada contoh. isi mencukupi. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). Tiada contoh.SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS Markah TUGASAN INDIVIDU 2 Menepati format penulisan tugsan ilmiah IAITU pengenalan yang menarik. Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. Idea tersusun dengan kemas. isi diolah dan dikembangkan dengan baik. isi di huraikan dan ada contoh. Menepati format.isi kandungan dibincangkan dengan mencukupi. ada maklumat sokongan dan kesimpulan dibuat dengan baik. isi dikembangkan dengan baik. Idea disusun dengan baik. Kesalahan format & bahasa tidak melebihi 7 perkara. isi tdak dihuraikan. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Tidak lengkap. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara). kreatif dan kritis.membincangkan dengan jelas. Ada idea asli yang bernas. ada contoh yang baik dan konkrit. Kesalahan format minima (tidak melebihi 3 perkara) & keslahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkataan).

ID NO. TELEFON (Wajib dinyatakan) NAMA PENSYARAH E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .LAMPIRAN PEMARKAHAN TUGASAN 1 TUGASAN 2 TUGASAN 3 E FORUM JUMLAH 1 2 3 4 RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS KAZ3013 APRESIASI MUZIK TAJUK TUGASAN KUMPULAN _________ DISEDIAKAN OLEH NAMA NO.

0 4.LAMPIRAN 2 ISI KANDUNGAN Halaman 1.0 2.0 Pendahuluan Topik perbincangan 2.1 2.2 3.0 Subtopik Subtopik Topik perbincangan Topik perbincangan Penutup RUJUKAN LAMPIRAN LAMPIRAN 3 .0 5.