You are on page 1of 3

MINGGU TEKNIK DAN VOKASIONAL SMK TUANKU ABDUL RAHMAN 48100 BATU ARANG, SELANGOR LAPORAN MINGGU TEKNIK

DAN VOKASIONAL TAHUN 2009 Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Masa Tempat Guru Bertanggungjawab Objektif : Pertandingan Explorace Game : 23 April 2009 : 8.00 - 9.00am : Sekitar Kawasan Sekolah : Cik Rosesotia anak Jeron Cik Sandye anak Jiting :

(1) Memberi pendedahan kepada pelajar untuk menceburi permainan mencari harta karun (Explorace Game). (2) Menggalakkan pelajar untuk menyertai aktiviti sukan yang mencabar minda seseorang (3) Menguji kecekapan pelajar dalam mencari jawapan untuk soalan yang sukar difahami klunya. (4) Meningkatkan kemahiran pelajar dalam meneka jawapan kepada lokasi misteri yang dicari. Sasaran Laporan Aktiviti : Pelajar Tingkatan 4 Berlian, 4 Zamrud, 4 Delima :

(1) Sebanyak 6 kumpulan yang mengambil bahagian iaitu 2 kumpulan dari kelas 4B, 3 kumpulan dari kelas 4Z dan 1 kumpulan dari kelas 4D. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang pelajar. (2) Semua kumpulan diberi 5 soalan yang berbeza jawapan. Setiap soalan terdapat klu untuk mencari lokasi soalan berikutnya. Antara lokasi jawapan yang dipilih adalah sekitar kawasan sekolah, padang bola, bilik jahitan, dinding mural dan cikgu-cikgu yang berkenaan. (3) Kumpulan yang tamat dulu akan dikira sebagai pemenang Pemenang : Tempat Pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga

Disediakan oleh, Cik Rosesotia anak Jeron

STATION/LOKASI UNTUK SOALAN EXPLORACE GAME Nombor Kad 1 2 3 4 5 6 Kad Ungu (4B L) Rose Sandye Padang Bola Dinding Mural Bilik Jahitan Sekitar Kawasan Sekolah Kad Biru (4B P) Rose Padang Bola Dinding Mural Bilik Jahitan Sandye Sekitar Kawasan Sekolah Kad Pink (4Z L) Rose Dinding Mural Bilik Jahitan Sandye Padang Bola Sekitar Kawasan Sekolah Kad Kuning (4Z P1) Rose Bilik Jahitan Sandye Padang Bola Dinding Mural Sekitar Kawasan Sekolah Kad Hijau (4Z P2) Rose Sandye Padang Bola Dinding Mural Bilik Jahitan Sekitar Kawasan Sekolah Kad Merah (4D P) Rose Padang Bola Dinding Mural Bilik Jahitan Sandye Sekitar Kawasan Sekolah

Contoh Soalan Kumpulan 4 Berlian Lelaki (Kad Kuning Terang): Nombor Kad Station Bermula dari Rose dan beri kad warna kuning terang kepada kumpulan 4Berlian (Lelaki)

Ekonomi dan Perdagangan merupakan aktiviti yang penting dalam menyumbang Cik Ainul Huda kepada sumber ekonomi negara. Namun, dalam menempuhinya di era dunia yang moden dan canggih ini, kita sebagai individu mengalami kekurangan sumber bagi memenuhi kehendak manusia yang tidak terhad. Nyatakan 4 sumber ekonomi atau faktor pengeluaran yang menjadi tunggak penting dalam pengeluaran. Liga ini amat terkenal dan menjadi kegilaan ramai. Sebut sahaja the Red devils Cikgu Selva orang akan ingat Machester United. Liga ini dikenali sebagai ________________.

Sudut dinding ini cantik dengan lukisan mural nukilan daripada guru-guru pelatih Dinding UPSI 2009. Apakah yang tertera pada dinding tersebut dan senaraikan? Selepas itu, Mural cari guru wanita pelatih UPSI yang mengajar Pendidikan Seni berkaca mata (Puan Rosliza) untuk mendapatkan klu seteruanya. Pepatah Melayu, mengatakan bagai aur dengan tebing. Bila teringat jarum, benang Bilik Jahitan tidak dilupai. Tanpa jahitan tiadalah baju dan kain. Anda dikehendaki menjahit satu (Cik Sandye) jahitan silang pangkah untuk mendapatkan klu seterusnya.

Bunga rasmi dan Kebangsaan Malaysia. Sila dapatkan sekuntum bunga ini di Pondok sekitar kawasan sekolah. Rehat Misi pencarian anda tamat! Pergi ke Pondok Rehat berdekatan Kantin Sekolah (Cik Rose) untuk menamatkan misi dengan bahan bukti yang telah dicari.