Krem pe bordura mainstreamului Krem (23) e o combinaț ie de rap făcut sub pământ ș i actorie făcută pe scenă.

A ajuns în finala Românii au Talent, a viralizat cratima, pregăteș te colaborări cu HaHaHa Production, dar se păstrează, cumva, departe de mainstream. Răzvan „Krem” Alexe s-a îmbolnăvit de rap în cartier. A fost cel mai mare fan Eminem, după părerea lui, din Bacău. Eminem era ca un croitor de mesaje made-to-measure „pentru o generație nouă care-și căuta vocea”, iar Răzvan îi purta moaca pe tricouri negre și largi, visând la o evoluție asemănătoare. După Eminem, a trecut la Mos Def, Jedi Mind Tricks, Rugged Man, Looptroop. Cumpăra multe casete, nu prea-i convenea să-și dea banii pe CD-uri. Asculta muzică la walkman, la combină, oriunde. Într-a cincea, i-a convins pe băieții de la scara A să o dea în mini-battle-uri cu băieții de la scara B. Într-a opta a fondat prima lui trupă de rap, numită R.Squad. Băieții din trupă (cei mai buni prieteni de-atunci) l-au poreclit Kremlin. În timp, s-a declinat Krem. În liceu s-a împărţit între teatru şi muzică. Mama îl visa ofițer, dar când și-a dat seama că nu ăsta era filmul lui, s-a conformat. I-a dat voie să își aducă acasă prietenii rapărași și actorași, să înregistreze sau să repete. Jumătate din timp făcea teatru cu trupa A.C.T Bacău, iar în rest rapăia în Epitaph, trupă formată de el cu Japo (Cristi), pe care l-a cunoscut într-a noua.Japo a venit atunci la Krem pentru că îl văzuse rapper, după vorbă și după port. S-au bătut în referin ț e muzicale, iar Krem a ieșit șifonat. „VeritaWhat? CTCum?” Aflând atunci ce era undergroundul, s-a produs un declick. Nu i-a lăsat pe primii idoli în urmă, doar că început să guste și dintr-un „altfel de meniu”. Mai adevărat, care i-a satisfăcut altfel pofta de rime. *** Pe bune a fost numele primei piese Epitaph. Au furat tehnică de-afară, de la grei, și au adaptat-o la stilul lor. Pentru ei, greii erau pe atunci rapperii cei mai promovați: Aftermath, Shady Records. „Erau răi și hazlii. Empatizam.”, zice Răzvan. Au înregistrat piesa cu microfonul dinamic al lui Krem (care era pentru live-uri, nu pentru studio), cumpărat din singurul magazin de muzică din Bacău. I-a pus el, pe o sârmă, o sită din ciorap, „care bloca poo-urile și blow-urile”. Apoi au mers cu piesa cam la toate preuniversitarele

Răzvan a dat la actorie. Nu credea că așa ceva se poate întâmpla la noi. Roby. Odată ajuns în București. unde a intrat la buget. Rapul de liceu al lui Krem se întâmpla mai ales la el acasa. ce ai. ca să fie cool. dar tot din Bacău. Cântau despre moarte și viață. până noaptea târziu sau până când îndura doamna Alexe. să aibă acel mecanism bun şi structurat pe care îl foloseşti pentru a scrie un text. Ceva mai târziu.” Totul livrat într-o „satiră maximă” și o autoironie care-l încântă. Cu „pipi. cu poftă de poezie și scenă. se ştia. din Roman. își amintește Krem. L-au inspirat și ceilal ț i doi mentori ai săi. dar era conștient că totul ț ine de el. cu instrumental bun. despre ce li se părea lor că înseamnă un sistem de valori („În numele fricii/Ascundem bricheta/ În cutia pisicii/ N-avem indicii/ Doar intuiții/ Capricii/ De care/ Ne ținem cu dinții. printre care și Roby. Nu îi era foarte clar cum. „Flow-ul ăla nebun. arată. „Chestia asta că-mi bat pula de mine însumi în piesă e ca să-ți . homosexuali.și balurile de boboci din Bacău.” S-au despărțit într-a doișpea. ca MC.Dre. Și-a dat seama că poate îmbina frumos cele două forme de artă. Pe Roby l-a văzut pentru prima dată la Zilele Bacăului și sa șocat când a văzut cum el și Grasu Oz. fetițe minore. Din prietenia lui Krem cu Japo au ieșit trei albume Epitaph şi notorietate în underground. pentru că era timid. Din dorința asta a ieșit Show à la Krem. o îmbinare de stand-up comedy ș i rap. În afară de preuniversitarii și baluri de boboci. violuri. freestyle. L-a prins apoi pe Hi5 și pe mess unde i-a spus „Te-am văzut rapper. iar el i-a răspuns „Hai. cimitire și spirite. tot ce vrei. Cu ph. să bea în spatele unui magazin. Omu’ Gnom și Tibi (Zumzet).”) Krem voia să fie ok tehnic. Krem nu a avut tupeu să se bage în seamă. „VeritaSaga dus la un extrem penibil”. își dădeau propriile versuri pe un negativ Dr. când băiețașii din Epitaph s-au confruntat ri(t)mat cu cei din Prezentat ca Exemplu (Joint. L-au inspirat versurile lor cu moarte. un rapper mai greu. a fost cel care le-a livrat numele de Epitaph. Erau mici. schimbări de flow și de ritm. care acum are un job mai corporatist. Sara. futai în cur. când Japo.” Roby a făcut parte din Epitaph ca mentor și inginer de sunet. Vreau și eu să fac asta!”. din Bacău. a simțit că era timpul să se lase de performance/MC-ing. Tengu și C4): cypher. După concert s-au anturat mai mul ț i. Dacă ziceai Bacău şi rap. a știut că vrea să facă rap altfel decât până atunci. Ca într-a zecea. mai cântau prin spatele vreunui club.

e „mai bunâ dicât tăti bunăciunili”. În semifinală. a spus „Eu călăresc bașii/ Să se bucure urmașii/”. ce faci?” și Gecko.”) *** La Românii au talent s-a hotărât să participe cu trei zile înainte de preselecție. în București a fost Krem + Muzica = LOVE [Part I]. „Ce-ar fi dacă aș scrie despre cum m-am îndrăgostit de această Sara?” Restul detaliilor au devenit. sau nu. Să râd eu de mine însumi mai bine decât ai putea s-o faci tu. să mergem. Schimbă tonalită ț i în func ț ie de personajele fictive.” Când intră în starea de „true MC”. penultimul. dar era ceva mai mult acolo. atunci când cânți despre o fetiță de 6 ani. L-au însoțit prieteni și colegi de la UNATC. în 2010.demonstrez că pot să o fac mai bine. Krem avea mustață subțire și lungă și purta sacoul-emblemă galben. . Unii lau numit pedofil. tot rapăraș-actoraș ca el.rămas de la tatăl lui. dă din mâini.Sara e în continuare una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Krem. Inevitabil poate. Din momentul în care juriul nu i-a spus la preselecție „pa!” ci „mai rămâi”. Superb.” Trăsăturile și ac ț iunile fetei sunt descrise fidel în piesă. „Când las microfonul deoparte. Krem își coordonează perfect mișcările corpului cu flow-ul. Doar că l-a aruncat în foc pe „ce-ar fi dacă?”. material de CanCan. în ideea că „n-are ce să fie rău dacă momentul va fi foarte bine pus la punct. Pe Sara a scris-o în anul doi de facultate. și a auzit o mamă care își chema copilul: „Hai. puștiul din „Bună. din degete și din zulufii de sub fes. Krem a avut un plan. Krem ieșise pe-afară. printre care Paul Diaconescu. artificiu folosit în actorie ca propunere de creare sau rezolvare de situație. perucă și vestă/ De mâncat mult căcat/ Mul ț i chiar nu se mai satură/ Clovnul când prezintă reprezintă altă latură. Dansează. Live-urile cu ea sunt unele dintre preferatele lui. la miezul nop ț ii. să caute inspira ț ie. despre care cântă.” Prima piesă înregistrată profi. la propriu. lăsând la o parte glumili. O colaborare Krem/Omu Gnom/DjUndoo și un manifest pentru tot ce avea să însemne din acel moment Show (”Mă duc pizdos cu capul/ Iau grațios tot rapul/ Și-l combin frumos cu teatrul/ Până zici gelos/ La dracu!”) à la Krem („Uite-l cum se manifestă/ E un clovn/ Îi mai trebuie doar nas. Sara. un fel de talisman norocos. „atât de cool/fără țâțe fără cur”. Fetiță care. pentru ultimul refren. cântat de mulțime.” A ajuns la ora șase seara la Palatul Copiilor și a intrat.

Faci totul singur sau cu echipa de oameni care te-ajută. alta destul de mare. „Mă întreba lumea: Și. parte a Junky SIZE Events. așa că au votat ferici ț i. în caz de urgență. Și că ar trebui să se contreze pe rap. dar stă mai bine financiar decât înainte.” spune el. Dar nu crede că asta i-a afectat în vreun fel prestația. Turneul Show a la Krem. care le-a amintit. care se va dezlănțui peste încă ceva nervi. care l-a scăpat de țepele pe care și le-ar fi luat de la patronii de bar. pentru că ăsta e punctul lui forte. Votanții și-au dorit un Dynamo de România și l-au primit pe Cristian Gog. mulți au crezut în finală că era spart. Anul trecut l-au avut pe Țu țu. Undergroundul e efectiv mesajul tău. O combinație de rap cu actorie. tot pe rime și rap. a fost primul lui job de vară. și în mainstream poate fi mesajul tău. Cu privirea hăituită de conjunctivită după un chef monstruos la cămin. Krem a fost cooptat de Junky Size Agency. ce credeai?” A ajuns aproape să plângă în bătaia reflectoarelor. dar pot veni alți băieți care cred ei că .” A primit. adică Pe Coaiele Tale Records. După Românii au talent.” Pentru show-ul din finală a fost criticat că nu a săltat publicul ca în semifinală. Acum o sun doar să-i spun că o iubesc. atât timp cât știam ce am de zis. pe scenă de teatru. ca urmare a emisiunii. „Îmi place viața asta de artist frustrat. gramul de conjunctivită cât mai e?” „Tot 60 de lei coaie. Dar nu ar fi făcut altceva decât să urmeze tiparul clasic: după ce a fost la emisiune și l-a văzut lumea. O evolu ț ie fa ț ă de Show à la Krem. Nu a făcut o avere. să facă tot posibilul să rămână pe val. 100%. Acum îi place să facă mișto pe tema asta. Krem nu a plecat acasă cu potul cel mare. Mihai Petre i-a spus că deși a fost foarte bun. Că atunci când începe să cânte se transformă. concret.Urma să facă cel mai tare show prima dată. „Să zicem că nu o mai sun atât de des pe mama să mă ajute din punctul ăsta de vedere. că România nu-i de lepădat. în care stand-up-ul actual va fi upgradat cu actorie pură. tu investești banii. „Puteam să fiu orb. timp și bani. S-ar putea să-ți iasă mai bine decât dacă te înscrii oficial undeva. și propuneri pentru a semna cu două case de discuri: una mai ciudată. a lungit inutil spectacolul cu introducerea de actor. pentru ca în finală să ofere un teaser al unui concept pe care îl coace de ceva vreme. împreună cu Smokey. dă foc scenei. În underground. „Eu sunt mai sensibilos. cu o pereche de ochelari de soare negri plasați în buzunarul de la bluză.

U. care i-a luat pe repede înainte pentru că întârziase prea mult deja cu Tonciu și Mitrea. viitori proaspe ț i însurăței. mai sensibile. Duma cu B.”.” . Vor beaturi puternice. idolii lui de când era mic. Crede că treaba asta l-a șocat mai mult decât toată experiența cu emisiunea. Krem nu se aștepta ca viralizarea și reac ț iile aferente să fie atât de hardcore.U. Urmează și o piesă cu Smiley.. pentru care instrumentalul e gata.”) Dar Răzvan nu crede și zice că ar fi pueril. cu tobe din alea „care-ți pocnesc creierii”. Au ajuns cu piesa până și la Măruță. cu bași „din ăia nenorociți.G. „Care e problema? Dacă eu sunt maleabil și pot să cânt și la Sala Palatului și în Elephant? Să-mi pun gluga. când el și Sector 7 au pus pe YouTube Mă-ta are cratimă. Dar în principiu va fi un album la care să urle boxele. nu vreau să ajung nici Pitbull de România.” Acum pregătește un album cu Smokey. zice că în rap nu a fost niciodată vorba să fii chiar atât de corect gramatical. sau că se bagă în mainstream. Au existat bârfe cum că cei de la B.U. să înlocuiască litere. mother fucker. slanguri. Nu era vorba despre B. s-ar fi supărat că au fost prezentați ca anti-exemplu („Nu-i nimic pe lumea asta la fel/ Ca viața PE CARE-o am în cartier.” *** Krem nu s-a viralizat la Românii au talent. Și cu bounciness. Se apelează des la „licențe poetico-MCiistice. să fiu underground și să-ț i dărâm blocul? Bine. iar versul în cauză era cel mai elocvent.G. argouri. chiar dacă așa i-a lăudat presa. o piesă pentru ăia care au pretenția că sunt mai deștepți. „Pac pac pac!” Vor fi și ceva piese mai serioase.știu mai bine cu ce se mănâncă muzica și îți spun să schimbi aia și aia. i-a venit în momentul în care s-a hotărât să introducă și eroarea asta în lec ț ie. Nu crede că asta înseamnă că se strică în vreun fel. Nu și-au propus să fie supereroi ai gramaticii românești.. Au fost obligați să cânte cenzurat dar au preferat ca în loc să pună pauze. nu futut.G. dar s-a viralizat vara asta. ci despre „o problemă de care/pe care” Oricum. Așa a ajuns norocul să fie furat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful