Alarmantne studije: Ratovi za hranu i vodu najavljeni već za 2013.

Posted by Atma on Ruj 20, 2012 in Ekologija, Vijesti | 0 komentara

New England Complex Systems Institute 2008. godine objavljuje geopolitičko predviđanje koje je do 2013. najavilo prve svjetske pobune zbog nestašice hrane što će s vremenom dovesti do ratova. Poznati autor Gerald Celente također je prognozirao slične događaje. Odlučili smo provjeriti koliko su, samo godinu do ostvarenja ‘proročanstva’, ovakve pretpostavke blizu realizaciji. Sir John Beddington je kao glavni znanstveni savjetnik Vlade Velike Britanije prije par godina istaknuo problem ‘rasta broja stanovnika, težeg dosega zaliha hrane i problematičnost izvora vode’ što će, po njegovim riječima, formirati ‘oluju pobuna zbog oskudice’. New England Complex Systems Institute je na temelju tih riječi i vlastitog mišljenja kako je Beddington preoptimističan, razvio složenu studiju iz koje su proizašli zanimljivi zaključci.

Ratovi za hranu uskoro svakodnevica Marco Lagi, jedan od rukovoditelja projekta, istaknuo je kako će samo jedan čimbenik biti svojevrsni otponac za nemire diljem svijeta unutar narednih 11 mjeseci, a to je cijena hrane. Kada ta vrijednost dosegne točku kulminacije, društveni neredi će početi izbijati u određenim i najpogođenijim državama, u početku rezervirani samo za najsiromašnije dijelove svijeta. - Postoji izreka – svako društvo je samo tri obroka od revolucije. Ako je hrana nedostupna, strah od gladi ljude dovodi do krajnosti – navodi Lagi uz razmišljanje kako visoke cijene hrane ipak neće biti jedini razlog nemira. No, bit će važna varijabla. Gerald Celente je pak s druge strane predvidio ‘pad američkog carstva’ i nastanak tzv. ‘gradova-šatora’ što se doista i događa. Bilo je to prije četiri godine kada je Obamu nazvao ‘korporativnom i vojnom marionetom’, nimalo boljom od prethodnika. Celente je tijekom gostovanja u Oprah Showu za američke predsjedničke izbore u studenom najavio novi trend u kojem će birači podjednako obraćati pozornost na blogove, nezavisne portale i novinare kao i na ‘mainstream’ medije. Velike nemire zbog nestašice hrane ipak odgađa za postizborno vrijeme. Najveću pažnju poklanja problemu pitke vode u narednim desetljećima.

SAD je tako već počeo kupovati izvore u određenim strateškim područjima poput Afganistana jer su obavještajne službe ovu strategiju navele kao ‘jedino osiguranje nacionalne sigurnosti u budućnosti’. onda je Hrvatska u europskom prosjeku zaliha vode što je u ovom slučaju zapravo i dobro jer smo nisko na ljestvici mogućih vanjskih prijetnji u eventualnim ‘vodnim ratovima’. Ako najveće rijeke koje prolaze kroz RH (Sava. Kod nas dakle još nije došao svjetski trend sve većih društvenih podrhtavanja zbog gladi. Zaključak ovih studija je da sva tržišna stremljenja upućuju na oprez i veliku opasnost od problema s oskudicom hrane i vode. Ako bi svatko ograničio svoj posjed samo na ono što mu je zaista potrebno. no samo ako gledamo ukupne obnovljive vodne zalihe odnosno ukupne količine slatke vode. uključujući rijeke. Hrvatska je bogata vodom. ali s konstantnim ekonomskim padom nije nemoguć niti najcrnji scenarij. što one zapravo i jesu jer su cjelovito europske. Slavonski Brod. CNN i Bloomberg kao najpogođenije vide bogate zemlje na Bliskom istoku. Gandhi je to prokomentirao mišlju da ‘bogati za sebe ostavljaju prekomjerne rezerve stvari koje im nisu potrebne. Drava. a najveći problemi s hranom ironično dolaze iz Slavonije gdje bi je trebalo biti najviše.’ Možda je upravo to i uzrok kao i rješenje problema. no isto tako je bitno naglasiti kako je upravo u ovim gradovima i nezaposlenost najveća. jezera. podzemne vode i izvore. S obzirom na dosadašnju praksu je ipak teško predvidjeti neke veće i mnogobrojnije prosvjede ili nemire. Vukovar i Osijek imaju najjeftiniju potrošačku košaricu za tročlanu obitelj. Isti ti izvještaji razvijaju teoriju kako će voda u budućnosti uzrokovati ‘padove Vlada i političke nestabilnosti u određenim regijama’. Stotine tisuća obitelji su dovedene do ruba opstanka.I voda postaje problem Slično predviđaju i američki State Department. Dunav) oslikamo samo kao ‘djelomično hrvatske’. Autor: Ratko Martinović . Ono što je nužno naglasiti je ‘iscrpljivanje podzemnih voda što će destabilizirati zalihe hrane i dovesti do hiperinflacije’. dok milijuni žive na rubu gladi. Kako se Hrvatska nosi s ovom problematikom? Probleme s potrošačkom košaricom već vidimo u Hrvatskoj. I dalje se lome koplja oko toga je li za sve kriva prevelika naseljenost Zemlje ili je u pitanju loša strategija i pohlepa na svim razinama. UN i razne organizacije koje naglašavaju moguću nestašicu vode kroz sljedećih trideset godina. nitko ne bi morao živjeti u bijedi i svi bi bili zadovoljni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful