13.

tétel - Örkény István egyperces novellái
Örkény novellákat, regényeket és drámákat írt, de igazán elismerté csak 50 éves kora után vált. 1912-ben született Budapesten polgári családban, apja gyógyszerász. 1930-as években, Londonban és Párizsban élt 1942 Munkaszolgálat (zsidó származás), Don kanyarban is szolgált 1946 Háborús tapasztalatairól több művet is írt. Kezdetben hitt a kommunizmusban, de fokozatosan kiábrándult. Nem jelentek meg művei ezért gyógyszergyárban vállalt munkát. 1962 Újra publikálhatott új műfajt teremtett az egyperces novella. Drámáival is sikert aratott. 1979 Elhunyt

Egyperces novellák
A műfaj elnevezése is Örkénytől származik. Használati utasítást is írt a művekhez. Novella jellemzői: - Rövidek - Fontos a címük (segítenek a megértésben) - Szinte mindegyik mű groteszk hangvételű (Groteszk: A komikum egyik fajtája, ellentétes érzelmek ötvözésével érhető el. Keveredhet benne a humoros-félelmetes, hétköznapi-hihetetlen, szép-torz)

In Memoriam dr. K. H. G.
Ez a novella a második világháború abszurd (képtelen) részletét idézi fel már az első mondatban nagy ellentét. Ön nem ismeri Hölderlint?  Lódögnek gödröt ás a doktor műveltség, kultúra  egyszerűség, háború A doktor a műveltséget a német őr a barbárságot jelenti. Az őr lelövi a doktort, mert szégyelli, hogy német létére nem ismeri a költőket. A német megalázó helyzetbe kerül, majd úgy oldja meg a helyzetet, hogy megöli a doktort. A doktor is felelős a haláláért, mert kérkedik, felvág a műveltségével. Nem veszi észre, hogy hergeli az őrt. A háború az érték pusztulással egyenlő. A németek sok költőt adtak a világnak, de már elfelejtették őket.

Apróhirdetés
Képtelen, abszurd helyzetet ír le. Az apróhirdetés feladója ugyanoda szeretne költözni, mint ahol lakik. Okai: - Unatkozik - Elégedetlen az életével - Képtelen dönteni (maradjon vagy menjen) - Felvágás Az emberben meglévő ellentétes vágyakat tükrözik. Szeretnének ujjat, de ragaszkodunk a régihez.

Mi mindent kell tudni
’’Talált szöveg’’ mert Örkény egy Budapesti villamos jegyén lévő tájékoztatást tett az egyperces novellái közé. Attól lett irodalmi mű, hogy címet adott neki és betette a saját művei közé. Avantgárd irányzatok egyik a dadaizmus már korábban megtette ezt a provokáló lépést Kút címmel. Ezzel megmutatták, hogy bármiből lehet művészetet csinálni, ha a hétköznapira más szemmel nézünk. Örkény észrevette, hogy ez a tájékoztató a villamos jegyen átvitt értelemmel bír. A villamos utazás az életutat is jelentheti, ekkor néhány részlet teljesen új értelmet nyer. Legrövidebb az egyenesek és a célra kell figyelni. A villamos jegy szövegét szó szerint olvasva nehezen betartható szabályokat tartalmaz, mi megnehezíti az életet.